Sattui niin, että isä kuoli tässä noin viikko sitten. Miten ja milloin omaisuuden jako suoritetaan jos otetaan huomioon, että lapsia on 4, vaimoja ei ole ja mahdollisesti omaisuus on testamentattu 1:lle lapsista / annettu vai mikä se termi onkaan...
Pitääkö mun itse kysellä omaisuuden jaosta yms vai miten hää oon ihan ojalla...
Miten ja milloin perinnönjako?
15
581
Vastaukset
- Niinpäseniin
Jonkun täytyy aluksi ottaa vastuu kuolinpesän hoidosta. Joku lapsista kelpaa siihen. Hänen täytyy sitten toimittaa perunkirjoitus kolmen kuukauden kuluessa, jossa annetaan selvitys kuolinpesän varallisuudesta. Itse perunkirjoitustapahtuman hoitaa ja perunkirjan laatii yleensä notaarin oikeudet omaava henkilö. Esim. isänne käyttämästä pankista varmasti löytyy asiantuntemusta siinä asiassa. Paikkakunnallanne voi myös olla joku yksityinen henkilö, joka homman voi hoitaa. kuten joku pankin eläkkeellä oleva konttorinjohtaja joka tekee sellaista eläkepäivien harrastuksenaan.
Vasta perunkirjoituksen jälkeen voidaan siirtyä omaisuuden jakamiseen. Jos isänne on testamentannut omaisuuttaan vain yhdelle lapselle, siihen ei ole pakko tyytyä. Rintaperillisillä, siis lapsilla on oikeus ns.lakiosuuteen huolimatta testamentista. Perinnönjaonkin voi hoitaa pankin kanssa. Kyllä siinä usein puoli vuotta vierähtää, ennenkuin omaisuus on jaettavissa.- ja mitä?
***Itse perunkirjoitustapahtuman hoitaa ja perunkirjan laatii yleensä notaarin oikeudet omaava henkilö.***
Kukahan tällainen "notaarin oikeudet omaava henkilö" mahtaa olla? En ole kuullutkaan muista kuin julkisista notaareista eivätkä ne perunkirjoituksia hoitele. Perunkirjoitukseen tarvitaan lain mukaan kaksi "uskottua miestä" (saavat olla naisiakin) eikä heille ole mitään pätevyysvaatimuksia asetettu.
- tällä tavalla
Perunkirjoitus 3 kk:n kuluessa kuolemasta. Perinnönjaolle ei ole aikarajoja, pesä voidaan pitää jakamattomanakin. Jos joku osakkaista vaatii jakoa, niin silloin se on tehtävä. Asiaan ei vaikuta lasten lukumäärä tai vaimojen olemassaolo.
Se kylläkin voi vaikuttaa, jos koko omaisuus on testamentattu yhdelle lapsista. Jos muut rintaperillliset hyväksyvät testamentin, sen kummempaa jakoa ei tarvita, kun koko potti menee testamentinsaajalle. Jos muut lapset vaativat lakiosiaan, testamentinsaajan on ne hoidettava.- ei voi olla
***...isä kuoli tässä noin viikko sitten...***
Isävainaa ei ole ehtinyt päästä edes haudan lepoon ennen kuin jo ollaan perintöä jakamassa!! Voi elämän kevät, tätä ihmisten ahneutta!!! - hankala änkyrä
ei voi olla kirjoitti:
***...isä kuoli tässä noin viikko sitten...***
Isävainaa ei ole ehtinyt päästä edes haudan lepoon ennen kuin jo ollaan perintöä jakamassa!! Voi elämän kevät, tätä ihmisten ahneutta!!!Eli pyrkimys tehdä asiat nopeasti, tehokkaasti ja oikein on sinusta ahneutta?
Itse selvitin oman isäni kuolinpesän alle 2kk kuolemasta (tosin minun nyt ei tarvitse kysellä siihen neuvoja keskustelupalstoilta tai mistään muualtakaan.) Verosuunnittelukin samalla meni ihan nappiin, osasinpa olla oikein ahne! Ap:llä ei tietoa juurikaan ole kysymyksestä päätellen, joten oikea aika tiedon hankkimiseen perinnönjaosta on juuri nyt!
Päinvastoin suomalaisen perinnönjaon erityispiirre, ainakin kun tätä palstaa lukee pitempään, on pohjaton tyhmyys ja tietämättömyys ihan perusasioistakin ja tästä aiheutuu se että yksinkertaisiakin asioita vatuloidaan vuosikausia, makuutetaan rahoja käyttelytileillä, annetaan kiinteistöjen seisoa hoitamattomina, annetaan metsien lahota pystyyn, jätetään ositukset ja jaot tekemättä niin että tulee sisäkkäisiä kuolinpesiä, tarvitaan pesänjakajaa asioihin joissa 15 minuutin Wikipedian lukemisella on aivan selvää että niissä voi olla vain yksi lopputulos jne. - ei voi olla
hankala änkyrä kirjoitti:
Eli pyrkimys tehdä asiat nopeasti, tehokkaasti ja oikein on sinusta ahneutta?
Itse selvitin oman isäni kuolinpesän alle 2kk kuolemasta (tosin minun nyt ei tarvitse kysellä siihen neuvoja keskustelupalstoilta tai mistään muualtakaan.) Verosuunnittelukin samalla meni ihan nappiin, osasinpa olla oikein ahne! Ap:llä ei tietoa juurikaan ole kysymyksestä päätellen, joten oikea aika tiedon hankkimiseen perinnönjaosta on juuri nyt!
Päinvastoin suomalaisen perinnönjaon erityispiirre, ainakin kun tätä palstaa lukee pitempään, on pohjaton tyhmyys ja tietämättömyys ihan perusasioistakin ja tästä aiheutuu se että yksinkertaisiakin asioita vatuloidaan vuosikausia, makuutetaan rahoja käyttelytileillä, annetaan kiinteistöjen seisoa hoitamattomina, annetaan metsien lahota pystyyn, jätetään ositukset ja jaot tekemättä niin että tulee sisäkkäisiä kuolinpesiä, tarvitaan pesänjakajaa asioihin joissa 15 minuutin Wikipedian lukemisella on aivan selvää että niissä voi olla vain yksi lopputulos jne.Aika usein vainajalta jää jälkeen leski tai muu erityisen läheinen omainen, jolle vainajan poismeno saattaa olla suuren järkytyksen ja surun aihe. Vuosiksi asioita ei kannata jättää makamaan, mutta etenkin leskelle pitäisi suoda kohtuullinen suruaika ennen kuin hänen kotiaan tullaan arvottamaan ja tutkiskelemaan, mitä tästä pesästä voisi olla otettavissa. Eikä se aika ole minusta viikko kuolemantapauksesta, ei edes viikko hautajaisista.
Kohtuullista hienotunteisuutta ja toisen surun kunnioittamista tarvitaan. Se suinkaan ole tyhmyyttä tai tietämättömyyttä. Minusta ei ole erityisen ylpeyden aihe, jos kykenee panemaan isävainaansa omaisuuden jakoon jossakin ennätysajassa. En tiedä jäikö häneltä leskeä, mutta epäilen, että joku syvästi sureva kuitenkin.
- 10+12
Joo, haudatkaahan isänne nyt ensin ja tapelkaa perinnöstä vasta sitten...
http://www.youtube.com/watch?v=yDOU5FqeGk4 - Peruskunta
Perunkirjoituksia tekevät nykyään myös monet isommat hautaustoimistot osana palvelua joten ei tarvitse välttämättä pestata siihen erikseen lakiasiantoimistoja ym.
Jos ei itsellä omat rahkeet riitä? Tai tunne jotain edullista puolueetonta?
Periaatteessa lähes kuka vain voi tehdä perunkirjan siinähän vaan luettoloidaan
kuolinpesän perilliset, varallisuudet , velat yms. asiat. Vaikkapa ruutupaperille.
Laki ei erikseen edellytä jotta perunkirjan tekee joku "lainoppinut" pesänjakaja.
Semmosta ei oo pakko laatia millekkään kaavakkeelle vaan ihan muodollinen paperi mistä kaikki tarpeellinen (liitteineen) ilmenee ja jonka käsialasta verokarhu sekä nekin joille asia ei oikeestaan kuuluisi saa selvää piisaa.
Nimittäin monessa paikassa udellaan perunkirjaa kuolinpesän asijoita hoitevalta vaikka siinä lukee aika intiimeitä henk.kohta seikkoja jotka mielestäni kuuluisivat tietoturvasuojan piiriin eivätkä kaikkien tietoon.
Kunhan perunkirjoitus tehdään lain määräämässä ajassa 3kk sisällä,
On huomattava jotta tämänkin ajan jälkeen on mahdollista tehdä muutoksia
perunkirjoituksessa.
Perunkirja onkin lähinnä verokarhua varten mahdollisen perintöveron arvaamista varten. Ei niinkään perinnöstä kiistelevän perikunnan iloksi.
Siksi sillä on vissiin noin kiire toimittaa.
Ai niin perunkirjassa täytyisi olla liitteenä ties mitä maistraatin ja virka ym. (yleensä maksullisia)todistuksia joiden saaminen saattaa kestää..eli heillä ei oo kiirettä siellä vaikka perillisillä ois kauhee kiire jonnekkin.
Pääseikka lienee jottei hätäänny moisesta vaan suree rauhassa, laskuttajia
ja välistävetäjiä aina piisaa kuolleenkin omaisille. Hautaaminen ei oo aina
ihan halpaa vaan eräitten bisnes / elinkeino ja harvempi kehtaa tinkiä hautaustoimistossa. - sakjjjju
No heräs tälläinen kyssäri, että mitä jos pesänhoitaja valehteleekin omaisuudesta vaikka ei merkkaa jotain omaisuutta siihen paperiin?
Ja sitten tuleeko joku ottamaan yhteyttä pesänjaosta lapsiin vai onko lasten itse huolehdittava jos haluavat jotain omaisuutta saada?- tällä tavalla
Kuten on jo kerrottu, ensin on hoidettava perunkirjoitus. Sen ajasta ja paikasta ilmoitetaan pesän osakkaille. Vähän jäitä hattuun. Odottele nyt ensin rauhassa perunkirjoitusta (voi olla ajankohtainen vasta, kun on kulunut se 3 kk - miinus viikko). Ala vasta sitten ähmistellä "mitä jos" -kysymyksiä ja mahdollista perinnönjakoa.
- Niinpäseniin
Kyllähän siinä perunkirjan tekemisessä tavalliset maallikotkin passaavat, tiedän sen, mutta harvalla maallikolla siihen kuitenkaan on riittävästi asiantuntemusta. Siksi lähes sataprosenttisesti tehtävä annetaan jonkun asiaan perehtyneen tahon hoidettavaksi, kuten notaarin, lakiasiaintoimiston tai pankin notariaattiosaston tai usein pankin paikalliskonttorin johtajan hoidettavaksi. Raha- ja omaisuusasioita kun ovat siellä pankissa tottuneet hoitamaan.
Perunkirjassa pesän hoitaja vakuuttaa ilmoittaneensa kaikki totuudenmukaisesti, ja jos havaitaan, että pesänhoitaja on jättänyt ilmoittamatta jotain, josta on tiennyt, hän on syyllistynyt rikokseen. Ilmoittamatta jätettyä omaisuutta ei myöskään kukaan pysty ottamaan yksipuolisesti käyttöön. Pankit varsinkin ovat rahavarojen suhteen erityisen tarkkoja, eikä tileiltä saa mitään ulos ilman dokumentteja. - vettä rakenteisiin
Pesän hoitaja on siis ihan sama asia, kuin pesän ilmoittaja? Eli, kun vaikka leski, jolla lesken normaali oikeus, hallitsee kiinteistöä, ja on samalla pesänhoitaja?
Pesänhoitajaha saa tehdä millaisia asioita? Itse muutama sisarus ihmettelemme, kun emme kuulu pesän hallintoon, mutta olemme oikeudenomistajina, ja kiinteistö vaan möllöttää- tyhjillään, leskeä ei kiinnosta- vaikka on ilmoittanut pesän, eli kait pesänhoitaja tässä meidänkin tap.
Parempi kun leski pyytäisi omiaan ulos- tasinkoa, niin homma voisi johonkin edetä, ettei läpilaho paikka ole myöhempinä vuosina tallella.- hankala änkyrä
"pesän hoitaja" tai "pesänhoitaja" ei ole mikään perintökaaren järjestelmän toimija, kuten pesänselvittäjä, pesänjakaja tai pesän ilmoittaja, vaan yleiskielen ilmaus henkilöstä joka hoitaa pesän asioita. Hän tarvitsee tähän kaikkien osakkaiden valtuutuksen, joka voi olla konkludenttinenkin (vrt. väliaikainen pesän asioiden hoitaminen PK 18 luvun mukaan tai negotiorum gestio sääntökin lienee mahdollinen kuolinpesässäkin).
- mmm3
Tällä hetkellä itselleni ajankohtainen tämä toimitus.
Onkohan sitten mennyt oikein tämä homma kun yksi kuolinpesän osakas on valtuuttanut itsensä pesänhoitajaksi. Vaatii nähtäväkseen edesmenneen henkilön kuittikansioita ym. Tiukkaa onko kuka saanut rahaa edesmenneeltä. Kuuluu kuulemma ilmoittaa ennakkoperintönä ja siitä maksaa perintöveroa.
Kukaan kuolinpesän osakas tuskin saa mitään perintöä enää. Testamentinsaajat ovat ihan eri juttu. Hyvä kun pystytään hoitamaan hautajaisista ja perunkirjoituksesta aiheutuneet kulut.
Harvinaisen sotkuista kuulostaa olevan kun kaikki kuolinpesän osakkaat pitäisi löytää ja heille lähettää tieto.
Toivon vain että olisi jo ohi koko toimitus. Nyt suru peittyy näiden raha-asioiden alle.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Moikka rakas
Oon miettinyt meidän välistä yhteyttä viime aikoina. En ihan osaa pukea sanoiksi, mitä kaikkea tunnen, mutta halusin vaa6315920Mitä tapahtunut
Poliiseja monta autoa+panssariauto Porista kpäähän päin tänään klo n.20 kuka hurjistunut ?304020HS: Kuka vielä uskaltaa mennä sairaalan ensiapuun?
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000011212025.html Tässä on hyvin ajankohtainen mielipidekirjoitus koskien Malmin sairaa2962525- 1311816
Ökyrikas Kurkilahti mussuttaa veroistaan
Pakeni aikoinaan veroja Portugaliin mutta joutui palaamaan takaisin kun Suomi teki verotussopimuksen Portugalin kanssa.1311513Yhdysvalloissa työllisyys paranee, Suomessa työttömyys kasvaa, missä vika?
Miten tämä on mahdollista että 177 000 uutta työllistä tuli USAssa yhdessä kuukaudessa, vaikka Trump on ruorissa? Orpon3841454Jos tämän vaan sulkee ja avaa 5 vuoden päästä
Täällä on luultavasti edelleen näitä ihan samoja juttuja. On kuin kauniit ja rohkeat samat jutut junnaa. Heips. 👋🏻 E101233- 131233
Onko PS kaaoksessa?
Kuinka pahasti kulissit heiluu? Tulenarka aihe? Kyllähän vaalitappio toisensa jälkeen on vakava paikka, mutta jospa P76962- 115935