Flimmeri

Panther

Hei.

Olen melko huolissani tällä hetkellä terveydestäni ja etenkin sydämestäni. Minulla oli 2 vuotta sitten flimmeri, eli eteisvärinä. Kesti 10 tuntia, mutta rytmi palautui, kun oltiin jo viemässä rytminsiirtoon. Kuukausi sitten tuli taas ja nyt tänään taas. Pulssi hakkaa noin 160 kertaa minuutissa ja on vaikea edes mitata, kun on niin epätasainen. Olo on kamalan hengästynyt ja vomaton, mutta kipua ei ole. Olen kovin yrittänyt kysellä lääkäreiltä, mitä tämä oikein on, ovat vaan aina niin kiireisiä, että saa vain ympäripyöreitä vastauksia ja minä haluaisin tietää enemmän. Onko minun sydän heikko? Onko kuolema lähellä? Voiko Flimmeriin kuolla? Pitäisikö jotenkin varoa, esim rasitusta? Tiedän, että tuntuu tyhmiltä kysymyksiltä, mutta asia on alkanut vaivaamaan minua niin, että se vaikuttaa jo päivittäiseen elämääni, kun koko ajan vaan ajatteleln, että kestääkö sydän tätä ja tätä, vai voinko saada infarktin. Onko teillä kokemuksia tai tietoa flimmeristä ja sen kanssa elämisessä tai hoidosta? Olisin kiitollinen kaikista tiedon muruista. Nyt minulle aloitettiin lääkitys Emconcor 5 ml ½ tablettia päivässä. Uskallanko ottaa, onko jollakin kokemuksia lääkkeestä? Olen 50 v ja vaihdeuodet alkoi 4 kk sitten. Voiko niillä olla osuus tihetyneisiin flimmereihin. Mikä on flimmeri. Onko minun sydän kuoleman sairas?

Panther

39

31421

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Juh@

      Moi Panther!

      Minulla alkoi sama vaiva liki 6 vuotta sitten (olen 38v mies). Vaiva tuli pikkuhiljaa ja yleensä työpäivän jälkeen levossa. Kunnallisesta terveydenhoidosta jäi välittömästi samanlainen maku suuhun. Oltiin sitä mieltä, että vaiva pitää hoitaa, mutta mitään konkreettista asialle ei oikeastaan tehty. Lääkitykseksi määrättiin tuo samainen Emconcor, joka mielestäni väsytti valtavasti. Kun oireet palasivat nostettiin annosta ja kun sama toistui uudelleen vaihdettiin toiseen Beta-salpaajaan (hidastavat sykettä).
      Kyllästyin kunnallisen ympäripyöreisiin vastauksiin ja painelin Mehiläiselle(yksityinen) Helsinkiin. Tehtiin rasituskokeet, otettiin ultrakuvat ja tehtiin holternauhoitus (nauhoitetaan sydämen sähkökäyrää 24 tai 48 tuntia). Sydän minulla on muuten täysin normaali ja terve. Vaihdettiin lääkitys disopyramidiin, joka auttoikin noin 1 vuoden, kunnes häiriö palasi pikkuhiljaa, jolloin annosta taas nostettiin. Häiriö palasi kuitenkin takaisin ja lääke vaihdettiin Tambocoriin (flekainidi) joka ei hidasta sykettä, eikä väsytä kuten salpaajat. Mehiläisestä lääkäri kirjoitti sitten lähetteen Meilahteen kardiologiselle, jossa nyt seurataan pitääkö lääke flimmerin poissa ja jos ei niin sitten tutkitaan löytyykö sydämmestä tuo häiriön aiheuttava "kohta" ja mahdollisuus poistaa vaiva "mekaanisesti".
      Ymmärtääkseni flimmeristä ei ole suurempaa vaaraa, kunhan se ei kestä kovin pitkiä aikoja kerrallaan(yli 8t). Silloin on ilmeisesti riskinä saada veritulppa. Itse pystyn vaikuttamaan omaan rytmihäiriööni, joka tulee siis levossa, lopettamalla lepäilyn ja vaikka punnertamalla muutaman kerran. Olen myös huomannut, että rytmihäiriö tulee useammin, kun nukun kyljellään. Olen aivan varma, että sitä sydäntä kannataa rasittaa liikkumalla (jos on tutkittu, ettei ole mitään fysiologista vikaa). Lopettaa tai ainakin vähentää kahvinjuontia ja tupakointi. Itse flimmerin aiheuttaa ylimääräinen sähköimpulssi sydämen eteisessä ja näillä lääkkeillä sitä voidaan hillitä. Tosin lääkkeitä pitää ymmärtääkseni syödä säännöllisesti. Tai sitten "tuhota" se kohta eteisen seinässä, josta impulssi lähtee liikkeelle, jos se vaan on löydettävissä.
      Vaivan kanssa pystyy elämään ja siihen mielestäni kannataa suhtautua rennosti.
      Tsemppiä syksyyn

      Juha

    • anne

      En ole lääkäri.

      Jos se flimmeri pysyy poissa tuon Emconcorin avulla, ilman muuta sitä kannattaa syödä.

      Rasitusta pitäisi ymmärtääkseni välttää flimmerin aikana, tuskin muulloin.
      Ilmeisesti sydämmesi on kuitenkin terve, koska sitä ei tarkemmin ole tutkittu.
      Tärkeää olisi ettei flimmerirytmi saa olla päällä enempää kuin 24 tuntia, muuten siihen rytminsiirtoon tarvitaan Marevan lääkitys, jolloin rytminsiirron voi turvallisesti tehdä.

      Omalla veljelläni on ollut flimmerirytmi jo vuosikymmenen, eikä siirto omaan rytmiin ole enää pysyvää, kestää vain muutaman tunnin ja sydän palaa flimmerirytmiin. Hän elää ihan normaalia elämää liikuntaharrastuksineen.Ikää 51v. Lääkäreiden mukaan veljeni tuleva ikäennuste on samanlainen kuin muillakin ikäisillään miehillä

      Useat vanhukset elävät pysyvän flimmerin kanssa vuosikausia ja tuskin siihen kuolevatkaan.

      Hae googlella tietoa, kuten esim.
      http://akpo.net/fa.shtml

    • Panther

      Kiitos teille vastanneile. Oli niin helpottunut olo kun luin vastauksianne, että ihan kyynel silmään tuli. Annoitte uskoa ja toivoa ja rohkeutta, että tämän kanssa voi olla elää melko lailla normaalisti. Kiitoksia teille.

    • ipe

      Olen nyt 50 mies. Minulla oli kymmenkunta vuotta
      rytmihäiriöitä (eteisvärinää eli flimmeri) Lääkkeinä kokeiltiin Sotacor, Disomat, Tambocor,
      Emconcor. Minulla oli flimmereita pahimpaan aikaan lähes joka päivä ja ne kesti 15 min - 10 tuntia. Em. johdosta sain myös Marevan-lääkityksen. Useat pitkäkestoiset flimmerit saattavat aiheuttaa sydänkammioihin hyytymiä, mitkä sitten voivat lähteä liikkeelle ja aiheuttaa esim aivohalvauksen. Marevan estää hyytymät. Rytmihäiriötä kuitenkin esiintyi
      lääkityksistä huolimatta. Sitten sain lähetteen
      Meilahteen, missä on erikoistuneita lääkäreitä
      (rytmikardiologeja). Tutkittuaan tietoni, minulle esitettiin korjaavaa operaatiota, minkä
      hyväksyin. Helmikuusa 2003 minulle tehtiin
      Meilahdessa katetriablaatio eli keuhkolaskimoiden
      juuria lämpökäsiteltiin (=arpeutettiin). Rytmi-
      häiriöt loppuivat siihen. Toimenpide on kivuton
      ja se tehdään paikallispuudutuksella. Molemmista
      nivusista mennään langoilla sisään sydämeen. Operaatio kestää n. 6 tuntia, mutta rauhoittavalla ja kipulääkityksellä ei homma
      tuntunut missään, katselin itse ruudulta kun langat kulkivat suonissani sydämeen.
      Eli kyllä vaiva on todennäköiseti hoidettavissa
      jos ei lääkkeillä onnistu.

    • waldemar

      Omaa kokemusta flimmeristä ei ole, mutta tässä on parantajan neuvo:
      Eräs tärkeä flimmerin syy on oikeassa kyljessä olevan voimakeskittymän toimimattomuus, joko liettymän tai raaka-aineen puutteen vuoksi. Tukkeentumista voit yrittää avata läiskyttelemällä kämmenelläsi oikealle puolelle kainalon ja kylkiluitten alareunan keskiväliin. Raaka-ainetta annat tärkeän öljymäisen aineen muodostumiseen nauttimalla raakaa punasipulia noin 2 /viikko, jos pieniä - keskikokoisia sekä banaania. Molempien on parasta olla luomua, sillä tehoviljelyn tuotteet ovat usein tehottomia. Siinä ehkä syy sille, että flimmerit eivät ole nykyään kovin harvinaisia.

      • höh

        ...ja neuvo perustuu pelkästään neuvojan (ja uskonveljien) "päätökseen" että näin on! Mitään tuollaisia "voimakeskittymiä" ei ole missään koskaan dokumentoitu - paitsi huuhakirjallisuudessa :)

        Kannattaa kokeilla myös siniseksi maalattujen kivien pitämistä vasemmassa kainalossa ... tai meditoimalla aktivoidun veden nauttimista päivittäin, tai... :D


    • Ismo

      Anoppi sairasti 27v flimmeriä, jota hoidettiin Emconcor ja Marevan lääkkeillä. Mitään komplikaatioita hänelle ei sairaudesta tullut, vaika verenpaine oli hoidoista huolimatta aika korkea 190/95 aika-ajoin. Hän menehtyi 84 vuotiaana krooniseen leukemiaan tänä keväänä.

    • Terveystieteilijä

      Flimmeri on tavallisin sydämen rytmihäiriö. Uuden tutkimuksen mukaan sitä esiintyy paljon useammilla kuin tähän asti on tiedetty, kirjoittaa Yhdysvaltain Sydänliiton lehti Circulation elokuun numerossaan. Joka neljännellä ihmisellä esiintyy eteisvärinää jossakin elämänsä vaiheessa, sanovat kardiologit. Nyt julkaistu tutkimus on ensimmäinen, jossa koko elämän kestävää rytmihäiriöriskiä on tutkittu.

      “Olen järkyttynyt löydöksestä. Oletin rytmihäiriöitä olevan yhdellä kymmenestä, mutta en missään tapauksessa yhdellä neljästä”, sanoo tutkimusta johtanut sydänlääkäri Donald M. Lloyd-Jones (Northwestern University;Chicago).
      "Odotusarvot (1:10) perustuivat niihin potilaisiin, joita tutkimme sairaalassa. He tulevat tutkimuksiin oireiden vuoksi. Heidän lisäkseen on paljon niitä, jotka eivät tule”, hän sanoo.

      Uudet tiedot perustuvat 3 999 miehen ja 4 726 naisen seurantaan vuosina 1968-1999. Nämä ihmiset olivat seurannan alkaessa 40-vuotiaita, eikä heillä ollut todettu mitään sydänvikaa. He kuuluvat maailmankuluun Framinghamin sydäntutkimusaineistoon; tutkimusta oli aikoinaan aloittamassa myös suomalainen tohtori Martti J. Karvonen.

      Seurannan aikana 939 henkilöä sai eteisvärinän ja 2 621 kuoli ilman eteisvärinää. Neljäkymmentä täyttäneiden miesten eteisvärinän riski oli 26 % ja naisten 23 %. Riski oli suurin niillä ihmisillä, joilla oli ollut jokin sydänkohtaus. Oireettomien eteisvärinän riski oli 16 %. Oireeton eteisvärinä ei välttämättä vaadi hoitoa, tutkijat sanovat. Kerran ilmaantunut eteisvärinä saattaa kuitenkin toistua ja sydämen kohtauksittainen tiheälyöntisyys (paroksysmaalinen eteisvärinä) lisää aivohalvauksen vaaraa.

      Sama tutkijaryhmä on julkaisut Framinghamin aineistosta usieta sydäntautiriskin periytymistä koskevia raportteja. Yhdysvaltain lääkärilehdessä (JAMAssa) julkaistussa artikkelissaan he osoittivat, että eteisvärinän riski voi olla peritty ominaisuus.

      Mikä on eteisvärinä?
      Eteisvärinä eli flimmeri on sydämen rytmihäiriö, jossa pulssi on epäsäännöllinen. Flimmeri ei ole pelkkä harmiton lisälyönti, jossa tuntuu yksittäinen, satunnainen rytmin hyppäys. Eteisvärinässä sydän lyö jatkuvasti epärytmissä. Silloin on sähköinen häiriö sydämen eteisten alueella. Häiriö yleistyy iän myötä. Jos eteisvärinä aiheuttaa oireita tai huomattavaa haittaa terveydelle, voidaan tehdä rytminsiirto lääkkein tai sähköisesti. Tavallisesti flimmeriä hoidetaan digoksiinilla ja beetasalpaajilla. Myös magnesium ja kalaöljyn omega-3-rasvahapot ehkäisevät eteisvärinää. Suosittelen etyyli-EPAa, joka sisältää eniten EPA-rasvahappoa.

    • nilira

      Minulla tänään oikein kunnon rytmihäiriö. Olin töissä vuodeosastolla ja kesken aamutoimien meniin ihan voimattomaks. Olen onneks hoitajana vuodeosastolla, joten apu oli lähellä. Pulssi 195 ja aivan kamala olo. Mun sydän pysäytettiin lääkkeellä, en muista nimeä ja se onnistui ensi kerralla, onneks. Olen 57 vuotias ja kärsinyt vaihdevuosista jo pidemmän aikaa. en osaa vielä antaa mitään vastauksia sinulle miten tässä edetään, mutta ois hyvä kuulla miten sinulla menee. Annan tässä numeroni joten voit soittaa, tai lähettää sähköpostilla viestiä miten voit ja jos on kysymyksiä yritetään ottaa niistä selvää Terveisin Raisa 0407019275

      • kärsinyt 30 vuotta

        Luettuani nämä kertomukset tuntui hyvin tutulta. Olen 63 vuotia mies ja minulle tuli ensimmäinen flimmeri n. n. 35 vuotiaana. Olo flimmerin aikana on tosi inhottava, tuntuu, että sydän yrittää ulos rinnasta. Minulla on näitä flimmereitä ollut n. 25-30 kertaa, enkä ole enää pysynyt määrästä selvillä. Aluksi se käännettiin kinidinillä, ja olen myöhemmin kääntäynyt sillä rytmin lähes 10 kertaa kotona. Kun kinidini julistettiin pannaan, sitten piti aina lähteä keskussairaalaan (yleensä yöllä) ja siellä pistettiin suoneen Tambocoria, jolla rytmi kääntyi melko helposti. Kun flimmerien välit lyhenivät, minulle annettiin ennaltaehkäiseväksi lääkkeeksi kotiin Tambocoria 200 mg/vrk. Senkin jälkeen 4,5 vuoden aikana flimmereita on ollut 6 kertaa, mutta ne ovat n. 2-3 tunnin kuluttua kääntyneet itse sinusrytmiin ottamalla ylimääräisen Seloken 47,5 mg. Olin tänään vuositarkastuksessa keskussairaalassa ja lääkäri sanoi, että hyvältä näyttää ja jatketaan entiseen malliin. Kirjoitti 200 mg Tambocorin lisäksi kertaluonteisena 100 mg Tambocoria, kun flimmeri yllättää. Varmaankin joskus tämän joudutaan jättämään kokonaankin päälle, mutta tk-lääkärin neuvosta yritän toistaiseksi saada rytmin vielä pidettyä sinus-rytmissä. Flimmerissähän on riskinä ne hyytymät, vaikka söisi Marevaniakin. Mutta meitä flimmeristiejä on paljon! Tsemppiä kaikille.


      • monet kerrat päivystykseen mennyt
        kärsinyt 30 vuotta kirjoitti:

        Luettuani nämä kertomukset tuntui hyvin tutulta. Olen 63 vuotia mies ja minulle tuli ensimmäinen flimmeri n. n. 35 vuotiaana. Olo flimmerin aikana on tosi inhottava, tuntuu, että sydän yrittää ulos rinnasta. Minulla on näitä flimmereitä ollut n. 25-30 kertaa, enkä ole enää pysynyt määrästä selvillä. Aluksi se käännettiin kinidinillä, ja olen myöhemmin kääntäynyt sillä rytmin lähes 10 kertaa kotona. Kun kinidini julistettiin pannaan, sitten piti aina lähteä keskussairaalaan (yleensä yöllä) ja siellä pistettiin suoneen Tambocoria, jolla rytmi kääntyi melko helposti. Kun flimmerien välit lyhenivät, minulle annettiin ennaltaehkäiseväksi lääkkeeksi kotiin Tambocoria 200 mg/vrk. Senkin jälkeen 4,5 vuoden aikana flimmereita on ollut 6 kertaa, mutta ne ovat n. 2-3 tunnin kuluttua kääntyneet itse sinusrytmiin ottamalla ylimääräisen Seloken 47,5 mg. Olin tänään vuositarkastuksessa keskussairaalassa ja lääkäri sanoi, että hyvältä näyttää ja jatketaan entiseen malliin. Kirjoitti 200 mg Tambocorin lisäksi kertaluonteisena 100 mg Tambocoria, kun flimmeri yllättää. Varmaankin joskus tämän joudutaan jättämään kokonaankin päälle, mutta tk-lääkärin neuvosta yritän toistaiseksi saada rytmin vielä pidettyä sinus-rytmissä. Flimmerissähän on riskinä ne hyytymät, vaikka söisi Marevaniakin. Mutta meitä flimmeristiejä on paljon! Tsemppiä kaikille.

        kyllä kannattaa levätä silloin kun on rytmi sekaisin.Mutta kyllä "rääkätty "sydän tämän kestää. totesi lääkäri kun kerran vein miestäni lääkäriin pulssi oli 240.
        Ikävä vaivahan se on ,muut on niitä vaikeampiakin sairauksia.Mieheni on kilpaurheilija ja kilpailee edelleenkin.
        Jokaisen pitää keksiä oma vaihtoehto ,ja miettiä omalle kohdalle paras keino selvitä.


    • rytmihäirikkö

      Olen tehnyt kuolemaa viimeisen vuoden, kun luulin, että tällaisen rytmihäiriön kanssa ei millään voi elää enää kovinkaan pikään. Vaan kun nyt luin noita teidän kertomuksianne, huomaan olevani vasta tien alkupäässä rytmihäiriöineni. Kiitoksia kaikille kokemuksien kertomisesta, se on todella parasta lääkettä.
      Luulen, että itsensä tarkkailu ja jatkuva jännittäminen, tuleeko se flimmeri nyt, on paras ärsyke rytmien sekaisinmenolle, jos sydämessä ei ole mitään elimellistä vikaa. Pitäisi vaan osata ajatella kedon kukkia ja muita kauniita asioita.

      • Jos olet huomannut flimmerin alkavan silloin, kun seuraat sydäntäsi, niin näin varmaankin on sinun tapauksessasi. Yleisesti tuo ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Flimmeriä ei yleensä itse aiheuteta, se tulee silloin kun sitä huvittaa (ja flimmeri lisää flimmeritaipumusta, joten estolääkitys voi olla hyvä idea, jos niitä tulee usein).


      • WWR

        Olen sairastanut flimmeriä vuodesta 1986. Neljästi on tehty sähköinen rytminmuutos, joka alkuun palautti rytmin, mutta se ei pysynyt pitkään.
        Hoitona oli Digoxsin ja Marevan. Marevan hoitto aiheutti todella ikäviä sivuvaikutuksia, nenäverenvuoto oli jokapäiväistä, nokka saattoi aueta kaupassa, autoa ajaessa, ym. esim.kylässä, eikä vuoto ollut vähäistä!
        Lääkärin mielestä Marevan hoitoa olisi pitänyt jatkaa, lopetin sen itse!
        Jos on valittava, niin ennemmin menköön vaikka henki, elämä, jota elin tämän Marevanin kanssa, ei ollut ihmisarvoista elämää!
        Nyt olen käyttänyt päivittäin 50mg disperiiniä, n.6 vuoden ajan, eikä ongelmia ole ollut, kuntokin on ollut huomattavasti parempi, kun "rotanmyrkkyä" syödessä, sillä tämä Marevanissa käytetty aine on samaa, mitä käytetään rotanmyrkyssä!
        En tiedä, onko mitään Marevania korvavaa lääkettä olemassa, mutta sitä en suuhuni enää vapaaehtoisesti laita!


    • flimmeri perusrytminä

      Minulla on flimmeri pysyvänä perusrytminä. Silloin kun se havaittiin, oli ollut jo varmaan jonkin aikaa oireista päätelleen, vaan ei osunut lääkäriä kohdalle, joka olisi osannut kuunnella niin että kuulisi sen flimmerin. Tämä tuli testattua siinä, että poliklinikalla katsoi useampi lääkäri. Toiset eivät tunnistaneet flimmeriä, ja toiset taa tunnisti sen.

      Tästä on nyt jo ainakin 8 vuotta aikaa, kun flimmeri havaittiin. Rytminsiirrosta se ei ollut moksiskaan, palasi aina samaan flimmerirytmiin.
      Alkuunsa syöttivät Emconcor lääkettä, ja olin huonossa kunnossa, en sisällä huoneesta toiseen tahtonut jaksaa liikkua. Sitten vaihdettiin toiseen lääkkeeseen, Spesicor, ja elämä muuttui aivan erilaiseksi. Aloin jaksaa jopa kerrostalon portaita kävellä.

      Minulla on vikaa sydämessä ollut jo lapsuusvuosista saakka. Uudelleen se on rytmitetty ollessani 30 vuotinen. Nyt pari vuotta sitten havaittiin vaurioita sydänlihaksessa, se tulkittiin nuorena sairastetun sydänlihastulehduksen aiheuttamaksi.

      Itse en nyt flimmeriä tunnista. Silloin ennen kuin se oli diagnosoitu, usein ihmettelin, että mikä ihme värisee rinnassa, niinkuin olis perhonen, joka siellä räpyttelee.
      Kun kysyvät nyt oireita, en minä kertakaikkiaan tunne. Ainoastaan välillä voimat katoaa, on kuin olisi halvaantunut. Tätä olen ajatellut, että josko se kuuluu tähän sydänsairauteen.

      Nyt ikää on jo 62 vuotta. Ja marevaania syön uskollisesti. Toivon mukaan veritulppia ei tule ja sydän jaksaa paukuttaa vielä pitkäänkin.

      • Taas TÄYSILLÄ!

        Itselläni 15 vuotta rytmit sekaisin silloin tällöin ( noin1390 kertaa).Noin 8 kertaa todettu flimmeri / flutteri.
        Avuksi propral noin 5 eri lääkettä. Auttoi hetkellisesti joka kerta, mutta vaiva ei poistunut.
        Noin kaksi vuotta sitten aloitin omega 3 magnesium plus syönnin, ( 1,5 tablettia päivässä)
        Rytmihäiriöt katosivat muutaman viikon kuluttua.


    • YrttiUnelma

      Itselläni on ollut muutama pieni flimmeri vuosien saatossa vähän vaihdellen, mutta ne ovat menneet ohi muutamassa minuutissa tai sekuntissa. Tänään iski sitten se iso ja kova, joka ei mennyt pois samalla tavalla kuin ne aiemmat. Ymmärsin lähteä terkkulaan heti, kun sydän näytti tulevan rinnasta ulos. Terkkulasta laittoivat ambulanssilla keskussairaalaan ja noin kuuden tunnin visiitin jälkeen pääsin takaisin kotiin, kun rytmi oli palannut ennalleen noin parin tunnin takomisen jälkeen heti sairaalaan päästyä. Ilmeisesti pieni liike paareilta sairaalan sänkyyn riitti laukaisijaksi sekä pieni terkkulassa annettu lääkitys.

      Luin tämän ketjun ja rauhoituin ihan kokonaan. Tämän kanssa todellakin voi elää ihan tavallista elämää, kun ottaa tietyt reunaehdot huomioon eli lähinnä sen, että lähtee lääkäriin, jos ei vartinkaan jälkeen helpota.

      Kalaöljyt ja magnesiumit kehiin ja katsotaan miten käy. Olen käyttänyt kalaöljyä aiemminkin, mutta välillä luopunut sen käytöstä. Nyt on jo ekat otettu. Magnesiumin puolesta puhuu se, että muutaman viime viikon aikana on ollut suonenvetoja, joita ei yleensä ole.

      Kiitos kaikille tänne kirjoittaneille. Teidän kokemuksistanne ja jakamistanne tiedoista oli todella suuri apu!

    • flimmeri kokoajan

      ei kääntynyt sähköllä pois, nyt lääkkeenä marevan ja bisprolol http://www.laakeohje.fi/catalog/files/1274762586090_fisv.pdf tuo bisoprolol saattaa mulla rytmin sopivaksi ja eilenkin tein koiran kanssa noin 10ikm lenkin

      siis saunakin ja lenkkeily auttaa pitämään muljahterlut poissa tai vain harvoin esiintyvinä ja muutenkin olo rauhoittuu eikä ajattele sairauksiaan, lenkille vaan jos jaksat ja tuota birsoprolia lääkäriltä niin elämänlaatusi varmaan kohentuu

    • Hoida ja elä kauan

      Eteisvärinä eli flimmeri yleisin sydänsairaus. Minulla itsellänikin on sellainen ollut kolme kertaa ennen lääkitystä (tosin eri kuin sinulla emcoconcor).
      Verenpainemittarilla sen saa selville (paineet ja pulssi heittää paljon perättäisissä mittauksissa = uusi mittaus heti aiemman perään. Voi myös esiintyä Error-tulos.
      Mielestäni eteisvärinä ei johdu sydämen kunnosta vaan sen laukaisee joku muu tekijä. Pitempään jatkuessa se voi irrottaa jonkun klimpin, mikä sitten tukkii sydämen verisuonista jonkin ja sydän voi jäädä ilman verta ainakin hetkeksi. Tämä voi tietysti aiheuttaa sydämeen vikaa, mikä sitten joskus aiheuttaa ongelmia.
      Emconcor voi vaatia verenpainelääkkeen tuekseen. Tunnen paljon ihmisiä, joilla on ollut flimmereitä = eteisvärinöitä useita. Tuo lääkityksesi on aika tehokas, mutta edellyttää omaa tai toisen suorittamaa verenpaineen seurantaa. Otettava määrä kun ei ole vakio vaan sitä joudutaan joskus muuttamaan.

    • Marevan58

      Minulla ollut useita flimmereitä. Kaksi kertaa käännetty sairaalassa sähköllä. Lopu flimmerit hoidettu lääkityksellä. Henkilöt joilla flimmeriä esiintyy kuuluvat riskiryhmään saada aivohalvaus. Kun sydän on flimmerissä saattaa sydämmen kammion kertyä sakkauma. Tuo sakkauma saattaa lähteä liikkeelle ja tukkia aivoverisuonia. Seurauksena voi olla aivoifrakti. Itse sain kyseisen kohtauksen noin vuosi sitten. Tukos aukesi liuotushoidolla. Nyt minulla on marevan lääkityksenä. Marevan verenohennus lääke estää tehokkaasti veren sakkautumisen. Älkää hyvät ihmiset jättäkö pois lääkkeitänne. Keskustelkaa asiasta oman lääkärin kanssa. Ei kalaöljyt korvaa oikeaa lääkitystä.

    • kdqkdakp

      moi

    • Justiina 135

      minulla pysyvä flimmeri, aina.Ei lääkitystä.Lääkärin mielestä syy on ainoastaan korkea ikä. Peloitteli kuitenkin aivoinfraktilla.Marevania joskus kokeiltu, mutta en pystynyt sen hoitoa toteuttamaa, menemään joka toinen päivä tervariin.Minulla on kyllä ollut yli viitearvojen kalciumit 14 vuotta, mutta siihenkään ei terveyskeskus ole puuttunut,Vuonna 2000 sairaalan tutkimuksissa todettiin, että korkeat kalkki arvot voisivat olla syy rytmihäiriöön. Se oli silloin.( kalcium nyt 1,47)

      näin meidän terveyskeskuksessa

      • se sykkii sittenkin :)

        Hei! Olen kuusikymppinen mies ja sain eteisvärinä-diagnoosin tänä kesänä, 2012. Tykytyskohtauksiin kiinnitin huomiota keväällä ja hakeuduin ekg-tutkimukseen. Värinä ei halunnut tulla filmatuksi, se katosi aina kun pääsin terskariin. Viimein tykytyskohtaus, joka kesti noin neljä viisi sekuntia saatiin ekg-filmille. Tohtori pisti heti Marevankuurille ja lisäksi betasalpaajaa käytettäväksi tarpeen mukaan. Marevan pidentää veren hyytymistä ja liuottaa siten sydämestä mahdollisesti liikkeelle lähteviä pieniä hyytymäkasaumia, joita voi syntyä flimmerin aikana, niin että ne eivät kulkeudu aivoihin ja aiheuta aivohalvausta tukkimalla aivoverisuonia.
        Olen saanut melko huonoa informaatiota terveyskeskuksesta. Tälle sivulle kirjoitetut omakohtaiset kokemukset antoivat sen vuoksi minulle hiukan lisää mielenrauhaa - kyllä tämän värinän kanssa ilmeisesti voi elää ilman että henki lähtee tykytyksen myötä :)
        ( Nimimerkki WWR:ltä tekisi mieli kysyä Marevan-hoidon lopetuksesta ja Disperiniin siirtymisestä; Sinulla on ilmeisesti lievempi tai erilainen rytmihäiriö kuin minulla. Minä syön Marevania ja tarkoitus on pitää INR tasolla 2,0 - 3,0. Mitataanko sinulta lainkaan INR:rää ja miten korjaat nousevaa/laskevaa INR-arvoasi Disperin 50 g:n avulla ? Sehän on melko pieni tabletti kooltaan. )
        Kiitokset kaikille kokemuksistaan kertoneille!


      • Pradaxa
        se sykkii sittenkin :) kirjoitti:

        Hei! Olen kuusikymppinen mies ja sain eteisvärinä-diagnoosin tänä kesänä, 2012. Tykytyskohtauksiin kiinnitin huomiota keväällä ja hakeuduin ekg-tutkimukseen. Värinä ei halunnut tulla filmatuksi, se katosi aina kun pääsin terskariin. Viimein tykytyskohtaus, joka kesti noin neljä viisi sekuntia saatiin ekg-filmille. Tohtori pisti heti Marevankuurille ja lisäksi betasalpaajaa käytettäväksi tarpeen mukaan. Marevan pidentää veren hyytymistä ja liuottaa siten sydämestä mahdollisesti liikkeelle lähteviä pieniä hyytymäkasaumia, joita voi syntyä flimmerin aikana, niin että ne eivät kulkeudu aivoihin ja aiheuta aivohalvausta tukkimalla aivoverisuonia.
        Olen saanut melko huonoa informaatiota terveyskeskuksesta. Tälle sivulle kirjoitetut omakohtaiset kokemukset antoivat sen vuoksi minulle hiukan lisää mielenrauhaa - kyllä tämän värinän kanssa ilmeisesti voi elää ilman että henki lähtee tykytyksen myötä :)
        ( Nimimerkki WWR:ltä tekisi mieli kysyä Marevan-hoidon lopetuksesta ja Disperiniin siirtymisestä; Sinulla on ilmeisesti lievempi tai erilainen rytmihäiriö kuin minulla. Minä syön Marevania ja tarkoitus on pitää INR tasolla 2,0 - 3,0. Mitataanko sinulta lainkaan INR:rää ja miten korjaat nousevaa/laskevaa INR-arvoasi Disperin 50 g:n avulla ? Sehän on melko pieni tabletti kooltaan. )
        Kiitokset kaikille kokemuksistaan kertoneille!

        Disperin -hoidon aikana ei tarvitse seurata INR-arvoa ja se ei ole niin tehokas verenohentaja kuin Marevan.


    • Pisoppi

      Minulla tuo Bisoprolol auttoi outoihin muljahteluihin. Mutta lisäksi oli SVT muutama kerta vuodessa, jo parikymmentä vuotta.

      Tekivät sitten ablaation Meilahdessa ja SVT(240/min) on nyt "unholassa".

      Muljahtelee vieläkin ja Bisoprolol näyttää auttavan.

    • Elvira 65

      Hei! Minulle tehtiin 1,5 v sitten rytmin siirto sähköisesti. Nyt on tässä parin kuukauden aikana ollut pari tykytyskohtausta jotka menneet ohi kun olen pidättänyt hengitystä pitämällä nenästä kiinni. Toimiva niksi jonka näin telkkarista.

    • sorpmet pois

      Eikö sitä hengitystä voi pidättää muutenkin kuin nenästä kiinni pitämällä , vaikka laittamalla sormen pe....... een ja sitten vaikka siihen nenään jos meinaa ilimat pihalle tulla ...
      Mutta hyvä konsti toi on joka tapauksessa ja usein flimmeri poistuukin

    • aksu 33v

      olen 33vuotias mies ja olen kärsinyt rytmihäiriöistä noin 13vuotta. kaikki alkoi kun olin flunsassa töissä ja tein fyysisesti raskaita hommia. rytmihäiriöt olivat niin voimakkaita että olin usein sairaslomalla ja jouduin lopulta sanomaan itseni irti . nyt olen ollut toisen tyyppisessä työssä ja pärjännyt häiriöiden kanssa kohtalaisesti.1,5v sitten rytmi meni täysin sekaisin joka todettiin flimmeriksi. rytmi saatiin kännettyä takaisin sähköllä. nyt tuntuu oireet taas palaavan. elämänlaatu kärsii melkoisesti tästä vaivasta.lääkitystä on koitettu emconcor ja muistaakseni toista koitettiin specicor.ne eivät auttaneet vaivoihin ensinkään.tällä hetkellä omalla kohdalla ei ole mitään lääkitystä. asioita jotka johtavat omalla kohdalla rytmihäiriöihin. nopeat kumartumiset, raskaat ja isot ruoka annokset, äärimmäiset rasitukset, (tulee myös levossa, herkemmin vasemmalla kyljellään maatessa. univaje ehkä näistä pahin, stressi . asiat joilla voin ainakin osittain välttää häiriöitä. liikunta, fysioterapia (rintarangan nikamalukkojen aukaisu niskahartiaseudun lukkojen aukaisu)flimmeripotilailla useissa tapauksissa rintarangan ja niskahartiaseudun nikamalukkoja.(niitä voi olla vaikea itse tunnistaa)lukkojen aukaisu pitää autonomisen hermoston toiminnan oikeana . kesällä rytmihäiriöt huomattavasti vähenevät.(verenkierto parempi ja tulee liikuttua enemmän.) pyrin auttamaan kaikkkia näistä oireista kärsiville. kirjoitelkaa ja antakaa ohjeita minullekin päin. jos saisin vähänkin lisä apua niin olisin kiitollinen. voin myös suositella oikeata fysioterapeuttia joka tietää ja osaa aukaista vaikeammatkin nikamalukot jos satutte asumaan kymenlaakson seudulla/lähistöllä.

    • Perttiprkl

      No mulla flimmeri rupes vaivaamaan n. 3vuotta sitten kun oli kova työputki pahimmillaan...alkuun se oireili vaan voimakkaana pahoinvontina ja kummallisina tuntemuksina rinnassa...
      En osannut silloiun uskoa et mulla mitään vikaa pumpussa voisi olla...
      No joo...sit yks kaunis kerta meni toinen jalka ihan voimattomaksi! Se tuntui vaan aluksi siltä et se ois jotenkin hiton puutunut tms...kokeilin venytellä' sitä yms ja koitin miltä se kävelles tuntuu ni huomasin vaan et HUPS heijakkaa jalka ei sit toiminutkaan ollenkaan...No sit eiku taksilla MEhiläisen päivystykseen!
      Ledkuri arveli et jalassa voi mahd olla veritulppa...kirjoitti lähetteen meilahteen jossa jalka sit kuvattiin ja huomattiin et ei ollu veritulppaa...mut sit samalla huomattiin et sydämmen syke vaihteli välillä 160-220 levossa...No sitäpä jäätiinki sit osastolle joksikin aikaa! Siellä sit lekurin kans juteltiin tuntemuksista ja milloin oireet alko ja tehtiin lisätutkimuksia...huomattiin myös et sydämessä oli myös aika iso verihyytymä...niin ja sekä kammioiden koko oli huomattavasti paljon suurempi kuin normisti kuten myös se et vasemman kammion seinämät oli oliko 19-20mm!
      Eli toisin sanoen minulla oli sekä hypertrofinen kardiomyopatia sekä dilatoiva kardiomyopatia samanaikaisesti...NOOH joo sit alotettiinki liuottelemaan sitä verihyytymää ja se saatiin liuotettua...onneksi...mut sydämen syke oli edelleen aivan järjettömän korkea joku 130-200 koko ajan levossa ja koska se oli ilmeisesti mulla ollut päällä jo pidempään kuin viikon ajan niin sydäntä koitettiin saada takaisin sinus-rytmiin "pidemmän kaavan" mukaan eli lääkityksellä! Nooh sitä sit ooteltiin lähemmäksi vuoden verran ja ei sinus-rytmi palautunut joten lekurit sit päätteli et on thetävä "kardioversio" eli yritettiin saada flimmeri-rytmi muuttumaan sinus-rytmiin sähköiskulla...No se onnistuikin mut parin päivän päästä sydän olikin taas takaisin flimmeri-rytmissä...sit ruvettiin suunnittelemaan et tehdään uusi kardioversio...näiden kahden kardioversion välissä oli melko pitkä aika koska minulla ei veren INR-arvo pysynyt millään 2-3 välissä vaan se heitteli laidasta laitaan lopulta se tasottui ja tehtiin uusi kardioversio!
      Tämän jälkeen sydän on pysynyt kohtuu hyvin sinus-rytmissä mutta joudun varmaan lopun elämääni syömään antikoagulattilääkkeitä ym sydänlääkkeitä kourakaupalla päivittäin ja edelleen on kyl välil aina sellasia outoja tuntemuksia että pumppu aina välil muljahtelee miten sattuu ja kummasti aina saman aikaisesti on voimakasta pahoinvointia! Tämä on aika kiusallista!!! Kuten kaikki varmastikin ymmärtävät!
      Olen yrittänyt elää näiden jälkeen ihan normaali elämää mutta valitettavasti olen joutunut sen huomaamaan että elämä ei ole enää samanlaista kuin ennen!
      Rajoituksia on tullut tielle aivan turhan paljon! Ja kaikilla näillä lääkkeillä joita joudun päivittäin käyttämään ennalta ehkäisemään veritulppia ja uusia flimmeri-kohtauksia on ollut melko lailla paljon haittavaikutuksia! Beta-salpaajat väsyttävät voimakkaasti ja jaksaminen ei oo yhtä hyvä kuin ennen ja vähän väliä vuotaa veri nenästä kun antigoakulanttilääkitys tekee verestä niin "hyytymätöntä"...tääkin on varsin kiusallista! Aina saa selitellä ihmisille et miks mulla vuotaa nenästä veri jne...
      Itse asiassa siitä nenäverenvuodosta tuli välillä jo vähän pahempikin ongelma! kun malliin joka toinen päivä piti nenästä käydä verisuonia poltatuttamassa...tämän seurauksena minulla hemoglobiini tipahti alimmillaan 74:ään ja tietty taas piti osastolle sairaalaan jäädä ja pari pussia punasolujakin jouduttiin tankkaamaan kun se hemoglobiini oli niin alhainen...
      silloin kysyin lekurilta et kauanko siinä kestää et hemoglobiini palautuu ns normaali viitearvoihin edes?! Lekuri sanoi et "elä huoli, ei siinä pitkään mene korkeintaan 3 viikkoa niin se on normaali! No joo tästä on aikaa jo reilu vuosi ja hemoglobiini edelleen vaan 97!
      Ei näytä oikein hyvältä...ja jaksaminen on sen mukaista...ei sitä oikein voi olla huomaamatta...

    • iihop

      Olen 59 vuotias ja flimmeri tuli takaisin 6 vuoden jälkeen edellisestä rytminsiirrosta. Syön Marevania ja beetasalpajaa ja verenpainelääke Lisipriliä. Odotan pääsyä uuteen rytminsiirtoon. Minua huolestutaa yleiskuntoni, pienikin ponnistus saa aikaan hengästymisen ja mahdottoman hikoilun. Millainen yleiskunto teillä on, joilla on flimmeri päällä? Jaksatteko touhuta entiseen malliin?

    • muorieiniinnuori

      Ei sen kanssa jaksa paljon, ja jos jaksaa, niin sydämen vajaatoiminta kolkuttelee. Vajaatominta-arvo nousee nääs pian flimmerin alkamisen jälkeen korkealle, vaikka olen muuten hyväkuntoinen ihminen. Flimmeri saattaa kestää ikuisesti, ellen saa sähköistä rytminsiirtoa (esimerkiksi ensimmäinen jakso oli 6 kk, ennen kuin käännettiin). Seuraavat on käännettry kahden kuukauden päästä, vaikka parasta olisi käntää kolmen Marevanhoitoviikon jälkeen, mikä on minimi, jos flimmerin alkamisaika ei ole tarkasti tiedossa.

    • mummeli 3

      Hei! Olen sairastanut flimmeriä elikkä suomalaisittain rytmihäiriöta yli 20 vuotta. Lääkityksenä on myösEmconcor ja lisäksi Marevan. Minun ymmärryksen mukaan Marevan kuuluu aina flimmerin hoitoon, sillä se on verenohennuslääke ja sillä poistetaan flimmeri-kohtausten aiheuttamia veritulppia esim aivoissa. Minä esim. syön lopun elämääni Marevania ja käyn verikokeissa noin 1 kertaa/kk. Marevan hoidon aikana on tason oltav 2-3 välissä, jos se korkeampi on veri löysää ja voi aiheuttaa sisäisiä vuotoja, jos taa alle 2 on veri liian paksu ja tukosvaara on olemassa. Voin lohduttaa sinua, ettei flimmeriin kuole oikein hoidettuna. Olin pari päivää sitten sydänultrassa ja minulla ei ole sydämem vajaatoimintaa ja verisuonisto on siisti. Minä olen jo kohta 75 vuotias ja flimmereitä tulee ja menee nykyisin 1-2 ketaa/kk, mutta olen oppinut elämään tämän tautini kanssa. Kirjoita jos haluat tietää muuta asiasta. Hyvää jatkoa älä hätäile, kyllä se siitä. Raija

    • Flimmeri

      Vanha ketju, mutta nostanpa sen tässä. Itselläni flimmeri kolmatta kertaa, eikä rytmi palautunut ensiavussa sähköllä. Olen syönyt verenohennuslääkettä, nimeltään Xarelto. On tosi kallista, mutta ei tarvitse hypätä terkkarissa, niin kuin rotanmyrkyllä. Nyt kysyisin mitä mieltä olette katetriablaatiosta. Uskaltaisikohan siihen mennä ja mikä voisi olla lopputulema?

    • elli-uuseläkeläinen

      Minulla on eteisvärinää ja erilaista rytmihäiriöitä ollut vuosia jatkuvasti, joka viikko, mutta kärvistelen vaan kotona.
      Häiriöt kestää parista tunnista seitsemään-kahdeksaan tuntiin.
      Kerran on viety ambulanssilla sairaalaan tarkkailuun.
      Sydän on ultrattu, ei muuta poikkeavaa kuin pieni aortaläpän vuoto, joka ei kuulemma haittaa mitään ! Uusinta-ultra 2-3 vuoden päästä. Propral on tykytykseen, mutta sen luontoista sydänoiretta ei ole usein. Bradykardiaa on. Se pelottaa mahdollisen äkkikuoleman takia.
      Oireet lamaa elämäni aika täysin. Lueskelin kirjoituksia saadakseni vihiä, mitä kannattaisi tehdä.

    • Anonyymi

      Olen 63v mies. Minulla pysyvä flimmeri. Kerran käännetty rytmiin sähköllä. Pysyi viikon ja nyt ei enää käännetä, koska oireet ihan mitättömät. Verenohennuslääkkeenä Pradaxa 150 mg kaksi kertaa päivässä ja betasalpaajaajana Bisoprol 2,5 4 krt päivässä. Pulssi joskus sinusrytmissä. Lepo 50- 80, useimmiten ei, vaan 80- 130, siis flimmerissä. Onneksi siis ei juurikaan oireita.
      Joskus yliannos 3 Kaieorid pilleriä palauttaa sinuksen.

    • Anonyymi

      Minulle laitettiin tahdisti 2003, ei auttaneet edes ablaatiot (eli poltettiin ) useita kertoja, ei auttanut vasta sen jälkeen kun sain tahdistimen rintaani on olono ollut jotakuin normaali, välillä vieläkin on nopeita rytmikohtauksia mutta aika lievinä, pidän edelleen kirjaa niistä tiheistä rytmihäiriöistä , pian ehkä ensivuonna on uuden tahdistimen laitto rintaani.

      "Huvittavaa" asiassa on että miehelläni on myös tahdisti mutta vajaatoimintaan eli hänen sydämensä ei toimisi ilman tahdistinta ja pian on hänelläkin jo kolmannen tahdistimen laitto rintaansa .

      Että me olemme siis todelliset durasel Ukko ja Akka.

    • Anonyymi

      Minulle laitettiin tahdistin jatkuvien flimmereiden takia 2013.
      Kaikenlaista muuta kokeiltiin mutta ainoa joka minulle auttoi oli tahdistin, luojan kiitos että sellainen vekotinkin on keksitty. Minulle tehtiin ennen tahdistinta todella useita toimenpide kertoja mm poltettiin useita kertoja jotain sydämen lähistöltä ehkä hermoratoja heromoratoja tms. ei minulle yksityiskohtia kerrottu. Se oli jatkuvaa juoksua sairaalaan jopa osastolle myös.
      MUTTA tahdistin pelasti minut ja ole voinut sen avulla siitä alkaen elää normaalia elämää jo seitsemän vuotta.

    • Anonyymi

      Lieköhän kaikki "heränneet" rytminsiirrosta? Tulossa nimulla 22.2 ja kyllä jännittää, ikää on 66.

      • Anonyymi

        No, heräsitkö ? Minulle on tehty sähköinen rytminsiirto pikanukutuksella 23 kertaa. Joka kerta on kääntynyt yhdellä 200 joulen iskulla ja joka kerta olen herännyt ja toipunut helposti. Mutta kun se sinusrytmi ei jää pysyväksi, niin kyllästyin tähän hommaan ja sovittiin ettei enää tehdä sähköistä siirtoa kun ikääkin on jo 73.. Pulssi hoidetaan sopivaksi (60-90) beetasalpaajalla. Minulla Orloc 5 mg. Annos nyt 12,5 mg/vrk. Hyytymisen estoon syön koko ajan Eliquis lääkettä. Kroppa alkaa tottua jatkuvaan eteisvärinään ja elämä on helpompaa. Ei tarvitse jännittää tulevaa flimmerikohtausta, kun se flimmeri on koko ajan tasaisena olemassa. Ei tarvitse kokea pahoja muljahduksia, värinää ja vapinaa eikä juosta jatkuvasti vessassa rakkoa tyhjentämässä. Ne kun ovat olleet aina kohtauksen alkuoireina. Nyt voi suunnitella menojaan ja elämäänsä paremmin, kun ei tule yllättäviä flimmerikohtauksia sotkemaan asioitani. Sydämen teho on tietysti alempi, mutta kun en suurta tehoa enää edes tarvitse, niin hyvin sujuu.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1858
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1798
    3. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      117
      1771
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      70
      1567
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      60
      1432
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1246
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1128
    9. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    10. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1112
    Aihe