asukastoimikunta

tack å

Voisko joku valaista minkälaista lain antamaa päätäntävaltaa käyttää asukastoimikunta. Meillä asukastoimikunta koostuu samoista naamoista vuodesta toiseen. Kokoukset ovat lähinnä sellaisia missä puidaan kaikkien uusien asukkaiden tekemisiä, joiden tekemiset yleensä ärsyttävät heitä ja he yhdessä päättävät milloin mistäkin pilipali asioista. Mielivaltaisesti keksitään mikä milloinkin ärsyttää ja yhdessä päätetään evät asukkailta tiettyjä asioita esim yleisten tilojen käyttö. Onko asukastoimikunnalla oikeasti valtaa tällaiseen? Miten voi vaatia uutta asukastoimikuntaa valittavaksi? Mitä velvollisuuksia heillä on? He levittävät muistutuksia, joista ei näy päiväystä, kuka päätösten takana on, ketä on ollut paikalla kokouksessa jne. Kyse ei siis ole virallisesta taloyhtiön kokouksesta.

18

2285

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Asoasukas

      Nimimerkki "tack å" löytää asukastoimikunnan tehtävät ja päätäntävallan yhteishallintolaista (Laki yhteishallinnosta vuokrataloissa). Laki löytyy esimerkiksi Finlexistä:

      http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1990/19900649

      Nimimerkin kannattaa osallistua oman taloyksikkönsä asukkaiden kokouksiin, joissa valitaan myös asukatoimikunnan jäsenet seuraavaksi toimikaudeksi. Kun itse osallistuu asukashallintoon, voi paremmin vaikuttaa asioihin.

      Nimerkki kirjoittaa: "Kyse ei siis ole virallisesta taloyhtiön kokouksesta." Mitähän nimimerkki tarkoittaa "taloyhtiön kokouksella".

    • LexEspoo

      Asumisoikeusasunto: Asukastoimikunnan rooli on ainoastaan neuvoa-antava. Omistaja on esim. Asuntosäätiö, Asokodit jne.

      Omistusasunto: Taloyhtiössä päätetään oikeasti asioista (taloyhtiön kokous ja hallitus), koska omistajuus ei ole ulkopuolisella yhtiöllä vaan osakkeen omistajilla.

    • willewallaton1

      Asukastoimikunnalla ei ole valtaa, se voi esim:

      Yhteishallinnosta vuokrataloissa annetun lain (649/1990) 10 §:n 5 kohdan mukaan asumisoikeustalon asukastoimikunta voi tehdä esityksiä, neuvotella ja antaa lausunnon huoltosopimuksen sisällöstä, hoitojärjestelmästä sekä isännöinnin ja huoltotehtävien järjestämisestä.

      Aso-asukkaat voivat siis tehdä omistajalle ehdotuksia siitä, miten huolto järjestetään, mutta omistaja tekee päätöksen huollon järjestämisestä.

      Omistaja päättää ja tekee niin kuin huvittaa.

    • Hiekkakärry

      10 §

      Asukastoimikunnan tehtävät

      Asukastoimikunnan tehtävänä on:

      1) osallistua valmisteluun, neuvotella ja antaa lausunto vuokranmääritysyksikköön kuuluvien talojen talousarvioesityksestä sekä vuokranmääritysesityksestä;

      2) tehdä esityksiä ja neuvotella vuosittain talousarvioon sisällytettävistä korjaustoimenpiteistä;

      3) osallistua valmisteluun, neuvotella ja antaa lausunto pitkänajan korjaussuunnitelmista;

      4) osallistua valmisteluun, neuvotella ja antaa lausunto pitkänajan rahoitussuunnitelmista;

      5) tehdä esityksiä, neuvotella ja antaa lausunto huoltosopimuksen sisällöstä, hoitojärjestelmästä sekä isännöinnin ja huoltotehtävien järjestämisestä;

      6) valvoa asukkaiden ja muiden huoneistojen haltijoiden yhteiseen lukuun hoito-, huolto- ja korjaustoimenpiteiden suorittamista;

      7) päättää järjestyssääntöjen sisällöstä;

      8) edistää asumiseen liittyvien erimielisyyksien ratkaisemista ja tarvittaessa toimia sovittelijana häiriötapauksissa;

      9) päättää yhteisten autopaikkojen, saunojen, pesutupien ja vastaavien tilojen vuokraus- ja jakamisperiaatteista ja valvoa niiden noudattamista;

      10) päättää yhteisten askartelu- ja kerhohuoneiden ja vastaavien tilojen käytöstä sekä talkoiden ja muiden vastaavien yhteisten tilaisuuksien järjestämisestä;

      11) päättää toimikunnan päätettäväksi siirretystä asiasta tai toimeenpanna sen tehtäväksi annettu asia edellyttäen, että asukastoimikunta on valmis ottamaan sen vastaan; sekä

      12) tehdä esitys, neuvotella ja antaa lausunto muista vuokranmääritysyksikköön kuuluvia taloja koskevista asioista.

    • Kiaman

      Eli päättämisvalta:

      - päättää järjestyssääntöjen sisällöstä;

      -päättää yhteisten autopaikkojen, saunojen, pesutupien ja vastaavien tilojen vuokraus- ja jakamisperiaatteista ja valvoa niiden noudattamista;

      -päättää yhteisten askartelu- ja kerhohuoneiden ja vastaavien tilojen käytöstä sekä talkoiden ja muiden vastaavien yhteisten tilaisuuksien järjestämisestä;

      -päättää toimikunnan päätettäväksi siirretystä asiasta tai toimeenpanna sen tehtäväksi annettu asia edellyttäen, että asukastoimikunta on valmis ottamaan sen vastaan; sekä

      Ei tuohon paljon päätettävää jää...

    • Asoasukas

      ASO taloissa päätää Isännöitsijä eikä kukaan asukas se on demokrattiaa nimim. ASOasukas

      • asokas2002lähtien

        Meillä saa ylijäämän esim käyttää askkaiden viihtyvyyden parantamiseksi rivitalossamme --> uusia istuuksia yms varusteiden hankkimista. Muutenkin meillä on monesta asiasta päästy sopuun kuinka joku asia hoidetaan. Hoitovastikkeen osalta homma hoituu hyvin --> siis perusvastike Ason asia siihen ei voida vaikuttaa mitenkään. Korjauksiakin on tehty kohtuulisesti ja joitakin hankintoja olemme "kimpassa" maksaneet Ason kanssa jolloin olemme saaneet jotain uutta joka ei muuten tulisi vuosiin vielä uusittavaksi esim Led ulkovalaisimet laitoimme ovat mukavat ja sähkökulut putosivat -30% Näin ainakin Asokodit (Asuntosäätiö)
        Tyytyväinen Asokas


    • Asoasukas

      ASO ASunnot on Pyramiidihuijaus uudet asunnot rahoitetaan vanhojen asukkaiden maksamilla vuokrilla eikä lyhennetä vanhoja lainoja, eikä korjata vanhoja asuntoja
      kun ei ole rahaa..

      • aswertyuio

        SE ON JUURI NÄIN


      • asokas2002

        Ei muuten rakenneta vaan uudella lainalla --> Asolakikin jo kieltää tämän Avain jo kerran kokeili ja joutui maksamaan takaisin kun Ara kerrankin puuttui asiaan.


      • cvfgrtyuio

        Kymmenen vuotta maksettu korotettua vuokraa remontteja varten. Mitään ei ole korjattu ei saa edes uutta suihkun letkua vuotavan tilalle.


      • omaapu
        cvfgrtyuio kirjoitti:

        Kymmenen vuotta maksettu korotettua vuokraa remontteja varten. Mitään ei ole korjattu ei saa edes uutta suihkun letkua vuotavan tilalle.

        Osta ihmeessä itse se suihkun letku. Se ei monta euroa maksa. Sen osaa vaihtaakin kuka vain, ihmeellisiä työkaluja ei tarvita. Onnistui tällaiselta mummoltakin. Helpoimmalla pääsee näin ja homma hoituu heti.


      • asokas2002
        cvfgrtyuio kirjoitti:

        Kymmenen vuotta maksettu korotettua vuokraa remontteja varten. Mitään ei ole korjattu ei saa edes uutta suihkun letkua vuotavan tilalle.

        Et osaa huollolta trolli tilata letkua !? Eikä se tulee jos ei ilmoita!


    • Talohallitus_muodollinen

      http://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/aso-uudistuksen-suuntaviivat-nahtavillaASO-uudistuksen suuntaviivat nähtävillä

      Ympäristöministeriö  11.10.2016 11.57
      Tiedote


      Ympäristöministeriö pyytää kommentteja suuntaviivoista, joiden mukaan se aikoo uudistaa asumisoikeusjärjestelmää (ASO) koskevaa lainsäädäntöä. Suuntaviivat pohjaavat erilaisiin selvityksiin ja keväällä järjestetyn verkkopaneelin kannanottoihin. Suuntaviivoista saatavan palautteen perusteella ministeriö valmistelee luonnoksen hallituksen esityksestä ASO-lainsäädännön uudistamiseksi. Tähtäimessä on, että luonnos lähtisi lausuntokierrokselle alkuvuodesta 2017.

      Hallitusohjelman mukaan asumisoikeusjärjestelmää uudistetaan itsenäisenä hallintomuotona rahoituksen, asukasvalinnan ja hakuprosessin osalta. Uudistuksen tavoitteena on kehittää asumisoikeudesta varteenotettava kolmas hallintamuoto.

      ”Päätimme pyytää kommentteja jo lainvalmistelun tässä vaiheessa, sillä uudistuksen onnistuminen riippuu olennaisesti siitä, että saavutamme yhteisymmärryksen suunnasta, johon ASO-järjestelmää kehitetään”, kertoo hallitussihteeri Anu Gentz ympäristöministeriöstä.

      Muutoksia asukasvalintaan ja asukkaiden asemaan

      Suunnitteilla on yksinkertaistaa ASO-talojen asukasvalintaa ja hakujärjestelmää. Jonotuksessa voitaisiin siirtyä määräaikaisiin järjestysnumeroihin. Tavoitteena on nopeampi ja asukaslähtöisempi palvelu.

      ASO-asukkaiden asemaa vahvistettaisiin lisäämällä heidän mahdollisuuksiaan vaikuttaa yhtiön asioihin. Asukkaiden yhteistyöelimen tulisi voida osallistua yhtiötason asioiden käsittelyyn. Asukashallinto hyväksyisi talon hoito- ja huoltosopimukset sekä peruskorjaushankkeet. Asukkaille tulisi avata selkeämmin, mistä käyttövastikkeiden korotukset johtuvat. Myös jyvitys- ja tasausjärjestelmiä voitaisiin uudistaa asukaslähtöisesti.

      Asumisoikeustalolainojen omavastuukorkoa tulisi alentaa, kuten vuokratalolainoissa on jo tehty. Peruskorjauksia varten luotaisiin uusi yhdistetty lainamuoto, joka voisi helpottaa tilannetta, jossa rakentamislainaa on jäljellä peruskorjausten alkaessa. Perusparannuslainojen myöntämistä voitaisiin sujuvoittaa. Jos rakennusta ei kannattaisi enää peruskorjata asumisoikeustalona tai sillä ei olisi enää kysyntää asumisoikeustalona, sen hallintarakennetta tulisi voida muuttaa. Asukkailla tulisi tällöin olla oikeus lunastaa asuntonsa omakseen.

      Suomessa on kaikkiaan yli 40 000 asumisoikeusasuntoa. Ne tarjoavat tärkeän, kohtuuhintaisen vaihtoehdon vuokra- ja omistusasumiselle. 25 vuotta voimassa ollut ASO-järjestelmä on vakiintunut etenkin kaupunkikeskuksissa, joissa se myös tasapainottaa eri alueiden asukasrakennetta.

      Suuntaviivoista voi antaa mielipiteitä 15.11.2016 saakka ympäristöministeriön hallitussihteeri Anu Gentzille (yhteystiedot alla).
      • Suuntaviivat asumisoikeusjärjestelmän kehittämiselle (pdf)

      Lisätietoja:

      Hallitussihteeri Anu Gentz, p. 040 590 8089, [email protected]

    • yr367

      Kellään tietämystä, että pitääkö asukkaiden kokouksesta laadittu pöytäkirja jakaa asukkaille vai mistä päätetyt asiat saa selville?

    • jaripekka77

      ainakin vts lamminpää puh.joht. tekee omavaltasia päätöksiä ilman asukaskokousta.

    • stadinvuokratalot

      Asukastoimikunta on täysi vitsi ainakin Helsingin Siilitie 13, parveke remonttia tehdään ja piikkauksesta tuleva betonipöly kulkeutuu alimman kerroksen huoneistoihin. Koska työmaalla ei ole tehty tarvittavia suojauksia ja/tai ne on tehty puutteellisesti.

      • TulkintaTämäkin

        Peräpohjolan höyry-piaru tuli ihmisten ilmoille ja etelän asoon . Käsittää asukastoimikunnan ilmiantokanavaksi Kovasti yrittää kunnostautua. Mielkuvitus avuksi.Tappelee muijan kanssa että seinät helisee.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      33
      1445
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1301
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1225
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1222
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1208
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1205
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1194
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1170
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1150
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe