Este-istunta ? Pikaista apua!

Ratsastaja-00

Eli siis, olen ratsastanut hieman reilut viisi vuotta, mutten ikinä ole päässyt kovinkaan korkeita esteitä hyppäämään.
Tarvitsisin apua este-istuntaani, sillä tuntuu, kuin jalat menisivät taakse, kantäpäät eivät pysyisi alhaalla, ja kun laittaisin käteni harjaan, ohjat vain löystyisivät.
Ja sitten se, kuinka ihmeessä pystyisin ponnistamaan tarpeeksi ajoissa?
Meinaan vaan, kun hevonen jolla ratsastan, on lämminverinen, ja ryntää esteelle pukkikiitolaukassa, minun täytyy siis keskittyä selässä pysymiseen, ja samalla täytyisi nousta kevyeeseen istuntaan! Apua!

24

6419

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • poniratsastaja(ko)?

      Este-istunnassa sinun ei tarvitse nousta kevyeeseenistuntaan. Este-istunnassa "nojaat" hieman eteenpäin ja takapuoli pysyy satulassa. Muista ettei SINUN tarvitse hypätä vaan hevosen. Yrität vain pysyä hypyssä mukana ja myödätä tarvittaessa.

      Jos heppa lähtee ryntäämään esteelle kannattaa käyttää harjoitusta, jossa hyppäät yhden pikkuesteen voltilla. Silloin hevonen ei osaa ennakoida minkä esteen hypätään eikä lähde ryntäämään niinkuin "pitkällä tiellä". Kun opit pitämään hevosta hallinnassa voit alkaa harjoittelemaan jo niitä "pitkiä teitä" jossa tavoitteena on saada hevonen "odottamaan sitä estettä"! :)

      • ratsastuksenopettaja

        Täydellinen vastaus! :)


    • Ratsastaja-00

      mutta hevonen on "hieman vaikea" tähän asiaan.
      kuten jo aikaisemmin sanoin, se ryntää esteelle erittäin nopeassa laukassa, ja vaikka estekorkeus on joka kerta ollut vain 30-70cm korkeimillaan, hevonen ryntää esteelle kiitoravissa, tai erittäin kovassa laukassa.
      olemme usein kokeilleet sitä, että menen hevosen kanssa ensin päästelemään pellolle, ja sitten hyppäämme, mutta se silti vain juoksee itsensä läkähdyksiin.
      se on siis vuokrahevoseni, jolla ratsastan kerran viikossa, ja hyppään aika harvoin.
      hevonen on ollut ratsuna yhden vuoden, ja ratsastaessa se on täysi katastrofi.
      tallissa se taas on erittäin kiltti. sen omistaja unohti kerran karsinan oven yli vartiksi auki, mutta hevonen vain katseli omistajansa perään, ja kurkki ulos karsinasta. ja kun se on käytävällä, se odottaa paikallaan kiltisti kun karsinan ovi avataan, ja kun sille sanotaan "saat mennä, mene vaan" tai jotakin vastaavaa, se kävelee kiltisti karsinaansa. en tajua miksi hevonen on tallissa maailman kiltein, se on ratsastaessa maailman kamalin eläin, apuja!

    • KarkkiNappi

      ei sun tarvii huutaa ''apua!'' täältä sitä on tulossa:)

      Ja sun jalat menevät siis taakse, tai siltä susta tuntuu?
      Vastaus ja neuvo: Pidät ne vain edessä toppakana, jännittääkin voit hiukan :)
      Kantapäät ei pysy alhaalla?
      vastaus ja neuvo: kuvittele että joku kiskoo sinua kantapäistä ALASPÄIN! :) auttaa aina

    • Ratsastaja-00

      kiitos vinkeistä, mutta kuten jo aikaisemmin kerroin, hevonen ei ole omani vaan vuokrahevoseni. olen kokeillut hyppäämistä [eri hevosilla] estevalmennuksissa yms. mutta síitä on jo vuosi tai kaksi aikaa. hevonen on kokeneimmillekkin erittäin vaikea ratsastaa, sillä jo jalan heilahtaessa se ryntää laukkaan. sitäpaitsi, kun sen ohjia kiristää, se saattaa nousta pystyyn tai vaihtoehtoisesti pukitella tai ryntäillä.
      ja olemme usein kokeilleet tuota vierestä hyppäämistä, mutta se kiskaisee narusta niin kovaa että se joko katkeaa, taikka irtoaa otteesta.
      minulla taas ei ole muuten ratsastuksessa ongelmia, kuin esteillä.
      sillä normaalissa ratsastuksessa kantapääni pysyvät alhaalla, pystyn istumaan hyvin ja muuta, mutta esteillä olen täysi katastrofi-ratsastaja! :D
      olen yrittänyt lämminverisellä hackamoreilla, olympioilla, nivelillä, kolmipaloilla ja riimullakin, mutta mikään niistä ei auta. tähän mennessä parhaiten menee kimblewickillä tai olympialla. mutta ohjista vetäessä se myös heittelee päätään ja pukittelee. esteelle mennessä se nostaa ilman pyyntöä laukan, ja se ei ole kovinkaan mukavaa, sillä se myös ponnistaa esteelle melkein kahden metrin päästä, joten se on muutaman kerran meinannut kaatua esteen päälle.. kertoisitteko myös, jaksaakohan hevonen minut varmasti, samoin toinen poni jota vuokraan.
      lämminverinen, sk. n. 170cm, aika vankka.. minun painoni ja pituuteni : 166cm, n. 70kg
      ja toinen poni, connemara, sk. n. 152cm, vankkarakenteinen.

      • yritän auttaa

        Kannattaa hankkia hyvä valmentaja.. Muutaman vinkin yritän antaa. Jos on kyseessä vähän hankalempi hevonen niin silloin pitää ratsastaessa olla hyvin johdon mukainen. Hevonen pitää ensin saada kuuntelemaan ennen esteitä eli voisi olla hyvä että ensin menet pelkkää koulua ja kun
        hevonen kuuntelee, niin siirryt esteille. Johdon mukaisuudella tarkoitan sitä että et anna perilsi etkä anna hevosen tehdä niinkuin haluaa vaan ensin lähdet perus asioita vaatimaan ja sitten kun hevonen täyttää ne niin voidaan kokeilla jotain vaativampaa. Perus asioitahan ovat esim pysähdys, ravista käyntiin siirtymiset, taivutukset ja tasainen tahti. Jos hevonen on vaikea hallita laukassa niin noin pieniä esteitä voi ravissakin hypätä mutta yritä hevonen saada kuuntelemaan ja tekemään kaikki perus asiat läpi ennen hyppäämistä.


    • mes5

      O-ou! Juuri kun hyppäät estettä, sinun juuri PITÄÄ nousta satulasta ylös, eli poniratsasta(ko)? Olet väärässä, enkä myöskään usko että nimellä ratsastuksenopettaja oikeasti edes on ratsastuksenopettaja, sillä se ei oikeastaan ollut täydellinen vastaus. Olen myös sitä mieltä että hankkisit valmentajan niille tunneille kun tämän hevosen kanssa olet. Kannattaa myös tarkastaa hevosen kunto että voiko se hyvin, taikka sattuuko sitä? Joskus voi käydä niinkin, että hevonen käyttäytyy huonosti, koska sitä sattuu, tai sen ei ole hyvä olla. Tässä vinkkini, toivottavasti toimii! ;)

    • katherine

      mes5 //

      Kokemattomille ratsastajille opetetaan, että ennen estettä ollaan selkeästi kevyessä istunnassa (ylhäällä satulasta) siksi, että näin kokemattoman ratsastajan on helpompi päästä mukaan hyppyyn, eikä vahingossakaan jää suusta kiinni.

      Todellisuudessa kuitenkin ratsastajan ei tarvitse nousta itse satulasta, vaan estettä lähestytään esteistunnassa (paino jalustimilla, mutta peppu hyvin lähellä satulaa) tai kuumalla hevosella jopa satulassa istuen. Ponnnistusvaiheessa ratsastaja menee hyppyyn mukaan vain juuri sen verran, mitä hypyn voima vie. Ratsastajan ei siis tarvitse itse varsinaisesti ponnistaa.

      Liiallinen hyppyyn mukautuminen aiheuttaa sen, että yllyttää hevosta hyppäämään liian kaukaa, mikä hankaloittaa isojen esteiden hyppäämista (pienillä esteillä tällä ei ole niin merkitystä). Selästä myös tippuu helpommin, jos hevonen kieltää, jos on voimakkaasti kevyessä istunnassa liian aikaisin.

      Aloitusviestiin en viitsi ottaa sen enempää kantaa, kun kysymys on noin vanha.

    • tjaa...21

      Pikkuesteillä noin voi ollakin nykyään, mutta isoilla esteillä kuitenkin se takamus nousee satulasta ihan kunnolla. En ole koskaan nähnyt yksissäkään kovemman tason estekisoissa ratsastajaa joka "istuisi" satulassa hypätessään, vaan joka ikinen nousee seisomaan jalustimille kun hevonen ponnistaa hyppyyn.

      Minä kuulun vielä siihen ryhmään joka on opetettu nousemaan pikkuesteilläkin kenttäistuntaan hevosen hypätessä ja minusta niin on helpompaakin hypätä (tai siis mennä mukaan hyppyyn, ihan miten haluaa asian ilmaista), mutta pakko myöntää, että siinä satulassa istumisessa on puolensakin... Jos itse nousee kenttäistuntaan ja samalla hetkellä hevonen lyö liinat kiinni ja pään alas kuten Lampinajadi jossain ketjussa hiljattain kuvaili, siellä ei ole mitään mahdollisuuksia pysyä. Sekin on tullut kokeiltua...

      Mutta isommilla esteillä nousen poikkeuksetta kunnolla kenttäistuntaan. Syynä on se, että jos en nouse tarpeeksi ylös satulasta, ns. henkilökohtaiset paikkani saattavat kolahtaa etukaareen. Valmentajani mukaan asentoni on hyvä ja pysyy vakaana alastulossa, ja jalustimien pituus sopiva joten niissä ei pitäisi olla vikaa. Mutta kun ratsastaja joustaa väkisinkin alastulossa, niin jos istuu liian matalalla, paikat kolahtavat eikä se tunnu ollenkaan hyvältä.

      Ja mitä tulee hevosen hyppyyn liian aikaisin, en väitä että Katherine olisi väärässä. Olen tosin omakohtaisesti huomannut, että liiallinen mukautuminen sinänsä ei opeta hevosta hyppäämään liian kaukaa, vaan se, jos ratsastaja lähtee hyppyyn liian aikaisin. Oleellista tuntuu siis olevan enemmänkin ajoitus kuin ratsastajan mukautumisen määrä hypyssä. Itse en ole tavannut hevosta joka reagoisi liian korkeaan istuntaan, mutta toki sellaisiakin voi olla. Hevoset ovat yksilöitä. Joka tapauksessa kumpikin häiritsee hevosta, ja mitä isompia esteet ovat, sen enemmän se merkitsee.

    • katherine

      Selitin varmaan asiani vähän huonosti.

      Kuten sanoin, esteillä mukaudutaan hyppyyn sen verran, mitä hypyn voima vie. Tällöin siis totta kai isoilla esteillä hyppyyn mennään enemmän mukaan ja peppu nousee enemmän. Sehän on jo hyvin vaikea vastustaa tätä hypyn nostavaa voimaa ja istua satulassa. Mitä isompi este, sen ylemmäs peppu nousee.

      Mutta idea on se, että ratsastaja ei itse "ponnista". Jos itse lähdet itseäsi nostamaan jo ennen kuin hevonen hyppää, olet toiaan äkkiä siellä etukaaren päällä huterassa asennossa ja jos hevonen kieltää, olet esteen seassa.

      Idea on nimenomaan se, että kun pysyt lähellä hevosta, peppu pysy joka tilanteessa satulan päällä, eikä "paikat" näin ollen koskaan törmää siihen etukaareen. Mukautuessa hyppyyn pikemminkin nojaat ylävartalolla eteen, jolloin peppu luonnollisesti nousee, ei niinkään nosteta jaloilla itseä ylöspäin.


      Esimerkki kuvia:
      http://mediaserver-2.vuodatus.net/g/6/66481/1241890813_img-d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e.jpg
      http://4.bp.blogspot.com/-hhv8TV7pNI4/UazxMyq4mvI/AAAAAAAAAV8/u-pThrtD8aU/s320/431784_585303864847173_2058882360_n.jpg
      Noissa ratsastajat on todennäköisesti ponnistanut ennen hevosta. Ratsastaja on voimakkaasti etukaaren päällä, jolloin alastulossa on vaikeampi säilyttää tasapaino. Monella ratsastajalla myös jalka heilahtaa tällöin taaksepäin (tosin ei tuossa kuvassa).
      Ratsastajan noustesa voimakkaasti ylös, myös painopiste siirtyy, mikä tekee sekä ratsastajan, että hevosen olon huterammaksi. Lisäksi tuosta asennosta suoristautumiseen menee enemmän aikaa (= pari laukka-askelta) esteen jälkeen, jolloin ratsastajalta menee enemmän aikaa vaikuttaa hevoseen.

      http://heppahyppy.files.wordpress.com/2011/08/lk1-trotina-ja-sini-tikkala-5-2011-127.jpg
      Tuossa taas hyvä asento. Ratsastajan peppu on vain aavistuksen irti satulasta jolloin tasapaino säilyy paremmin ja ratsastaja pääsee nopeasti mukautumaan myös alastuloon sekä hän pääsee nopeasti vaikuttamaan hevoseen heti esteen jälkeen.


      Isoilla esteillä taas luonnostaan ratsastajan pitää olla enemmän mukana.
      http://nbasque.files.wordpress.com/2011/04/girl-horse-jumping1.jpg

      ja vielä isompi este
      http://www.hevosurheilu.fi/Jalostus/607730_Levea.jpg


      (Kuvat on siis tilannekuvia. Tarkoitus ei ole moittia parin ensimmäisen kuvan ratsastajia, koska kuva on aina yksittäinen tilanne, enkä tiedä miten he yleensä hyppäävät, huonoja hyppyjä tulee jokaiselle).

    • Sileälläeka

      Vähän on jo vanha aihe, mutta nyt pitää kyllä sanoa ettei tuollaisella hevosella joka ryntää noin esteellee kuulu hypätä lainkaan. Hevonen täytyy ensin saada toimimaan tasaisella rennosti ja rauhallisesti ennen kuin lähdetään hyppäämään isjoa tai pieniä esteitä.
      Kun sieleällä tyskentely onnistuu voi siirtyä kavaletteihin ja puomehin jonka jälkeen vasta esteille.

      • eräsjuu

        Olen samaa mieltä. Pitäisi edetä hevosen tahdissa. Aloittaja koittaa edetä omassa tahdissa, joka on liian nopeasti tälle hevoselle.


    • Ratsastaja:)!

      Olen jo 3vuotta hypännyt ja kokemusta siitä:). Eli este istuntaan menet esim. Aluksi kevyt istunta ja sitten hevonen hyppää ja menet automaattisesti esteistuntaan:) pylly ylös vaan satulasta;D

    • Galloppen

      "Ratsastaja:)!", Tuo on juuri se tyyli, mitä aloittelijoille opetetaan, ennenkuin kehittyvät ;)

    • Sahvezer

      Tää on aika vanha keksustelu mut vastaan siöi jos tästä on apua jollekkin:)!
      Mulla oli sama ongelma tossa esteistunnassa, ennen kuin opein pitämään polvet rentoina! Polvien ei pidä olla kiinni satulasiivessä, vaan hieman irti siitä. Voit myös koittaa työntää kantapäätä hevosen kainaloa päin, kuulostaa hullulta mutta toimii. Mutta muista aina varpaat menosuuntaan.

      Sitten vielä tosta sun hepasta. Oletko koittanut vahvempaa kuolainta? Jos olet niin älä nosta käsiä, vaan pidä ne alhaalla ja ja tee aika voimakkaita pidätteitä. Käännä hevonen voltille, jos se vaan kaahaa. Sitten tee voltti loppuun ja koita uudestaan lähestyä estettä.

      Tpivottavaati auttoi jotakin!

    • meritahti32

      Eli en lukenu kaikkia edelisiä viestejä niin en tiedä onki tähän jo vastattu mussa tässä olisi hieman apua

      Jos susta tuntuu että jaloista menee alas päin nii tarkista että et mene niiku varpailesi jalustimien varaan kun hyppäät. Ja pyllistä niikun että älä nouse vaan ylös päin se auttoi ainakin mua :-) Sori kun en osaa selittää paremmin

    • Aloittelija

      Hei! Haluaisin tietää miten hypätään esteitä ja, kun olen vasta aloittelija niin voiko joku neuvoa miten pääsen alkuun?

      • Kokenutneiti

        Hei!
        Ensimmäinen askel kannattaa ottaa hankkiutumalla tunneille, joissa harjoitellaan puomien ja kavalettien avulla istuntaa, lähestymisiä, hyppyyn mukautumisia sekä muita esteratsastuksessa tarvittavia asioita. Toki ensin sinun täytyy hallita hevonen jokaisessa askellajissa, ja pystyä ylläpitämään näitä. Kun nämä asiat ovat jo hyvin hallussa, voit siirtyä pikkuesteisiin ja ratoihin, sekä sitä mukaa isompiin ja haastavampiin esteisiin.
        Esteelle lähestyessä tulee temmon olla tasainen ja ottaa esteen korkeus/haastavuus huomioon. Liian hitaalla vauhdilla sekä huonolla lähestymisellä hevonen kieltää esteen hyvin todennäköisesti.
        Rataa mentäessä täytyy temmon pysyä koko radan ajan mahdollisimman tasaisena ja ratsastajan pitää keskittyä huolella esteiden lähestymiseen.


    • Esteratsastaja

      Pidät napakasti pohkeet hevosen kyljissä kiinno ja kantapäät alhaalla

    • Kokenutratsastaja

      Hei! Eli voisit juurikin hankkiutua jollekin estealkeiskurssille ja harjoitella esteistuntaa ja saada kokemusta. Vaikka teoriassa osaisitkin kuinka hyvin hypätä niin on se aivan eri asia hypätä oikeasti. Kyllä sen oppii tuntemaan milloin pitää nousta este istuntaan jne. Sen oppii vain hyppäämällä. Ja opettajat antavat hyviä ohjeita ja vinkkejä niitä kannattaa kuunnella.

    • paljonkisannutjahypännyt

      Tämä koko keskustelu on vanha kuin mikä, mutta vastaan kuitenkin jos jollekin olisi apua. Jos tosiaan hevonen ryntää esteille, ei vielä selkeästi ratsastajan ja hevosen välinen yhteistyö ole niin hyvällä tasolla, että kannattaisi hypätä esteitä. Ensin täytyy saada hevonen sileällä rennoksi ja kuuntelemaan ratsastajaa, paljon kontrolliharjoituksia ja siirtymisiä. Ole johdonmukainen, ja kun lähdet vaatimaan hevoselta jotain, vaadi se myöskin loppuun asti. Kun yhteistyö sileällä toimii kunnolla, kannattaa aloittaa puomeista ja kavaleteista. Edelleen erilaisia kontrolliharjoituksia, ja myös siirtymät puomien ja kavalettien välillä ovat hyödyllisiä. Sitten pikkuiljaa kavaletit voi muuttaa pieniksi esteiksi, ja niistä sitten isommiksi. Ja este-istunnasta sen verran, että tiesithän, että este-istunta ja kevytistunta ovat kaksi eri asiaa? Este-istunnassa takapuoli hipoo satulaa eikä ratsastaja nouse täysin irti satulasta. Kevyessäistunnassa takapuoli on täysin irti satulasta. Jos kantapäät eivät pysy alhaalla, ja/tai jalka meinaa heittää taakse, tarkista jalustinpituus. Liian pitkät jalustimet hankaloittavat hyppyyn mukautumista, ja silloin paino on vaikeampi pitää jaloilla. Liian lyhyilläkin jalustimilla hyppääminen voi olla hankalaa, sillä silloin ratsastaja helposti liikaa hyppää hevosen kanssa eli esimerkiksi tahattomasti tai huomaamattaan hän saattaa olla täysin hevosen kaulan päällä. Yritä aina hypyssä pitää painopiste tasaisesti molemmilla jaloilla ja jalat kiinni kyljissä. Myötäyksessä nouset hypyn vaatimaan kevyeenistuntaan, ja työnnät kevyesti kättä esteen, jotta hevonen saa tilaa hypätä.
      Ja sinulle Aloittelija (ja kaikille muillekin) niinkuin ylempänä on sanottu, kannattaa hankkiutua pätevän opettajan tunneille tai alkeiskurssille jossa harjoitellaan puomeja ja pieniä esteitä (;
      Pahoittelen jos on kirjoitusvirheitä, vähän kiireellä kirjoitin.

    • Maariaaa

      Oletko kokeillut irtohypyttää hevosta? Voisi oppia siinä sen että ei tarvi kiitää niin lujaa! :)

    • Anonyymi

      Puheen aihe on vanha mutta halusin vielä kysyä nopeasti että, pitääkö antaa pohkeita tai jotain kun hypätään? :)

    • Anonyymi

      Oon ratsastanut pari vuotta mutta en vieläkään muista miten laukanvaihto tehdään. Voisiko joku auttaa minua ?

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1252
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      19
      1245
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1166
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1164
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1143
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1141
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1134
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1127
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1119
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1110
    Aihe