Meitä on viisi sisarusta. Vanhempamme omistavat kesämökin, joka on ollut kaikkien yhteiskäytössä. Vanhempamme ovat jo vanhoja, eivätkä enää juurikaan mökillä käy. Nyt yksi sisarus on alkanut vaatimaan vanhempiamme myymään mökkiä itselleen siten, että mökin kauppahinta suoritettaisiin vasta vanhempiemme kuoleman jälkeen saatavasta perinnöstä. Vanhemmillamme säilyisi käyttöoikeus mökkiin niin kauan kuin he elävät. Onko tälläinen järjestely mahdollista, ja jos on, niin millaisia veroseuraamuksia tästä tulee? Mikä olisi oikeudenmukainen tapa kaikkia sisaruksia kohtaan.
Mökin myynti
18
1558
Vastaukset
- höhöhö
Ainakin hinnasta kannattaa pitää jonkinlainen tarjouskilpailu, muutenhan tämä yksi sisarus ostaisi mökin lähes ilmaiseksi. Riitaa luvassa, niin ainakin kävi minun mieheni perheessä
- Anonyymi
Turha siitä on riidellä, kun myyjä myy haluamallaan hinnalla kenelle haluaa myydä.
- Ei välttämättä hyvää
Kaikkein selkeintä on myydä mökki keskihinnalla suoraan yhdelle tai sitten ulkopuoliselle.
Toiset sisaret pitävät tätä mökkiä vielä yhteisenä ja aina joku kokee tulleensa "huijatuksi".
Isän suvussa kesämökki myytiin vieraalle, niin ei tarvinut kenenkään alkaa urputtaan myöhemmin =) - 10+9
Vanhempanne saa myydä omansa mökkinsä kenelle haluaa ja millä hinnalla hyvänsä. Vero yms kuuluvat vain myyjälle ja ostajalle.
Mikään laki ei velvoita vanhempia kohtelemaan lapsiaan tasapuolisesti tai edes kyselee tai lupia pyytelee oman omaisuuden myynnissä.
Jos vanhepanne eivät ole holhouksen alla, niin he saavat itse asiansa päättää.
Eriasia on onko järkevää pilata sisaruksien välit näin, mutta kaikki vanhemmat eivät ajattele tasapuolisuutta eikä mikään laki sitä velvoita. Jotkut vanhemmat jopa nauttivat kun saavat aikaan sotkua - valitettavasti.
Ja vaikka mökki myytäisiin alihinnalla, niin se ei oikeuta käymään muita mökillä. Omistaja määrää omaisuutta.
Perintöasioita varten kannattaa tehdä paperit selväksi ja yksiseltteisen oikein.
Ap voi vain miettiä haluaako jatkaa väleissä vai rikkooko välit "ei itselle kuuluvan asian takia, vaikka se olisi melkein tuleva perintö...
Kuvaa Suomalaista ajattelua, että parempi myydä vieraalle, ettei vaan oma sisarus hyödy jotenkin enempi kuin itse. - mökkiläinen
Alkuperäinen kommentoi vielä. En ole estämässä kaupantekoa, mutta minua kummastuttaa yhden sisaruksen vaatimus siitä, että mökin hinta maksettaisiin vasta vanhempiemme kuoltua, ts vaikka vuonna 2030. Sisarus tekisi siis mökkikaupat laittamatta kauppaan nyt senttiäkään ja maksaisi mökin kauppahinnan myöhemmin mahdolliselle perikunnalle. Onko tällainen ratkaisu yleinen, tai ylipäätään laillinen?
- ajattelee
Omistusoikeus lienee siirtyy vasta kun kauppa on maksettu. Näin minä ajattelisin.
- Juristi1
ajattelee kirjoitti:
Omistusoikeus lienee siirtyy vasta kun kauppa on maksettu. Näin minä ajattelisin.
Omistusoikeus siirtyy sen mukaan, mitä kaupan ehdoissa on sovittu.
Koko sisaruksen ehdottama kuvio toki on järjetön. - -erkki
ajattelee kirjoitti:
Omistusoikeus lienee siirtyy vasta kun kauppa on maksettu. Näin minä ajattelisin.
>>Omistusoikeus lienee siirtyy
- Kaapunkilainen
Kuten täällä jo kirjoitettiin kauppa on ostajan ja myyjän välinen asia. Kauppasumma voi olla mikä tahansa ja samoin maksuaikataulu ja jopa tapakin. Joistakin voi tulla veroseurauksia, mutta sekin on ostajan, myyjän ja verottajan välinen asia.
Kauppatapa voidaan muotoilla kuvatun haluiseksi, toivottavsti se tehdään niin yksiselitteiseksi, ettei tarvitse tapella sitten joskus.
Vanhemmillesi on jäämässä käyttöoikeus mökkiin ja ilmeisesti he eivät tarvitse ylimääräistä rahaa vaan se mökkikauppa raha jää perillisille tai se vähennetään yhdeltä ja te muut saatte perintöä sitten enempi. Eli perintöosuudet ovat tasan myöhemmin.
Vanhempasihan voisi myydä nyt mökin ja käyttää rahat. Sitten teillä ei olisi perinnönjaossa mökkiä eikä kauppasummarahaa... Aatteleppa sitä! - Vähän sama tilanne
Ymmärrän jos vanhemmat haluaa siirtää mökin sille lapselle joka mökillä on käynytkin! Yhteisomaisuudella ei kukaan tee mitään. Ehkä vanhemmat ovat jo kyllästyneet mökkielämään.
Tottakai kannattaa istua neuvottelupöytään ja puhua rehellisesti omat mieleipiteensä. Yleensä ei kukaan voi lukea toisen ajatuksia tai kateutta-ne on ääneen sanottava. - 12+8
Yksi tuttu osti isältään asunto-osakkeen, ja lyhenteli sitä asuntoa suoraan isälleen. Näistä lyhennyksistä piti toimittaa suunnitelma verottajalle, muuten olisi mennyt lahjavero. Eli ehkä verottajalle pitää toimittaa jonkinlainen maksusuunnitelma, tiedä sitten käykö tuleva perintö sellaisesta.
- pppkk1
Olen ihmetellyt tässä jutussa, mistä voi tietää, jääkö vanhemmilta mitään perittävää, hehän voivat käyttää rahansa ja omaisuutensa elinaikanaan, tai vaikka antaa lahjoja lapsilleen tasapuolisesti, mistäs sitten ostaja möökkinsä maksaisi? Kunnat ja valtio köyhtyvät, joten nekin kai pian vaativat enemmän vanhustenhoidosta hoidettavilta itseltään.
- hankala änkyrä
Kaikilta vastaajilta on nyt unohtunut muutamia perintöoikeuden perusteita, ja joku jopa antoikin huonon neuvon : "Kauppatapa voidaan muotoilla kuvatun haluiseksi, toivottavsti se tehdään niin yksiselitteiseksi, ettei tarvitse tapella sitten joskus."
Voidaan muotoilla vaikka miten, mutta yksiselitteisyyskään ei pelasta jos unohdetaan PK 17:1.1 §:n kielto positiivisille perintösopimuksille sekä kuolemanvaraislahjan muotovaatimus kokonaan. Näihinhän törmätään jos perittävä ja perillinen tekevät keskenään luovutustoimen perittävän eläessä, mutta velaksi jäävä kauppahinta määrätään kokonaan tai osittain maksettavaksi perillisen myöhemmästä jäämistösaannosta. Mikäli kysymys on ollut kaupan muodossa tehdystä luovutuksesta, velan sitominen jäämistösaantoon merkitsee kielletyn perintösopimuksen täyttymistä. Ja jos taas kysymys on ollut lahjanluonteisesta luovutuksesta, sen jäämistösidonnaisuus tekee luovutuksen kielletyksi kuolemanvaraislahjaksi (ellei sitä ole tehty testamentin muodossa). Kummassakin tapauksessa oikeustoimi on moitteenvaraisesti pätemätön.
KKO 1985-II-129: "A ja B olivat luovuttaneet kauppakirjalla C:lle ja D:lle kiinteistön seuraavin ehdoin: Kauppahinta tuli suorittaa viidelle A:n ja B:n
sukulaiselle vuoden kuluessa siitä, kun kiinteistön omistusoikeus
siirtyisi C:lle ja D:lle. Kauppaan sisältyi kaikki irtain omaisuus, mikä
A:n ja B:n kuoltua oli jäljellä . Omistus- ja hallintaoikeus luovutettuun omaisuuteen siirtyi C:lle ja D:lle A:n ja B:n kuoleman jälkeen.
Katsottiin olevan ilmeistä, että kysymyksessä oli PK 17 luvun 1 §:n
1 mom:ssa tarkoitettu elossa olevan henkilön jäämistöä koskeva
pätemätön sopimus ja ettei lainhuudon hakijoiden saanto siten ollut
laillinen. Hakemus hylättiin LL 7 §:n nojalla. (Ään.)"
KKO:1983-II-73: "A oli myynyt pojalleen B:lle puolet omistamistaan yhden
asuinhuoneiston hallintaan oikeuttavista asunto-osakeyhtiön osakkeista.
Testamentin muoto
- ei ollut tarpeen kauppakirjan ehtoon B:n elinaikaisesta ja myös A:n kuoltua jatkuvasta asumis- ja hallintaoikeudesta asuntoon, koska tuolla ehdolla oli määrätty kaupan kohteeseen eli B:lle luovutettuun osakeosuuteen liittyvän käyttöoikeuden laajuus;
- oli tarpeen kauppakirjan ehtoon B:n etuosto-oikeudesta A:lle jääneeseen osakeosuuteen siltä osin kuin tuolla ehdolla oli tarkoitettu A:n kuoleman jälkeen B:n hyväksi rajoittaa muiden perillisten oikeutta määrätä tästä A:n osakeosuudesta."
Missään tapauksessa ehdotetun kaltaisia jäämistösidonnaisia kauppoja ei tule tehdä ilman asianajajan konsultaatiota! Seuraukset väärin tehdessä voivat olla todella yllättäviä.
Yksi toimiva malli olisi lahjoittaa mökki halutulle perilliselle ja määrätä se testamentissa ennakkoperinnöksi. - Janne J.
"Jos vanhepanne eivät ole holhouksen alla, niin he saavat itse asiansa päättää."
Kyllä tässä maassa jokainen omista asioistaan saa päättää, eri asia ne jotka antavat valtiovallan pomputtaa itseään.
holhoukset v*ttuun- Anonyymi
Mutta verottaja on eri mieltä, kun myyjillä on lapsia. Kyseessä voi olla ennakko perintö tai lahja.
Ostajaa voi odottaa iso yllätys vanhempien kuoleman jälkeen.
Kun sitten on sisaruksilla vanhempien kuoleman jälkeen kuolinpesä
- 658609756
Mökinmyynti eteläsuomalaisille Lapista on kokemukseni mukaan mahdotonta. Vaatimukset ovat kovat. Mökin pitäisi olla erämaassa, tunturin huipulla, mutta järven rannalla ja lähellä palveluja liikekeskuksessa. Yritän myydä mökkiäni mutta yhteystietojani en tässä trillivaaran takia julkaise.
- 78976897
No myypä sitten niille pohjoissuomalaisille, jos vaikka olisivat vähemmän kranttuja. Mitään tekemistä tällä ei aloituksen kanssa ollut.
- Anonyymi
Entäpä sitten ,jos ap: n vanhemmat lahjoittavat mökin tälle lapselle,kuka sen haluaa ja lahjakirjassa on maininta ETTEI SE OLE ENNAKKOPERINTÖÄ. No, vanhemmat kuolee siitä 5 Vuoden päästä. Sillä siisti. Näitä on paljon.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Nurmossa kuoli 2 Lasta..
Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .844531Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen503115Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631363109Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi4032192Purra hermostui A-studiossa
Purra huusi ja tärisi A-studiossa 21.11.-24. Ei kykene asialliseen keskusteluun.2201308Ensitreffit Hai rehellisenä - Tämä intiimiyden muoto puuttui suhteesta Annan kanssa: "Meillä ei..."
Hai ja Anna eivät jatkaneet avioliittoaan Ensitreffit-sarjassa. Olisiko mielestäsi tällä parilla ollut mahdollisuus aito111213- 761197
- 651082
Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!
Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde301074Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle
Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että111983