Vaarallisin harrastus?

Äriipee

Mikä kuntourheiluharrastus on vaarallisin? Onko se sukellus, vuorikiipeily vai laskuvarjohyppy? Siis kuolemien määrä harrastajamäärään suhteutettuna. Veikkaisin sukellusta. Snoukkaajiakin kuolee vuosittain, mutta harrastajamäärä on näitä paljon isompi. Ultrakevyitä lentokoneita ei oikein voi lukkea kuntoiluksi enää, vaikka siinäkin harrastuksessa kuolemia tulee valitettavan paljon.

15

4152

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Firedive

      No ei (laite)sukeltamista tai laskuvarjohyppäämistäkään voi laskea kuntourheiluksi.

      Mutta siltä osin lienet oikeassa, että harrastajamääriin suhteutettuna mitä luultavimmin sukeltajia menee eniten. Näistä kun saa lukea joka vuosi.

      Hyppääjäkuolemat tällä vuosituhannella on tapahtuneet vuosina 2013, 2004 ja muistaakseni 2001.

      Kiipeilykuolemista en muista kuulleeni. Ei se tarkoita, etteikö niitä olisi voinut tapahtua, mutta tuskin edes vuosittain.

      Nämä "tiedot" on siis Suomen kamaralta. Muualla maailmalla kuolleista suomalaisista on vaikeampi saada niin hyvin vihiä.

    • gjporejgåwer

      Puhutaanko nyt kuolemista vai loukkaantumisista? Jos loukkaantumiset lasketaan, niin varmasti sellaiset lajit kuin pyöräily ja eri palloilulajit hakkaavat ns. extremelajit mennen tullen. Sukeltajien määrää Suomessa on vaikeaa arvioida, koska moni sertifioituu ja sukeltaa vain ulkomailla, joten tilastot eivät ole vertailukelpoisia. Laskuvarjohyppääjät harrastavat käsittääkseni yleensä jonkun seuran kautta ja turvallisuussäännöt ovat tiukkoja. Olen itse sukelluskouluttaja ja omaan silmään on sattunut joitain tekijöitä sukelluskuolemista: yritetään itse opettaa kaveria; mennään olosuhteisiiin, jotka ovat oman osaamisen ulkopuolella tai ei osata arvioida oikein olosuhteita; laiminlyödään turvallisuussääntöjä. Näin ollen turvallisesta lajista tulee vaarallinen. Kuolemia taisi olla viime vuonna n. 4 kun pyöreillessä kuolee vuosittain n. 23 ihmistä.

      • Sedg

        Pyörällä liikkujia lienee kuitenkin tuhatkertainen määrä verrattuna sukeltamassa käyjiin. Tämän laskutavan mukaan pyöräilijöitä pitäisi kuolla 4000 vuodessa, niin se olisi sukeltamisen tasolla vaarallisuudessa.


    • puolisukeltaja-

      Kun riskirat on ylitetty niin monesta ns. turvallisesta harrastuksesta tulee vaarallinen, Olipa pilkkiminen heikoilla jäillä tai kaahailu moottoripyörällä, joista n puolet kuolonuhreista menee omaan piikkiin, Saatika nuorten kaahailu kesäöinä autolla kaseikkoon. Tämä ei taida varsinaista kuntourheilua olla kuten laskuvarjohyppy tai vuorikiipeilykään, kestävyyslajeihin viittaa. Ikäihmisten marjareissut vie muutaman vuositasolla. Veneilyliivit kalastajille riskiaikoina helpottaisi hukkuneen etsintää, sukeltajankin työstä tulisi helpompaa.

    • Elämä on laiffii

      Tuo pyöräilyyn vertaus on aika ontuva. Sama kuin että kaikki hukkuneet ovat tietysti sukeltaneet ensin koska eihän vesi mene keuhkoihin jos pää ei ole veden alla.

      Jos puhutaan harrastepyöräilystä niin siinä kuolemat on hyvin harvinaisia. Perus mummonmankelilla kaupassakävijät ovat enemmän liikenteessä liikkuvia kuin pyöräilijöitä.

      Joka lajissa on riskinsä. Hyppäsin aikoinaan jotakuinkin 10 hyppyä laskuvarjolla joten harrastukseksi sitä ei voi sanoa mutta kokeiltu on. Tuossa lajissa jos sattuu, sattuu sitten yleensä pahasti. Toki murtumia ja ruhjeita voi tulla jos laskeutuu liian kovaa tms.

      Prätkällä on tullut lasketeltua puitten välissä urku auki ja kyllä monesti mielessä käy että nyt jos etupyörä ottaakin vähän osumaa niin jos puuta halaa 70km/h tuntivauhdissa, voi koettaa sanoa sitä ennen hei hei.

      Riskejä on siis muissakin kuin näissä "extreme" lajeissa. Vaarallisinta taitaa olla viettää aikaa kotona - siellä sattuu suurin osa kuolemista :)

      Kannattaa muistaa että tilastot on tilastoja. Pyöräilykuolemissa ei erotella onko kyseessä alan harrastaja vai 80 vuotias papparainen matkalla maitokauppaan.

      Kannattaa huomioida myös itse harrastukseen käytetty aika / suhteessa riskiin. Laskuvarjolla valmistaudut ehkä koko päivän - etkä pääse silti hyppäämään. Itse hyppy kestää muutamia minuutteja ja se on siinä. Sen ajan jaksaa olla skarppina. Sukeltaessa taas saatat viettää pinnan alla puolikin tuntia ja joka sekunti on vaarallinen toisinsanoen voit käydä panikoimaan.

      Saattaa olla että laskuvarjolla hyppäämään ei mene sellainen joka tuntee että saattaa tiukan paikan tullen hätääntyä. Sukeltamaan hän taas saattaa lähteä koska kuvittelee että se on rauhallista kellumista veden vietävänä. Entäs jos yhtäkkiä tuleekin tunne ettei saa happea tai pohjavirtaus alkaa viedä kauemmas kavereista. Paniikkihan siinä saattaa iskeä ja kohta on vettä keuhkoissa.

      • -Uppo-

        Ei kannattaisi kirjoitella jos ei ymmärrä lajista mitään.
        Esim. " sukeltaessa vietätä pinnan alla puolikin tuntia". Vietät kyllä pinnan alla lämpöisissä vesissä helposti tunninkin.

        "Sukeltaessa joka sekunti on vaarallinen" Just joo, tätä ei kannata edes kommentoida.

        Ihme ettei kirjoittaja puhu vielä happitankeista selässä :D

        Paniikki tappaa melkein aina, jos on riskialttiissa tilanteessa. Vastuuntuntoinen sukeltaja kouluttaa itsensa, pitää taitojaan yllä jolloin hän osaa toimia tilanteen vaatimalla tavalla eikä panikoidu. Hermojaan oppii hallitsemaan harjoittelemalla.
        Tässä harrastuksessa ei ole riskejä sen enempää kuin muissakaan. Pitää ymmärtää että tekniikkasukelluksella ja virkistyssukeltamisella ei käytännössä ole mitään yhteistä.


      • g3645364

        "Joka lajissa on riskinsä. Hyppäsin aikoinaan jotakuinkin 10 hyppyä laskuvarjolla joten harrastukseksi sitä ei voi sanoa mutta kokeiltu on. Tuossa lajissa jos sattuu, sattuu sitten yleensä pahasti. Toki murtumia ja ruhjeita voi tulla jos laskeutuu liian kovaa tms."


        Älä sekoita base-hyppäämiseen. Siinä todennäköisyys vahingon sattuessa sattua pahasti, jopa lopullisesti, on huomattavasti korkeampi.

        Suurin osa normi laskuvarjourheilun vammoista on pikkuvammoja; nyrjähdyksiä, ruhjeita, jalan tai käden luun murtumia. Niitä on moninkertainen määrä vakaviin loukkaantumisiin verrattuna, joita sattuu vain muutama vuodessa. Viime vuonna hypättiin yli 50 000 hyppyä, joten siitä voi joku laskea per suoritemäärä jos haluaa.


    • diver1
    • diver1

      Ja vielä kun lukee jutut onnettomuuksien takaa, niin aika turvallinen laji on.
      Osa kuolemiin johtuvista onnettomuksista johtuu ihan muusta kuin itse sukeltamisesta.

    • ei enää autoilija

      Sukeltajia on noin 30000 -40000 ja kuolemaan johtavia onnettomuuksia noin 2 per vuosi. Liikenteessä kuolee 1 jokaista kymmentätuhatta autoilijaa kohti. Joten kaikki turvallisen sukeltamisen pariin ja kielletään autoilu.

    • Ohhoi

      Yhä huonompia vertauksia.

      Autoilija viettää tien päällä vuodessa satoja tunteja, ammattiautoilija enemmänkin. Harrastesukeltaja veden alla.. muutaman tunnin, ja ammattisukeltaja muutaman sata?

      Meillä on eri tapoja vertailla riskejä, tuntiriski, kilometririski, riski per aktiiviharrastettu vuosi keskimäärin jne.

      Jos nyt tuntiriskiä lasketaan, niin harrastelentäminen on aika korkealla, ja ammattilentämisessä lienee helikopterilentäminen. Muissa aktiviteeteissa varmasti laskuvarjohyppy, puhumattakaan base-hypyistä ovat aika kärkipäässä. Kalliokiipeily varmasti vuorikiipeilyä korkeammalla jne. Sukeltaminen lienee aktiivitunteihin nähden aika korkealla, vaikkei extreme-muotoihin mentäisikään.

      Kilometririskissä matkustajalentäminen on varsin turvallista, autoilua turvallisempaa. Tuntiriskissä toisin päin.

      Pyöräilyn tuntiriski lienee kohtuullisen matala, hitaastihan siinä yleensä mennään. Marjanpoiminnasta puhumattakaan.

      Vakuutusmaksuista voi arvioida normaaliharrastajien vuosiriskiä, paitsi että tuossa pitäisi vielä huomioida tyypillisten loukkaantumisten hoitokustannuksia. Ja sukellusharrastajillehan vakuutusmaksut ovat...

      • t43634tr

        "Jos nyt tuntiriskiä lasketaan, niin..."

        Tuntiriski on ontuvimpia mahdollisia tapoja laskea riskiä, koska riskitoimintaan käytetty aika on niin lajikohtainen ja voidaan laskea niin monella eri tavalla.
        Vaikkapa nyt tuo laskuvarjohyppääminen on tuntiriskin mukaan todella korkealla. Syy on ilmeinen: hyppysuorite kestää muutamia hassuja minuutteja. Heti kun mukaan lasketaan vaikkapa koneessa vietetty aika, varjon pakkaaminen jne. laskee se riski melko lailla.

        Vakuutusmatematiikkakaan ei kerro oikeastaan mitään. Pitää ottaa huomioon vakuutettujen määrä, tyypilliset hoitokustannukset (esim. kuolema on vakuutusyhtiölle paljon halvempi kuin vakava loukkaantuminen), keskimääräinen harrastajan aktiivisuus, osallistuminen lajin sisällä eri riskitason sisältäviin lajeihin ja niin edelleen. Vakuutusmatematikka on vain liiketalousmatematiikkaa, ei minkään sortin riskinarvio.

        Esimerkiksi niin sukeltajat kuin laskuvarjohyppääjätkin pumppaavat laajojen keskusjärjestöjen jäsenmäärillä jäsenyyteen kuuluvien vakuutusten avulla hintoja alas. Eri lajit taas ovat vakuutusyhtiöiden listalla ryhmiteltynä niiden riskin mukaan VAKUUTUSYHTIÖLLE. Esimerkiksi telinevoimistelu ja ilmailulajit (sis. laskuvarjohyppäämisen, niitä ei ole sen tarkemmin eritelty) ovat omassa vakuutusyhtiössäni samassa riskiluokassa. Päättele siitä sitten kumpi laji on vaarallisempi.

        Ainoa oikea tapa arvioida riskiä on etsiä kaikki mahdollinen tieto ja osaaminen lajista, ja sen jälkeen tehdä se arvio ihan itse sen tiedon perusteella.


    • Topsukka

      Motocross on yksi vaarallisimmista. Ja se on todellakin kunnon päälle käyvää.

    • Anonyymi

      Ratsastus on yksi vaarallisin

    • Anonyymi

      Kyllä minun mielestä esteratsastus on hyvin hyvin vaarallista

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      18
      1505
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1305
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1212
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1102
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1036
    6. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      10
      1026
    7. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1025
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      999
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      991
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe