Astma ja kokolattiamatto

Yskään väsynyt

Aloitin työt toukokuussa uudessa juuri valmistuneessa hotellissa. Olen sairastellut jo kohta neljä kuukautta kurkkukipua ja yskää. Tukkoinen nenä minulla on ollut jo reilut viitisen vuotta, siihen on auttanut kortisonisuihke. Nenä vuotaa aina töissä, mutta ei kotona. Olen ollut aika ahkeraan sairaslomalla. Viime viikolla olo oli melkein terve. Palasin töihin ja kuvittelin kaiken olevan taas hyvin. Kolme päivää työskenneltyäni olo romahti. Olen taas flunssassa ja hirveässä yskässä. Edelliset lääkärit ovat vain ihmetelleet, että "ompa sitkeä flunssa".

Eilinen lääkäri alkoi epäillä astmaa, jota suvussamme on tädilläni ja serkullani.
Nyt tutkitaan astman mahdollisuutta ja tänään googletin asiasta tietoa. Tänään vasta tajusin, että hotellin joka kerroksessa on kokolattiamatot. Ystäväni mies tekee kosteus- ja sisäilmamittauksia ja kertoi, että sisäilmaongelmia on erityisesti uusissa, nopeasti rakennetuissa taloissa. Jippii. Kyllä kannatti vaihtaa työpaikkaa.

Rakennuttaja on kehunut, että matto on allergiavapaa ja erilainen kuin "ennenvanhaan". Etenkin ravintolan (jossa työskentelen) matto imuroidaan päivittäin, mutta silti asia mietityttää. Muistan, kun mummini mökiltä revittiin 80-luvulla kaikki kokolattiamatot, koska serkkuni ei muuten olisi siellä pystynyt käymään. Mitä mieltä olet tilanteesta? Mitä kokolattiamatoista ollaan nykyisin mieltä lääkäreiden -ei myyntimiesten- keskuudessa?

1

152

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • teija.dunder

      Tieteellisiä tutkimuksia jotka käsittelevät astman syntyä ja joissa on otettu huomioon myös lattiamateriaali jollain tavoin löytyy 164 kpl ulottuen vuoteen 1981. Niissä osassa on selvitetty materiaaleja PVC, ftalaatteja ym. Joissain yksittäisissä tutkimuksissa on viittellistä näyttöä, että jokin materiaali lisää astman riskiä mutta kaikissa nousee merkittävimmäksi riskitekijäksi atooppinen perimä eli taipumus allergioiden kehittymiseen. Sen jälkeen osassa tutkimuksista riskiä nostaa pölypunkit, eläinepiteelit ym allergeenit. Kutenkin näidenkin osalta joissakin töissä on myös havaittu suojaavaa vaikutusta allergeeneista. Summa summarum: sinun elimistösi reaktio kertoo sen mille sinä olet herkistynyt ja jos oireesi pahenevat kannattaa ilman muuta astmaa ja allergioita selvitellä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      78
      1540
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1277
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      119
      1255
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      78
      1176
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      70
      1044
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      86
      852
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      782
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      42
      775
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      381
      751
    10. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      124
      709
    Aihe