Kuka omistaa kerrostalon?

huono yleissivistys

Aina puhutaan, että asunto-osakkeella omistat vain huoneiston käytön, et seiniä.

Kukas ne seinät omistaa?

Onko kerrostalolle muitakin omistajia kuin sen asukkaat yhdessä?

Mahtaako isännöinti olla lakisääteinen velvollisuus vai voiko saman asian hoitaa
pienessä kerrostalossa, myös joku asukkaiden valitsema henkilö?

5

2273

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Liisa

      Asunto-osakeyhtiö omistaa koko rakennuksen ja myös siinä olevat asunnot seinineen kaikkineen. Yksittäisellä osakkaalla on ainoastaan hallintaoikeus asuntoonsa.

      Asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksestä löytyy isännöitsijää koskeva kohta. Asukkaat eivät valitse isännöitsijää, vaan se on taloyhtiön hallituksen tehtävä.

    • Anssi

      Osakkeenomistajat yhdessä omistavat taloyhtiön ja taloyhtiö omistaa kiinteistön. Osakkeilla osakas on oikeutettu tietyn asunnon hallintaan. Asia on vähän niin kuin tavallisessa osakeyhtiössä, jos omistat Nokiaa, niin et omista mitään tiettyä fyysistä palaa firmasta.

      Yhtiön hallitus vastaa isännöinnistä ja usein ostaa tämän palvelun osaavista käsistä.

    • mitenseon

      Mutta mikä on isompi kuva tässä: omistaako joku asunto-osakeyhtiön ja pyrkiikö tämä omistaja tai asunto-osakeyhtiö tekemään voittoa? Meneekö yhtiövastikkeista mikään osuus jollekulle voitoksi vai meneekö aina yhtiövastikkeet pelkästään nimenomaisen asunto-osakeyhtiön ylläpitoon?

      Ja miten alunperin asunto-osakeyhtiöt syntyvät? Ja miten uuden as.oy.:n ensimmäinen hallitus ja ensimmäinen isännöitsijä valitaan?

      Mitä jos as.oy.:n hallitus tyrii kaiken täydellisesti, tekee vaikka miljoonien velat. Onko hallituksen jäsenillä sitten henkilökohtainen korvausvelvollisuus? Mitä jos hallituksen jäsenet kaikki vaikka menehtyvät, kenelle vastuu siirtyy eli onko hallituksen yläpuolella vielä jokin taho?

      • en_jaksa

        Suomalainen As Oy on erikoistapaus. Siitä on ihan oma lainsäädäntösä eikä vastaavaa taideta muualla tuntea. As Oy:t nimenomaa eivät tuota voittoa - kirjapitokin pyritään aina saamaa nollille tai näyttämään ihan pientä tappiota. Mitään osinkojakaan ei jaeta, vaan rahaa kerätään osakkailta (vastikkeet, käyttömaksut yms) just sen verran kuin ylläpitoon kuluu.

        Ulkomailla kerrostalon omistaa joko sijoittaja (=vuokratalo) tai sitten jokainen asukas omistaa talonsa ulkoseiniä myöten. Sitten sopii arvata, miten helppo operaatio on esim. julkisivuremontti. Parhaimmillaan osa remppaa julkisivun oman asuntonsa kohdalta, ja jokainen vähän eri ratkaisuilla, ja osa ei tee mitään...

        Googella yms- näitä pitäisi löytyä. En jaksa kirjaa kirjoittaa ihan vaan siksi koska sinä et viitisi yhtään omaa vaivaa nähdä.


    • Ex.isännöitsijä

      Isännöitsijäksi voi taloyhtiön hallitus valita myös jonkun taloyhtiön asukkaan/osakkaan eikä se vaadi muuta kuin kirjanpidon ja kokoustekniikan (osittaisen) osaamisen. Isännöitsijä on hienosta tittelistään huolimatta vain taloyhtiön raha-asioitten hoitaja ja muutoin hallituksen juoksupoika.

      Yleisimmin isännöitsijänä on joku isännöitsijätoimisto, joka laskuttaa suolaisesti taloyhtiötä (esimerkiksi 30 % koko taloyhtiön maksuista on isännöitsijän palkkiota!), myy taloyhtiöille tarpeettomia remontteja joista isännöitsijän hyväveliurakoitsija laskuttaa moninkertaisen hinnan verrattuna asikkaan itse kilpailuttamaan ja maksaa osan hinnasta isännöitsijälle pimeästi. Hyvin usein on isännöitsijöitä jäänyt kiinni taloyhtöitten varojen kavalluksista, mikä on vain jäävuoren huippu todellisuudesta. Isännöinti onkin heti rakennustoiminnan jälkeen suurin Suomen väärinkäyttömafia kun ei poliittisen valtaeliitin rikoksia huomioida.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      294
      3286
    2. 202
      2908
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      71
      2504
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      224
      1969
    5. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      15
      1398
    6. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      42
      1371
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1327
    8. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      24
      1308
    9. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      51
      1267
    10. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      163
      1252
    Aihe