Viikonlopuksi mummolaan

Mielipiteitä...

Hei! Isovanhempien mielipiteitä kaipailisin. Jos teille tulisi viikonloppukylään (n. 5-7 krt/vuosi) aikuinen lapsenne, hänen puolisonsa ja vuoden ikäinen lapsi, mitä toivoisitte heidän tekevän taloudessanne?
Lapsi on tietysti koko ajan vanhempiensa hoidossa, isovanhemmat vain halutessaan leikittävät/touhuilevat lapsen kanssa. Lapsen syöttäminen, vaipattaminen, nukutus,ulkoilu jne. on luonnollisesti vanhempien tehtävä.
Vaan muut hommat, toivotteko että aikuiset osallistuisivat ruuanlaittoon, kodin siivoukseen (imurointi, wc:n pesu tms.)? Tuntuu, että meiltä odotetaan sitä.
Tapanamme on auttaa kattamisessa ja ruokailun siivoamisessa, kaupassa käynnissä, omat petivaatteet, siivoamme kaikki jälkemme...
En haluaisi olla vaivaksi, mutta epäilen, että olemme sitä (varsinkin isovanhempien uusille kumppaneille).
Meillä ollessaan he eivät tee mitään ja se on ihan ok. Yhtä harvoin vierailevat.

46

1635

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • yxmuzi

      Tarpeetonta mainitakaan, että vanhemmat huolehtivat itse lapsestaan.
      Aikuiset lapset voisivat mainiosti osallistua käydessään sellaisiin töihin, jotka ovat vanhemmille raskaita tai vaikeita: pihatyöt, ikkunanpesu, verhojen ripustus ym. Ihan talkoohengessä.

    • yx mummo

      Jos silloin tällöin käydään viikonloppukylässä ja siitä tiedetään etukäteen, niin melkein olettaisi ruokapuolen olevan aika järjestyksessä isäntäväellä - voihan sitä toki auttaa siinä mielessä, että vie tuliaisena jotain mukanaan ja auttaa tarvittaessa. - Samoin on muidenkin askareiden kanssa, auttaa silloin jos siitä on apua, mutta kaikki evät edes halua vieraittensa alkavan tekemään mitään erikoisia huushollihommia (poikkeus on tietenkin jos huomaa avun olevan tarpeen).

      Tuo kaupassakäynti on ihan aiheellinen juttu, jos ei halua ihan täysihoidossa kyläillä, samoin voi ulkoilla yhdessä ja aloittajan mainitsema auttaminen kattamisessa ja ruokailun jälkeen on kohteliasta ja tietenkin omien jälkiensä siivoaminen on hyvä. Mutta niin, että kaikilla on hauskaa ja mukavaa, eikä kukaan hermostu ja väsy toisiinsa.

      Me isovanhemmat vielä mielellämme hoidamme lastenlapset illalla nukkumaan, jos lasten vanhemmat tahtovat mennä kaksistaan elokuviin tai
      muuhun iltarientoon. Ja ainakin meillä sujuu nuo vierailut konstailematta ja kotoisasti - eikä ruokien ym tarjoilujen tarvitse olla mitään gourmeeruokaa, ihan tavallista kotiruokaa.

    • mummo neljälle

      En ole ikäloppumummu ja saan juuri tällaisia 5-7 kertaa vierailuja lapseltani ja hänen perheeltään. Siis ne vierailut ovat aivan ihania. Tietenkin suurin vastuu lapsesta on vanhemmillaan, mutta kyllä minäkin saan leikkiä lapsen kanssa ja käydä vaunu-, nykyisin "ratas" lenkillä aivan yksinkin.
      Lapsen vanhemmat usein näillä käynneillään käyvät ostoksilla ilman pienokaista tai käyvät illalla elokuvissa.
      Emme ota paineita siivouksesta, ruoanlaitosta, usein menemme ulos syömään, tai olen tehnyt etukäteen vaikkapa jotain sopparuokaa ja ostanut pienokaiselle purkkiruokaa
      Petivaatteet ja pyyhkeet ovat minulta ja niitä on aikaa lotrata vierailujen välillä.
      Heillä on puolestaan mukana lapsen matkasänky sekä rattaat.
      Lähtiessään perhe ottaa kimpsut ja kampsut mukaansa ja minulla on taas aikaa imuroida ja luututa muina päivinä.

    • mummobbbbbbbbbb

      Vierailusta toivon ilmoitettavan hyvissä ajoin, että ehdin tehdä siivouksen ja ruoan suunnittelun valmiiksi. Miniältä toivon avointa mieltä ja iloista asennetta ja kykyä keskustella.En toivo hänen eristäytyvän omaan hiljaisuuteensa, kun kerran ollaan pojan sukulaisissa. Toivon myös häntä avuksi ruoanlaittoon salaatin tekemiseen esim. ja jälkien korjaukseen, samalla voin tutustua häneen. Pahinta on, että nuoripari tulee täysihoitoon, eikä puhu mitään vierailunsa aikana. Tullaan ikäänkuin velvollisuudesta, sitä en toivo. Haluan aikaa olla lapsenlapseni ja nuorenparin kanssa, enkä halua olla kokoajan keittiössä. Apua en tarvitse, mutta joku pieni puuhastelu rentouttaa ja tuo mukavaa fiilistä. Pyykit ja siivoukset vierailun jälkeen ehdin tehdä mainiosti itse.

    • yx mummo

      No, minun 'mummolani' on sellainen pienenpieni rivitaloasunto, jossa hätätapauksessa voi lapseni perheineen yöpyä. Useimmiten kuitenkin lastenlapset ovat mummolassa yökylässä ja vanhemmilla siten on mahdollisuus viettää omaa aikaa jne. Kaikki lapseni asuvat melko lähellä. Usein vielä tyttäreni on valmistanut ruuatkin ja jotain pientä hyvää tuliaisena, joten ruokapuolikin on huolta vailla - senkuin vain seurustelee ja ulkoilee lasten kanssa.

      Jos on isompia menoja lasten vanhemmilla - esim matkat ilman lapsia yms, niin mummo kyllä mielellään hoitaa lapset ja useimmiten perheen kotona, koska siellä on kaikki lasten vaatteet, lelut ja harrastusvälineet, tutut leikkipaikat ym. Tällöinkin perheenäiti on aina tehnyt ateriat valmiiksi (kiitos jääkaapin ja pakastimen), joten mummo voi syventyä lastenlasten kanssa olemiseen. (Toki mummokin osaa huushollitöitä tehdä ja imuroi, korjaa tavaroita paikoilleen ja pesee astat ja pyykit koneissa jne., mutta se ei ole itsetarkoitus).

    • mun mumoni

      En mitään. Haluan, että he nauttivat luonani olosta ja rentoutuvat. Minulla on aikaa siivota ennen heidän tuloan ja sen jälkeen, sekä valmistella ateriat. Haluan että he ja minä pääsemme nauttimaann toistemme seurasta ja pienestä mummin naperosta : )

    • 10+4

      Meillä mummola kaukana ja kun sinne lähdetään miehen ja pojan kanssa, niin tulee vietettyä kerralla useampi päivä ja jopa pari viikkoa.

      Mihinkään täyshoitoon emme oleta pääsevämme; osallistumme ruuan ostamiseen, kotitöihin (esim. lumen kolaus, tiskikoneen käyttö, ruuanlaitto, pyykkien pesu) sitä mukaan, kun tekemistä huomaamme. Välit vanhempiini ovat hyvin mutkattomat ja kun he vierailevat meidän luonamme aina silloin tällöin, äitini monesti ilmoittaa etukäteen tekevänsä ruuat ja molemmat auttelevat meidän kotihommissa; isäni asentelee hyllyjä ja lamppuja ja äitini esimerkiksi tyhjentää astianpesukoneen ja siistii keittiön.

      Isovanhemmat tykkäävät puuhailla lapsen kanssa ja aamuvirkkuina monesti mielellään kehittelevät pojalle tekemistä ja antavat meidän vanhempien nukkua pidempään. Myös saunominen on aina mummon luona ollut pojan ja ukin välinen juttu.

      Isovanhemmat asuvat maaseudulla kaukana isoista kaupoista ja erikoisliikkeistä, joten aina ennen veirailua tulee myös kysyttyä josko he tarvitsisivat jotain "suuresta" maailmasta. Viemisinä onkin sitten ollut kaikennäköistä uimahousuista sauvasekoittimeen. :)

    • ihanaa aikaa

      lapsenlapsien kanssa on kyllä mukavaa olla ja leikkiä, mutta jos leikkii tuntikausia, kyllä se työstä käy, leikki on lasten työtä ja sen kyllä olen huomannut :),siksi on hyvä tehdä muutakin vaikka tiskata ym.
      aina sitä vaan odottaa uutta tapaamista, vaikka onkin ihan väsynyt kun kauan leikkii lasten kanssa, mutta kaikkihan väsyy välillä, lapsetkin..eli iha normaalia, eikä siitä tarvii tuntea huonoa omaatuntoa jos ei aina jaksa..

    • rilla-anoppi

      Meillä näin . Meidän lastemme ollessa pieniä , omat vanhempamme olivat iäkkäitä ja yksi mummo jo dementoitunut , kävimme heillä siivoamassa ja kauppa-asioilla ja muutenkin huolehdimme vaikka olimme työelämässä ja meillä oli 3 lasta peräkkäin. Silloin oli ainoa asia , mitä kadehdin toisilta , virkeät ja asialliset isovanhemmat , jotka olivat joskus iloksi ja avuksi .

      No nyt on 3 lastenlasta , ja kaukana asuvat lapset , yhdellä vaihtelee vain puoliso , aina saa tutustua uuteen ehdokkaaseen : )
      Kun ovat tulossa aina 1-3 päiväksi ainakin kerrallaan ( asuvat 200 km päässä ) siivoan ja petaan sängyt , teen ruuat valmiiksi ( on erityisruokavalioita myös ) , kävelevät suoraan pöytään ja otan lapset haltuuni , vanhemmat saavat levätä ja oikaista pitkälleen , ulkoillutan lapsia , leikin ja askartelen ,leivotaan yms.

      Lastenvanhemmat käyvät aina vielä täällä kotikulmille jääneillä kavereillaan tai kirppiksillä , usein iltamenoja , saattavat laittaa kyllä lapsensa nukkumaan sitä ennen .
      Eli passaan pystyyn ja kun lähtevät , siivoan miehen kanssa kodin peruskuntoon , tiskikone pyörimään ja otetaan iso jäätelöannos tms . ja nautitaan hiljaisuudesta . Nautitaan ja muistellaan lasten sanomisia , mutta nautitaan taas siitä omasta ajasta ja mietitään , milloin mahtavat tulla taas . Sitä ennen lakanat ja pyyhkeet pestään ja petataan odottamaan uutta käyntiä .

      Kun itse menemme lastemme kotiin käymään , leivon aina jotain ja teen jonkun esim pataruuan valmiiksi , meitä varten ei tarvitse stressata, kun heillä on työ ja pienet lapset juuri nyt . Näin meillä .

      • rilla-anoppi

        Rilla-anoppi lisää , emme tapaa kuin noin 2 kk n välein . Perheet tulevat usein samaan aikaan ,näkevät silloin toisensa ja serkukset eli lastenlapset näkevät toisiaan , koska asuvat aivan eri suunnissa .


      • Poikansa kasvattanut

        Tuntuu kovin tutulta. Siivoan, petaan sängyt, teen ruuat valmiiksi (erityisruokavalioita). Passaan perhettä useamman päivän. Nukkumapaikat huushollissa jakautuvat miten parhaiten lapsen perheelle käyvät. Mieheni ja minä etsimme muualta nukkumapaikat. Ja kun vierailemme lapsemme perheen luona kerran vuodessa, saamme etsiä nukkumapaikat mistä löydämme. Yleensä ajamme edestakaisin saman päivän aikana. 8 tuntia edestakaisin autossa on meille tällä hetkellä liikaa marraskuun pimeässä. Ruuat, peitot, tyynyt, lakanat, pyyheliinat viemme mukanamme. Ei enää kertaakaan, Menemme hotelliin yöksi, tai jätämme käymättä. Matka on liian pitkä ajaa pimeän ajona saman päivän aikana (350 km per suunta).


    • Pieni on kaunista

      Minkä ikäisistä isovanhemmista on kysymys? Heitäkin on monissa ikäluokissa alle 50-vuotiaista kahdeksankymppisiin.

      Itse tähän vähän vanhempaan kategoriaan kuuluvana kauhistuisin ajatusta, että lapseni perheet kävisivät viikonloppumatkoilla 5-7 kertaa vuodessa. Se merkitsisi miltei jokaista viikonloppua, sillä tilaa ei olisi kaikille lapsille ja lasenlapsille samalla kertaa. Onneksi se ei meillä ole tapana.

      Ihmettelen, mikä hinku ihmisillä on mennä toistensa luo viikonloppuja viettämään. Kodista pitää tehdä niin mieluinen, ettei sieltä halua lähteä minnekään. Osoittaa mielestäni kehnoa parisuhdetta, jos isovanhemmille työnnytään monta kertaa vuodessa.

      Ei lapsenlapsi kaipaa jokaviikkoista kontaktia.
      Lapsi haluaa olla kotonaan. Kukaan ei ole niin tapojensa orja kuin pikkulapsi. Hän haluaa oman lusikan, oman peiton, oman sängyn, omat tavat. Hän rakentaa tuttujen asioiden varassa oman turvallisuudentunteensa. Hän tietää mihin kuuluu, kun omat tavarat ja käytännöt ovat jokapäiväiset.

      Mummulassa on kaikki väärin. Lapsi toivoo lepoa ja rauhaa päiväkodin mellastuksen jälkeen, ei hän aina jaksa seurustella ihmisten kanssa. Pienellä lapsella on hirveän paljon opittavaa, ja hän harjoittelee liikkumista, puhumista ja muuta yhteiselämää joka hetki.

      Lapsellakin pitää olla oma rauhansa.

      • rakkaa lapset ja lap

        Oliko tämä provo? Lapsi tarvitsee pysyvyyttä ja juuri sitä isovanhemmat ovat. Viisi tai seitsemänkertaa vuodessa kontaktia isovanhempiin on todella vähän. Viikoittainkin on mukava nähdä lyhempiä aikoja. Mummulassa juuri kaikki on oikein. Mummu rakastaa lapsia ehdoitta ja lapselle jää elinikäinen tunne siitä, että jos kukaan muu ei välitä niin mummu välittää aina.


      • ..........

        EIhän lapsenlapsi saisi jokaviikkoista kontaktia, jos käydään 5-7 kertaa vuodessa. Sehän tekee vain yksi kontakti joka toinen kuukausi. :O


      • Laskupää
        .......... kirjoitti:

        EIhän lapsenlapsi saisi jokaviikkoista kontaktia, jos käydään 5-7 kertaa vuodessa. Sehän tekee vain yksi kontakti joka toinen kuukausi. :O

        Niitä lapsia on tuolla kirjoittajalla varmaankin useampi :).Mieti, jos on vaikka 6 lasta, montako viikonloppua se tekee vudessa...jos ne tulee eri aikaan, siis. Mummo saa moniviikonloppuisen kontaktin.


      • Pieni on kaunista
        rakkaa lapset ja lap kirjoitti:

        Oliko tämä provo? Lapsi tarvitsee pysyvyyttä ja juuri sitä isovanhemmat ovat. Viisi tai seitsemänkertaa vuodessa kontaktia isovanhempiin on todella vähän. Viikoittainkin on mukava nähdä lyhempiä aikoja. Mummulassa juuri kaikki on oikein. Mummu rakastaa lapsia ehdoitta ja lapselle jää elinikäinen tunne siitä, että jos kukaan muu ei välitä niin mummu välittää aina.

        Ei tämä mikään provo ole. Tapaan muitakin ihmisiä normaalien käyntikertojen puitteissa. En koskaan yövytä ystväviänikään, vaan he tulevat käymään ja viettävät luonani mukavan hetken.
        Miksi eivät lapset ja lapsenlapsetkin voisi käydä pistäytymässä? Miksi heidän tulisi vähän väliä tulla yöpymään kotiini?
        En voisi ajatella, että kutsumani vieraat, olkoot vain lähiomaisia, nukkuisivat ohuilla superlonpatjoilla siskonpetissä. Kyllä jokaiselle pitäisi pystyä tarjoamaan hyvä vuode.
        Kuinka monella isovanhemmalla on vierashuoneet, joihin voi sijoittaa lapsensa monihenkisen perheen?
        Moni isovanhempi on jo muuttanut pienempään asuntoon eläkepäivilleen, ehkä yksin jäätyään.

        Ihmettelen, että ajatellaan, ettei lapsi opi tuntemaan isovanhempiaan, jollei asu hänen hoivissaan monta kertaa vuodessa. Käyvätkö lapset kummiensa luona yökylässä? Tätien, setien, serkkujen? Tuntevatko he nämä sukulaisensa?

        Yöllä nukutaan.


      • rilla-anoppi
        Laskupää kirjoitti:

        Niitä lapsia on tuolla kirjoittajalla varmaankin useampi :).Mieti, jos on vaikka 6 lasta, montako viikonloppua se tekee vudessa...jos ne tulee eri aikaan, siis. Mummo saa moniviikonloppuisen kontaktin.

        Nimenomaan ja toinen seikka , ettei kaikki lapset asu mummoloiden lähellä , saattaa olla yli 200 km matkaa ja on se toinenkin mummola , missä on hyvä käydä tasapuolisesti olosuhteet huomioiden .

        Myös rauhalliset viikonloput oman väen kesken ovat tarpeen ja sairastelut muuttavat suunnitelmat kuin myös toisen vanhemman vuorotyö .

        Jokaisella se oma tapa .


      • ............
        Laskupää kirjoitti:

        Niitä lapsia on tuolla kirjoittajalla varmaankin useampi :).Mieti, jos on vaikka 6 lasta, montako viikonloppua se tekee vudessa...jos ne tulee eri aikaan, siis. Mummo saa moniviikonloppuisen kontaktin.

        Kyllä minulla on laskupäätä ja mielestäni osaan myös lukea.

        "Ei lapsenlapsi kaipaa jokaviikkoista kontaktia." ...kirjoittaa pieni on kaunista.

        Vaikka kirjoittajalla olisi 20 lastenlasta, ei lapsenlapsi saisi jokaviikkoista kontaktia, jos käydään 5-7 kertaa vuodessa. Isovanhemmat kylläkin saisivat jokaviikkoisia kontakteja johonkin lapsenlapsistaan, mutta siitähän ei ko. lauseessa ole kyse.


      • mummuksi
        rakkaa lapset ja lap kirjoitti:

        Oliko tämä provo? Lapsi tarvitsee pysyvyyttä ja juuri sitä isovanhemmat ovat. Viisi tai seitsemänkertaa vuodessa kontaktia isovanhempiin on todella vähän. Viikoittainkin on mukava nähdä lyhempiä aikoja. Mummulassa juuri kaikki on oikein. Mummu rakastaa lapsia ehdoitta ja lapselle jää elinikäinen tunne siitä, että jos kukaan muu ei välitä niin mummu välittää aina.

        Valitettavasti isovanhemmat ovat kaikkea muuta kuin pysyviä. Meillä oli läheiset ja hyvät suhteet kaikkiin neljään, mutta eivät he silti pysyneet, vaan lähtivät kaikki parin vuoden aikana lopullisesti pois.
        Onneksi välimme olivat aina hyvät, niin ettei sitä tarvitse surra ja katua. Mutta kova ikävä meille kaikille jäi, vuosiksi ja vuosikymmeniksi.


      • Pieni on kaunista
        mummuksi kirjoitti:

        Valitettavasti isovanhemmat ovat kaikkea muuta kuin pysyviä. Meillä oli läheiset ja hyvät suhteet kaikkiin neljään, mutta eivät he silti pysyneet, vaan lähtivät kaikki parin vuoden aikana lopullisesti pois.
        Onneksi välimme olivat aina hyvät, niin ettei sitä tarvitse surra ja katua. Mutta kova ikävä meille kaikille jäi, vuosiksi ja vuosikymmeniksi.

        Tarkoitatko tällä mielipiteellä sitä, että mummut tekevät vääryyttä lapsille ja lapsenlapsille, jos eivät yövytä heitä monta kertaa vuodessa? Kuolevat pois ja lapsenlapsille jää ikuinen ikävä?
        Ylirasitus vie mummot ennenaikaiseen hautaan, jos joutuvat toimimaan majataloina itseään vuosikymmeniä nuoremmille ihmisille, palvelemaan, ruokkimaan ja siivoamaan jäljet! Mutta ihanat muistot sitten jäävät.

        Kuollut mummo saa nyt katua kun ei aikanaan yövyttänyt jälkikasvuaan, nyt on kuollut ja siitäs sai!


      • mummuksi
        Pieni on kaunista kirjoitti:

        Tarkoitatko tällä mielipiteellä sitä, että mummut tekevät vääryyttä lapsille ja lapsenlapsille, jos eivät yövytä heitä monta kertaa vuodessa? Kuolevat pois ja lapsenlapsille jää ikuinen ikävä?
        Ylirasitus vie mummot ennenaikaiseen hautaan, jos joutuvat toimimaan majataloina itseään vuosikymmeniä nuoremmille ihmisille, palvelemaan, ruokkimaan ja siivoamaan jäljet! Mutta ihanat muistot sitten jäävät.

        Kuollut mummo saa nyt katua kun ei aikanaan yövyttänyt jälkikasvuaan, nyt on kuollut ja siitäs sai!

        En todellakaan tarkoita sitä, mitä kuvittelet. Mistä sellaista sait päähäsi?

        Kirjoitat omituisesti. Mikä on ongelmasi?


      • Kotona paras
        mummuksi kirjoitti:

        Valitettavasti isovanhemmat ovat kaikkea muuta kuin pysyviä. Meillä oli läheiset ja hyvät suhteet kaikkiin neljään, mutta eivät he silti pysyneet, vaan lähtivät kaikki parin vuoden aikana lopullisesti pois.
        Onneksi välimme olivat aina hyvät, niin ettei sitä tarvitse surra ja katua. Mutta kova ikävä meille kaikille jäi, vuosiksi ja vuosikymmeniksi.

        Siis mummut kuolivat muutamassa vuodesaa?
        Mitä iloa heillä oli siitä, jos kävitte mummuloissa tuon tuostakin viimeisillä voimillaan elävien vanhusten kiusana?

        Lapsille jää mukavat muistot mummuista, vaikka eivät olekaan heidänn luonaan vuorokausikaupalla. Iloisia ja odotettuja tapaamisia, mukava iltapäivä isovanhempien seurassa.
        Vuosien päästäkin muistot nousevat mieleen.


      • mummuksi
        Kotona paras kirjoitti:

        Siis mummut kuolivat muutamassa vuodesaa?
        Mitä iloa heillä oli siitä, jos kävitte mummuloissa tuon tuostakin viimeisillä voimillaan elävien vanhusten kiusana?

        Lapsille jää mukavat muistot mummuista, vaikka eivät olekaan heidänn luonaan vuorokausikaupalla. Iloisia ja odotettuja tapaamisia, mukava iltapäivä isovanhempien seurassa.
        Vuosien päästäkin muistot nousevat mieleen.

        Oletko miettinyt tuota koko vuoden?
        Saanen rauhoittaa mieltäsi kertomalla, että perheemme ei ollut yötä kummassakaan mummolassa yhtään ainutta kertaa. Välimme olivat heihin kaikkiin - ja kaikilla isovanhemmilla toisiinsa - aivan erinomaiset.
        Tänäkin pyhäinpäivänä kävimme laittamassa heidän hautansa talvikuntoon nyt jo aikuisten lastemme kanssa.


      • toinen näkökulma
        rakkaa lapset ja lap kirjoitti:

        Oliko tämä provo? Lapsi tarvitsee pysyvyyttä ja juuri sitä isovanhemmat ovat. Viisi tai seitsemänkertaa vuodessa kontaktia isovanhempiin on todella vähän. Viikoittainkin on mukava nähdä lyhempiä aikoja. Mummulassa juuri kaikki on oikein. Mummu rakastaa lapsia ehdoitta ja lapselle jää elinikäinen tunne siitä, että jos kukaan muu ei välitä niin mummu välittää aina.

        5-7 kertaa vuodessa vähän? Voi kai se olla jonkun näkökulmasta. Meillä oltaisiin iloisia kun olisi edes puolet tuosta. Toinen mummola on lähellä ja yhteydenpito lähes viikottaista, mutta toinen taas niin kaukana että siellä tulee käytyä vain 1-2 kertaa vuodessa. Silloin toki noin viikon verran kerrallaan. Nyt tuon mummolan väen sairastuttua vakavasti ja kroonisesti ei vieraita toivota, joten emme ilmeisesti käy edes sitä kertaa vuodessa. Yhteydenpito on pelkän puhelimen varassa. Sieltä päin ei ole käyty meillä edes sitä kertaa vuodessa.

        Toisaalta, itse vartuin kokonaan ilman isovanhempia. Isäni vanhemmat olivat kuolleet ajat sitten ennen syntymääni. Äitini vanhemmat kuolivat ensimmäisen ikävuoteni aikana, vuoden sisällä kumpikin. Ei ole ollenkaan itsestään selvää, että isovanhempia on olemassakaan.


      • -------------
        Kotona paras kirjoitti:

        Siis mummut kuolivat muutamassa vuodesaa?
        Mitä iloa heillä oli siitä, jos kävitte mummuloissa tuon tuostakin viimeisillä voimillaan elävien vanhusten kiusana?

        Lapsille jää mukavat muistot mummuista, vaikka eivät olekaan heidänn luonaan vuorokausikaupalla. Iloisia ja odotettuja tapaamisia, mukava iltapäivä isovanhempien seurassa.
        Vuosien päästäkin muistot nousevat mieleen.

        Entäs jos ne lapsenlapset asuvat vaikka 500 km päässä isovanhemmistaan? Ei heille varmaan kovin mukavia muistoja jää heistä, jos eivät pääse edes tapaamaan koskaan, kun eihän tuollaista matkaa kukaan viitsi ajaa saman päivän aikana edestakaisin. Ei ainakaan lasten kanssa.


    • Ympäripyöreitä

      No, jos noinkin harvoin, kuin joka toinen kuukausi lapsemme kävisivät luonamme, niin enpä kyllä vaatisi tekemään mitään. Toki, jos joutessaan haluavat autella, niin mikäs siinä.
      Riippuu varmaan aika lailla isovanhempien iästä ja terveydentilasta kuin myös lasten terveydestä.
      Näin tänään niin kauhean ylipainoisen teiniäidin vuoden vanhan lapsen kanssa, etten usko, että semmoinen ihminen pystyy vessoja pesemään. Hyvä jos selviää lapsensa hoidosta!

    • monikanttinen asia

      Ei kai tässä ketjussa olekaan se itsetarkoitus, että elämä olisi yhtä reissaamista mummolan ja kodin välillä tai jatkuvasta lastenlasten viikonloppuhoidoista.

      Kukin tekee minkä parhaaksi katsoo sopivan ja voinnilleen käyvän. Toki lapsiperheet ensisijaisesti pitävät omaa kotiaan kantapaikkana - kaikki muu onkin sitten kunkin suvun omaa käytäntöä.

      Ja tosiaankin, onhan suhteutettava asiat kohdalleen: isovanhemmat voivat olla alta 50 tai lähennellä 70, lapsiperheen vanhemmat just ja just täys'ikäisiä - 4-kymppisiä ja lastenlapset vauvoista - teini-ikäisiin.

      Ja kaikki vielä tietenkin perustuu vuorovaikutukseen - jotkut isovanhemmat, heidän lapsensa ja lastenlapsensa tapaavat harvoin, toiset taas mielellään usein ja tiiviisti.

      Ja vielä - rahallakin on jotain merkitystä - ei kaikilla ole varaa laittaa 'täyshoitoa'
      pystyyn ihan simsalabim.

    • sukupolviketju

      70-luvun kaupunkianoppilassa en saanut tehdä mitään anopin avuksi, en edes tiskata, kun en varmaan osannut tehdä sitä(kään) anopin tottumalla tavalla. Ei haitannut, paitsi keinutuolissa istuskelu kävi pitkäveteiseksi. Anopin ruoka-aikoja piti noudattaa, vaikka oma totuttu ateria-aikataulu olisi ollut toinen.
      Anopin tarjoama ruoka oli hyvää ja sitä kiittelin. Anoppi ei antanut nukkua tarpeeksi pitkään aamuisin, vaikka olin univelassa aina sinne mennessä. Anopin ja lapsenlapsen välinen yhdessäoloihanuus oli se, että lapsi heti aamulla herättyään kello viisi pinkaisi mummon viereen aamua viettämään ja juttelemaan. Olin arka, varuillani ja kunnioittava vanhempaa ihmistä kohtaan, mutta välit oli kohteliaan lämpimät.

      Oman äidin luokse menin kuin omaan kotiin ymmärtämättömästi, ennalta ilmoittamatta ja olin hämilläni, etten voinut, osannut enkä ehkä olisi äitini mielestä saanutkaan ottaa aikuisen roolia. Siellä olin kuin lapsuudessa, jos äiti jotain käski, niin sen yritti tehdä. Olisi pitänyt osata ottaa puheeksi, että miten pitäisi olla, että kaikilla olisi hyvin. Kysyä suoraan, mitä äitini mummona ololta, minulta ja vierailulta odotti. Ja ennenkaikkea mitä äitini tarvitsi. Hänkin olisi voinut kysyä, mitä minä tarvitsin, mutta sellaista ei varmaan silloin vielä oltu keksitty.
      Nyt se keskustelu on käymättä omien aikuisten lasten kanssa. En ole itselleni tehnyt kaavaa mitä mummoudelta tai vierailuilta odotan, se on tunne- (ja terveys)asia ja riippuu kaikista osapuolista. Joku sisäinen tieto ja tunne siitä on.
      Päivät soljuu ohitse näin.
      Onko muilla mummoilla jokin selkeä oman mummoutensa toteuttamiskaava.

      Joistain asioista olen uskaltanut sanoa, etten niihin stressaantumatta tai ollenkaan pysty ja sitten toivon, ettei se vähentäisi tapaamista.
      MLL tai joku vastaava voisi laatia psykologisia ohjeita sukupolvien välisten juttujen sujuvuuteen, niin anoppien ja miniöiden väliset haukkumiset ja ahdistuneet äitilapsisuhteet vähenisi.
      Mutta aloittajalle, kysy isovanhemmilta suoraan asiat, jotka huolestuttaa.
      On parempi kehdata kysyä kuin jättää kysymättä.

    • 2+3=tungos

      "Yhtä harvoin vierailevat".
      Kahdet isovanhemmat? Kahdet kyläilypaikat? Se on 10-12 krt/v. Jos he käyvät yhtä usein/harvoin teidän luonanne, tarkoittaa se jokai toisena viikonloppuna oleilua isovanhempien seurassa. Vuoteen mahtuun n. 50 viikonloppua, joista vierailuille varattaisiin 20-24, ilmeisesti juhlapyhät mukaan laskettuina.

      Miten lapset ollenkaan tietäisivät, mikä on heidän ikiomaansa, kun vanhemmat ja kaikki isovanhemmat osallistuisivat miltei kaikkina vapaa-aikoina heidän elämäänsä.

      Lapsella on oikeus omaan rauhaan, he eivät ole narreja tai opetettuja lemmikkejä, joiden toimia on hauska seurata ja odottaa heidän tuloaan namipussin kanssa.

      Tämä keskustelu on ihan turha.
      Alkuperäiselle sanoisin, että kyllä kysymättäkin voi vessan pestä tai tarttua astiapyyhkeeseen.
      Ei varmaankaan olisi haitaksi, jos tarttisit imuriin lähtöpäivänä, sillä siivousta teidän jälkeenne varmasti löytyy, kun väkeö on kasin verroin enemmän kuin tavallisesti.
      Kotonakin tekisit samat työt kuin mummulassa, vaipat, ruuat, hoivat muut. Mummulassa tehtynä ehkä hankalampaa. Pesetkö siellä pyykitkin?

      Jos sinusta tuntuu, että olet vaivaksi, ihmettelen, miksi sinne on mentävä yökylään? Aikuisten olisi helpompaa tulla teidän luoksenne, jos ette malta olla erossa toisistanne tuota pidempään.

      • rakkaat lapset ja la

        Käsitän, että mummola on lapsellekkin se paikka mihin tullaan niinkuin omaan rakkaseen paikkaan, niinkuin jotkut kiintyy kesämökkiin lapsenlapsetkin kiintyvät mummolaan. Mummo ja mummola ovat käsite, joka on lapsen rauhan tyyssija, minä käsitän asian näin. Itse näin mummona muistan vieläkin ne omat lapsuuden rakkaat kivet ja kannot, jotka olivat mummolassa. Tai ne ahomansikkapellot, jossa keräsin marjoja mummon ja sisarusteni kanssa. Muistan sen kiven, jolla istuin ja mummo pesi vadissa varpaitani. Nyt ei mummoa eikä mummolaa ole kuin muistoissani, mutta sen saman minkä olen itse saanut haluan välittää omille rakkaille ihmisilleni. Muistot, ne haluan omille lapsenlapsilleni välittää perinnöksi mummolasta. Nykyajan vanhemmilla asunnot vaihtuu tuhkatiheään, eivätkä lapset saa kokea pysyvyyttä. Siksi asumme samassa paikassa emmekä ole muuttaneet, kun lapset haluavat tulla kotiin ja mummolaan.


      • 2+3 ja yksi vielä!
        rakkaat lapset ja la kirjoitti:

        Käsitän, että mummola on lapsellekkin se paikka mihin tullaan niinkuin omaan rakkaseen paikkaan, niinkuin jotkut kiintyy kesämökkiin lapsenlapsetkin kiintyvät mummolaan. Mummo ja mummola ovat käsite, joka on lapsen rauhan tyyssija, minä käsitän asian näin. Itse näin mummona muistan vieläkin ne omat lapsuuden rakkaat kivet ja kannot, jotka olivat mummolassa. Tai ne ahomansikkapellot, jossa keräsin marjoja mummon ja sisarusteni kanssa. Muistan sen kiven, jolla istuin ja mummo pesi vadissa varpaitani. Nyt ei mummoa eikä mummolaa ole kuin muistoissani, mutta sen saman minkä olen itse saanut haluan välittää omille rakkaille ihmisilleni. Muistot, ne haluan omille lapsenlapsilleni välittää perinnöksi mummolasta. Nykyajan vanhemmilla asunnot vaihtuu tuhkatiheään, eivätkä lapset saa kokea pysyvyyttä. Siksi asumme samassa paikassa emmekä ole muuttaneet, kun lapset haluavat tulla kotiin ja mummolaan.

        Ahomansikka-aikaa ei kuitenkaan ole 7 viikonloppua.
        Ympäri vuoden niitä kertyy.
        Sitä paitsi monin paikoin mansikat ovat kadonneet. Ei ole peltoja, ei lehmihakoja, on istutettuja tiheitä koivikoita, joissa kasvaa korkea heinä. Teiden varsillakaan ei enää mansikka kasva. Maantiesuola kai tappanut.

        Nyt tulee joulu ja alkaa jokavuotinen voivottelu siitä, että mummuloihin on vaippaikäisen lapsen kanssa mentävä lahjapakkausten ja ruokatuliaisten kanssa, ensi yhteen, sitten toiseen. Aatosta taistellaan.

        Mummuilu on ainakin näillä palstoilla mennyt yli äyräittensä. Koko suku ilmeisesti elää vain lasten kautta, mitään omaa elämää ei itselle ja toisille sallita, vaan sanotaan itsekkyydeksi.

        Kuinka kauan lapset ovat kiinnostavia vierailijoita? Stoppi tulee jonain päivänä, ehkä lapsien itsensä iskemänä, ja miten sitten eletään! Lapset, jotka ovat rakastaneet niitä ahomansikoita, sanovatkin menevänsä mieluummin kaverin luokse yökylään. He eivät enää haluakaan istua autossa joka toinen viikonloppu.

        Omat ikätoverit ovat mieluisammat, omat harrastukset. Siinä on sitten sopeutumista aikuisilla, jotka ovat kaikkensa aina tehneet lapsen eteen, kuljettaneet mummolaan ja viettäneet viikonloput lasten ehdoila. Ja nyt ei kelpaa.


      • rakkaat lapset ja la
        2+3 ja yksi vielä! kirjoitti:

        Ahomansikka-aikaa ei kuitenkaan ole 7 viikonloppua.
        Ympäri vuoden niitä kertyy.
        Sitä paitsi monin paikoin mansikat ovat kadonneet. Ei ole peltoja, ei lehmihakoja, on istutettuja tiheitä koivikoita, joissa kasvaa korkea heinä. Teiden varsillakaan ei enää mansikka kasva. Maantiesuola kai tappanut.

        Nyt tulee joulu ja alkaa jokavuotinen voivottelu siitä, että mummuloihin on vaippaikäisen lapsen kanssa mentävä lahjapakkausten ja ruokatuliaisten kanssa, ensi yhteen, sitten toiseen. Aatosta taistellaan.

        Mummuilu on ainakin näillä palstoilla mennyt yli äyräittensä. Koko suku ilmeisesti elää vain lasten kautta, mitään omaa elämää ei itselle ja toisille sallita, vaan sanotaan itsekkyydeksi.

        Kuinka kauan lapset ovat kiinnostavia vierailijoita? Stoppi tulee jonain päivänä, ehkä lapsien itsensä iskemänä, ja miten sitten eletään! Lapset, jotka ovat rakastaneet niitä ahomansikoita, sanovatkin menevänsä mieluummin kaverin luokse yökylään. He eivät enää haluakaan istua autossa joka toinen viikonloppu.

        Omat ikätoverit ovat mieluisammat, omat harrastukset. Siinä on sitten sopeutumista aikuisilla, jotka ovat kaikkensa aina tehneet lapsen eteen, kuljettaneet mummolaan ja viettäneet viikonloput lasten ehdoila. Ja nyt ei kelpaa.

        Ahomansikka aikaa ei ole sanan varsinaisessa merkityksessä lehmihakoineen, mutta vastaavaa kokemusta haluaisin välittää lapsenlapsille. On aikoja jolloin mummo on kauempana ja sitten taas lähempänä. Lapsen ikä vaikuttaa siihen miten kaverit tulevat tärkeäksi kussakin ikävaiheessa. Haluaisin olla läsnä silloin kun lapsi sitä haluaa. Joskus kaverin kanssa viikko mummolassa kesällä on mukavaa aikaa esim. mökillä, omat lapseni ovat saaneet sen kokea. Maailma muuttuu, mutta toivottavasti parempaan suuntaan ja ihmissuhteet olisivat jatkossakin tärkeämpiä kuin tavara. Toivoisin, että nykyajan nuoret perheet muistaisivat tämän tässä kiireisessä elämänmenossa. Pysähdyttäisiin ajattelemaan mikä oikeastaan on tärkeintä. Kiireetön hetki mummon kanssa vai harrastuksesta toiseen kiiruhtaminen. Lapsikin voi rauhoittua kun yhdessä mummon kanssa ihmetellään pieniä asioita. On aikuisista, lasten vanhemmista ja isovanhemmista tietysti itsestään kiinni sallitaanko hyvien suhteiden isovanhempiin muodostua. Sen tiedän, että suhteita ei muodostu, jos ei usein tavata. Sävy miten vanhempia ja isovanhempia puhutellaan lasten kuullen vaikuttaa paljon tai heistä puhutaan kun he eivät ole läsnä, lapset ovat tarkkoja. Voisimpa sanoa, että kun puhutaan avioero perheiden vanhemmista, että toista ei saa lapselle moittia vaan puhua myönteiseen sävyyn niin sama pätee isovanhempi-lapsi suhteessa. Toki haluan omaakin aikaa, enkä elää pelkästään lapsenlapsille, mutta ne pienet ovat kyllä minulle hyvin tärkeitä ja sen he tietävät. Niin, nyt on joulu tulossa ja pienillä kaksi mummolaa....kuinkahan tänä jouluna käy..missä vanhemmat päättä joulunsa viettää..aikanaan itse vietin sen aina mummolassa ja samoin lapseni siihen asti kun alettiin rakentaa omaa joulua.


    • mietteitä

      Elämä muuttuu mummoseni,

      mummola- käsitekin on muuttunut 2000-luvulle.
      Samoin minulla on ollut mummola - punainen tupa ja juhannusruusut, kivet, kannot, ahomansikat ja mustikkametsät, paljon serkkuja ja siskonpetit - ei enää edes leivota samallatavoin leipiä, pullalentejä, vispata kakkujan mummon kanalan kananmunista ja mitä kaikkea ihanaa kuuluikaan meidän suuren ikäluokan lapsuusajan mummolaan.

      Itse kaupunkilaismummona pystyn kuitenkin tarjoamaan lastenlapsilleni mummolan viihtyisän tunnelman, jossa lastenlapseni tuntevat että heitä rakastetaan ja heistä välitetään. Sitä samaa kivaa eri sukupolvien välistä yhteenkuuluvaisuuden 'perintöä' haluan välittää lastenlapseni kuin itsekin olen kokenut. Vaikka aika, paikka ja tavat ovatkin muuttuneet.

    • sukupolviketju

      Aloittajalta haluisin kysyä, mitä hän odottaa oman lapsensa isovanhemmilta, mummolalta. Ja mitä hän ja lapsi sieltä saa.
      Onko odotukset ja saamiset ristiriidassa.

      Onko ainoa sisältö pitääkö siivota vai ei, joka tietenkin on huomioonottava ongelma.

      Olen pettynyt, kun Siwan/Alepan hyllyltä etsin lisäaineetonta, terveellistä, maukasta tarjottavaa lapsenlapselle. Ei sellaista ole.
      Eikä lisäaineeton perinnetarjottava kelpaa, kaikilla eri dieetit, eikä niitä ehdi tehdä.

      Perinteisillä leluilla ei lapset leiki, uudemmanaikainenkaan tekninen härveli ei kiinnosta. Ei lastenlaulut, sadut, hiekkalaatikko, tavallinen leikkikenttä.
      Mistä lapset pitää.

      Oma mummonaolo-onni on kohdallaan, jos lapsenlapsi lähtee kanssani kukkaniitylle, vaikka perhoset puuttuu, luonnonmetsään, puhdasvetiselle luonnonrannalle.
      Mutta ei sellaisia ole edes Talvivaarassa.
      Mummo haluaisi toistaa omaa lapsuuttaan, mutta pitäisikin olla lapsenlapsen kannustava seura tässä ympäristössä ja uskottaa lapsenlapselle, että juuri tällaisessa ajassa on hyvä olla lapsi. On siinä mummolla tekemistä. Mummoparan pitäisi olla epärehellinen.
      Mitähän mummojen äitien mummot mahtoi pitää hyvänä mummoutena ja ihannemummolana.
      Koska nuoriso-käsite syntyi vasta 1960, niin ehkä mummo-käsitekään ei ole vanha. 1910-luvulla syntynyt äitini kertoi mummolakesistä, mummo oli iloinen, huononäköinen ja vapauttanut possun, että lapsenlapset sai juosta sen kanssa pitkin katuja.

    • Kiitos kiitos...

      Hei! Aloittaja olen. Kiitos vastauksista, yllätyin näin monesta ja hyvästä ja asiallisesta vastauksesta :).
      Kyseessä on puolisoni vanhempien koti, usean sadan kilometrin päässä. Meitä sinne paljon pyydetään (tuntuu että koko ajan). Puolisoni ja lapsen vuoksi lähden sinne mielelläni, tiedän kuinka he tykkäävät siitä. Itse, noh... yritän olla ystävällinen ja käyttäytyä fiksusti. Kyseessä on ihmiset, joiden kanssa en olisi tekemisissä, ellei miestäni ja lastani olisi. Heissä ei ole vikaa, eikä minussakaan, mutta kun en ole heihin kiintynyt.
      Eräs kirjoittaja kirjoitti, että haluaisi jutella enemmän lapsen ja puolison kanssa... Se kyllä pisti miettimään. Voisin enemmän tehdä sillä saralla, yritän vain olla kohtelias ja keskustella, mutta sen syvällisempiä minusta ei ole heidän kanssaan keskustelemaan. Kun ei vain ole sitä yhteyttä.
      Ja muita lapsia eikä lapsenlapsia heillä ole. No pitäis varmaan senkin edestä sitten yrittää...
      Sain paljon hyviä vinkkejä kirjoittajilta, kiitos niistä.

    • kaikella aikansa..

      kyllä on ihan normaalia, että lapsille isompina alkaa kaverit olla tärkeitä ja mummolat saa jäädä, tuskimpa sitä mummotkaan jaksaa koko aikaa huomioida lapsenlapsia, sillä on ihan omaakin elämää...eikä se tarkoita et mummo on yksinäinen, vanhempana ei edes jaksa niin paljoa enää..

    • arkinen miniä

      En viitsi lukea edes joka kommenttia.

      Aikanaan kun itse kävimme vanhemmilla, vein mukana omat lakanat ja pyyhkeet. Petasin itse sänkymme ja pois lähtiessä imuroin sängyt ja siivosin vierashuoneen.

      Autoin ruuan valmistuksessa ja tiskauksessa olen hyvä leipuri ja mummolassa leivinuuni, leivoin leipää ja pullaa niistä oli iloa koska jokainen tekee oman makuistaan ja omilla resepteillään.
      Isovanhemmat pitävät kahvikakuista, tuliaisina vein valmiita joiden säilyvyys hyvä jopa 4-5 viikkoa.
      Vierailun aikana söimme mummolan omia ja heille jäi sitten "vaihtelua" minun tekemiä..(pakastimeen)
      Olin keittiössä aina seurana. Neuvottelun jälkeen, jos en tehnyt muuta, pyyhin keittiön kaappeja koska mummo oli 152 cm minä 174 cm.
      Toisinaan imuroin ja veimme matot ulos..

      Ei mitään suurta arkista yhteisoloa...

    • mummo2

      Meille tullessa voisin toivoa että laittavat petinsä itse ja siivoavat sen kasaan kun lähtevät. Pyykkiä säästäisi, jos heillä mukana omat makuupussit.

      Siivousapua en toivo. Itse asiassa suututtaa, jos joku rupeaa meillä siivoamaan esim. imuroimaan tai pyyhkimään pölyjä tai pesemään vessoja. Omien paskaraitojen siivous nyt tietysti kuuluu asiaan, samoin sen hammastahnakokkareen voi siitä lavuaarista ihan itse pyyhkäistä ja suihkun lattian kuivata jäljestään.

      Kauppareissu voisi olla avuksi, jos pitää perheelle tuoda vähän enemmän maitoja ja mehuja kuin mitä yleensä on tarpeen ostaa. Minulla on kyllä varaa ostaa ruokaa lasteni perheille, mutta olkapäät ja ranteet eivät ole entisensä, eli kantoapu olisi tervetullutta.

      • ...

        Häh, makuupussit? Ei kai mummolaan mennä retkeilemään?


      • mummuksi
        ... kirjoitti:

        Häh, makuupussit? Ei kai mummolaan mennä retkeilemään?

        No varmaan vieraat voivat viedä myös omat vuodevaatteensa, niin hienot kuin haluavat. Ja viedä ne mennessään kotiinsa pestäviksi.


    • Harvoin?

      Mitä oikein haluat?
      Jos tuo sopii teille, niin mitäpä sanomista muilla olisi?

      Joidenkin kotiin mahtuu useita yövieraita, joillakin on yksiö, jossa on mahdoton yövyttää ylimääräisiä.
      Ei kai ihmisten keskinäiset suhteet siitä ole kiinni, missä he tapaavat ja kuinka usein. Nyt on kännyt ja sähköpostit, internetit, skypet...
      Kaikki on aivan toisin kuin näitten isovanhempien nuoruudessa.
      Ei elämää eletä kuin silloin, nyt on ne asenteet, jotka tälle aikakaudelle ovat luontevat.

      Jos te tapaatte heitä 5-7 krt vuodessa, ja se tulevat luoksenne 5-7 krt. vuodessa, niin aika monta viikonloppua siinä tärvääntyy, kun niitä ei kuitenkaan vuodessa ole kuin vähän yli 50. Esim 24 vkl per vuosi, on lähes joka toinen viikko.

    • ,,,,,,,,,,,,,,,,,

      Aloitus on suht vanha...

      • Harvoin

        ....mutta aina se vain on ajankohtainen!


    • netuska

      Minulle lapset/lastenlapset ovat niin rakkaita ja ihania että olen onnellinen saadessani nauttia heistä monta kertaa viikossa ja joskus aina viikonlopunkin!! Minulla on pienimmälle hankittu ruuat/vaipat ja puhdistusliinat ja tietenkin vaatteita, sitteri ja vaunut. Ei tarvitse kärrätä hirveästi tavaraa edestakaisin. Omin kyllä lapset aina meillä, mutta ei näytä haittaavan nuoriakaan!! Toimii loistavasti. Nuorin on 10kk ja vanhin 15v. Vanhinkin viettää 2-3 iltaa mummon luona ja aina meillä on kivaa. On onni ja ilo nähdä että on tärkeä pikkuisille ja jäävät mielellään mummolaan!!

    • jeitnaäihg

      Tätä palstaa lukiessa tulee jatkuvasti sellainen olo, että pitäisi vain katkaista välit vanhempiini kokonaan, kun lapsista ja heidän perheistään tuntuu olevan isovanhemmille pelkkää vaivaa, eikä nähtävästi sitä voida edes sanoa niille lapsille suoraan, joten omalla kohdalla asiaa voi vain arvailla. Meillä on välimatkaa lähes 400 km, joten emme tee parin tunnin pikavisiittejä, kun tuon matkan ajamme. Perheessämme on seitsemän henkilöä, joten vaikka mieheni jää useimmiten kotiin, niin onhan siellä mummolassa ahdasta ja autossa vielä ahtaampaa, eli kaikkien petivaatteita ei viitsi mukana raahata. Mummolassa on sitten kaappi, missä on meille peitot ja tyynyt ja lakanat aina odottamassa seuraavaa reissua, eikä niitä pestä joka välissä erikseen.

      Minun aikani menee mummolassa lähinnä siihen, että yritän pitää lapset sisällä rauhallisina ja viettää heidän kanssaan paljon aikaa ulkona, että sisällä pystyttäisiin olemaan pienissä tiloissa ja kaikenlaisten koriste-esineiden keskellä. Kotona lapset voivat olla paljon vapaammin, kun kotimme on lapsiturvallinen ja lasten kestävä. Kaikin puolin olisi helpompaa meille, jos vanhempani tulisivat meillä käymään, mutta he eivät viitsi ajella, kun enää ei ole pakko eläkkeelle jäämisen jälkeen. Me olemme siis käyneet, mutta koko ajan harvemmin. Edellisestä käynnistä taitaa olla jo ainakin vuosi, kenties enemmänkin. Joskus tulee sellainen olo, että olisi kiva nähdä vanhempianikin ja pitäisiköhän mennä käymään, mutta sitten erehdyn lukemaan tätä palstaa ja totean, että paras jättää menemättä, ettei heidän elämänsä pilaannu täysin meidän vierailusta ja ettemme saa sellaista mainetta, että käymme siellä täyshoidossa.

      Kun itse aikoinani tulen toivottavasti saamaan lapsenlapsia, niin minä ainakin toivoisin välini olevan omiin lapsiini ja heidän lapsiinsa niin hyvät, etten tuskastuisi heidän vierailuistaan yhtä paljon kuin täällä monet. Minusta siinä on jotain pahasti vialla, jos ei omia lapsiaan ja heidän perheitään kestä.

      • mummuksi

        Kuulostaa erikoiselta, että annat tänne kirjoittavien vennonvieraiden vaikuttaa noin paljon elämääsi ja sukulaisuussuhteisiisi. Ettei vain kalikka kalahtaisi.
        Kerrot, että mummolassa on kaappi, jossa säilytetään petivaatteitanne, ja että niitä ei pestä joka välissä. Kerrot myös, että edellisestä käynnistänne mummolassa on ainakin vuosi aikaa. Kuulostaa epähygieniseltä. Ei varmaan ole kivaa vanhemmistasikaan säilytellä ja ottaa taas käyttöön moisia likapyykkejä. Kyllä minä sinuna vesisin mukanani ainakin liinavaatteet, elleivät ne muuten mahdu autoon, niin mankeloi ne.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ensitreffit Jenni laukoo viinilasin ääressä suorat sanat Jyrkin aikeista: "Mä sanoin, että älä"

      Voi ei… Mitä luulet: kestääkö Jennin ja Jyrkin avioliitto vai päättyykö eroon? Lue lisää: https://www.suomi24.fi/viihde
      Ensitreffit alttarilla
      27
      2900
    2. Ymmärrän paremmin kuin koskaan

      Roikut kädessäni ja vedät puoleesi. Näen kuitenkin tämän kaiken lävitse ja kaikkien takia minun on tehtävä tämä. Päästän
      Tunteet
      33
      2545
    3. 148
      2274
    4. Hullu liikenteessä?

      Mikä hullu pyörii kylillä jos jahti päällä? Näitä tosin kyllä riittää tällä kylällä.
      Kiuruvesi
      54
      2249
    5. Niina Lahtinen uudessa elämäntilanteessa - Kotiolot ovat muuttuneet merkittävästi: "Nyt on...!"

      Niina, tanssejasi on riemukasta seurata, iso kiitos! Lue Niinan haastattelu: https://www.suomi24.fi/viihde/niina-lahti
      Suomalaiset julkkikset
      24
      1870
    6. Kun Venäjä on tasannut tilit Ukrainan kanssa, onko Suomi seuraava?

      Mitä mieltä olette, onko Suomi seuraava, jonka kanssa Venäjä tasaa tilit? Ja voisiko sitä mitenkään estää? Esimerkiks
      NATO
      391
      1706
    7. Ano Turtiainen saa syytteet kansankiihoituksesta

      Syytteitä on kolme ja niissä on kyse kirjoituksista, jotka hän on kansanedustaja-aikanaan julkaissut Twitter-tilillään
      Maailman menoa
      104
      1652
    8. Pyhäinpäivän aamua

      Oikein hyvää huomenta ja rauhallista päivää. ❄️😊🥱☕❤️
      Ikävä
      311
      1561
    9. Kunta ostaa kivitipun

      Kunnanjohtajan tuleva uusi ostokohde
      Lappajärvi
      135
      1459
    10. Varokaa! Lunta voi sataa kohta!

      Vakava säävaroitus Lumisadevaroitus Satakunta, Uusimaa, Etelä-Karjala, Keski-Suomi, Etelä-Savo, Etelä-Pohjanmaa, Pohjanm
      Maailman menoa
      13
      1446
    Aihe