Mitkä syyt sukellus onnettomuuksiin?

Sukeltamaton

En ole itse sukeltanut, enkä tiedä harrastuksesta mitään. Kuitenkin luen usein lehdistä kuolemaan johtaneista tapauksista. Mistä tapaukset johtuvat? Luulisi sukeltamisen olevan niin yksinkertaista, ettei ongelmia ole jos happea riittää pullossa.

Ymmärrän kyllä kuolemat jos mennään sukeltamaan syvälle tai luoliin, mutta perus harrastajia tuntuu menehtyvät noilla lomareissuilla ym.

73

7807

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Elämä on laiffii

      Itse olen vain kokeillut regulaattoria, en varsinaisesti sukeltanut sen kanssa. Regulaattori on siis se suukappale johon tulee pulloista hengityskaasua ja joka ohjaa uloshengitettävän ilman veteen. Regulaattorin kautta hengittäminen pitää tehdä ns. tietoisesti.

      Varsinaisia syitä kuolemiin ei tiedä kuin ne - jotka eivät enää tule sitä kertomaan. Voin kuitenkin kuvitella tilanteen että sukeltaessa säikähdetään jotain - esimerkiksi että lähdetään ajelehtimaan syvemmälle. Käydään panikoimaan ja hätäpäissään tuntuu ettei saakaan ilmaa. Saatetaan sylkäistä regu suusta eikä saada sitä enää takaisin kun paniikki sotkee ja happi tuntuu loppuvan. Seurauksena tietysti veden vetäminen keuhkoihin ja lopun voi jokainen kuvitella.

      Laitteiden tekniset viat taitavat olla promillen luokkaa sukellusonnettomuuksien syissä.

      • puli puli

      • Regulaattori on paineilmapullon päässä oleva osa, joka säätää paineilman hengitettäväksi.. Suuhun tuleva on nimeltään annostelija.

        T.Mika


      • AP Mika
        mika44_014 kirjoitti:

        Regulaattori on paineilmapullon päässä oleva osa, joka säätää paineilman hengitettäväksi.. Suuhun tuleva on nimeltään annostelija.

        T.Mika

        T:minä


      • puli-puli
        puli puli kirjoitti:

        Sukelluskuolemat johtuvat usein hukkumisesta http://tinyurl.com/faktat

        Ihminen ei ole mikään vesieläin.
        Siksi sukeltelu on tavallaan luonnotonta touhua.


      • Anonyymi
        puli-puli kirjoitti:

        Ihminen ei ole mikään vesieläin.
        Siksi sukeltelu on tavallaan luonnotonta touhua.

        Suurin syy in kun happi siis ilma loppuu, tai sitä ei tule.
        Myös eksyminen sii ei tiedetä mikä on suunta


    • -----------------

      Kyllä sukellukseen liittyy vaaroja. Paine-erot,sukellustauti,ym.
      Esimerkkinä voi mainita että 5 m syvyydessä on paine jo 50% yli normaalin joten petollista ja vaarallista ainakin jos sukeltaa laitteilla (keuhkorepeämä).
      Ja mitä tuohon happeen tulee niin pullossa jos on happea niin 6m syvemmälle et voi mennä. Eli ei yksinkertaista.
      Goolaamalla löytyy varmaan tietoa tai sitten kirja kirjastosta . Huomaat että ei sinne niin vaan mennä.

    • suklaaja1

      Suurin syy sukelluskuolemiin on ihan normaali sairauskohtaus joka olisi tullut vaikka himassa pöydän ääressä, jos se tapahtuu laitteet päällä veden alla tai juuri sieltä noustessa luokitellaan se tilastoissa sukellus onnettomuudeksi. Suurissa syvyyksissä riskinä on väärät seoskaasut, hypotermia, paniikki, omien taitojen ylittäminen, puutteellinen koulutus ja laiteviat ym. Luolissa, hylyissä ym. paikoissa riskejä on paljon ja sukeltajat tietävät ne.

      • pikkujuttuja voi oll

        Eikä tarvitse olla edes varsinainen sairaskohtaus. Ajatelkaas jos alkaa syvyyksissä aivastuttamaan, yskittämään tai tulee hikka. Lista ei lopu tähän.


      • Padi RD
        pikkujuttuja voi oll kirjoitti:

        Eikä tarvitse olla edes varsinainen sairaskohtaus. Ajatelkaas jos alkaa syvyyksissä aivastuttamaan, yskittämään tai tulee hikka. Lista ei lopu tähän.

        Hyvin onnistuu aivastaminen ja yskiminen eikä hikkakaan haittaa. Aivastamisen kohdalla tosin kannattaa pitää kädellä annostajaa suussa ettei joudu etsimään sitä aivastamisen jälkeen, eipä siinäkään tosin montaa sekuntia mene aikaa jos on vähänkin sukeltanut niin tietää kuinka se löytyy nopeasti (ja sitä suusta kadonneen annostajan etsimistä sukelluksissa harjoitellaan kurssilla).

        Niin ja jos sen iltajuhlimisen jälkeen on krapula niin ei välttämättä kannata lähteä sukeltamaan vaikka annostajan läpi oksentaminen onnistuukin, seuraavat hengenvedot pitää vaan tehdä vähän varovaisemmin kun annostajaan saattaa jäädä vähän jämiä...

        Yhdellä tuntemallani sukelluskouluttajalla on tapana välillä rentouttaa hermoilevia oppilaita syömällä välipalaa pinnan alla, hyvin onnistuu sekin kun valitsee eväät sopivasti (banaani, viinimarjoja tms. helposti syötävää). Oppilaiden hermoilu katoaa yleensä aika hyvin kun näkevät tuollaista.

        Hyvin usein sukellustapaturmissa syynä on turvallisuusohjeiden noudattamatta jättäminen tai vääränlainen hölmöily joko osaamattomuuden tai liian ylimielisyyden takia. Itsestään liikoja luuleminen on vaarallista missä tahansa lajissa.

        "Normaali" virkistyssukellus eli pelkällä paineilmalla ja maks. 40m syvyydessä suoranousurajojen puitteissa (eli voi nousta suoraan pintaan) ilman yläpuolisia esteitä (ei luola, hylky tms. sukellus) on hyvin turvallista.


      • Anonyymi
        pikkujuttuja voi oll kirjoitti:

        Eikä tarvitse olla edes varsinainen sairaskohtaus. Ajatelkaas jos alkaa syvyyksissä aivastuttamaan, yskittämään tai tulee hikka. Lista ei lopu tähän.

        Et taida olla koskaan scubaa kokeillut, esim yskäisemällä annostelijaan poistetaan vesi suusta eli yskäisy ei haittaa, paineilman hengittäminen kuivaa suuta merkittävästi joten nestetasapaino pitää olla kunnossa ennen sukellusta. Hikka voi tulla ja silloin täytyy vain hengittää normaalisti ja pitää annostelija suussa Tv. Advanced open Water diver


    • Firedive

      No yksi yleinen syy on se, että mennään sukeltamaan Sukeltamattoman tiedoilla.

      Pulloissa ei ole happea kuin ihan erikoishommissa, ja lajin fysiikkaan ja fysiologiaan kuuluu paljon muutakin tiedettävää ja osattavaa kuin että "ongelmia ei ole jos pullossa on happea".

      Ensimmäinen ongelma tietysti liittyy siihen että sukelluskaasua, yleensä ilmaa, on rajallinen määrä. Kaikkein kovinkaan jätkä tai mimmi kun ei voi hengittää vettä.

      Sen lisäksi tulevat paine-erojen aiheuttamat fysiologiset jutut. Ihmisen ilmantäyttämiä onteloita ei ole varsinaisesti tehty sukeltamista silmälläpitäen enää muutamaan evoluutiokiertoon, ja niihin liittyy kaikenlaisia ongelma alkaen vähemmän harmillisesta tärykalvon puhkeamisesta vaikkapa keuhkorepeämään.

      Ihmisen hengitys- ja verenkiertoelimistökin on suunniteltu toimimaan noin 1 barin paineessa, eli suunnilleen merenpinnan tasolla - tietty marginaali. Sukeltaminen veden alle nostaa painetta hyvin nopeassa tahdissa moninkertaiseksi, mikä muuttaa hengityskaasujen (yleensä ilman sisältämän hapen ja typen) käyttäytymistä elimistössä. Seuraksia on sukeltajantaudista typpinarkoosiin ja happimyrkytykseen. Lisää tulee kun mennään eksoottisempiin sukellus kaasuihin.

      Psyykkinen paine on oma juttunsa. "Elämä on laiffii" kuvailikin jo paniikin aiheuttamia ongelmia. Varsinkin suomalaisissa pimeissä ja sameissa vesissä psyykkinen paine on varsinkin kokemattomalle kovempi kuin ulkomaisissa "akvaarioissa". Se pistää joskus tekemään typeriä valintoja.

      Oma lukunsa, kuten totesitkin, on tietysti hylky- luola- yms. sukeltaminen, jossa suora pintaannousu on estynyt. Tietysti se on syvemmältä vaarallista tai mahdotonta jo ihan noiden kaasujuttujenkin takia, mutta tietysti jos pintaan ei pääse ennen kaasun loppumista on tilanne aika heikko. Juuri nythän Norjassa suunnitellaan parin suomalaisen hakemista syvältä luolasta.

      Kuten "suklaaja1" kertoo, ihan tavallista on myös ihan perinteiset sairaskohtaukset. Tietysti sukeltamisen aiheuttama fyysinen kuormitus lisää altiiutta valmiiksi riskiryhmään kuuluvilla ihmisillä. Lisäksi kun sukeltaminen mielletään "kenen tahansa" lajiksi, ja siellä todella on kaikenkuntoisia, -painoisia ja -ikäisiä harrastajia aika vaihtelevalla terveys- ja liikuntahistorialla niin ei se ihme, että silloin tällöin joku tilttaa.

      Siinäpä jonkunmoinen läpileikkaus.

      Jos joku yhteenveto pitäisi tehdä, niin ehkä se, että sukeltaminen ei todellakaan ole sitä, että vedetään "happipullo" selkään ja painutaan pinnanalle muistaen hengittää. Tasapainotukseen ja paineentasaukseen ( kaksi eri asiaa) liittyvät asiat, sukelluskaasuasiat, syvyyden tuomat ongelmat, suoranousuesteet joko syvyyden ja ajan yhdistelmän tai fyysisen esteen takia ja terveydentila-asiat tuovat aika paljon sellaista mikä pitää osata.

      Koska mielestäni on vähän kyseenalaista neuvoa tällaisia asioita kovin seikkaperäisesti tällaisella keskustelufoorumilla, ei mielestäni ole järkevää menä asiassa kovin syvälle seikkaperäisyyksiin.

      Mutta koska tietämättömänkin on parempi tietää mitä ei tiedä, niin jos haluat hyvän yleiskuvan niin lue vaikka Timo Vikman : Sukellus. Siitä saat yleissivistystä varmasti tarpeeksi.
      Jos sen sijaan haluat tietää ja osata kaiken tarpeellisen ruvetaksesi itse sukeltamaan, mene kurssille ja etene jotain koulutusjärjestelmää pitkin vaativampiin hommiin sitä mukaa kun kokemuksesi kasvaa.

      • suklaaja1

        Ja taas rebe-sukeltajien onnettomuus, niitä kyllä tapahtuu ikävän paljon mutta eiköhän näistäkin tapauksista saada lisä tietoa kun laverit saadaan ylös ja tietokoneet ja laitteet tutkittua


      • jiitu jiitu
        suklaaja1 kirjoitti:

        Ja taas rebe-sukeltajien onnettomuus, niitä kyllä tapahtuu ikävän paljon mutta eiköhän näistäkin tapauksista saada lisä tietoa kun laverit saadaan ylös ja tietokoneet ja laitteet tutkittua

        Joo. Jos tavallisen virksistyssukelluksen laitteet huoltaa kunnolla, niin aika vähissä on teknisistä vioista johtuvat onnettomuudet noissa. Ja jos vielä viitsii vaan noudattaa normaaleja rutiineja, kuten paritarkastuksen (että pullo on oikeasti auki ennen kuin sinne veteen loikkaa) ja oikeasti jättää riittävästi ilmaa tankkiin, eikä sukella "viimeisillä höyryillä", niin sairauskohtauksia lukuunottamatta on aika vähissä nuo muutkin onnettomuudet.

        Mutta rebe-touhuissa näyttää kyllä tuo tekniikka olevan vielä aika pelottavan epäluotettavaa. Jossain muistan kuulleeni jonkun heiton (se kuuluisa mutu), että joka tuhannes sukellus tulee niissä häiriöitä. Jos (ja selvästi kun, nytkin tuolla norjassa vikaantumisprosentti vaikutti olevan 40 %) tuo on edes suurin piirtein oikeassa, melko extreme-lajista on kyse. Sen lisäksi, että rebet vikaantuu usein, se tapahtuu käytännössä aina myös vaikeissa olosuhteissa (koska siellä niitä rebejä käytetään), eli syvällä, josta ei kovin nopeasti pintaan nousta ainakaan ilman merkittävää riskiä sukeltajantaudista.

        Itse en kyllä tuollaisten vehkeiden kanssa lähtisi luolaan. 1/1000 riski kuolla on aika kova riski päästä kokemaan ahtaanpaikan kammo, jotta näkisi kiviseiniä ympärillänsä.

        Mun on oikeasti pakko ihmetellä, että mikä tuolla norjan luolassa oikeasti viehättää.


      • mahdollisesti ehkä
        jiitu jiitu kirjoitti:

        Joo. Jos tavallisen virksistyssukelluksen laitteet huoltaa kunnolla, niin aika vähissä on teknisistä vioista johtuvat onnettomuudet noissa. Ja jos vielä viitsii vaan noudattaa normaaleja rutiineja, kuten paritarkastuksen (että pullo on oikeasti auki ennen kuin sinne veteen loikkaa) ja oikeasti jättää riittävästi ilmaa tankkiin, eikä sukella "viimeisillä höyryillä", niin sairauskohtauksia lukuunottamatta on aika vähissä nuo muutkin onnettomuudet.

        Mutta rebe-touhuissa näyttää kyllä tuo tekniikka olevan vielä aika pelottavan epäluotettavaa. Jossain muistan kuulleeni jonkun heiton (se kuuluisa mutu), että joka tuhannes sukellus tulee niissä häiriöitä. Jos (ja selvästi kun, nytkin tuolla norjassa vikaantumisprosentti vaikutti olevan 40 %) tuo on edes suurin piirtein oikeassa, melko extreme-lajista on kyse. Sen lisäksi, että rebet vikaantuu usein, se tapahtuu käytännössä aina myös vaikeissa olosuhteissa (koska siellä niitä rebejä käytetään), eli syvällä, josta ei kovin nopeasti pintaan nousta ainakaan ilman merkittävää riskiä sukeltajantaudista.

        Itse en kyllä tuollaisten vehkeiden kanssa lähtisi luolaan. 1/1000 riski kuolla on aika kova riski päästä kokemaan ahtaanpaikan kammo, jotta näkisi kiviseiniä ympärillänsä.

        Mun on oikeasti pakko ihmetellä, että mikä tuolla norjan luolassa oikeasti viehättää.

        Norjan Poliisi on takavarikoinut tuolla kaiken käytetyn kaluston tutukimuksiansa varten. Monessa debrather- laitteessa valmistajan ilmoittama maksikäyttömisyvyys on 100 m ja alin käyttölämpötila 4 C, näin esim Poseidon Se7enissä . Yhteensä neljä varsinaisen ja varalaitteen vikaantumista 129 m syvyydessä lähes 0 aseteisessa vedessä ole minkään sattuman vaan mahdollisesti tietoisesti otetun riskin toteutumisen seurausta. Sukeltajan kiinnijuuttuminen pidensi aikaa joka jouduttiin viettämään "liian syvällä" ja laitteet hajosivat. Myös skootteri vikaantui, mikähän sen sallittu käyttösyvyys mahtaa olla?


      • suklaaja1
        mahdollisesti ehkä kirjoitti:

        Norjan Poliisi on takavarikoinut tuolla kaiken käytetyn kaluston tutukimuksiansa varten. Monessa debrather- laitteessa valmistajan ilmoittama maksikäyttömisyvyys on 100 m ja alin käyttölämpötila 4 C, näin esim Poseidon Se7enissä . Yhteensä neljä varsinaisen ja varalaitteen vikaantumista 129 m syvyydessä lähes 0 aseteisessa vedessä ole minkään sattuman vaan mahdollisesti tietoisesti otetun riskin toteutumisen seurausta. Sukeltajan kiinnijuuttuminen pidensi aikaa joka jouduttiin viettämään "liian syvällä" ja laitteet hajosivat. Myös skootteri vikaantui, mikähän sen sallittu käyttösyvyys mahtaa olla?

        Ensin tutkii Norja sitten meidän oma virkavalta ja lopuksi sukeltajaliiton turvallisuusvaliolautakunta, sitten saadaan ehkä jotain lausuntoja mikä laitteissa oli vikana. Siihen asti pelkkää arvailua.


      • Ysymyksiä
        suklaaja1 kirjoitti:

        Ensin tutkii Norja sitten meidän oma virkavalta ja lopuksi sukeltajaliiton turvallisuusvaliolautakunta, sitten saadaan ehkä jotain lausuntoja mikä laitteissa oli vikana. Siihen asti pelkkää arvailua.

        Kerroppa suklaaja1 mitä ja miten Suomen sukeltajaliiton turvallisuusvaliokunta "_tutkii_" onnettomuuden?

        Sillä ei ole mitään viranomaisvaltuuksia, ja vielä vähemmään yhtään mitään valtuuksia Norjassa tapahtuneen onnettomuuden suhteen. Sukeltajaliiton saamat tiedot ovat siis ihan samoja kuin mitä tavallinen henkilö voi nettiä ja muita tiedotusvälineitä seuraamalla saada. Jos sukelluksesta selvinneet sitten _haluavat_ antaa tarkempia tietoja liitolle ne he voivat sen tehdä. Liitto voi sitten sen perusteella antaa jonkin tiedotteen asiasta - mutta siinä se.

        Myöskään meidän viranomaiset eivät kai tutki asiaa ellei Norjasta tule pyyntöä siihen? Onko sellainen pyyntö tullut?

        Kaikki onnettomuudet - auto-, lento-, moottoripyörä-, mikä vaan - synnyttävät aina arvailuja ja pohdintaa, Osa pohdinnoista voi osua oikeaan tai ainakin antaa muille tietoa siitä, mikä voi mennnä pieleen, eli auttaa vähentämään onnettomuuksia tulevaisuudessa.


      • suklaaja1
        Ysymyksiä kirjoitti:

        Kerroppa suklaaja1 mitä ja miten Suomen sukeltajaliiton turvallisuusvaliokunta "_tutkii_" onnettomuuden?

        Sillä ei ole mitään viranomaisvaltuuksia, ja vielä vähemmään yhtään mitään valtuuksia Norjassa tapahtuneen onnettomuuden suhteen. Sukeltajaliiton saamat tiedot ovat siis ihan samoja kuin mitä tavallinen henkilö voi nettiä ja muita tiedotusvälineitä seuraamalla saada. Jos sukelluksesta selvinneet sitten _haluavat_ antaa tarkempia tietoja liitolle ne he voivat sen tehdä. Liitto voi sitten sen perusteella antaa jonkin tiedotteen asiasta - mutta siinä se.

        Myöskään meidän viranomaiset eivät kai tutki asiaa ellei Norjasta tule pyyntöä siihen? Onko sellainen pyyntö tullut?

        Kaikki onnettomuudet - auto-, lento-, moottoripyörä-, mikä vaan - synnyttävät aina arvailuja ja pohdintaa, Osa pohdinnoista voi osua oikeaan tai ainakin antaa muille tietoa siitä, mikä voi mennnä pieleen, eli auttaa vähentämään onnettomuuksia tulevaisuudessa.

        suomessa nyt vain sukeltajaliiton turvallisuusvaliolautakunta tutkii suomalaisille tapahtuneet sukellusonnettomuudet myös ulkomailla tapahtuneet.(suomen maaperällä myös ulkolaisille tapahtuneet) virkavalta pyytää apua koska liitossa on parhaat asiantuntijat analysoimaan laitteita, mittareita jne,,,
        ja sukeltaliiton tiedonanto tapahtumien kulusta on se jota olet voinut netissä eri saiteilta lukea. liittoon selvinneet sukeltajat sen raporttinsa antoivat heti kotiuduttuaan


      • Tietoinen avaaja
        Ysymyksiä kirjoitti:

        Kerroppa suklaaja1 mitä ja miten Suomen sukeltajaliiton turvallisuusvaliokunta "_tutkii_" onnettomuuden?

        Sillä ei ole mitään viranomaisvaltuuksia, ja vielä vähemmään yhtään mitään valtuuksia Norjassa tapahtuneen onnettomuuden suhteen. Sukeltajaliiton saamat tiedot ovat siis ihan samoja kuin mitä tavallinen henkilö voi nettiä ja muita tiedotusvälineitä seuraamalla saada. Jos sukelluksesta selvinneet sitten _haluavat_ antaa tarkempia tietoja liitolle ne he voivat sen tehdä. Liitto voi sitten sen perusteella antaa jonkin tiedotteen asiasta - mutta siinä se.

        Myöskään meidän viranomaiset eivät kai tutki asiaa ellei Norjasta tule pyyntöä siihen? Onko sellainen pyyntö tullut?

        Kaikki onnettomuudet - auto-, lento-, moottoripyörä-, mikä vaan - synnyttävät aina arvailuja ja pohdintaa, Osa pohdinnoista voi osua oikeaan tai ainakin antaa muille tietoa siitä, mikä voi mennnä pieleen, eli auttaa vähentämään onnettomuuksia tulevaisuudessa.

        Norjan tapauksessa vainajat avataan joka tapauksessa sekä Norjassa nyt kun ovat nostettu pintaa, että Suomessa kun vainajat siirretään suomeen. Suomessa myös, miksi? vaikka Norje tekee oman kuolemansyy selvityksen. Herääkin kysymys onko järkeä raapia vainajia lisää auki suomen päässä jos Norja on sen jo kertaalleen tehnyt.

        Todennäköinen kuoleman syy on hukkuminen, se mitä tapahtunut ja johtanut tähän tapahtunaan on jo toinen asia.

        Selkeästi sukelluksen eri vaiheet jos jotain tapahtuu on laiminlyöty tai laskettu itselle epäedulliseksi, mutta siitä kun selvityksiä tulee.

        Olisivat hyviä julkaista ihan opetuksen kannalta monelle sukeltajalle, kuinka toimia ja kuinka ei toimia tietyissä syvyyksissä.


      • pukeltaja
        Tietoinen avaaja kirjoitti:

        Norjan tapauksessa vainajat avataan joka tapauksessa sekä Norjassa nyt kun ovat nostettu pintaa, että Suomessa kun vainajat siirretään suomeen. Suomessa myös, miksi? vaikka Norje tekee oman kuolemansyy selvityksen. Herääkin kysymys onko järkeä raapia vainajia lisää auki suomen päässä jos Norja on sen jo kertaalleen tehnyt.

        Todennäköinen kuoleman syy on hukkuminen, se mitä tapahtunut ja johtanut tähän tapahtunaan on jo toinen asia.

        Selkeästi sukelluksen eri vaiheet jos jotain tapahtuu on laiminlyöty tai laskettu itselle epäedulliseksi, mutta siitä kun selvityksiä tulee.

        Olisivat hyviä julkaista ihan opetuksen kannalta monelle sukeltajalle, kuinka toimia ja kuinka ei toimia tietyissä syvyyksissä.

        suomen lainsäädäntö vaatii omat avaukset vaikka vainaja onkin jo onnettumuus maassa avattu, sinällään aika hullua koska kertaalleen "siputuista" elimistä ei kauheasti uutta tutkittavaa löydy.
        Tekniikkasukeltajat kertaavat ja kertaavat eri kursseilla turvallisuutta ja mitä voi mennä pieleen ja millä sen voi korjata.
        Tilanteet vain noilla syvyyksillä ei anna muuta mahdollisuutta kuin ratkaista ongelma siellä tai mitään ratkaistavaa ei ole, se on jäljelle jääneiden tehtävä.
        Tekniikka sukellukset ovat niin vaativia juttuja että virheisiin ei vain ole yksinkertaisesti mahdollisuutta ne ovat ikävä kyllä usein kohtalokkaita, pienestäkin asiasta voi tulla noilla syvyyksillä ja ajoilla kohtalokkaita. Sukeltajaliitto tekee arvokasta työtä kouluttamalla ja tutkimalla ja analysoimalla jo tapahtuneita ikäviä onnettomuuksia sekä jakamalla niistä saadun tiedon koulutuksissaan ehkäisemään seuraavaa onnettomuutta. Paljon on opittu mutta vielä on opittavaa.


      • monennenko kohdalla
        mahdollisesti ehkä kirjoitti:

        Norjan Poliisi on takavarikoinut tuolla kaiken käytetyn kaluston tutukimuksiansa varten. Monessa debrather- laitteessa valmistajan ilmoittama maksikäyttömisyvyys on 100 m ja alin käyttölämpötila 4 C, näin esim Poseidon Se7enissä . Yhteensä neljä varsinaisen ja varalaitteen vikaantumista 129 m syvyydessä lähes 0 aseteisessa vedessä ole minkään sattuman vaan mahdollisesti tietoisesti otetun riskin toteutumisen seurausta. Sukeltajan kiinnijuuttuminen pidensi aikaa joka jouduttiin viettämään "liian syvällä" ja laitteet hajosivat. Myös skootteri vikaantui, mikähän sen sallittu käyttösyvyys mahtaa olla?

        " Yhteensä neljä varsinaisen ja varalaitteen vikaantumista 129 m syvyydessä lähes 0 aseteisessa vedessä ole minkään sattuman vaan mahdollisesti tietoisesti otetun riskin toteutumisen seurausta."

        Ja mistäköhän tämä väittämä on repäisty? Eiköhän se todellinen tapahtunut riski liene ollut muualla kuin ympäristöön sopimattomissa laitteissa.


      • submersio
        pukeltaja kirjoitti:

        suomen lainsäädäntö vaatii omat avaukset vaikka vainaja onkin jo onnettumuus maassa avattu, sinällään aika hullua koska kertaalleen "siputuista" elimistä ei kauheasti uutta tutkittavaa löydy.
        Tekniikkasukeltajat kertaavat ja kertaavat eri kursseilla turvallisuutta ja mitä voi mennä pieleen ja millä sen voi korjata.
        Tilanteet vain noilla syvyyksillä ei anna muuta mahdollisuutta kuin ratkaista ongelma siellä tai mitään ratkaistavaa ei ole, se on jäljelle jääneiden tehtävä.
        Tekniikka sukellukset ovat niin vaativia juttuja että virheisiin ei vain ole yksinkertaisesti mahdollisuutta ne ovat ikävä kyllä usein kohtalokkaita, pienestäkin asiasta voi tulla noilla syvyyksillä ja ajoilla kohtalokkaita. Sukeltajaliitto tekee arvokasta työtä kouluttamalla ja tutkimalla ja analysoimalla jo tapahtuneita ikäviä onnettomuuksia sekä jakamalla niistä saadun tiedon koulutuksissaan ehkäisemään seuraavaa onnettomuutta. Paljon on opittu mutta vielä on opittavaa.

        Suomessa tapahtuvan avauksen sisältö riippuu kokonaan lähtö/tapahtumamaan avauksen tasosta. Sivistyneissä länsimaissa tehty avaus on kokonaisuudessaan yleensä riittävä, jolloin tarvitaan vain asiakirjojen kääntäminen suomeksi ja ehkä pinnalllista tarkastelua.
        Sen sijaan joistakin etelän maista tulevat asiapaperit ovat niin puutteellisia, että avaus pitää tehdä uudelleen. Noissa maissa ihminen näet kuolee vain "rintatautiin" tai "vatsatautiin" ja usein ovat vielä hävittäneetkin sisäelimet.
        Sukellusonnettomuuksien syinä voi olla mm. sovitusta sukellussuunnitelmasta poikkeaminen esim alueen tai syvyyden suhteen, hätääntyminen/ryntäily/kiire, mikä johtaa nopeaan hengityskaasun kulumiseen. Talviolosuhteet asettavat myös kovia vaatimuksia ja silloin homma sopii vain erittäin kokeneille.
        Talvella kylmettyy, pukuun voi tulla repeämä, regulaattori voi jäätyä ym.
        Näitä voi tapahtua jo 20-30 metrissäkin, vaikka aika on vain 20-30 min.
        Nyt puheena oleva luolasukellus oli äärimmäistä extremehommaa, missä samaa kaasuseosta kierrätettiin puhdistuslaitteiden läpi. Tässähän ylitettiin aika rankasti 5h =) jopa 8 h ja homma sisälsi pullojen irroittaminen sulkeltajasta ahtaan paikan ohittamiseksi ym .
        Näistä asioista ei maalikkojen pitäisi antaa mitään lausuntoja, kun eivät tiedä miten vaativasta ja erikoisesta projektista oli kyse. Ei voi olla tuo pelastuskaan helppo tehtävä, kun norjan lisäksi englannista tulee pelastajia paikalle.


      • markku_sts21

        Poks hei nyt kun ollaan nostettu kissa pöydälle niin utelen asiasta tietäviltä vähän nippelitietoa:

        Elikkäs toisessa maailmansodassa Italialaiset sammakkomiehet käyttivät pendulum-tyylistä rebreatheria. Hengityskaasuna käytettiin puhdasta happea vaikka tiedettiin että operaatiossa joudutaan sukeltamaan aika syvälle (siis yli 6m). Miksi puhdasta happea käytettiin eikä perus ilmaa? Yhdestä asiakirjasta luin että yksinkertaisesti ei tiedetty asiasta yhtään mitään mutta mikä ajoi brittien kuin Italian sotavoimat käyttämään puhdasta happea? Pullot ruostuu, kallista valmistaa, äijät kuukahtaa veteen ja paloturvallisuusriski.

        Pitkään häirinnyt tuo seikka. En ole koskaan sukeltanut mutta tein tekniikantyötä suljetuista ilmanvaihtojärjestelmistä ja rebreather-järjestelmä tuli käsiteltyä työn ohessa.


      • Ysymyksiä
        suklaaja1 kirjoitti:

        suomessa nyt vain sukeltajaliiton turvallisuusvaliolautakunta tutkii suomalaisille tapahtuneet sukellusonnettomuudet myös ulkomailla tapahtuneet.(suomen maaperällä myös ulkolaisille tapahtuneet) virkavalta pyytää apua koska liitossa on parhaat asiantuntijat analysoimaan laitteita, mittareita jne,,,
        ja sukeltaliiton tiedonanto tapahtumien kulusta on se jota olet voinut netissä eri saiteilta lukea. liittoon selvinneet sukeltajat sen raporttinsa antoivat heti kotiuduttuaan

        Suklaaja1: "suomessa nyt vain sukeltajaliiton turvallisuusvaliolautakunta tutkii suomalaisille tapahtuneet sukellusonnettomuudet myös ulkomailla tapahtuneet. ... ...."

        Voitko vielä tarkentaa miten tuo _tutkiminen_ tapahtuu? Lähettääkö liitto asiantuntijaryhmän tutustumaan tapahtumapaikkaan, onko sillä esim. oikeus ristikuullustella osallisia, saada kaikki asiaan liittyvä tieto käyttöönsä, päästä rajoituksetta tutkimaan ja analysoimaan käytettyjä sukelluslaitteita jne.?

        Tuo kaikki on ehkä mahdollista, jos osalliset näin haluavat. Mutta se siis riippuu osallisista itsestään (eipä silti, varmaan he haluavatkin tehdä yhteistyötä ja tuoda selvyyttä tapahtumaketjuun).

        Pointti on se, että liitto ei millään valtuutuksella _tutki_ asioita kuten jokin viranomainen. Se tekee tietysti erittäin arvokasta työtä mm. tiedottamalla onnettomuuksista ja välittämällä ja kokoamalla tietoa, hyvä niin.

        Mutta liitto ei ole mikään ylin- ja lopullinen asiantuntija ja -päättäjä. Kyse on harrastustoiminnasta, ihan kuin vaikka retkiluistelussa tai kuviokellunnassa tai poniratsastuksessa. Tuskin liiton päättäjät edes haluavat itselleen mitään viranomaistapaista vastuuta ja onnettomuuksien selvitysvelvoitetta.

        Mutta kerropa vielä missä on ne _tutkimukset_ ulkomailla suomalaisille sukeltajille tapahtuneista onnettomuuksista? Mikä asiantuntijaporukka liitosta kävi paikanpäällä tutkimassa? Vai ovatko ne salattua sisäpiirin tietoa?

        Muutama tiedote liitolta löytyy, mutta eihän niissä ole edes kaikki ulkomailla suomalaisille sukeltajille tapahtuneet onnettomuudet parin vuoden ajalta.


      • suklaaja1
        Ysymyksiä kirjoitti:

        Suklaaja1: "suomessa nyt vain sukeltajaliiton turvallisuusvaliolautakunta tutkii suomalaisille tapahtuneet sukellusonnettomuudet myös ulkomailla tapahtuneet. ... ...."

        Voitko vielä tarkentaa miten tuo _tutkiminen_ tapahtuu? Lähettääkö liitto asiantuntijaryhmän tutustumaan tapahtumapaikkaan, onko sillä esim. oikeus ristikuullustella osallisia, saada kaikki asiaan liittyvä tieto käyttöönsä, päästä rajoituksetta tutkimaan ja analysoimaan käytettyjä sukelluslaitteita jne.?

        Tuo kaikki on ehkä mahdollista, jos osalliset näin haluavat. Mutta se siis riippuu osallisista itsestään (eipä silti, varmaan he haluavatkin tehdä yhteistyötä ja tuoda selvyyttä tapahtumaketjuun).

        Pointti on se, että liitto ei millään valtuutuksella _tutki_ asioita kuten jokin viranomainen. Se tekee tietysti erittäin arvokasta työtä mm. tiedottamalla onnettomuuksista ja välittämällä ja kokoamalla tietoa, hyvä niin.

        Mutta liitto ei ole mikään ylin- ja lopullinen asiantuntija ja -päättäjä. Kyse on harrastustoiminnasta, ihan kuin vaikka retkiluistelussa tai kuviokellunnassa tai poniratsastuksessa. Tuskin liiton päättäjät edes haluavat itselleen mitään viranomaistapaista vastuuta ja onnettomuuksien selvitysvelvoitetta.

        Mutta kerropa vielä missä on ne _tutkimukset_ ulkomailla suomalaisille sukeltajille tapahtuneista onnettomuuksista? Mikä asiantuntijaporukka liitosta kävi paikanpäällä tutkimassa? Vai ovatko ne salattua sisäpiirin tietoa?

        Muutama tiedote liitolta löytyy, mutta eihän niissä ole edes kaikki ulkomailla suomalaisille sukeltajille tapahtuneet onnettomuudet parin vuoden ajalta.

        Kuten aiemmin kerroin tutkivat he varusteet ja analysoivat sukellustietokoneen jne ja vain ja ainoastaan poliisiviranomaisten pyynnöstä, että silleen


      • Ysymys
        suklaaja1 kirjoitti:

        Kuten aiemmin kerroin tutkivat he varusteet ja analysoivat sukellustietokoneen jne ja vain ja ainoastaan poliisiviranomaisten pyynnöstä, että silleen

        Kyllä, varmaan tutkivat, jos viranomaiset sitä pyytävät - mielenkiintoista olisi tietää onkä tällainen pyyntö tullut tai tulossa, vai riittäisiköhän tässä, etttä Norjan viranomaiset selvittävät asian?

        Alla muuten Sukeltajaliiton sivuilta suoraa lainausta. Kertoo aika hyvin mitä vapaaehtoisuuteen perustuva harrastusoiminta voi tehdä (_alleviivaukset mun tekemät_):

        "Sukeltajaliiton Laitesukellus- ja turvallisuusvaliokunnan nimitetty onnettomuustutkintatyöryhmä _pyrkii_ keräämään ja analysoimaan tietoja Suomessa ja suomalaisille tapahtuneista sukellusonnettomuuksista." ... ...

        "Onnettomuuksien tiedot kerätään poliisin toimesta ja toimitetaan omaisille. Sukeltajaliitto _tilastoi_ näitä tietoja saamiensa _vapaaehtoisraporttien_ pohjalta. ... ..."

        Niin, ja entäs niiden muiden ulkomailla suomalaisille tapahtuneiden sukellusonnettomuuksien tutkinnat - onko liitolle lähetetty kaikki asiaankuuluva materiaali, varusteet ja onnettomuuksiin joutuneiden suketietokoneet? Onko liitto näitä vaatinut, millä valtuuksilla, keneltä? Kuka ne on lähettänyt - paikallinen poliisiko, matkatoimisto, yks Matti vai oliko se Pekka? Tärkeintä: missä ovat liiton tutkimusraportit?

        Eli sitä vaan, että kun on kyse _vapaaehtoisesta harrastustoiminnasta_ niin on turha yrittää tehdä siitä jotain ihmeellisempää tai virallisempaa kuin se on.

        Myös onnettomuudet tapahtuvat pääasiassa _vapaaehtoisessa harrastustoiminnassa ja vapaa-ajalla_.


      • suklaaja1
        Ysymys kirjoitti:

        Kyllä, varmaan tutkivat, jos viranomaiset sitä pyytävät - mielenkiintoista olisi tietää onkä tällainen pyyntö tullut tai tulossa, vai riittäisiköhän tässä, etttä Norjan viranomaiset selvittävät asian?

        Alla muuten Sukeltajaliiton sivuilta suoraa lainausta. Kertoo aika hyvin mitä vapaaehtoisuuteen perustuva harrastusoiminta voi tehdä (_alleviivaukset mun tekemät_):

        "Sukeltajaliiton Laitesukellus- ja turvallisuusvaliokunnan nimitetty onnettomuustutkintatyöryhmä _pyrkii_ keräämään ja analysoimaan tietoja Suomessa ja suomalaisille tapahtuneista sukellusonnettomuuksista." ... ...

        "Onnettomuuksien tiedot kerätään poliisin toimesta ja toimitetaan omaisille. Sukeltajaliitto _tilastoi_ näitä tietoja saamiensa _vapaaehtoisraporttien_ pohjalta. ... ..."

        Niin, ja entäs niiden muiden ulkomailla suomalaisille tapahtuneiden sukellusonnettomuuksien tutkinnat - onko liitolle lähetetty kaikki asiaankuuluva materiaali, varusteet ja onnettomuuksiin joutuneiden suketietokoneet? Onko liitto näitä vaatinut, millä valtuuksilla, keneltä? Kuka ne on lähettänyt - paikallinen poliisiko, matkatoimisto, yks Matti vai oliko se Pekka? Tärkeintä: missä ovat liiton tutkimusraportit?

        Eli sitä vaan, että kun on kyse _vapaaehtoisesta harrastustoiminnasta_ niin on turha yrittää tehdä siitä jotain ihmeellisempää tai virallisempaa kuin se on.

        Myös onnettomuudet tapahtuvat pääasiassa _vapaaehtoisessa harrastustoiminnassa ja vapaa-ajalla_.

        Kuten jo sanoin tutkivat viranomaisten pyynnöstä ja varmasti pyyntö tulee kun kamat ja kaverit suomeen saadaan


    • Kidukset puuttuu.

      Hietanen Tuntemattomassa sotilaassa:

      "Jos mä olisin affena"

    • diver1

      Ilmeisesti et ole lukenut tarkkaan noita juttuja, perussukellus eli ns. virkistys sukeltamisessa tapahtuu harvoin yhtään mitään. Mikä siis sinällään on ihme, mutta riskit kasvaa pitkillä ja syvillä sukelluksilla, joihin vain kokeneilla on mahdollisuus.

      • d54235f34

        No kyllä noita hengenmenoja sattuu ihan tavallisille virkistyssukeltajillekin ihan täällä Suomessakin tuon tuosta.

        Tuolta niistä voi lukea ja saada käsitystä. Eivät läheskään kaikki ole mitään luola-repe-seoskaasu-meininkiä.

        http://www.sukellus.info/sukelluskuolemat.shtml#2013


      • suklaaja1
        d54235f34 kirjoitti:

        No kyllä noita hengenmenoja sattuu ihan tavallisille virkistyssukeltajillekin ihan täällä Suomessakin tuon tuosta.

        Tuolta niistä voi lukea ja saada käsitystä. Eivät läheskään kaikki ole mitään luola-repe-seoskaasu-meininkiä.

        http://www.sukellus.info/sukelluskuolemat.shtml#2013

        Rebe sukeltajia noista aika monta (3/2013) ikäviä juttuja kaikkinensa.


    • pintamies

      Sukellus on turvallisempaa kuin autoilu!

      • 43534w4

        Perustat tämän mihin?

        Onko sinulla jotain tietoa käytettävissäsi suhteutettuna suoritemääriin?


      • autopilotti1

        Autoilu on tilastollisesti laskettuna sata kertaa vaarallisempaa kuin lentäminen.


      • ei sukeltamiselle

        Höpöhöpö ! Jos päivässä on autoja liikenteessä vaikka100000 ja sukeltajia 100 päivässä, vertaapa vuositasolla monta ihmistä kuolee sukeltaessaan ja monta liikenteessä ,laske suhdeluku


    • hirmu utelias

      Olen käynnyt kuukuttelemassa tätä purtalea, kertoisko joku tarkemman
      paikan. Sukelsivatko lähteeseen.

    • hirmu utelias
    • Hullujen hommaa
    • Nähnyt paljon

      Yleensä suke onnettomuudet tapahtuu kun ei noudateta turvaohjeita,myös oma lukunsa on terveyteen liittyvät riskit?

      Myös omatoimiset sukeltajat (ei suke kurrsia käynneet) ovat oma lukunsa.
      Toki nykyään on liitto löysännyt pääsyvaatimuksia sukellus kurrsille pääsyä,nykyään pääsee yhä nuoremmat sukellus kursille,joilla ei ehkä ole henkisiä valmiuksia sukeltaa avovesissä?

      Saatikka pelastaa ehkä sukellustoveria kun hädässä on?
      Moni nuori painaakin vähemmän kun kaikki varusteet yhteensä?
      Sukeseurat toki hyötyvät kun ikärajakin tippui niin alas,saavat enemmän asiakkaita kurseille.

      Ai niin yläikä rajaa ei myöskään ole,!
      Teoria tunnit vähentyneet plus allastunnitkin,

      • Peilissä syy!

        Sukelluskuolemat johtuvat siitä, että maailmassa on ääliötä yli oman tarpeen.


    • Nasdaq
      • Nasdaq+

        Siis ei riviäkään asiaa.


        "Ajatar on Forumissa".


        (reps)


    • maallikko vipeltäjä

      Veikkaan että lihaskramppi on aika yleinen selitys.

    • -MinäPieraisen-

      Miksei Kaskelotti kärsi sukeltajantaudista? se käy jopa 3km syvyydessä metsästämässä isoja mustekaloja ja palaa sieltä takaisin kuin mitään ei olisikaan:D OPPIKAA siitä valaskalasta miten sulekketaan!

      • Fysiikkaa

        Fisuilla sattuu olemaan vähän erilainen fysiikka, evoluution myötä kehittynyt. Ihmisillä ei luontaisessa elinympäristössään ole tarvetta kestää tuollaisia paineenvaihteluita.


      • Kaskelottiko
        Fysiikkaa kirjoitti:

        Fisuilla sattuu olemaan vähän erilainen fysiikka, evoluution myötä kehittynyt. Ihmisillä ei luontaisessa elinympäristössään ole tarvetta kestää tuollaisia paineenvaihteluita.

        fisu?


    • just de

      häbbi et päniik

    • syvänmerensukeltaja

      snoklaus on taitolaji, ei kannata mennä syvemmälle mitä ei keho kestä vaikka nuppi vaatii.

      • helmenkalastaja1000

        Helmiä kannattaa aina sukellella ilman laitteita, siten yhtyy universumiin.


      • alapää edellä
        helmenkalastaja1000 kirjoitti:

        Helmiä kannattaa aina sukellella ilman laitteita, siten yhtyy universumiin.

        Sukkula sukeltaa Venukseen yleensä niin syvälle että tulee takaseinä vastaan.


    • suklaaja1

      Muutama yksinkertainen syy minkä takia sukeltaessa on helppo päästä hengestään:

      -Sukeltajantauti, elikkäs noustessa liian nopeasti typpi muodostaa kuplia vereen ja ilman oikeaa hoitoa soonmoro. Parinkin metrin syvyydestä liian nopea nousu voi tämän aiheuttaa.

      -Suuntavaiston ja asennon tajun katoaminen. Vedenalainen maailma on siitä ihmeellinen että etenkin pimeässä, tai sameassa vedessä sukeltaessa, paineilmalaitteilla hengitellen kylmässä vedessä tämäkin tapahtuu yllättävän helposti. Tilanne on hengenvaarallinen jos ei tiedä mikä suunta on ylös pintaa kohden ja mikä alas.

      -Sotkeentuminen, kiinnijääminen vaikkapa kalaverkkoon yms. Peliaikaa kun on rajallisesti ainakin jos ei ole kaveria auttamaan.

      -Hätääntyminen/ paniikki. Kokeneellakin sukeltajalla voi olla psyyke äärirajoilla vaikkapa kahden edellämainutun tilanteen osuessa kohdalle sopivan epäsopivassa paikkaa. Panikoiva ihminen ei ajattele, eikä toimi järjellisesti ja siinä tilaanteessa sukeltaja on jo puoliksi hukkunut. Toinenkaan sukeltaja ei pysty auttamaan panikoivaa sukeltajaa.
      Lisäksi hätääntynyt ihminen hengittää paljon nopeammin ja näinollen ilmaa kuluu paljon enemmän ja sukellusaika lyhenee. Lisäksi hyperventiloiva sukeltaja kuuluu tuohun puoliksi hukkuneet porukkaan.

      Esimerkiksi tämäntapaisia vaaroja liittyy sukellukseen. Nämä vaarat tulee vastaan jo laitesukelluksessa muutamien metrien syvyydessä. Kun mennään syvemmälle ja luoliin yms. riskit vain kasvavat.

      Moni sellainen asia mikä ei ole välitön hengenvaara täällä vapaassa ilmassa on elämän ja kuoleman kysymys sukeltaessa. Esim. metsään eksyessä suuntavaisto sekaisin ja paniikissa pitkin poikin haahuillen ei se itsessään aiheuta tilannetta joka johtaa kuolemaan alle puolessa tunnissa. Tai että loukkaat itsesi lenkkipolulla niin ettet pääse liikkumaan omin voimin pois. Ainoa tilanne jolloin se voi johtaa kuolemaan nopeasto on kova pakkanen ja/tai huono vaatetus, mutta silloinkin peliaikaa on paljon verrattuna sukeltaessa tapahtuviin ongelmiin.

      • Tarkennusta

        "-Sukeltajantauti, elikkäs noustessa liian nopeasti typpi muodostaa kuplia vereen ja ilman oikeaa hoitoa soonmoro. Parinkin metrin syvyydestä liian nopea nousu voi tämän aiheuttaa."

        Väärin, parin metrin syvyydessä elimistössä ei ole vielä niinpaljoa typpeä että se muodostaisi kuplia vaikka nousisi pintaan kuinka nopeasti tahansa. Kuplien muodostuminen vaatii tietyn typpipitoisuuden kudoksiin ja typpeä ei siirry riittävästi kudoksiin vielä parissa metrissä. Keuhkorepeämän voi saada hankittua jo parista metristä jos vetää laitteesta keuhkot täyteen ennen nousua. Sukeltajantauti vaatii n. 10 metrin syvyyden (ja pitkähkön sukelluksen siinä syvyydessä).

        Vähän alle 10 metrin syvyydestäkin saa hankittua sukeltajantaudin _jos_ lähtee heti sukelluksen jälkeen lentämään tai korkealle vuoristoon eli reilusti alhaisempaan ilmanpaineeseen. Parinmetrin syvyydestä pitäisi sitten kipaista johonkin everestin rinteelle....


    • ylikessysuki/93

      kyllä huomaa että ketjun aloittaja on saatanan tyhmä "ihminen" hävettäää tuollaisten idioottien takia oikiasti käy kokeilee ja sit kun tulee tekninen vika ni entäs sitte 100 metrii on matkaa ylös päin ni vittu mieti tuota saatanan maa krapu terv suk kurssi 93 yli kessu

      • sisään + ulos

        Taitaa hapenpuute vaivata sinunkin aivoja.


    • Snorklaaja--->

      Nuo Norjassa kuolleet suomalais-sukeltajat käyttivät suljetun kierron laitteita (rebreather), jossa hengityskierto on suljettu. Niistä ei siis tule kuplia uloshengityksessä.

      Ne ovat monimutkaisempia laitteita kuin perinteiset happilaitteet..
      Toinen sukeltaja kuoli ilmeisesti siinä, kun juuttui kiinni luolan ahtaumaan,
      ja rebreather laitteeseen tuli vika. Jos hapen tulo loppuu tulee kuolema
      nopeasti.
      Myös toinen sukeltaja joutui vaikeuksiin rebreather-laitteensa kanssa.

      Eli laitteet koituivat tässä tapauksessa sukeltajien kohtaloksi..

      • Inspis_JJ_

        Kuulemani mukaan todennäköisesti laitteissa ei ole vikaa.
        Reben huono puoli on, että siinä saa helposti ”hitin” (hiilidioksidimyrkytys). ” Hitti” tulee vielä helpommin mitä syvemmällä olet. Koska kaasu puristuu kasaan, näin myös hengityksestä järjestelmään vapautuva hiilidioksidi.
        Scrupperi (suodatin joka poistaa hiilidioksidin sukeltajan hengittämästä kaasusta)voidaan ajatella olevan siivilä. Kun kaasu on puristunut pienenemäksi, se myös tulee läpi pienenemästä reiästä.

        ”Hitin” välttämiseksi pitää hengittää rauhallisesti. Rauhallisesti hengittäminen on vaikeaa, kun on 100 m syvällä kiinni kivessä ja pitäisi päästä irti ilman isompaa voimanponnistusta.

        Hitin saanut ihminen yrittää hengittää enemmän happea. Lopulta hitti etenee kouristuksiin, tajuttomuuteen ja päätyen kuolemaan.

        Todennäköisesti molemmat kuolleet saivat ”hitin” mikä johti tajuttomuuteen ja kun luuppi tai regu ei pysy suussa tajuttomalla tästä seurasi hukkuminen.

        Muut sukeltajat tekivät mitä tehtävissä oli. Mutta tuo kohta missä tuo tapahtui on todella ahdas.


    • En sukella

      Pahimpia onnettomuuksia sukellusrintamalla on sattunut öljynporausteollisuudessa syvänmeren sukelluksen parissa, jossa sukeltajat asuvat syvyyksissä painekammiossa heliumia hengittäen viikkojen ajan ja työskentelevät jopa yli kymmneen ilmakehän paineessa. Norjassa eräs onnettomuus johti neljän sukeltaja räjähtämiseen pitkin seiniä, kun yksi sukeltaja avasi väärän paineventtiilin ja painekammion paine laski räjähdysmäisesti yhdeksän ilmakehää (9baaria). Byford Dolphinin hirvittävä onnettomuus!

      http://en.wikipedia.org/wiki/Byford_Dolphin

    • hopskeikkaa kiekaus

      Täähän on vähän kuin base jumppareilla, duunataan ensin ja funtsataan jälkeenpäin.

    • Sukeltaja-Akka

      Sukeltamiseen liittyy vaaroja ja ne koituvat kokemattomien ja tietämättömien kohtaloksi. Urheilusukelluksssa tapahtuu kuolemia harvoin: syvyydet ovat maksimissaan 40 metrin tietämissä eikä käytetä seoskaasuja (ehkä nitroxia dekojen pidentämiseksi). Tekniikka sukellus on huomattavasti vaarallisempaa, mukana on erilaisia seoskaasuja sekä syvyyttä voi olla 100 metriä. Luolissa sukeltaminen ei kuulu harrastelijoille, vain ammattilaisille. Silloinkin pitää olla erikoisvarustusta, vähintään kahdennetut välineistöt sekä pitkä sukellushistoria. Välineet, joita tekniikka sukeltajat käyttävät poikkeavat urheilijoiden välineistä. Oktot eivät saa jäätyä missään olosuhteissa, on seoskaasut jne. Myös typpinarkoosi on riski sukeltajalle.

      Luolissa sukeltaminen vaatii äärimmäistä stressin ja paineensieto kykyä. Panikoituminen koituu helposti niissä olosuhteissa kuolemaksi. Järvestä pääsee suoranousulla ylös jos äärimmäinen tilanne sitä vaatii. Siinäkin on riskinsä; sukeltajan tauti. Luolasta ei pääse suoraan ylös. Jos sukeltaja ei kykene toimimaan järkevästi ja rationaalisesti, se koituu kuolemaksi. Siinä voi samalla tappaa kaverinsa. Sukellustapahtuma on aina tarkoin suunniteltu. On pintaorganisaatio, joka huolehtii avunhankkimisesta jne. Sekä heillä on yhteyssukeltajiin, narulla ja mahdollisesti myös radiopuhelimitse.

      Kaikki ei mene silti aina kuten on suunniteltu. Joku voi ottaa tarpeettomia riskejä, laitteistoa voi hajota (harvinaista) sekä, joku voi mennä muutoin vikaan. Sillon kun toinen hätääntyy, parin pitää pysyä rauhallisena.

      Suketalmiseen liityy paljon riskejä. Järkevällä koulutuksella ja järjen käytöllä, harrastelijalla ei ole hätää. Nöyryyttä ja viisautta sukelluksiin! :)

      • sukeltaja-akka

        dekojen vähentämiseksi!! XDD korjaan!! kuka nyt pidempään tahtoo venailla... hohooo... niin ja käytettävissä oleva pohja-aika kaksinkertaistuu! :D sukeltajantaudin riski vähenee..


      • snorklaaja---
        sukeltaja-akka kirjoitti:

        dekojen vähentämiseksi!! XDD korjaan!! kuka nyt pidempään tahtoo venailla... hohooo... niin ja käytettävissä oleva pohja-aika kaksinkertaistuu! :D sukeltajantaudin riski vähenee..

        Eli ilmeisesti tuossa norjan tapauksessa sukeltajat joutivat paniikkiin laitteisiin tulleiden vikojen takia.. Vai ?

        Eikö luolasukelluksessa voi käyttää perinteisiä ja varmatoimisia paineilmalaitteita.
        ja regulaattoria ??


      • Aika ja syvyys...
        snorklaaja--- kirjoitti:

        Eli ilmeisesti tuossa norjan tapauksessa sukeltajat joutivat paniikkiin laitteisiin tulleiden vikojen takia.. Vai ?

        Eikö luolasukelluksessa voi käyttää perinteisiä ja varmatoimisia paineilmalaitteita.
        ja regulaattoria ??

        Suurin rajoittava tekijä "perinteisten" paineilmalaitteiden kanssa on käytettävissä olevan kaasun määrä joka rajoittaa sukellusaikaa. Varsinkin syvemmälle mentäessä ilmaa kuluu aika paljon jolloin sukellusaika jää lyhyeksi.

        Rebreather laitteella kaasuseoksesta poistetaan hengityksessä vapautunut hiilidioksidi ja lisätään happea tarpeen mukaan, kaasua ei mene "hukkaan" jolloin päästään huomattavasti pidempiin sukellusaikoihin jokseenkin järjellisen kokoisilla säiliöillä.

        Itselläni 10 litran 200 bar pullo riittää perinteisellä laitteella hieman reilu tunniksi kun sukellussyvyys on n. 12-15m, syvyyden tuplaantuminen tuplaa kaasunkulutuksen (vaikka elimistön hapentarve ei juuri lisäännykään). 5 tunnin sukellus ja 100m syvyyttä -> eipä sitä pulloröykkiötä enää mukana kuljetettaisi.

        Toki luolasukelluksia tehdään myös perinteisillä laitteilla mutta ei noin syvälle ja pitkiä kuin norjassa. Olen itsekin sukeltanut luolissa ja hylyissä perinteisillä paineilmalaitteilla.


      • Osaavia harrastajia

        " ... Luolissa sukeltaminen ei kuulu harrastelijoille, vain ammattilaisille. Silloinkin pitää olla erikoisvarustusta, vähintään kahdennetut välineistöt sekä pitkä sukellushistoria. ... ..."

        Voitko kertoa, minkä virallisen koulutuksen vaatii, että saa "ammattiluolasukeltajan" nimikkeen?

        Eiköhän luolasukeltajat ole 99% erittäin hyvin asiaan perehtyneitä harrastajia, ihan kuin vaikkapa laskuvarjohyppääjät tai vuorikiipeilijät. Vain muutamat ehkä tekevät luolasukellusta oikeasti ammatiksekseen ja elannon hankkimiseksi.


    • tuliko meleen

      A) veden alainen paikka ei ole ihmisen luonnollinen yelinmpäristö. Siellä oleva aikakin on rajattua.
      B) Veden alla on oikesti VAARALLISTA.
      C) Ja homma menee entistäkin vaarallisemmaksi kun tulee PANIIKKI vaarallisessa paikassa.
      D) Liikkuminen säiliö selässä ei tee sinusta notkeaa.
      E) se säiliö voi jäädä kiinni johonkin, mihin et yllä.

    • Leijona 53

      Se tuo ihminen on kumma olento,sen pitää oikein etsimällä etsiä paikkoja missä sais itseltään hengen pois. Vaakakupissa painaa näköjään jännitys enemmän kuin oma henki.

    • jjjj3

      Fffffk

    • Joskus käy huonosti

      Osa harrastuksista on oikeasti kuin myös ammateistakin todella vaarallisia eikä niitä voisi edes harrastaa jos pelkäisi jatkuvasti.
      Eniten ihmettelen ettei ratsastuksessa yleensä satu mitään suurempaa pikkutytöille kun he käsittelevät satoja ellei tuhansia kiloja painavia
      joskus oikukkaita hevoseläimiä?
      Ongelma voi olla se että, vaikka olisi kuinka "osaaja" ja noudattaisi ohjeita ynnä
      varotoimia, vahinko voi tapahtua ja realisoitua yllättävällä tavalla.
      Tietty rutiini ja pelottomuus on kans sukelluksessa tarpeen mutta myös terve
      pelko sekä varovaisuus, jotka tietty ovat hieman ristiriidassa keskenään.
      Varasuunnitelmat ja varahappi voivat aina loppua immeiseltä kesken kans
      veenalla olles kun tapahtuu jotain ylläriä etenki vaikeis olois, semmoseenkin on varauduttava jot konstit loppu kesken ja jäi vika sukellukseks joku kerta
      vetten alla.
      Vesi jo elementtiniä on kunnijoitettava ihmisen kannalta.
      Sanosin et kun menee riittävän vaikeeseen juttuun nii ei kannata jatkaa
      vuorelle kipuamista vaikkei voikkaan tietää miten voi käydä.
      Moni ottaa haasteena jonkin joka onkin vaarallisempaa kun tietäis.
      Ja luottaa omaan kokemukseen ja osaamiseensa ehkäpä liikaakin.
      Mutta maalla on helppo viisastella sitten kun vahinko on merellä jo tapahtunut.
      Niin myös tuhansien järvien maassa.

    • Lukihäilösoomi

      Pöljät, miksi pitää kirjoitella asioista, mistä ei tiedä... Se on ensinnäkin RE-Breather=uudelleen hengittävä. Kemiallisten mäskien kautta suodatellaan coota pois hengitysilmasta ja tosi pieni määrä pullosta tulevaa ilmaa sekaan.

      • tv345t43c

        No etpä sinäkään paljoa tunnu tietävän. Sieltä pullosta ei tuupata lisää ilmaa sekaan. Sieltä tulee happea.


    • vahinotre

      Vaarat tiedetään.sanoin kun heikoille jäille menosta...ja silti joka vuosi hukumisia on molemmissa riskiurheiluissa.

    • onsiinäjotaintaikaa

      Juu en ole uskaltanut kuin ihan sen introduction diving homman tehdä Padina. Ihan mukavahan se oli 8 m syvyydessä katsella kaunista punaista merta eläimineen ja kasveineen. Pelottavalta se tuntuu ensin hengittää sen regulaattorin tai annostelijan läpi mutta kun siihen tottui siellä veden alla niin nautin siitä 20 minuutista. Olihan minulla silloin toinen joka laitti sopivat painot sukelluspuvun taskuun ja piti keskikohdasta pukua useinkin kiinni että pysyin siellä 8 m syvyydessä vaakatasossa. Ja katsoi muutenkin koko ajan vierestä. Olihan hän tarkastanut ne laitteet kin. Pitää siellä olla rauhallinen ja noudattaa toisen antamia käsi merkkejä meren aaltojen alla. Se on hankalaa kun koko ajan vähän jännittää mutta nautin kuitenkin enemmin kuin jännitin. Voin kyllä ymmärtää ihan hyvien ihmisten nautinnon johonkin 50m syviin sukelluksiin saakka. Mutta veden alla muutenkin heti tulevan yleisen jännitys momentin takia en ihan ymmärrä kuinka joku uskaltaa mennä noin syvälle ahtaaseen luolaan tai se taisi olla
      vain kapea tunneli siitä kohtaa. Pitää olla todella erikoinen luonne että hakeutuu tuollaiseen noin extreme harrstukseen kuin vapaaehtoiseen kapean ja veden alla syvällä olevan pimeän luolan sukeltamiseen, vaikka täytyyhän
      niitä todellisiin hankaluuksiin
      hakeutujia aina olla, ei kai tule tarpeeksi adrenaliinia enää vaan vereen muuten. Rauha kuitenkin sukeltajien sielulle ja kaikkea hyvää heidän hengissä oleville luolasukeltajaystävilleen!. Toivon ettei tule hiilidioksidiongelmia niille jotka uskaltautuvat noihin koviin syvyyksiin. Vaikka oli mielenkiintoista kuulla että noissa syvän meren öljynporauslautoissa vasta omalaatuista sukeltajaporukkaa onkin töissä jotka asuvat kauan syvyyksissä ja ihan omalaatuisissa kaasuseoksissa ja moninkertaisten ilmanpaineen muutoksissa. Työn iloa heille syvyyksiin!

    • Anonyymi

      Enpä muista kun yhden hukkumisen, syy yksinsukellus. Riskinotto,alkoholi edellisenä iltana, ei noudateta sääntöjä. Kamathan on suunniteltu niin, että yksi tai kaksi virhettä ei tapa, mutta virheiden kumuloituessa.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Theermannilla kulkee!

      Vouti vie kaiken mikä mieheltä irti lähtee ja palstan naiset syyttävät tilanteesta kilpaa eri naisia. Miehellä on elämän
      Kotimaiset julkkisjuorut
      113
      7400
    2. Näin unta viime yönä

      Että tulit nainen istumaan syliini minihame päällä.
      Ikävä
      49
      5541
    3. Esivaihdevuodet, menopaussi

      https://www.pihlajalinna.fi/palvelut/yksityisasiakkaat/terveys/esivaihdevuodet-eli-premenopaussi Täällä kun puhutaan pa
      Sinkut
      60
      3070
    4. Tänään taas tuli pari-kolme juttua

      Jotka niin mielelläni jakaisin sun kanssa. Niin paljon elämää jaettavana ja niin selkeä paikka sinulle. Mutta ymmärrän
      Tunteet
      7
      2573
    5. Kuhmo tekisi perässä

      Lomauttakaa kaupungin talolta turhat lattiankuluttajat pois, kuten naapuripitäjä
      Kuhmo
      10
      1588
    6. Suomi julkaisi varautumisoppaan

      Että sellanen tappaus. Kun kriisitilanne iskee, niin on mentävä nettiin ja luettava ohjeet suomi.fi -sivuilta. Onkohan j
      Maailman menoa
      200
      1427
    7. Olen jälleen pahoillani

      Harjoittamastani henkisestä väkivallasta palstan välityksellä. Kyllä ne voi vaikuttaa jotenkin mieleen, vaikka ei itsell
      Ikävä
      93
      1119
    8. Ukraina sai luvan vastata ohjuksin Venäjän lueelle

      Mediatietojen mukaan Yhdysvallat on antanut Ukrainalle luvan iskeä pitkän kantaman ohjuksilla Venäjälle. Ylen kirjeenvai
      NATO
      325
      1067
    9. Miksi putin ei valinnut ensimmäiseksi kohteekseen Suomea?

      Olisiko ollut sittenkin helpompi kohde?
      Maailman menoa
      244
      1037
    10. Oot vaan niin hellä

      Ja lämmin luonteeltasi, että rakastan sitä yli kaiken. Oot ehkä tietämättäsi auttanut mua todella paljon. Auttaisit tämä
      Ikävä
      30
      926
    Aihe