Entisajan herkut

Makkara maksalaatikk

Lapsena söin kotona tehtyä makkaraa. Olin mukana kun sitä tehtiinkin, mutta en ymmärtänyt painaa mieleeni mitä siihen laitettiin täytteeksi. Keuhkot ainakin hakkeluksena?

Toinen asia on, että rannikolla kerrottiin hylkeenmaksalaatikon olleen todellinen herkku. Osaako joku vielä tehdä sitä? Harmittaa kun en kysellyt aikanaan tarkemmin sen ruuan valmistusta ja tykötarpeita.

15

488

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • juuret Karjalassa

      Seiskarissa tekivät hylkeestä monenlaista ruokaa. Tämän opin jostain karjalaisia ruokia käsittelevästä artikkelista.

      Nykyään monet syövät valmisruokia tai kokkailevat muodikkaita herkkuja kaukomailta tuoduista aineksista.

      Muotivillitys pätee syömisessäkin ja unohtuu se pääasia, että ruoka on vain polttoainettamme.

      • *mummeli*

        Saahan se silti olla maistuvaa tuo polttoaineemme, jopa herkkuakin!
        Hyvä on perehtyä muidenkin maiden ruokailuun. Siciliassa esimerkiksi ei sydän ja verisuonitauteja ole juuri lainkaan, terveellisen ruokavalion seurauksena. Samoin useimmissa Välimeren maissa.
        Idän ruokakulttuuri on myös huomattavasti paremmalla pohjalla, kuin länsimainen lihan ja rasvan lihottamat syöjät!

        Eiköhän maksalaatikko ole mahdollista valmistaa hylkeenkmaksasta samoin kuin minkä muun nisäkkään, tapoja voi toki olla monia riisin puuttuessa, mutta uskoisin riisiä olleen pitkään Suomessa.


      • sitroen.
        *mummeli* kirjoitti:

        Saahan se silti olla maistuvaa tuo polttoaineemme, jopa herkkuakin!
        Hyvä on perehtyä muidenkin maiden ruokailuun. Siciliassa esimerkiksi ei sydän ja verisuonitauteja ole juuri lainkaan, terveellisen ruokavalion seurauksena. Samoin useimmissa Välimeren maissa.
        Idän ruokakulttuuri on myös huomattavasti paremmalla pohjalla, kuin länsimainen lihan ja rasvan lihottamat syöjät!

        Eiköhän maksalaatikko ole mahdollista valmistaa hylkeenkmaksasta samoin kuin minkä muun nisäkkään, tapoja voi toki olla monia riisin puuttuessa, mutta uskoisin riisiä olleen pitkään Suomessa.

        Se sydän- ja verisuonitautien puuttuminen johtuu viinin lipityksestä. Viina sopivasti annosteltuna pitää suonet kunnossa. Mitä se sitten maksalle ja muille elimille tekee, se onkin jo toinen asia.
        Suo siellä, vetelä täällä...


    • tULI ISOLLA

      oLEN AINA VALMISTANUT ALUSTAASTI RUUAN -- SIIS AINEET OVAT ALUNPERINKIN OIKEITA ,EIKÄ pUOLIVALMISTEITA -
      nYTHÄN SAA IHMETELLÄ NÄITÄ PALJASTUKSIA --KUN EI RUOKAKAUPPIAATKAAN TIEDÄ MITÄ KAUPPAAVAT .
      nÄIN SAA AINAKIN KUNNON RUOKAA KUN VALMISTAA SEN KOKONAAN ITSE .
      sÄÄLIKS VAAN KÄY NUORTAPORUKKAA JOTKA EIVÄT OLE KOSKAAN SAANEET KOTIRUOKAA . KOULUISSAKAAN EI ENÄÄN TEHDÄ RUOKIA NIINKUN MEIDÄN IKÄPOLVIEN AIKAAN --JA SOTAAIKANAKIN PIDETTIIN LAPSET KOULURUOKAILUN TAKIA HYVÄSSÄ KUNNOSSA .
      kETÄ TÄSTÄKIN SAIS KIITTÄÄ NYT . enkehtaa sanoa kuka olen aNTEEKSI cAPS LOCK --SORMI LIPSAHTI

      • Makriina ek

        Meidän koulussa sota-aikana oli kaurapuuroa jossa oli kauheasti akanoita, sekä hernekeittoa, jossa todennäköisesti ei ollut lainkaan lihaa, ja lihakeittoa, jota eräs oppilas kiitteli ja sanoi, että koulun lihakeitto on niin hyvää, kun siinä ei ole kuin perunoita ja vettä. Kotona siinä on niin inhottavia läskinpaloja.
        Luultavasti koulun keitto oli luusoppaa.
        Näkkileipää myös oli, ilman voita.

        Elettiinpä ennenkin...laulavat Jukolan pojatkin.


      • sitroen.
        Makriina ek kirjoitti:

        Meidän koulussa sota-aikana oli kaurapuuroa jossa oli kauheasti akanoita, sekä hernekeittoa, jossa todennäköisesti ei ollut lainkaan lihaa, ja lihakeittoa, jota eräs oppilas kiitteli ja sanoi, että koulun lihakeitto on niin hyvää, kun siinä ei ole kuin perunoita ja vettä. Kotona siinä on niin inhottavia läskinpaloja.
        Luultavasti koulun keitto oli luusoppaa.
        Näkkileipää myös oli, ilman voita.

        Elettiinpä ennenkin...laulavat Jukolan pojatkin.

        Kouluruuista tiedä, mutta ennen tosiaan oli kaurapuurossa akanoita. Ja keitoissa saattoi olla läskinpaloja joissa nahka mukana karvansänkineen. Hyvää kuitenkin ja oikeista raaka-aineista tehtyä, ei mitään epämääräistä mössöä.


    • hepp hepp

      No enpä allekirjoita entisajan kouluruokia verrattuna nykyaikaan. Valikoima on laaja, vihanneksineen, on keliaakia ja laktosivapaita annoksia, todella hatkittua ruokaetua!
      Missähän ajanjaksossa mahdat elellä huutoinesi !!!

    • ''''''''''''

      Ennen oli luokassa muutama oppilas, jolla oli ruoka-aineallergia.
      Nyt on muutama, jolla ei ole.

      Kyllä kouluruokailussa olisi parantamisen varaa, vaikka mahdollisimman hyvää yrittävätkin tehdä, liian vähillä senteillä, jotka siihen annetaan. Jos vaikkapa perunat rahdataan vacuumissa jostain Puolasta, ja liikaa on puolivalmisteita, ei varmasti ole edullista terveyttä ja suomalaistuottajia ajatellen.

      Lehdet ovat myös uutisoineet, kuinka varsinkin tytöt syövät pienen hitusen ruokaa lautaseltaan kouluruokailussa, kun pienestä pitäen pitää laihduttaa.

      Sairas yhteiskunta, jossa jopa vanhemmat tuota puoltavat puheissaan.

      http://www.pohjalainen.fi/arki-ja-elämä/lapset-ja-nuoret/sanomalehtiviikko/miksi-kouluruoka-pilataan-1.1341229

    • makkaristi...

      No tuo makkaranteko kotona on kyllä nykyaikaakin. Pari viikkoa sitten viimeksi tein hirvi-possumössöstä. Tuo luonnon suolen saanti on vaan "kiven alla". Ammattikurssikeskukset onneksi moisia luovuttavat nimellisestä korvauksesta. :)))

    • Äidin tekemät ryynimakkarat, NAM!

      • oli tosi maukkaita

        Ennen äiti teki verilettuja - ostettiin tuoretta verta hallista. Kyllä olivat suussasulavia ja maukkaita.


      • sitroen.
        oli tosi maukkaita kirjoitti:

        Ennen äiti teki verilettuja - ostettiin tuoretta verta hallista. Kyllä olivat suussasulavia ja maukkaita.

        Verilättyjä tehtiin, verileipää ja rössyäkin joskus. Ja ne kampsut ne vasta hyviä olivatkin! Ihan kotona teurastetusta siasta, vasikasta tai lampaasta.


    • texsanell1

      Niin, tuoreeltaan kun saa kotonatehtyä makkaraa, ai jai kuinka hyvää oli itsetehty joulumakkarakin, kun nuorena innokkaana halusin kokeilla maalla kaikkea, mitä voi teurastuksen jälkeen ottaa talteen ja valmistaa.

      Nyt onkin hirveä halloo hevosesta, ja makkaroista kun ei tavallinen kuluttaja tiedä, miten tarkkaan hyödynnettiin ja jauhettiin vähemmän *ehjät* ruhonosat juuri makkarantekoon.

      Tosin keuhkoja en ole käyttänyt, mutta kyllä sekin on ruokalaji, ruotsissa *lungpölsa* nimeltään. Varmaan on suomessakin osattu käyttää, ihan kuin kivipiira kanoillakin.

      Sorkkia myöten porsaalta, sianpäästä sylttyä, sonnin muhkeasta hännäntyvestäkin Ossobucoa.

      Jakaisivat nyt tuoreeltaan tarvitseville kaikki kiistaa herättävät lihatuotteet kaupoista.

    • *Kukkahame*

      Osso bucco valmistetaan potkasta, piti tarkistaa kuukkelista kun kun luin edellisen tekstin.

      Häränhäntä liemi on sitten toinen juttu.

    • texsanell ek

      Tosi on *kukkahame* sekoitin ne kiekot, isommat hännän tyvestä, pienemmät mitä alemmas leikataan. En ole ossobuccoon ihastunut sen luuytimen rasvan vuoksi, sama häränhäntäkeittossa, mutta piti ne kaikki käyttää. Skottlannin paimenkoira ne ytimet hotkaisi:D

      Onhan taas pyryttänyt, ulko-ovea en vielä ole aukaissut edes, pitänee mennä harjalla putsaamaan oven edusta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Näin kun katsoit salaa ja

      Hymyilit sieltä kaukaa 😍☺️ mutta hämmennyin ja tilanne oli niin nopeaa ohi etten oikeen kerennyt mukaan 😢 säteilit ku
      Ikävä
      63
      5032
    2. Katu täyttyy...

      Hei, oli pakko laittaa vielä tää. Huomaan että olet suuttunut. Minähän sanoin että poistun, olit paikalla. Olin pettynyt
      Ikävä
      36
      2289
    3. Povipommi, ex-Playboy-malli Susanna Penttilä avoimena - Paljastaa suhteestaan miehiin: "Olen..."

      No nyt! Susanna Penttilä on OnlyFans-vaikuttaja ja yrittäjä sekä yksi uuden Petolliset-kauden kisaajista. Onpa 53-vuoti
      Kotimaiset julkkisjuorut
      63
      2190
    4. Kuvaa yhdellä sanalla meidän välejä tällä hetkellä

      Vastaa kuin vastaisit Hänelle.
      Ikävä
      222
      2163
    5. Ympäristötuhoministeri Multala: "Olin humalassa"

      Ruisrockin rokkimimmi myöntää: https://www.is.fi/politiikka/art-2000011407835.html Nämä ministerikuvatukset saavat ilm
      Maailman menoa
      218
      1383
    6. Korjaa toki jos...

      Koet että ymmärsin sinut kuitenkin aivan väärin. Jännittäminen on täyttä puppua kun et muitakaan miehiä näköjään jännitä
      Ikävä
      19
      1324
    7. Joko luovutat

      Mun suhteen?
      Ikävä
      89
      976
    8. Taas joku junan alle

      Piltolan tasoristeyksessä: https://www.tilannehuone.fi/ Uutinen Iltalehdessä, Iltasanomissa, MTV:llä, Ylellä jne. Jossai
      Loimaa
      47
      953
    9. Jalat alta

      Multa kun veit 😎 👘 🦵🦵🤏
      Ikävä
      66
      897
    10. Harmittaa...Lampsiinjoen sillat

      Tulva vei toisen ja toinenkin hajosi. Mielellään korjaisin molemmat, mutta ei ole resursseja siihen hommaan. Ikää jo 72v
      Imatra
      12
      879
    Aihe