Kovia oireita koulusta.

Huolestunut vanhempi

Lapsemme altistui 2010-2011 välisenä aikana esikoulussa sädesienille ja rakennushomeille (yli 800 kertaiset arvot) ja vakavien oireiden vuoksi jouduimme lopettamaan lääkärin suosituksesta eskarin kesken.
Nyt lapsemme on käynyt peruskoulua pari vuotta ja oireita on ollut vaihtelevasti. Esim syyslukuakuden alettua hän sai kolmantena koulupäivänä voimakkaan urticaria ihottuman joka levisi koko varatalon peittäväksi. Kävi ilmi että koulussamme oli tehty lattian purkuja kosteusongelman vuoksi.
Koksa kuntamme lääkäristä ei ollut tilanteessa apua, menimme yksityislääkäriasemalle, missä todettiin hänellä olevan anafylaktisen ihoreaktion ja pääepäilyksi nousi koulun remontista vapautuneet rakennushomeet.
Saimme yksityiseltä lääkkeet (atarax, ja zetirizin sekä ventoline inh) joilla oireet ovat pysyneet siedettävällä tasolla koulunkäyntiä ajatellen.
Koulussa on tehty terveystarkastajan toimesta jonkinverran tutkimuksia ja homelöydöksiä on ollut mm. aspergillus penicillum, eurotium, aspergillus sydowii, bakteeriarvo 5600, ja hiivaa sekä tuntemattomia homeita ja aktinomykeettejä. Koulussa oli käytössä 11 sisäilmanpuhdistinta (näytteiden ottoaikaan ja käytössä edelleen) .Kun tuonne tilaan menee aamula ulkoilmasta siellä haiskahtaa imelä haju joka käy nieluun ja kirvelee silmiä. Osasto mikä on ongelmainen työskentelee lasten lisäksi myös koulun henkilökuntaa. Opetajilla mm. astmatyypisiä oireita ja ihottumaa. He eivät kuitenkaan ilmeisesti kunan nykytilanvuoksi uskalla tehdä asialle oikein mitään.Yritystä on ollut kuitenkin.

Lapsemme oireilussa on tapahtunut käänne vakavampaan kaksi viikkoa sitten. Hän on saanut koulupäivän aikana ahdistuskohtauksia ja myös pahoinvointikohtauksia, sekä nielemisvaikeuksia. Oksetuskohtaukset ovat olleet sellaisia että ensin on pikkuhiljaa hapenpuute joka on sitten kärjistynyt yökkimseksi. Yökkimsen yhteydessä on tullut voimakkasti kirkasta limaa. Kun kohtaus on sitten laantunut, on iholle mm. kasvoihin noussut kohollan olevia urticaria laikkuja.

Olemme nyt pitäneet lapsemme pois koulusta viikon. Samalla hänele on tehty astmaseurantaa, jossa lääkkettömä ja lääkkeellisten peffien ero on n.5pykälää.Anafylaksiatutkimusta emme ole vielä tehneet.
Koulua pitäisi mennä jälleen maanantaina kokeilemaan, mutta pakko on sanoa, että hirvittää se, mitä tuleman pitää. Mainittakoon että tuossa ongelmatilassa on lapsia ainakin 7 luokallista. Oireita on ollut muillakin saman ja rinnakaisluokan lapsilla vanhempien kertoman mukaan. Silti tuo tila on käytössä, eikä terveyspuolesta vastaavat ihmiset koe tilannetta ongelmalliseksi. Tähän vaikuttaa se, että kunnallamme ei ole riittäviä väistötiloja.
Mielestäni kuitenkin tuo osasto pitäisi sulkea, koska terveys on vaarantunut.

Mitä siis pitäisi tehdä. Lääkäri on tehnyt yhdet verenkuvat, joissa hieman kohollaan arvoja. Kuitenkaan ei heti suoraan lähdetty tekemään kosteusvauriopaneeli koetta, mikä hieman ihmetyttää.
Mitä olisi paras tehdä jos oireet jatkuvat voimakkaina?
Mitä tutkimuksia pitäisi tehdä, jotta vältyttäisiin sellaisilta tutkimuksilta joista ei ole välitöntä hyötyä?
Koulua on jäljellä 6 viikkoa. Ja kesäloman aikana koulua korjataan budjetin rajoissa.

8

105

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vaikea juttu

      Pieni lisäys tuohon äskeiseen, että ruoka-aineista ei ole ilmennyt allergisuutta. Vaikka oireisiin kuului myös ripulia. Kotona syö kaikkea mitä tarjotaan ilman oireita. Liha, kala, makkarat, hedelmät ja mauseiset ruuat. Meillä on myös lemmikkejä, joista ei ole tullut mitään havaittavia oireita. Oirekuva panottuu kouluun ja sen jälkeiseen aikaan kotona, kun ollaan noudetu kotiin.Oireet helpottuvat kokonaisuudessaan kun on kotona useamman päivän. Koulun tiloissa pahimmillan tulee oiretta vartissa.

      • Homeen sairastuttava

        Onko Sinulla mahdollisuutta opettaa lastasi kotona, edes osan näistä viimeisistä kouluviikoista? Kun oireet selvästi johtuvat koulusta, on niistä tiloista pysyttävä mahdollisuuksien mukaan poissa. Voitko yhdessä muiden oireilevien lasten vanhempien kanssa perustaa "opetusringin", jolloin vuorotellen hoitaisitte opetuksen, näin lapsilla olisi koulukavareitakin.
        Ja aina kun lapsesi menee kouluun, tuo hän kotiin tullessaan vaatteissaan ja hiuksissaan kotiin näitä oireita aiheuttavia mikrobeja eli vaatteet vaihtoon ja lapsi suihkuun aina koulussa käynnin jälkeen. Koulukirjat ja muut tarvikkeet aiheuttavat myös oireita.
        Tilanteenne kuulostaa tosi kurjalta, toivottavasti helpottuu, kun koulua korjataan, tosin pahasti herkistyneet koululaiset eivät aina pysty sairastumatta työskentelemään korjatuissakaan tiloissa.
        Lapsen tutkimisesta ei juurikaan ole hyötyä, jos vika on koulussa. Lapsen oireita voidaan ehkä hieman lääkkeillä helpottaa, mutta koulu on ehdottomasti laitettava kuntoon. Vaatikaa muiden vanhempien kanssa puhtaita koulutiloja lapsillenne. Isoon ääneen!!!


    • teija.dunder

      Koulussa on tutkimuksia tehty sisäilmanongelmien vuoksi ja korjaukset alkamassa, mikä on erittäin tärkeää. Vaikuttaa siltä, että lapsen oireet ovat yliherkkyys/allergisen nuhan kaltaiset sekä astman kaltaiset ja ilmeisesti niihin on osin tutkimuksia tehty ja tulossakin. OIreiden ollessa runsaat on hyvä harkita hoitavan astmalääkityksen sekä nenäoireiden lääkehoidon aloittamista esim sovitun jakson ajalle ja/tai tarpeen mukaan. Sen lisäksi on tärkeä sopia seurantakäynnit ja esim kontrolli-spirometria ja tarvittavat verikokeet. Jos on epäily IgE-välitteisestä allergiasta tietyille löydetyille homeille voi niitä määrittää verestä. Yleiset paneelitutkimukset eivät suomalaisen koulujen sisäilmaongelmia selvittävän tutkimukse.n mukaan tuoneet hyötyä lasten oireiden selvittämisessä

    • itsekin sairas

      Tuon tasoinen korjaus voi parhaassa tapauksessa auttaa niitä, jotka eivät vielä ole sairastuneet. Varautukaa siihen, että teidän lapsenne sairastuu myös kesäloman jälkeen. En haluaisi olla pessimisti, mutta olen nähnyt niin monia julkisiin rakennuksiin tehtyjä remontteja, joista ei ole ollut mitään hyötyä jo sairastuneille.
      Joitakin rakennuksia on korjailtu kolmeenkin otteeseen ja miljoonilla euroilla, ja sitten jouduttu kuitenkin purkamaan.
      On "hyvä", jos lapsenne saa astmaan viittaavia oireita, silloin niitä ehkä voi mitata ja papereihin tulee merkintä sairaudesta. Vaikeimmassa asemassa ovat ne lapset, joilla ei ole hengitystieoireita vaan esim. huimausta, pahoinvointia ja päänsärkyä. He jäävät ilman diagnoosia vaikka olisivat kuinka sairaita. Suomessa on useita tapauksia, joissa vanhemmat ovat ottaneet lapsensa pois hengenvaaralliseksi saastuneesta koulusta ja yhteiskunta on reagoinut tähän uhkaamalla huostaanotolla.
      Mielestäni lapsenne sairaus on edennyt jo niin vakavaan vaiheeseen, että suosittelisin hänen ottamistaan kotiopetukseen loppukevääksi.
      Itselläni on kaksi homeesta sairastunutta lasta, nyt jo lähes aikuisia.

    • Asiaan paneutunut

      Eikö opettajat saa oireita? Monissa Suomen kouluissa homeongelmat on otettu vakavammin, kun ne liovat liittyneet opettajien työterveyteen ja homesairastumisiin.

      • Asiaan paneutunut

        Anteeksi luin huonosti. Opettajat ovat oireilleet myös, mutta eivät ole theneet ilmoitusta. Jos rakennusta korjataan, asialle ei voi tehdä paljoakaan muuta lisää kuin vaatia väliaikaisia koulutiloja käyttöön remonttin ajaksi.


      • homeope
        Asiaan paneutunut kirjoitti:

        Anteeksi luin huonosti. Opettajat ovat oireilleet myös, mutta eivät ole theneet ilmoitusta. Jos rakennusta korjataan, asialle ei voi tehdä paljoakaan muuta lisää kuin vaatia väliaikaisia koulutiloja käyttöön remonttin ajaksi.

        Opettajan ei kannata valittaa mistään työoloihinsa liittyvästä.
        Kaikki kuitataan heti turhaksi ruikuttamiseksi. Kun kerran on kolme kuukautta kesälomaakin.......


    • discus-sion

      No niin. Astmaseuranta ja oireilu on nyt sitten meidän pikku koululaisen kohdalla kääntänyt suunnan siihen, että lähete sairaalan suuntaan on tulossa. Kovia on oireita olleet viimesen kahden viikon aikana. Välistä koitettiin olla koulussa mutta eihän siitä oikein mitään tule..Kamerallinen Älypuhelin on hieno laite, se on nyt tullut huomattua.Saa dokumentoitua valokuvin oireita joita sitten voi verrata esim internetissä oleviin oirekuvauksiin. Odotellaan josko ens viikolla saatasiin lääkäriltä todistus , että voitaisiin siirtyä kotiopetuksen suuntaan ainakin tällä oireiaktiivisella kaudella.


      Koska olen ollut myös joutunut oleskelemaan koulutiloissa ja sen seurauksena nyt myös oma terveys harmittavasti meni koetukselle, keuhkoastmani paheni aika raipakasti oireilutasolle ja lähti äänikin sen siliän tien. Limannousu ja yskiminen oli sen verran ärhäkkää ja keuhkoputkien tukkoon meno että alan todella tuntemaan syvää empatiaa lastamme, opettajia ja oppilaita kohtaan. Ääni meni niin, ettei tervydenhoitajakaan puhelimessa tunnistanut heti kuka vastaa. Aamuöisin meinasi tukehtua yksinkertaisesti omaan keuhkoista tulevan eritteeseen.
      Seretide ja zetiriziin sekä panadol novum rauhoittaa onneksi jo pahimpaa röhinää ja lämmön vippaamista.

      Meillä oli tänään kotona anopin merkkipäivän viettoa ja tapasin yhden henkilön jonka tytär on käynyt Akaassa koulua ja siellä on ollut myös vakavia sisäilmaongelmia. Oli mielenkiintoista keskustella ihmisen kanssa joka ymmärsi tätä meidänkin tilannetta, ilman ennakkoasenteita.
      Heillä oli tilanne siitä erilainen, että siellä puhallettiin yhteen hiileen asian edistämiseksi.
      Nyt kuulemma tilanne on eri, koulu on suljettu ja koululaiset saavat opiskella paremmissa tiloissa.
      Ihmetyttää miten voidaan tällaisissa asioissa toimia joka kunnassa eri tavalla? Pitäisi olla selkeät yhtenäiset valtakunnalliset viranomaistoimintaohjeet niin, että jos labrakokeet ilmentävät terveysvaaran mahdollisuuden olemassaolon, pistettäisiin pulju kiinni jatkotutkimusten ajaksi. Näin ehkäistäisiin mahdollisesti syöpävaarallisissa tiloissa oleskelu.
      Eikä tarvittaisi erikseen jotain kantelu-, ilmoitus- tms. toimintaprosesseja.

      Kun asioita vetkutetaan ja kosmeettisin keinoin peitellään ongelmaa, saadaan vippaskonsteilla numeraalisia arvoja alaspäin, ihmiset joutuvat alttiiksi vaaralle. Kenen on silloin vastuu ja kuka ottaa sen kantaakseen?

      Jo se että aletaan kustantamaan ilmanpuhdistimia joiden todellisia hyötyjä ei ole mikään tutkimuslaitos testannut, ollaan itsepetoksen tiellä.
      Kouluista ja laitoksista ei pitäisi tulla "haaskoja joista korppikotkat lihottavat itseään".
      Siksi mekään ei olla lähdetty mediamyllytyksen mukaan, vaikka tarjouksia on esitetty.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      70
      1362
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1227
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1165
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      1090
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      69
      957
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      76
      772
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      712
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      41
      711
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      369
      703
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      666
    Aihe