Aina puhutaan, että asunto-osakkeella omistat vain huoneiston käytön, et seiniä.
Kukas ne seinät omistaa?
Onko kerrostalolle muitakin omistajia kuin sen asukkaat yhdessä?
Mahtaako isännöinti olla lakisääteinen velvollisuus vai voiko saman asian hoitaa
pienessä kerrostalossa, myös joku asukkaiden valitsema henkilö?
Kuka omistaa kerrostalon?
21
2657
Vastaukset
- Liisa
Asunto-osakeyhtiö omistaa koko rakennuksen ja myös siinä olevat asunnot seinineen kaikkineen. Yksittäisellä osakkaalla on ainoastaan hallintaoikeus asuntoonsa.
Asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksestä löytyy isännöitsijää koskeva kohta. Asukkaat eivät valitse isännöitsijää, vaan se on taloyhtiön hallituksen tehtävä. - Anssi
Osakkeenomistajat yhdessä omistavat taloyhtiön ja taloyhtiö omistaa kiinteistön. Osakkeilla osakas on oikeutettu tietyn asunnon hallintaan. Asia on vähän niin kuin tavallisessa osakeyhtiössä, jos omistat Nokiaa, niin et omista mitään tiettyä fyysistä palaa firmasta.
Yhtiön hallitus vastaa isännöinnistä ja usein ostaa tämän palvelun osaavista käsistä. - mitenseon
Mutta mikä on isompi kuva tässä: omistaako joku asunto-osakeyhtiön ja pyrkiikö tämä omistaja tai asunto-osakeyhtiö tekemään voittoa? Meneekö yhtiövastikkeista mikään osuus jollekulle voitoksi vai meneekö aina yhtiövastikkeet pelkästään nimenomaisen asunto-osakeyhtiön ylläpitoon?
Ja miten alunperin asunto-osakeyhtiöt syntyvät? Ja miten uuden as.oy.:n ensimmäinen hallitus ja ensimmäinen isännöitsijä valitaan?
Mitä jos as.oy.:n hallitus tyrii kaiken täydellisesti, tekee vaikka miljoonien velat. Onko hallituksen jäsenillä sitten henkilökohtainen korvausvelvollisuus? Mitä jos hallituksen jäsenet kaikki vaikka menehtyvät, kenelle vastuu siirtyy eli onko hallituksen yläpuolella vielä jokin taho?- en_jaksa
Suomalainen As Oy on erikoistapaus. Siitä on ihan oma lainsäädäntösä eikä vastaavaa taideta muualla tuntea. As Oy:t nimenomaa eivät tuota voittoa - kirjapitokin pyritään aina saamaa nollille tai näyttämään ihan pientä tappiota. Mitään osinkojakaan ei jaeta, vaan rahaa kerätään osakkailta (vastikkeet, käyttömaksut yms) just sen verran kuin ylläpitoon kuluu.
Ulkomailla kerrostalon omistaa joko sijoittaja (=vuokratalo) tai sitten jokainen asukas omistaa talonsa ulkoseiniä myöten. Sitten sopii arvata, miten helppo operaatio on esim. julkisivuremontti. Parhaimmillaan osa remppaa julkisivun oman asuntonsa kohdalta, ja jokainen vähän eri ratkaisuilla, ja osa ei tee mitään...
Googella yms- näitä pitäisi löytyä. En jaksa kirjaa kirjoittaa ihan vaan siksi koska sinä et viitisi yhtään omaa vaivaa nähdä.
- Ex.isännöitsijä
Isännöitsijäksi voi taloyhtiön hallitus valita myös jonkun taloyhtiön asukkaan/osakkaan eikä se vaadi muuta kuin kirjanpidon ja kokoustekniikan (osittaisen) osaamisen. Isännöitsijä on hienosta tittelistään huolimatta vain taloyhtiön raha-asioitten hoitaja ja muutoin hallituksen juoksupoika.
Yleisimmin isännöitsijänä on joku isännöitsijätoimisto, joka laskuttaa suolaisesti taloyhtiötä (esimerkiksi 30 % koko taloyhtiön maksuista on isännöitsijän palkkiota!), myy taloyhtiöille tarpeettomia remontteja joista isännöitsijän hyväveliurakoitsija laskuttaa moninkertaisen hinnan verrattuna asikkaan itse kilpailuttamaan ja maksaa osan hinnasta isännöitsijälle pimeästi. Hyvin usein on isännöitsijöitä jäänyt kiinni taloyhtöitten varojen kavalluksista, mikä on vain jäävuoren huippu todellisuudesta. Isännöinti onkin heti rakennustoiminnan jälkeen suurin Suomen väärinkäyttömafia kun ei poliittisen valtaeliitin rikoksia huomioida. - Anonyymi
Kerrostalon omistaa asunto-osakeyhtiö. Osakas omistaa yhtiön osakkeet, jotka oikeuttavat hallitsemaan määrätyt tilat.
- Anonyymi
Todella korkea aika nostaa tämä aloitus..,,
- Anonyymi
Vuokraloisia tuppaa ahdistamaan, kun heillä on varallisuutena vain tuulen huuhtoma perse. Joten nätä vastaavia viestejä/nostoja tullaan näkemään jakossakin. Pian entistä tiuhempaan, kun tuhnut tajuavat, että ostojuna meni. Hinnoissahan oli reilu pudotus ja nyt ollaan taas nousulinjalla. Mutta ei voi ostaa laskevien hintojen aikana, kun huomenna saa halvemmalla eikä voi ostaa nousevien hintojen aikana, kun eilen olisi saanut halvemmalla. Joten kannattaa odottaa 5-15 vuotta seuraavaa tilaisuutta hukattavaksi.
Moisen ajattelu on ikävää, joten tuhnut lohduttavat itseään toitottamalla "et omista asuntoasi, vaan pankki". Kas kummaa, tästä huolimatta yhtiökokouksiin osallistuvat osakkeenomistajat eikä pankin edustajat. Syynä tietysti se, että omistusasuja omistaa asuntonsa (... hallintaan oikeuttavat osakkeet).
Autoistakin vuokraloiset jaksoivat paasata taannoin. Selittivät, että on varaa parempaan autoon kuin omistusasujalla, "koska halpa vuokra". Todellisuus toisinpäin, vuokralla tuhnuttavilla on paljon halvemmat (=vanhemmat / kehnommat) autot kuin omistusasujilla. Tilastojen mukaan. Ja sitä varallisuuttakin on alle 1/10 osa siitä, mitä omistusasujilla. Vaikka kovasti on täällä kehuskeltu virtuaalisijoitusten (wincapita yms.) ja ostamattajättämisten huikeilla tuotoilla.
Jos vuokraloisella on auto, sen omistaa rahoitusyhtiö. Asian voi tarkistaa auton papereista - auto on rahoitusliikkeen omaisuutta ja tuhnulla vain oikeus käyttää sitä. Ulkomaanmatkoihinkin pitää erikseen pyytää lupa auton omistajalta eli rahoitusliikkeeltä!
Kun muunlaista omiastamisesta ei tuhnuilla ole kokemusta, tuhnut kuvittelevat, että homma pelaa asunto-osakkeiden kanssa samalla tyylillä = pankki omistajana, kunnes laina maksettu 100 % pois.
Tuhnujen kulutusjuhlat taisivat päättyä jo vuosia sitten eikä enää ole varaa edes käytettyyn ritsaan. Päätellen siitä, että nämä autoilla kehumiset ovat tyystin loppuneet. Eikä enää kehuskella touhutonneillakaan. Mutta edelleen tuhnut tuntevat alemmuutta siitä, että toisilla on ja tuhnulla ei. Joten pitää selittää asiat parhain päin - ei omistusasuja mitään omista enkä minäkään haluaisi mitään omistaa. Tätä kun hokee 24/7 voi siihen melkein uskoa.
Silti tuhnua ahdistaa, kun syksy saa ja tuhnu ei.
No, nyt vaan suurella innolla povaamaan "Q5 rommaa", "se ei vielä näy tilastoissa" ja "kohta on korot 15 %" kuten vanhoina hyvinä aikoina oli tapana.
- Anonyymi
Asukas on kuitenkin vastuussa koko taloyhtiöstä. Jos ei naapuri maksa niin sinä maksat.
- Anonyymi
No ei oikeastaan. Asukas ei ole vastuussa yhtiön asioista mitenkään. Osakaskin vain vastikkeiden verran.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
No ei oikeastaan. Asukas ei ole vastuussa yhtiön asioista mitenkään. Osakaskin vain vastikkeiden verran.
Ei ihan näinkään. Jos as oy:llä on yhtiölainaa, niin käytännössä lainan lyhennykset kaatuvat naapurien maksettavaksi, kun yksi jättää oman osuutensa maksamatta. Ja ihan samalla lailla muiden pitää paikata budjettia, jos joku jättää vastikkeet maksamatta.
Periaatteessa maksurästejä voi koittaa peria ottamalla huoneiston tilapäisesti haltuun. Mutta sehän ei yhtään lämmitä, jos siihen asuntoon ei oitis saa järjestettyä vuokraloista kuluja kattamaan. Tässä käy helposti niin, että kulut > tuotot. Etenkin jos ja kun se tilapäinen vuokralainen paskoo asuntoa ja tuhot pitää korjata yhtiön piikkiin.
Taloyhtiöitä on jo päätynyt konkurssiin, kun huijarisijoittajat haalii kämppiä "kun halvalla saa" ja jättävät vastikkeet maksamatta. Myös uudiskohde, jossa suurin osa asunnoista vielä myymättä voi olla jännä, jos rakennusliike (joka vielä omistaa osan asunnoista menee konkurssiin) tai iso osa asunnoista on sijoittajila, joilta loppuu rahat, kun ei löydy vuokraloista kuluja kattamaan.
Yleensä nämä "vastikeet/lyhennykset rästissä" tilanteet ratkeaa sillä, että omistaja myy asunnon ja saa rästit maksettua. Mutta jossain kuolevalla paikkakunnalla tämä ei ole enää mahdollista, kun ei ole ostajia.
Ei ole kauaa siitä, kun pikkupaikkakuntia mainostettiin varmana sijoituskohteena. Kämpän saa muutamala kymppitonnilla (mikä jo itsessään kertoo, ettei taloa ole pidetty kunnossa eikä mikään isompi korjaus onnistu) ja silti siitä saa 600 €/kk vuokraa = mahtava tuotto. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
No ei oikeastaan. Asukas ei ole vastuussa yhtiön asioista mitenkään. Osakaskin vain vastikkeiden verran.
Asunto-Osakeyhtiö voi tehdä konkurssin jos suuri osa vastikkeista jää saamatta. Silloin jokainen osakas menettää omaisuutensa tästä yhtiöstä.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Asunto-Osakeyhtiö voi tehdä konkurssin jos suuri osa vastikkeista jää saamatta. Silloin jokainen osakas menettää omaisuutensa tästä yhtiöstä.
Täällä ei nyt oikein paavo pätijät ymmärrä asukkaan ja osakkaan eroa. Asukas ei vastaa yhtiön taloudenpidosta millään panoksella. Jos asukas on osakas niin vain vastikkeen ja sijoitetun pääoman verran.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Täällä ei nyt oikein paavo pätijät ymmärrä asukkaan ja osakkaan eroa. Asukas ei vastaa yhtiön taloudenpidosta millään panoksella. Jos asukas on osakas niin vain vastikkeen ja sijoitetun pääoman verran.
Asukkaan panoksena on oma osake. Joka muuttuu arvottomaksi, jos yhtiö menee konkurssiin.
Mikäli talo ei oikeasti ole minkään pommi, missä on 50 vuoden remontit tekemättä, niin silloin on aika iso motivaatio kaivaa kuvetta ja maksaa korkeampaa vastiketta, jolla katetaan naapurien maksurästit. Siinä toivossa, että ne kämpät, missä maksuja rästissä, joskus myydään ja velat saadaan silloin maksuun. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Asukkaan panoksena on oma osake. Joka muuttuu arvottomaksi, jos yhtiö menee konkurssiin.
Mikäli talo ei oikeasti ole minkään pommi, missä on 50 vuoden remontit tekemättä, niin silloin on aika iso motivaatio kaivaa kuvetta ja maksaa korkeampaa vastiketta, jolla katetaan naapurien maksurästit. Siinä toivossa, että ne kämpät, missä maksuja rästissä, joskus myydään ja velat saadaan silloin maksuun.Taas yksi tomppeli lisää.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Asukkaan panoksena on oma osake. Joka muuttuu arvottomaksi, jos yhtiö menee konkurssiin.
Mikäli talo ei oikeasti ole minkään pommi, missä on 50 vuoden remontit tekemättä, niin silloin on aika iso motivaatio kaivaa kuvetta ja maksaa korkeampaa vastiketta, jolla katetaan naapurien maksurästit. Siinä toivossa, että ne kämpät, missä maksuja rästissä, joskus myydään ja velat saadaan silloin maksuun.Taloyhtiön pitää olla valmiina ottamaan rästihuoneisto yhtiökokouksen päätöksellä haltuunsa (enintään 3 vuodeksi). Jo 3 kuukauden rästeistä pitää ilmoittaa että taloyhtiö ottaa huoneistön hallintaansa ja vuokraa sen ulkopuoliselle, vuokrasta maksetaan rästejä. Hankaluus on se, löytyykö vuokralaista, liikehuoneiston vuokrauksessa saattaa tulla tällaisia vaikeuksia.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Taas yksi tomppeli lisää.
Omassa asunnossa asuvan osakkaan näkökulmasta asia on juuri kuten on kirjoitettu.
Nykypäivän syöpä ovat asuntosijoittajat, jotka joutavatkin menettäään rahansa. Sijoitusasunnot ovat haitta, koska niissä pesii vuokraloisin, joiden vuokra maksetaan pääsääntöisesti sossun luukulta ja meno on siksi hälläväliä/ei penniäkään kiinni. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Omassa asunnossa asuvan osakkaan näkökulmasta asia on juuri kuten on kirjoitettu.
Nykypäivän syöpä ovat asuntosijoittajat, jotka joutavatkin menettäään rahansa. Sijoitusasunnot ovat haitta, koska niissä pesii vuokraloisin, joiden vuokra maksetaan pääsääntöisesti sossun luukulta ja meno on siksi hälläväliä/ei penniäkään kiinni.Yksi tomppeli jatkaa tarinoitaan.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Omassa asunnossa asuvan osakkaan näkökulmasta asia on juuri kuten on kirjoitettu.
Nykypäivän syöpä ovat asuntosijoittajat, jotka joutavatkin menettäään rahansa. Sijoitusasunnot ovat haitta, koska niissä pesii vuokraloisin, joiden vuokra maksetaan pääsääntöisesti sossun luukulta ja meno on siksi hälläväliä/ei penniäkään kiinni.Omassa asunnossaan asuva osakas voi olla myös se sijoittaja joka asuu muualla omassa asunnossaan.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Omassa asunnossaan asuva osakas voi olla myös se sijoittaja joka asuu muualla omassa asunnossaan.
Olet NERO !!!
- Anonyymi
Kerrostalossa kaikki ihmiset asuvat samassa talossa, saman katon ja seinien sisällä. Omissa huoneistoissa.
Jokainen osakas maksaa kaikki kulut mitä he keksivät tai hyväksyvät taloyhtiön maksettavaksi. Siksi kannattaa todella harkita mitä alkaa maksamaan ja mistä. Jotkut taloyhtiön ihmiset hyväksyy kaiken mitä joku ehdottaa, 2000 luvulla voi olla 20 remonttia takana joka vuosi jotain uuden suunnittelua..
Omistin joskus osakkeen kun muutin ja aloin maksaman heti pois. Möin noin 10v jälkeen. Omakotitalo omalla käytännöllisellä tontilla rakennuksineen, omalla rauhalla ainoa vaihtoehto itselle. Saa päättää mitä laskuja ja kuluja tulee, tai mitä haluaa tehdä.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Tyttäreni kuoli lihavuusleikkaukseen.
Miettikää kuiten 2 kertaa, ennenkuin menette lihavuusleikkaukseen.3107141Viiimeinen viesti
Sinulle neiti ristiriita vai mikä nimesi sitten ikinä onkaan. Mulle alkaa riittää tää sekoilu. Oot leikkiny mun tunteill662116- 1751807
epäonnen perjantain rikos yritys
onpa epäselvä kuva, tuolla laadullako keskustaa tarkkaillaan lego hahmotkin selvempiä151327- 1121267
Yllätyspaukku! Vappu Pimiä rikkoi vaikean rajapyykin yllättävässä bisneksessä: "Nyt hymyilyttää...!"
Wau, onnea, Vappu Pimiä, upea suoritus! PS. Pimiä tänään televisiossa, ohjelmatietojen mukaan hän on Puoli seiskassa vie81203Suomessa ei ole järkeä tarjota terveyspalveluita joka kolkassa
- Suomen väestötiheys 1.1.2022 oli 18,3 asukasta maaneliökilometriä kohden. - Uudenmaan maakunnassa asuu keskimäärin 181691200RÖTÖSHERRAT KIIKKIIN PUOLANGALLA.
Puolankalaisilla tehtävä ryhmäkanne itsensä yleintäneistä rötöstelijöista, sekä maksattaa kunnan maksama tyhmän koplan j541126Kirjoitin sinulle koska
tunnen sinua kohtaan niin paljon. Sydäntäni särkee, kun kätken ihastumisen, kaipauksen, sinua kohtaan tuntemani lämmön j411061Martina pääsee upeisiin häihin
Miltäs se tuntuu kateellisista. Anni Uusivirta on Martinan kavereita.2891008