Olemme nelihenkinen perhe. Meillä on tuntematon tilanne edessä; yllättävä työttömyys. Tulot tulevat koostumaan näillä tiedoilla lapsilisästä, kotihoidontuesta ja työttömän peruspäivärahasta (mitä muuta voi hakea, toimeentulotukea sossusta kai ainakin?) .
Asumme vuokrakiinteistössä, jonka pinta-ala on vain arvio (talo on vanha). En oikein ymmärrä asumistukikuviota - seuraavat seikat ainakin herättävät kysymyksiä:
- Kelan hyväksymät neliöt ovat tämän kokoiselle perheelle 90. Vuokrasopimusessamme lukee 120 (toisaalta kiinteistövirasto tunnustaa vain 90 asuinneliötä ja vakuutus on sen mukaan, 90m2). Vaikuttaako maksettavan tuen määrään se, onko sopimuksessa 90 vai 120 neliötä, jos vuokran määrä on kokoajan sama?
- Vesimaksua ei ole erikseen, vaan sopimukseen on kirjattu, että vuokra sisältää vesimaksun 50 euroon asti. Tämänhän voi ymmärtää kahdella tavalla - "vesimaksu on 50 euroa" tai "ei erillistä vesimaksua". Kumpi on kannaltamme parempi?
- Meillä on sekä sähkö- että puulämmitys. Sähkölaskuhan on tietysti talvisin aika kauhea, voi olla hyvinkin vaikka 400 e / kk ja siihen puut, 40 e, päälle. Kuinka paljon voidaan hyväksyä tällaisia kuluja?
Huomioiko sossu siis nuo meidän todelliset asumiskulut laskiessaan erotusta? Asumismenot ovat siis noin 1500e/kk (vuokra, sähkö, puulämmitys, vakuutus, vesi yllämainitusti).
Paljonko sossu muuten laskee, että nelihenkinen lapsiperhe "saa" kuluttaa kuukaudessa, mikä on se "turvaraja"?
Sori typeristä kysymyksistä, tähän saakka on aina elelty omakustanteisesti. Nyt vähän jännittää.
vesimaksu ja vuokra, neliöt ei mitattu
14
1400
Vastaukset
- laskurit
Tukea saa ainakin vesilaskuun, kotivakuutukseen sekä sähkölaskuun.
Voit suuntaa-antavasti laskea mahdollisen toimeentulotuen määrän tästä laskurista
http://www.sosiaalikollega.fi/virtu.fi/laskurit/toimeentulotukilaskuri
Pääasia että ottaa asioista selvää heti paikalla ja huolella täyttää tarvittavat paperit, eikä suotta ala pelkäämään tai lamaannu. - elsi1
^Kiitos vastaksesta! :) Noilla laskureilla tuppaa tulemaan aika suuria summia, että Kelasta ja sossusta yhteensä voisi saada kuukaudessa melkein kolme tonnia tällainen perhe - voiko se pitää paikkansa, vai onko tuossa jotain asumiskuluja liikaa, joita laskuri ei tajua vähentää? Mitään muita kuluja meillä ei ole (siis paitsi normaalit ruoka- ym. kulut, jotka sisällytetään käsittääkseni toimeentulotukeen).
Onko olemassa jotakin kaavaa / laskuria, jolla saisi selville hyväksyttävän summan sähkölaskulle? Ne tosiaan kun tällaisessa talossa voivat olla suuri menoerä, sähköpatterit talvella (vaikka ne onkin totuttu pitämään 17 asteessa, omasta pussista kun on maksettu). Kuulumme lämmitysryhmään 1, eli 1,27e/m2/kk (joo, lakia on tässä yritetty lukea, jottei lamaannus iskisi tietämättömyyden vanavedessä). Mutta lasketaanko se sitten 120m2 asunnon mukaan vai otetaanko tässäkin kohtaa huomioon vain sen hyväksytyn 90 neliön lämmitys? Onkohan sossukin sitä mieltä, jos Kela on, että ne loput mahdolliset mittaamattomat neliöt voikin sitten pitää talvellakin kylmänä... o_O Tai jos lämmitetään puilla, niin mikähän mahtaa olla sopiva hinta polttopuulle, ja paljonko sitä saisi kulua? Ts. millaisia erillisiä lämmityskustannuksia huomioi Kela, tai viimekädessä sossu?
Tuota neliövuokraa mietin myös... Alueellamme maksimineliövuokra on 9,66e (keskuslämmitteisiin) tai 7,06e (muut), kumpaan lienee sitten tämä laskettaneen kun vaihtelua olen lukenut esiintyneen. No, jos lasketaan "todellinen" kk-vuokra, se on meillä 9,08e (joka siis jäisi rajojen sisään joissain tapauksissa) tai sitten jos vain 90m2 otetaan huomioon niin se on samalla kokonaisvuokralla sitten 12,1e. Niin mistä sen nyt oikeasti tietää, että paljonko sitä asumistukea oikein osaa toivoa. Mitään erikoisia tulojahan meillä ei sitä ole laskemassa alaspäin, jos toinen on työtön ja toinen kotihoidontuella...
Entä millainen todistus perusparannusvuodesta pitää olla, jos sitä ei erikseen mainita vuokrasopimuksessa? Talomme on siis oikein todella vanha, eikä kellekään voi tulla mieleenkään olettaa, ettäkö sen ikäistä ei olisi jo moneen kertaan "perusparanneltu".
Kyseessä on omakotitalo.
Puuh. - 1+1
Asunnon neliömäärä rajoittaa suoraan maksimi asumistuen määrää mikä on 80% vuokrasta. Mutta 120 neliötä 4:lle hengelle on Kelan mielestä liikaa, niin tuota 80% alennettaan kertoimella 90/120 = 0,75 ja näin maksimi asumistuki tulee olemaan 0,8 * 0,75 = 0,6 eli asumistkea voitte maksimissaan saada 60% vuokrasta.
Mutta noiden neliömäärien rajoituskerroin saattaa poistua käyttännöistä kenties jo vuonna 2015, etta periaatteessa saa aina asumistukea 80% vuokrasta kunhan neliöhinta ei käy liian kalliiksi. LIsäksi liian suuret tulot rajoittavat asumistuen määrää. - Ottakaapa selvää
Jos verotettava pinta-ala on 90 neliötä ja vuokrasopparissa lukee 120 neliötä, niin siihen taloon on todennäköisesti rakennettu "luvattomia neliöitä" jossain vaiheessa.... TAI sitten teiltä peritään vuokraa myös asuinneliöihin laskemattomista neliöistä (esim matalat tilat, kellaritilat jne). Asiaa vois kysyä kunnan teknisestä toimistosta... millä nimellä se nyt sitten ikinä teidän kunnassa kulkeekaan. Miksi muuten maksatte kiinteistöveron, jos kyseessä on vuokrattu kiinteistö?
- elsi1
Niin siis, kuten kirjoitin, emme maksa kiinteistöveroa, vaan kotivakuutuksen, ja tuon vakuutuksen ottamisen yhteydessä neliöt tarkistettiin kiinteistövirastosta (tai jostain, virkailija näki neliöt osoitteen mukaan suoraan koneelta, kun kyseessä on omakotitalo). Talo on parisataavuotias, mikä selittää sen, että kaikkia tiloja ei nykystandardeilla lasketa "asuinneliöiksi" esim. huonekorkeuden vuoksi, vaikka todellisuudesssa olisikin ihan tavallisessa käytössä, kuten meillä. Eli sopparissa on ihan mainintakin, että neliöitä ei ole tarkistusmitattu ja huonelukukin on muotoa "3-5"...
Ja tuohon ylle nimimerkille 1 1, kiitos valaisevasta esimerkistä! Käytännössä siis meneekö asia niin että Kela maksaisi tuon 60% ja sossu mahdollisesti loput? Täällä päin, missä asutaan, ei ole edes tarjolla kuin muutama vähintään neljän huoneen vuokrakämppä, ja niiden hinnat ovat itseasiassa parikolmesataa euroa enemmän kuin tässä meidän nykyisessä. Sossu ei siis mielestäni oikein voi vaatia meitä muuttamaan halvempaankaan - eikä se onnistuisikaan, kun vuokrasopimus on määräaikainen. - 4+4
elsi1 kirjoitti:
Niin siis, kuten kirjoitin, emme maksa kiinteistöveroa, vaan kotivakuutuksen, ja tuon vakuutuksen ottamisen yhteydessä neliöt tarkistettiin kiinteistövirastosta (tai jostain, virkailija näki neliöt osoitteen mukaan suoraan koneelta, kun kyseessä on omakotitalo). Talo on parisataavuotias, mikä selittää sen, että kaikkia tiloja ei nykystandardeilla lasketa "asuinneliöiksi" esim. huonekorkeuden vuoksi, vaikka todellisuudesssa olisikin ihan tavallisessa käytössä, kuten meillä. Eli sopparissa on ihan mainintakin, että neliöitä ei ole tarkistusmitattu ja huonelukukin on muotoa "3-5"...
Ja tuohon ylle nimimerkille 1 1, kiitos valaisevasta esimerkistä! Käytännössä siis meneekö asia niin että Kela maksaisi tuon 60% ja sossu mahdollisesti loput? Täällä päin, missä asutaan, ei ole edes tarjolla kuin muutama vähintään neljän huoneen vuokrakämppä, ja niiden hinnat ovat itseasiassa parikolmesataa euroa enemmän kuin tässä meidän nykyisessä. Sossu ei siis mielestäni oikein voi vaatia meitä muuttamaan halvempaankaan - eikä se onnistuisikaan, kun vuokrasopimus on määräaikainen."että Kela maksaisi tuon 60% ja sossu mahdollisesti loput?"
Kyllä vuokran suhteen noin varmaan kävisi mutta jos asunto on sähkölämmitteinen, voi tulla mutkia matkaan, enkä tunne sähkölämmitteisten asuntojen korvauskäytöntöjä Kelan enkä sossun suhteen.
Siis tuo kerroinkaava pätee ainakin kaukolämmössä oleviin kerrostaloasuntoihin :
0,8 * (maksimi neliöt 4 hengelle / todelliset asunnon neliöt) * (vuokra - omavastuu) = as.tuki
Vuokrasi hyväksytä maksimi neliövuokran mukainen vuokra ja omavastuuosuus määräytyy tulojen ja omaisuuden perusteella. Peruspäivärahalla omavastuu on 0.
- elsi1
Mainittakoon nyt vielä, että suunnitteilla ei ole kovin pitkään (toivottavasti päivääkään!) elellä tukien varassa, mutta kun koskaan ei voi tietää, saako uutta työtä ollenkaan, saati kuinka nopeasti.
Nuo kysymykset mietityttää siksi, että jos viimeisimmästä perusparannuksesta kuitenkin pitää vuokranantajalta pyytää jokin todistus, niin samallahan voisi pyytää tarkennusta noihin neliöihin ja vesimaksuun, jos siitä jotain hyötyä olisi.
Saako vuokran edelleen maksaa omalta tililtä, jos asioi näissä avustavilla laitoksissa, vai tuleeko vuokranantajan tietoon automaattisesti, että nyt olemme taloudellisessa pulassa?- 1+1
"Saako vuokran edelleen maksaa omalta tililtä, jos asioi näissä avustavilla laitoksissa, vai tuleeko vuokranantajan tietoon automaattisesti, että nyt olemme taloudellisessa pulassa? "
Asumistuen voi ohjata omalle tai vuokranantajan tilille sekä sossu maksaa toimeentulotuesta vuokran osuuden omalle taikka vuokranantajan tilille. Eli voi itse päättää ottaako tuet omalle vaiko vuokranantajan tilille. - elsi1
1+1 kirjoitti:
"Saako vuokran edelleen maksaa omalta tililtä, jos asioi näissä avustavilla laitoksissa, vai tuleeko vuokranantajan tietoon automaattisesti, että nyt olemme taloudellisessa pulassa? "
Asumistuen voi ohjata omalle tai vuokranantajan tilille sekä sossu maksaa toimeentulotuesta vuokran osuuden omalle taikka vuokranantajan tilille. Eli voi itse päättää ottaako tuet omalle vaiko vuokranantajan tilille.Kiitokset! Tämä on sikäli tavallaan aika kiva tieto, että meillä vuokranantaja asuu naapurissa eli ollaan tuttuja, mutta ei sillä tavalla että huvittaisi hänelle tällaisia yksityisasioita tilittää.
Tuosta sähkölämmityksestä vielä. Ilmeisesti (toisen ketjun mukaan) sossu avustaa (käyttö)sähkölaskun maksamisessa - mutta mites tällaisessa pääosin sähkölämmitteisessä, kun eihän sitä käyttösähköä ja lämmityssähköä mitenkään voi eritellä sähkölaskussa. Loppusumma on mitä on; tekeekö sossu jonkun oman arvion "hyväksyttävästä" sähkölaskun loppusummasta, ja loput sitten maksetaan toimentulotuen siitä osasta, jolla olisi tarkoitus syödä?
Kuinka paljon on nelihenkisen perheen minimitoimeentulo (asumiskulujen jälkeen)? En ole tätä oikein mistään onnistunut googlailemaan. Vika on varmaan googlailijassa. - xfghjklöpåä
elsi1 kirjoitti:
Kiitokset! Tämä on sikäli tavallaan aika kiva tieto, että meillä vuokranantaja asuu naapurissa eli ollaan tuttuja, mutta ei sillä tavalla että huvittaisi hänelle tällaisia yksityisasioita tilittää.
Tuosta sähkölämmityksestä vielä. Ilmeisesti (toisen ketjun mukaan) sossu avustaa (käyttö)sähkölaskun maksamisessa - mutta mites tällaisessa pääosin sähkölämmitteisessä, kun eihän sitä käyttösähköä ja lämmityssähköä mitenkään voi eritellä sähkölaskussa. Loppusumma on mitä on; tekeekö sossu jonkun oman arvion "hyväksyttävästä" sähkölaskun loppusummasta, ja loput sitten maksetaan toimentulotuen siitä osasta, jolla olisi tarkoitus syödä?
Kuinka paljon on nelihenkisen perheen minimitoimeentulo (asumiskulujen jälkeen)? En ole tätä oikein mistään onnistunut googlailemaan. Vika on varmaan googlailijassa.löytyy vaikka haulla toimeentulotuen määrä
- 2+1
Yleensä kohtuullisen suuruinen sähkölasku sossun mielestä on muutamia kymppejä kuukaudessa. Yhden hengen taloudessa n. 30 euroa per kk.
- kovat=asumiskulut
Ei sossu maksa kaikkia sähkölaskuja tuosta vaan. Asumme itsekin sataneliöisessä ok-talossa, enkä siksi oikein voi käsittää, että sähkölaskunne olisi 400 e/kk puut. Meillä lämmitetään myös puilla, mutta on vain yksi uuni. Talossa on 4 h k, joten kyllä siinä sähköllä lämmitettävääkin tulee. Meidän sähkölasku on kovimmillaan kuukautta kohden ollut noin 200 e/kk, tänä talvena vähemmän kun on ollut niin lämmin talvi.
Noista neliöistä, tarvitset talokirjaotteen vuokranantajalta. Se on hänen selvitettävä ne neliöt kelalle. Ette itse voi sitä päättää. Toisaalta neliöt on tietysti kelan puolesta tarkasti laskettu asukkaiden lukumäärän mukaan, toisaalta jos neliöitä on kovin vähän, sitten taas neliövuokra voi nousta liian korkeaksi kelan kriteereihin suhteutettuna.- elsi1
Meillä on tänä talvena sähkölaskut vaihdelleet 300-450 e / kk. Puulla lämmitetään vaihtelevasti 1-2 uunia kerran päivässä, jolloin kyseisten huoneiden sähköpattereiden lämpöä pystyy alentamaan 1-2 astetta - säästö ei siis ole suuri, mutulla laskematta ehkä sen verran, kuin ne puut sitten vastaavasti maksavat. Taloissa ja eristyksissä on valtavia eroja, jotka selittävät erot sähkölaskuissa. Meidän talomme on siis ihan todella vanha, rakennettu ennen vuotta 1800. Sitä ei ole "korjattu pilalle" eli eristetty kokonaan umpeen... Samansuuruista sähkölaskua kyllä manailee sukulainenkin, 1990-luvun tiilitalossaan. 200 euroa kuulostaa vähältä, jos sillä vielä lämmitetäänkin! Mutta hyvä tietysti sinulle, jos noin halvalla pääset. ;)
Meillä ei koskaan saunota sähkösaunassa, mutta kotona on kyllä "yhden hengen toimisto", mikä tietysti vähän nostaa sähkölaskua. Ei olla päivisin töissä muualla, vaan talo on aivan jatkuvasti ympäri vuorokauden käytössä (no yöllä toki nukutaan, mutta patterit päällä silloinkin). Meillä ei todellakaan ole edes mitään vanhoja pakastearkkuja tai muita sähkösyöppöjä, paitsi että vesi tietysti lämmitetään sähköllä. Varaaja on kuitenkin kohtuupieni, loppuu nopeasti lämmin vesi kesken jos lasten kylpeminen kestää.
Miksi ihmeessä tarvitsee olla "talonkirjaote" jos vuokrasopimuksesta käy ilmi, että kyseessä on omakotitalo ja se on kokonaan käytössämme? Eikö se nyt sillä ole ihan selvä asia. Etenkin kun Kelassa kuitenkin on myös Maistraatin tieto asumisestamme. Ensimmäisissä viesteissä käy selväksi tämä kyseinen neliötilanne tarkemmin, en viitsi tässä toistaa enää. Ihan muilta osin normaali sopimus kyseessä. - sähkölaskusta
Sähkölasku riippuu todella paljon asuinpaikasta. Lapissa omakotitalon lämmitysmeno on usein vähintään 2-kertoinen etelään nähden (pidempi ja kylmempi talvi), ja sijainnista riippuen sitten muualla Suomessa laskut ovat jotain siltä väliltä. Uusissa asunnoissa lämmityskulut ovat pienimmät ja vanhoissa suuremmat. Asumistuessa on pienet korotukset mm. Lapin lämmityskulujen takia, mutta toimeentulotuessa lämmityskulut kuuluu huomioida kunkin asunnon todellisten kulujen mukaan, ei valtakunnan yleiskeskiarvoilla. Toimeentulotuen hakijan vaan pitää raportoida omat laskutietonsa, jotta tuki lasketaan oikeilla menotiedoilla.
Jos sähkölasku on 300-450 €/kk, sitten se on sellainen. Jos 450€/kk sähkölaskun saa aikaan Suomen eteläosissa, lasku kuulostaa aika isolta. Mutta itä- ja pohjoissuomessa tuo on ihan normaali lämmityslasku. Lukema toki sisältää varmaan hiukan muutakin sähkön käyttöä kuin vain lämmitystä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Vakava rikosepäily Seinäjoella
Ilkka ei taaskaan tiedä mitään mutta hesalaiset kertoo: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010959325.html433020Mies pakko olla rehellinen
Kiinnostuin koska olet tosi komea ja sulla on ihana puheääni. Olen aika pinnallinen sitten kai... 😓 kyllä olet tosi rau262949Olet saanut kyllä tunnisteita
Itsestäsi ja meistä. Mutta mikä siinä on, ettet kirjoita etkä anna itsestäsi merkkejä. Ellei ole kysymys siitä, mikä ens342856Mitä on woketus?
Täälläkin hoetaan usein sanaa "woketus". Mitä se tarkalleen ottaen tarkoittaa? Ilmeisesti sen käyttäjät ymmärtävät sen k4422555Ikääntyvien tilanne Suomessa on järkyttävä - Hoivakotiin ei pääse, vaan joutuu selviytymään yksin
Ikääntyvien tilanne Suomessa on järkyttävä… Hoivakoteihin sijoittamista vältellään, koska hoito on kallista ja hyvinvoin1541871Oletko jo luovuttanut?
Joko olet luovuttanut kaivatun suhteen ja hyväksynyt, että mitään ei tule?1431838Kristo Salminen, 52, riisuutui - Paljasti Iso-Börjen tatuoinnit - Somekansan tuomio yksimielinen
Iso-Börje, tuo iso, tatuoitu, yltiöromanttinen ja aika kuuma rikollispomo - vai mitä mieltä sinä olet? Lue lisää ja kat251415Hirvenmaitojuusto
Olin Prisman juustohyllyllä kun vierestä alkoi kuulua kamala paapatus. Siinä oli vanha muori, joka räyhäsi raivokkaasti,51241- 301156
- 741149