Pyykinpesuaineiden hajut

raitista ilmaa

Työskentelen lasten päivähoidossa ja olen yhä useammin joutunut kiinnittämään huomiota lasten kotona käytettäviin pesuaineisiin. Joku tai jotkut pesuaineet haisevat pistävän voimakkaasti, haju ei edes yritä matkia mitään tunnettua tuoksua eikä sitä voi parhaalla tahdollakaan sanoa miellyttäväksi. En tietääkseni ole millekään allerginen, mutta silti henkeä ahdistaa, kun puen monta lasta haiseviin ulkoiluvaatteisiin. Enemmän kuitenkin huolestuttaa nuo lapset itse, he kun joutuvat elämään samassa hajussa kaiket päivät ja yöt. Edes ulkoilu ei tunnu hajua hälventävän. Onko pyykinpesuaineiden terveysvaikutuksia tutkittu? Miten tälläisiin hajuongelmiin voisi puuttua? Lasten vanhemmille asiasta on turha ainakaan yksittäisen hoitajan sanoa, olen sitä kyllä kokeillut.

11

297

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • teija.dunder

      Tuoksuyliherkyyttä on kyselytutkimusten perusteella eniten keski-ikäisillä ja ikääntyvillä naisilla, jopa 10-40%:lla eri tutkimuksissa vaihdellen. Lapsista ei ole esiintyvyyslukuja, koska tutkimuksia on hankala tehdä selkeiden määritelmien puuttuessa. Tuoksuille yliherkän ei tarvitse olla allerginen vaan oireilu voi puhjeta esim voimakkaan kemikaalialtistuksen kuten liuotinhöyryille altistumisen jälkeen. Pesuaineiden ym kemikaalien hajusteille voi siis herkistyä. Astmaa sekä allergista nuhaa sairastavat usein suosivat tuoksuttomia vaihtoehtoja ja hajusteettomia vaihtoehtoja löytyy nykyisin runsaasti. Astma-ja allergialiiton suosittelemat tuotteet ovat tuoksuttomia.

    • Tuoksusaastetta

      ...Ja joskus vielä vastapestyistä vaatteista varisee zeoliittia, joka on veteen liukenematon vedenpehmennysaine. Jos valmistusaineissa lukee "zeoliitti", ei hyvä.

      Kannattaa käyttää vain vesiliukoisia pesuaineita, esim. nestemäisiä tai fosfaattipohjaisia jauheita - tietenkin tuoksuttomina.

      Suurimman osan kauppojen "pesupulvereista" saisi jättää ostamatta.

    • hajusteintolerantti

      Kun pyykinpesuaineisiin lisätään synteettisiä hajusteita, niiden tarkoitus on myös peittää raaka-aineiden hajut. Hajusteettomissa tuotteissa raaka-aineisiin on kiinnitettävä enemmän huomiota.
      Hajusteraaka-aineita ei testata (ei tarvitse) hengitystievaikutusten osalta, vain ihoherkistyminen testataan, jos testataan. Allergikoillahan näitä ei testata etukäteen.
      Muutama vuosi takaperin EU:n kosmetiikkadirektiiviä muutettiin ja 26 eniten ihoherkistymistä aiheuttavaa hajustetta joutui rajoitusten piirii. Elikkä testaus ei ole tae edes ihoherkistymisen suhteen.

      Luonnonsuojelujärjestöt testaavat kodin pesuaineita sen suhteen, miten myrkyllisiä päästöt ovat luonnolle, esim. vesistöille ja vesieläimille.
      Ihmisten terveysvaikutuksia ei käsittääkseni testaa kukaan muu, kuin valmistaja.
      Pitkäaikaisia terveyshaittoja on vaikea todistaa ja tutkia, altistumme niin monelle synteettiselle ja luonnon aineelle elämämme aikana.

      Itse kylläkin väitän, että nämä hajustetut pyykinpesuaineet ovat ilmansaasteita, sekä sisä- että ulkoilmassa. Monessa kodissa sisäilma haisee pistävälle pyykinpesuaineelle, en tiedä, miten ihmiset selviävät sellaisessa sisäilmassa.
      En ihmettele, että astma lisääntyy, hengitystieoireilu lisääntyy.
      On tiedossa, että hajusteraaka-aineiden joukossa on monia hengitystieärsyttäjiä.
      Ärsyttävät aineet voivat aikaansaada tulehduksen!
      Synteettisten kemikaalien hengitystieherkistävyyttä ei osata vielä edes testata, ei ole löydetty yleispäteviä mittareita.

      Itse olen hajusteallerginen (iho) ja hengitysteitse herkistynyt (astma-tyyppinen oireilu/hajusteastma), lisäksi saan aura-migreenin joistain hajusteista. Olen elänyt hajusteetta jo yli 20 vuotta. Myös lapseni perheineen elävät hajusteettomasti, aivan normaalia elämää, mutta varmasti lapsille turvallisemmassa kodissa sisäilman suhteen.

      • hajuhaitta

        Mikähän olisi hyvä pesujauhe jota voisi käyttää? Kysyn siksi että tuoteselosteet ovat merkitty pienellä ja näköni on huono. Kai täällä voi mainostaa jotain tuotemerkkiä.


      • Allegro eko
        hajuhaitta kirjoitti:

        Mikähän olisi hyvä pesujauhe jota voisi käyttää? Kysyn siksi että tuoteselosteet ovat merkitty pienellä ja näköni on huono. Kai täällä voi mainostaa jotain tuotemerkkiä.

        Postimyynnistä Allegro. tulee 8 kg purkissa, eli kerralla kallista, mutta hyvin riittoisaa. Eikä haise eikä tuki pesukonetta.


      • Hajusteintolerantti
        hajuhaitta kirjoitti:

        Mikähän olisi hyvä pesujauhe jota voisi käyttää? Kysyn siksi että tuoteselosteet ovat merkitty pienellä ja näköni on huono. Kai täällä voi mainostaa jotain tuotemerkkiä.

        Tasalaatuisinta on ollut Erisan nestepyykinpesuaine. Erisan pulverissa on välillä hajustejäämiä, mitä ns. normaali ihminen ei välttämättä huomaa/haista, mutta itse olen erittäin herkistynyt hajusteille. Nämä jäämät tulevat pakkauslinjasta, jos aiemmin on pakattu hajustettua tuotetta, eikä pakkauslinjaa ole saatu täysin puhtaaksi.

        Neutral-pyykinpesuaine oli kokeiluni perusteella myös hyvää.
        Minirisk voi sopia, tai LV. Itse en LV:tä pysty käyttämään.


      • lue annosteluohjeet
        Hajusteintolerantti kirjoitti:

        Tasalaatuisinta on ollut Erisan nestepyykinpesuaine. Erisan pulverissa on välillä hajustejäämiä, mitä ns. normaali ihminen ei välttämättä huomaa/haista, mutta itse olen erittäin herkistynyt hajusteille. Nämä jäämät tulevat pakkauslinjasta, jos aiemmin on pakattu hajustettua tuotetta, eikä pakkauslinjaa ole saatu täysin puhtaaksi.

        Neutral-pyykinpesuaine oli kokeiluni perusteella myös hyvää.
        Minirisk voi sopia, tai LV. Itse en LV:tä pysty käyttämään.

        minulla on hajusteallergia, siis kosketusallergia ja koetin nukkua voimakkaasti hajustetulla pyykinpesuaineella pestyissä vuodevaatteissa. käsiäni alkoi kutista sietämättömästi ja käteni menivät aivan punaisiksi. pesin käteni mutta nukuin yöni nahkakintaat käsissäni. en voinut koskea vuodevaatteisiin, muualle kehooni ei tullut ihottumaa eikä henkeäni ahdistanut. olen kyllä senkin jälkeen pessyt pyykkiäni tutuilla tuoksullisilla pesuaineilla, mutta annostelen tiivisteitä todella vähän koneelliseen. kyllä pesuaineiden liika-annostelu voi aiheuttaa ihottumaa, vaikka ei olisikaan mitään allergioita.


    • allergikko1

      Itse olen allerginen (ja astmaakin sairastan). Hajustetut pyykinpesuaineet ovat ongelma

      ...mutta.. niitä käytän itsekin... Käytän, koska toistaiseksi en ole onnistunut löytämään ainuttakaan hajustamatonta pyykinpesuainetta, joka olisi oikeasti hajuton tai joka pesisi vaatteet kunnolla tai joka ei jättäisi pestyihin vaatteisiin pahaa hajua. Kun ne samalla ovat kalliimpia, niin en näe mitään syytä miksi maksaisin enemmän vain sen vuoksi, että sitä markkinoidaan hajustamattomana (mitä eivät ole). Saan samat oireet, käytän kumpaa tahansa. Yleensä pesenkin kaksi kertaa samat vaatteet: ensin pesuaineella ja sen jälkeen pyöräytän ylimääräisen huuhtelun/esipesun/pikaohjelman vähän vaatteista ja hajusta riippuen.

      Zeoliitti on se, jota kartan ja joka tekee minulle nopeasti sekä iho-, että hegitystieoireita. Sen käyttö ei ole muutenkaan perusteltua, sillä (ymmärrykseni mukaan) fosfaatit voidaan kerätä jätevedenpuhdistamolla pois. Zeoliitti voi olla paperilla ympäristöystävällisempää, mutta kun yhtälöön lisätään tarve ostaa useammin uusi pesukone (koska zeolitti sakkautuu koneeseen ja tätä kautta vähentää koneen elinikää), niin zeoliitista tuleekin ympäristölle pahempi vaihtoehto.


      hajustettujen pesuaineden kanssa teen usein niin, että pesen vaatteet sitten toisen kerran pikapesulla/esipesulla/lyhyt ohjelmalla ilman pesuaineita.

      Itse olen huomannut, että ihmsiet annostelevat pesuainetta liikaa ja näin vaatteet haisevat pesuaineelle eikä puhtaudelle. Kannattaa myös varoa niitä valmiita "laita suoraan rumpuun" pesuainetyynyjä. Itse sain näytepakkauksen tuollaisesta. Pesuainetta on aivan liikaa, josta tuloksena oli hajustetut vaatteet ja hajusteille löyhkäävä pesuhuone. Käyttämäni pesukone oli vielä teollisuuspesukoneen kokoa, joten voin vain kuvitella miltä yksi pyykkikoneellinen vaatteita haisisi, jos olisi normaalikokoinen kone.

      Hajustettuja pesuaineita voi allerginenkin käyttää, jos annostelee niitä vain välttämättömän määrän. Joskus ruokalusikallinen pesuainetakin puhdistaa koneellisen pyykkiä.

      PS. Kaikki pesuaineista tulevat oireet eivät ole (pesuaine/hajuste)allergiaa, vaan yliherkkyyttä. Jotain tämän suuntaista ketjuun kirjoitttanut asiantuntijakin taisi kirjoittaa.

    • nopeasti1

      Allerginen voi ehkä käyttää hajustettuja pesuaineita, mutta kemikaaliherkkä ei voi.
      Kemikaaliherkän ongelma onkin toisten ihmisten vaatteista tuleva hajusaaste, jolle ei voi mitään. Se ei tietenkään tarkoita sitä, että hajusteet olisivat muille ihmisille vaarattomia, heille se haittavaikutus vaan tulee myöhemmin ja jossain toisessa muodossa.
      Tuolla ylempänä joku on suositellut Allegro-sarjan pesuaineita. Ne eivät haise, niissä ei ole zeoliittia ja ne pesevät puhtaaksi. Yksi purkki on kallis, mutta kestää kuukausia. Myös pesukoneenkorjaaja suositteli Allegroa.

    • Pesupähkinä

      Pesupähkinät ovat osoittautuneet todella toimivaksi meillä. Ympäristöystävällisiä, edullisia, riittoisa, ei haise, ei tuoksu mutta jättävät pyykin pehmeäksi ! Meni pitkään ennen kuin itse kokeilin, en oikein ymmärtänyt miten ne toimivat, mutta nyt en vaihda takaisin tavallisiin pyykinpesuaineisiin.Tahroja ne eivät poista, joten soodaa,sappi saipuaa ym. tarvittaessa tahralle.

      Meidän perheestä kahden henkilön säännöllinen astmalääkitys pystyttiin lopettamaan kun jätettiin mm. LV ja Erisan pois. Emme tietenkään tienneet että ne ovat ylläpitäneet (aiheuttaneet?) astmaa. Pariin otteeseen kokeilimme taas Lv:tä tai Miniriskiä, mutta silloin oireet taas tulivat, emme uskoneet että näin voisi olla,

    • Olen allerginen

      Omo sensitive neste on minulle sopiva pesuaine.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      78
      1550
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1277
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      119
      1255
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      78
      1176
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      70
      1044
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      86
      852
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      782
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      42
      775
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      382
      758
    10. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      125
      716
    Aihe