Vartijan palkka on hyvä

Kun ottaa huomioon koulutuksen pituuden ja sen että lähes kuka tahansa pääsee alalle. Kunhan ei ole rikosrekisteriä niin töihin vaan. Lisäksi suurin osa on nuoria, asuvat vanhempiensa luona, silloin tonni kuussa käteen on hyvä liksa.
Ilmoita


Toinen homma että kuka tollo suostuu tekemään mitään tuollaisilla tunneilla että jää tonni lapaan kuussa.
Ilmoita
No, joku voi pitää palkkaa hyvänä, mutta kun kuraa tulee silmille ja saa ekan kerran kunnolla paskaa tuulettimeen niin sitten se on kerrasta näkemiin vartijan hommat.

Sitten todetaan vähin äänin, että kukas hullu tuolla palkalla tuollaista hommaa tekee, ei kukaan !
Näinhän se homma menee...
1 VASTAUS:
Entä kun Putini uhoop pistävänsä kaikki mullan alle?
+Lisää kommentti
Kai siellä tehtaan portilla voi reilulla kympillä/tunti istua kun ei mitään tarvitse tehdä. Ja koska viestin aloittaja selkeästi haluaa omalla viestillään sanoa että vartijat ovat kouluttamattomia niin pitää muistaa että turva-alalle on jo jos jonkin mittaista koulutusta 1-5 vuotta taitaa olla skaala että kestää semmonen koulutus vertailun aika moneen alaan. mutta vartiointialalle ei kannata kouluttautua kun peruskurssit käymällä, kaikissa muissa ammateissa ammattitutkinnosta saatava palkan lisä on huomattava, vartiointialalla saat 40e/kk lisää mikäli sinulla on ammattitutkinto. Olen kuuullut että pienemmillä paikkakunnilla ammattitutkinto kaverit jää palkkaamatta koska heille jouduttais maksamaan tämä 40 euroa kuukauteen enemmän kun semmoselle joka käy pelkät kurssit...että semmosta..
Ilmoita
Uutisissa oli joku aika sitten juttua että aika monella jää se tonni käteen kuussa. Itselläni näistä tämän alan töistä jää kutakuinkin se noin tonni käteen eli elämiseen ja laskuihin sun muuhun. Monelle nuorelle vielä kotona asuvalle se tosiaan taitaa riittää, mutta perheellisille toivotan onnea näillä palkoilla selviämiseen.

Palkat ovat alalla pienet, mutta kuten todettu niin on monta tekijää jotka vaikuttavat siihen että palkat turvallisuusalalla ovat mitä ovat. Koulutuksien kestonkaan osalta ei voi oikein huimia summia vaatia, mutta kaipa lisäkoulutus alalla kuitenkin jotain ennen pitkää auttaa.
Ilmoita
Tonttu käteen kuussa? Ei se rapiat tunnit sitten sinullakaan ole.
Ilmoita
Jep, tonni kutakuinkin jää elämiseen kuussa vuokranmaksun jälkeen näillä palkoilla. Vuokraan menee muutaman kympin yli 600€ täällä.

Muutenkin käteen jäävä palkka vartijana kuukausittain on se noin 1500-1700€ yleisimmin käteen jäävänä summana hiukan ylitse 1600€.

Nämä tiedot siis tason III palkalla ja 2 v. ikälisällä kuukausipalkkaisena.
1 VASTAUS:
Tämä juuri tekee asian hankalaksi, kun ihmiset eivät tajua termien eroa. Tosin tässähän tuli nyt juuri korjaus.

"Mulle jää palkasta 100 euroa käteen kuussa, kun siitä on otettu verot, vuokra, ruoka, puhelinlasku, sähköt, Hesari, nettimaksut, autolaina, ja kahden viikonlopun dokaaminen... vakuutukset.... Elä nyt sillä sitten!"

:-) :-)
+Lisää kommentti
Vartijan palkka on kaikkea mutta kuin hyvä. Jos vertailtaisiin hieman eri matalapalkka-aloja ja niihin liittyviä riskejä, niin huomaisimme välittömästi, että vartijan palkkaus verrattuna riskeihin on uskomattoman matala.

Olet yleinen sylkykuppi vailla mitään kunnioitusta, nistien uhkailut niskassa koko ajan, jatkuva pelko persiissä kohtapäätä alkavasta väkivaltaisesta aggressiosta ja väkivaltaisen otatuksen jälkeen olet käräjillä selvittelemässä kuka, mitä, missä ja millä valtuuksilla ??!!

Ei jumakeka, kyllä vartijoiden palkkaa pitäisi nostaa ja roimasti.
3 VASTAUSTA:
Vartijan palkka on riittävä sillä jos palkka olisi liian pieni alalla olisi krooninen työvoimapula. Ei ole joten ei työntantajalla ole mitään syytä palkkoja nostaa koska työvoimaa on yllin kyllin saatavilla.
Näin se vain on kirjoitti:
Vartijan palkka on riittävä sillä jos palkka olisi liian pieni alalla olisi krooninen työvoimapula. Ei ole joten ei työntantajalla ole mitään syytä palkkoja nostaa koska työvoimaa on yllin kyllin saatavilla.
Tuossa olet todellakin oikeassa Mr Näin se vain on!

Käytännössä ainoa keino palkkojen nostamiseen on lain muutos. Vartijaksi koulutettavalta edellytettäisiin esimerkiksi kaksi vuotinen ammattikoulu tai muu vastaava pitkän (pidemmän) linjan koulutus ennen kuin voitaisiin hyväksyä "lain tarkoittamaksi vartijaksi tai järjestyksen valvojaksi".

Tästä seuraisi automaattisesti kelvollisten vartijoiden ja järjestyksen valvojien lukumäärän väheneminen, jolloin hinta ja palkka voisi pompsahtaa ylöspäin.

Tämä palkka on seuraa vain kysynnän ja tarjonnan lakia. Ei sen kummempaa!
Reffa kirjoitti:
Tuossa olet todellakin oikeassa Mr Näin se vain on!

Käytännössä ainoa keino palkkojen nostamiseen on lain muutos. Vartijaksi koulutettavalta edellytettäisiin esimerkiksi kaksi vuotinen ammattikoulu tai muu vastaava pitkän (pidemmän) linjan koulutus ennen kuin voitaisiin hyväksyä "lain tarkoittamaksi vartijaksi tai järjestyksen valvojaksi".

Tästä seuraisi automaattisesti kelvollisten vartijoiden ja järjestyksen valvojien lukumäärän väheneminen, jolloin hinta ja palkka voisi pompsahtaa ylöspäin.

Tämä palkka on seuraa vain kysynnän ja tarjonnan lakia. Ei sen kummempaa!
Vartijan koulutus kaksivuotiseksi, onko tuo vitsi? Nykyinen koulutus on aivan riittävä.
+Lisää kommentti
No joku stanan idiootti on keksinyt tuon 40 h 60 h koulutukset vakinaisen vartijakortin saamiseksi !
Tää koko systeemi on ihan läpimätä ja pitäisi muuttaa niin, että vartijan hommia voi tehdä vain ammattitutkinnon tai 2 vuotisen turvallisuusvalvojan perustutkinnon suorittanut.
Sitten rupeaisi homma toimimaan ja palkkojakin olisi varaa nostaa...edes siedettävälle tasolle !
1 VASTAUS:
40 60 tuntia on aivan tarpeeksi perusvartijan hommiin. Työnantaja kouluttakoon lisää jos tarvetta on. Kahden vuoden koulutusvaatimus ei ole tästä maailmasta!
+Lisää kommentti
Tässä asiassa nyt on aika montakin eri puolta.

Ensinnäkin on aivan totta että työvoimaa on eri vartiointiliikkeille tarjolla riittävästi ellei jopa todella paljon. Tämä johtuu siitä että vartijaksi on tosiaan helppo päästä töihin lyhyen aloituskoulutuksen osalta. Lisäksi todella moni alalla työskentelevä on noin 20-30 vuotias nuori, useimmiten mieshenkilö joka sitten vaihtaa alaa seuraavan tilaisuuden tullen vuoden tai muutaman päästä. Turvallisuusalalla on tosiaan aika kova vaihtuvuus ja etenkin niissä kaikkein raskaimmissa ja pienipalkkaisimmissa tehtävissä.

Aivan toinen porukka alalle hakeutuvista ovat sitten ne jotka tosiaan ajattelevat vartijan työn olevan ihan vaan tapa saada laskut maksettua. Heille palkka on riittävä kun ei tarvitse paljoakaan työn saadakseen kouluttautua tai sen eteen tehdäkään. Tällaisiakin alalla on paljon, jotka vuodesta toiseen istuvat samoissa kohteissaan pyöritellen peukalojaan ja lähtevät sitten illalla turvallisesti kotiin odottelemaan seuraavaa päivää.

Sanoisin että vartijan palkka ei ole riittävä sellaisiin tehtäviin joissa ollaan hengenvaarassa jatkuvalla syötöllä tai jossa vaatimukset ovat yhtä kovat kuin samaa työtä siviilipuolella tekevillekin. Esimerkkinä nyt vaikkapa joku järjestyksenvalvonta tai respahommat vaativissa kohteissa.

Vartija tai järjestyksenvalvoja on kuitenkin nykyään lähinnä muuttunut eräänlaiseksi vuokratyöläiseksi, jolla voidaan korvata siviilipuolen huoltomiehiä, vastaanottovirkailijoita tai vahtimestareita. Toisekseen vartiointiliikkeet ovat myös se taho joka nykyään on ottanut reviiriä pois valtiolta valvottavakseen poliisin määrärahojen supistuessa. Luultavimmin tulevaisuudessa vartijat ja järjestyksenvalvojat tulevat olemaan jo nykyistäkin enemmän näkyvillä poliisin sijaan katukuvassa ja yleisen turvallisuuden luonnissa tavallisille kansalaisille.

Tosiaan lakimuutos jos toinenkin tarvittaisiin että palkat alalla saataisiin ylös, mutta kannattaa ymmärtää että yksityinen turvallisuusala on matalapalkka-ala ihan maailmanlaajuisestikin ja monissa muissa maissa kollegat painivat ihan samojen ellei jopa vakavampienkin ongelmien perissä niin kuin mekin. Toisekseen se miksi esimerkiksi vartija on nykyään jonkinlainen monipalvelutyöläinen johtuu ihan siitä että vartiointifirmat myyvät sellaisia palveluita tai joutuvat myymään sellaisia palveluita joita asiakkaat ostavat tarkoituksenaan ulkoistaa joku palvelu.

Tilanne on vaikea, mutta mitä nopeammin ymmärtää alalle saapuessaan että olet pikemminkin vuokratyöläinen enemmän kuin mitään muuta, niin sitä vähemmän se ammatillinen identiteettikriisi sinuun iskee.
Ilmoita
Kyllä mulle ainakin jää vähintään 1600 egee käteen kuussa (tällöin kaksi vkl tullut tehtyä) kakkostaso ja 2vuoden ikälisä. Ja sillä ihan kohtuullisesti tullut toimeen. Tietty lisääkin voisi ottaa ;) Mut miks aina vaan mietitään pelkkää palkkaa. Itellä tulee 120h kolmeen viikkoon aina täyteen, joten tästä yksi palkallinen vapaapäivä. Työvuoro on 12h joten kolmeen viikkoon tulee vähintään 11 päivää vapaata. Jos oisin "normaali" töissä esim. 8-16 niin kolmeen viikkoon tulisi silloin vain kuusi päivää vapaata. Kyl mä mielummin vietän vähintään 5 vapaapäivää enemmän perheeni kanssa kuin tienaisin muutaman satasen enemmän euroja. Mielummin leikin ja seuraan lapsen kasvua kuin oon töissä tienaamassa niitä paria satasta. Ei pidä aina pelkästään tuijottaa sitä palkkakuittiin merkittyä numeroa mikä maksetaan tilille. Pitää myös katsoa muita hyviä puolia.
2 VASTAUSTA:
Erittäin hyvä puheenvuoro myös "Vartija 3"!

Palkan pitää riittää menoihin, mutta toinen puoli on tuo vapaan määrä vs työpäivien lukumäärä.

Kuten tuossa aiemmin mainitsin, palkka(kin) määräytyy kysynnän ja tarjonnan perusteella. Jos tarvitsen (välttämättä) krav maga -taitoisen tarkka-ampujan, jolla on järjestyksenvalvojakortti ja niitä on Suomessa yksi, niin minun on maksettava hänelle se summa, mitä hän pyytää tai sitten oltava ilman.

Suomi on täynnä sellaisia nuoria miehiä ja naisia, jotka HALUAVAT tehdä sitä vaarallista hommaa mieluummin, kuin helppoa valvomo / porttihommaa, joten tulijoista ei moneen vuoteen ole vielä pulaa. Kun nykyinen järjestelmä (=työnantajat ja asiakkaat) hyväksyvät tämän suuren vaihtuvuuden, ei palkankorotus vaatimuksille ole tukevaa pohjaa.
Tuo on ihan järkipuhetta. Kyl mäkin vietän ennemmin vapaalla lasten kans ku olisin normitöissä joka päivä 7.30-15.30.
+Lisää kommentti
Itse olen tasopalkalla numero 3 ja 2 v. ikälisä päälle. PK-seutu kyseessä.

Teen enimmäkseen 8-16 vuoroja tai sinne päin. Välillä on kuukaudessa viikonloppu tai pari nykyään. Ennen tein kaksi viikonloppua kuukaudessa ja enimmäkseen iltavuoroja.

Muistelisin että tuolloin jäi käteen noin 1600-1700€ varmemmin kuin nykyään. Toki nyt nousivat sitten verotkin.

Sanotaan että työn määrään nähden se noin 1600€ on aika vähän rahaa ottaen huomioon senkin jos seilaa eri kohteiden väliä. Satunnaiset ylityöt nostavat kyllä palkkaa, mutta eri asia on sitten että kuinka usein niitä voi ylipäätään tehdä.

Ymmärrän että perheellisille varmasti vapaa-aika on tärkeämpää kuin raha, mutta ei minusta siltäkään kantilta työn määrä ole yhtään sen parempi verrattuna palkkaan. Käytännössä on pakko tehdä iltoja sekä viikonloppuja jos meinaa elää edes joten kuten näillä palkoilla ja omaa noita yleisimpiä palkkaluokkia.
Ilmoita
Sanotaas nyt nämä aluksi:

- kaikilla mittareilla mitattuna vartijan palkka on onneton (samoin kuin muissakin matalapalkka hommissa).

- vartija tarvitsee lyhyen ns. perehdyttämiskoulutuksen, jossa käy ilmi, että millä tavoin vartijan työ eroaa vahtimestarin ja poliisin työstä (sisältäen myös lakiosuuden ja voimankäytön)

- perusvartijan hommiin EI tarvita varsinaista ammattitutkintoa (kaikki tehtävät ovat työssä opittavia).

- lähtökohdiltaan ihminen on voi olla pätevä vartijaksi, jos on käytynä peruskoulu, autokoulu sekä on uskottava habitus ja peruskohtelias käytös (ip-harrastus on suuri plussa).

Ps. Palkasta vielä sen verran, että firmoilla ei ole paineita korottaa vartijan palkoja (vaikka elinkustannukset jatkuvasti nousevatkin). Sen sijaan palvelutaksoja pyritään korottamaan ja vartijan henkilökohtaisia liksoja tiputtamaan, silloin kun laki antaa siihen mahdollisuuden. Ja antaahan se (koska ammattiliitto on heikko) ;)
1 VASTAUS:
Miten niin kaikilla mittareilla mitattuna se on huono?

Se on huono, jos pitää asua Westendissä rivitalossa. Se on hyvä, jos sitä verrataan kaksi vuotta siivoojana työskennelleen henkilön palkkaan. Loput vertailukohdat siltä väliltä.

Ei elinkustannusten kohoaminen ja niiden huomioon ottaminen ole työnantajan asia. Se on niiden henkilöiden asia, jotka laativat puolestanne työehtosopimuksia. Ammattiyhdistysihmisten (teidän edustajienne) tehtävä on saada ne palkka-asiat hyväksytyksi työnantajan kanssa käytävissä neuvotteluissa. Jos palkka sen jälkeen on huono, valitusosoite on PAM Ry.

Kun Sinä sitten menet hakemaan töitä, niin Sinulle tarjotaan tietenkin TES:n mukaista sopimusta, jonka joko allekirjoitat tai et. Sinun valintasi. Jos et allekirjoita, työantaja ottaa seuraavan jonossa, ei ehkä niin hyvän kuin Sinä, mutta sellaisen joka kelpaa asiakkaalle.

Me voimme päiväkausia pohtia sitä, millainen on hyvä vartija ja millainen koulutus pitäisi olla.. Meidän mielipiteellämme ei kuitenkaan ole mitään merkitystä, vaan asiakkaan mielipiteellä on merkitystä. Kun menet ostamaan puolen litran rasvatonta maitoa, Sinua ei millään lailla hetkauta se, että Tarmo Lähikauppias tarjoaa Sinulle litran purkkia Ykkösmaitoa, tietenkin kalliimpaan hintaan. Ei, sinä ostat puolen litran maidon, koska vain sen tarvitset.

Niin kauan, kun vartijan pätevyysvaatimuksena on 100 tunnin koulutus (jopa vähempi) ja tulijoita riittää jonoksi asti, ei kannata haaveilla kovin suurista palkan korotuksista.
+Lisää kommentti
Vartijan palkkaus on aika suhteellista sinänsä että näin lyhyellä koulutuksella ei tosiaan voi oikein vaatia isompia palkkoja, vaikka kieltämättä on paljon tämän alan tehtäviä jotka ovat vaarallisia tai muuten vaan niin vaativia että palkka ei ole millään tavalla riittävä niiden hoitamiseen.

Tästä syystä alalla onkin paljon nuoria jotka tekevät niitä vauhdikkaimpia hommia aikansa ja siirtyvät sitten muualle saadessaan opiskelupaikan tai muun työn.

Mitä sitten tulee näihin tämän alan ammattitutkintojen hyödyllisyyksiin, niin sanoisin että joku VAT tai Turvallisuusalan PT tuottaaa eniten hyötyä kun ne käy vartijan uransa alussa. Mitä pitemmälle näitä töitä kuitenkin tekee käytännössä, niin sitä vähemmän hyötyä niistä opeista on enää sitten ainakaan tiedollisella ja ehkä vähän taidollisellakin tasolla. Minusta joku VAT on aika turha tutkinto käydä ainakaan tietotaidon osalta sellaisen alalla työskentelevän, joka on painanut alan hommia useamman vuoden ja sitten päättää lähteä VAT:a suorittamaan.

TVEAT on sitten toki asia erikseen.

Ja tosiaan vielä palkkoihin palatakseen niin näinhän se on että niin kauan kun alalle siirtyminen on näinkin helppoa, eli minimissään 40h 60h kurssit suoritettuaan niin palkkaus tulee olemaan tätä samaa tasoa hamaan tulevaisuuteen asti.

Sinänsä huvittavaa että jo vaikkapa naapurimaassamme Ruotsissa on tuo kouluttautuminen vartijaksi tai järjestyksenvalvojaksi hiukan toisenlaista niin kestoltaan kuin sisällöltäänkin. Palkatkin siellä ovat jonkin verran paremmat alan hommista, vaikkeivat tietenkään kovin hyvää tasoa sielläkään.

Edelleen painotan että vartiointialaa kannattaa suurelti nykyään ymmärtää jonkinlaisena henkilöstövuokrausbisneksenä enemmän kuin minään muuna. Vartiointiliikkeet ovat myöskin nykyään todella laajalti henkilöstövuokrausfirmoja käytännöiltään enemmän kuin mitään muuta.
Ilmoita
verrataanpa nyt... myyjä ja vartija ovat pienituloisista parhaita. esim tarjoilija,siivooja,pikaruoka ravintolan työntekijä,baarimikko,lehden/postin -jakajat jäävät myös alle reippaasti. joten elkää iniskö turhasta. meil on hyvin vapaapäiviä joten menkää vaik kahva-apinaks lopuks aikaa. homot.
Ilmoita
Aika huvittava tuo otsikko..minulla jää käteen verojen jälkeen 1700-1900e/kk. Täydet ikälisät ja kohde-esimies, ei tuolla rahalla paljon juhlita kun siitä otetaan pois lainoihin menevät osuudet, vakuutukset, netti, puhelinlasku, sähkö, yhtiövastike.
2 VASTAUSTA:
Saat kuitenkin palkkaa enemmän käteen, kuin meistä moni saa bruttona.
Sama juttu huvittu minuakin. Aika vähän on tunteja takana jos 1000e jää käteen tilistä..
Aika samoissa pyörii liksa sinun kanssa mutta ihan pelkkänä piirikuskina...
+Lisää kommentti
IV-tason palkkaus on täysillä ikälisillä tällä hetkellä TES:n mukaan 1945€ ja tuntipalkkana 12,01€. Näin ainakin PK-seudun osalta.

Sanotaan että jos itselläni tulisi jo nyt varmemmin se 1700€ käteen kuussa, niin pitäisin tätä työtä nykyisillä työtehtävillä vielä kohtuullisena. Useimmiten käteen jää kuitenkin hyvällä tuurilla se noin 1600€, mutta sanotaan näin että noin tonni pitäisi jäädä muuhun elämiseen ja laskuihin vuokranmaksun jälkeen että näillä palkoilla kannattaa näitä töitä tehdä.

Pidän itse tasoja IV,IVA ja V sellaisina että ne lähentelevät ainakin kuukausiliksoina monen normaalityön peruspalkkoja. Väittäisin että niillä palkoilla kyllä tulee toimeen, mutta eri asia on että miten ne rahat käyttää. Myönnän kyllä että pystyn elämään riittävästi nykyisellä palkkauksella, mutta kyllä monesta normaalitöiden mukanaan tuomista eduista valitettavasti täytyy luopua.

Sanoisin että kunhan tulonsa ja menonsa mitoittaa oikein, niin ylemmillä palkkaluokilla kyllä tulee toimeen. Alemmat liksat siitä sitten ovat täydellisiä suunnittelukysymyksiä, sillä niillä usein joutuu painamaan aika pitkiä päiviä saadakseen sen 1600-1700€ käteen. Toki niinhän se varmaan on korkeimmillakin liksoilla.
Ilmoita
Vartijan palkka on täysin paska, pieni laksa ja sosiaalinen elämä täysin seis !
Itse teen 3 tasolla koulutuslisä pieni hk palkanlisä 12h työvuoroja kuukausipalkalla, sen lisäksi ajan taksia 2-3 yötä viikossa : juuri ja juuri saan kasaan lainanlyhennykset ja muut laskut saan kaavittua juuri ja juuri kasaan. Perhettä on 2 mukulaa ja työtön emäntä, joka menee juur uudelleen koulutukseen opiskelija statuksella.

Kyllä vaan on todettava, että palkka sais olla peri pykälää suurempi, niin vois noi taksiajot lopettaa ja jäis aikaa skideillekin !
3 VASTAUSTA:
"Kyllä vaan on todettava, että palkka sais olla peri pykälää suurempi, niin vois noi taksiajot lopettaa ja jäis aikaa skideillekin"

Lopeta vartijan hommat ja aja vain taksia, siinähän tienaa paremmin!
Nerokas idea kirjoitti:
"Kyllä vaan on todettava, että palkka sais olla peri pykälää suurempi, niin vois noi taksiajot lopettaa ja jäis aikaa skideillekin"

Lopeta vartijan hommat ja aja vain taksia, siinähän tienaa paremmin!
Jos palkka olisi kolmea pykälää parempi, niin emännän ei tarvitse mennä sinne koulutukseenkaan.
Nerokas idea kirjoitti:
"Kyllä vaan on todettava, että palkka sais olla peri pykälää suurempi, niin vois noi taksiajot lopettaa ja jäis aikaa skideillekin"

Lopeta vartijan hommat ja aja vain taksia, siinähän tienaa paremmin!
No ei taida tienata taksin ajamisella enempää, jos nyt ei satu itse autoja omistamaan. Pahimmillaan jotain 5euron (brutto) ja parhaimmillaankin ehkä 10 euroa / tunti luokkaa taksisuharien palkat. Vain jonain erikoispäivinä voi päästä isommille ansioille, mutta ne ei ole edes joka kuukautisia keissejä.
+Lisää kommentti
brutto pyörii siinä 2250e paikkeilla. Kyllä sillä pärjää.. Kohta tulee taas yleinen palkankorotus, kaikki on kotiinpäin.
Ilmoita
Palkkaa pitää aina katsoa ilman lisiä ja kun ne otetaan pois niin aika surkeat palkkat on. Lisätkin on aika heikot verrattuna esim teollisuudessa maksettuihin lisiin. Jos haluat tienata sen verran että just ja just elät ja pystyt jotain harrastaa niin on tehtävä aina viikonloput, yöt ja ylimääräisiä vuoroja jos tarjolla jne, jos teet pelkästään yötä 12h vuoroja niin 3vk tulee joo 11pv vapaata mutta ekan päivän aina nukut ja jos työvuorosuunnittelija on paska niin etpä juuri vapaista nauti kun vuorot ripoteltu ihan päin persettä.
2 VASTAUSTA:
Osittain totta. Varsinkin, kun usein direktio-oikeudella työnantaja voi muuttaa työnkuvaasi juurikin tuosta 12 h pelkkiä yövuoroja ja viikonloppuja siihen, että teetkin 8 h/pvä ja vain arkisin. Nou kän duu!

Tämän ketjun alkuinnoitus lienee kuitenkin ollut se, että työnantajalla ei ole tarvetta nostaa palkkaa, kun tulijoita joka tapauksessa on. Lopunperinen syy on kuitenkin se, että ASIAKAS ei VAADI huippuihmisiä, vaan se tyytyy vartiointiliikkeen rekrytointiin ja loputtomiin henkilövaihdoksiin toivoen, että jossain vaiheessa joku helmi viihtyy pidempään.

Kuten tuossa ylempänä jossain vaiheessa totesin, me keskenämme ja/tai kaveriporukassa voimme kirota ja noitua tätä paskaa palkkaa loputtomiin, mutta se ei nosta meidän palkkaamme sentin vertaa. Meidän on osoitettava tarpeellisuutemme asiakkaalle eikä omalle esimiehellemme. Jos asiakas ei sitä ymmärrä, niin sillekään emme oikein voi mitään... vai voimmeko?
kyl meidän perhe pärjää ihan hyvin ja harrastetaan kaikki...auto on oma ja koht 4 vuotta vanha, vaihto tulossa kesällä uuteen...vaimo tienaa reilut 2000 käteen...matkoilla käydään 3-4 kertaa vuodessa...tietty jos sulla on puolen millin mersu osamaksulla ja omakotitalo isolla lainalla pankista niin ehkäpä sillon ei vartijan palkka riitä...itellä tulee aina useampi vapaa putkeen...just oli 8 päivän vapaa, nyt kaksi yötä ja sit viikko vapaata (ei lomapäiviä)...et kyl noist vapaista saapi nauttia ihan kunnolla...
+Lisää kommentti
"Lopunperinen syy on kuitenkin se, että ASIAKAS ei VAADI huippuihmisiä, vaan se tyytyy vartiointiliikkeen rekrytointiin ja loputtomiin henkilövaihdoksiin toivoen, että jossain vaiheessa joku helmi viihtyy pidempään.".

Huippuihminen??? Puhutaanko tässä nyt vartijasta vai jostakin muusta?

Kyllä vartija voi toki ihmisenä olla huipputyyppi, mutta ei vartijointi sinänsä vaadi mitään "huippuosaamista".

Jos nyt on pakko puhua huippuvartijoista, niin silloin voitaisiin puhua it-vartijasta, lvi-vartijasta, di-vartijasta tai dr-vartijasta. Palkka pitäisi mennä myös vartijatittelin etuliitteen mukaan eli 5.000e/kk ja siitä ylöspäin...

Kenttäkokemuksen perusteella sanon, että käytännön ip-/voimankäyttötaidoista tulisi maksaa vartijalle maksaa kunnon lisät, sillä niin kauan kun vartija on velvollinen puuttumaan väkivaltaan, yms. häiriköintiin, niin edm. taidot voidaan luokitella vartijan todelliseen ammattitaitoon kuuluvaksi ja tällä perusteella jotakuta voitaisiin pitää huippuvartijana.

Reaalimaailmassa puheet "huippuvartijasta" kuuluvat kuitenkin fantasiamaailmaan. Mitään vallankumousta vartijan palkan tai statuksen suhteen ei ole lähivuosina tulossa.
2 VASTAUSTA:
Tartuit väärään asiaan tai ymmärsit tuon "huippuihmisen" väärin. Itse asiassa kolmannessa kappaleessasi osut suoraan asian ytimeen ja siihen, miksi viimeinen kappaleesi pitää paikkansa.

Kuten tuossa aiemmin monesti sanoin, kyse ei ole millään tavalla siitä, miten me itse koemme asiat tai miten asiat koetaan "kenttäkokemuksen perusteella". Meidän kokemustemme arvo tässä vertailussa on NOLLA.

Kyse on siitä, mistä ja kuinka paljon asiakas on halukas maksamaan.

Jos työntekijän pitää osata ajaa polkupyörää, ei työnantaja (yleensä) halua maksaa siitä, että tällä polkupyörän kuljettajalla on ABCEDE -kortti VAK -oikeudet.

Vartijajärjestelmässähän on jo olemassa työnantajalle "tarpeeton" kustannus eli nämä koulutuslisät. Voi olla, että vartiointiyrityksellä on vain sellaisia ns peruskohteita, esimerkiksi myymälä- tai piirivartiointia, joissa VAT- tai TVEAT -koulutukselle tai 7 vuoden kokemukselle ei ole mitään tarvetta, jolloin asiakas ei halua maksaa yksinkertaisesta "ovet kiinni" -palvelusta. Koulutuslisä pitäisi maksaa vasta sitten, kun asiakas tilaa toimeksiantoonsa 1 esimies (TVEAT) 4 vartijaa (VAT) 4 perusvartijaa.

Huomatkaa, että minusta olisi hyvä, että vartijoille ja järjestyksenvalvojille maksettaisiin vaarallisesta työstä kunnon korvaus. Näillä kirjoituksillani vain perustelen sen, miksi niin ei tapahdu.
Reffa kirjoitti:
Tartuit väärään asiaan tai ymmärsit tuon "huippuihmisen" väärin. Itse asiassa kolmannessa kappaleessasi osut suoraan asian ytimeen ja siihen, miksi viimeinen kappaleesi pitää paikkansa.

Kuten tuossa aiemmin monesti sanoin, kyse ei ole millään tavalla siitä, miten me itse koemme asiat tai miten asiat koetaan "kenttäkokemuksen perusteella". Meidän kokemustemme arvo tässä vertailussa on NOLLA.

Kyse on siitä, mistä ja kuinka paljon asiakas on halukas maksamaan.

Jos työntekijän pitää osata ajaa polkupyörää, ei työnantaja (yleensä) halua maksaa siitä, että tällä polkupyörän kuljettajalla on ABCEDE -kortti VAK -oikeudet.

Vartijajärjestelmässähän on jo olemassa työnantajalle "tarpeeton" kustannus eli nämä koulutuslisät. Voi olla, että vartiointiyrityksellä on vain sellaisia ns peruskohteita, esimerkiksi myymälä- tai piirivartiointia, joissa VAT- tai TVEAT -koulutukselle tai 7 vuoden kokemukselle ei ole mitään tarvetta, jolloin asiakas ei halua maksaa yksinkertaisesta "ovet kiinni" -palvelusta. Koulutuslisä pitäisi maksaa vasta sitten, kun asiakas tilaa toimeksiantoonsa 1 esimies (TVEAT) 4 vartijaa (VAT) 4 perusvartijaa.

Huomatkaa, että minusta olisi hyvä, että vartijoille ja järjestyksenvalvojille maksettaisiin vaarallisesta työstä kunnon korvaus. Näillä kirjoituksillani vain perustelen sen, miksi niin ei tapahdu.
Sorry, tuosta jäi yksi sana pois..

Asiakas ei halua maksaa YLIMÄÄRÄISTÄ yksinkertaisesta "ovet kiinni" - palvelusta.
+Lisää kommentti
Koulutuslisän ainoa funktio noin rahallisessa mielessä on antaa työntekijälle pieni rahallinen korvaus porkkanaksi jonkun alan tutkinnon suorittamiseen pienen korvauksen muodossa, sillä käytännössä työelämän kannalta TVEAT:n tai VAT:n avulla ylenemisellä parempiin tehtäviin tai esimies-asemiin ei ole aina mitään totuuspohjaa.

Jos tuota koulutuslisää ei olisi, niin varmaan aika moni jättäisi alan tutkinnot käymättä sillä moni laskisi että eteneminen ta niistä saatava hyöty niiden avulla olisi sitten kuitenkin liian epävarmaa kaikesta huolimatta.
1 VASTAUS:
Tietääkseni se koulututuslisä on nousemassa 80 euroon. Tämän hetkinenkin 40e lisän takia kannattaa käydä vaikka nukkumassa vatin läpi jos allalla viihtyy pidempään..
+Lisää kommentti
Vähän epäilen tätä huhua koulutuslisän nostamisesta.

Hypoteettisesti ajatellen se olisi toki hyvä idea, sillä koulutuslisän nostaminen kenties voisi innoittaa porukkaa käymään alan tutkintoja ja siten se voisi olla peruste palkkojen nostamiseen yleensäkin, mutta enpä nyt tiedä että onko tuo hyvin vahvasti huhulta haiskahtava väite mitenkään vakavasti otettava.

Kun nimittäin alan työehtosopimuksesta neuvottelevat sellaiset tahot jotka ovat aika pitkälti suoranaisesti kytköksissä alan yrityksiin, niin tuskinpa sieltä annetaan ihan mitä vaan periksi. Kulut kuitenkin pyritään minimoimaan alan yrityksissä, johon liittyy kyllä palkkakulutkin hyvin vahvasti.
Ilmoita
No se koulutuslisä ole nousemassa mihinkään ja jos työnantajapuolelta kysytään, niin sen voisi tarpeettomana lakkauttaa !
Liitto on aivan liian munaton asiaa ajamaan, valitettavasti ;- sinänsä koulutuskorvaukseen tulisi kyllä saada kuoppakorotus !
Vaan onhan sitä mukava edes jostain haaveilla....
3 VASTAUSTA:
Ainakin vattia tietääkseni ihmiset suorittaa aika ahkerasti, osasyy siihen toki se, että firma maksaa usein palkkaa koulupäivistäkin ja se 100h perushömppä ei tunnu hirveän pahalta..

Koulutus on aina plussaa, mutta joku 100e/kk esim. vatista olisi aika kohtuutonkin summa koulutukseen ja sen haastavuuteen nähden.. Ehkä joku 60e olisi aika kohtuullinen.
jrpd.. kirjoitti:
Ainakin vattia tietääkseni ihmiset suorittaa aika ahkerasti, osasyy siihen toki se, että firma maksaa usein palkkaa koulupäivistäkin ja se 100h perushömppä ei tunnu hirveän pahalta..

Koulutus on aina plussaa, mutta joku 100e/kk esim. vatista olisi aika kohtuutonkin summa koulutukseen ja sen haastavuuteen nähden.. Ehkä joku 60e olisi aika kohtuullinen.
Palkka on pieni. Taso 3,täydet ikälisät.Sopimustunnit 100/3 viikkoa.
Käteen jää keskimäärin 1650 eur. kuukaudessa.
Hyvissä Duunarin hommissa tienaa tämän tuplasti kuukaudessa mutta sellaisia hommia ei kaikille riitä.
Kyllä vartijan palkalla jotenkin pärjää,mutta ei sitä suureksi oikein voi sanoa.
Vartija 6 kirjoitti:
Palkka on pieni. Taso 3,täydet ikälisät.Sopimustunnit 100/3 viikkoa.
Käteen jää keskimäärin 1650 eur. kuukaudessa.
Hyvissä Duunarin hommissa tienaa tämän tuplasti kuukaudessa mutta sellaisia hommia ei kaikille riitä.
Kyllä vartijan palkalla jotenkin pärjää,mutta ei sitä suureksi oikein voi sanoa.
"Palkka on pieni. Taso 3,täydet ikälisät.Sopimustunnit 100/3 viikkoa.
Käteen jää keskimäärin 1650 eur. kuukaudessa.
Hyvissä Duunarin hommissa tienaa tämän tuplasti kuukaudessa mutta sellaisia hommia ei kaikille riitä.
Kyllä vartijan palkalla jotenkin pärjää,mutta ei sitä suureksi oikein voi sanoa."

Hyviin duunarin hommiin ei pääse sadan tunnin koulutuksella. Eikä siitä koulutuksesta mitään makseta, pitää osata tehdä työtä nopeasti ja hyvin. Tai voinhan olla väärässä, opiskele esim. hitsausta sata tuntia ja sitten vaan tienaamaan, laadukasta jälkeä tulee. Siitä työnantaja on valmis maksamaan, turvallisuusalalla ei maksuhalukkuutta ole ja syykin tähän on moneen kertaan kerrottu.
+Lisää kommentti
Tasot III ja II ovat ihan täysiä pohjia palkallisesti etenkään jos ei tee iltoja, viikonloppuja tai ylitöitä. Toisaalta Vartija 6:n esimerkissä ei ollut edes alla täysien tuntien sopparia, joten sinällään palkka nyt ei ole edes maksimaalisesti sitä mitä sen pitäisi olla.

Itselläni on 2 v. ikälisät ja olen tasolla III. Teen sekaisin erilaisia vuoroja, mutta mukaan mahtuu välillä viikonloppujakin ja ylitöitä. Siltikin verotuksen noustua käteen jää noin 1500€ nykyään, kun viime vuonna samanlaisesta ponnistelusta sain käteen sen noin 1600€ ja pienellä lisävaivalla saatettiin päästä 1700€:n kuussa.

Verojen nousu on taannut sen että alemmilla palkkatasoilla on entistä vaikeampaa tulla toimeen tätä työtä tehdessään. Vaikka tämänkin ketjun aloittanut niin alleviivasi että alamme palkat ovat kuulemma niin hyvät kun tulijoita firmoihin on riittävästi, niin hän ei selkeästikään ota huomioon että aika iso osa alalla työskentelevistä on vain läpikulkumatkalla näissä töissä ja etsii kyllä parempia töitä tai opiskelupaikkaa vuoden tai parin päästä.

Vaihtuvuus alalla on suuri, eikä tosiaan työvoima ole kuin "väliaikaista" vaikka tulijaa kyllä riittää. Harva kuitenkaan suunnittelee tekevänsä tätä loppuelämäänsä, vaan kyllä tämä aika monelle väliaikainen ratkaisu on vain.
Ilmoita
Vähän junnaa paikallaan tämä sinänsä kuitenkin erittäinkin asiallinen keskustelu.

Sen sijaan, että voivottelemme huonoja palkkaa ja sitä, että emme tule palkallamme toimeen, meidän pitäisi kysyä: "Mitä voimme tehdä, että meille KANNATTAA maksaa hyvää palkkaa?" Toinen keinohan olisi ns pakon kautta, mutta sellainen on pitkä ja vaikea tie ja vaatisi lakimuutoksia.

Jotkut sanovat, että liitto on munaton, kun se ei kykene neuvottelemaan kunnon sopimuksia. Liitto on aseeton, koska me olemme itse tässäkin keskustelussa kuvanneet, miksi meille ei kannata/tarvitse maksaa enempää. Tuon tämän taas esiin: Minä en sano, että me emme ansaitsisi enempää, vaan sanon, että työantajan ei KANNATA maksaa enempää, koska asiakas tyytyy vähempään ts huonompaan laatuun.

On ihan turhaa selittää kuinka paljon kenellekin jää käteen ja tuleeko sillä toimeen vai ei. Ei meistä kukaan osta kauppiaalta kolmea litraa maitoa, vaikka tarvitsemme vain yhden. Ei, vaikka kauppiaan asuntovelkaa on maksamatta vielä vaikka kuinka paljon.
Ilmoita
"Sen sijaan, että voivottelemme huonoja palkkaa ja sitä, että emme tule palkallamme toimeen, meidän pitäisi kysyä: "Mitä voimme tehdä, että meille KANNATTAA maksaa hyvää palkkaa?" ".

Eikö tämä ole perinteisesti ratkaistu sillä, että hankitaan koulutusta ja mennään sellaiselle alalle, jolla maksetaan parempaa palkkaa?

Turvallisuusalalle taas ei kannata tulla sen tähden, että tulisi oman tehtävänsä lisäksi ratkaisemaan "matalan palkan" ongelmaa.

Huomattavasti helpompaa ja järkevämpää on mennä sinne missä maksetaan jo valmiiksi hyvää palkkaa, kuin jäädä "säätämään" turvallisuusalan liksoja paremmmaksi. Sanoisin, että käytännössä et voi tehdä mitään, mikä vaikuttaisi vartijan yleiseen ansiotasoon ammattiliiton tekemiä sopimuksia enemmän (jotka nekin ovat lähinnä vain vitsi). Yksityisenä henkilönä voit toki vaikuttaa sen verran, että työpaikka säilyy ja saada ehkä pientä korotusta palkkaan (jos olet hyvä puhumaan ja työnantaja hyväksi näkee. Voit myös tehdä tiukan vedon ja sanoa ehtosi: joko tai, tai lähdet vetämään, jos ei onnistu).
1 VASTAUS:
Hyvä puheenvuoro Mr "mwidjiw" ja itse olen täsmälleen samaa mieltä! Kysymykseni olikin lähinnä kollegiaalinen eli mitä "vartiointiala" voi tehdä eikä niinkään yksityishenkilönä.

Viimeisestä kappaleesta olen aavistuksen eri mieltä. Minusta juuri yksittäisenä vartijana voit omalta kohdaltasi tehdä paljonkin. Ensimmäinen teko on se, että erottuu esimiehen silmissä muita parempana vartijana ja työntekijänä. Jos jää rivimieheksi, saa rivimiehen palkkaa. Sen sijaan jos hankit sellaisen tietotaidon toimeksiannosta ja kyvykkyyden sen hoitamiseen, että esimiehen on ikään kuin pakko pitää tämä ammattilainen, niin pääset tilanteeseen, jossa voit sanella ehtoja. Toinen keino on tehdä itsestään asiakkaalle korvaamaton tai ainakin vaikeasti korvattava. Monessa toimeksiannossa on niin, että juurikin se yksittäinen vartija on asiakkaalle tärkeä eikä niinkään se logo, jota vartija kantaa.

Mutta yleisesti ottaen asia on näin. Jos palkka tästä työstä ei tyydytä, voi aina, siis ihan aina, hakeutua paremmin palkattuihin hommiin. So simple!
+Lisää kommentti
Kyllä, juuri näin, aina voi vaihtaa parempien lihapatojen äärelle. Kysymys kuuluukin, että jos oikeasti tykkää omasta työstään ja viihtyy tehtävässään hyvin, niin kuinka saisi sellaista palkkaa, että voi tulla toimeen ilman lisätöitä ?

Ammattiliitto on avainasemassa, mutta kun me vartijapolot kuulumme PAM:iin, joka on profiloitunut vain ja ainoastaan matalapalkkaisten naisalojan edunvalvojaksi lähinnä kaupan sektorilla. Me vartiointialana olemma PAM:ssa se pahnanpohjimmainen liitto, joka saa niitä muruja, mitä muilta jää jäljelle !

Jotain tartis tehdä, mutta mitä ? Jos jatkamme PAM:ssa, niin nykyisillä palkkaratkaisuilla ero muihin ammattiryhmiin vain kasvaa kasvamistaan.
Onko kellään heittää ilmoille uusia ideoita asian ratkaisemiseksi ?
Ilmoita
Tuo sama "positiivinen ongelma" on esimerkiksi hoitoalalla; ihmiset tykkäävät työstään, mutta siitä saatu palkka tai sen aiheuttama stressi ei kerta kaikkiaan houkuta jäämään alalle.

Jossain vaiheessa tätäkin keskustelua esitin ns pakkotien eli lakimuutoksen, jossa vartijaksi hyväksytään vain tietyn koulutuksen (2 v ?) läpikäyneet henkilöt, jolloin tarjonta automaattisesti vähenee, minkä seurauksena hintaa voisi nostaa. Lisänä lakimuutosta pitäisi olla se, että kaikissa esimerkiksi kello 20:00 jälkeen olevissa kauppahuoneissa olisi oltava koulutettu vartija. Tällöin, jos liike on auki 24h, siellä on myös vartija paikalla.

Jos menetellään siten, että vaatimuksia asetetaan vain vartijaksi pääsyyn, voi käydä niin, että asiakas sanoo: "Liian kallista, en ota!" Sama ongelma tulee silloin, jos kuulumme vahvaan liittoon, joka saa palkat ylös. Mikään ei velvoita palkkaamaan kallista vartijaa.
Ilmoita
"Minusta juuri yksittäisenä vartijana voit omalta kohdaltasi tehdä paljonkin."

En nyt jaksa uskoa, että se olisi enempää, kuin jotakin hyvin marginaalista.
Ilmoita
Viime vuonna olin piirivartijana, kesäduunissa. Noin 13 tunnin yövuorot, mikä ei mun kohdalla oikeen tuntunu missään, tämmönen yökukkuja kun olen. Ekana parina viikkona pari päivää tienasin oman perusliksani, 13xx €, omasta mielestä ei ollenkaan huonosti. Kokonaisuudessaan kesällä, puolen toista kuukauden aikana tuli ~3400€ tienattua, 1% veroprossalla.
Tähän vois viel mainita, et viimesen kahden ja puolen viikon aikana tein kaks päivää duunia.
Ilmoita
No eiköhän melkein kuka vaan yllä aika kohtuullisiin tuloihin epätavallisen alhaisella veroprosentilla.
2 VASTAUSTA:
Niinpä! Tässä ei haeta "hyviä ansioita" sillä perusteella, että pienessä työporukassa yksi sairastuu jakson alussa, jölloin muille jaetaan käsittämättömät ylityöt eikä alhaisen veroprosentin nettopalkkaa.

Kirjoitus on oikeastaan ammattivartijoiden kannalta huono: Juttu houkuttaa lisää ihmisiä (opiskelijoita) työn pariin, jolloin asiakkaan ja työnantajan ei tarvitse pohtia työvoiman saantia. Lisäksi; usein tällaiset kesätyöntekijät ovat työntekijöinäkin oikein hyviä, kun ollaan innoissaan työstä ja osoitetaan juuri sitä aktiivisuuta, joka "gonamiehiltä" puuttuu.

3400 e / 1.5 kk = 2000 e /kk brutto :-) :-) niin ainakin tuon jutun käsitin :-) :)
Reffa kirjoitti:
Niinpä! Tässä ei haeta "hyviä ansioita" sillä perusteella, että pienessä työporukassa yksi sairastuu jakson alussa, jölloin muille jaetaan käsittämättömät ylityöt eikä alhaisen veroprosentin nettopalkkaa.

Kirjoitus on oikeastaan ammattivartijoiden kannalta huono: Juttu houkuttaa lisää ihmisiä (opiskelijoita) työn pariin, jolloin asiakkaan ja työnantajan ei tarvitse pohtia työvoiman saantia. Lisäksi; usein tällaiset kesätyöntekijät ovat työntekijöinäkin oikein hyviä, kun ollaan innoissaan työstä ja osoitetaan juuri sitä aktiivisuuta, joka "gonamiehiltä" puuttuu.

3400 e / 1.5 kk = 2000 e /kk brutto :-) :-) niin ainakin tuon jutun käsitin :-) :)
Pitää muistaa kuitenkin, että jatkuva rekrytointi ja uusien kouluttaminen maksaa myös. Ja jos uusia ei kouluteta kunnolla kohteisiin, virheitä tulee ja se taas maksaa työnantajalle.. Kyllä asiakkaatkin haluaisivat, että kohteella pyörii ne parit vartijat, eikä joka päivä joku täysin uusi naama.
+Lisää kommentti
"Pitää muistaa kuitenkin, että jatkuva rekrytointi ja uusien kouluttaminen maksaa myös."

Kun kysyy, että miksi näin on, niin se samalla vastaa siihen, että vartija palkka ei ole mikään hyvä.

Ps. Tämän ketjun aloittajan kirjoitus oli puhdas trolli, vaikkakin kirjoittajan näkökulmasta hänen väittämänsä eräällä tavalla pitää paikkansa: "kotona asuvalle nuorelle tonni käteen" voi olla iso raha, kun ei ole mitään asumis/ruokakuluja. Mutta sitten kun nuori lähtee omilleen, niin houkutus parempien lihapatojen ääreen on suuri - ellei välttämätön. Ja siksi jatkuva, kalliiksi tuleva rekrytointi ja koulutus.
Ilmoita
Minulla käy sääliksi nämä amiksien nuoret turva-alan opiskelijat. Eikö opinto ohjaaja voisi puhua nuorille järkeä etteivät he lyö käsiään paskaan vaan menisivät muille amiksen linjoille joilta valmistuneella on jopa tulevaisuus. Ne turva-alan opinnot ovat hukkaan heitettyä aikaa.
Ilmoita
Keskustelun avaajan puhevuoro on pahimmanlainen trolli !

Jokainen, joka on vartiointialalla viettänyt aikaansa vähänkään pidempään tietää karun totuuden, että vartijan palkka on ihan paska eikä tullene koskaan nousemaan siedettävälle taholle !

Se on siinä :)
Ilmoita
Mitä tulee nuorisopuolen turva-alan koulutuksiin, eli lähinnä juuri turvallisuusalan perustutkinnon opiskelijoihin toisella asteella, niin sanotaan näin että aika moni tuskinkaan jättää sitä ainoaksi ammattitutkinnokseen pitemmällä aikavälillä.

Tosin aika moni työllistyy ko. tutkinnolla aluksi vartiointiliikkeille, mutta kyllä turva-alan PT:llä tiedetään päätyneen töihin muuallekin kuin vain vartijan hommiin. Omasta aktiivisuudesta ja onnenkin puolesta on usein työllistyminen kiinni.

Kieltämättä todellisuus on aika kaukana varmasti siitä mitä tuon alan opiskelijoille annetaan ymmärtää tutkinnon alussa ja sen aikana, mutta harva varmaan jää tekemään uraa ainakaan vartiointialalle tuolla tutkinnolla muutenkaan.

Ja mitä tulee vielä palkka-asiaan, niin edelleen kompastuskivinä ovat alimmat palkkaluokat eli II ja III sekä niillä pärjääminen. Väittäisin että korkeimmilla palkkaluokilla kyllä pärjää kunhan pitää taloutensa kunnossa tuloihin suhteutettuna, mutta pelkillä peruspalkoilla eläminen kakkos- ja kolmostasoilla ilman lisiä tai muuta on kyllä aikamoista taiturointia useimmiten.
Ilmoita
Mitä palkkaan tulee, niin saan kutakuinkin 1800e/kk nettona ja ei kyllä äkkiseltään tule toista työtä mieleen, josta saa yhtä helpolla kyseisen summan.. Ja emäntä tienaa kutakuinkin saman verran, niin en kyllä näe minkään näköisiä taloudellisia ongelmia.. Se, että jaksaako tätä hommaa tehä loppuelämän, onkin toki toinen juttu, mutta tässä puhuttiin vissiin palkasta..
5 VASTAUSTA:
Kuinka tyhmä pitää olla että puhuu tällaisessa ketjussa nettopalkasta??
kjertn kirjoitti:
Kuinka tyhmä pitää olla että puhuu tällaisessa ketjussa nettopalkasta??
Niin mitä lukee palkkakuitissa, vai mitä tulee tilille, kumpi sinua kiinnostaa enemmän?
gfsd kirjoitti:
Niin mitä lukee palkkakuitissa, vai mitä tulee tilille, kumpi sinua kiinnostaa enemmän?
Palkkauksen määrittely on hankala asia, kun siitä usein puhutaan erilaisilla määrittelyillä; peruspalkkaus, säännöllisen työajan palkkaus, kokonaispalkkaus, vuosiansiot, bruttopalkka, nettopalkka.

Toki on niin, että nettopalkka on se, jolla ihminen elää, mutta siihen vaikuttavat osin työntekijän henkilökohtaiset valinnat kuten esimerkiksi asuntolainan määrä, matkavähennykset ja niin edelleen. Tosin tänä päivänä niiden merkitys on suhteellisen pieni. Samoin asuinpaikka vaikuttaa jo käteen jäävän palkan määrään.

Vaikka kaikki tekevät sen saman 120 tuntia, niin kuten tässäkin on mainittu, osa pitää parempana sitä, että tekee 12 h / päivä ja osin vielä yötyönä, koska tästä seuraa vain 10 työpäivää (3vko). Yksi vaihtoehto on tehdä 8 h / päivä ja tulla töihin 15 päivänä eli siis puolet enemmän työpäiviä.

Mutta se, millä meistä itsekukin tulee toimeen ja elää, on yksilökysymys. Toinen asuu yksin vanhempien "alivuokralaisena" ja toinen kahden lapsen ja hoitovapaalla olevan vaimon kanssa asuntovelkaisena; toimeentulossa on varmaan eroa.

Alkuperäinen teesi oli kuitenkin se, että "Palkka on niin hyvä ja vaatimukset niin alhaiset, että tulijoita riittää"
gfsd kirjoitti:
Niin mitä lukee palkkakuitissa, vai mitä tulee tilille, kumpi sinua kiinnostaa enemmän?
Kun palkkoja vertaillaan, niin puhutaan bruttopalkoista. Kun bruttopalkoista puhutaan, niin paras on vertailla tuntipalkkoja ilman lisiä.
Eli paljonko on bruttopalkkasi tunnissa ilman lisiä?
Minulla se on teleoperaattorin puhelinasiakaspalvelussa aika tarkkaan 16.50 euroa tunnissa. Teen töitä yleensä arkisin ns. virka-aikaan. Jos teen sunnuntaina, niin palkka on tuplasti tuo, eli 33 euroa tunnilta. Jos teen sunnuntaina illalla, niin saan tietenkin vielä lisäksi iltalisän ja yöllä yölisän.
Minulla ainoa koulutus peruskoulun jälkeen on vartijakurssi ja työkokemusta vartijana ja muistakin asiakaspalvelutehtävistä.
Vartijan palkat on ihan paskat, kuten myös monen muunkin matalapalkka-alan.
Mielestäni oli työ mitä tahansa, niin jos sitä tekee tuon normaalin täyspäiväisen työntekijän määrän, eli noin 160 tuntia kuukaudessa niin TYÖLLÄ ON TULTAVA toimeen. Suomessa toimeentuleminen vaatii aikuisella ihmisellä noin 2500 euron kuukausibruttopalkan. Jos joutuu pitämään autoa esim. työmatkoja varten, niin tarvitaan noin 3000 euron bruttokuukausipalkka.
Jos palkka on vähemmän, kuin nuo, niin on järkevämpää jättäytyä ns. sossupummiksi, jolloin jää se hieman vajaa 500 euroa kuukaudessa siihen niinsanottuun elämiseen.
Pitää muistaa, että työssäoleva maksaa asumisensa itse, työmatkansa itse, ruokansa itse, puhelimen ja netin itse, vakuutuksensa itse, lasten elättämisen itse ja kaiken itse.
Onneksi kaikki ei halua leikkiä sossupummia jos jää alle 3000 euron kuukausipalkan.
+Lisää kommentti
Koskahan yhteiskunta herää siihen, että mitä kaikkia tehtäviä sitä onkaan siirretty yksityisille turvavallisuuspalveluille - oliskos jo kohta aika laittaa alan koulutukset tehtävien vaatimalle tasolle ???

Tehtäväkirjo vain laajenee ja laajenee, tehtävävaativuudet kasvavat kasvamistaan ja koulutus edelleen se sama vanha aataminaikainen 40 h 60 h - ei hyvää päivää !!

Koulutukset kohdilleen ja palkat nousuun sen myötä - niin kaikilla muillakin aloilla tapahtuu.
Herätkää päättäjät ja lainlaatijat !
2 VASTAUSTA:
http://www.intermin.fi/fi/ajankohtaista/uutiset/1/1/yksityisia_turvallisuuspalveluita_koskeva_lakiesitys_lausuntokierrokselle

Odotellaan nyt ensin kun saadaan selvyyttä mitä tämän lainsäädännön uudistuksen kanssa käy. Koulutukseen todennäköisesti tulee uudistuksia.
No et taida alaa paljon tuntea.
+Lisää kommentti
"No et taida alaa paljon tuntea. " Mistä näin päättelet? Kyllä tuo parivuotta sitten tullut kertauskoulutuksen pakolliseksi tuleminen voimankäyttövälineiden kantamistavarten oli jo askel parempaan joten miksi ei koulutusta muuten lisättäisi? Tietenkin ongelmana on se että yksityinen firma kun maksaa koulutuksen niin se tulee näkymään lisänä sopimusten hinnassa.
Ilmoita
Entäpä sitten kuorma-auton kuljettajat, ennen vaadittiin noin 15 tunnin koulutus, ja siitä hyvästä bruttopalkka 2000-3000€/kk työajasta riippuen
Ilmoita
Ite kyllästyin jv/vartija hommiin ihan vaan sen takia ku palkkaus on aivan päin prinkkalaa ja menin koulun penkille hommaamaan uutta ammattia ja en ole katunut päivääkään vuosi jäljellä putkimiehen tutkintoa ja sit olis sellainen ammatti missä on palkat kohillaan.
1 VASTAUS:
Heh vielä kun olisi töitä tarjolla...Nimim. eesti eesti...
+Lisää kommentti
Itse en valita. 20v vakituinen työpaikka, 120h/3vk, vuositulot ~30000e molemmin puolin ilman övereitäkin.
Ilmoita
No vartijan palkasta ei nyt hyvää saa tekemälläkään.
Matala palkka, epäsäännölliset työajat, työn vaarallisuus ja arvostuksen puute - tervetuloa alalle !
Koulutusta tosiaan pitäisi lisätä, mutta mistä maksumies ? Firmat kyllä tiedostavat koulutuksen puutteet ja vähäisyyden, mutta eivät suostu asialle mitään tekemään, valitettavasti. Se kun on katteesta pois ! Vain ja ainoastaan lakimuutosten kautta koulutusta voidaan lisätä - se taas on pitkä ja kivinen tie.

Niin kauan kuin nykysysteemi jatkuu, nin palkat pysyvät matalalla ja vartijoiden taso on mitä sattuu - väkeä tulee ja väkeä menee. Paska homma kaiken kaikkiaan.
Ilmoita
Olen ollut kohta 10 vuotta alalla ja palkkaluokat II, III ja IV on koluttu läpi. Suuria eroja ei näissä luokissa ole vaan erot näkyvät sitten kun toinen tekee vk-loppuja sekä öitä. Jos tuntipalkkaa lasketaan niin pitää ottaa huomioon koko vuoden tulot! Omalla kohdallani tuo näyttäisi olevan 15,62e. Tämä ei ole suinkaan huonoin palkka, jonka ole nähnyt. Itse työ ei ole fyysisesti raskasta jos ei lasketa satunnaisia voimankäyttötilanteita mukaan. En tiedä työtä, josta saisi tunnissa tuon mainitsemani summan pelkästään seuraamalla ihmisten toimintaa...en todellakaan valita vaan nautin tilanteesta. Muut jotutuvat istumaan omassa kuutiossaan näpyttelemässä numeroita kun minä kuuntelen spotifyta ja juon kahvia.
3 VASTAUSTA:
Olin vartijana reilut pari vuotta, palkka melkein kaksinkertaistui kun tuli
kohde jossa tehtiin säännöllisesti myös viikonloput.
Muuten olin 1400 käteen palkalla.
Sää vissiin meinaat tota kta:ta, se kun on aivan eri asia kuin tuntipalkka !
Ei varmana ole sun tuntipalkka 15,62 - vaan nimenomaan kta.
Kta on laskennalinen jutta, ihan eri asia kuin tuntipalkka !

Jokainen voi katsoa 10 vuoden kokemuksella 4 palkkaluokan liksat, ei aivan tuntipalkka yllä 15,62 euroon tunnilta, ei lähellekään !

On ihan turha ilakoida jollakin laskennallisella kta:lla, joku voi vielä vaikka uskoa jorinasi !! :)
Yölisät on niin paskat ja samoin lauantaikorvaus ettei ne kyllä siinä palkassa näy juuri yhtään. Yölisä 1.85 ja lauantailisä oli 2e?

Siitä voi laskea sitten. Jos tekee pelkkää yötä niin toki on vähän parempi palkka jos vs jos tekee pelkkää päivää/iltaa, mutta ei se ero mitenkään merkittävä ole.
+Lisää kommentti
Jos lasket koko vuoden, joka minun kohdallani oli vähän päälle 30 000 euroa. Se jaetaan 12 eli kuukaudessa 2500 ja tämä jaetaan 160 tunnilla niin tulokseksi saadaan 15,625. Lomarahat ja muut kuuluvat pakettiin...sulle ei varmaan sitten niitä ole herunut.
Ilmoita
No johan pommasi - lasket tuntipalkkaan lomarahat ! Hah hah haa :)

Uusi matematiikka voittaa alaa, elon laskuoppi roskatunkiolle !

Herkeä ja herää PAHVI !!!
Ilmoita
Onsekyllätotta :- katohan siitä palkkakuitistasi, että paljonko sinun tuntipalkkasi on.

Eikös olekin paljon helpompaa kuin laskeskella lomapalkkoja ja muita ?

Dodii, sanopas nyt sitten, paljoko sinun tuntipalkkasi onkaan , pliis ?! Rohkeasti vaan, kiitos.
Ilmoita
pitää kö muka palkka luokat käydä läpi pöh =D ,se saa ketä pyytää,jos et uskalla niin tee kymmenen vuoden duunit paska palkal ja kärvistele.t.maalari
Ilmoita
Piirivartija tuntipalkka 12,79 kta 17,21 ja vuosiansiot viime vuonna 37780 eli kuukaudessa n. 3000. Pelkästään yövuoroja vkl päivävuorot joka kolmas viikonloppu. Töitä 2 viikonloppu kolmesta. Käteen jää reilu 2000 kuussa. Ei tuolla perhettä elätetä ja omakotitalossa asuta ainakaan pk-seudulla. Fattasta saisi saman eikä tarvitsisi öitä valvoa.
Ilmoita
Yöväijy puhuu asiaa, juurikin tällaisista tuntipalkkoista vartiointialalla on kysymys - siis pääkaupunkiseudulla ! Muualla palkat pienemmät.
Ja huomatkaa, puhutaan siis pääsääntöisesti yövuoroista - hoida siinä sitten perhettä ohessa ! Muusta sosiaalisesta elämästä puhumattakaan.

Kovasti nostan hattua kaikille vartiointialalla pidempään viihtyville :) :)
1 VASTAUS:
Itse olen 20v mies joka tekee useita eri kohteita työvuoro listan aikana, nytkin uudessa listassa oli seitsemän eri työkohdetta joissa kaikissa eri työajat, on yö töitä ja päivävuoroja perätysten yms mukavaa.. Parhaimmillaann olen 10:ssä työ kohteessa tehnyt työvuorolistan aikana. Osa kohteista on kuolettavan tylsää seisomista ja näkyvillä oloa, osa respa hommaa, myymälä vartiointia, piirivartiontia mikä on kyllä mukavaa vaihtalua aina välissä, sitten on vielä lisäksi vaativampaa sairaala vartiontia jossa työnkuva on täysin erilainen kuin missään muussa kohteessa. Näitä kaikkia teen taso 2 palkalla kta 14,00€ ja 1500€-1700€ arvioitu kuukausiansio.
+Lisää kommentti
15 vuotta alalla, vitosen liksat ja 2000 - 2400 hanskaan. Kyllä noilla makselee asuntolainat ja auton.
Ilmoita
Viellä huonommat listä ja sitäkin huonopi työehtosopimus joka antaa työnantajalle lähes vapaat kädet kyykyttää työntekijöitä ja PAM ei tee asialle mitään?
2 VASTAUSTA:
Kivaa myös se, että työnantaja on saanut oikeuden säätää liksat kohdekohtaisiksi, eli riippumatta vartijan pätevyydestä tai palveluvuosista, liksaa maksetaan vain kohteen taksan mukaan. Vuosien aikana liksaa tiputettu kahteen otteeseen työnantajan toimesta. Luottamusmieskin vain valitteli alan ikävää suuntausta. Työmotivaatio tietysti huipputasoa;)
aödkl9 kirjoitti:
Kivaa myös se, että työnantaja on saanut oikeuden säätää liksat kohdekohtaisiksi, eli riippumatta vartijan pätevyydestä tai palveluvuosista, liksaa maksetaan vain kohteen taksan mukaan. Vuosien aikana liksaa tiputettu kahteen otteeseen työnantajan toimesta. Luottamusmieskin vain valitteli alan ikävää suuntausta. Työmotivaatio tietysti huipputasoa;)
jos sulla lukee palkkauksessa vartiointialan tes niin sillon kaikki lisät maksetaan tessin mukaan riippumatta kohteesta.
+Lisää kommentti
Nyt toista kesää aulapalvelijana, 40h työnantajan maksama koulutus ja käteen jää n.1800e kuussa. Ei valittamista varsinki kun otetaan huomioon että kirjoitin vasta ylioppilaaksi ja asun vielä kotona :)
2 VASTAUSTA:
Tai sitten teet nolla veroprosentilla, eikä siltikään kuullosta uskottavalta ;) Kun nuo aula työt ovat vielä päivä töitä eikä painotu edes viikonloppuihin.
1800e nettona ei ole mikään harvinainen juttu alalla, mutta tosiaan aulassa se on aika hyvin, kun työt painottuu virka-aikaan eikä varmaan ylitöitäkään kerry.
+Lisää kommentti
Olin vartijana 90-luvulla. Olin nuori mies ja työ oli täydellinen opintojen rahoittamiseen. Taisin loppuvaiheessa tienata kutakuin hiukan alle 10000 mk. Palkka ei tosiaankaan ollut kova, mutta en voi kuvitella toista yhtä hyvää työpaikkaa opiskelijalle. Opintolainaa ei tarvinnut koskaan ja loppuvaiheessa oli jopa varaa ostaa jonkinlainen auto. Vuokralla toki asuttiin silloin pienessä yksiössä.

Parasta työssä oli tietenkin ne pitkät vapaat; kolmessa viikossa 10 pv peräkkäin. Toki aitä edelsi aina tiukka työputki, jossa vapaita ei ollut kuin 3 ov. Toinen hyvä puoli oli jännitys; piirivartijan työssä oli usein säpinää ja harva se yö oli hippaleikkejä murtovarkaiden kanssa.

Aika kultaa muistot, mutta työssä oli enemmän plussia kuin miinuksia. STV/Securitakselle kiitokset siitä, että lama-aikana oli töitä ja elanto. Työporukka vuoroesimies/ylivartija/vartijatasoilla oli mukavia, Elimäenkadun myynti/johtoporukka olikin sitten toinen juttunsa ja pääosin kokovartalomulkkuja jo silloinkin. En jaksanut katsoa onko "it's my way or highway"-mikkonen enää talossa, mutta epäilen, että samanlaisia hengenheimolaisia edelleenkin siellä majailee.

Suosittelen silti alaa opiskelijoille, erinomainen tapa rahoittaa tulevaisuus. Nykyään olen johtajana isossa ICT-konsernissa ja osittain vartijan työn avittamana. Lykkyä sinne piirivartijan autoon...
1 VASTAUS:
Kumpaakahan Mikkosta tarkoitat? 90-luvulla niitä oli kaksi. Toinen aloitti lentoasemalla ja toinen Itä-Suomessa. Lentoaseman mies on lähtenyt talosta ja toi Itä-suomen mies on tj .
+Lisää kommentti
Nyt onkin sopiva hetki katsoa näiden johtajien palkkoja. Mikkosella se näytti olevan 220 tuhatta!
1 VASTAUS:
Tiimin Murtopurolla lähes sama. Taitaa vain toisella firmalla olla varaa palkanmaksuun. Eihän noi kyllä ole kukn ropoja muihin samanlaisiin firmoihin verrattuna.

Taidat olla kade, eikun etsi tj hommia.
+Lisää kommentti
Itellä jäi piirissä käteen vähä pääl 2000e kk pk seudulla eikö ollu ees täydet tunnit.. veroprossa tosin oli pieni
Ilmoita
olin myös aikoinaan piirivartijana vuosien ajan. kyllästyin kun palkka polki paikallaan vaikka osaamista oli. siinä firmassa olisi pitänyt käydä johtajaa nuolemassa riittävän usein jos olisi halunnut korotukset saada. luottamusmieskin oli mutta se petaili omia asioita. niinhän se meni että firma oli maksavinaan ja minä olin tekevinään.
Ilmoita
Olisi mielenkiintoista tietää, että paljonko vartiointialan toimihenkilöt tienaavat. Onko kellään kokemuksia / mututuntemuksia esim. palveluesimiehen palkasta vartiointialala?

Monesta firmasta löytyy jos jonkinnäköistä toimihenkilöä, osa on suoraan ns. vartijan koulutuksella (VAT tai TVEAT) palveluesimiehenä tai työvuorosuunnittelijana. Heillähän palkka määräytyy Paltan -sopimusten mukaisesti. Mille tasolle mahtaa heidän kk palkkansa asettua Paltan -asteikolla?
Ilmoita

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Vartijan palkka on hyvä

Kun ottaa huomioon koulutuksen pituuden ja sen että lähes kuka tahansa pääsee alalle. Kunhan ei ole rikosrekisteriä niin töihin vaan. Lisäksi suurin osa on nuoria, asuvat vanhempiensa luona, silloin tonni kuussa käteen on hyvä liksa.

5000 merkkiä jäljellä

Rekisteröidy, jos haluat käyttää nimimerkkiä.

Peruuta