elatusmaksun suuruudesta

kypsä

Minkälaisia elatusmaksuja maksatte lapsistanne? Lastenvalvojan laskelman mukaan joutuisin maksamaan 290 €\lapsi ja lapsia on kaksi. Ihan järjetön summa kun tuloni nettona on 3100 €. En kyllä aio hyväksyä asiaa ja aion viedä asian eteenpäin, jos ex ei anna asiassa periksi.

272

36651

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • -.,-.,

      Hirveän isot tulot sinulla... ja pienet elatusmaksut. Paljonko exäsi tulot on?

      Meillä maksetaan 250e/ lapsi, lapsia myös kaksi. (Minun ja exän nettotulot molemmilla 1900e)

      • ajattele

        "...ja pienet elatusmaksut"
        Juuri näin! Kiinnostaisi kovasti tietää ap:n eksän tulot ja laskelmassa molempien huomioitavat asumiskulut.

        Molempien, minun ja eksän parin tonnin nettotuloilla, meilläkin kahdesta lapsesta maksetaan yht 540e.


      • Mitä.Häh
        ajattele kirjoitti:

        "...ja pienet elatusmaksut"
        Juuri näin! Kiinnostaisi kovasti tietää ap:n eksän tulot ja laskelmassa molempien huomioitavat asumiskulut.

        Molempien, minun ja eksän parin tonnin nettotuloilla, meilläkin kahdesta lapsesta maksetaan yht 540e.

        Millä ihmeen laskukaavalla lapsi kuluttaa enemmän kuin aikuinen ihminen? Aikuinenhan pärjää laskujen mukaan noin viidelläsadalla, ja 2x250€ lapsilisät (lähivanhemman maksettavaksi kuuluu sama kuin etävanhemmankin) on kokolailla enemmän.


      • kuhantässäpohdinvaan

        Niin, no.. itse en ole yksinhuoltaja, mut tossa vaan mietin että mihin kaikkeen ne rahat vois mennä... ja vertaan siihen mitä meidän perheessä menee rahaa..
        - Arvatenkin ykinhuoltaja lapsineen asuu yksiötä suuremmassa asunnossa, eli kyllä ne asuinkustannuksetkin ovat silloin korkeammat..
        - mahdolliset päivähoitomaksut, jo pienempiä muksuja on.
        -vaatteet, jotka pitää kasvavalle lapselle joka vuosi ostaa uudet
        -ruoka tietenkin on itsestään selvyys, pieni lapsi syö vähän, mutta taivas kun näkisitte mitä satseja meidän urheilua harrastavat teinit kitusiinsa vetävät... En sitten olekkaan mitään halpaa puuhaa...
        - isommat lapset harrastavat jo jotain, pienet ei niinkään, ja härregyyd että harrastaminen ON kallista, mutta mielummin ainakin minä vanhempana haluan nähdä lapsen harrastavan, kuin pelaavan sisällä pleikkaria... Meillä kahden lapsen harrastuksiin ei monta kertaa edes se 500e/kk riitä. (lätkää, fudista ja säbää, jokainen voi itse miettiä mitä varusteet, seuramaksut, kisamaksut yms maksaa.. )

        Ainakin meidän perheessä lapsiin menee huomattavia summia rahaa, itselleni en koskaan osta mitään, omat vaatteet ostan 90% kirppikseltä.
        Kuten sanoin jo tossa... en ole yksinhuoltaja. Miehen kanssa ansaitaan suunnilleen saman verran, mutta jos yksinhuoltajaksi jäisin joskus, niin eipä lapset enää harrastaisi yhtikäs mitään... Kahden ihmisen palkalla sitä on varaa yhteen jos toiseen asiaan, mutta ei noilla yksinhuoltajan tuloilla juhlita.. vaikka se kuinka närästää itse maksajaa..


      • Voi_helvetti_mitä_itkua

        Totta kai se närästää maksajaa. Nämä naiset keksivät pakollisia menoja jo suhteessakin vailla mitään rajaa. Ja kun saa lapsen ja sille vielä kostona ilmaisen elatuksen, ei luulisi olevan varaa valittaa.


    • Tosiasioita

      Kun maksu on laskettu sossussa, siihen on todelliset perusteet.
      Kun olet niitä lapsia tehnyt, täytyy myös kantaa vastuunsa.

      Varmasti tuntuvat suurilta, sillä varmaan nämä purnaajat ovat laistaneet liitossaan näitä ja toinen on maksanut lasten kulut yksin, niin tapahtuu aivan liian monessa perheessä, vaimo ostaa vaatteet lapsille, isä tuskin paljoakaan. Voi tietenkin olla toisinkin päin.

      No kun on tottunut yksin palkkansa käyttämään, saattanut olla yksi syy eroonkin, että on näin tälläkin puolella laistanut velvollisuutensa.
      Nyt sitten on maksun oikea summa tullut esiin, tottahan se risoo, kun joutuu luopumaan omista leikkikaluistaan.

      Tässä on lähettyvillä ukko, jolla pitää olla aina uusi moottoripyörä, merkkiauto vaikka velalla ostettuna. Hänkin oli viettänyt iloista elämää, että jälkikasvua on peräti viisi parista liitosta, no joutuu maksamaan elatusmaksunsa, mutta sen sitten "varastaa" uudelta kumppanilta, sanon varastaa, sillä käyttää häikäilemättömästi hyväkseen.
      En ymmärrä mikä tuossa ukossa naisia miellyttää, että lähtevät elättämään miestä.

      Tämän miehen lapset neljä ovat alaikäisiä ja poikia. Asuvat varsin lähellä isäänsä, mutta ei ole tällä isällä aikaa pojilleen, kahta vanhempaa poikaa ei enää halua nähdäkään ja näitä pieniä kahden viikoin välein jos sattuu hänelle. Minkäänlaista apua ei tässä välillä pojilleen anna, ei vie harrastuksiin, ei ole siellä mukana.

      Miehen vanhimmalla on jo kaksi lasta eli on isoisä, mutta viis hän piittaa lapsenlapsistaan, eivät juuri koskaan tapaa. Vaikka nämäkin ovat tällä
      paikkakunnalla

      On todella hyvä, että on olemassa jokin sääntö elatusmaksuille ja ne laskee virallinen taho.
      Eräs heppu kerran kertoi, että on opiskelija siihen saakka, kun lapsi täyttää 18-vuotta, jotta säästyy kokonaan maksamasta lapselleen elatusmaksu, että näitä riittää.

      • sedf4w534534646456

        "Kun maksu on laskettu sossussa, siihen on todelliset perusteet. "

        Kyllä noilla sossun laskelmilla voi lähinnä pyyhkiä perseensä ja laskea itse.


      • eerrtt
        sedf4w534534646456 kirjoitti:

        "Kun maksu on laskettu sossussa, siihen on todelliset perusteet. "

        Kyllä noilla sossun laskelmilla voi lähinnä pyyhkiä perseensä ja laskea itse.

        No... lastenvalvoja sen maksun kuitenkin määrittelee. Ja oikeus viimekädessä päättää. Eli laske sä mitä lasket mut maksat tavalla tai toisella sen mitä sulle määrätään.


      • jepsusta
        eerrtt kirjoitti:

        No... lastenvalvoja sen maksun kuitenkin määrittelee. Ja oikeus viimekädessä päättää. Eli laske sä mitä lasket mut maksat tavalla tai toisella sen mitä sulle määrätään.

        enkä maksa ja lastenvalvoja ei määrittele mitään..nimim. kokemusta on:)


      • tälläistätäällä

        Meillä kävi niin, että lastenvalvoja "laski" maksut mutta jätti pois (uuden puolison ja elatusvelvollisen yhteiset lainat laskurista). Laskelma oli puutteellinen ja tätä kautta maksu olisi ollut tähtitieteellinen, niin että elatusvelvolliselle olisi jäänyt asuin kustannusten ja elatusmaksujen jälkeen kuukaudeksi reilusti vajaa 300€ josta olisi pitänyt ostaa ruuat, auton vakuutusmaksut, hygieniatarvikkeet jne jne. Kun elatusvelvollinen kysyi asiasta lastenvalvojalta, että eikö minulle kuulu jäädä myös elinmahdollisuuksia? Lastenvalvoja vastasi; En ota siihen kantaa, olen lastenvalvoja.. Elatusvelvollinen ehdotti summaa puolesta välistä, mutta narsistinen ex ilmoitti saman tien, oikeuteen mennään. Ei siis mitään neuvotteluita jne. Ex ei suostunut keskustelemaan asiasta mitään, vaan veti sen oikeuteen. Tämä ex väittää mm että elatusvelvollisella on piilotettua kiinteää omaisuutta jne mikä ei pidä paikkaansa. Oikeudenkäynti on edelleen kesken ja odotamme ja toivomme että saamme taas oikaista vastapuolen syytökset. Ihan käsittämätöntä että asianajajalle voi kertoa omia olettamuksia ilman todisteita. Eli tässä voi kiusata ja aiheuttaa toisella osapuolelle kohtuuttomia maksuja piruuttaa. Hän pitkittää oikeuden päätöstä perusteettomilla väitteillä ja kummalista kyllä hänen asianajajansa kirjoittaa nämä kaikki suoraan käräjäoikeuteen. Vastapuolen asianajaja lupasi neuvottelua, mutta sitä ei ole tullut. Hän siis suoraan kirjoittaa käräjäoikeuteen toivoen päätöstä ilman että vastapuoli ei saa vastata. Nyt siis taas odotetaan ja pelätään uskooko tuomari kaikki vastapuolen väitteet. Koko tilanne on aivan järkyttävä. Tässä tapauksessa elatusvelvollinen on valmis maksamaan sen mitä pitää ja mitä lapset tarvitsevat, mutta rehellisin keinoin. Ei sen vuoksi että ex on omasta tahdostaan kahden asunnon loukussa ja elää tiukoilla ja keksii mitä kummallisempia syytöksiä saadakseen rahaa maksaakseen kahta asuntoa jne. Lastenvalvojan laskelma kannattaa siis tarkistaa hyvin. Jos siellä ei ole virhettä, suosittelen neuvottelemaan vasta puolen kanssa jos mahdollista ja jos ei, nii maksa se mitä on laskettu. Mutta vain että olet tarkistanut laskelman ja saat niistä todisteet. Meidän tapauksessa pyydettiin vain ilmoittamaan kuluja, mutta ei haluttu nähdä kuitteja. Nyt oikeuteen on toimitettu kuitit ja meidän puolelta asiat on oikein. Tämä ei silti takaa hyvää päätöstä asiaan kun ei tiedä uskooko tuomari vastapuolta vai ei..


      • AnsaitsenElämän

        "Kun olet niitä lapsia tehnyt, täytyy myös kantaa vastuunsa.

        Varmasti tuntuvat suurilta, sillä varmaan nämä purnaajat ovat laistaneet liitossaan näitä ja toinen on maksanut lasten kulut yksin, niin tapahtuu aivan liian monessa perheessä, vaimo ostaa vaatteet lapsille, isä tuskin paljoakaan. Voi tietenkin olla toisinkin päin.

        No kun on tottunut yksin palkkansa käyttämään, saattanut olla yksi syy eroonkin, että on näin tälläkin puolella laistanut velvollisuutensa."

        Voi vittu että pistää vihaksi tällainen femakkopanettelu. Minä toin valtaosan rahasta perheeseen, vaimo tyhjäsi tilin ja sai käyttää miten parhaaksi näki, ihan saman osan mun rahoista sai exän lapsi edellisestä suhteesta kuin meidän yhteiset.

        Lopputuloksena sain kaiken maailman kuraa niskaan kun halusin itselleni joskus jotain, exä pani mun kaveria ja pisti kaiken paskaksi.

        Nyt elelen kädestä suuhun hirveessä elaripinteessä, ilman perhettä, ilman lapsia. Ei hitto edes oikeutta ihmisarvoiseen elämään, vaan joutuu tosissaan miettimään jäikö valot päälle, että on varaa käydä parilla tuopilla joskus.

        Multa on ryöstetty elämä, lapset ja rahat.


      • AnsaitsenElämän

        Niin ja "hauskaa" tässä on, että exän lapsi edellisestä liitosta nostaa mun elareita 100/kk yhteensä. Tämä siitä huolimatta, että olen maksanut sen exän edellisen liiton lapsen elatusta pyyteettömästi kymmenissä tuhansissa mitattavalla summalla. Eron yhteydessä mut tietenkin mustamaalattiin niin pahasti, ettei lapsi halua enää tavata mua.

        Rahat ja 10 vuotta elämästä kelpas kyllä.

        Onko tämä systeemi nyt oikeasti kaikkien mielestä reilu?


      • Willy1966

        Mulla kk bruttotulot 1900 euroa. Maksan elatusmaksua 160 euroa. Jonka lisäksi maksan lapsen puhelin ym maksuja sekä annan hänelle suoraan kk rahaa 80-120 euroa. Tietysti haluisin antaa vaikka kuinka paljon onhan hän elämäni tärkein ihminen mutta hänelle on myös hyvä asia että isäkin pystyy elämään edes jotenkin. Ja voin sanoa että asuntolainan, vastikkeen, elatusmaksun ja muiden laskujen jälkeen tiukilla ollaan mutta aina on elatusmaksut maksettu.
        Lapsi on on aina kaikessa ykkönen.


      • mekkk
        AnsaitsenElämän kirjoitti:

        "Kun olet niitä lapsia tehnyt, täytyy myös kantaa vastuunsa.

        Varmasti tuntuvat suurilta, sillä varmaan nämä purnaajat ovat laistaneet liitossaan näitä ja toinen on maksanut lasten kulut yksin, niin tapahtuu aivan liian monessa perheessä, vaimo ostaa vaatteet lapsille, isä tuskin paljoakaan. Voi tietenkin olla toisinkin päin.

        No kun on tottunut yksin palkkansa käyttämään, saattanut olla yksi syy eroonkin, että on näin tälläkin puolella laistanut velvollisuutensa."

        Voi vittu että pistää vihaksi tällainen femakkopanettelu. Minä toin valtaosan rahasta perheeseen, vaimo tyhjäsi tilin ja sai käyttää miten parhaaksi näki, ihan saman osan mun rahoista sai exän lapsi edellisestä suhteesta kuin meidän yhteiset.

        Lopputuloksena sain kaiken maailman kuraa niskaan kun halusin itselleni joskus jotain, exä pani mun kaveria ja pisti kaiken paskaksi.

        Nyt elelen kädestä suuhun hirveessä elaripinteessä, ilman perhettä, ilman lapsia. Ei hitto edes oikeutta ihmisarvoiseen elämään, vaan joutuu tosissaan miettimään jäikö valot päälle, että on varaa käydä parilla tuopilla joskus.

        Multa on ryöstetty elämä, lapset ja rahat.

        Jätä maksut maksqamatta ja kaytä itseesi ja jos tulee sanomista niin kerrot että rahat loppu tai muuta ulkomaille niin jäävät näpprjä nuolemaa ja se siitä. Et olisi kirjoittanut mitään soppareita alle niin voisit maksaa mielesi mukaan ja se siitä. Itse mieehnä asun lapsemme äidin kanssa ja lapsemme jo 20v ja voiton puolella mutta pitää auttaa lasta opiskeluissa että pärjää mutta rahaa se vain on.


      • Byebyesuomityttö
        AnsaitsenElämän kirjoitti:

        "Kun olet niitä lapsia tehnyt, täytyy myös kantaa vastuunsa.

        Varmasti tuntuvat suurilta, sillä varmaan nämä purnaajat ovat laistaneet liitossaan näitä ja toinen on maksanut lasten kulut yksin, niin tapahtuu aivan liian monessa perheessä, vaimo ostaa vaatteet lapsille, isä tuskin paljoakaan. Voi tietenkin olla toisinkin päin.

        No kun on tottunut yksin palkkansa käyttämään, saattanut olla yksi syy eroonkin, että on näin tälläkin puolella laistanut velvollisuutensa."

        Voi vittu että pistää vihaksi tällainen femakkopanettelu. Minä toin valtaosan rahasta perheeseen, vaimo tyhjäsi tilin ja sai käyttää miten parhaaksi näki, ihan saman osan mun rahoista sai exän lapsi edellisestä suhteesta kuin meidän yhteiset.

        Lopputuloksena sain kaiken maailman kuraa niskaan kun halusin itselleni joskus jotain, exä pani mun kaveria ja pisti kaiken paskaksi.

        Nyt elelen kädestä suuhun hirveessä elaripinteessä, ilman perhettä, ilman lapsia. Ei hitto edes oikeutta ihmisarvoiseen elämään, vaan joutuu tosissaan miettimään jäikö valot päälle, että on varaa käydä parilla tuopilla joskus.

        Multa on ryöstetty elämä, lapset ja rahat.

        Sama juttu, ex vaimo jakeli ympäri kyliä ja katosi yhtenä kirkkaana päivänä. Sit alkoi loppumaton riekkuna rahaa rahaa, ulkomailla koko ajan ja viikonloppuisin viihteellä. Tulipa vähän yllätyksenä että pienten lasten äiti voi pistää ilmoittamatta aikeistaan mitään kaikki paskaksi. Rehenteli vaan että nyt on sitten rikas mies ja rahaa tulee ovista ja ikkunoista. 5 ja 2v tytöt kaipaavat isää ja mummua ja pappaa mutta eipä paljon naista kiinnosta. Kaikki välit poikki vaan, vaikka apua on saanut 10 pyyteettä. Tämä on sitä nykyajan naisten touhua, älkää luottako koskaan suomityttöön...onneksi nyt on ulkomaalainen nainen jonka kulttuuriin ei kuulu hummailu pienten lasten kustannuksella. Ja tosiaan sossut eivät tajua mitään todellisista kuluista, se on pelkkä kaava.


      • eronnut-mies
        AnsaitsenElämän kirjoitti:

        Niin ja "hauskaa" tässä on, että exän lapsi edellisestä liitosta nostaa mun elareita 100/kk yhteensä. Tämä siitä huolimatta, että olen maksanut sen exän edellisen liiton lapsen elatusta pyyteettömästi kymmenissä tuhansissa mitattavalla summalla. Eron yhteydessä mut tietenkin mustamaalattiin niin pahasti, ettei lapsi halua enää tavata mua.

        Rahat ja 10 vuotta elämästä kelpas kyllä.

        Onko tämä systeemi nyt oikeasti kaikkien mielestä reilu?

        www.miesasia.fi

        Youtube: terrence popp


      • McMGTOW

        Kaikkien miesten pitäis tutustua Terrence Popp:iin.


      • luoja

        Kuka järkevä mies liiton aikana maksaa mitään, kun naisen erotodennäköisyys on yli 50%?

        Mikä "vastuu"? Eli rahaa pitää saada. Jos kerran itse eroat, niin maksa itse omat uudet harrastuksesi.


      • Oikeutta

        Juurikin noin eli mies laittaa palkkansa omiin menoihin jo avioliiton aikana. Sitten tulee ero ja ei suostu maksamaan sosiaaliviranomaisten laskukaavan mukaisia elatusmaksuja vaan äiti joutuu hakemaan ratkaisun oikeuskäsittelyn kautta. Onneksi Suomessa oikeuskäsittely on lasten äidille ilmainen, koska kyse on lasten edusta. Nämä vellipersemiehet eivät välitä lapsista vaan oma etu menee aina edelle...


      • Anonyymi
        Oikeutta kirjoitti:

        Juurikin noin eli mies laittaa palkkansa omiin menoihin jo avioliiton aikana. Sitten tulee ero ja ei suostu maksamaan sosiaaliviranomaisten laskukaavan mukaisia elatusmaksuja vaan äiti joutuu hakemaan ratkaisun oikeuskäsittelyn kautta. Onneksi Suomessa oikeuskäsittely on lasten äidille ilmainen, koska kyse on lasten edusta. Nämä vellipersemiehet eivät välitä lapsista vaan oma etu menee aina edelle...

        Kyllähän äidit ajavat ainosstaan omia etuja et pääsevät ryyppäämään ja ostelemaan uusia vaatteita itselleen ei ne lapsista välitä paskanvertaan..
        Lasten äidit eivät viitsi tehdä töitä kun miehet maksavat niitten elämisen.


      • Anonyymi
        AnsaitsenElämän kirjoitti:

        Niin ja "hauskaa" tässä on, että exän lapsi edellisestä liitosta nostaa mun elareita 100/kk yhteensä. Tämä siitä huolimatta, että olen maksanut sen exän edellisen liiton lapsen elatusta pyyteettömästi kymmenissä tuhansissa mitattavalla summalla. Eron yhteydessä mut tietenkin mustamaalattiin niin pahasti, ettei lapsi halua enää tavata mua.

        Rahat ja 10 vuotta elämästä kelpas kyllä.

        Onko tämä systeemi nyt oikeasti kaikkien mielestä reilu?

        Älä deittaa yksinhuoltajia .. kyllähän joka idiootti ton tietää


      • Anonyymi

        Heh, naisten ei tarvitse kantaa vastuuta omista horoiluistaan vaan kaikki saa kaadettua miehen niskaan vaikka itse olisi kylillä vähän touhuillut. Ja ihan laillisesti. Voi hitto kun olisi tiennyt niin ei koskaan olisi kotimaista ottanut. Ei mitään tolkkua köytöksessä ja kokoajan vaatimuksia uhkailujen kera. Vähän kyllä lämmittää kun vaihtoi mustasukkaiseen juoppoon ja nyt on sitten nalkissa velkojen kanssa ja poliisi käy tasaisin väliajoin rauhoittamassa uusioperheen kansankynttiöitä. Opettajat ovat pahimpia työpaikkavehtaajia mitä on tullut nähtyä.


      • Anonyymi
        Oikeutta kirjoitti:

        Juurikin noin eli mies laittaa palkkansa omiin menoihin jo avioliiton aikana. Sitten tulee ero ja ei suostu maksamaan sosiaaliviranomaisten laskukaavan mukaisia elatusmaksuja vaan äiti joutuu hakemaan ratkaisun oikeuskäsittelyn kautta. Onneksi Suomessa oikeuskäsittely on lasten äidille ilmainen, koska kyse on lasten edusta. Nämä vellipersemiehet eivät välitä lapsista vaan oma etu menee aina edelle...

        Niin. 20 vuotta yhdessä, kolme lasta. Ennen lapsia ex kokeili opiskella useampaakin alaa, mutta mikään ei tuntunut oikealta. Penskat tehtiin ja kun vanhempainraha loppui, ruvettiin työttömäksi, kuntouduttiin ja harjoiteltiin työmarkkinoita varten, väsuttiin ja masennuttiin siihen, että olisi pitänyt töitä tehdä. Samaan aikaan minä tein koko ajan töitä, että olisi mahdollisuus lapsilla saada edes jotain itselleen. Rouvapa otti eron, 360€/lapsi elatusta ja makaa työkyvyttömuustuella omakotitalossa, kun minä jouduin muuttamaan pieneen kaksioon, jossa on vaikea löytää patjalle paikkaa lattialta, kun kaikki lapset ovat kylässä.


      • Anonyymi
        AnsaitsenElämän kirjoitti:

        Niin ja "hauskaa" tässä on, että exän lapsi edellisestä liitosta nostaa mun elareita 100/kk yhteensä. Tämä siitä huolimatta, että olen maksanut sen exän edellisen liiton lapsen elatusta pyyteettömästi kymmenissä tuhansissa mitattavalla summalla. Eron yhteydessä mut tietenkin mustamaalattiin niin pahasti, ettei lapsi halua enää tavata mua.

        Rahat ja 10 vuotta elämästä kelpas kyllä.

        Onko tämä systeemi nyt oikeasti kaikkien mielestä reilu?

        Tällaista syistä syntyvyys on romahtanut Suomessakin. Kaikkein fiksuimmat miehet jättävät väliin parisuhteet perheen perustamisesta puhumattakaan.


      • Anonyymi
        AnsaitsenElämän kirjoitti:

        "Kun olet niitä lapsia tehnyt, täytyy myös kantaa vastuunsa.

        Varmasti tuntuvat suurilta, sillä varmaan nämä purnaajat ovat laistaneet liitossaan näitä ja toinen on maksanut lasten kulut yksin, niin tapahtuu aivan liian monessa perheessä, vaimo ostaa vaatteet lapsille, isä tuskin paljoakaan. Voi tietenkin olla toisinkin päin.

        No kun on tottunut yksin palkkansa käyttämään, saattanut olla yksi syy eroonkin, että on näin tälläkin puolella laistanut velvollisuutensa."

        Voi vittu että pistää vihaksi tällainen femakkopanettelu. Minä toin valtaosan rahasta perheeseen, vaimo tyhjäsi tilin ja sai käyttää miten parhaaksi näki, ihan saman osan mun rahoista sai exän lapsi edellisestä suhteesta kuin meidän yhteiset.

        Lopputuloksena sain kaiken maailman kuraa niskaan kun halusin itselleni joskus jotain, exä pani mun kaveria ja pisti kaiken paskaksi.

        Nyt elelen kädestä suuhun hirveessä elaripinteessä, ilman perhettä, ilman lapsia. Ei hitto edes oikeutta ihmisarvoiseen elämään, vaan joutuu tosissaan miettimään jäikö valot päälle, että on varaa käydä parilla tuopilla joskus.

        Multa on ryöstetty elämä, lapset ja rahat.

        "Nyt elelen kädestä suuhun hirveessä elaripinteessä, ilman perhettä, ilman lapsia. Ei hitto edes oikeutta ihmisarvoiseen elämään, vaan joutuu tosissaan miettimään jäikö valot päälle, että on varaa käydä parilla tuopilla joskus.

        Multa on ryöstetty elämä, lapset ja rahat."

        Lasten täysi-ikäistyttyä loppuu maksaminen exälle. Täysi-ikäisen lapsen opiskelun tukeminen, mikä voi olla vanhempien velvollisuus, on täysin kummankin vanhemman erikseen ja lapsen välinen asia.

        Itse sinnittelen, vaikka avioliittoni onkin huono. Mitään pettämistä tai väkivaltaa meillä ei ole mutta jos ei alaikäistä lasta olisi, niin keskustelisin tietyt asiat rouvan kanssa halki ja asettaisin tarvittaessa uhkavaatimukseen, että jos tietyt asiat eivät muutu, niin minä lähden. Tässä tilanteessa ei oikein muuta voi kuin odottaa. Huonoon asemaan jäisin, jos nyt eroaisin. Rahariidat tuskin loppuisivat vaan voisivat pahentuakin ja rouvalla olisi mahdollisuudet käyttää lasta kiristämisvälineenä.

        Sen olen oppinut, että toista ihmistä ei voi koskaan tuntea. Uutta akkaa en ota koskaan.


    • Kypsä

      Exän nettotulot on n. 1800-2000 € ( lapsilisät). Exä hommannut asunnon (4 h), koska aiemmasta suhteesta hänellä on yksi lapsi. Ja täten tietysti vuokrakin on hieman isompi. Ei mene minun mielestä oikein, että joudun maksamaan ei minun lapseni asumiskustannuksia! Ja omat lapsenihan ovat minulla km. 10 pvää/kk.

      • pienistakiii

        Tosi pienet elarit. Itse maksaan kahdesta lapsesta 740e, ja tuloni ovat pienemmät.


      • ooooopo

        Varmasti et joudukaan maksamaan exän lapsen asumiskuluja. Hyvin, hyvin pienet elatusmaksut sinulle on laskettu, verrattuna tuohon nettopalkkaasi.


      • jytjydt

        Juu et toki toisen lapsen asumiskustannuksia joudu maksamaan, mutta osallistumaan kuitenkin oman lapsesi kustannuksiin.

        Ei noita lukuja tuulesta temmata, puoleen eikä toiseen. Kaverin ex yritti käyttää elatuskykyään alentavina tekijöinä ties mitä pikavippejä ja kulutusluottoja, no nehän toki sossussa ammuttiin oitis alas. Toisaalta sitten taas kaverini, lähivanhemman reilun 100 neliön vuokrakämppä todettiin ylimitoitetuksi kolmelle hengelle eikä sen asumiskustannuksia siirretty "yks yhteen" elareissa huomioitaviksi.


      • joo..
        pienistakiii kirjoitti:

        Tosi pienet elarit. Itse maksaan kahdesta lapsesta 740e, ja tuloni ovat pienemmät.

        joo ja itse samoista tuloista 2 lapsesta 120 e


      • Anonyymi
        pienistakiii kirjoitti:

        Tosi pienet elarit. Itse maksaan kahdesta lapsesta 740e, ja tuloni ovat pienemmät.

        Naiset laittaa elatusavut kynsiin tukkaan ripsiin ja netti shoppiin ...
        kyllä ne muutaman maitopurkin ostaa jos sattuu jäämään yli .niin se vaan on


    • veroosaaa

      Voipi olla, että elatusmaksujen määrä vielä nousee. Itselläni kahdesta lapsesta (6 ja 8vee) maksan 715e yhteensä. Saahan verotuksessa väjennettyä maksut:)

      • eronnut mies

        eihän niitä missään verotuksessa vähennetä.


      • PönttöPERPönttö

        W'ttu mitä idiootteja suoli24 täynnä..


    • ....................

      Meillä 600 euroa/lapsi ja lapsia neljä kappaletta!!

      • järjetöntä

        Ja lapsilisät päälle... Halvemmaksi tulisi pitää mukulat itse.


    • ile2

      Tyhmä on exä jos noin pieniin maksuihin suostuu ja vielä tyhmempi olet sinä jos asiaa lähdet viemään eteenpäin

      • maksalissäää

        Eipä juuri kannata riidellä noin pienestä summasta. Monella pienempituloisella paljon isommat maksut. Huomioi, että maksut nousevat joka vuosi n 20e. Jos tulosi kasvavat kasvavat myös maksamasi elatusmaksut.


    • Lttt

      " Ei mene minun mielestä oikein, että joudun maksamaan ei minun lapseni asumiskustannuksia" KUKAAN ei ajattele noin vastaavassa tilanteessa. Sinunlaisesta pitäisi pysytellä mahdollisimman kaukana.

    • Itselläni reilu 3 tonnin nettotulot ja maksan 300 euron elatusmaksu yhdestä lapsesta, sovittiin erotetessa suullisesti. Tarkistin asian sossun laskelmilla ilman exää, tiesin hänen tulonsa, päiväkotimaksut, asuntolainan, vastikkeen yms. ja laskelmat päätyvät sinne n. 280 euron tietämille. En ole viitsinyt lähteä riitelemään asiasta, pääasia että lapsella on asiat hyvin.

      Mutta näin reilu vuosi eron jälkeen on alkanut nyppiä tuo exän touhu ja tekisi mieli riidellä asiasta, kun ottaa huomioon paljon itse maksan lapsen menoja, joihin hänen kuuluisi osallistua. Itse maksan lapsen hoitokuluvakuutuksen, ostan lapselle kalliimmat vaatteet (mm. toppahaalarit jne.), polkupyörät, maksan lapsen harrastuksen jne.. Nyt pyysin exältä voisiko hän osallistua edes vähän lapsen harrastukseen kustannuksien osalta, niin on valmis lopettamaan lapsen harrastuksen tämän takia, koska hänellä ei muka ole varaa. Tietenkään en tätä halua, joten joudun maksamaan taas koko lystin. Ymmärtäisin jos tämä oikeasti olisi totta. Viime vuonna exällä oli varaa tehdä kaksi viikon lomareissua ilman lapsia (toinen oli ainakin ulkomaille). Hänellä on varaa vetää röökiä aika paljon. Ostaa paljon uusia ja tyylikkäitä vaatteita. Nyt hän uusi keväällä taas uudemmat tyylikkäämmät silmälasit vaikka viime syksynä uusi viimeksi.

      Exäni alkaa muistuttaa aika paljon hänen siskoaan, joka on myös sellainen, että maksattaa lapsensa menot muilla ja haluaa käyttää omat rahansa mieluiten itseensä. Pahintahan tässä on nimenomaan se, että exäni toimii perhetyöntekijänä, ja neuvoo ongelmaperheitä ja eronneita yksinhuoltajia vastaavissa asioissa. Hän ennenkin harrastanut valehtelua eri ihmiselle meidän parisuhteen aikana ja on taitava manipuloimaan ihmisiä ja osaa uskottavasti näytellä ja uhriutua tarpeen tullen. Esimerkkinä valehtelusta voin mainita, että lähtiessään ex-miehensä lapsen kanssa ulkomaille (minä jäin hoitamaan kotiin yhteistä lastamme), hän valehteli ex-miehelleen lapsen matkan kustannukset todellista suuremmaksi ja maksatti ex-miehellään osan omastakin matkasta. Kun hänen olisi pitänyt lähteä yhden työkaverin syntymäpäiville ravintolaan ja sai kuulla, että osallistujien pitäisi maksaa päivänsankarin ruokaili ja juomat, hän ei halunnut maksaa ja lähteä juhliin, joten valehteli minun olevan myöhään töissä eikä saanut lapsenvahtia, vaikka todellisuudessa tulin töistä normaalisti perjantaina, exä lähti sitten myöhemmin baariin kaverinsa kanssa. Lisäksi eron yhteydessä exäni yritti valehdella minulle, että hänellä menee muka suurin osa elatusmaksuista päiväkotimaksuihin eli 264 euroa, joka on enimmäismaksu, ja yritti saada minut maksamaan osan siitä. En suostunut, koska tiesin silloinkin hänen valehtelevan, koska lapsi on hänellä pääsääntöisesti ja vain hänen tulonsa ja maksamani elatusmaksut vaikuttavat päiväkotimaksuihin, joten laskelmien mukaan hänellä päiväkotimaksut jäävät alle 120 euron. Todennäköisesti hän on valehdellut elatusmaksutkin kaupungille todellisuutta pienemmäksi, jotta säästää päiväkotimaksuissa.

      Tässä eniten ärsyttää se, että näkee ettei kukaan ole profeetta omalla maallaan. Perhetyöntekijä käyttää asemaansa häikäilemättä hyväkseen, koska ihmiset kuvittelevat tämän olevan rehellinen ja ihmisten puolella vaikka todellisuudessa valehtelee ja puukottaa ihmisiä selkään minkä ehtii, kuitenkin kasvotusten ihmisten kanssa hän hymyilee ja on ystävällinen ja näyttelee tosi sosiaalista ja ymmärtäväistä, melkein meinaan itsekin mennä halpaan välillä. Hän aina väittää, että ajattelee lapsen parasta, mutta todellisuudessa hän ajattelee ensin omaa parastaan ja hyväksikäyttää ihmisten hyvätahtoisuutta saadakseen haluamansa. Itse olen valmis uhraamaan omasta ajasta ja menoista, jotta lapsi saa tarvitsemansa, mutta exä sitä harvoin tekee tai ainakin maksattaa sen toisella. Tarinaahan tästä riittäisi vaikka kuinka.

      • Näin meillä

        Meiilä meni näin et kummallakin suht samat tulot, noin 1800 netto kaksi lasta. Lastenvalvoja sanoi että noin 200 on sopiva summa, oikeus päätti et isä on maksukyvytön ja san nolla sopimuksen. Ja hänen ei siis tarvitsee maksaa mitään, ja sitten ihmetellään miksi lapsilisiä kasitaan ja miksi valtion velka kasvaa


      • ihmeellistä
        Näin meillä kirjoitti:

        Meiilä meni näin et kummallakin suht samat tulot, noin 1800 netto kaksi lasta. Lastenvalvoja sanoi että noin 200 on sopiva summa, oikeus päätti et isä on maksukyvytön ja san nolla sopimuksen. Ja hänen ei siis tarvitsee maksaa mitään, ja sitten ihmetellään miksi lapsilisiä kasitaan ja miksi valtion velka kasvaa

        Millä perusteella isä on muka maksukyvytön? Oliko 1800 netto palkkatuloja?


      • Näin meillä
        ihmeellistä kirjoitti:

        Millä perusteella isä on muka maksukyvytön? Oliko 1800 netto palkkatuloja?

        Kyllä 1800 vai oliko 1700? En muista tarkalleen. Plus isä sai vielä kilometrikorvauksia, et oikeesti sai pitkälti päälle 2000 aina käteen


      • Väärinkäytöstä

        Mutta eihän "team_u" tarvitse hyväksyä exäsi väärin toimimista. Voit ottaa asian esille hänen esimiehelleen. Selvää väärinkäytöstä ei pidä hyväksyä kenenkään jos se on noin selvää.
        Pukki kaalimaan vartijana" sopii exäsi tilanteeseen varsin hyvin.


      • ------------
        Näin meillä kirjoitti:

        Kyllä 1800 vai oliko 1700? En muista tarkalleen. Plus isä sai vielä kilometrikorvauksia, et oikeesti sai pitkälti päälle 2000 aina käteen

        Miten niin maksukyvytön? Kyllähän se päätökseen on präntätty. Ainakin itse olisin lukenut päätöksen lakimiehen kanssa.Tuossa on mahdollisesti kysymys siitä, että exälläsi on velkavastuita, jotka hänen on hoidettava palkastaan. Ne menevät elatusmaksujenkin edelle.

        Kilometrikorvaukset ovat kulukorvauksia, eivät tuloja.


      • -------

        Sinun ei kannatakaan lähteä riitelemään elatusmaksuista, koska muuten saisit maksaa huomattavasti enemmän. Lakkaa kyttäämästä exääsi ja keskity mukavampiin asioihin.


      • Näin meillä kirjoitti:

        Kyllä 1800 vai oliko 1700? En muista tarkalleen. Plus isä sai vielä kilometrikorvauksia, et oikeesti sai pitkälti päälle 2000 aina käteen

        kilometrikorvaukset ovat oikeasti KORVAUKSIA, käytetystä polttoaineesta, auton kulumisesta ja auton arvon alenemisesta, EI palkkaa.


      • Anonyymi

        Vastuuntuntoisempi häviää aina. Valtatasapaino liiton aina tai eron jälkeen suosii vastuuntunnottomampaa osapuolta, joka on tarpeeksi röyhkeä kahmiakseen itselleen etuja lapsen kustannuksella tai käyttämällä lasta välineenä.


    • x-vaimo-67

      Meillä näin....

      Sanouduin aikoinani itseni irti hyvästä työpaikastani seuratakseni puolisoani ulkomaan komennukselle. Sitten syntyi lapsia, rakennettiin talo, mentiin uudelle komennukselle. Kun vihdoin palasimme Suomeen, minun oli vaikea löytää työtä itselleni. Avioliiton vaikeudet alkoivat kasaantua. Erosimme vuoden 2012 lopulla.

      Ex-mieheni tulistui ositukseen, jossa omaisuus puolitettiin. Tämän jälkeen meillä on ollut riitaa lasten elatuksesta.

      Ex-puolisoni nettotulot ovat n. 13.000 euroa/kk. Minun tuloni yrittäjänä ovat vaihdelleet 0 - 2.000 euroa/kk.

      Kävimme joulukuussa 2013 lastenedunvalvojalla. Tarkoituksena oli uusia määräaikainen elatussopimus. Tapaamisessa laskettiin taulukon mukainen elatustuenmäärä. Ex kieltäytyi allekirjoittamasta sopimusta. Hän ehdotti maksavansa noin puolet laskennallisesta määrästä. Tätä minun oli mahdoton hyväksyä. Sopimus jäi allekirjoittamatta.

      Alkuvuodesta 2014 ex ei maksanut lapsista mitään. Kysyin Kelasta apua. Vastaus oli, että en saa heiltä mitään, koska ex-mieheni ei riko tehtyä sopimusta.
      Keväällä ex alkoi maksaa kuukausittain tililleni summan, joka on n. puolet lastenvalvojan laskelmasta.

      Tammikuussa laitoin asian vireille tuomioistuimeen. Suullinen käsittely on ilmeisesti vasta elo-syyskuussa, koska meille määrätty tuomari on pitkällä sairaslomalla..

      Olen nyttemmin joutunut lopettamaan yritystoiminnan kannattamattomana. TE-toimiston väki pohtii tahollaan olenko oikeutettu peruspäivärahaan tai työmarkkinatukeen. Ratkaisua odotellessa en saa minkäänlaista lisäapua.

      Saan tällä hetkellä asumistukea ja lapsilisän yksinhuoltajakorotuksella. Tukien ja elatusavun määrä on yhteensä 1.000 euroa/kk. Sillä pitäisi maksaa kaikki kulut; yhtiövastike, sähkö, ruoka, lasten kaikki menot....

      En koskaan voinut kuvitella, että löytäisin itseni tästä tilanteesta. Minua kaduttaa, että olen aikoinani tehnyt huonoja päätöksiä. Minua hävettää, että joudun tällä hetkellä elämään erilaisten tukien varassa ja minua suututtaa ex-puolisoni kitsaus osallistua lasten menoihin.

      Avioeroa en kadu, enkä kadu ihania, fiksuja 10 v. ja 14 v. lapsiani. Nämä ovat merkkejä siitä, että jotain olen osannut tehdä oikein.

      • alliS

        "Tätä minun oli mahdoton hyväksyä. Sopimus jäi allekirjoittamatta."

        Miksi ihmeessä et vienyt elatusasiaa oikeuteen??????????? Tee se NYT.


      • ex-vaimo-67
        alliS kirjoitti:

        "Tätä minun oli mahdoton hyväksyä. Sopimus jäi allekirjoittamatta."

        Miksi ihmeessä et vienyt elatusasiaa oikeuteen??????????? Tee se NYT.

        Asia on laitettu oikeuden päätettäväksi jo tammikuussa. Tuomarin äkillisen ja pitkän sairasloman vuoksi suullinen käsittely on vasta elo-syyskuussa. Olen myös hakenut tuomarin vaihtoa, mutta tämä ei ole onnistunut.


      • jfgjzsjd
        ex-vaimo-67 kirjoitti:

        Asia on laitettu oikeuden päätettäväksi jo tammikuussa. Tuomarin äkillisen ja pitkän sairasloman vuoksi suullinen käsittely on vasta elo-syyskuussa. Olen myös hakenut tuomarin vaihtoa, mutta tämä ei ole onnistunut.

        Ihan kohtuuton aika odotella elatusmaksuja. Tee valitus. Onneksi aikoinaan minulla ei ollut tuollaista.


      • hupseli

        Meilla suunnilleen sama tilanne taloudellisesti (paitsi etta vaimo myos ok-palkkaisissa toissa), mutta maksoin noin 380 euro kuussa per lapsi. Pari vuotta eron jalkeen tajusin, ettei tama ole moraalisesti oikea taso ja nyt maksan vahan yli 600 per lapsi.


      • LopetaSeVinkuminen

        Nyt seetana ämmä töihin! Heti!


      • heheeehee

        Ei nämä minnekään töihin mene. Rahojen takia nai ja feminismin rohkaisemana erosi. Lapset on tykinruokaa siinä vaan


    • Laskettu väärin

      Tämä elatusmaksun suuruus on mielestäni ihan kohtuuton. Toki muualla maailmassa, kuten Yhdysvalloissa monissa osavaltioissa käytäntö on vielä älyttömämpi ja elatusmaksu voi olla useita tuhansia kuukaudessa, jos maksaja on rikas. Ja rahat menee tietysti äitin pussiin.

      Ei mikään ihme, jos isät eivät osallistu lapsensa ohjelman järjestämiseen muuten kuin elareiden muodossa... mistäs sitä rahaa olisikaan kun se on annettu lapsen äidille? Ne vaatteet ja ruoka ei todellakaan maksa 250€ kuukaudessa.

      Luoja varjelkoon minua erolta, sillä itse en kyllä pystyisi ostamaan lapselle mitään kivaa, jos joka kuukausi tililtä lähtisi 250€ "ruokarahaa ja vuokrarahaa" lapsen äidille. Noh onneksi se lapsi tarvitsee eniten rakkautta. Sitä tässä maassa ei totisesti ole liikaa.

      • alliS

        Totisesti lapsen ruokaan ja asumiseen menee rahaa. Ne ovat tärkeitä ja välttämättömiä kuluja, eikä mikään "kiva". Kivasta voi tinkiä, ruuasta, asumisesta ym. välttämättömästä ei.


      • ihmettelee hän

        Miten niin raha on annettu lasten äidille??

        Elatusmaksut on tarkoitettu lasten elatukseen ja siihen ne kyllä menevätkin. Lisäksi äiti maksaa oman osuutensa. Ei lapsen elättäminen ilmaista ole.
        Ruoka maksaa, vaatteet maksaa, harrastukset maksavat, asuminen maksaa. Ja jokaisen vanhemman luulisi haluavan antaa lapselleen joskus jotain muutakin kuin sen välttämättömän.

        Näitä isiä on liian paljon, jotka eivät halua osallistua lapsensa elämään ja elatukseen.

        Minä saan kelalta elatustuen, joka on n 150€/kk. Isä maksaa siitä kelalle n.80€. Lisäksi on maksanut lapsen puhelinlaskun joka ei iso ole.
        Hän ei ole pitänyt lapseen yhteyttä eikä välittänyt tavata tätä. Nyt sitten keksi, että ei maksa lapsesta enää mitään "ylimääräistä" kun minä en kuulemma ole antanut lapsen olla häneen yhteydessä (??).

        Minun tuloni vaihtelavat 1200 -1500€/kk, mutta pärjäämme kyllä ilman isän antamaa "ylimääräistä". Lapsi on aina saanut kaiken tarvitsemansa, itse en paljoa tarvitse.

        Ihmettelen vaan, miten niin moni isä voi olla niin välinpitämätön omia lapsiaan kohtaan.
        No varmaan äideistäkin löytyy vaikka minkälaisia.
        Ei voi ymmärtää.


      • kanna vastuus

        Miten mahdat kulut laskea? Lapset kasvaa nopeasti ja vaatteita kuluu rikki. Joka kuukausi saa jotain vaatetta ostaa lapsille. Lisäksi ruokahalu on kuin aikuisella raavasta työtä tekevällä miehellä vaikka ovat langanlaihoja. Koskaan ei ole 250e riittänyt edes yhden kasvavan lapsen kuukausimenoihin. Miksi olet tehnyt lapsia, jos et halua osallistua heidän aikuiseksi saattamiseen? Ei elämä ole kenellekkään pelkkää juhlaa. Useimmilla ei ole varaa luksukseen. Omaan huvitteluunko haluaisit lasten ruokarahat käyttää?


      • Bubba76

        Ei sen 250 € pidäkään riittää ilman, että myös lähivanhempi (yleensä näissä riitajutuissa äiti) ottaa itsekin osaa. Tästä unohtuu nyt laskea se että tuon 250 €:n lisäksi, kun lasketaan lapsilisä n. 90 € - 140 € 250 € jonka sitten myös lähivanhemman tulee käyttää onkin jo lapsen elatukseen rahaa käytössä yli 600 €/kk. Kyllä sillä pitäisi vaippaikäisestä aina teini.ikään kattaa lapsen peruselinkustannukset. Eihän se nyt mene niin että elatusmaksujen tulisi kattaa koko lapsen peruselinkustannukset ilman että myös elatusmaksun saaja osallistuu. En myöskään ymmärrä sitä, miksi esim. jos sovittu joku elatusmaksu vaikkapa isälle...sanotaan nyt tuo 250 €/kk joka on hyvin riittänyt exälle, ja jos isä sitten vaihtaa töitä ja saakin reilusti parempaa palkkaa, lapsen peruskustannukset alkavatkin exälle maksamaan enemmän...ei mene jakeluun!!


      • Bubba76

        Ja vielä ihmettelen sitä, että vaikka lapsi 50/50 kummallakin vanhemmalla ja silti joitain elatusmaksuja määrätään (tätä periaatetta en yleensäkään ymmärrä, jos kumpikin maksaa osaltaan peruselinkustannukset), niin miksi laskelmissa huomioidaan lapsen asumiskustannusten osuus vain lähivanhemman osalta. Eli etävanhemmallahan se lapsi ei tällä periaatteella tarvitse lisätilaa....kokemusta siitä että äiti asuu kolmiossa yhden lapsen kanssa, ja isällä ei elarien jälkeen varaa kun yksiöön, jossa sitten kuitenkin lapsi sitten asuu puolet ajasta...No onko reilua...sen voi jokainen itse päätellä. Varmasti suurin osa elatusmaksuista menee ihan oikein, mutta kyllä aika usein tapauksia, jotka peruja jostain niiltä ajoilta, kun mies kävi töissä ja lapsen elatus ja hoito jäivät täysin äideille. Näinhän tilanne ei useinkaan ole enää nykyään erotilanteissa...mutta tähän vanhaan kaavaan nojataan ilman että katsotaan tapauskohtaisesti tilannetta


      • hyi_oksennus

        "Miten niin raha on annettu lasten äidille??

        Elatusmaksut on tarkoitettu lasten elatukseen ja siihen ne kyllä menevätkin. Lisäksi äiti maksaa oman osuutensa. Ei lapsen elättäminen ilmaista ole."

        Sinä sait sen lapsen, jonka ilmeisesti halusit. Lisäksi eron - ja nyt pitäisi saada myös rahat, jotta pääset selittämään sille vuosikausia, miten hyvä äiti sillä on, kun se saa kaikkea kivaa.


    • joaijao

      eikö pääasia että lapsella kaikki hyvin... hänkin erotilanteesta kovasti kärsii... eihän tuo exäsikään mikään peeaa ole, mutta sä mielestäni nautit ruhtinaallista palkkaa... onhan se varmaan kurja jos joutuu tinkimään omassakin elämässä jostain "extra kivasta", kun "pitää" maksaa elareita, mutta lapsen kun on tehnyt on vastuunsa hänestä kannettava.

    • Elatusapu pieni

      Itse saan kahdesta teini-ikäisestä lapsesta (16 ja 14 v) yhteensä 300€ kuukaudessa! Lisäksi tietenkin lapsilisän, mutta ei näillä summilla oikeasti makseta molempien harrastuksia ja muita menoja.
      Aiemmissa viesteissä oli ihan mielettömän isoja summia, verrattuna omaani...

    • Joo-o

      Jaa-a. Itselläni jää palkasta käteen piirun verran alle 2000 euroa kuussa. Asumiskulut kunnan vuokrakämpässä yli 900 kuussa. En saa mitään asumis- tai muita sosiaalitukia. Lapsia on kolme, vanhin jo 18 ja lukiolainen, josta isä ei enää maksa elareita. Nuorempien elatustuki 200 euroa/lapsi. Isällä kaksinkertaiset vuositulot omiini verrattuna. Meneekö oikein?

      • Elatustuki

        Ei mene oikein, sillä lapseen kohdistuva elatusvelvollisuus kestää niin kauan kuin lapsi opiskelee!


      • höpöhöpönlöpö

        Kunnan asunnosta 900 euroa, eikä tukia? Elelet vähän liian leveesti, neiti.


      • Anonyymi
        Elatustuki kirjoitti:

        Ei mene oikein, sillä lapseen kohdistuva elatusvelvollisuus kestää niin kauan kuin lapsi opiskelee!

        Mutta täysi-ikäisen lapsen kulujapa ei makseta enää lähihuoltajalle, koska täysi-ikäisellä ei sellaista ole, vaan suoraan lapselle.


      • Anonyymi
        Elatustuki kirjoitti:

        Ei mene oikein, sillä lapseen kohdistuva elatusvelvollisuus kestää niin kauan kuin lapsi opiskelee!

        Täysi-ikäisen lapsen elatusapu maksetaan LAPSELLE, ei sille vanhemmalle, jonka luona lapsi asuu eli entiselle lähivanhemmalle. Lapsi voi halutessaan hakea elatustukea vanhemmaltaan, jonka luona ei asu. Isä olisi sitä todennäköisesti velvollinen maksamaan elatusapua ainakin lukion loppuun.

        Täysi-ikäinen lapsi on oikeutettu yhteiskunnan tukiin. On mahdollista, että nimimerkin Joo-o ruokakunta, joka muodostuu yhdestä aikuisesta ja hänen kahdesta alaikäisestä lapsestaan sekä yhdestä täysi-ikäisesti lukiolaisnuoresta, on oikeutettu asumistukeen. Tämä kannattaa laskea Kelan laskureilla. Voi olla vanhemman tuloista riippuen myös mahdollista, että lukiolainen on oikeutettu toimeentulotukeen. Siis pääperiaatteena on, että lapsen täysi-ikäistyttyä katkeaa ex-puolisoiden epäsuorakin taloudellinen suhde (mikäli ositus on aikoinaan tehty), koska yhteisistä lapsista ei kumpikaan maksa toisille minkäänlaista elatusapua.


    • kypsä 2

      On se helvetti kumma, kun ihmiset eivät tunnu tajuavan sitä, että kun yhdessä lapset hommataan, niin yhdessä heidän elatuskin kustannetaan ollaan sitten yhdessä tai ei. Lastenvalvojan luona lasketaan kuinka paljon lasten elatus maksaa ja se sitten jaetaan vanhempien kesken ottaen heidän tulotasonsa huomioon. Nykyään tuntuu, että miehet haluavat laistaa velvollisuutensa ja maksattaa lasten elämisen heidän äidillään. Lv laski meidän lasten elatuksen olevan 1000 € ja se sit pitäisi jakaa. Tähän mennessä mä oon maksanu paljon enemmän mitä lasten isä vaikka mulla huomattavasti pienemmät tulot ja lapset mulla enimmäkseen. Mut enää en siihen aio suostua.

    • Riuku

      Kelan sivuilta voit etsiä laskurin josta voit laskea elatusmaksun suuruuden.

      • sossupaholainen

        Kela ei päätä elatusmaksuista eikä ota kantaa niiden suuruuteen, joten Kelan sivuilta ei tuollaista löydy, oikeusministeriön sivuilta kylläkin


    • jus joo

      Exäni ei maksa kolmesta lapsestaan litin latia elatusmaksua mikä on mielestäni aivan per*eestä. Toki kelalta saan sen minimi rahan mutta olisin onnellinen jos isä osallistuisi lastensa elatukseen vähän enemmän kuin ruokkimalla ne joka toinen viikonloppu. Henkilökohtainen mielipiteeni on että jos kerran ei ole varaa maksaa lapsilleen elatusmaksua ei ole varaa tehdä juurikaan mitään muutakaan. No meidän iskällä on kuitenkin harrastus johon uppoaa rahaa kauden aikana useita tuhansia. Ja muutenkin tuntuu palavan. Ihmettelen vaan mistä sitä rajaa juhlimiseen ja reissaamiseen sitten löytyy. Ne on kuitenkin hänen lapsiaan vaikkei enää samassa taloudessa asukkaan. Ai niin ja sitten sillä on ne 2 uutta elätettävää.

      • Kanssasisar69

        Niinhän se on, että perseestä :-). Tässä kertomukseni lyhyesti. Olen eronnut 8kk sitten. Mun tulot 1900(netto)/kk, ex:llä 4500. Lapset 50/50% molemmilla eli peruselatusavun laskukaavaa ei voida käyttää. Tämä fiksu ja filmaattinen DI maksaa elareita 151e/kk/lapsi eli saman minkä saisin Kelalta. Ei kuulema ole varaa maksaa enempää. Mä maksan omista tuloista, lapsilisistä ja elareista harrstusmaksut ja harrastuksiin liittyvät varusteet ja kustannukset ym kaiken perushuollon. DI maksaa ruoat niiltä viikoilta kun lapset siellä ja elarit. Jaksaa kuittailla vielä lapsille, että äiti on ryöstänyt hänet. Itse suostuin tähän sopimukseen, että pääsin ukosta eroon. Pitäs varata sossuun uusi aika sopimuksen uusimista varten.


      • Kydetusra
        Kanssasisar69 kirjoitti:

        Niinhän se on, että perseestä :-). Tässä kertomukseni lyhyesti. Olen eronnut 8kk sitten. Mun tulot 1900(netto)/kk, ex:llä 4500. Lapset 50/50% molemmilla eli peruselatusavun laskukaavaa ei voida käyttää. Tämä fiksu ja filmaattinen DI maksaa elareita 151e/kk/lapsi eli saman minkä saisin Kelalta. Ei kuulema ole varaa maksaa enempää. Mä maksan omista tuloista, lapsilisistä ja elareista harrstusmaksut ja harrastuksiin liittyvät varusteet ja kustannukset ym kaiken perushuollon. DI maksaa ruoat niiltä viikoilta kun lapset siellä ja elarit. Jaksaa kuittailla vielä lapsille, että äiti on ryöstänyt hänet. Itse suostuin tähän sopimukseen, että pääsin ukosta eroon. Pitäs varata sossuun uusi aika sopimuksen uusimista varten.

        Jos lapset teillä 50/50 -sopparilla, kummankaan ei tarvitsisi maksaa toiselle yhtään mitään. Tuossa mallissahan kulut maksetaan puoliksi.


    • Kyllästynyt vaimo

      Todella hyvin sanottu Tosiasioita kirjoittajalta! Itsekin harkitsen ihan vakavissani avioeroa miehestäni, meillä on kaksi yhteistä lasta. Vaikka itselläni on paljon pienemmät tulot kuin miehelläni, maksan kaikki autokulut, kotivakuutuksen muut vakuutukset, jopa hänen vakuutuksensa, olen ostanut suurimman osan lasten vaatteista, mieheni ei ole ostanut oikeastaan lapsillemme kuin yhden tuttipullon ja pari tuttia. Hänellä on yksi poika edellisestä suhteestaan josta maksaa elatusmaksua ja tämän puhelinlaskut. Lisäksi hänellä on aika paljon lainaa matkustelusta ja on ottanut opintolainaa elättääkseen silloista naistaan ja poikaansa. Raha-asiat ovat kuitenkin vain yksi syy siihen, miksi tahdon hänestä eron. Minusta olisi aivan oikein, että tämä "mies" joutuisi maksamaan mahd. suuret elatusmaksut!

      • Kunhan mietin

        Minkähänlaista elatustukea mies joutuisi maksamaan kahdesta lapsesta? Miehen bruttotulot on reilun 4500€ ja omat 2000€


      • Laske tällä

      • Kunhan mietin

    • jepje3

      Kyllä on hiton isot maksut muksuista mulla tulot n.6500 kk ja eukolla 3500 kk ja elatus maksu on 570.
      ja täytyy kyllä sanoa että on ne menot ukollakin isot kun omatkin maksut täytyy kuitata

    • jepje3

      joo jäi laittamatta edelliseen niitä muksuja on kolme ja summa on kaikista yhteensä

      • hapokasta

        Törkeen pienet elarit. Täällä 3800/kk, exällä 2300/kk ja elarit yht 900/kk kolmesta lapsesta ja exä asuu uudessa liitossa eli asumiskulut vain 50%.


    • Älytöntä menoa.

      Kyllä te jaksatte näistä lasten kuluista jäkättää.
      Asuminen esimerkiksi, on kulu, joka on jokaisella. Joten katto se on pään päällä yksinäiselläkin ihmisellä, joten ei sitä voi oikein laskea lasten kuluksi, sillä monet harrastavat sellaista varojen yli elämistä ja näyttämistä, sen kun aluksi kitkee pois, on jo paljon suhteellisempaa.

      Näitä eroajia on joka yhteiskuntaluokasta, on niitä, jotka loisivat täällä, ovat työttöminä ja elävät jo muutenkin yhteiskunnan pussista, eipä heillä taida olla varoja maksuun.
      On keskituloisia ja varmaan suurin osa eli nettotulot 1.000-2.000 välillä, joten ei niistäkään nyt vallan suuria elatusmaksuja makseta.

      Sitten on nämä isotuloisemmat, joiden nettotulo on 3.000 eurosta kymmeniin tuhansiin euroihin, heidän puolisoitaan lienee kotiäiteinä jonkin verran ja tässä epäsuhta tulee esiin.

      Noista suurista tuloista kun pystyy maksamaan kunnon elatusmaksun, niin se pitää maksaa myös ja turvata sillä lasten tulevaisuus eli säästää, että edes näitä ei tarvitse maksaa yhteiskunnan varoista eli meiltä muilta kerätyistä verovaroista.

      On omasta lapsesta kyse joka tapauksessa, joten sen jurinan aiheesta pitäisi olla nollatoleranssilla, eivät ne lapset ole pyytäneet teitä eroamaan ja laittamaan uusia perheitä peräjälkeen.
      Eli perhe olisi elänyt ilman näitä jurinoita, jos olisi koossa pysynyt.
      Pakoonko yritätte elatusvelvollisuutta.
      Eronneen pitää ymmärtää alentaa vaatimuksiaan, siis omista asioista on myös tingittävä, kalliit harrastukset pois, vaatimattomampaa vaatetta päälle, asunto kohtuullinen ja sisustus siellä varojen mukaan, lapset eivät sisusta vaan te aikuiset.

      Sossussa on tehty nuotit, mitä kukin maksaa ja se olkoon niin, yritätte todella lusmuilla elatusmaksuista ja toisaalta toinen käyttää väärin niitä, omiin tarkoituksiin, hitto että ottaa päähän kun äiti lähtee matkoille jatkuvasti uusikkonsa kanssa ja samalla valittaa jatkuvaa rahapulaa. Siinä kyllä tietää heti, että lasten rahoja käytetään väärin, äiti ei maksa tippakaan omasta pussistaan lasten maksuja, jotkut yrittävät kyniä vanhempansa, milloin milläkin verukkeella ja ovat kaukomailla jatkuvasti golffaamassa.

      Näitä kusettajia riittää, mutta lapset kärsivät, kun omat vanhemmat ryöstävät heitä, eivät maksa elatusmaksuja kykynsä mukaan, eikä lapsille säästetä opiskelun varalle mitään, sitä vastoin käytetään isovanhempienkin säästämät rahan tuohon löyhötykseen.

      Kyllä oli piiskalla asiaa ja kun saisi moiset kirkon jalkapuuhun töllötettäväksi, sen ansaitsisivat jokainen otsaansa leiman hulttioelämän vietosta ja lastensa huoltamattomuudesta.
      Kulissinäytelmää on niin monessa uusperhe kodissa, oksettaa.

      Mikä ihmeen vastuuntunnoton ja itsekäs sukupolvi on menossa, saadaan koko maan asiat päin peetä.

      Tässä juuri yksi 44 vuotias eromies leikki kuin kakara itse, ei minkäänlaista käytöstä ei minkäänlaista vastuuntuntoa mistään. Ei juo, mutta muutoin ei ymmärrä, vaikka ihan esimies asemassa suuressa firmassa, että tuolla iällä odotetaan jo asioiden erottamista ja leikkiminen jättää vähemmälle. Osaisi edes puhua kuin aikuinen, mutta kun sekään ei tuntunut onnistuva.
      Ei ihme että välit vanhempiin ovat tulehtuneet, kun moittii kaiken aikaa, että ei saanut lapsena sitä tai tätä, vaikka tiedän saaneen sen mikä oli mahdollista, mutta kaikkeen ei vanhempien varat riittäneet ja eihän monikaan saa kaikkea tahtomaansa.

      Taisi saada nenän pystyyn eikä osaa laskea sitä, kun sai liian hyvää palkkaa alusta saakka, nytkin pitäisi alkaa edetä palkassa tavallaan kisällin tasolta, sillä sitä kaikki koulutetut ovat vielä tänäänkin, eivät he tunne työtapoja firmoissa, oppi on koulutusoppia johonkin tiettyyn asiaan, jäisi tuo kouhotus ja itsekeksisyys vähemmäksi.

      • Kunhan mietin

        Mies varmasti laittaisi vastaan tuollaisia 700€ elatusmaksuja kahdesta lapsesta.
        Laitoin tuolla laskurilla meille samansuuruisen asmiskulun, koska se varmasti totuus onkin. Eiköhän mies myös halua lapsille huoneet jne. Luonapitovähennyksiä ei tule, kun lapset ovat joka toinen viikonloppu isällään.

        Mitkä asiat vaikuttavat mahdollisesti alentavasti elatusmaksuun?


      • älä kitise
        Kunhan mietin kirjoitti:

        Mies varmasti laittaisi vastaan tuollaisia 700€ elatusmaksuja kahdesta lapsesta.
        Laitoin tuolla laskurilla meille samansuuruisen asmiskulun, koska se varmasti totuus onkin. Eiköhän mies myös halua lapsille huoneet jne. Luonapitovähennyksiä ei tule, kun lapset ovat joka toinen viikonloppu isällään.

        Mitkä asiat vaikuttavat mahdollisesti alentavasti elatusmaksuun?

        Asia on hyvin yksinkertainen. Kumpikin laittaa tulonsa ja menonsa paperille.Vähennyksenä omat asumismenot,työmatkamenot,terveydenhuoltomenot ja yleinen osuus yhden ihmisen elaämiseen menenvistä menoista. Lapselle myös yleinen elämismeno,osuus asumisesta ,terveydenhuoltomenot ja kohtuulliset harrastukset,joista yhdessä on sovittu . Laskelma näyttää harvinaisen selvästi mikä on elatusmaksu siitä ei tarvitse kummankaan arpoa. Lastenvalvoja laskee sen annetuilla tiedoilla. Jos riitaa tulee yhtään ei kannata jäädä arpomaan vaan laskelmaa on mahdollista hakea toteen oikeudesta. Yleensä lähivanhempi ei pysty
        maksattamaan mitään ylimääräista vaan sen mikä lapselle kuuluu . On typerää kiukutella 3000 kuukausituloilla elatusmaksusta kun olet vastuussa vain itsestäsi. jää sinulle rahaa yhdelle aivan tarpeeksi jos ei enemmänkin kuin lähivanhemmalla ja lapsillasi..


    • Dad36

      Itsellä 0e elarit hoidan lapset joka toinen viikko kylläkin :P

    • pannaameneepattjalle

      Veroprosentit ylös..nollasoppari..= Veronpalautus rahoilla jouluna reissuun:)

      • Dad36

        Tämä olisi ollut minulla se toinen vaihtoehto ellei sopuu olisi päästy :)


      • anne*

        Ei onnistu.


      • Jaked
        anne* kirjoitti:

        Ei onnistu.

        Kyllä onnistui ainakin mulla, pitää vaan osata kikkailla. Ex yritti rahastaa mutta mutta kikka kolmonen oli jo käytetty piti sitten siirtyä vähän toisenlaisiin kikkailuihin.

        Ja olen vielä viikonloppu isä että siitä on hyvä lähteä ja muutama vuos viel sitten voin palata normaaliin arkeen .


    • paydaddy

      Mistä ihmeestä te revitte noita 300 - 400 elarimaksuja kun sivuilla sanotaan selkeästi seuraavaa... "Vuonna 2014 täysimääräisen elatustuen määrä on 153,63 euroa kuukaudessa, lasta kohden.". // http://elatusmaksu.net/elatusmaksu-2014/

      • paydaddy

        OK my bad... kyse on siis tuesta... ei maksusta. Aika kovia summia per muksu kk:ssa jos aattelee, että 500e käyttää vaikka kahden lapsen elatukseen. Tuskin toinen vanhemmista normitilanteessa käyttää toista 500e lasten hyväksii kk.ssa. Siis 1000e pelkästään lapsiin kuukaudessa... tuskin.


    • Jomppalainen69

      Elatusmaksut määräytyy maksukyvyn, tai kyvyn hankkia tuloja. Eli jos ei työnteko huvita, ei se ole peruste saada suurempaa elatustukea. Lapsen rahantarve on määritelty ja oikeus katsoo missä suhteessa se jakautuu vanhempien kesken vähennysten jälkeen. Aivan yksinkertaista matikkaa. Vähennykset selviää oikeusministeriöön elatusapuohjeesta. Tätä ohjetta ei noudateta ainakaan lastenvalvojalla, eikä oikeuskaan sitä tunne, joten siellä kannattaa olla se, joka tuntee ohjeen parhaiten. Ps. Jos maksajalla on huone varattu lapselle, saa hän tehdä siitä saman vähennyksen, kuin lähivanhempi. Mulla ei oikeiden Tuomari tätä tiennyt ennen kuin sen kerroin.

      • -------

        Aina maksukyvyn mukaan. Käytännössähän se menee niin, että jos etä tienaa 10000e ja lähi 2000e kk, niin etä maksaa enemmän elatusapua, kuin jos lähivanhempi tienaisi myös 10000e/kk.

        "Jos maksajalla on huone varattu lapselle, saa hän tehdä siitä saman vähennyksen, kuin lähivanhempi."

        Lapsen osuus kohtuullisista asumiskuluista lasketaan elatusmaksuun. Eli vain lähivanhemmalle maksetaan elatusapua. Elatusavusta ei voi vähentää etävanhemman luona olevaa huonetta. Etävanhemmalta otetaan myös huomioon vähennyksenä kohtuulliset asumiskulut laskettaessa elatusapua. Esim. yllämainitussa esimerkissäni 10000e/kk tienaavan etän asumiskuluja otetaan huomioon kohtuullisesti. Sanoisin maksimissaan 1000e/kk, vaikka hän "hulppeammin" asuisikin.


    • isähoitaa

      En maksa elareita lainkaan. Meillä oli sopivasti 2 lasta ja vaadin itselleni erossa toisen lapsen huoltajuuden. Erillisellä sopimuksella siskokset pidetään aina yhdessä, mutta koska suomen laki ei tunnista yhteishuoltajuutta, niin tämä ratkaisu oli helpoin tapa hoita asia niin ettei elatusmaksuista tarvitse koskaan puhua. Olen siis yksinhuoltaja toiselle lapsistani. Ratkaisu on ainakin pari ensimmäistä vuotta toiminut erinomaisesti ja voin suositella.

    • äiti789

      Rakastatko lapsiasi`? Tuo on naurettavan pieni summa lasten kuluihin. Herää, nyt taistelet jostain muusta asiasta....jostain katkeruudesta. Lasten tulee saada sinulta taloudellista tukea enemmän kuin tuollaisen pikkusumman verran. Kasva aikuiseksi.

    • eronnut13

      Meillä exälläni 3000,00 netto ja maksaa käräjäoikeuden päätöksellä minimin kahdesta lapsesta eli 307,26kk

      itselläni netto 1100,00kk

      • Anonyymi

        Miten näin?


    • Tasa-arvoa eroisille

      Minulla tulot nettona noin 3000 eur, exä ilmoitti lastenvalvojalle 1000 eur ( saa pimeenä toisen tonnin), maksan 500 eur kuukaudessa kahdesta lapsesta. Erossa ostin sille asunnon. Maksan toisen lapsen harrastuksen kokonaan ja vien molempia harrastuksiin, erityisesti poikaa koko ajan, tyttö jo itsekin pääsee esim. Busseilla. lisäksi ostan esim. Vaatteet luokseni, koska näin se vaan on helpompaa. haluaisin olla kovin kaipaamieni lasteni kanssa enemmän , ja lapset minun kanssa puolet ajasta, niin kuin oikeudenmukaista olisi, ovat tätä äidiltäänkin pyytäneet. Exä ei tähän suostu, ajattelee vain itseään. Maksaisin exälle saman summan vaikka lapset olisivat minulla puolet ajasta. Koskahan saamme tasa-arvoisen yhteiskunnan eroisille? Oikeusriidatkin vähenisivät varmasti puoleen. Onneksi kuitenkin pääsin eroon ihmisestä jota sain pelätä koko ajan, jopa siellä lastenvalvojalla, missä hän ilmoitteli vääriä summia. Nielin valheet lasten vuoksi. Etten joutuisi heistä eroon, kuten hän uhkaili. Tässä en yhtään puolusta niitä, jotka lapsensa jättävät huolehtimatta.

    • Kohtuudella

      Pakko osallistua keskusteluun. Melkoisia summia ajatellaan että lapsen elättäminen kuukaudessa maksaa. Jos isä maksaa vaikka elatusapua tuon 300 ja lisäksi tulee n. 100 e lapsilisää niin toki tuo äitikin laittaa sen 300 e ns. lapsen elatustilille. Yhteensä siitä tulee 700e joka kuukausi. Sillä luulisi jos porskuttavan melko hyvin. Maksavathan molemmat vanhemmat vuokransa, nettinsä, sähkönsä muutenkin, sitä en laskisi ns. Elatusmenoksi. Pitäähän molemmilla vanhemmilla olla joku huone ja sänky varattuna lapselle.
      Ei edes perheessä jossa molemmat vanhemmat ja vaikka kaksi lasta ole varaa antaa joka kuukausi 700e lapsille vaateisiin ja harrastuksiin. Tai noh ehkä joillain Rikkailla on.

      • aaaa---

        "Ei edes perheessä jossa molemmat vanhemmat ja vaikka kaksi lasta ole varaa antaa joka kuukausi 700e lapsille vaateisiin ja harrastuksiin. "

        No eipä elarit pelkästään niihin ole tarkoitettukaan!
        Kyllä siihen kuuluu esim. tuo vuokrakin ja totta kai ruoka, vakuutus, harrastukset, päivähoito- ja koulutuskustannukset ym. ym.

        Niin että kyllä tuo 300 alkaa olemaan naurettavan pieni summa!

        Itse saan ex:ltä vaatimisen jälkeen 200, vaikka hänellä yli 2 kertaa isommat tulot kuin minulla. Ja lisäksi maksan lapsen harrastuksen lähestulkoon yksin. Joskus suostuu johonkin osallistumaan pitkinhampain valituksen kera.


      • Femme.50

        Kohtuudella. "Jos isä maksaa vaikka elatusapua tuon 300 ja lisäksi tulee n. 100 e lapsilisää niin toki tuo äitikin laittaa sen 300 e ns. lapsen elatustilille."
        Väärin. Elatusapu maksetaan toiselle elatusvelvolliselle, eli vanhemmalle. Vanhemmalle apua lapsen elatukseen, ei lapselle. Elatusapu määräytyy vanhempien tulojen perusteella. Jos isä maksaa 300e lapsen elatuksesta, niin saman summan maksaa lapsen äiti, jos hänellä on tismalleen yhtäsuuret tulot kuin lapsen isällä. Suurin kuluerä niin aikuisilla, kuin lapsillakin on asuminen. Ei lapsi maksa vuokraansa, sähköään, vessapapereita, yms vaan sen tekee lapsen vanhempi.


    • Saparovero-maksettu

      Kaikkea ei kannata hyväksyä vaikka kuinka sinua uhkaillaan sosiaalitoimiston suunnalta, minä maksoin aikoinaan saman summan vaikka tuloni olikin vain 1500€/kk. Silti sinä itse teet päätökset ja neuvottelet asiat kohdalleen. Toista kertaa EI tule kun pidän housut jalassa aina silloin kun en ole tarpeillani vessassa tai saunassa,naisten suhteen housuni pidä jalassa ja asun yksin! naista EN ota mökkiini asumaan "koskaan".Lapseni saa käydä asunnossani silloin kun hän kerkiää kiireiltään ja töiltään.
      Jokainen aikuinen vastaa teoistaan itse.

    • tasa-arvoa

      Aika kovat on elarimaksut pojilla :)

      Itse isänä hoidan neljää muksua (yksi laitoshoidossa).
      Käyvät äidillään joka kolmas viikonloppu.
      Tuomari määräsi äidin maksamaan elaria 150€/mukula (vain kolmesta lapsesta).

      Oma nettotulo on 2500€/kk, äidin netto nyt luultavasti yli 3500€ (korkeasti koulutettu toimitusjohtaja).

      Hauskaa on myös se että ensimmäiset kaksi kuukautta maksoi elareita ja sitten lopetti.
      Nyt kela maksaa elarit kolmesta lapsesta yhteensä 459,84€/kk.
      Eli saan yli 150€/kk/mukula, koska minimielarikin on parempi :D

      Se on sitä tasa-arvoa poijjat se. Kyllä sossutanttaläskiperse tietää miten nämä kuviot menee. Ei muutako pitempää päivää pojat ja rahat exän kalliisiin kenkiin.

    • HyvinMeniKaikki

      Meillä laskuri näytti 460€/lapsi, kohtuullistin isän suuntaan ja sovittiin 350€/lapsi ja hän osallistuu suurimpiin hankintoihin. Lapsilla ei ole mitään erityiskusyannuksia, toisella yksi suht edullinen harrastus. Eli aivan peruselinkustannuksisya ja asumisesta tämä muodostui.
      Etän nettotulot vuosituloista laskettuna 3300€/kk. Tästäkin laskuriin vänkäsi vain 2900€. Itsekin olen ansiotyössä, tosi pienipalkkainen. Netto 1600€/kk.

    • isämyös

      Mielestäni on omituista valittaa omien lasten hoitokustannuksiin osallistumisesta. Tajuat varmaan itsekin, ettei alle 300 kuukaudessa ole paljon mitään, kun sillä (ja lähivanhemman osuudella) pitää maksaa ruoka, vaatteet, päivähoito-/iltapäiväkerho-/harrastusmaksut, lelut yms. Ymmärrän, että etävanhempi haluaa laittaa itsekin rahaa lapsiinsa, niin että hän voi tarjota lapsilleen kivoja juttuja ilman, että ne menevät lähivanhemman kautta, ja näitä ei näissä maksulaskelmissa huomioida, mutta silti ei tuo sinulle laskettu summa vaikuta suurelta.

      Sehän on niinkin, että kun ehkä myöhemmin ryhdytte asumaan yhdessä uusien kumppaneidenne kanssa, ne laskelmat menevät taas uusiksi. Silloin etävanhemman omien asumiskustannusten katsotaan laskevan, koska hänen uuden puolisonsa oletetaan osallistuvan niihin, ja tämä taas laskelmissa nostaa lähivanhemmalle maksettavaksi määrättävän elatusavun määrää, jos hän puolestaan asuu edelleen ilman uutta kumppania, joka osallistuisi hänen asumiskuluihinsa. Kun siis valitat, että joudut ehkä mutkan kautta maksamaan exäsi oman lapsen kuluja, mieti, että teidän molempien tulevien kumppaneiden oletetaan osaltaan maksavan teidän lastenne kustannuksia.

      Lopeta valitus ja kanna vastuu lapsistasi, näytä lapsillesi, että raha on vain rahaa, jolle ei ole parempaa käyttöä kuin omien lasten hyvinvoinnin turvaaminen.

    • äitihoitaa

      Tosi lapsellista ja itsekästä kitistä vajaan 300 euron hoitokuluista joita maksaa oman lapsensa hoidosta. Sä sait vapauden. Ex puolisosi hoitaa ja kasvattaa lapset. Moniko eronnut oikeesti matkustelee? Minä en oo matkustanut kertaakaan mihinkään yksinhuoltajaksi jäätyäni. Isä jolla ei oo varaa 4000 kuukausituloistaan maksaa kuin 250 euroa per lapsi. Matkustelee lomamatkoilla ym kyllä ihan ulkomailla edelleen. Isä elää luksuselämää eronneena. Hän ei itse toivomiaan lapsia näe kuin päiväseltään muutaman hassuntunnin 1/pv viikko. Lomilla ei tapaa lapsiaan ollenkaan. Tämä siksi, että hän ei ITSE halua. Uudet naiset ja hauskanpito on kivempaa. Naisseura maksaa ja siihen menee rahaa. Oikeastaan hän pitää hauskaa omien lastensa elatukseen tarkoitetulla rahalla ja vielä kitisee. Isomies on taantunut murrosikäisen tasolle. Säälittävää ja kurjaa. Käyn kokopäivätöissä, hoidan ja kasvatan lapset. Lomat vietetäään kotona ja pyöräilymatkan päässä kotoa. Kulkee se elämä etenpäin näinkin. Elintaso romahti erossa. Rakastan lapsia ja haluan antaa heille hyvät elämäneväät. Isäkuva on lapsilla aika kehno kiitos isän oman käytöksen. Kuinka voi aikuinen mies olla noin itsekäs ja lapsellinen?Ennen eropäätöstään ex-mies hävitti omaisuutta. Hän haluisi itselleen kivan elämän ja järjesteli kaiken huolella salassa.

      • NaisetOnHuo..a

        Nostan hattua ja isosti exällesi!


    • tasapelihyväpeli

      Me sovittiin exän kanssa että molemmilla olis sama elintaso, näin kaikki voittaa ja lapsilla on mahdollisuus käydä mäkkärissä silloin tällöin myös isin kanssa. Jos lastenvalvojaa olis uskottu, näin ei olis. Funtsittiin että kuka tuollaisesta tilanteesta nauttii, kuka voittaa jos lapset kärsii köyhyydestä isänsä luona? Ikävä lukea täältäkin kun monien aikuisten ihmisten toimia ohjaa ahneus ja oman edun tavoittelu, surullista.
      Monesti ollaan niin riidoissa ja katkeroituneita että unohdetaan lasten etu kokonaan lisäämällä toisen vanhemman kärsimystä. Kostetaan näin exälle mutta ei tajuta mitä tuhoa kylvetään.
      Jokaisen "kostajan" kannattaisi käydä peilin edessä kysymässä itseltään onko oma etu lapsen etu.

    • elariton

      Exäni ei maksa elareita. Eikä juuri koskaan ole pitänyt lapsia luonaan eikä myöskään pidä yhteyttä n kilometrin päässä asuvaan jo aikuiseen lapseensa. En jaksa mennä sopimaan mitään lastenvalvojan luo,koska exäni tulee sinne humalassa ja puhuu legendaa. Ja koska en itse ole jaksanut vaatia elareita , niitä ei tule. Ex tosin väittää suvulleen maksaneensa kaikki elarit jo eron yhteydessä yms. Ja huippuna otti itseensä tatskan lasten nimillä, kun on niin hyvä isukki. Kieltämättä elarelle olisi ollut tässä vuosien saatossa käyttöä, mutta ei vain voimat ole riittänyt niiden vaatimiseen.

      • khgkhgjg

        Ei elareissa lastenvalvojaa tarvita. Voit marssia oikeusavustajan pakeille, tai vaikka yksityisen lakimiehen. Lapsesi on kantajana, niin et joudu mitään maksamaan. Sitä kautta elatusmaksut saa sovittua.


      • VääräÄäripää

        Haasta oikeuteen. Voitat varmasti.


    • euroeki

      Hehee maksakaa vain poijaat vosut on pohjaton rahareikä erotessa

    • Teppo23

      2 lapsesta 563e ja tulot 2000e netto kuussa.Oikeuden päätös.

    • Mamseli

      Olin exäni kanssa lastenvalvojalla alkuvuodesta kun ero tuli. Hänelle laskettiin makettavaksi reilu 400€, mutta hänen maksukyvykseen katsottiin n.200€. Meillä on uusi tapaaminen tulossa, ja ex ilmoitti ettei kykene maksamaan niin paljoa koska on aiheuttanut itselleen nyt velkaa jättämällä laskuja hoitamatta. Hänellä jää vuokranmaksun ja elareiden jälkeen vaihtelevasti n.700€ käytettäväksi. Eikä hänellä ole mitään omaisuutta. Ihmetyttää mistä yhtäkkiä on itselleen velat taikonut. Periaatteellisesti ärsyttää jossei edes tuota summaa maksa, sillä ainoa mitä hän on lapsellemme ostanut on kolme lelua ja yhden hatun. Minä olen maksanut kaikki muut lapsenme tarvikkeet alusta asti. Ja kun lapsi on hänellä 4yötä/kk niin minä roudaan kaikki lapsen tavarat sängystä lähtien nokkamukeihin, hammarharjoihin, vaatteisiin, rasvoihin, vitamiineihin jne. Asti. Ei se 200€ kuussa minusta hirveän paljon ole lapsen elämiseen. Mutta se riittää. En vaatinut valvojalla mitään, ja kun hän kysyi niin sanoin, että tuo summa on ok.

      • jhgjkgkj

        Elarit ensin, velanmaksu sitten. näin se menee. Mitä jos sinäkin ottaisit vähän velkaa, ja sanoisit että exän pitää siksi maksaa 400e enemmän?


    • sovussa

      Saan lapsen isältä 120e....en jaksanut tapella...sos.täti määräsi 180E. Kehotti viemään oikeuteen. En viitsisi. Ei ole yhtään indexsikorotusta ollut. Erosta 4 v. Maksan kaikki harrastuksista jne. Isällään joka toinen viikonloppu.

    • jdjdjsalslsllalala

      Elatusmaksu on todellakin tarkoitettu lapsen elatukseen. Kyllä vain ne penskat kuluttaa ja on kalliita pitää!

    • eronnut-mies

      Tuloni 2500 kk. Maksan 800 euroa elaria kun oikeus määräsi, yksi lapsi. Varmaan ne rahat exäni juopottelee koska sillä on alko ongelma eikä lapselle jää mitään.

      • mekkk

        Laita ne lapsen tilille mihin ex ei oel käyttöoikeutta niin loppuu rahan tuhlaaminen


      • Anonyymi

        Voiko oikeus määrätä edes???


    • Jake5

      Maksan 50e/kk yhdestä lapsesta. Nettotuloni n. 1500e / kk. Exälläni vähän pienemmät, mutta lisätuloja toiminimen kautta. Lapsi on puolet kuukaudesta kuitenkin minulla.

      • etäisukki

        Lain mukaan elatusmaksua ei voi määrätä enempää kuin on elatuskyky! Hanki hyvä asiænajæja,niin säästät 2kk exäsi vaatiman summan. Huutelevat 300-400\lapsi ja kukaan ydinperhekään käytä 500\muksu kuluihin,mutta pitäähän kaikkien katkeroittuneitten äitien sossun tätien mukaan saada kaikki exiensä rahat. T.uusperseellin


      • ggjgf
        etäisukki kirjoitti:

        Lain mukaan elatusmaksua ei voi määrätä enempää kuin on elatuskyky! Hanki hyvä asiænajæja,niin säästät 2kk exäsi vaatiman summan. Huutelevat 300-400\lapsi ja kukaan ydinperhekään käytä 500\muksu kuluihin,mutta pitäähän kaikkien katkeroittuneitten äitien sossun tätien mukaan saada kaikki exiensä rahat. T.uusperseellin

        Itäisukki on hyvä, ja ottaa huomioon, että lasten suurimmat kulut ovat ne, jotka aikuisillakin: asuminen.

        Nykyinen mieheni maksoi noin 1000e:n sairaseläkkeestään 100e/kk elatusapua, eli 50 per lapsi. Turhaan Jake5 kitisee mitättömästä elaristaan.


    • Etaeisi

      50€ per lapsi. Lapset ovat vuoroviikko systeemillä vanhenmpien luona. Suuremmat kustannukset jaetaa 50/50 esim. harrastukset, koulumenot, silmälasit jne. Lähivanhempi kustantaa pääasiassa vaatteet, koska tuet menevät hänelle. Vaatteita kuitenkin tulee ostettua.

      Olisi järkevää pohtia järjestelmää, jossa poistutaan lähivanhempi/etävanhempi käytännöstä ja annetaan molemmille tasapuolinen vanhemmuus - yhteishuoltajuus (jota nyt ei ole oikeasti olemassa). Tuet jaetaan tasapuolisesti. Kuinka moni tähän olisi halukas lähtemään? Ei varmaan moni katkeruudessaan, mutta mahdollisuus tähän olisi hyvä olla.

      Itse ainakin koen taloudellista vääryyttää siitä, että toinen osapuoli saa 300€ (lapsilisät elari) tekemättä mitään kun taas itse ei saa mitään taloudellista tukea. Tulot ovat kutakuinkin samalla tasolla. Samalla voisi pohtia miksi etävanhempaa rangaistaan siitä jos muuttaa avoliittoon uuden kumppanin kanssa ja järjestelmä toteaa, että maksukyky kasvaa sitä mukaa kun menot vähenevät esim. vuokra puolittuu = maksukyky kasvaa. Sanokaa jos olen väärässä.

      • ggjgf

        Ai, mielestäni exäni, lasten isä pääsi todella helpolla maksamalla pikkiriikkiset elarit siitä, että hoidan lapset ja vastaan heidän kaikista kuluista ja maksuista. Kuuntelen kaikki kitinät, ratkaisen kaikki ongelmat. Eipä sillä, omat teini-ikäiseni eivät mitenkään halunneetkaan mennä isälleen, eivät edes käymään. Ymmärrän sen hyvin, isänsä käytös ja tekemiset kun olivat kovin vahingollisia lapsille. Tämän vuoksi olisi lasten kannalta todella vääryys, jos he joutuisivat sietämään heitä kiusaavaa, henkistä ja fyysistäkin väkivaltaa harjoittanutta isäänsä. Lähivanhempi/etävanhempi käytäntö on täsmälleen oikein.

        Sanottakoon vielä, että nimenomaan lasten isän fyysinen väkivalta tuli tietooni kaikessa laajuudessaan eromme jälkeen. Vasta silloin lapset uskalsivat avautua, kun kokivat olevansa turvassa. Tekevät sitä yhä, muistelevat pienenä lapsena kokemiaan isänsä vääryyksiä, kaltoinkohteluita. Olen varma, ettei meidän tapaus ole ainoa laatuaan.


      • Etaeisi

        Esitin vaihtoehtoisen mallin, jota vanhemmat voisivat halutessaan käyttää. Tästä sovitaan esim. lastenvalvojalla. En todellakaan tarkoittanut, että KAIKILLE sovellettaisiin samaa mallia. Tapauskohtaisesti.


    • kaikkijees

      Meillä ei makseta elareita. Lapsi on kirjoilla äidillä, mutta asuu molempien vanhempien luona yhtä paljon ja kulut maksetaan puoliksi, esim. päivähoitomaksu, vakuutukset...lapsi on 5-vuotias.
      Äidille maksetaan lapsilisä 'yksinhuoltaja' -korotuksella 140 €/kk ja kyllä mun mielestä sillä jo kummasti vaatteita ja tavaraa ostelee lapselle, jos tarvetta on.
      Palkkaa saan käteen noin 2000 kk, isä jonkin verran enemmän.
      Ymmärrän kyllä, jos toinen vanhempi ei huolehdi tai kustanna mitään lapsensa kuluja, mutta jos lapsi on 50/50 molemmilla ja kulut maksetaan puoliksi niin miten sen toisen vanhemman kustannukset muka olisi lapsesta suuremmat kuin toisella.
      Meillä siis toimii näin loistavasti, tosin erokin oli kahden aikuisen ihmisen päätös eikä sisältänyt dramatiikkaa ja sovittiin, että lapsi on meille tärkein ja hänen ehdoillaan mennään.

      • kaikkijees_1

        Jä äiti on siis kirjoittajana......tuohon edelliseen viitaten.


      • ggjgf

        "miten sen toisen vanhemman kustannukset muka olisi lapsesta suuremmat kuin toisella."
        Mikäs juttu toi nyt oli? Ajatteluvirhe? Elatusmaksuissa on aina kysymys vanhempien maksukyvystä. Jos lapset asuu 50/50, toisen vanhemman nettotulot on 1000e ja toisen 5000e - niin vähemmän ansaitsevalla ei ole elatuskykyä juurikaan. Mikäli tulot ovat aivan tasan, niin 50/50 asuminen onnistuu elatusmaksuitta mikäli samansuuruiset tulot ovat suhteellisen suuria. Kahden pienituloisen vanhemman on järjetöntä ryhtyä lasten 50/50 asumiseen, mikäli ei haluta välttämättä asua oikein ahtaasti.


      • miksiRuotsissa

        Täällähän monessa kirjoituksessa meinataan jos lasten huoltajuus on 50/50 ja vaikka vuoroviikkoina mennään ja jos vähänkään lähihuoltaja on oikeutettu saamaan elatustukea etältä niin hän sen saa?!!
        Esim. Kelahan ei tunne virallisesti yhteishuoltajuutta ja kaikki mahdolliset yhteiskunnankin maksamat (asumis, lapsilisät ja tarve hankintainenkin sähkö- yms. lakuihin saa taloudellista tukea) niin tämä kaikki menee vain toiselle osapuolelle kun lapset eivät voi olla Suomalaisen käytännön mukaan kahdessa paikkaa kirjoilla?!!

        Ruotsissahan tämä käytäntö että voi olla kahdessa paikkaa kirjoilla on ollut vuosia.

        Suomessa jyllää tämä yli 40v sitten tehty järjestelmä missä määritellään etä- ja lähihuoltaja mikä ei todellakkaan tasa-arvoista vanhemmuutta lapsiin nähden.
        Johtuuko se siitä että 90% varmuudella naiset/äidit saa sen lähivanhemmuuden?

        Joka tuutista tulee tätä tasa-arvoisuutta että naisen euro on tätä ja pitää saada naiskiintiöitä yms. mutta missä on tämänkin asian peräänhuutajat?

        Missä on se poliitikko joka tähänkin vanhaan käytäntöön tekee ja haluaa muutosta jo ihan puhtaalla laki-muutoksella kuin pelkällä kauniilla sanahelinällä tasa-arvoisesta vanhemmuudesta koska tällähän ihan puhtaasti sorsitaan toista sukupuolta.

        Tämä poliitikko saa heti ääneni vaaleissa kun jo joutuu taistelemaan tätä suurta valtakoneistoa ja käytäntöä vastaan ja minkälaiset vihat saakaan "etuoikeutetulta" osapuolilta.


      • Suomessa
        miksiRuotsissa kirjoitti:

        Täällähän monessa kirjoituksessa meinataan jos lasten huoltajuus on 50/50 ja vaikka vuoroviikkoina mennään ja jos vähänkään lähihuoltaja on oikeutettu saamaan elatustukea etältä niin hän sen saa?!!
        Esim. Kelahan ei tunne virallisesti yhteishuoltajuutta ja kaikki mahdolliset yhteiskunnankin maksamat (asumis, lapsilisät ja tarve hankintainenkin sähkö- yms. lakuihin saa taloudellista tukea) niin tämä kaikki menee vain toiselle osapuolelle kun lapset eivät voi olla Suomalaisen käytännön mukaan kahdessa paikkaa kirjoilla?!!

        Ruotsissahan tämä käytäntö että voi olla kahdessa paikkaa kirjoilla on ollut vuosia.

        Suomessa jyllää tämä yli 40v sitten tehty järjestelmä missä määritellään etä- ja lähihuoltaja mikä ei todellakkaan tasa-arvoista vanhemmuutta lapsiin nähden.
        Johtuuko se siitä että 90% varmuudella naiset/äidit saa sen lähivanhemmuuden?

        Joka tuutista tulee tätä tasa-arvoisuutta että naisen euro on tätä ja pitää saada naiskiintiöitä yms. mutta missä on tämänkin asian peräänhuutajat?

        Missä on se poliitikko joka tähänkin vanhaan käytäntöön tekee ja haluaa muutosta jo ihan puhtaalla laki-muutoksella kuin pelkällä kauniilla sanahelinällä tasa-arvoisesta vanhemmuudesta koska tällähän ihan puhtaasti sorsitaan toista sukupuolta.

        Tämä poliitikko saa heti ääneni vaaleissa kun jo joutuu taistelemaan tätä suurta valtakoneistoa ja käytäntöä vastaan ja minkälaiset vihat saakaan "etuoikeutetulta" osapuolilta.

        Ruotsissa on varaa maksaa verorahoilla kaksi kotia lapselle. Suomi on köyhempi, ehkä myös järkevämpi?

        Paljon tässä paasataan isän oikeuksista, vaikka kyse on lapsen oikeudesta. Jokaiselle (itseasiassa aika monelle) lapselle ei ole hyväksi edes tavata isäänsä, joka esim. on kohdellut lasta koko tämän elämän kaltoin.

        Monet äidit antaisivatkin HYVIN mielellään puolet vastuusta lapsen isälle. Se olisi äidin omankin elämän kannalta mielekkäintä. Mutta jos isät eivät ole liiton aikanakaan kantaneet vastuuta lapsesta, niin eivät he eron jälkeenkään viitsi. Eikä ole kenenkään etu pakottaa lasta viettämään puolet elämästään vastahankaisen, välinpitämättömän isän kanssa. Nykyisin yleisin käytäntö on, että isä lupailee tavata lapsia, mutta peruu usein miten. Puhut äideistä "etuoikeutettuina". Mitä etuoikeutettua on lasten äideillä on olla 100%:sesti lasten isän mielivallan kohteena vielä eron jälkeen? Jos lapsi ei halua mennä isälleen, niin hänen vaan on mentävä, ettei äiti saa sakkoja. Lapsen on mentävä, vaikka isä ryyppäisi koko viikonlopun.

        Olen tämän tästä nähnyt miehiä lapsineen kassajonossa viikonloppuisin. Ostokset: keisi kaljaa. On surkeaa katsella lasta kassalla vieressä. Isä ei sano jonossa mitään, tai puhuu rumasti lapselle. Tai sitten isä on yksin tai äijäporukalla on lähtenyt liikenteeseen lapsen kanssa, lapsi rattaissa tai kävellen. Jo muutaman kerran olen nähnyt, kun tilanteeseen kutsutaan poliisi lapsen äiti hakemaan lasta. Nämä tapaukset ovat jäävuoren huippuja: todellisuus lapsen kotona on hyvin usein kaamea.

        Sanottakoon vielä, että ruotsalaiset miehet ovat keskimäärin tunne-elämältään tasapainoisempia, sosiaalisempia/yhteisöllisempiä, yhteistyökykyisempiä/neuvotelutaitoisempia ym. positiivista mitä lastenkasvatuksessa tarvitaan.


      • miksiRuotsissa

        Tuohan on kirjoituksesi typerää yleistystä millä halutaan luoda ja ylläpitää tätä äitimyyttiä.
        Kyllä maailma ja miesten/isien muuttunut paljon siitä sodan jälkeisestä sodan traumatisoituneista isistä....
        Se mitä saamme lukea jatkuvasti lööpeistä kun äiti on jopa tappanut omat lapsensa ja on yleisempää väkivalta äidiltä lapsiaan ja puolisoaan kohtaan mutta tämä on vaiettu salaisuus?!
        Tästähän on haluttu tehdä tutkimus mutta se haluttiin torpata heti feministijärjestöiden toimesta ja ihan yleisesti koska sehän olisi paljastanut tämän äitimyytin mitä halutaan luoda ja ylläpitää.

        Se mitä tulee jo parisuhteessa "vastuunkannattomuutteen" lasten kasvatukseen niin äidithän ne on jotka määrää ja valitsee suunnan ja jos tässä isä pullikoi vastaan niin ero tulee mutta erotessa sitten kun mennään tähän lastenhuoltajuuteen vaikka viikko/viikko systeemiin niin isiltä löytyy sitä vastuunkantoa.

        Eroistahan muuten 80% on naisten hakemia ja niin paljon juoppoja ja väkivaltaisia miehiä ei tässä maassa löydy.
        Se on vaan kun 90% varmuudella nainen sen lähihuoltajuuden ja taloudellinenkin turva on taattu.
        Se mistä miesten/isien pahoinvointi johtuu erotessa on tämä nykykäytäntö koska kaikki tietää mikä on kohtalo....
        Otanpa tähän karkean esim jos on vaikka 5lapsen isä niin hän on vain virallisesti oikeutettu asumaan siinä 35neliön luukussa ja käyttörahaa saa jäädä sen 500euroa ja ylimääräinen otetaan elatusmaksuina koska mikään instassi (kela yms.) ei virallisesti tunne yhteishuoltajuutta ja otappa ne 5 patjaa lattialle siihen pieneen luukkuun?!
        On vain virallisesti yksinhuoltaja ja sinkku.
        Rahassako tämä mitataan "Ruotsissa on varaa maksaa verorahoilla kaksi kotia lapselle. Suomi on köyhempi, ehkä myös järkevämpi?"kun tässä maassa laitetaan rahaa turhempaankin kuin luodaan tällä hyvinvointia ja poistetaan paljolti pahoinvointia ja oikeudenmukaisuutta ja sitä oikeata tasa-arvoisuutta.

        Se mitä tulee tuohon lapsen haluttomuuteen tavata isäänsä niin sehän helppo manipuloida lapsi kun uppoo kuin veitsi voihin ja kun tätä vuosien manipulointia tehdään tyylliin "isi on ilkeä, sinun ei ole pakkotavata isääsi, äiti jää niin yksin...yhyy" niin alkaahan se tehota ja lapsi joutuu yksinkertaisesti valitsemaan puolensa...rakaa mutta totta ja mitä tuolla mitättömillä sakkorangaistuksilla on tehoa vaan silloin pitäisi vain vaihtaa lähihuoltajuutta...

        Sanotaan vielä että taitaapa Ruotsalaisella ja Suomalaisella naisellakin olevan kuin yön ja päivän ero noihin manitsemiisi...
        Niin ja onhan nämä miehet Suomalaisten naisten kasvattamia pidemmän päälle....

        Se mitä tarkoitan tällä kirjoituksellani niin poistetaan tämä yli 40v sitten luotujärjestelmä määritelmineen etä-ja lähihuotajuus ja siirrytään siihen oikeaan tasa-arvoiseen vanhemmuuteen ja sitä ei saada millään sanahelinällä vaan oikealla lakimuutoksella kun tässä maassa eläimetkin on paremmin suojeltu kuin isät/miehet erotessaan...ja lapsistahan ei erota!

        Tässä olisi työsarkaa jollain politiikolla taistella vastaan näitä "tuulimyllyjä" ja varmasti kannatusta saisi mutta myöskin vihoja....


      • kaikkijees_2
        miksiRuotsissa kirjoitti:

        Tuohan on kirjoituksesi typerää yleistystä millä halutaan luoda ja ylläpitää tätä äitimyyttiä.
        Kyllä maailma ja miesten/isien muuttunut paljon siitä sodan jälkeisestä sodan traumatisoituneista isistä....
        Se mitä saamme lukea jatkuvasti lööpeistä kun äiti on jopa tappanut omat lapsensa ja on yleisempää väkivalta äidiltä lapsiaan ja puolisoaan kohtaan mutta tämä on vaiettu salaisuus?!
        Tästähän on haluttu tehdä tutkimus mutta se haluttiin torpata heti feministijärjestöiden toimesta ja ihan yleisesti koska sehän olisi paljastanut tämän äitimyytin mitä halutaan luoda ja ylläpitää.

        Se mitä tulee jo parisuhteessa "vastuunkannattomuutteen" lasten kasvatukseen niin äidithän ne on jotka määrää ja valitsee suunnan ja jos tässä isä pullikoi vastaan niin ero tulee mutta erotessa sitten kun mennään tähän lastenhuoltajuuteen vaikka viikko/viikko systeemiin niin isiltä löytyy sitä vastuunkantoa.

        Eroistahan muuten 80% on naisten hakemia ja niin paljon juoppoja ja väkivaltaisia miehiä ei tässä maassa löydy.
        Se on vaan kun 90% varmuudella nainen sen lähihuoltajuuden ja taloudellinenkin turva on taattu.
        Se mistä miesten/isien pahoinvointi johtuu erotessa on tämä nykykäytäntö koska kaikki tietää mikä on kohtalo....
        Otanpa tähän karkean esim jos on vaikka 5lapsen isä niin hän on vain virallisesti oikeutettu asumaan siinä 35neliön luukussa ja käyttörahaa saa jäädä sen 500euroa ja ylimääräinen otetaan elatusmaksuina koska mikään instassi (kela yms.) ei virallisesti tunne yhteishuoltajuutta ja otappa ne 5 patjaa lattialle siihen pieneen luukkuun?!
        On vain virallisesti yksinhuoltaja ja sinkku.
        Rahassako tämä mitataan "Ruotsissa on varaa maksaa verorahoilla kaksi kotia lapselle. Suomi on köyhempi, ehkä myös järkevämpi?"kun tässä maassa laitetaan rahaa turhempaankin kuin luodaan tällä hyvinvointia ja poistetaan paljolti pahoinvointia ja oikeudenmukaisuutta ja sitä oikeata tasa-arvoisuutta.

        Se mitä tulee tuohon lapsen haluttomuuteen tavata isäänsä niin sehän helppo manipuloida lapsi kun uppoo kuin veitsi voihin ja kun tätä vuosien manipulointia tehdään tyylliin "isi on ilkeä, sinun ei ole pakkotavata isääsi, äiti jää niin yksin...yhyy" niin alkaahan se tehota ja lapsi joutuu yksinkertaisesti valitsemaan puolensa...rakaa mutta totta ja mitä tuolla mitättömillä sakkorangaistuksilla on tehoa vaan silloin pitäisi vain vaihtaa lähihuoltajuutta...

        Sanotaan vielä että taitaapa Ruotsalaisella ja Suomalaisella naisellakin olevan kuin yön ja päivän ero noihin manitsemiisi...
        Niin ja onhan nämä miehet Suomalaisten naisten kasvattamia pidemmän päälle....

        Se mitä tarkoitan tällä kirjoituksellani niin poistetaan tämä yli 40v sitten luotujärjestelmä määritelmineen etä-ja lähihuotajuus ja siirrytään siihen oikeaan tasa-arvoiseen vanhemmuuteen ja sitä ei saada millään sanahelinällä vaan oikealla lakimuutoksella kun tässä maassa eläimetkin on paremmin suojeltu kuin isät/miehet erotessaan...ja lapsistahan ei erota!

        Tässä olisi työsarkaa jollain politiikolla taistella vastaan näitä "tuulimyllyjä" ja varmasti kannatusta saisi mutta myöskin vihoja....

        Komppaan ihan täysin tätä! Mun mielestä isien oikeudet on jo lähtökohtaisesti tosi huonot eron tullessa. Ja nyt puhun niistä normaaleista lapsestaan vastuunsa kantavista miehistä, jotka osallistuvat lapsensa elämään tasaveroisesti äidin kanssa.
        Yhä useammin lapsi on vähän niinkuin 'lyömäaseena' erossa. Sen varjolla, että lapsi on kirjoilla toisella vanhemmalla (useimmiten äidillä), määrätään isät maksamaan suuria elatusmaksuja ottamatta huomioon sitä kuinka hän osallistuu lapsen elatukseen muulla tavoin.
        Mun mielestä siis molempien vanhempien oikeudet ja tietenkin velvollisuudet pitäisi ottaa tasapuolisesti huomioon. Pitäisi muistaa, että lapsi on molempien vanhempien, ei vain toisen.
        Itse olen äiti ja aiemman kirjoituksen laittanut nimimerkillä 'kaikkijees'.


      • Etaeisi
        miksiRuotsissa kirjoitti:

        Tuohan on kirjoituksesi typerää yleistystä millä halutaan luoda ja ylläpitää tätä äitimyyttiä.
        Kyllä maailma ja miesten/isien muuttunut paljon siitä sodan jälkeisestä sodan traumatisoituneista isistä....
        Se mitä saamme lukea jatkuvasti lööpeistä kun äiti on jopa tappanut omat lapsensa ja on yleisempää väkivalta äidiltä lapsiaan ja puolisoaan kohtaan mutta tämä on vaiettu salaisuus?!
        Tästähän on haluttu tehdä tutkimus mutta se haluttiin torpata heti feministijärjestöiden toimesta ja ihan yleisesti koska sehän olisi paljastanut tämän äitimyytin mitä halutaan luoda ja ylläpitää.

        Se mitä tulee jo parisuhteessa "vastuunkannattomuutteen" lasten kasvatukseen niin äidithän ne on jotka määrää ja valitsee suunnan ja jos tässä isä pullikoi vastaan niin ero tulee mutta erotessa sitten kun mennään tähän lastenhuoltajuuteen vaikka viikko/viikko systeemiin niin isiltä löytyy sitä vastuunkantoa.

        Eroistahan muuten 80% on naisten hakemia ja niin paljon juoppoja ja väkivaltaisia miehiä ei tässä maassa löydy.
        Se on vaan kun 90% varmuudella nainen sen lähihuoltajuuden ja taloudellinenkin turva on taattu.
        Se mistä miesten/isien pahoinvointi johtuu erotessa on tämä nykykäytäntö koska kaikki tietää mikä on kohtalo....
        Otanpa tähän karkean esim jos on vaikka 5lapsen isä niin hän on vain virallisesti oikeutettu asumaan siinä 35neliön luukussa ja käyttörahaa saa jäädä sen 500euroa ja ylimääräinen otetaan elatusmaksuina koska mikään instassi (kela yms.) ei virallisesti tunne yhteishuoltajuutta ja otappa ne 5 patjaa lattialle siihen pieneen luukkuun?!
        On vain virallisesti yksinhuoltaja ja sinkku.
        Rahassako tämä mitataan "Ruotsissa on varaa maksaa verorahoilla kaksi kotia lapselle. Suomi on köyhempi, ehkä myös järkevämpi?"kun tässä maassa laitetaan rahaa turhempaankin kuin luodaan tällä hyvinvointia ja poistetaan paljolti pahoinvointia ja oikeudenmukaisuutta ja sitä oikeata tasa-arvoisuutta.

        Se mitä tulee tuohon lapsen haluttomuuteen tavata isäänsä niin sehän helppo manipuloida lapsi kun uppoo kuin veitsi voihin ja kun tätä vuosien manipulointia tehdään tyylliin "isi on ilkeä, sinun ei ole pakkotavata isääsi, äiti jää niin yksin...yhyy" niin alkaahan se tehota ja lapsi joutuu yksinkertaisesti valitsemaan puolensa...rakaa mutta totta ja mitä tuolla mitättömillä sakkorangaistuksilla on tehoa vaan silloin pitäisi vain vaihtaa lähihuoltajuutta...

        Sanotaan vielä että taitaapa Ruotsalaisella ja Suomalaisella naisellakin olevan kuin yön ja päivän ero noihin manitsemiisi...
        Niin ja onhan nämä miehet Suomalaisten naisten kasvattamia pidemmän päälle....

        Se mitä tarkoitan tällä kirjoituksellani niin poistetaan tämä yli 40v sitten luotujärjestelmä määritelmineen etä-ja lähihuotajuus ja siirrytään siihen oikeaan tasa-arvoiseen vanhemmuuteen ja sitä ei saada millään sanahelinällä vaan oikealla lakimuutoksella kun tässä maassa eläimetkin on paremmin suojeltu kuin isät/miehet erotessaan...ja lapsistahan ei erota!

        Tässä olisi työsarkaa jollain politiikolla taistella vastaan näitä "tuulimyllyjä" ja varmasti kannatusta saisi mutta myöskin vihoja....

        Juuri näin. Mielenkiintoinen huomio kun alunperin otin esille yhteishuoltajuuden, niin samantien tuodaan esimerkki miten entinen (mies) ei kanna vastuuta, juopottelee, on väkivaltainen, jne. Aivan kuin ei osattaisi lukea rivien välistä sitä viestiä... joka siis on "Miten me vastuunkantavat isit?". Mitkä on "tasa-arvon" aikana meidän oikeudet, miten meitä tuetaan, miten me saamme äänemme kuuluviin?

        Lastenhuoltajuus ja hyvinvointi lähtee automaattisesti siitä olettamuksesta, että se on äiti, joka on se paras vaihtoehto. Ja usein onkin. En lähde sitä kiistämään. On myös ne vaihtoehdot, joissa äiti ei ole se ykkösvaihtoehto (siitä huolimatta lapsi määrätään äitille). Ja sitten on ne vanhemmat, jossa molemmat ovat yhtähyviä vaihtoehtoja, mutta... kappas, toisen täytyy olla kuitenkin se, joka saa laillisen tuen.

        Tehdään pieni ajatusleikki. Käännetään asia toisinpäin. Isi saa tuet, lähivanhemmuuden ja äidille jää maksajan ja sekunda vanhemman rooli. Nainen kuitenkin osallituu 50%:sti lasten vanhemmuuteen taloudellisesti, henkisesti ja tavoitettavuudellisesti. Miltä se tuntuu? Tuntuuko epäreilulta? Koetko vääryyttä? Kenelle puhut asiasta kun tiedät, että siitä ei ole mitään hyötyä?

        Ja miten helppoa se olisi lastenvalvojalla sopia näistä asioista. Molemmat ovat tasavertaisia vanhempia, molempia tuetaan taloudellisesti, molemmilla on tärkeä rooli lapsen kehityksessä, molemmat kantavat vastuun jne. Mitä jos jompikumpi vanhempi rikkoo tätä sopimusta? Otetaan asia esille lastenvalvojalla. Käydään läpi mitä on tapahtunut ja sopimusta voidaan muuttaa sen mukaan jos tarvetta on.

        Isät ovat henkisenväkivallan uhreja nykyisellä lainsäädännöllä eikä sitä kukaan lähde korjaamaan. Miten paljon eron jälkeen miehet kärsivätkään, mutta siihen ei ole saatavilla helposti lähestyttävää tukea. Tuleeko kukaan kysymään iseiltä miltä heistä tuntuu? Liian usein isät jäävät tyhjän päälle taloudellisesti, henkisesti ja vanhemmuudellisesti eron jälkeen.

        Myytti: "Miehet eivät puhu tunteistaan". Monet puhuvat, mutta oma kokemus aiheesta on, että asia käännetään lopulta niin päin, että se on naiselle mielekästä ja tukee hänen henkistä hyvinvointia. Mies jää alkuperäisen tunteensa kanssa yksin eikä vastavuoroisuutta ole tapahtunut.


      • vuorovaikutusta_
        Etaeisi kirjoitti:

        Juuri näin. Mielenkiintoinen huomio kun alunperin otin esille yhteishuoltajuuden, niin samantien tuodaan esimerkki miten entinen (mies) ei kanna vastuuta, juopottelee, on väkivaltainen, jne. Aivan kuin ei osattaisi lukea rivien välistä sitä viestiä... joka siis on "Miten me vastuunkantavat isit?". Mitkä on "tasa-arvon" aikana meidän oikeudet, miten meitä tuetaan, miten me saamme äänemme kuuluviin?

        Lastenhuoltajuus ja hyvinvointi lähtee automaattisesti siitä olettamuksesta, että se on äiti, joka on se paras vaihtoehto. Ja usein onkin. En lähde sitä kiistämään. On myös ne vaihtoehdot, joissa äiti ei ole se ykkösvaihtoehto (siitä huolimatta lapsi määrätään äitille). Ja sitten on ne vanhemmat, jossa molemmat ovat yhtähyviä vaihtoehtoja, mutta... kappas, toisen täytyy olla kuitenkin se, joka saa laillisen tuen.

        Tehdään pieni ajatusleikki. Käännetään asia toisinpäin. Isi saa tuet, lähivanhemmuuden ja äidille jää maksajan ja sekunda vanhemman rooli. Nainen kuitenkin osallituu 50%:sti lasten vanhemmuuteen taloudellisesti, henkisesti ja tavoitettavuudellisesti. Miltä se tuntuu? Tuntuuko epäreilulta? Koetko vääryyttä? Kenelle puhut asiasta kun tiedät, että siitä ei ole mitään hyötyä?

        Ja miten helppoa se olisi lastenvalvojalla sopia näistä asioista. Molemmat ovat tasavertaisia vanhempia, molempia tuetaan taloudellisesti, molemmilla on tärkeä rooli lapsen kehityksessä, molemmat kantavat vastuun jne. Mitä jos jompikumpi vanhempi rikkoo tätä sopimusta? Otetaan asia esille lastenvalvojalla. Käydään läpi mitä on tapahtunut ja sopimusta voidaan muuttaa sen mukaan jos tarvetta on.

        Isät ovat henkisenväkivallan uhreja nykyisellä lainsäädännöllä eikä sitä kukaan lähde korjaamaan. Miten paljon eron jälkeen miehet kärsivätkään, mutta siihen ei ole saatavilla helposti lähestyttävää tukea. Tuleeko kukaan kysymään iseiltä miltä heistä tuntuu? Liian usein isät jäävät tyhjän päälle taloudellisesti, henkisesti ja vanhemmuudellisesti eron jälkeen.

        Myytti: "Miehet eivät puhu tunteistaan". Monet puhuvat, mutta oma kokemus aiheesta on, että asia käännetään lopulta niin päin, että se on naiselle mielekästä ja tukee hänen henkistä hyvinvointia. Mies jää alkuperäisen tunteensa kanssa yksin eikä vastavuoroisuutta ole tapahtunut.

        "Myytti: "Miehet eivät puhu tunteistaan"
        Ihan tosiasia, ettei miehet puhu tunteistaan, mutta ei tosin mistään muustakaan. Kaikki mitä sattumalta puhuvatkin, on miesten mielestä absoluuttinen totuus, nainen/vaimo on väärässä, aina. Eli toisin sanoen miehiltä puuttuu taito ottaa vaimonsa ja lapset huomioon. Juuri sen vuoksi erotaankin. Vaimo ei kestä miehensä hirmuvaltaa/aggressivisuutta yms. Ja tämän vuoksi myös eroista 80% on naisen hakemia.

        Tuossa sanottiinkin, että
        "ruotsalaiset miehet ovat keskimäärin tunne-elämältään tasapainoisempia, sosiaalisempia/yhteisöllisempiä, yhteistyökykyisempiä/neuvotelutaitoisempia ym. positiivista mitä lastenkasvatuksessa tarvitaan."
        Olen täysin varma, että siinä vaiheessa, kun suomalainen mies neuvottelee vaimonsa kanssa, puhuu ja pussaa, niin erot vähentyvät. Ja jos kuitenkin erotaan, niin vaimo antaa hyvin mielellään kasvatusvastuun lapsesta sellaiselle isälle, joka liiton aikanakin on tiivisti siihen osallistunut.


      • vuorovaikutusta_
        Etaeisi kirjoitti:

        Juuri näin. Mielenkiintoinen huomio kun alunperin otin esille yhteishuoltajuuden, niin samantien tuodaan esimerkki miten entinen (mies) ei kanna vastuuta, juopottelee, on väkivaltainen, jne. Aivan kuin ei osattaisi lukea rivien välistä sitä viestiä... joka siis on "Miten me vastuunkantavat isit?". Mitkä on "tasa-arvon" aikana meidän oikeudet, miten meitä tuetaan, miten me saamme äänemme kuuluviin?

        Lastenhuoltajuus ja hyvinvointi lähtee automaattisesti siitä olettamuksesta, että se on äiti, joka on se paras vaihtoehto. Ja usein onkin. En lähde sitä kiistämään. On myös ne vaihtoehdot, joissa äiti ei ole se ykkösvaihtoehto (siitä huolimatta lapsi määrätään äitille). Ja sitten on ne vanhemmat, jossa molemmat ovat yhtähyviä vaihtoehtoja, mutta... kappas, toisen täytyy olla kuitenkin se, joka saa laillisen tuen.

        Tehdään pieni ajatusleikki. Käännetään asia toisinpäin. Isi saa tuet, lähivanhemmuuden ja äidille jää maksajan ja sekunda vanhemman rooli. Nainen kuitenkin osallituu 50%:sti lasten vanhemmuuteen taloudellisesti, henkisesti ja tavoitettavuudellisesti. Miltä se tuntuu? Tuntuuko epäreilulta? Koetko vääryyttä? Kenelle puhut asiasta kun tiedät, että siitä ei ole mitään hyötyä?

        Ja miten helppoa se olisi lastenvalvojalla sopia näistä asioista. Molemmat ovat tasavertaisia vanhempia, molempia tuetaan taloudellisesti, molemmilla on tärkeä rooli lapsen kehityksessä, molemmat kantavat vastuun jne. Mitä jos jompikumpi vanhempi rikkoo tätä sopimusta? Otetaan asia esille lastenvalvojalla. Käydään läpi mitä on tapahtunut ja sopimusta voidaan muuttaa sen mukaan jos tarvetta on.

        Isät ovat henkisenväkivallan uhreja nykyisellä lainsäädännöllä eikä sitä kukaan lähde korjaamaan. Miten paljon eron jälkeen miehet kärsivätkään, mutta siihen ei ole saatavilla helposti lähestyttävää tukea. Tuleeko kukaan kysymään iseiltä miltä heistä tuntuu? Liian usein isät jäävät tyhjän päälle taloudellisesti, henkisesti ja vanhemmuudellisesti eron jälkeen.

        Myytti: "Miehet eivät puhu tunteistaan". Monet puhuvat, mutta oma kokemus aiheesta on, että asia käännetään lopulta niin päin, että se on naiselle mielekästä ja tukee hänen henkistä hyvinvointia. Mies jää alkuperäisen tunteensa kanssa yksin eikä vastavuoroisuutta ole tapahtunut.

        Vielä: toki Suomessa on jo nyt eronneita pareja, jotka hoitavat hyvin tasa-arvoisesti sovussa jälkikasvuaan. Yksikin eroisä sanoi, että haluaa tukea taloudellisesti lasten lisäksi ex-vaimoaan, jotta tämän ei tarvitsi kituutella pienillä tuloillaan lasten kanssa (lasten viikollaan). Suomessa on vielä ihan tavallista, että isä tekee kaikkensa, ettei hänen tarvitsi maksaa elatusmaksuja, EIKÄ myöskään huolehtia lapsista. Tätä on jatkunut vuosikymmenet. Jonkunhan lapsista on huolehdittava, ja se joku on ollut äiti, enemmän tai vähemmän pakostakin. Nykyisin lapsistaan huolehtiva isä nostetaan jalustalle, usein mitätöiden lasten äiti. Tämä on vielä enemmän väärin kuin se, että äiti jätetään lasten kanssa oman onnensa nojaan.


      • Etaeisi
        vuorovaikutusta_ kirjoitti:

        Vielä: toki Suomessa on jo nyt eronneita pareja, jotka hoitavat hyvin tasa-arvoisesti sovussa jälkikasvuaan. Yksikin eroisä sanoi, että haluaa tukea taloudellisesti lasten lisäksi ex-vaimoaan, jotta tämän ei tarvitsi kituutella pienillä tuloillaan lasten kanssa (lasten viikollaan). Suomessa on vielä ihan tavallista, että isä tekee kaikkensa, ettei hänen tarvitsi maksaa elatusmaksuja, EIKÄ myöskään huolehtia lapsista. Tätä on jatkunut vuosikymmenet. Jonkunhan lapsista on huolehdittava, ja se joku on ollut äiti, enemmän tai vähemmän pakostakin. Nykyisin lapsistaan huolehtiva isä nostetaan jalustalle, usein mitätöiden lasten äiti. Tämä on vielä enemmän väärin kuin se, että äiti jätetään lasten kanssa oman onnensa nojaan.

        On siinä aikamoinen urpo kun "tukee" entistä rahallisesti. Täysin älytön ajatus. Mieluummin säästäisi rahan lasten säästötilille, osallistuis harrastuksien maksamiseen, käyttääisi matkusteluun jne. Ainakin muutama syy tulee miksi näin ei pitäisi tehdä.

        - Nainen on kiitollisuuden velassa, niin kauan kun mies maksaa hänelle ylimääräistä
        - Miehellä on valta naiseen
        - (tai) Nainen kuppaa mieheltä ja taustalla pitää miestä täysin idioottina - hyväksikäyttää
        - Kun maksut loppuvat (jostain syystä), niin nainen on kuitenkin pettynyt. Tuskin siinä kohtaa nainen kiittelee ylimääräisistä ja toteaa, että "Kiitos kun olet pitänyt huolta meistä eronkin jälkeen"

        Vaikka ajatus tuntuukin kivalta ja ritalilliselta, niin lopussa raha on aina vallankäytön väline ja lopulta joku saa nenilleen kun tilanne muuttuu.


      • hhhmmm
        Etaeisi kirjoitti:

        On siinä aikamoinen urpo kun "tukee" entistä rahallisesti. Täysin älytön ajatus. Mieluummin säästäisi rahan lasten säästötilille, osallistuis harrastuksien maksamiseen, käyttääisi matkusteluun jne. Ainakin muutama syy tulee miksi näin ei pitäisi tehdä.

        - Nainen on kiitollisuuden velassa, niin kauan kun mies maksaa hänelle ylimääräistä
        - Miehellä on valta naiseen
        - (tai) Nainen kuppaa mieheltä ja taustalla pitää miestä täysin idioottina - hyväksikäyttää
        - Kun maksut loppuvat (jostain syystä), niin nainen on kuitenkin pettynyt. Tuskin siinä kohtaa nainen kiittelee ylimääräisistä ja toteaa, että "Kiitos kun olet pitänyt huolta meistä eronkin jälkeen"

        Vaikka ajatus tuntuukin kivalta ja ritalilliselta, niin lopussa raha on aina vallankäytön väline ja lopulta joku saa nenilleen kun tilanne muuttuu.

        Juuri tuollaista urpoa meininkiä. Jos lasten isän tulot on esim. viisinkertaiset äidin tuloihin verrattuna, niin on todellakin hyvin ystävällistä, huomaavaista, empaattista jne. isältä osallistua exän tukemiseen rahallisesti niin, että äidillä on mahdollisimman hyvät puitteet/olosuhteet lasten kasvattamiseen. Lapsethan hyötyvät siitä, että heidän äitinsä voi hyvin.

        Lapset tuskin voivat hyvin, jos heillä on laskelmoiva isä. Suoraan sanottuna yksikään mies ei olisi kiinnostunut lasten hoidosta, elleivät he kuvittelisi hyötyvänsä tästä taloudellisesti. Sitten he syyttävät lasten äitiä ahneeksi. Jos lapset olisi määrätty isälle erossa vuosikymmenet sitten, olisi jo melko pian tästä tullut laki, joka velvoittaisi äidit osallistumaan lasten kasvatukseen eron jälkeen. Eivät isät jaksaisi. Heillä menisi hermot. Tai jos "jaksavat", niin perheväkivalta olisi huipussaan . Onhan se kyllä jo nytkin. Suomi on Euroopan väkivaltaisin maa. Nimenomaan miehet ovat.

        Lapsirakkaammat miehet olisivat kyllä antaneet lapsensa sukulaisten huomaan kokonaan, vuorosysteemillä omalla vuorollaan. Tätäkin kyllä tapahtuu. Kätevästi näin isä säästää myös lasten ruokakuluissa yms. tyrkkäämällä lapsen toisten hoivaan.


      • Feministille_inholla
        hhhmmm kirjoitti:

        Juuri tuollaista urpoa meininkiä. Jos lasten isän tulot on esim. viisinkertaiset äidin tuloihin verrattuna, niin on todellakin hyvin ystävällistä, huomaavaista, empaattista jne. isältä osallistua exän tukemiseen rahallisesti niin, että äidillä on mahdollisimman hyvät puitteet/olosuhteet lasten kasvattamiseen. Lapsethan hyötyvät siitä, että heidän äitinsä voi hyvin.

        Lapset tuskin voivat hyvin, jos heillä on laskelmoiva isä. Suoraan sanottuna yksikään mies ei olisi kiinnostunut lasten hoidosta, elleivät he kuvittelisi hyötyvänsä tästä taloudellisesti. Sitten he syyttävät lasten äitiä ahneeksi. Jos lapset olisi määrätty isälle erossa vuosikymmenet sitten, olisi jo melko pian tästä tullut laki, joka velvoittaisi äidit osallistumaan lasten kasvatukseen eron jälkeen. Eivät isät jaksaisi. Heillä menisi hermot. Tai jos "jaksavat", niin perheväkivalta olisi huipussaan . Onhan se kyllä jo nytkin. Suomi on Euroopan väkivaltaisin maa. Nimenomaan miehet ovat.

        Lapsirakkaammat miehet olisivat kyllä antaneet lapsensa sukulaisten huomaan kokonaan, vuorosysteemillä omalla vuorollaan. Tätäkin kyllä tapahtuu. Kätevästi näin isä säästää myös lasten ruokakuluissa yms. tyrkkäämällä lapsen toisten hoivaan.

        Voi helvetti mitä sontaa :) Feminismi elää ja voi edelleen hyvin Suomen naisissa, ettekä te näytä koskaan parantuvan ahneudestanne ja moraalisesta rappiostanne (ei varmaan ole kiirettäkään, niin kauan kuin naisten uhripositio pitää).

        Totta kai haluaisit miehen olevan ystävällinen, huomaavainen ja empaattinen, koska se tarkoittaa sinun pankkitiliäsi.

        "Suoraan sanottuna yksikään mies ei olisi kiinnostunut lasten hoidosta, elleivät he kuvittelisi hyötyvänsä tästä taloudellisesti"

        No just sitä lasten ja rahan menetystähän miehet ajattelevat, kun ovat alkaneet olemaan enemmän lastensa kanssa. Muuten riski sinunlasistasi kasvaa liian isoksi. Laskelmoiva yleensä on vain se eron rahallisia hyötyjä laskeva nainen.

        Kaiken kaikkiaan tuo lapsen edun käyttäminen äidin elintason perusteena on todella wanhaa. Ei sitä usko kukaan, vaan me tunnetaan teidät jo liiankin hyvin.


    • Etaeisi

      Niin... tunteet. Positiiviset, negatiiviset, neutraalit. Miten niihin kukin sitten vastaakaan. Kuten aiemmin kirjoitin, niin keskustelu lopulta kääntyi itseäni vastaan. Tai jos ei vastaan, niin jäi huomioimatta kun kuitenkin tärkeämpää oli entisen mielipide/tunnemaailma. Tai sitten sanottiin ihan suoraan päin naamaa että "Mitä sä mulle tulet tollasia sanomaan, kun en mä voin asioille mitään. Ne on niinku ne on.". Tai paras tietty oli, että "Olisit enemmän mies etkä ruikuttais".

      Nyt joku sitten innostuu kuittaamaan, että "No se on tietty miten asioista ja tunteista puhuu". Jepa... tai sitten kuulemisen ja kuuntelemisen taidosta. Molemmista.

      Hain eroa yksin, joten kuulun siihen harvaan 20%:n porukkaan. Ja vaikka hain eroa, niin silti 9kk:n jälkeen tuntuu edelleen pahalta. Takaisin en kaipaa pätkääkään.

    • HaluanElääMyös

      Täällä 3800/kk, exällä 2300/kk ja elarit yht 900/kk kolmesta lapsesta ja exä asuu uudessa liitossa (eron syy) eli asumiskulut vain 50%. Ei luonapitovähennyksiä. Ei päivähoitomaksuja.

      Lasten kulutukseksi laskettu noin 600/kk per lapsi... hauskaa tässä on, ettei kuulemma riitä ja lisää ollaan ilmeisesti vaatimassa. Lapsilla on älypuhelimet, läppäriä, pleikkaa ja taulutelkkaria, harrastukset jne. Mitään niiltä ei puutu. Ei tässä jää elareiden ja omien kulujen jälkeen käteen kuin satasia, vaikka "hyvät tulot" onkin. Ei paljoa juhlita.

      • Etaeisi

        Ihmettelen, että miten kukaan lastenvalvoja tai oikeus voi määrätä toiselle vanhemmalle tälläisiä summia. Jos lapset eivät harrasta jääkiekkoa, ratsastamista tai muuta kallista harrastusta, niin silloin summa on aivan tähtitieteellinen.

        Tässä tapauksessa on entinen lähtenyt lätkimään ja mitä jää isälle muuta kuin maksajan rooli? Oletan, että lapset ovat isällä jokatoinen viikonloppu. Näissä tapauksissa kun entinen lähtee, niin kyllä on pokkaa alkaa vaatimaan elatusmaksuja. Tämä on sitä tasa-arvoa.


      • hhhmmm
        Etaeisi kirjoitti:

        Ihmettelen, että miten kukaan lastenvalvoja tai oikeus voi määrätä toiselle vanhemmalle tälläisiä summia. Jos lapset eivät harrasta jääkiekkoa, ratsastamista tai muuta kallista harrastusta, niin silloin summa on aivan tähtitieteellinen.

        Tässä tapauksessa on entinen lähtenyt lätkimään ja mitä jää isälle muuta kuin maksajan rooli? Oletan, että lapset ovat isällä jokatoinen viikonloppu. Näissä tapauksissa kun entinen lähtee, niin kyllä on pokkaa alkaa vaatimaan elatusmaksuja. Tämä on sitä tasa-arvoa.

        Nuo oli pienet elarit, sori. Meillä oli molempien tulot 1900e/kk, elarit kahdesta lapsesta 480e/kk. Meidän lapsilla ei ollut varaa läppäriin, pleikkaan jne. Kaikki meni asumiseen ja ruokaan yms. elintärkeään.


      • HaluanElääMyös
        Etaeisi kirjoitti:

        Ihmettelen, että miten kukaan lastenvalvoja tai oikeus voi määrätä toiselle vanhemmalle tälläisiä summia. Jos lapset eivät harrasta jääkiekkoa, ratsastamista tai muuta kallista harrastusta, niin silloin summa on aivan tähtitieteellinen.

        Tässä tapauksessa on entinen lähtenyt lätkimään ja mitä jää isälle muuta kuin maksajan rooli? Oletan, että lapset ovat isällä jokatoinen viikonloppu. Näissä tapauksissa kun entinen lähtee, niin kyllä on pokkaa alkaa vaatimaan elatusmaksuja. Tämä on sitä tasa-arvoa.

        Itse ajattelen myös näin. Tämä sotii täysin mun oikeustajua vastaan.

        Mulle on nimenomaan jätetty pelkkä maksajan rooli. Tapaamisia on supistettu hiljalleen harrastuksiin vedoten, eikä suostu muuttamaan tapaamissopimusta mulle parempaan suuntaan. Ei halua, koska tulisi luonapitovähennykset pöydälle. Täyttä paskaa sanon minä. Ottasin lapset ittelleni any day eikä tarvii pennin jeesusta mulle maksaa, suksikoon ******* mun puolesta.

        "Nuo oli pienet elarit, sori. Meillä oli molempien tulot 1900e/kk, elarit kahdesta lapsesta 480e/kk. Meidän lapsilla ei ollut varaa läppäriin, pleikkaan jne. Kaikki meni asumiseen ja ruokaan yms. elintärkeään."

        No tähän se exäkin vetoaa ja laskurien mukaan tuossa voi olla perääkin. Mutta onko se kohtuullista? Kuinka paljon tarvitsee sitä rahaa saada? Lapsilisien kanssa exälle tulee nettoa yli 3500/kk!!! Ei tässä ole enää kyse lapsen perustarpeiden kattamisesta!


    • KukkahatutKeksiny

      Yksi asia muuten mitä ihmettelen. Lapsen elatustarve nousee automaattisesti 120€/kk kun lapsi täyttää 13. Tämä siis ei sisällä harrastuskuja tms. vaan ihan päivittäistä kulutusta.

      Mihin ihmeeseen tällainen perustuu?

      • Etaeisi

        Samaa olen ihmetellyt. Aivan kuin ei etävanhemmalla kasvaisi menot samassa suhteessa kun lapsi/lapset ovat hänen luonaan. Täytyy ne finnivoiteet, tytöille naisten juttuihin tarpeet, sun muut teinimenot hommata yhtälailla. Ruokamenotkin kasvavat iän myötä. Etävanhempi maksaa aina kaiken tuplana. Tasa-arvoa.


      • KukkahatutKeksiny

        Joo, kyllä se nyt vaan on niin, ettei meikkeihin, tamppooneihin tai finnivoiteisiin ja dödöihin saa tuollaista summaa uppoamaan millään!

        Ei tuollaista summaa saa perusteltua muulla iphoneilla ja merkkivaatteilla. En minäkään käytä tuollaista rahaa vaatteisiin tms. kuussa.


    • Siperia65

      En ihan ymmärrä tätä ihmisten jäkätystä täällä. Kela maksaa mulle yksinhuoltajalle (2 lasta) kuukaudessa lapsitukia kaikkiaan n. 610 € (isän tulot niin pienet, ettei pysty maksamaan elatustukea). Summassa siis mukana elatusmaksut ja lapsilisät yh-korotuksineen. Kaiken järjen mukaan minun pitää omasta rahasta maksaa se toinen puolisko (610 €) kahden lapsen ylläpitoon. Eli on ihmeen kumma jos ei yhteen lapseen riitä 610 € kuukaudessa (50-50 meningillä)! Sen toisenko se pitäis kaiken maksaa? Kyllä yh:nkin pitää ottaa ihan samallain osaa lasten kuluihin. Jos tuo raha ei lapsimenoihin riitä, niin sitte ruutupaperi nenän eteen ja kynä käteen laskemaan, että mihin se raha oikeesti menee. Oma lukunsa on muuten pienet tulot, että on rahat tiukilla, siihen en ota tässä kantaa, eikä ne pienet tulotkaan ehkä sen ex-puolison vikakaan ole. Järki käteen aikuiset ihmiset!

      • fkjfhfd

        Ei pienet tulot ole vanhempien vika, joo. Mutta kun täällä naristaankin siitä, ettei suuremmista tuloista huvittaisi yhtään maksaa. Eikä tajuta sitä mikä pitäisi olla itsestään selvää: molemmat vanhemmat osallistuvat lapsen elatukseen, elarit maksetaan molempien maksukyvyn mukaan. Eli enemmän tienaava osallistuu enemmän. Jos molemmat tienaavat saman verran, niin molemmat osallistuvat saman verran.

        Minun ex oli siitä hupaisa, että hänen mielestään 480 e:n elarit (yhteensä 2 lasta) oli huikeat ja kohtuuttomat. Hänellä olisi mielestään ollut varaa maksaa yhteensä 50e/kk. Hupaisaksi tämän tekee se, että meillä molemmilla oli samat nettotulot (minun nettotulot=tulot lapsilisät). Käytiin oikeudessa oikein sovittelemassa. Vaikka annoin tyhmyyksissäni 80/kk armoa exälle, niin silti hän jaksoi vinkua. Mutta onneksi päästiin lasten kanssa eroon. Rasittava äijä.


      • McMGTOW

        Sitä ollaan niin 50/50 parisuhteen aikana (*köh* kotityöt). Erossa taas 50/50 riippumatta kumpi on tienannut mitä. Elareissa se onkin yhtäkkiä 60/40 tai jotain muuta! Samassa suhteessa voitaisiin avioliiton aikana katsoa, että koska mies tienaa enemmän, niin nainen tekee enemmän esim. kotitöitä. Mutta eihän se käy... tasa-arvo kato. Naisen tasa-arvo on sitä mihin mies saadaan alistettua - rahallisesti ja fyysisesti.

        Usein ihmettelen missä on naisten omanarvon tunne ja suoraselkäisyys (kyllä - provosin ihan tarkoituksella).

        - Olen vahva ilman, että loukkaan muita
        - En tarvitse muilta enempää kuin itse pystyn antamaan
        - En vaadi muilta enempää kuin itse pystyn antamaan
        - ...

        fkjfhfd:n teksti on malliesimerkki siitä mitä lasten menot kuukaudessa muka ovat. Jatketaan samaan malliin kuin avioliitossa kun käytössä oli kahden vanhemman tulot. 480€:n elarilla lasten kuukausittaiset menot olisivat 480€ x2 (molemmat vanhemmat osallistuvat 50/50 eikös?) lapsilisät eli n. 1200€ (korotettuna lapsilisänä). Ellei ole kallista harrastusta, niin aivan järjetön summa.


      • jsfjsfj
        McMGTOW kirjoitti:

        Sitä ollaan niin 50/50 parisuhteen aikana (*köh* kotityöt). Erossa taas 50/50 riippumatta kumpi on tienannut mitä. Elareissa se onkin yhtäkkiä 60/40 tai jotain muuta! Samassa suhteessa voitaisiin avioliiton aikana katsoa, että koska mies tienaa enemmän, niin nainen tekee enemmän esim. kotitöitä. Mutta eihän se käy... tasa-arvo kato. Naisen tasa-arvo on sitä mihin mies saadaan alistettua - rahallisesti ja fyysisesti.

        Usein ihmettelen missä on naisten omanarvon tunne ja suoraselkäisyys (kyllä - provosin ihan tarkoituksella).

        - Olen vahva ilman, että loukkaan muita
        - En tarvitse muilta enempää kuin itse pystyn antamaan
        - En vaadi muilta enempää kuin itse pystyn antamaan
        - ...

        fkjfhfd:n teksti on malliesimerkki siitä mitä lasten menot kuukaudessa muka ovat. Jatketaan samaan malliin kuin avioliitossa kun käytössä oli kahden vanhemman tulot. 480€:n elarilla lasten kuukausittaiset menot olisivat 480€ x2 (molemmat vanhemmat osallistuvat 50/50 eikös?) lapsilisät eli n. 1200€ (korotettuna lapsilisänä). Ellei ole kallista harrastusta, niin aivan järjetön summa.

        Lasten menot on AINA, ihan aina suhteessa vanhempien tuloihin. Jos vanhemmat tienaavat nettona tuon vähän alle kaksi tonnia per nenä, niin kahden lapsen (vanhimman ikäluokan lapsen) elatusmaksut ovat tuota luokkaa. Miksi sitä on niin vaikea ymmärtää? Ajatuksena tässä on, että lapsi kuluttaa ko. vanhempien tuloilla ihan yhtä paljon, oli vanhemmat yhdessä tai ei. Elareihin ei lasketa kuin ELATUS. Tottahan toki sen päälle tulee mahdolliset harrastuskulut.

        Ihan selvennöksesi: lapsen suurimmat elatuskulut menevät yleensä siihen samaan mihin vanhempienkin: asumiseen. Arvaa onko parempituloilla vai pienempituloisilla vanhemmilla suuremmat asumiskulut?


      • huhjahah
        McMGTOW kirjoitti:

        Sitä ollaan niin 50/50 parisuhteen aikana (*köh* kotityöt). Erossa taas 50/50 riippumatta kumpi on tienannut mitä. Elareissa se onkin yhtäkkiä 60/40 tai jotain muuta! Samassa suhteessa voitaisiin avioliiton aikana katsoa, että koska mies tienaa enemmän, niin nainen tekee enemmän esim. kotitöitä. Mutta eihän se käy... tasa-arvo kato. Naisen tasa-arvo on sitä mihin mies saadaan alistettua - rahallisesti ja fyysisesti.

        Usein ihmettelen missä on naisten omanarvon tunne ja suoraselkäisyys (kyllä - provosin ihan tarkoituksella).

        - Olen vahva ilman, että loukkaan muita
        - En tarvitse muilta enempää kuin itse pystyn antamaan
        - En vaadi muilta enempää kuin itse pystyn antamaan
        - ...

        fkjfhfd:n teksti on malliesimerkki siitä mitä lasten menot kuukaudessa muka ovat. Jatketaan samaan malliin kuin avioliitossa kun käytössä oli kahden vanhemman tulot. 480€:n elarilla lasten kuukausittaiset menot olisivat 480€ x2 (molemmat vanhemmat osallistuvat 50/50 eikös?) lapsilisät eli n. 1200€ (korotettuna lapsilisänä). Ellei ole kallista harrastusta, niin aivan järjetön summa.

        "Elareissa se onkin yhtäkkiä 60/40 tai jotain muuta! "
        No EIHÄN OLE. Vaan juuri kuten "fkjfhfd" kirjoitti. Elatusmaksut lasketaan vanhempien tulojen mukaan. Mitä isommat tulot vanhemmilla, sitä suuremmat elarit. Jos toisella vanhemmalla on huomattavasti suuremmat tulot kuin toisella, hän maksaa huomattavasti enemmän elareita kuin pienituloinen vanhempi. Siksi onkin typerää kysellä esim. "paljonko maksan elareita 3000 euron nettotuloistani". Ei voi tietää, ellei tiedä paljon toinen vanhempi tienaa. Tämä ei ole mitään rakettitiedettä.

        Ja HALOO.
        " lapsilisät eli n. 1200€ (korotettuna lapsilisänä)"

        Mitä ihmettä tämä on? Ei ainakaan kahden lapsen lapsilisät. Kahden lapsen lapsilisät ovat ALLE 300 euroa/kk yksinhuoltajakorotuksella. SITÄPAITSI VIELÄ lapsilisät lasketaan lähivanhemman nettotuloihin. Eli juuri kuten "fkjfhfd" kirjoittikin: "meillä molemmilla oli samat nettotulot (minun nettotulot=tulot lapsilisät).

        Elatusmaksuissa ei ole kysymys hyväntekeväisyydestä, vaan molemman vanhemman elatusvelvollisuudesta. Oikeus viime kädessä päättää mitä maksetaan. Siellä päätetään sen samaisen laskurin mukaan, jota käytetään muuallakin, lastenvalvojalla, oikeusaputoimistoissa, asianajotoimistoissa.


      • McMGTOW

        Ymmärrän, että on hankala nähdä kolikon toista puolta. Koittakaa asettua toisen kenkiin edes kerran.

        Visioi, että lapset ovat 50/50 suhteessa vanhemmilla. Maksetaan vuokra, sähkö, netti, vakuutukset... listaa voi jatkaa. Lapset on "määrätty" äitille. Koska vanhemmat eivät pääse sopuun, niin oikeus määrää, että isä maksaa 150€ kk:ssa per lapsi äitille elaria = 300€.

        Äiti saa korotetun lapsilisän (http://www.kela.fi/lapsilisa_maara = 298,65 - pahoittelut olin väärässä... se oli alle 300€ korotettuna). Laskin aiemmin oletetun skenaarion, jossa molempi vanhempi osallistuu maksuihin samassa suhteessa: 480€ (äidin osuus) 480€ (isän osuus) 299€ (korotettu elari). Menee lähelle 1200 euroa.

        Ja BOOM! Äiti saa 600€ "ilmasta" rahaa. Mitä isä saa? Ei mitään. Tästä huolimatta isä rakastaa lapsiaan aivan yhtä paljon, tarjoaa kodin ja ruuan. Haluaa myös tarjota muutakin... vaatteita, rahaa menoihin jne.

        Mutta koska isä on suurempi tuloinen, niin hän on velvoitettu maksamaan enemmän. Toinen tarjoaa samat perustarpeet ja saa 600€ tekemättä mitään. Ja siinä on se ero.

        JOS lapset ovat isällä vain joka toinen viikonloppu, niin siinä tapauksessa suurempi elari on oikeutettu.

        Jos itse olisin tilanteessa, että minulla olisi mahdollisuus lähihuoltajaksi, niin en vaatisi mitään entiseltä.


      • huhjahah
        McMGTOW kirjoitti:

        Ymmärrän, että on hankala nähdä kolikon toista puolta. Koittakaa asettua toisen kenkiin edes kerran.

        Visioi, että lapset ovat 50/50 suhteessa vanhemmilla. Maksetaan vuokra, sähkö, netti, vakuutukset... listaa voi jatkaa. Lapset on "määrätty" äitille. Koska vanhemmat eivät pääse sopuun, niin oikeus määrää, että isä maksaa 150€ kk:ssa per lapsi äitille elaria = 300€.

        Äiti saa korotetun lapsilisän (http://www.kela.fi/lapsilisa_maara = 298,65 - pahoittelut olin väärässä... se oli alle 300€ korotettuna). Laskin aiemmin oletetun skenaarion, jossa molempi vanhempi osallistuu maksuihin samassa suhteessa: 480€ (äidin osuus) 480€ (isän osuus) 299€ (korotettu elari). Menee lähelle 1200 euroa.

        Ja BOOM! Äiti saa 600€ "ilmasta" rahaa. Mitä isä saa? Ei mitään. Tästä huolimatta isä rakastaa lapsiaan aivan yhtä paljon, tarjoaa kodin ja ruuan. Haluaa myös tarjota muutakin... vaatteita, rahaa menoihin jne.

        Mutta koska isä on suurempi tuloinen, niin hän on velvoitettu maksamaan enemmän. Toinen tarjoaa samat perustarpeet ja saa 600€ tekemättä mitään. Ja siinä on se ero.

        JOS lapset ovat isällä vain joka toinen viikonloppu, niin siinä tapauksessa suurempi elari on oikeutettu.

        Jos itse olisin tilanteessa, että minulla olisi mahdollisuus lähihuoltajaksi, niin en vaatisi mitään entiseltä.

        "Äiti saa 600€ "ilmasta" rahaa"

        Voi hyvä McMGTOW: elatusmaksut eivät ole ilmaista rahaa äidille, vaan tarkoitettu kattamaan lasten elatuskuluja, isän osuus niistä.

        Ja minkä 600 €? Yritä nyt ymmärtää, että lapsilisät lasketaan mukaan äidin tuloihin > ENNEN kuin elareita aletaan laskea. Siis näin katsos: isän nettotulo 2000 €, äidin nettotulot: työ 1700€ lapsilisät 300 €= 2000 € > vanhempien nettotulot = saman suuruiset.

        Minusta nimenomaan etäisien pitäisi katsoa tässä asiassa kolikon toista puolta: isä "saa" lapsilleen elatuksen; täysihoidon ja huolenpidon vaivaisella 480 €:lla. Mistään ei tarvitse itse huolehtia, kyllä lasten äiti huolehtii ja hoitaa lasten asumisen, ruuan, puhtauden, matkustamisen (=bussiliput muut kyydit), kännykkäkulut, lääkkeet lääkäreissä käynteineen, hiustenleikkuut, luokkaretket, leirikoulumaksut, koulutarvikkeet, myöhemmin myös koulukirjat, funktiolaskimet, tietokoneet, tulostimet jne. Vaatteitakin on pakko ostaa. Jos on siunaantunut tyttöjä, kuten minulle, pelkkiin terveyssiteisiin meni yli 20 € kk. Isä puolestaan saa vapaasti käyttää rahansa miten haluaa, ei tarvitse maksaa lantin lanttia enempää kuin elarit.

        Sitten vielä: jos asuu yksin, niin pienempikin asunto on suuri :D. Jos taas asuu lasten kanssa, asunnon on oltava suurempi. Pienempi asunto taas luonnollisesti maksaa vähemmän kuin suurempi. Suurin osa elareista, tai oikeastaan kaikki ( vähän omasta osuudestakin) menee lasten asumiskuluihin. On tunnettu tosiasia, että asuminen maksaa eniten; niin vanhemmilla kuin lapsilla. Mutta kuinka paljon asuminen maksaa itse kunkin kohdalla, se on jokaisen päätettävissä omakohtaisesti. Jos olisin tuo 2000 €:n nettotuloesimerkki, maksaisin elareita 480 €, niin laskisin etävanhempanaKIN tarkasti minkähintaiseen asuntoon olisin valmis sijoittamaan lanttini. Pääsääntönä on aina ollut, ettei asuminen saa maksaa kuin korkeintaan 50% tuloista. Sekin on kyllä aika paljon. Jos täällä pks-seudulla saa tilavamman asunnon alle tonnilla/kk, se on kuin lottovoitto.


      • McMGTOW
        huhjahah kirjoitti:

        "Äiti saa 600€ "ilmasta" rahaa"

        Voi hyvä McMGTOW: elatusmaksut eivät ole ilmaista rahaa äidille, vaan tarkoitettu kattamaan lasten elatuskuluja, isän osuus niistä.

        Ja minkä 600 €? Yritä nyt ymmärtää, että lapsilisät lasketaan mukaan äidin tuloihin > ENNEN kuin elareita aletaan laskea. Siis näin katsos: isän nettotulo 2000 €, äidin nettotulot: työ 1700€ lapsilisät 300 €= 2000 € > vanhempien nettotulot = saman suuruiset.

        Minusta nimenomaan etäisien pitäisi katsoa tässä asiassa kolikon toista puolta: isä "saa" lapsilleen elatuksen; täysihoidon ja huolenpidon vaivaisella 480 €:lla. Mistään ei tarvitse itse huolehtia, kyllä lasten äiti huolehtii ja hoitaa lasten asumisen, ruuan, puhtauden, matkustamisen (=bussiliput muut kyydit), kännykkäkulut, lääkkeet lääkäreissä käynteineen, hiustenleikkuut, luokkaretket, leirikoulumaksut, koulutarvikkeet, myöhemmin myös koulukirjat, funktiolaskimet, tietokoneet, tulostimet jne. Vaatteitakin on pakko ostaa. Jos on siunaantunut tyttöjä, kuten minulle, pelkkiin terveyssiteisiin meni yli 20 € kk. Isä puolestaan saa vapaasti käyttää rahansa miten haluaa, ei tarvitse maksaa lantin lanttia enempää kuin elarit.

        Sitten vielä: jos asuu yksin, niin pienempikin asunto on suuri :D. Jos taas asuu lasten kanssa, asunnon on oltava suurempi. Pienempi asunto taas luonnollisesti maksaa vähemmän kuin suurempi. Suurin osa elareista, tai oikeastaan kaikki ( vähän omasta osuudestakin) menee lasten asumiskuluihin. On tunnettu tosiasia, että asuminen maksaa eniten; niin vanhemmilla kuin lapsilla. Mutta kuinka paljon asuminen maksaa itse kunkin kohdalla, se on jokaisen päätettävissä omakohtaisesti. Jos olisin tuo 2000 €:n nettotuloesimerkki, maksaisin elareita 480 €, niin laskisin etävanhempanaKIN tarkasti minkähintaiseen asuntoon olisin valmis sijoittamaan lanttini. Pääsääntönä on aina ollut, ettei asuminen saa maksaa kuin korkeintaan 50% tuloista. Sekin on kyllä aika paljon. Jos täällä pks-seudulla saa tilavamman asunnon alle tonnilla/kk, se on kuin lottovoitto.

        Täytyy erotella ensin se puhutaanko yksinhuoltajuudesta vai yhteishuoltajuudesta (tätä ei tosin ole, mutta kutsutaan tätä 50/50 huoltajuudeksi).

        Puhtaasti yksinhuoltajuudessa, jossa etävanhempi tapaa lasta/lapsia joka toinen viikonloppu voi ja pitääkin elari olla suurempi.

        Yhteishuoltajuudessa tulisi molempien osallistua tasavertaisesti lapsen/lasten kuluihin. Yksinkertaisesti en voi hyväksyä sellaista järjestelyä, jossa vanhemmat asetetaan tulojen mukaan epätasa-arvoiseen asemaan (vaikka pakkohan se on, koska lapset määrätään lähes aina äitille ja laki on niin määritetty).

        Nainen voi jäädä huoletta työttömäksi. Käynti lastenvalvojalla ja muutos tulotasossa huomioidaan ja mies maksaa. Tai jos nainen haluaakin jäädä vuorotteluvapaalle tai hoitovapaalle (kun lapsi on tarpeeksi pieni), niin sekin onnistuu - taas tulot putoavat ja mies maksaa. Tämä on nähty.

        Tietenkään miehet ei voi mitään järjestelmälle. Fiksut (katkerat) naiset selvittävät oikeutensa ja käyttävät kaiken hyväksi. Siihen kun ovat oikeutettuja. Jos huoltajuudet jakautuisivat tasapuolisemmin, niin ehkä naisetkin huomaisivat järjestelmän älyttömyyden.

        Eli lyhyesti. Kun lapset ovat 50/50 suhteessa molempien vanhempien luona, niin molemmat vanhemmat osallistuvat tasapuolisesti menoihin - siis aivan KAIKKIIN menoihin. Tuloihin katsomatta. Tämä on mahdollista jos sellainen haluttaisiin tehdä esim. ruotsissa on mahdollista yhteysvanhemmuus ja luonnollisesti vaatii molempien vanhempien suostumuksen.

        Tai mitä sanot tähän. Kun etävanhempi muuttaa uuteen avoliittoon, niin järjestelmä huomioi, että hänen maksukyky kasvaa, koska asumismenot puolittuvat. Entä jos lähivanhempi muuttaa avoliittoon? Ei mitään, koska uusi kumppani ei ole vastuullinen lapsen/lasten menoista (ei tietenkään), niin edes pienentyneet asumismenot eivät ole huomioonotettava seikka elaria laskettaessa.

        Maailma on täynnä rahanahneita naisia, jotka eronkin jälkeen haluavat kaiken mahdollisen mieheltä. Koska heillä on siihen kaikki oikeus ja mahdollisuus. Ei riitä, että avioliitossa on kupattu miehen rahat (kun mies kerta tienaa enemmän) ja revitty rinta auki ja paskottu sydämeen (henkinen väkivalta).


      • McMGTOW

        Tarkoitin, että lapset määrätään lähes aina äitille ja laissa on määritetty tulojen mukaan määräytyvä elarin määrä.


      • öjögdfkjaö
        McMGTOW kirjoitti:

        Täytyy erotella ensin se puhutaanko yksinhuoltajuudesta vai yhteishuoltajuudesta (tätä ei tosin ole, mutta kutsutaan tätä 50/50 huoltajuudeksi).

        Puhtaasti yksinhuoltajuudessa, jossa etävanhempi tapaa lasta/lapsia joka toinen viikonloppu voi ja pitääkin elari olla suurempi.

        Yhteishuoltajuudessa tulisi molempien osallistua tasavertaisesti lapsen/lasten kuluihin. Yksinkertaisesti en voi hyväksyä sellaista järjestelyä, jossa vanhemmat asetetaan tulojen mukaan epätasa-arvoiseen asemaan (vaikka pakkohan se on, koska lapset määrätään lähes aina äitille ja laki on niin määritetty).

        Nainen voi jäädä huoletta työttömäksi. Käynti lastenvalvojalla ja muutos tulotasossa huomioidaan ja mies maksaa. Tai jos nainen haluaakin jäädä vuorotteluvapaalle tai hoitovapaalle (kun lapsi on tarpeeksi pieni), niin sekin onnistuu - taas tulot putoavat ja mies maksaa. Tämä on nähty.

        Tietenkään miehet ei voi mitään järjestelmälle. Fiksut (katkerat) naiset selvittävät oikeutensa ja käyttävät kaiken hyväksi. Siihen kun ovat oikeutettuja. Jos huoltajuudet jakautuisivat tasapuolisemmin, niin ehkä naisetkin huomaisivat järjestelmän älyttömyyden.

        Eli lyhyesti. Kun lapset ovat 50/50 suhteessa molempien vanhempien luona, niin molemmat vanhemmat osallistuvat tasapuolisesti menoihin - siis aivan KAIKKIIN menoihin. Tuloihin katsomatta. Tämä on mahdollista jos sellainen haluttaisiin tehdä esim. ruotsissa on mahdollista yhteysvanhemmuus ja luonnollisesti vaatii molempien vanhempien suostumuksen.

        Tai mitä sanot tähän. Kun etävanhempi muuttaa uuteen avoliittoon, niin järjestelmä huomioi, että hänen maksukyky kasvaa, koska asumismenot puolittuvat. Entä jos lähivanhempi muuttaa avoliittoon? Ei mitään, koska uusi kumppani ei ole vastuullinen lapsen/lasten menoista (ei tietenkään), niin edes pienentyneet asumismenot eivät ole huomioonotettava seikka elaria laskettaessa.

        Maailma on täynnä rahanahneita naisia, jotka eronkin jälkeen haluavat kaiken mahdollisen mieheltä. Koska heillä on siihen kaikki oikeus ja mahdollisuus. Ei riitä, että avioliitossa on kupattu miehen rahat (kun mies kerta tienaa enemmän) ja revitty rinta auki ja paskottu sydämeen (henkinen väkivalta).

        "Nainen voi jäädä huoletta työttömäksi."

        Ai voiko? En tiedä ainakaan ketään, joka vapaaehtoisesti on työtön. Sitä paitsi voihan mieskin jäädä työttömäksi. Tai saada kenkää parempipalkkaisesta työstään, löytää uuden työn, ja kas huomattavasti pienemmällä palkalla.

        Ymmärrätkö, ettei lapsen elatusmaksuilla voi, ei kerta kaikkiaan pysty elämään?

        "Maailma on täynnä rahanahneita naisia"
        Tuo ei ole koko totuus. Katselet vähän yksipuolisesti, varmaan kokemuksistasi johtuen, asiaa. Maailma on täynnä myös rahanahneita miehiä, joihin esim. ex kuului. Tienasimme suurin piirtein saman verran, mutta hänen mielestään olin miljonääri, jonka rahat riittää kaikkeen, ja etenkin hänen menoihinsa. Maksoin kaiken, kulutin säästöni, kerjäsin sukulaisilta rahaa. Vuosikaudet. Sitten erosin. Erossa menetin exälle osuuden isäni perinnöstäkin "koska se lain mukaan on mahdollista". Itse en niin olisi tehnyt. Mutta siitä olen onnellinen, että nyt voin päättää täysin mihin rahani laitan, ei tule muutaman kympin tai satasen yllätyslaskuja. Olen edelleen niin vittuuntunut exään, ettei sanotuksi saa. Enkä eniten rahanahneutensa vuoksi, vaan hänen lapsia kohtaan harjoittamansa henkisen ja fyysisen väkivallan. Lapset olivat jo kaikki teinejä, mutta vasta kuukausien kuluttua eron jälkeen alkoi paljastua totuus. Lapset vain eivät uskaltaneet puhua, he pelkäsivät seurauksia isänsä taholta.

        Mietin usein mihin ex tuhrasi rahansa; hänhän tienasi kuitenkin, mutta rahat oli aina loppu. Myöhemmin paljastui sekin, että pornoon ja maksullisiin naisiin ex oli panostanut.

        Typeryys, ilkeys, rahanahneus yms. ei tosiaan ole sidottu sukupuoleen.


      • huhjahah
        McMGTOW kirjoitti:

        Täytyy erotella ensin se puhutaanko yksinhuoltajuudesta vai yhteishuoltajuudesta (tätä ei tosin ole, mutta kutsutaan tätä 50/50 huoltajuudeksi).

        Puhtaasti yksinhuoltajuudessa, jossa etävanhempi tapaa lasta/lapsia joka toinen viikonloppu voi ja pitääkin elari olla suurempi.

        Yhteishuoltajuudessa tulisi molempien osallistua tasavertaisesti lapsen/lasten kuluihin. Yksinkertaisesti en voi hyväksyä sellaista järjestelyä, jossa vanhemmat asetetaan tulojen mukaan epätasa-arvoiseen asemaan (vaikka pakkohan se on, koska lapset määrätään lähes aina äitille ja laki on niin määritetty).

        Nainen voi jäädä huoletta työttömäksi. Käynti lastenvalvojalla ja muutos tulotasossa huomioidaan ja mies maksaa. Tai jos nainen haluaakin jäädä vuorotteluvapaalle tai hoitovapaalle (kun lapsi on tarpeeksi pieni), niin sekin onnistuu - taas tulot putoavat ja mies maksaa. Tämä on nähty.

        Tietenkään miehet ei voi mitään järjestelmälle. Fiksut (katkerat) naiset selvittävät oikeutensa ja käyttävät kaiken hyväksi. Siihen kun ovat oikeutettuja. Jos huoltajuudet jakautuisivat tasapuolisemmin, niin ehkä naisetkin huomaisivat järjestelmän älyttömyyden.

        Eli lyhyesti. Kun lapset ovat 50/50 suhteessa molempien vanhempien luona, niin molemmat vanhemmat osallistuvat tasapuolisesti menoihin - siis aivan KAIKKIIN menoihin. Tuloihin katsomatta. Tämä on mahdollista jos sellainen haluttaisiin tehdä esim. ruotsissa on mahdollista yhteysvanhemmuus ja luonnollisesti vaatii molempien vanhempien suostumuksen.

        Tai mitä sanot tähän. Kun etävanhempi muuttaa uuteen avoliittoon, niin järjestelmä huomioi, että hänen maksukyky kasvaa, koska asumismenot puolittuvat. Entä jos lähivanhempi muuttaa avoliittoon? Ei mitään, koska uusi kumppani ei ole vastuullinen lapsen/lasten menoista (ei tietenkään), niin edes pienentyneet asumismenot eivät ole huomioonotettava seikka elaria laskettaessa.

        Maailma on täynnä rahanahneita naisia, jotka eronkin jälkeen haluavat kaiken mahdollisen mieheltä. Koska heillä on siihen kaikki oikeus ja mahdollisuus. Ei riitä, että avioliitossa on kupattu miehen rahat (kun mies kerta tienaa enemmän) ja revitty rinta auki ja paskottu sydämeen (henkinen väkivalta).

        "Täytyy erotella ensin se puhutaanko yksinhuoltajuudesta vai yhteishuoltajuudesta (tätä ei tosin ole, mutta kutsutaan tätä 50/50 huoltajuudeksi)."

        Tuossahan onkin se hulluus, että pääsääntöisesti lapset ovat vanhempiensa yhteishuollossa. Näin siitä huolimatta, että lapset ovat isällään joka toinen viikonloppu, tai ei sitäkään, jos se isälle ei sovi. Tai lapsille (15-vuotiaille). Itse väittäisin, että huoltajuuskiistoissa on harvoin kysymys lasten parhaasta, vaan rahasta, hyvätuloisen miehen tuloista, mies ei halua maksaa elareita. Tai sitten halutaan oikutella, kyykyttää ja kiusata lasten äitiä, koska ollaan erosta niin tuohtuneita, ja käärmeissään. Tai halutaan 50/50 huoltajuus sen takia, ettei tarvitsisi maksaa NIIN paljon elareita. Hyvin usein nainen myös oman järkensä vastaisesti myöntyy 50/50 huoltajuuteen, mutta käytännössä lapset eivät ole isällään juuri koskaan.

        On täysin nurinkurista, että isä, joka ei ole liiton aikana tikkua ristiin laittanut lastensa hyväksi, muuttuu erotilanteessa täysin tasa-arvoiseksi lain edessä, ja alkaa ajaa 50/50 huoltajuutta. Tämän vuoksi itsekin viivytin eroani siihen asti, kunnes nuorinkin lapsi oli täyttänyt 12v. Vanhin lapsi kärsi isänsä kaltoin kohtelusta eniten, reagoi vahvasti. Hän aloitti terapian 14-vuotiaana; isänsä halveksui myös suunnattomasti näitä terapiakäyntejä, ja muisti aina sanoa jotain törkeää. Keskimmäiselle isänsä vinoili useasti vanhemman sisarensa terapiasta. Heti kun keskimmäinen täytti 18v hänkin hakeutui terapiaan (ei tarvinnut siihen enää vanhempien lupaa = ei edes kertoa isälleen). Nuorin on säästynyt terapian tarpeelta, kun on saanut viettää useita vuosia nuoruudestaan isältään rauhassa.

        "Maailma on täynnä rahanahneita naisia, jotka eronkin jälkeen haluavat kaiken mahdollisen mieheltä."

        Tuossa öjögdfkjaö ottikin jo hyvin kantaa tähän. Ihminen voi olla rahanahne, ei mies tai nainen.

        Tuosta 50/50 asumisesta sen verran, ettei se välttämättä ollenkaan sovi kaikille lapsille, eikä siten ole lasten paras/etu. Etenkään herkille, hiljaisille lapsille ei sovi ollenkaan. Ekstroverteille hyvinkin voi sopia? Ainakaan mitä itse ajattelen lapsuudestani, niin en missään nimessä olisi halunnut kiertolaiselämää vanhempien välillä. Ja kyllähän Suomessakin monet ovat yhteistuumin päätyneet 50/50 asumiseen. Se vaatii paljon yhteistyötä ja yhteisymmärrystä. Sekä kykyä havaita, jos lapsi kärsii = muuttaa systeemi perinteiseen malliin. Yleensä vanhemmat onneksi pystyvät sopimaan myös elatusmaksut keskenään, oli 50/50 huoltajuus tai ei.

        Lisänäkökulma: nykyinen mieheni oli ja on edelleen sitä mieltä, että lapsilla pitää olla yksi koti, ja äiti on lasten paras lähihuoltaja, ellei hänellä ole päihde-yms. ongelmaa. Mietipä mikä etulyöntiasema heidän lapsillaan on verrattuna monivuotisten huoltajuusriitojen keskelle joutuneisiin lapsiin. Sanottakoon vielä, että mieheni luopui osuudestaan taloon, jotta hänen lapsensa saisivat asua siellä, ei tarvitsisi muuttaa. Hänen lapsensa ovat jo ennen aikuistumistaan kiitelleet isäänsä tästä kovasti, ja kiittelevät edelleen. Mitään tapaamissopimustakaan ei ollut. Yhä he tapaavat isäänsä kuten ennenkin: soittamalla ja kysymällä, sopiiko tulla/koska sopii tulla.


      • mekkk
        huhjahah kirjoitti:

        "Täytyy erotella ensin se puhutaanko yksinhuoltajuudesta vai yhteishuoltajuudesta (tätä ei tosin ole, mutta kutsutaan tätä 50/50 huoltajuudeksi)."

        Tuossahan onkin se hulluus, että pääsääntöisesti lapset ovat vanhempiensa yhteishuollossa. Näin siitä huolimatta, että lapset ovat isällään joka toinen viikonloppu, tai ei sitäkään, jos se isälle ei sovi. Tai lapsille (15-vuotiaille). Itse väittäisin, että huoltajuuskiistoissa on harvoin kysymys lasten parhaasta, vaan rahasta, hyvätuloisen miehen tuloista, mies ei halua maksaa elareita. Tai sitten halutaan oikutella, kyykyttää ja kiusata lasten äitiä, koska ollaan erosta niin tuohtuneita, ja käärmeissään. Tai halutaan 50/50 huoltajuus sen takia, ettei tarvitsisi maksaa NIIN paljon elareita. Hyvin usein nainen myös oman järkensä vastaisesti myöntyy 50/50 huoltajuuteen, mutta käytännössä lapset eivät ole isällään juuri koskaan.

        On täysin nurinkurista, että isä, joka ei ole liiton aikana tikkua ristiin laittanut lastensa hyväksi, muuttuu erotilanteessa täysin tasa-arvoiseksi lain edessä, ja alkaa ajaa 50/50 huoltajuutta. Tämän vuoksi itsekin viivytin eroani siihen asti, kunnes nuorinkin lapsi oli täyttänyt 12v. Vanhin lapsi kärsi isänsä kaltoin kohtelusta eniten, reagoi vahvasti. Hän aloitti terapian 14-vuotiaana; isänsä halveksui myös suunnattomasti näitä terapiakäyntejä, ja muisti aina sanoa jotain törkeää. Keskimmäiselle isänsä vinoili useasti vanhemman sisarensa terapiasta. Heti kun keskimmäinen täytti 18v hänkin hakeutui terapiaan (ei tarvinnut siihen enää vanhempien lupaa = ei edes kertoa isälleen). Nuorin on säästynyt terapian tarpeelta, kun on saanut viettää useita vuosia nuoruudestaan isältään rauhassa.

        "Maailma on täynnä rahanahneita naisia, jotka eronkin jälkeen haluavat kaiken mahdollisen mieheltä."

        Tuossa öjögdfkjaö ottikin jo hyvin kantaa tähän. Ihminen voi olla rahanahne, ei mies tai nainen.

        Tuosta 50/50 asumisesta sen verran, ettei se välttämättä ollenkaan sovi kaikille lapsille, eikä siten ole lasten paras/etu. Etenkään herkille, hiljaisille lapsille ei sovi ollenkaan. Ekstroverteille hyvinkin voi sopia? Ainakaan mitä itse ajattelen lapsuudestani, niin en missään nimessä olisi halunnut kiertolaiselämää vanhempien välillä. Ja kyllähän Suomessakin monet ovat yhteistuumin päätyneet 50/50 asumiseen. Se vaatii paljon yhteistyötä ja yhteisymmärrystä. Sekä kykyä havaita, jos lapsi kärsii = muuttaa systeemi perinteiseen malliin. Yleensä vanhemmat onneksi pystyvät sopimaan myös elatusmaksut keskenään, oli 50/50 huoltajuus tai ei.

        Lisänäkökulma: nykyinen mieheni oli ja on edelleen sitä mieltä, että lapsilla pitää olla yksi koti, ja äiti on lasten paras lähihuoltaja, ellei hänellä ole päihde-yms. ongelmaa. Mietipä mikä etulyöntiasema heidän lapsillaan on verrattuna monivuotisten huoltajuusriitojen keskelle joutuneisiin lapsiin. Sanottakoon vielä, että mieheni luopui osuudestaan taloon, jotta hänen lapsensa saisivat asua siellä, ei tarvitsisi muuttaa. Hänen lapsensa ovat jo ennen aikuistumistaan kiitelleet isäänsä tästä kovasti, ja kiittelevät edelleen. Mitään tapaamissopimustakaan ei ollut. Yhä he tapaavat isäänsä kuten ennenkin: soittamalla ja kysymällä, sopiiko tulla/koska sopii tulla.

        Miksi luopui osuudestaan talon vaan olisi antanut lasten ja ex asua siinä ja vasta kun laspet ovat aikuisia niin laittanut omaisuuden jakoon ja saanut paljon enema kuin ex koska se avuminen otetaan huomioon ositusta tehdessä.


    • McMGTOW

      Aivan loistavat kirjoitukset. Kiitos niistä.

      Olisi hienoa jos huoltajuus asioihin olisi resursseja, mutta taitaa olla niin, että ei ole. Ainakaan tarpeeksi. Toinen asia on, että osataanko tulkita vanhempien kertomuksia ja tehdä oikeat päätökset. Aina ei onnistuta mm. Eerikan tapaus.

      Peilaan asioita omiin kokemuksiin ja taidan olla siinä mielessä harvinainen tapaus, että oon tehny lasten kanssa todella paljon, koska entinen oli paljon pois kotoa (kolmivuorotyö). Lapset meillä on 50/50 ja kysyin jokin aika sitten isommalta, että miltä hänestä tuntuisi jos olisivat mun luona vain joka toinen viikonloppu (ihan vaan sen takia kun monet puhuu siitä, että 50/50 järjestelmä no raskasta). Vaikka viikon välein täytyy vaihtaa ja välillä tuntuu raskaalta, niin silti hänelle nykyinen järjestelmä sopii paremmin. Nuorempi ei ehkä ihan vielä osaa sanoa juuta eikä jaata.

      Oon pitäny kirjaa siitä miten paljon lapset on mun luona ja miten paljon äitillä. Mulla lähipäiviä on enemmän vaikka lähivanhemmuus on äitillä. Silti elari ja lapsilisät menee äitille. Oon kuitenkin tyytyväinen, että ollaan pystytty sopimaan asiat ja lapsilla on hyvä olla. Sitten on muutamia asioita, jotka ihmetyttävät (en lähde erittelemään), mutta jotka ovat sellaisia asioita, jotka kyseenalaistavat äidin lähivanhemmuuden - ei vanhemmuutta vaan lähivanhemmuus roolin. Koska kaikki kuitenkin on muuten hyvin, niin turha lähteä ampiaispesää tökkimään.

      En minäkään ymmärrä miehiä, jotka haluavat 50/50 järjestelmän jos eivät ole osallistuneet avo-/avioliinton aikana lasten kasvatukseen tasapuolisesti. Onko se häpeää tai halua näyttää, että pärjää? Vai sitten niinkin älytön asia kuin elarit.

      Avioliitosta ja erosta vielä sen verran, että "Kaikki omaisuus jaetaan puoliksi erossa" on yksi suuri kusetus.

      • huhjahah

        Hienoa, että olette kuitenkin saaneet sovituksi lasten asiat ihan hyvin. Sinua mietityttää exäsi lähivanhemmuus, mutta harvassa erossa ei ole kerrassaan minkäänlaisia kahinoita eikä mitään kyseenalaista. Ehkä niin on tarkoitettukin? Toisaalta on aina kysymys myös omasta näkökulmasta, tunteista ja ajatuksista. Ehkä kaikista eniten. On hyvä myös esittää itselleen kysymyksiä ja mietiskellä asioita. Itse halusin tosiaan eroa aika tavalla, ex mies laittoi vastaan ihan kaikessa, oli tosi rasittava, lapsellinenkin, välillä täysin älytön. Tein ainakin oman kärsivällisyyden ennätykseni. Kyllä se kannatti. Jälkeenpäin olen miettinyt miltä olisi tuntunut, jos ex ei olisi laittanut yhtään hanttiin. Olisi vain myötäillyt, kuunnellut, ja keskustellut kaikki huomioiden. Huomasin sen olleen mahdotonta. Enhän olisi edes halunnut eroa, jos ex olisi vähänkin enemmän kuunnellut minua, ottanut huomioon, osallistunut.

        "Avioliitosta ja erosta vielä sen verran, että "Kaikki omaisuus jaetaan puoliksi erossa" on yksi suuri kusetus."

        Samaa mieltä, etenkin jos omaisuus on ollut jo ennen avioliittoa, tai perittyä. Voin vain kuvitella tuntemuksia mitä esim. luopuminen vanhemmiltaan peritystä kotitalosta saattaa olla. Puhumattakaan nyt esim. maatilan, tai perheyrityksen puolittamisesta. Suomen avioliittolaki on vuodelta 1924 ja ositus siinä on tehty aviopuolison kuoleman varalle. Monikohan erosi 1924? Mikä toinen laki on vielä yhtä vanha? Miksi aina sanotaan että "ainahan voi tehdä avioehdon"? Hyvin harva miettii parikymppisenä opiskelijana mitään avioehtoa. Se oli minunkin virheeni.


      • mekkk

        Avioerossa omaisuus ei mene puoliksi vaan varakkaapi maksaa tasinkoa köyhemmälle. Esim. Jos on talo ja sen arvo 250000 ja vain tosiella on asuntoöainaa vaikka 100000€ ja toinen puolisoista on velaton eikä muuta omaisuutta ja talo omistetaan puoliksi. kummakin omaisuus on 125000€ mutta velallisen omaisuudesta veheenetään velat ja netto-omaisuudeksi jää 25000€ niin 125000-25000=100000€ ja se velaton puoliso maksaa 50 tonnia tasinkoa ja se siitä.Jos velaton puoliso jää asumaan siijhen asuntoon niin jääasunto ja 50 tonnia tasinkoa ja se siitä, Avioehtohan ei ole käynyt mielessä naimisiin mennessä.


      • mekkk
        huhjahah kirjoitti:

        Hienoa, että olette kuitenkin saaneet sovituksi lasten asiat ihan hyvin. Sinua mietityttää exäsi lähivanhemmuus, mutta harvassa erossa ei ole kerrassaan minkäänlaisia kahinoita eikä mitään kyseenalaista. Ehkä niin on tarkoitettukin? Toisaalta on aina kysymys myös omasta näkökulmasta, tunteista ja ajatuksista. Ehkä kaikista eniten. On hyvä myös esittää itselleen kysymyksiä ja mietiskellä asioita. Itse halusin tosiaan eroa aika tavalla, ex mies laittoi vastaan ihan kaikessa, oli tosi rasittava, lapsellinenkin, välillä täysin älytön. Tein ainakin oman kärsivällisyyden ennätykseni. Kyllä se kannatti. Jälkeenpäin olen miettinyt miltä olisi tuntunut, jos ex ei olisi laittanut yhtään hanttiin. Olisi vain myötäillyt, kuunnellut, ja keskustellut kaikki huomioiden. Huomasin sen olleen mahdotonta. Enhän olisi edes halunnut eroa, jos ex olisi vähänkin enemmän kuunnellut minua, ottanut huomioon, osallistunut.

        "Avioliitosta ja erosta vielä sen verran, että "Kaikki omaisuus jaetaan puoliksi erossa" on yksi suuri kusetus."

        Samaa mieltä, etenkin jos omaisuus on ollut jo ennen avioliittoa, tai perittyä. Voin vain kuvitella tuntemuksia mitä esim. luopuminen vanhemmiltaan peritystä kotitalosta saattaa olla. Puhumattakaan nyt esim. maatilan, tai perheyrityksen puolittamisesta. Suomen avioliittolaki on vuodelta 1924 ja ositus siinä on tehty aviopuolison kuoleman varalle. Monikohan erosi 1924? Mikä toinen laki on vielä yhtä vanha? Miksi aina sanotaan että "ainahan voi tehdä avioehdon"? Hyvin harva miettii parikymppisenä opiskelijana mitään avioehtoa. Se oli minunkin virheeni.

        Sen avioehdon voi tehdä myöhemminkin jos toinen puolisoista suostuu. Vaikka 20 opiskelija sitä ei ymmärrä tehdä niin voisi miettiä että jos vaurastuu elämänsä aikana niin ei tartte turhasta maksaa.


    • Kuu111

      Maksan 150 per lapsi. Nykyään voi asian tarkistaa elatusapulaskurista päällisin puolin. Tuo mainittu 290 per lapsi on kamalan korkea, eikä voi olla totta, ellei tilanne ole se, että maksava on paljon suurempituloinen kuin toinen - mielestäni.

      • gjfsjfx

        290 e on älyttömän matala noilla tuloilla! Minulla ja eksällä nettotulot aika tasan 1900e/kk, ja lasten elatuksen tarve 960 e/kk. Eli elatusapu 480e kahdesta lapsesta (240e per lapsi). Huom! Tulomme siis yhteensä 3800e!


    • Koviakoneut-74

      Kyllä mulla on suuri sympatia, teitä kaikkia miehiä kohtaan jotka olette tähän elatus kiistaan joutuneet. Olen itse nainen, kahden lapsen äiti, yksinhuoltaja mutta en omasta tahdostani, lasteni isä kuoli yllättäen muutama vuosi sitten. Yheiskunta on auttanut minua ja lapsiani rahalliseti kyllä, sillä olen leski, olen kiitollinne siitä, mutta. Nyt kun minulla on miesystävä, niin, olen hirvityksellä joutunut seuraamaan sivusta tätä kaameeta "lasten kustannukella rahastamista" ja tapaamis oikeudein selvittyelyä. Aina vain korostettaan lasten oikeuksia ja lasten parasta, paskat sanon minä, kyllä mä vaan sanon sen että kyllä noi miesten lasten äidit, osaa kyllä olla ihan täysiä kusipäitä. Eikö niille mikään enää riitää, ja mitä tuolla ylempänä jotkut sanoivat, viisaita mimmejä siis, miks teit sit niitä lapsia jos et kerran sitte maksa niistä mitää, siis mitä vittua??? Jos hankitaan/saadaan lapsia niin ei kai se nyt oo sen miehen velvollisuus ainoastaan ja vain niitä elättää, siis mä en enää tajua tätä suomen valtion touhuu? Mihin on kadonnut maalaisjärki? Mites sitte semmosessa tapauksessa, jossa mies on nuori, alle kaks kymppinne, tapaa luuseri muijan ja se eukko saattaa ite tahalleen ittensä paksus, antaa äijalle ainoastaan mahdollisuuden ota tai jätä, aborttia en tee. No, siinä on vissiin vaihtoehdot aika vähissä, mut jos se mies olis halunu abortin, niin miksi naisella on kuitenkin se oikeus pitää lapsi? Mun mielestä tällaisissa tilantessa, pitäisi myös mies ottaa huomioon, eikai nyt naisella voi näin paljon valtaa olla, että se menee pilkaamaan, ei vain sen miehn, mutta myöskin sen syntymättömän lapsen elämän. Ja sitte taas ihmetellään, että miksi se mies ei siitä lapsesta välitä, no kuka helvetti semmoseta välittää, mitä ei oo koskaan ees halunnu ja sitte laitetaan maksumiehks, kyllä tää on vaan niin väärin, sen vaan sanon!

      • onneksionlakeja

        Kyllä seksin seurauksena syntyneestä lapsesta kuuluu maksaa. Ei pidä rakastella, jos ei kanna vastuutaan. Saattais sunkin ymmärrys muuttua, jos nyt tekaisisit sille eronneelle ukolles lapsen ja eroaisitte. On kuule aikapaljon kylmempää yhteiskunnan tuki kuin mitä on leskelle annettu tuki. Sua taitaa harmittaa uusperhenne tulojen tippuminen elareiden vuoksi. Minusta on täysin oikein, että lapsen elatukseen osallistuvat molemmat vanhemmat. Se yhteiselatus on lapsen oikeus ja turva. Tervehenkinen ihminen haluaa lapselleen hyvät lähtökohdat elämään ja tinkii omista menoistaan.


    • matematiikkaa

      Siis sehän määräytyy tulojen mukaan käräjillä saa onneksi isommat elatusmaksut minun lapsesta isä maksaa minulle 980 e kk koska lapsen elintaso ei saa laskea senttiäkään eron takia. Sit vaikuttaa lapsesi harrastukset ovatko kalliita. Asumiskulut ja lääkekulut.

    • jgdffdf

      koviakoenut-74:
      "Jos hankitaan/saadaan lapsia niin ei kai se nyt oo sen miehen velvollisuus ainoastaan ja vain niitä elättää, siis mä en enää tajua tätä suomen valtion touhuu?"
      Pölvästimäinen kommentti. Ei TIETENKÄÄN ole ainoastaan miehen velvollisuus elättää lasta vaan molemman vanhemman velvollisuus. Elatusmaksuja laskettaessa otetaankin AINA huomioon MOLEMMAN vanhemman tulot. Se joka tienaa enemmän maksaa lasten elatuksestakin enemmän. Hyvin yksinkertaista, muttei mene kaikkien jakeluun.

      • Et_Silleen

        "Se joka tienaa enemmän maksaa lasten elatuksestakin enemmän."

        Paitsi tietenkin jos lähi tienaa enemmän. Silti pienipalkkainen etä joutuu maksamaan elatusmaksuja, eikä ne elarit ole ainoa kulu lapsesta etävanhemmallekaan..


    • ruotsinmalliin

      Kysehän on aivan järjettömästä järjestelmästä mikä on luotu tästäkin elatusmaksu laskelmista mutta todellinen kyse on ettei yhteiskunnan tarvisisi maksaa yhtäänylimääräistä että se otetaan kyllä sen elatusvelvollisen selkänahasta kaikki mitä irtoaa.
      Lastenvalvojathan käyttää sitä laskuria joka varmaan on tehty aikoja sitten ja sitä ei ole päivitetty nykypäiväntasolle missä on alkanut enemmänkin molempien vanhempien todellinen yhteishuolto eri tapoineen lasten luonapitoineen.
      Tämä laskurihan ei ota millään lailla huomioon, elatusvelvollisen työmatkakuluja jos tarvitsee omaa autoa (ja siihen uppoo useampiasatasia/kk), todellisia asumiskuluja (kun on vain virallisesti sinkku), mahdollisestikkin uusperhe ja näitä riittää muitakin eli on aika onneton maanantaiversio laskuri kun näitä ei ole lasurikaaviossa niin niitä ei oteta huomioon ja tätä käyttää lastenvalvojat.
      Niin onhan se lastenluonapito vähennys joka on mahtavat 50€/lapsi/kk jota käytetään kyllä silloin vasta kun lapset 50% elatusvelvollisella eli viikko/viikko systeemillä ja vain toiselle menee korotetut lapsilisät, asumistuet yms sossun piikki auki ja jos lähihuoltaja on vähänkään oikeutettu elatustukeen niin se otetaan kyllä elatusvelvolliselta....elatusvelvollisen muuten pitää hommata omat ruuat jääkaappiin, sähköt, lasten vaatteet ja harrastusvälineet pyörineen omasta lompakostaan mutta nämähän korvataan toiselle ns. elatusmaksuilla.
      Nyt tullaan tähän molempia osapuolia koskevaan kannustinloukkuun, jos lähihuoltaja on vaikka pienipalkkainen vaikka 2000€/brutto/kk joka on mahtava vaikka siivoojalle, kaupankassalle niin hänen ei kannata tehdä noita töitä kun kaikki asumis- ja elatustuetkin pienenee ja jää vain työnilo mutta entäs sitten elatusvelvollisen kannustinloukku kun virallisesti hänellä voi jäädä vain käteen 500€/kk eli yhtä paljon kuin työttömänperuspäiväraha että sekö käteen jäävä osuus kiinnostaa kun hänelläkin jää vain työnilo ja entäs jos hänet vaikka lomautetaan 3kk niin se ei alenna näitä määrättyjä elatusmaksuja kun on vain "lyhytaikainen".
      Ok, en oikein usko noita monissa kirjoituksissa edellä olevia uskomattomia elatustukia koska ne on propapagandistisia ja toisia yllyttäviä lukemia että saa harhakuvitelmia ja ehken siksi jo taistellaankin näistä niin paljon.
      Mutta milloin päivitetään tämä elatuslaskuri v.2015 tasolle tästä mädännäisyydestä tai oikeammin menisimme sinne todelliseen yhteishuoltajuuksineen ja luopuisimme 40v sitten 70-luvulla luodusta järjestelmästä missä määriteltiin etä- ja lähihuoltaja joka toimii ja toimimme siten kuin kaikki tietää....
      Missä viipyy se Ruotsalainen todellinen tasa-arvoinen yhteishuoltajuus missä lapsetkin on molemmissa paikoissa kirjoilla ja monet huoltajuusriidatkin poistuisi.

    • arjaarki

      Ruotsin malli ei toimisi Suomessa. Nimittäin siksi, että äidit kantavat yksin vastuuta lapsista ainakin puolessa kaikista avioliitoista. Ei isät eroamalla sen parempia isiä ole. Tietysti nauttisivat siitä, että voisivat lusmuilla enemmän lasten kuluissa ym., vaikka luistaisivat edelleen lasten kasvatuksesta ja hoitovastuusta.

      • Etaeisi

        Eikös se nyt olisi sellainen lastenvalvojalla sovittava asia? Yhteisymmärryksessä. Olettaisin, että sellaisia avioeron jälkeisiä tilanteita on vähemmän missä päästään yhteisymmärrykseen. Ongelmana kuitenkin esim. lapsilisänkorotus ja asumistuki, jotka lähivanhempi saa jos ei tulot riitä.


      • Isäpappa

        "äidit kantavat yksin vastuuta lapsista ainakin puolessa kaikista avioliitoista"

        Jahas, ja siksikö, että puolissa liitoista isät kantavat yhtälailla vastuun lapsesta, tasavertaista vuoroasumista ei voitaisi näissä liitoissa sallia?
        Eihän kaksi kotia nyt ruotsissakaan mikään automaatio ole, se vain on toimiva mahdollisuus sellaisille eropareille, joissa molemmat vanhemmat tosiaan osaa kantaa vastuun yhtäläisesti.


    • lähiäitiolin

      Etäisi
      "Eikös se nyt olisi sellainen lastenvalvojalla sovittava asia? Yhteisymmärryksessä. "

      Onhan se nytkin yhteisymmärryksessä sovittavissa! Ja varmasti sovitaankin niissä tapauksissa, joissa todellinen yhteisymmärrys löytyy. Yleensähän se löytyy silloin, kun lapset ovat jo vanhempia (eivät vauvoja tai alle kolmivuotiaita) ja isä ottanut liiton aikanakin osaa heidän huolenpitoonsa. Yhteisymmärrys harvemmin löytyy, jos isä ei ole liiton aikanakaan kantanut vastuuta lapsistaan. Isien mielestä se pitäisi löytyä vain, koska he pääsisivät vähemmällä elatusmaksuissa. Käytännössä äiti edelleen huolehtisi lapsista 100%.

      " Ongelmana kuitenkin esim. lapsilisänkorotus ja asumistuki, jotka lähivanhempi saa jos ei tulot riitä."

      Mikä ihmeen ongelma siinä on? Ongelmahan olisi siinä, ettei lähivanhemman tulot riittäisi mitenkään! Ja kun niukkuutta on muutenkin tarjolla, niin miksi yhteiskunnan pitäisi kustantaa lapselle kaksi kotia?

    • lähiäitiolin

      Ja isäpapalle myös:
      Vuoroasuminen on käytössä Suomessakin, ei vain Ruotsissa.

      Tosin täytyy pitää mielessä, ettei vuoroasuminen ole välttämättä lapselle hyvä vaihtoehto ollenkaan. Kaikki "vuorolapset" joita tunnen eivät ole pitäneet järjestelystä, he haluaisivat asua yhdessä paikassa. Tämän kyllä ymmärtää. En olisi itsekään halunnut asua vanhemmillani 50/50 järjestelyllä. Se olisi ollut kammottavaa. Ajatteletteko te muut vanhemmat koskaan mitä itse olisitte lapsena/nuorena halunneet vanhempien eron jälkeen, millaista asumisratkaisua? Olisiko matkalaukkuelämä viehättänyt?

      Ihan pienen ajan sisällä muutama tuttavien n. 13-16-vuotias lapsi on noussut kapinaan vuoroasumisesta. Jotkut ovat reissanneet perheen nuorimpana jo 10 vuotta vanhempien kotien väliä. Muutama onkin muuttanut vain toiselle vanhemmalleen, kun se vanhemmille on sopinut. Joillekin ei sovi. Näin varsinkin, jos vanhemmilla on pitkiä työmatkoja. Mutta tässäkään ei ole kyse lapsen edusta tai parhaasta, vaan stressaavasta käytännöstä.

      • Isäpappa

        Meillä kun oli vuoroasuminen käytössä, niin ei lapsi reissannut eri kotien väliä, vaan aina hoitopaikan ja jomman kumman kodin välillä.

        Mutta tuohon mistä aloitit, niin Suomessa vuoroasuminen ei toimi kuten Ruotsissa, vaan meillä jopa vuoroasumisessa toinen vanhemmista on yksinhuoltaja ja toinen lapseton: koulukyydit vain lähivanhemmalle, lapsilisät vain lähivanhemmalle, mahd. sosiaaliavustukset vain lähivanhemmalle, vuokratuki vain lähivanhemmalle, lapsi terveyskeskukseen vain lähivanhemman kotipaikkakunnalle, elatusmaksut etävanhemmalle jne.

        Lasta tietenkin pitää kuunnella, ja jollei hän halua vuoroasumista, niin silloin siitä on syytä luopua (meillä se ei vain ole tällä hetkellä käytännössä mahdollista, parin vuoden päästä taas on, ja silloin palaan asiaan).


    • ruotsinmalliin

      Eli taas tullut tuota yh-äitien propagandaa noihin iänikuisiin äitimyytteihinkin vedoten kun lapset halutaan pitää omanaan ja ei viikkoakaan erossa lapsisitaan voi olla.
      Ensinnäkin Ruotsissa tämä vuoroviikkoasuminen on erittäin yleistä ja he ovat tehneet tutkimuksenkin lapsille tästä ja lapset ovat tyytyväisempiä ns. kahden kodinjärjestelmään kun heilla on molemmat vanhemmat ihan arkisissakin asioissa.
      Mitä tulee tähän naurettavaan tekstiinkin: "Ruotsin malli ei toimisi Suomessa. Nimittäin siksi, että äidit kantavat yksin vastuuta lapsista ainakin puolessa kaikista avioliitoista. Ei isät eroamalla sen parempia isiä ole. Tietysti nauttisivat siitä, että voisivat lusmuilla enemmän lasten kuluissa ym., vaikka luistaisivat edelleen lasten kasvatuksesta ja hoitovastuusta." tuohan juuri aina vedotaan mutta kun parisuhteissakin nainen on monesti se kodinhengetär ja periaatteessa päättää sen kaapinpaikan ja paljolti päättää lastenasioistakin mutta mies ei tee mitään oikein ihan siivouksesta lähtien naisen mielestä ja marmattaa joka asiasta ja mies sitten paljolti tyytyy tähän ihan kotirauhan saadakseen mutta kun hän eroaa niin hänelläkin alkaa ns. vapaus tästä niin hän jopa alkaa viettämään enemmän aikaakin lastensa kanssa ja vastuuta ja kasvatusta antaa ja on aivan yhtä hyvä vanhempi isänä kuin lastensa äitikin on.
      Tämän olen itsekkin kokenut ja positiivisena asiana olen eronkin ottanut tässäkin suhteessa että lapsetkin on lähempiä.
      Nyt vielä kysyisin että millä tavalla ne suomenisät on huonompia kuin ruotsinisät kun siellä tämä toimii mutta suomessa ei haluta vaan vedotaan milloin mihinkin?

    • Etaeisi

      Perustan tämän omaan kokemukseen, jossa lähivanhempi saa asumistukea ja korotettua lapsilisää, koska lapset ovat hänellä kirjoilla. Eli jos jaettaisiin vanhemmuus 50/50, niin korotettu lapsilisä ainakin menetettäisiin. Onko se paha asia? Kyllä ja ei. Joskus raha on tiukalla, joskus ei.

      Itse törmäsin siihen, että että kun hain asuntoa, niin etävanhemman on hankala saada tarpeeksi isoa asuntoa, jossa molemmille lapsille on huoneet. Ja silloinkin etävanhempi asustelee olohuoneessa. Eikä siinä mitään. Vanhemmat lapset tarvitsevat ovat huoneet.

      Joten jos olisi tasavanhemmuus ja se otettaisiin huomioon asuntoa haettaessa niin, että molemmilla on mahdollisuus saada tarpeeksi suuri asunto, niin se helpottaisi molempien tilannetta. Ainakin Arava asunnoissa täytyy ainakin yksi lapsi olla kirjoilla, jotta voi hakea 3h asuntoa. Yksin muuttavalle ei tarjota kuin 1 tai 2 huonetta asuntoa eikä ole merkitystä onko lapsia vai ei.

      Joissain suhteissa äiti hoitaa enemmän kuin isä ja siksi tuntuu epäreilulta, että yhtäkkiä haetaan vuoroviikko järjestelyä. Omalla kohdalla taas on tilanne, että olen melkein enemmän ollut lasten kanssa, mutta koska tädit/systeemi/oikeus asettuu useimmiten automaattisesti äidin puolelle, niin oli helpompaa vain "luovuttaa" lähivanhemmuus äitille kuin lähteä vaatimaan lähivanhemmuutta.

      Kuitenkin olen tyytyväinen nykyiseen järjestelyyn vaikka lapset ei aina välitäkkään vaihtaa kotia viikon välein. Kuitenkin se on ainoa mahdollisuus johtuen toisen työrytmistä.

    • ruotsinmalliin

      Koska sinä olet virallisesti Kelan ja muidenkin sosiaaliviranomaisten kirjoissa "sinkku-mies"vaikka olisit 5lapsen isä koska heidän tiedoissaan virallisesti ei tunneta edes yhteishuoltajuutta vaan yksinhuoltajuuden kun lapsesi eivät voi olla kahdessa paikkaa kirjoilla täällä ikivanhalla luodulla järjestelmällä millä määritellään etä- ja lähihuoltajuus toisin kuin ruotsalaisessa järjestelmässä lapset on kahdessa paikka kirjoilla.
      Kun tätä järjestemää ei ole suomessa ja ei edes tunne tuota 50/50 yhteishuoltajuutta niin silloin manitsemaasi lapsilisiä ei todellakaan jaeta ja lähi-vanhempi saa sen korotettuna niin kauan kuin siihen talouteen muuttaa joku isä-tai äitipuoli.
      Sinä et ole oikeutettu "sinkku-miehenä" kuin saamaan 35neliön luukun vaikka sinulla olisi ne 5lasta että levitäppä ne viispatjaa noihin neliöihin mutta jos menet vaikka asuntojonoonkin niin sinkkuna olisit aina se viimeinenkin asunnonsaaja kun sinun edellesi menisivät aina nämä kiirellisimmät asunnontarvitsijat esim. nämä "yksinhuoltajat" ja "pakolaisetkin" etenkin jos on lapsia.
      Tuohon vielä: "Joissain suhteissa äiti hoitaa enemmän kuin isä ja siksi tuntuu epäreilulta, että yhtäkkiä haetaan vuoroviikko järjestelyä." älä sinäkin soita tuota yleistävää vanhaa ja kulunuttalevyä koska tämä jo yleistyksenä on monessa huoltajuusriidoissakin yleinen lyömä-"ase" kun kukaan ei todellisuudessa ole mittaamassa noita aikoja kuka mitäkin tekee.
      Se tiedetään kyllä esim. pienten lasten toinen vanhempi joutuu jo pakostakin tekemään töissäkin pidenpää työpäivää ylitöineen ja se on yleensä isä koska yhden palkalla ei vaan tule toimeen tässä maassa kun toinen yleensä äiti jää kotiin hoitamaan lapsia sillä pienellä äityiskorvauksella ja silloin ei ymmärrettävistäkään syistä kotityöt ja lastenkasvatuskaan mene tasan.
      Tässä on yksi suuri syy miksi pientenlasten vanhemmat eroaa ja erojen aloittajia ja alkuunpanijoista on 80% nainen/äiti koska yhteiskunnankin taloudelliset edut innostaa ja kannustaa siihen ja 90% varmuudella nainen/äiti saa sen lasten lähihuoltajuuden ....mutta näin se vain menee "tasa-arvoisessa" naisten ja miesten kesken tässä suomenmaassa ja se on vain sanahelinää että lapsilla on oikeus molempiin vanhempiin ja näillä kliseillä ei pitkälle pötkita kun käytännöntoimet ja asenteetkin (lastenvalvojillakin) on tuolla asteella minkä tiedämme ellei muutosta saada ihan lakimuutoksella ruotsinmalliin.

      • Isäpappa

        Tuohon pitää vielä lisätä, että aina pidetään itsestäänselvänä – riippumatta siitä kumpi pienestä on enemmän huolehtinut – sitä, että pienelle lapselle ja isälleen pitää antaa mahdollisimman vähän tapaamisia, ettei lapsi vain vieraannu äidistään.

        En ymmärrä sitä, kun sanotaan että ETENKIN pienen lapsen kanssa ei missään tapauksessa sovi 50/50. Miksei? Mielestäni juuri silloin se on tärkeintä.


    • hakija8765

      Ruotsinmalliin ja etäisi

      Ihan oikeasti suomalaiset miehet/isät ovat aivan järjettömän erilaisia kuin ruotsalaiset Börje Svenssonit. Oli jo kauan sitten, 80-luvulla, jolloin ramppasin ja viivyin pidempäänkin Ruotsissa. Siellä asuu myös ruotsalaistuneita sukulaisiani, sekä ystäviäni. Ruotsalainen perhekulttuuri on kautta aikain ollut vuorovaikutteisempi, sosiaalisempi, empaattisempi, osallistuvampi. On ihan itsestään selvää, että sillä on vaikutusta aivan kaikkeen, mutta etenkin lastenkasvatukseen vastuuseen ja parisuhteeseen, sekä myös eroon. Siinä missä ruotsalaiset miehet hallitsevat neuvottelutaidon ja tilannetajun, suomalaiset riitelevät ja parit tappelevat enemmän vallasta kuin lapsista erossa. Aivan varmasti tämä tulee muuttumaan, joskus. Uskon, että puukot, kirveet ja poliisit tulevat olemaan poikkeus suomalaisten perhekiistoissa.

      Sitten raha-asioista. Kuten olette huomanneet, Suomen valtiolla ei mene hyvin. Lainan ottoa on pakko hillitä. Budjetteja leikataan, tukia leikataan, etuja poistetaan, minunkin palkkaa aiotaan leikata. Ei tarvitse kovin miettiä miksi Suomen yhteiskunta ei ole edes kykenevä kustantamaan lapselle kahta kotia. Yksi koti on edullisempi. Vain mikäli vanhemmilla on rahaa itse kustantaa itselleen tilava perheasunto molemmille, vuoroasuminen on mahdollista. Epäreilua? Ehkä, mutta saattaa olla myös lapsen pelastus. Lapsi SAA asua vain yhdessä paikassa, ja tavata toista vanhempaansa. Toki on sanottava, että monet suomalaiset miehet ajattelevat lapsen kodin olevan äidin luona, yhdessä paikassa. Näin ajattelee myös nykyinen mieheni. Hänen lapsensa ovat aikuistuttuaan kiitelleet useastikin siitä, että heillä oli vanhempien erottua vain yksi koti äitinsä luona.

      Niin, rahasta vielä - Suomen talous on kuralla ja suuressa ahdingossa. Ruotsin ei. Ruotsissa bisnekset kannattaa, kaikkea keksitään, yritykset toimii. EUn Venäjä pakotteet kohdistuvat pahimmin Suomeen. Ruotsissa asuminen, Tukholman seudullakin on halvempaa kuin Suomessa. Kaikkea ei verota niin kipeästi kuin Suomessa (siksi se Nallekin sinne muutti...). Tämän vuoksi ei kannata yhtään miettiä miksi ruotsalaisilla on varaa parempaan elintasoon kuin suomalaisilla.

      • Isäpappa

        Jos subjektiivinen kokemuksesi ruotsalaisista vs. suomalaisista on mitä on, niin oletko varma, että voit yleistää sen kaikiin?
        Entä valtion säästöt? Eikö kyse ole hyvin lyhytnäköisestä ajattelusta, jossa lasku lankeaa maksettavaksi myöhemmin? Säästöjä lasten ja nuorten hyvinvoinnin kustannuksella on Suomessa 90-luvun lamasta asti harrastettu aika armottomin seurauksin, ja lopputulos on myös ihan valtiontaloudellisesti ajatellen älytön. Laskut lankeaa.


    • hakija8765

      Niin, piti sanomani vielä elatusmaksuista. Aikuisten suurin kuluerä on asumiskustannukset. Niin lapsillakin. Kovin moni ei halua asua yksiössä tai pikkukaksiossa edes yhden lapsen kanssa. Etenkään silloin, kun perheen kanssa on asuttu vaikkapa viiden huoneen asunnossa. Lapsen etu on se, että hänen asumisolosuhteensa vanhempien eron jälkeen pysyvät hyvinä, tai edes lähes yhtä hyvinä kuin ennen eroa.

      Ja lapsilisistä - ne lasketaan lähivanhemman TULOIHIN, ja vähentävät näin etävanhemman elatusmaksuja.

      • Isäpappa

        Nuo asumiskustannuksen on totta. Tällä hetkelle 11v tyttäreni nukkuu vielä mun kanssa samassa sängyssä, mutta on aivan selvää ettei se enää kauaa ole mahdollista. Tällaisella "lapsettomalla" työttömällä vaan ei ole varaa vuokrata asuntoa, jossa teinille olisi oma huone ja oma sänky. Etävanhempihan on lapseton.


    • eräs007

      Oli lapsen äidin kanssa pientä erimielisyyttä kasvatuksellisista asioista, joten hän toteutti sen minkä hän uhkasikin. Ilmoitti lapsemme jääkiekkoon, ratsastustunneille ja ilmaisutaidon kerhoon. Elatusmaksu nousi lähes kahdella sataa kuussa mulla.. Tytär kertoi ettei ole käynyt kuin ratsastamassa ja kerran kerhossa..

    • ruotsinmalliin

      Näinhän sitä mitä edellä kirjoittaa eräs007 lasketaan tai oikeammin sanoen nostetaan elatusmaksuja tekaistulla syillä kun ei tarvitse tehdä selvitystä mihin edes elatusmaksuja käytetään.
      Mitä tulee nim. hakija8765 yleistyksestä suomalais- ja ruotsalaisisistä.
      Kun suomalaissotilaat/isät tuli sodasta he olivat kieltämättä draumatisoituneita ja kieltämättä "tärähtäneitä" niistä sotien kokemuksista ja ehken toimivatkin niin mutta tästä on aikaakin 70v. ja tämä tapa saattoi periytyä isältä pojalle mutta tässä on montasukupolveakin välissä että se "tapa" on todellakin muuttunut ja elämme nykyaikaa mutta kuitenkin vieläkin osataan vetoa tähän "oikeissa asioissa"
      Ruotsalaisetmiehethän/isät eivät kokeneet sotaa....
      Mitä tulee esim. väkivaltaan ja erityisesti naisten harjoittamaan lapsiaan ja puolisoaankin kohtaan on varmasti huomattavasti yleisempää suomlaisnaisella kuin ruotasalaisnaisella/äidillä mutta tästä kun haluttiin tehdä oikein virallinen tutkimus niin feministi-järjestöt halusi estää sen koska se naistenharjoittama väkivalta on huomattavasti yleisempää kuin luullaan mutta kun se on tabu tässä maassa.
      Tämä on kieltämättä aika väkivaltainen maa ikävä kyllä ja yksikin lyönti sukupuoleenkatsomatta on liikaa.
      Mitä tulee tuohon raha-ja talouspuoleen niin kieltämättä saattaisi joissain tapauksissa tulla yhteiskunnallekkin kalliimmaksi mutta tässä maassa tuhlataan veroeurojakin turhempaankin mutta tällä nykyiselläkin järjestelmällä pyritään ottamaan kaikki irti uskomattomilakin elatusmaksulaskelmilla että pyritään ottamaan etä-ja elatusvelvolliseltakin kaikki irti selkänahasta ettei yhteiskunnan tarvitsisi tukea vain tätä yhtäosapuolta.
      Tässä erotessa tai joutuen eroamaan isät/miehet (eroista 80% on naisten tekemiä) on todella heikoilla prosessissa koska etähuoltajalla ei todellakaan ole minkäälaista valtaa ja voimaa päätettäessä lastenhuoltajuus- ja kasvatusasioista yms. ja lähihuoltajahan voi muuttaa vaikka toiselle puolelle Suomea lasten kanssa kysymättä lupaa ja kouluasiat yms ja on vain oikeus maksaa elatusmasuja ja tämän määrätyn kohtalon tietää jokainen io tietää jokainen isä ja miehetkin ja myös naisetkin jo siksi on niin paljon syrjäytyneitä isejä yhteiskunnastakin mutta ei tikkuaristiin laiteta tässä "tasa-arvonmaassa".
      Tunnen kyllä monta yhteishuolto-äitiä jotka luetellaan ihmeellisesti virallisesti (kela, sossu..) yksinhuoltajiksi ja siten on tukimuodotkin mutta ovat olleet ennen pienipalkkaisissa töissä (siivoojia yms. ja yhtään väheksymättä heidän ammattikuntaansa) niin se työ ei todellakaan maistu ja ovat vapaaehtoisesti työttömiä koska se palkka olisi heidän tukimuodoistaan pois eli tuetaan rahallisesti-ja taloudellisesti vain toistaosapuolta (tämä ei ole "sotaa" vaan sitä tasa-arvoa.)kun nämäkin lapsilisät puolitetaan ja ei virallisesti maksettais elatusmaksuja niin tämä jos jokin kannustaisi heidätkin töihin ja siten se yhteiskunnankin maksamapotti ja jako ei tulisi sen kalliimmaksi kun se jaettaisiin tasapuolisesti kun siirtyisimme siihen todelliseen yhteishuoltoon eli ruotsinmalliin missä lapset voivat olla kahdessa paikkaa kirjoilla...mutta tämähän ei käy kun joutuisi tekemään töitäkin ja olisi siitä omastakin vapaa-ajasta pois ja tämä on faktaa eli tietoa.
      Ehken siksi, tästäkin ja monesta muustakinsyystä ei haluta muuttaa tätä 40v. luotua sitten vanhentunutta käytäntöä ja lainsäädäntöä ruotsinmalliin ja muu on pikunnussimista ja bullshitin jauhamista tyyliin: "ruotasalainenisä, suomalainenisä...."
      Ja en todellakaan uskoisi että Suomessakaan yleistyisi kuin korkeintaan 20%:eksi kun Ruotsissa on 50% jos siirtyisimme ruotsinmalliin että sitä pelkoa ei kaikilla ole...ja tässä maassa on kyllä vastuunsa kantavia isejä niinkuin allekirjoittanut viikko/viikko systeemillä mennään ja se ei vaadi täydellistä "yhteistyötä ja harmoniaa" ja reissuviholla ja tekstiviesteillä mennään....mutta jos edes yleisesestikkin annettaisiin siihen mahdollisuus virallisestikkin ruotsinmallista ja sitä ei saada kuin lainsäädännön muutoksella ilman noita korulauseita ja suoraan sanottuna noita valheita vastustamisen vuoksi levittelemällä.

    • pulassa-

      Mitens tällainen tilanne? Maksan elatusta 200/kk (laskettu summa) vakuutus 20/kk ja puhelin 20/kk, sekä lisäksi ostelen vaatteita ja muitakin tavaroita tarpeen mukaan. Lapsi mun luona (isä) kaksi yötä viikossa. Lapsi halusi aloittaa uuden harrastuksen, joka äidin kanssa sovittiin yhdessä kustannettavaksi. Ihan ok meni noin puoli vuotta, jonka jälkeen äiti kertoi, ettei maksa enää puolia laskuista. Lapsi oli jo tykästynyt lajiin (mä kans), eikä halunnut lopettaa. Äiti lopetti maksamisen ja mä jäin yksin maksajaksi (noin 150/kk). Äiti nyt uudessa liitossa kaksi lasta lisää. Kuulemma, kun mulla on vain yksi lapsi ja äidillä kolme, niin mun on maksettava. Kuulemma mun 200 euroa lapsilisä riittävät juuri ja juuri lapsen elämiseen. Mutta ihmettelen sitä, miksi äiti (vakituinen työ) ei laita omaa rahaa ollenkaan yhteiseen lapseemme, vaan kaiken maksan minä ja kela. Meneekö tämä ihan oikein.

    • eronnut-mies

      Olisit vaatinut yhteishuoltajuuden niin molemmat hoitaa vuorollaan eikä mitään elatusmaksuja makseta. Nyt et voi kun itkeä ja vikistä.

      Kannattaa katselle Terrence Popp:in videoita, niin hiffaatte mistä on kyse.
      https://www.youtube.com/watch?v=yNPF-Y5DuKo

      MGTOW myös hyvää kamaa.

      Ämmät on nyt vaan kusettanut teitä. Yhteiskunta on kusettanut teitä. Kannattais ajatella yläpäällä eikä alapäällä niin ei joudu makselemaan.

    • isäkantakoonvastuunsa

      On isiä joista ei ole ottamaan vastuuta lapsista yön yli. Ei aina ole muita vaihtoehtoja kuin yksinhuolto. Silti hyvin tienaava isi ei millään maksaisi lapsistaan elatusapua. Kyllä elatukseen on kummankin vanhemman osallistuttava. Elatusmaksu on pieni kustannus oman lapsen täyshoidosta entisen puolison luona.

      Ei yhteiskunta halua monimuotoisia perheitä. Avioliitto on istituutio, jonka tehtävä on kasvattaa tasapainoisia veronmaksajia yhteiskunnalle. Vielä 1970 luvulla oli ns vanhanpojan ja piian vero. Vero jota maksettiin siitä, että ei ollut mennyt avioliittoon ja alkanut täyttää yhteiskunnallista velvoitettaan eli jälkeläisten kasvatusta. Yhteiskunnan näkökulmasta ihmisillä on kaksi tehtävää työnteko ja jälkeläisten kasvatus. Vastineeksi velvoitteiden hoitamisesta tarjotaan sairaanhoitoa, koulutusta ym yhteiskunnan tukemana. Hyvinvointiyhteiskunta ei selviä kunnolla työnvieroksujista, vastuun pakoilijoista, ihmisten lisääntyneestä omien mielihalujen perässä pomppimisesta. Pikkuhiljaa hyvinvointiyhteiskunnan rahahanat hyytyvät ja etuudet karsiintuvat.

    • lissucomeback

      Voi v.ttu mitä kirjoitusta nämä kaksi viimeistä ja on ilmiselvää lissua kun pöpilästään päässyt "terveenä" ja on jälleen palannut tänne.
      Ensinnäkin tuohon "Olisit vaatinut yhteishuoltajuuden niin molemmat hoitaa vuorollaan eikä mitään elatusmaksuja makseta. " Suomessa ei ole todellakaan virallisesti tunneta yhteishuoltoa vaan se on yksinhuoltajuus ja kaikki madolliset tuet ja mahdolliset elatusmaksutkin maksetaan sinne missä lapset on virallisesti kirjoilla ja vaikka lapset olisi 100% etähuoltajan luona ja jos se lähihuoltaja on vähänkään oikeutettu saamaan sen elatusmaksun niin se otetaan.
      Kaikkihan sen tietää miten lissu vieroitti lapset isästään omiin katkeroituneisiin ja vihaisiin tunteisiinkin vedoten ja hänen lapsensa ei missään tapauksessa olisi saattaneet viettää edes yötäänkään isänsä luona ja siten yleistää syyttämällä kaikkia isejä "vastuuntunnottomiksi" omiaan tekojaan puolustellaakseen.
      Nyt ennenkuin aloitat tuota samaa virttä ja levyä jauhaaksesi "naikkosista" yms. niin kommentoippas nimimerkin pulassa-tekstiä missä selvästi lapsen äiti on löytänyt uuden isäpuolen ja tehnyt jopa uusia lapsia hänen kanssaan mutta heidän (pulassa-) ei ihmeellisesti löydykkään rahaa maksaa puoliksi edes tuota yhteisessä päätöksestä tehtyä harrastuksen jatkamista...mutta eikö ole vielä kauheaa kun tämä äitikin on löytänyt uuden isäpuolenkin lapselleen mutta tämähän oikeutettua lissunkin nais/äiti logiikalla.

      • isäkantakoonvastuunsa

        Aikamoista yleistystä ja naisvihaa. Kyllä on olemassa isiä, jotka unohtaa lapselle antaa ruokaa, unohtaa laittaa nukkumaan, unohtaa yksin lähtiessään baariin, ovat huumeissa jne... Ei kaikki isit kykene katsomaan lapsiaan yön yli. Ei siinä mitään äidin satuilua ole. Joskus isin ongelmat alkavat pitkällä aikavälillä lapsen jo ollessa olemassa. Ei kaikkien isien puutteet näy ennen lapsen saantia.

        Tietenkin on myös isejä, jotka kantaa vastuunsa, isejä jotka haluaisi osallistua myös enemmän mutteivat saa osallistua. On myös yksinhuoltaja isejä jotka hoitaa lapsensa. Niin äitejä kuin isejä löytyy jokalähtöön. Tämän lissun ei ole tarvinnut mustamaalata isiä. Isi on oman kuoppansa kaivanut omilla teoillaan.


    • lissucomeback

      Vai että yleistävää "naisvihaa"....eiku juuri sinua lissu "vihaan" tai enemminkin sanoen säälittää juopon, mielenvikaisen ja menneisyytesi katkeruudessakin kirjoitetut suppeanäköalaiset tekstisi jotka on juuri tuota yleistävää miesvihaasikin jos luet edes tuonviimeisen tekstisi: "Kyllä on olemassa isiä...." ja jos yleistetään ja äidithän ei ole tehnyt tuota kun ovat menneet ravintolaan ja lapset on yksin jääneet kotiin ja 2v. lapsia on löytynyt yövaatteet päällä talvipakkasilla kadulta...ja näitä riittää jos kaivellaan.
      Että älä yleistä että kaikki miehet/isät toimii noin kun mielenvikaisessasi päässäsi kuvitteletvai oletko toisten ikkunoiden takana kyyläämässä?!!
      Tiedän tasan tarkkaan miten inhoat tuota ruotsinmallia ja/tai viikko/viikko lastenluonapitoa ja aina jotenkin vetoat noihin äitimyytteihin ja propagoimalla viestejäsi siten ja sinunkin "lapsesi" on sen verran isoja että hittoako se sinulle enää kuuluu miten muut hoitaa lastenhuoltajuusjutut ja tasa-arvoisen vanhemmuuden lapsiaan kohtaan koska se on lastenkin etu!!
      Sinähän lissu teit katkeruuttasi jateit tietoisestikkin että vieroitit "lapsesi" isästään ja lastenmieltäkin muokkaamalla ja tulet maksamaan kovaakin hintaa ja kun lapsesi aikuistuvat, näkevät ja tajuavat mitä olet tehnyt heillekkin ja he kyllä kääntyvät sinua vastaan mutta myöhäistä se on kun olet tietosesti vuosia sen tehnyt.
      Nyt pyydän lissu painu pois näiltä keskustelupalstoilta yleensäkin.

      • isäkantakoonvastuunsa

        Kylläpä oli ilkeää tekstiä sinulta. Minä en ole ketään isästään vieroittanut. Isä tekee niin itse. Lapset ovat isää sen muutaman tunnin nähneet, jotka isä on kyennyt ja halunnut luokseen ottaa. Eiköhän nuo totuuden näe aikuisena, kun isoin jo sen itsekkin omin päätelminsä huomaa nytkin. Ruotsin malli ei sovi kaikille. Joillekkin voi sopia, jos lapset asuu viikko viikko systeemillä vanhemmillaan ja muitakin kuluja maksetaan oikeasti puoliksi. Olen muuten absolutisti, terve ja työelämässä mukana. Keskustelupalstat olisi aika yksipuolisia, jos siinä saisi vain sinun näkökulmaasi esittää ja muutaman sanan perusteella lyttyyy lysäyttää.


      • kas_paskaa

        Kyllä sen kuopan voi nainenkin miehelle kaivaa, kun sopivan vittumoinen on. En epäile ollenkaan, ettetkö olisi niin tehnyt. "Ei voi huomata etukäteen..." totta kai itse sinun kuuluisi olla vastuussa valinnoistasi. mutta yrität täällä ulkoistaa niitä miehelle. Mutta sanoistasi kyllä käy se syyllinen selville muutenkin.

        Miehesi oli tyhmä, mutta toivottavasti löytää uuden ja paremman - ja sinä menet töihin.


      • isäkantakootvastuunsa

        mitä jos menisit itse töihin, niin ei tarvitsisi mielikuvitus kuvitella toisista ihmisistä asioita.


    • Etaeisi

      Meillä lapset on puolet ja puolet. Asutaan lähekkäin eikä siirtymämatka ole pitkä. Siitä huolimatta vaihto koetaan raskaana kunnes taas totutaan "olemaan". Haluaisinko itse vaihtaa kerran viikossa asuinpaikkaa? En näin heti tältä istumalta, mutta jos molemmissa paikoissa edellytyksen elämiselle, olemiselle, arjelle, asioiden sujumiselle on olemassa, niin miksi ei. Ja siihenhän sitä pyritään, että molemmissa kodeissa on perusturva (ruoka, vaatteet, puhtaus, rytmi), yhdessäoloa, yhteiset säännöt ja rajat.

      Ja se mihin pyrin on se, että ne eroperheet joissa vuoroviikko on käytössä voisi myös tuet jakaa tasapuolisesti. Meillä toinen lapsista on sen verran iso, että näistä asioista on voitu keskustella. Eikä hän voi ymmärtää miten toinen vanhempi voi olla etusijalla (lähi vs. etä) toiseen nähden (lain mukaan). Lasten silmissä molemmat vanhemmat on melko lähellä 50/50 yhtä tärkeitä (kun molemmat huolehtii lapsista vuoroviikoin). Teini-ikäiset ymmärtää yllättävän paljon ja asioista voi keskustella hyvinkin suoraan ja syvällisesti.

    • jgjfg

      etaeisi
      "siihenhän sitä pyritään, että molemmissa kodeissa on perusturva (ruoka, vaatteet, puhtaus, rytmi), yhdessäoloa, yhteiset säännöt ja rajat."

      Tuossa tulikin suurimmat syyt, miksi 50/50 huoltajuus ei enimmäkseen toimi. Jos toista vanhempaa (ja tässä tarkoitan isää) ei kiinnosta pätkääkään ruuan laitto, ostaa kaupasta mitä sattuu, tai erittäin epäterveellistä ruokaa/mistä kukaan muu kuin itse ei tykkää. Sotkee, muttei tykkää itse siivot- kaikki on sotkuista ja likaista, ellei alistamalla komenna lapsia siivoamaan ym. Alistaminen on hirmuvaltaa, joka tapahtuu huutamalla , raivoamalla, kyttäämällä vieressä, huomauttamalla "virheistä", vinoilemalla tyylistä, ym. henkistä väkivaltaa.

      Jos toisella vanhemmalla ei ole alkeellisiakaan empatiataitoja, eikä tippaakaan halua kehittää niitä, tuskin ne yhteiset säännöt ja rajatkaan löytyvät.

      Nykyinen systeemi on mielestäni hyvä, koska se suojelee, etenkin yli 12v lapsia jäämästä toisen vanhempansa mielivallan alle. Ex mieheni ja lasten isä olisi takuulla jatkanut 50/50 huoltajuuden vaatimista vieläkin hanakammin kiusaamistaan, uhkailua vielä kauemmin, jos esim. mahdollisuus asumistukeen olisi häämöttänyt "porkkanana" 50/50 huoltajuuden myötä. Niinikään kaikki tuet ja taloudellinen hyöty lapsista ( haitta eksälle ja lapsille) kiehtovat kieroutuneimpia ihmisiä. Kuten myös tietenkin alkoholin suurkuluttajia.

      Sinänsä en kyllä vastusta että etävanhempikin saisi asumis-ym tukia, jos 50/50 huoltajuus on käytössä, jos molemmilla on järki päässä ja hyvä tahto.

    • isä1

      jossain kohtaa kyllä elatusmaksut ja se miten äidit asiaa hoitelevat on väärin.
      Ero tuli ja ei edes omasta tahdosta! joudun maksamaan 1700e/kk netto asioista 520 e/kk lapsista kaksoiset kyseessä. Äiti sai tapaamis oikeudeksi minulle 2 pvä kuukaudessa ei siis edes yötä. tosta maksan viellä asuntomme kulut joka jäi minulle ja omat työ matkat noo yritin näitä lapseni äidin kanssa sopia että voitaisiinko joitain kuluja osunnosta puolittaa kun olimme kerran jo naimisissa ym. eipä voitu nyt sitten elatusmaksut menee perinnänkautta noin helvetin hienosti te naiset asian saatte kaikki oli niin kauan loistavasti kun tämä ämmä teki miten teki jonka syystä erottiin ja minä nyt olen menettänyt luottotiedot ja asunnot melko reiluu.. nooh onneks on sentään upeat pohjat joita näen 2 pvä kk......

    • Poppis123

      Mun mies maksaa exitilleen 3800 eur nettotuloilla 270 eur elareita (exitin ntotulot 1600 eur). Minä saan exitiltäni elareita 120 eur, omat ntotulot 2700 eur ja exitin 2200 eur.

    • Lapppseton

      Mitä idiootteja. Ensin hankitaan lapsia ja sitten tapellaan ketä maksaa ja mitä. Maailma on tosiaan tyhmiä ihmisiä täynnä. Mitä jos ens kerralla vähän ajattelelisi etukäteen mitä tekee eikä heti olla haarat levällään. Hahahaha

    • lapsetekana

      Käytiin lastenvalvojan luona. Minun osuuteni elatuksesta 74 % ja isän osuus alle kelan elatustuen, joten saan loput Kelalta. Minulle tämä on ihan ok, ei ole mitään halua nyhtää miestä rahattomaksi. Lapset kuitenkin puolet ajasta isällään, joten haluan että lapset saavat siellä muutakin kuin kaurapuuroa. Vaikka se ero olisi kuinka katkera, niin ajateltaisiin ensisijaisesti lapsen etua, jooko.

      • maksanutkaikkiajallaan

        Minulla oli sopimus maksaa 3 lapsesta lasten äidin tilille 525 kk. Lasten äiti ei päästänyt lapsia luokseni sovitusti. Sitten soitin lastenvalvojalle, että sanoo että lapset on päästettävä isälleen, koska on yhteishuoltajuus. Silti lapsia pidätettiin kaikenlaisilla verukkeilla. Jos olin sairaana ei päästetty. Ja jos ex oli sairaana ei silloinkaan päästetty.

        Hah. Kerran oli rahat loppu ja ilmoitin exälle että myöhastyn sen kuun maksusta kaksi päivää. Ex oli jo tehnyt virallisen valituksen sossuun samantien vaikka maksupäivään oli vielä kaksi viikkoa. Lastenvalvoja kutsui meidät molemmat neuvotteluun. Sanoin että en ole aikonut jättää maksamasta, mutta nyt on tilanne, että palkka tulee vasta 4. pv. Lastenvalvoja laski siinä exän silmien alla elatuskykyni. Minulla oli palkkaliuska ja muut tiedot mukana joten sai tiedot heti oikein. Elatuskyvykseni paljastui 0€. Lastenvalvoja laittoi heti uuden elatussopimuksen johon pistin nimen ja ex laittoi kans; maksuni siis 0€. Kelasta alkoi sitten tulla 3x150 exälle.

        Exän kannatti todellakin valittaa ... 525€:n tilalle 450€/kk ja sekös vitutti kostonhaluista exää. Etenkin kun minä en enää maksanut mitään. Vielä nyt jälkeenkin on kysellyt milloin meinaan maksaa sen 125€ jonka olen velkaa/kk, Ei meinannut oikein tajuta että se alkuperäinen sopimus päättyi sillon kun uusi allekirjoitettiin lastenvalvojalla.

        Uusi perhe ja heti kaksoset söi laskennallisen elatuskykyni 0€:ksi.


    • jupinatomassapäässä

      Meillä isä maksaa 150euroa, joka siis pari euroa alle elatustuen. Näin ollut 10-vuotta. Ihan itse allekirjoitin sopimuksen. Isän tulot/menot varmasti vaihdelleet pitkin vuosia eikä hän osallistu millään ylimääräisellä tavalla lapsen menoihin. Minusta näin on kuitenkin ollut ihan ok, sillä tärkeämpää on ollut olla sovussa ja välttää riitaa. Se osuus onkin sitten sujunut erityisen hyvin. Välit oikein hyvät!

      Ei sille silti mitään voi, että joskus kun kitkuttaa lapsen kulujen kanssa ja tietää, että toisella vanhemmalla rahaa olisi aikas paljon enemmän, niin miettii mielessään, että eikö se koskaan itse tule ajatelleeksi, että osallistuisi ihan omasta aloitteesta vaikkapa harrastuskustannuksiin... jätän kuitenkin jupinat omaan tietooni.

      • Ahne

        Minulle tulee elatusapu kelasta, ~150e/lapsi, meillä kaksi lasta.
        Tämä tilanne ollut nyt 5v. Etä asuu kaukana lapsista, eikä tapaamisia ole ollut kuin silloin tällöin. Viimeisen kolmen vuoden aikana lapset olleet etävanhemman luona kolmena viikonloppuna. Etä ei osallistu mihinkään. Ei siis kirjaimellisesti mihinkään. Ruoka, asumiskulut, vaatteet, lääkkeet, puhelimet, polkupyörät, silmälasit, harrastukset jnejne, kaikki on minun vastuullani. Erotessa soveimme 150e ja hyvässä hengessä isot hankinnat yhdessä. Ei mennyt niinkuin elokuvissa. Etä jätti heti alkuun maksut maksamatta, joten hain ne kelasta. Tapaamisia ei olla koskaan noudatettu, kuten sovittiin, joka toinen vkloppu. Jos hyvä vuosi on, saattaa soittaa lapsille jopa 10kertaa vuoden aikana, muuten ei kuulu eikä näy. Etä työskentelee tällä hetkelle vuoroin suomessa ja ulkomailla. Lastenvalvoja ollut koko ajan sitä mieltä, etten voi vaatia tilannetta tarkastettavaksi. On kuulemma oltava suuria rahallisia muutoksia, ennen kuin kannattaa edes yrittää ja minun pitäisi osata arvioida mitä etä tienaa, jotta asiaa voisi harkita käsiteltäväksi. Itse tienaan n. 1600e nettona lapsilisät, toisen tuloista nyt en tiedä kun ei muistakaan asioista jutella. Tiedä sitten, miten muut pystyvät tarkastamaan elatusmaksujaan kun minulla siihen ei ole vielä mahdollisuutta tullut. Meillä on yhteishuoltajuus, siihenkään en lastenvalvojan mukaan voi vaatia muutosta.
        Olemme siis lain silmissä tasa-arvoisia ja yhtälailla vastuussa lapsistamme, todellisuus on toista. Jonakin päivänä ehkä emme kuitenkaan lasten silmissä ole tasa-arvoisia ja se riittänee minulle...


      • gfhfyj
        Ahne kirjoitti:

        Minulle tulee elatusapu kelasta, ~150e/lapsi, meillä kaksi lasta.
        Tämä tilanne ollut nyt 5v. Etä asuu kaukana lapsista, eikä tapaamisia ole ollut kuin silloin tällöin. Viimeisen kolmen vuoden aikana lapset olleet etävanhemman luona kolmena viikonloppuna. Etä ei osallistu mihinkään. Ei siis kirjaimellisesti mihinkään. Ruoka, asumiskulut, vaatteet, lääkkeet, puhelimet, polkupyörät, silmälasit, harrastukset jnejne, kaikki on minun vastuullani. Erotessa soveimme 150e ja hyvässä hengessä isot hankinnat yhdessä. Ei mennyt niinkuin elokuvissa. Etä jätti heti alkuun maksut maksamatta, joten hain ne kelasta. Tapaamisia ei olla koskaan noudatettu, kuten sovittiin, joka toinen vkloppu. Jos hyvä vuosi on, saattaa soittaa lapsille jopa 10kertaa vuoden aikana, muuten ei kuulu eikä näy. Etä työskentelee tällä hetkelle vuoroin suomessa ja ulkomailla. Lastenvalvoja ollut koko ajan sitä mieltä, etten voi vaatia tilannetta tarkastettavaksi. On kuulemma oltava suuria rahallisia muutoksia, ennen kuin kannattaa edes yrittää ja minun pitäisi osata arvioida mitä etä tienaa, jotta asiaa voisi harkita käsiteltäväksi. Itse tienaan n. 1600e nettona lapsilisät, toisen tuloista nyt en tiedä kun ei muistakaan asioista jutella. Tiedä sitten, miten muut pystyvät tarkastamaan elatusmaksujaan kun minulla siihen ei ole vielä mahdollisuutta tullut. Meillä on yhteishuoltajuus, siihenkään en lastenvalvojan mukaan voi vaatia muutosta.
        Olemme siis lain silmissä tasa-arvoisia ja yhtälailla vastuussa lapsistamme, todellisuus on toista. Jonakin päivänä ehkä emme kuitenkaan lasten silmissä ole tasa-arvoisia ja se riittänee minulle...

        Kysy verottajalta ex-miehesi tulot. Siten ne selviää.


    • ikyhjud

      Lasten äiti ei halua tehdä töitä, eikä ole töissä koskaan ollutkaan!! Halusi erota eritt.hyvästä lastensa isästä joka aina töissä käynyt, niin kuin pitääkin. Nyt kyllä on käsi pitkällä ottamassa toisilta rahaa eli isältään, mieheltään,mummultaan ja ne suuret avustukset mitä saa!!!! Mies maksaa el.maksuja 600e kk pienestä tilistään. Tämä rouva ei aiokkaan töihin mennä!!! elää toisten kustannuksella. Onko oikein,että mies joutuu kaikki maksamaan ,myös paljon maksaa harrastuksia kun lapset harrastavat. Rva vetelee vain pitkiä koipiansa kotona! Laiska.

      • Otappaselväää

        Kelan sivuilla on laskuri,mistä voit katsoa ,paljonko exäsi pitää maksaa elatusmaksua kuukaudessa per lapsi..Verottajalta saat tietää hänen ansionsa esim ,viime vuodelta.


      • otappaitseselvää
        Otappaselväää kirjoitti:

        Kelan sivuilla on laskuri,mistä voit katsoa ,paljonko exäsi pitää maksaa elatusmaksua kuukaudessa per lapsi..Verottajalta saat tietää hänen ansionsa esim ,viime vuodelta.

        kela- ja lastenvalvoja ei ole asiassa oikeustoimikelpoinen-, asianosainen- ja sopimusosapuoli. Lapsen relatusta koskevassa asiassa ei ole lakia, on ainoastaan oikeusministeriön suositus, joka ei sido lapsen vanhempia omassa päätöksenteossaan-, lisäksi lapsen elatusta koskeva asia on vanhempien välinen keskinänen ja vapaaehtoinen sopimusasia, johon ei ulkopuoliset tahot mm. kunnan lastenvalvoja voi "viran-" hoidossaan vaikuttaa- siihen hänellä ei ole oikeutta. Lapsen vanhemmat päättävät yhteisten lastensa asiat. Ei sosiaalitoimi/ "lastenvalvoja, lastensuojelu, kela" ym. tahot että otappa "yksinhuoltaja" itse asioista selvää--


    • Ekonomi

      Olen isä ja etävanhempi. Lapsi on vuoroviikoin vanhempiensa luona.

      Itse annoin lapselle 100000 euron lahjoituksen ja maksoin ennakkoperinnön mukaisen lahjaveron. Rahat sijoitettiin pitkäaikaiseen 10v kiinteistörahastoon, joka tuottaa kulujen ja verojen jälkeen noin 5% tasaisen vuosituoton (5000e). Tämä lapsen oma pääomatulo otetaan huomioon elatustarpeen laskennassa, jolloin käytännössä elatusmaksua vanhemmilta puoleen tai toiseen ei makseta.

      Hyvä puoli on myös se, että lapsen omaisuuden ylittäessä 20000 euroa se on merkittävä maistraatin rekisteriin, jolloin lapsen edunvalvojia eli huoltajia valvoo maistraatti. Toisin sanoen lapsen tuloja saa käyttää vain lapsen tarpeisiin.

      Alkupetäinen pääoma 100000 euroa on kiinni 10v rahastossa, kunnes lapsi on täysikäinen ja siten käytettävissä pesämunana vaikka oman asunnon hankinnassa tms.

    • Helppotnakit
    • huphaps

      Tuonne Kelan laskuriin kannattaa tutustua, on varsin helppo laittaa tiedot sinne ja ne oikeat tiedot.
      No samalla sieltä näkee miten voi asiaa itse ohjelmoida, että saa mahdollisimman alas nuo elatusmaksut.
      Älkää suostuko pimittämään toisen tuloja, vaikka kuinka uhkailtaisiin. Samoin kulujen kanssa, ovatko todellisia vai vain tekaistuja rahansiirtoja.
      Sitten kannattaa tarkistaa laskelma uudelleen ainakin, kun saa tietää toisen muuttuneista olosuhteista.

      Sitten ovat nämä uudet kumppanit ja heidän tulojensa ja menojensa vaikutukset, syö lapsilisistä yksinhuoltaja korotuksen. Se maksaako tämä uusikko oman osuutensa perheen kuluista tuskin tapahtuu kovin usein, niin että maksaisivat puoliksi esim. sähkön, veden, vakuutuksen, eli kaikki.
      Ainakin yksi luuseri eli ilmaiseksi, kun asunto oli toisen yksin omistama, katsoi, että ei velvollisuutta maksaa mitään. Muuten missähän olisi saanut asua muualla ilmaiseksi. Törkeyksiä tapahtuu, kuitenkin tämä huomioidaan tuossa Kelan laskelmassa, joten ne oikeat asiat ei luuloteltuja .

    • Kiitossinulle

      Olipas asiallinen ja kattava kirjoitus varmasti monille tilanteessa oleville.Voisit aloittaa jotenkin uuden ketjun elatusmaksuista ,tätä ei kaikki jaksa katsoa,kun on jo 200 mielipidettä. Kiitos jo etukäteen,jos jaksat aloittaa.

    • Joulurahaa

      Hmmm tuon laskurin mukaan voisin saada elatustukea n 150€ kk, saiskohan pitkältäkin ajalta takautuvasti kun en ole ikinä mitään elatusapuja tai tukia hakenut? Ei exällä olis varaa mitään maksaa, niin on tuntunut kohtuuttomalta ajatukselta vaatia mitään kun itse tienaan hyvin. mutta jos yhteiskunta maksaisi mulle tuon niin saisi edes jotain kompensaatiota kun maksan niin paljon veroja.

    • LAPSENETU

      LASKURI EI OLE LAKI. LASTENVALVOJALLA EI OLE PÄÄTÖKSENTEKO- OIKEUTTA- EI OIKEUTTA OTTAA
      KANTAA MAHDOLLISEEN VANHEMPIEN VÄLISEEN KESKINÄISEEN- JA VAPAAEHTOISEEN SOPIMUKSEEN
      JA/ TAI SOPIMUKSEN SISÄLTÖÖN VIRANHOIDOSSAAN.

      SOSIAALITOIMI/ LASTENSUOJELU, LASTENVALVOJA
      EI OLE VANHEMPIEN OMIA LAPSIANSA KOSKEVASSA
      ASIASSA OIKEUSTOIMIKELPOINEN, ASIANOSAINEN-
      JA SOPIMUSOSAPUOLI.

      YLI 12 VUOTEEN EI OLE MITÄÄN LASKELMIA/
      SELVITYKSIÄ SUOSTUTTU ESITTÄMÄÄN. LAPSEN TARKOITUSHAKUINEN VIERAANNUTTAMINEN, MANIPULAATIO, VAINOAMINEN OMASTA ISÄSTÄÄN, ISOVANHEMMISTAAN YM. ISÄNPUOLEISESTA
      SUVUSTAAN EDELLEEN JATKUU TARKOITUSHAKUISESSA "VIRANOMAIS-" MENETTELYSSÄ- JA HALLITUKSEN KÄRKIHANKKEENA TOTEUTETTAVA LAPE-
      MUUTOSOHJELMA, LUPA- AUTTAA; KLIKKA NAPPIA,
      APUA, TUKEA- JA VASTAUSTA, LAINAA PERHEVALMENTAJA
      EI RAISION KAUPUNGISSA TOIMI- JA TOTEUDU. KAIKKI YHTEYDENOTOT- JA AVUNPYYNNÖT TARKOITUSHAKUISESTI ESTETTY- JA SALATTU; VASTOIN MM. RAISION KAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYSJOHTAJAN KIRJALLISESTI ANTAMAA OMAA SITOUMUSTA- VASTOIN VALVOVAN VIRANOMAISEN OHJEISTUSTA- JA PÄÄTÖSTÄ. SAIRASTA!

      EI ELATUSTA VIERAANNUTTAJA "ÄIDILLE- JA VIRANOMAISILLE".

      • Anonyymi

        Ylläpito on poistanut tästä viestin sääntöjen vastaisena.


    • surkuisa

      Tää elarihommahan on ihan perseestä. Yleisesti ottaen ei tuo laskentakaavan perusidea toimi. Vähän abstrahoiden: jos elatuksen tarve on C, ja etän elatuskyky X ja lähin elatuskyky Y, niin tällöin etä maksaa ELATUS

      ELATUSAPU = C * Y/(X Y) = C * / ((X/Y) 1)

      vaikka lähin elatuskyky olisi 5000 euroa, niin etä maksaa lähes koko C:n, mikäli on vaan riittävän varakas. Toisin sanoen Y:n lähestyessä ääretöntä ELATUSAPU lähenee C:tä:

      lim Y -> inf: ELATUSAPU = C

      Ei käyne ihan tavallisen kansalaisen oikeustajuun tämä, että äidin omalla elatuskyvyllä ei ole viime kädessä mitään vaikutusta etän maksamaan elatusapuun.

      • oooo6

        " äidin omalla elatuskyvyllä ei ole viime kädessä mitään vaikutusta etän maksamaan elatusapuun. "

        Höpöhöpö. Elatusapua laskettaessa lasketaan nimenomaan MOLEMMAN vanhemman nettotulot yhteen (vähennettynä kohtuullisilla asumismenoilla). Lapsilisä otetaan huomioon tulona lähivanhemman tuloissa.

        Parhaitenhan äidin elatuskyvyn huomaa laskelmasta, jossa äidin nettotulot (lapsilisineen) on täsmälleen samat kuin isällä. Kun molempien elatuskyky on esim. 250 e per lapsi, niin etävanhempi maksaa sen 250e per lapsi - aivan samoin kuin lähivanhempi. Tiedän myös sanoa, että lähivanhempi maksaa todellisuudessa lasten elatuksesta hyvin paljon enemmän. Lapsella on tuhat ja sata asiaa mihin tarvitaan rahaa elatusmaksujen lisäksi.


      • Anonyymi
        oooo6 kirjoitti:

        " äidin omalla elatuskyvyllä ei ole viime kädessä mitään vaikutusta etän maksamaan elatusapuun. "

        Höpöhöpö. Elatusapua laskettaessa lasketaan nimenomaan MOLEMMAN vanhemman nettotulot yhteen (vähennettynä kohtuullisilla asumismenoilla). Lapsilisä otetaan huomioon tulona lähivanhemman tuloissa.

        Parhaitenhan äidin elatuskyvyn huomaa laskelmasta, jossa äidin nettotulot (lapsilisineen) on täsmälleen samat kuin isällä. Kun molempien elatuskyky on esim. 250 e per lapsi, niin etävanhempi maksaa sen 250e per lapsi - aivan samoin kuin lähivanhempi. Tiedän myös sanoa, että lähivanhempi maksaa todellisuudessa lasten elatuksesta hyvin paljon enemmän. Lapsella on tuhat ja sata asiaa mihin tarvitaan rahaa elatusmaksujen lisäksi.

        Kommentoija ei vissiin ollut mikään matematiikan osaaja :D Mut hyvä että osasit sanallisesti selittää yhtälöt itsellesi.


      • Anonyymi

        ihan paskaa


    • Yhyhyh

      Miten sinä pärjäät:(, minulla on bruttotulot 2600€/kk ja en saa elaria pennostakaan. Älkää valittako tyhjää.

    • Anonyymi

      Alakanttiin laskettu.

    • Anonyymi

      Ilman muuta jos olisin housuissasi niin maksaisin 550€/lapsi jäähän sinulle vielä omaankin käyttöön ja mihin sitä olet keräämässä?? Maksa vaan ja kiristä omaa vyötä kaikkihan menee Lapsiesi hyväksi ja vähän EXänkin :)

    • Anonyymi

      Oma napa vaan tuntuu kiinnostavan, eikä lasten hyvinvointi vaikuta kiinnostavan ja pitäähän huolehtia vähän EXästäkin sillehän se vastuu on siirtynyt teidän yhteisistä lapsista :)

    • Anonyymi

      Mites, kun on kelan peruspäivärahalla?
      Tästä huolimatta, sitten keksittiin, että se olisi n. 150€ / lapsi x 2 eli n. 300€ / kk.
      Noh...kun se kelan päivärahan netto, on hieman alle 600€/kk...
      Tästä kun otettaisiin pois 300, jää vajaa 300 ( asumistuki 300)
      Eli n. 600.

      Tällä kun maksaa vuokran, niin en keksi millä kaavalla laskien, mun pitäisi vielä syödä?
      Puhumattakaan muista ns. normilaskuista.

      Kyllä on hienosti pedattu systeemi, etävanhempaa vastaan.

      Oikeuteen toki voi mennä, mutta vaikka voittaisi, niin kaikki kulut tulee allekirjoittaneelle.

      Hyvä Suomi!

    • Anonyymi

      Mitä jos toiset palkka 8000 ja toinen (kenen kanssa lapsi asu ) työtön???😥

    • Anonyymi

      Sen verran pitää olla vanhuuden tueksi säästettynä. Jos noin niinkuin niitä töitä on tehnyt sivussa.

    • Anonyymi

      Ei olekaan ihme kun näin on

      Kaikki muu päälle.
      Minkäs teet kovia menoja sattuu kaikille. Toisille enemmän.

    • Anonyymi

      Miljoona tuloilla 100.000 netto kärsitty tappioita
      Kaikki muu on historiaa.

    • Anonyymi

      Köyhät perseen nuolijat

      • Anonyymi

        Ohohphohooo


    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Karilla on saksofoni. Nimesi ja yhteystietosi?


    • Anonyymi

      Eikös se lasten kanssa asuva vanhempi saa lisäksi molemmista lapsista Kelalta lapsilisän? Yksinhuoltaja saa lisäksi vielä yksinhuoltajalisän, siis se vanhempi, joka asuu lasten kanssa. Se yksinhuoltaja lisä tulee tuloista riippumatta.
      https://www.kela.fi/lapsilisa-maara-ja-maksaminen

      Se kahden lapsen kanssa asuva vanhempi saa kahdesta lapsesta jo pelkästään Kelalta: 94,88 104,84 63,30 63,30=326,32 euroa

      Yksinhuoltajalisän 63,30e per lapsi saa se vanhempi joka tapauksessa, joka asuu lasten kanssa, olipa sitten lasten huoltajilla yhteishuoltajuus tai ei.

      Tuon kaiken saa siis tuloista riippumatta, kun vaan asuu lasten kanssa. Eikö tuolla rahamäärällä ruokita jo kaksi lasta kuukaudessa? Onko niille toisen vanhemman elatusmaksuille määritelty mitään kattoa tai alarajaa? Miten työttömät ja köyhät vanhemmat otetaan huomioon? Miten toimeentulo- tai työttömyystuella elävä voi maksaa 150e per lapsi, jos hädin tuskin pärjää itse? Tietysti tarhamaksut voi olla kalliita, jos lapset on tarhaikäisiä, mutta niihinkin saa myönnytyksiä vähävaraiset. Vanhemmilla lapsilla taas harrastukset ja muu, esim. lukiokirjat, voi maksaa.

      Kyllä lapsi/alle 18-v. pitäisi silti saada ruokittua ja vaatetettua 300e/kk, mikä on jo iso raha. Kaksi lasta pitäisi saada ruokittua ja vaatetettua yht. 600e/kk.

      • Anonyymi

        "Eikös se lasten kanssa asuva vanhempi saa lisäksi molemmista lapsista Kelalta lapsilisän?"

        Lapsilisä lasketaan vanhemman tuloksi (siis sen vanhemman tuloksi, jonka luona lapset asuvat). Se ei ole mitään päälle mihinkään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Eikös se lasten kanssa asuva vanhempi saa lisäksi molemmista lapsista Kelalta lapsilisän?"

        Lapsilisä lasketaan vanhemman tuloksi (siis sen vanhemman tuloksi, jonka luona lapset asuvat). Se ei ole mitään päälle mihinkään.

        Mitä tarkoitat? Lapsilisän saa jokaisesta lapsesta tuloista riippumatta ja se on veropaata tuloa samoin kuin yksinhuoltajalisä. Tuon lisäksi lasten vanhemmat, jotka eivät asu lasten kanssa, maksavat lapsista elatusmaksua lasten kanssa elävälle vanhemmalle.

        Kuinka paljon sitä elatusmaksua pitää toiselle maksaa, että toinen saa ne lapset elätettyä? Mikä on se määrä, mikä pitää maksaa lapsesta per kuukausi tuon Kelan tukien päälle, että lapsi saa kaiken tarvitsemansa? Eikö lapselle kokonaisuudessa riitä ruokaan ja vaatteisiin se 300-400euroa/kk? Jos yhden lapsen ruokaan menee 50e/vko=200e/kk ja vaatteisiin ja muuhun 100-200e/kk, eikö se riitä? Tietysti suurempia hankintoja voi joutua tekemään joskus mutta eikö tuo riitä 0-15-vuotiaan elättämiseen?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitä tarkoitat? Lapsilisän saa jokaisesta lapsesta tuloista riippumatta ja se on veropaata tuloa samoin kuin yksinhuoltajalisä. Tuon lisäksi lasten vanhemmat, jotka eivät asu lasten kanssa, maksavat lapsista elatusmaksua lasten kanssa elävälle vanhemmalle.

        Kuinka paljon sitä elatusmaksua pitää toiselle maksaa, että toinen saa ne lapset elätettyä? Mikä on se määrä, mikä pitää maksaa lapsesta per kuukausi tuon Kelan tukien päälle, että lapsi saa kaiken tarvitsemansa? Eikö lapselle kokonaisuudessa riitä ruokaan ja vaatteisiin se 300-400euroa/kk? Jos yhden lapsen ruokaan menee 50e/vko=200e/kk ja vaatteisiin ja muuhun 100-200e/kk, eikö se riitä? Tietysti suurempia hankintoja voi joutua tekemään joskus mutta eikö tuo riitä 0-15-vuotiaan elättämiseen?

        Haha! Meillä erittäin hyvätuloinen x sai lastenvalvojan luona hoidettua itselleen kunnioitettavat 165 eur/kk joka ilmeisesti minimi. Tätä maksanut jo 10 vuotta. Tässä välissä tietysti hankittu jos vaikka minkälaista poikain vekotinta ja kun kyllästyy, niin ostaa taas uutta. Ostokset vähintään 2000 ->/kpl. Viieisin uusi hankinta oli nainen ja liuta lapsia. Oma ei saa kaupassa ottaa mitään, mutta uuden lapset kantavat kärryyn mitä haluavat ja x maksaa kaiken, käyhä kun on. Ei ole ihan yksinkertainen tämä aiha, ihan vaan vinkkinä kaikille jotka miettii.


    • Anonyymi

      Kannattaa pitää välit kunnossa eronkin jälkeen ja olla sekoittamatta tuomioistuinta elatustukien määrään. Tällöin eronneet puolisot voivat itse päättää maksujen suuruuden jos vaikka äiti toimii yksinhuoltajana. Tosin tänäpäivänä on hyvin vaikeaa saada yksinhuoltajuutta, vain pienissä tapauksissa, syyt täytyvät olla aika painavat. Lisäksi hyvät välit ovat lasten etu jatkossakin ja ylimääräiset yllättävätkin lasten menot voidaan sopia vanhempien kesken todennäköisesti riidoitta. Eli pointti on että erotkaa ystävinä vaikka se voi toista kirpaissakkin, lasten etu kyseessä.

    • Anonyymi

      Pidän elatus maksujasi ihan kohtuullisina.....
      Aikanaan sain tomoisia summia lapsistani...
      Ja siint aikaa...
      Maksaja metallimies...
      T:Elluhallo.😯

      • Anonyymi

        Ja on lisättävä....
        En antanut tapaamis oikeutta..
        Kasvatin itse...
        Kehotin kyllä exsääni käyttämään oikeuttaan...
        Mut olin kyllä röyhkeä...
        T:Elluhallo...👍😊


    • Anonyymi

      Olisi kannattanut erota kerralla?

    • Anonyymi

      Mitä se tulosi tekee bruttona
      jos käteen jäää 3000 niin se on kyllä paljon
      sanoo siivooja jonka tulot on 1200 e

    • Anonyymi

      En ymmärrä kuinka lapsen elatus riippuu toisen vanhemman tuloista. Maksetaanko hyvin toimeentulevan vanhemman elareilla mahdollisesti myös exän menoja?
      Koko logiiikka ei oikein aukene minulle.

      • Anonyymi

        Mikset ymmärrä? Oletko tyhmä?


    • Anonyymi

      Mitenkäs homma menee, jos vuoroviikko asuminen. Siinä tapauksessa että nainen on hyvätuloinen ja mies erittäin hyvätuloinen. Esim nainen tienaa nettona 3000 per kk. Ja mies 7000 per kk. Ja kaksi lasta.

      Pitääkö miehen maksaa tulojen tasausta naiselle 2000 per kk, että molemmilla sama elatuskyky? Vai riittääkö nollaelarit, koska naisella riittää elatuskyky jo muutenkin.

      Entä jos mies olisi miljonääri, silloinko puoli miltsiä exälle joka vuosi, että sama elatuskyky?

      • Anonyymi

        Minulle on kokemusta tästä, olen nimittäin monimiljonääri yrityskauppojen jälkeen.

        Minulla ei ole tuloja, joten etävanhempi maksaa minulle elatusmaksuja palkkatuloistaan.


      • Anonyymi

        "Pitääkö miehen maksaa tulojen tasausta naiselle 2000 per kk, että molemmilla sama elatuskyky? Vai riittääkö nollaelarit, koska naisella riittää elatuskyky jo muutenkin.

        Ei, kun katsotaan lapsen elatuksen tarve, joka on ruoka vaatteet harrastusmaksut yms. ja vähennetään siitä lapsilisät. Saatu summa sitten periaatteessa jaetaan vanhempien tulojen (elatuskyvyn) suhteessa. Toki otetaan huomioon kuinka kauan lapsi on etävanhemmalla jne.


    • Anonyymi

      Exä maksaa tasan 400€/kaksi lasta. Sillä kirjoilla kaksi ja mulla kaksi. Mun vuosi"tulot" 8500€!! Exällä toi summa/kk!!
      Siitä voi repiä huumoria..

    • Anonyymi

      Kahdesta lapsesta yhteensä 60€ eli 30€/lapsi

    • Anonyymi

      Sellaisiin naimisiin ei kannata ryhtyä.

    • Anonyymi

      Maksan 420€ per lapsi. Lapsia on siis kaksi ja nettotulo 1140€/kk.

      Lisäksi joudun pesemään uuden isän mersun kaksi kertaa viikossa ja hänen selkänsä lauantaina saunan jälkeen.

      Ja sitten joku vielä sanoo, että tämä on reilu systeemi.

    • Anonyymi

      Minä maksan kolmesta lapsesta 340/lapsi. Nettotuloni ovat 2100€/kk.

    • Anonyymi

      Joo. Niin se on

    • Anonyymi

      Voiko todella tuomari määrätä elotusmaksu???

      • Anonyymi

        Voi. Toivottavasti et joudu oikeuteen asti, vaan saatte sovittua asian lastenvalvojalla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Voi. Toivottavasti et joudu oikeuteen asti, vaan saatte sovittua asian lastenvalvojalla.

        Missä tapauksessa tuomari voi määrätä elotusmaksu?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Missä tapauksessa tuomari voi määrätä elotusmaksu?

        Jos ette lastenvalvojalla pääse yhteisymmärrykseen elatusavun määrästä. Lapsi ajaa kannetta jota lähivanhempi edustaa. Vaikka voittaisitkin casen oikeudessa sinä maksat
        kaikkien oikeudenkäyntikulut. Reiluako? Riippuu keneltä kysytään )


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Missä tapauksessa tuomari voi määrätä elotusmaksu?

        Mikänon elotusmaksu


    • Anonyymi

      LUKEKAA TÄMÄ!
      Voih...mä saan exältä elareita yht 400€ kahdesta lapsesta..mulla siis kirjoilla kaksi ja exällä kaksi. Kaikki neljä asuu vuoroviikoin. Exän tulot n.8000€/kk, mulla n. 700€/kk!!
      Se saa kelalta suoraan vajaa 400€/kk elareita! Mä saan kahdesta lapsilisät yh korotus, se saa tietenki kahdesta lapsilisät.
      Kaksi vanhinta omillaan. Mut sillon ku kaikki seilas edestakaisin kotien väliä, maksoi max 600€/3 lasta. Nyt mun luona kirjoilla olevista toinen täyttää kohta 17v..ja yrittäny puhuu järkee exälle että antais toisen lapsen kirjoille mulle mutta eipä vaa anna!
      Joo, sanokaa vaa että MENE TÖIHIN, juu..15v olin kotiäiti, mahdollistin exän uran nousun toimitusjohtajaksi. Tykkäsin todella olla lasten kaa kotona. Mutta kun exä halus uuden akan.
      Onneksi näin! Ei passaa valittaa. Ihan tässä jotenki pärjää.
      Siinä teille purtavaa!!

      • Anonyymi

        Miten nämä elatusmaksut lasketaan, eikö käräjäoikeus osaa laskea, minulla nettotulo, 664e.kk,ja kahdesta lapsesta maksan, 340e.kk,ja aivan tuoretapaus, ja yksi isäntä maksaa, 500e,kahdesta lapsesta, vaikka 1.5milj.robottinavetta,150lypsävää,peltoja 250ha,ja metsää 100ha,ja kilometri Höytiäisen rantaa. Minulla itsellä vain 25ha metsää, ja 5ha peltoa. Miten nämä lasketaan, ilmeisesti laskukaava, mielivaltainen.


    • Anonyymi

      580 €/kk on alle viideosa nettotuloistasi. Tuo kuulostaa aivan normaalilta summalta, jos exäsi on tavallinen keskituloinen palkansaaja. Älä rutise. Itse olet lapsesi tehnyt, joten sinun on heidät myös elätettävä, jos siihen kykenet.

    • Anonyymi

      Onhan "naisenseurasta" maksettava . Saat vähittäismaksulla näköjään toiset maksaa avioerotilanteessa . Mies on kuitenkin aina se joka maksaa .

    • Anonyymi

      Neuvoa, 2024?
      Lapsen isä maksaa 200e elatusapua ja ostaa lapselle kaikki tarvittavat vaatteet, polkupyörät jmt. Päiväkodin kulut ovat ilmaisia. Lapsen äiti saa alusta asti tukea Kelasta (vuokra, ruoka, lapsilisä jne) eikä ole koskaan käynyt ennen sitä töissä. Isällä on vain palkkatulot (noin 2000 - 2500 netto), ei muita.

      Äiti on äskettäin synnyttänyt toisen lapsen toisen miehen kanssa (äiti lopetti itse uuden suhteen heti kun sai tietää olevansa raskaana) ja saa häneltä 300e elatusapua ja toisen lapsen isä ostaa myös vaatteet lapselle.

      Lapsen äidillä kuitenkaan aina "ei riitta" rahaa ja hän haukkuu ensimmäiselle isälle, että se on köyhä ja maksukyvytön. Isällä on tällä hetkellä vaikeita taloudellisia aikoja (vero % ylitetty jo 2kk), mutta hän yrittää silti tehdä oman osansa lapsen puolesta, vaikka äiti on nyt itse ostanut lapselle vähän pikkuvaatteita. Samaan aikaan äidillä on tarpeeksi rahaa tehdä tatkoja 500e ja käydä säännöllisesti kauneuspalvelussa ripsiä ja kulmakarvoja tms varten.

      Kuinka paljon olisi ok maksaa elatusapua 3-vuotiaalle lapselle niin, että äiti ostaa itse elatusavun rahasta lapselle kaikki tarvittavat vaatteet jm jotta isä voisi saada rauhan lapsen äitistä? Lapsi käy säännöllisesti 2x viikon sisällä iltaisin isän luona ja 2x kk lapsi on viikonloput isän luona.

      • Anonyymi

        Laki ei mitenkään vaadi sinua ostamaan lapselle "kaikki tarvittavat vaatteet, polkupyörät jmt." Lain mukaan ne sisälkyvät niihin hankintoihin, jotka maksetaan niillä elatusavuilla.

        Ei muuta kuin lastenvalvojan pakeille, jos koet, että elatusmaksu pitäisi laskea uusiksi. Sen jälkeen et sitten maksa mitään siitä ohitse, ainakaan sinne lapsen toisene kotiin (siis äidin luo). Kukaan ei tietenkään kiellä sinua ostamasta sitä polkupyörää ym. sinne omaan kotiisi, jos haluat.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Laki ei mitenkään vaadi sinua ostamaan lapselle "kaikki tarvittavat vaatteet, polkupyörät jmt." Lain mukaan ne sisälkyvät niihin hankintoihin, jotka maksetaan niillä elatusavuilla.

        Ei muuta kuin lastenvalvojan pakeille, jos koet, että elatusmaksu pitäisi laskea uusiksi. Sen jälkeen et sitten maksa mitään siitä ohitse, ainakaan sinne lapsen toisene kotiin (siis äidin luo). Kukaan ei tietenkään kiellä sinua ostamasta sitä polkupyörää ym. sinne omaan kotiisi, jos haluat.

        Mutta lastenvalvojalla juuri tämmöinen sopimus tuli, että 200e elatusapua + vaatteet.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mutta lastenvalvojalla juuri tämmöinen sopimus tuli, että 200e elatusapua vaatteet.

        Eli varaa aika sinne lastenvalvojalle, jos koet tarvetta muuttaa tuota systeemiä. Itse en ikinä olisi edes suostunut pistämään nimeäni alle mihinkään noin epämääräiseen, joka mahdollistaa jatkuvan vedättämisen ja lisäyksen ulvomisen. Menet sinne lastenvalvojalle ja pyydät sellaisen sopimuksen, jossa on määritelty selkeä summa, etkä laita senttiäkään siitä ylitse.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eli varaa aika sinne lastenvalvojalle, jos koet tarvetta muuttaa tuota systeemiä. Itse en ikinä olisi edes suostunut pistämään nimeäni alle mihinkään noin epämääräiseen, joka mahdollistaa jatkuvan vedättämisen ja lisäyksen ulvomisen. Menet sinne lastenvalvojalle ja pyydät sellaisen sopimuksen, jossa on määritelty selkeä summa, etkä laita senttiäkään siitä ylitse.

        Lisään vielä, että huomannetäidin kokevan tuollaisen epämääräisen sopimuksen hänelle kannattavaksi, kun on toisenkin kanssa tehnyt samanlaisen sopimuksen. Tuollainen epämääräinen sopimus kun mahdollistaa sen, että aina on jollekin lisäjutulle muka tarvetta.


      • Anonyymi

        Olen pitkälti samaa mieltä kuin edellä kirjoittanut. Varaa aika lastenvalvojalle ja teetä uusi laskelma, jossa on selkeä summa eikä mitään sattumanvaraista kuluerää. Tuo kertomasi " että 200e elatusapua + vaatteet" mahdollistaa tämän "Lapsen äidillä kuitenkaan aina "ei riitta" rahaa ja hän haukkuu ensimmäiselle isälle, että se on köyhä ja maksukyvytön" ja tekee mahdottomaksi tämän "isä voisi saada rauhan lapsen äitistä". Yksi selkeä summa, eikä mitään satunnaista ja keskustelunvaraista, josta voi noita haukkumisia sitten syntyä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olen pitkälti samaa mieltä kuin edellä kirjoittanut. Varaa aika lastenvalvojalle ja teetä uusi laskelma, jossa on selkeä summa eikä mitään sattumanvaraista kuluerää. Tuo kertomasi " että 200e elatusapua vaatteet" mahdollistaa tämän "Lapsen äidillä kuitenkaan aina "ei riitta" rahaa ja hän haukkuu ensimmäiselle isälle, että se on köyhä ja maksukyvytön" ja tekee mahdottomaksi tämän "isä voisi saada rauhan lapsen äitistä". Yksi selkeä summa, eikä mitään satunnaista ja keskustelunvaraista, josta voi noita haukkumisia sitten syntyä.

        Kyllä on aiotus mennä lastenvalvojalle. Vaikea on vain päättää itsestä minkälainen summa voisi olla "riittävä" 3 vuottialle.
        Lastenvalvoja edeltä että keskinäinen sopimus on sovittu etukäteen, eikä alkaa riitteilemaan valvojan luona.
        Onko jokulla kokemuksia, ideoita?
        Äitiltä kuitenkin pitais myös tulla joku summa lapsen kulujen kattamiseksi. Äiti on aiemminkin kieltäitynyt tulemaan paikan päälle, jos asiat eivät ole hänen tahdon mukaiset.


    • Anonyymi

      Ei pitäis kullalla ruokkia joka koloon jos on vaikea jälkeenpäin lapsista maksaa elareita. Lapset tulee maksaa ei exän kuluja. Lapset kuluttaa vähän erinlailla.

    • Anonyymi

      Kullilla*

    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      20
      1780
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1348
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      62
      1230
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1150
    5. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1095
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1057
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      11
      1056
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      1019
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      1010
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1002
    Aihe