Viljelijät, meistä on moneksi

Ktmaa

Aika pieni osa väestöstä pystyy taitojensa, tietojensa ja osaamisensa kannalta viljelijäksi. Työ on tuotantosuunnasta riippuen hektistä eri aikoina, jolloin ei ole varaa tuijotella kelloa. Muunakin aikana varsinkin eläintiloilla täytyy olla kokoajan varuillaan myös varsinaisen päiväajan ulkopuolella. Veden- ja rehunjakosysteemit sekä lantasysteemit aiheuttavat paljon hätäisiä korjauksia, koska eläimiä ei voi jättää omilleen ilman ruokaa, vettä tai uppoamaan paskaan.

Suurella osalla ihmisistä ei ole mitään kompetenssia tehdä asioita säiden, kehitysvaiheiden ym. mukaan kuten viljelijä tekee. Jos olet tottunut hitsaamaan tietyn sauman laitteesees tai kirjoittamaan tietyn lausunnon konttorissasi niin menet täysin pois tolaltasi kun joku asia ei olekaan kuten aikaisemmin. Siitä pitää saada sairaslomaa tai palkkaa lisää. Viljelijällä taas asiat ja työt vaativat luovuutta ja sopeutumista jatkuvasti ja työtä on varioitava sen mukaan. Kyllä viljelijän ammatissa on hallittava kymmenien muiden ammattiryhmien taidot. Esimerkkejä: lakimies, rakennusmies, kirjanpitäjä, koneidenkorjaaja, putkimies, eläintenhoitaja, siivooja, ekonomi, insinööri, biologi, laborantti, metsuri, ostaja, myyjä, johtaja, henkilöstöjohtaja, tuotantopäällikkö ja maatalouskin on hallittava. Kertokaapa muut jos tiedätte jonkin ammatin, jossa tarvitaan enemmän taitoja kuin viljelijä tarvitsee.

24

175

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kadehtikoot

      Hyvin sanottu, mutta juuri siksi kyvyttömät kadehtii.

    • somettajagiru

      Säälittävä lapsenälyisen provoiluyrigys

      • JOPAPELLEO,,:)

        JOPAA TAAS KARETTAHAN,, NO KYL SOSSU TÄRIT SULLE PUUROA AAMULL KEITRÄÄ,,:)))


    • xsön

      Viljelijä olisi taas ihan kädetön vaikka nykyajan sairaanhoitajana, niin paljon tulee hallita myös teknistä laitteistoa ja erilaista termistöä, varsinaisen hoivatyön lisäksi.

      Monessa ammatissa tulee osata puhua vierasta kieltä hyvin. Moniko viljelijä osaa kunnolla muuta kuin suomea? Täytyy myös osata kirjoittaa, ilman kirjoitusvirheitä, hyvää suomenkieltä.

      • Ktmaa

        Tietokoneet ja logiikat (ruokinta-, lypsy-, ja kuivausrobotit) ovat ihan kuule nykymaataloutta ja monenlaista laitteistoa on mm. Sikojen tiineystarkastukseen. Itselläkin monta tietokonetta traktorissa. Tällä palstalla on monesti viestitelty virkamiesviljelijöistä, joten useampi kielikin hoitunee.


      • jaahas-
        Ktmaa kirjoitti:

        Tietokoneet ja logiikat (ruokinta-, lypsy-, ja kuivausrobotit) ovat ihan kuule nykymaataloutta ja monenlaista laitteistoa on mm. Sikojen tiineystarkastukseen. Itselläkin monta tietokonetta traktorissa. Tällä palstalla on monesti viestitelty virkamiesviljelijöistä, joten useampi kielikin hoitunee.

        Mun vaimo on hoitsuna ja sanoo et vähemmän tarvii osata tai stressata, kun se työ aika on tasan se vuoro kerrallaan ( jos ei ylitöitä halua ).


      • Hoitsua78

        Hoitajat ei kyllä osaa todellakaan korjata sairaalalaitteistoa, käyttää voi osata.


      • Maailma on muuttunut

        En väheksy mitenkään sairaanhoitajan työtä, arvokasta taitoa tässä yhteiskunnassa.

        Vaan itse viljelijänä, 25vuotta omaa tilaa viljelleenä olen huomannut, että tosi moneen hommaan on pitänyt tarttua, joskus jopa sairaanhoitajankin hommiin pakosta ja kerran lääkärinkin, kun jouduin suorittamaan mattopuukolla pienen leikkauksenkin, muuten kyllä olen sovinnolla jättänyt terveydenhuoltoon liittyvät asiat sovinnolla ammattilaisille. Tosin on minulla hammaslääkärin praktiikkaan laitteet, mutta en ala niilläkään itse kenenkään hampaita hoitamaan.

        Moni viljelijä on erittäin kielitaitoinen, johtuen siitä, että monet toimivat jossain muussa ammatissa ennen viljelijäksi ryhtymistään. Jos katson tilannetta tässä omassa kyläyhteisössäni ja lähipiirissä viljeljöiden elämän vaiheita, niin huomaan, että moni on ollut ulkomailla töissä. Yksi isäntä on ollut monet vuodet Singaporessa kaupallisissa töissä, toinen isäntä on ollut mm. Norjassa öljynporauslautoilla töissä, kolmas on ollut YK:n rauhanturvaajana ja tarkkailijana lähi-idässä, neljäs isäntä on osan vuotta ulkomailla muuten vaan vaimonsa kotimaassa ja asuvat siellä omassa talossaan, viides isäntä on koulutukseltaan agronoomi ja pärjää sujuvasti englannilla, kuudes isäntä ajoi metsäkoneitaan Venäjällä monet vuodet ja tulipa sieltä emäntäkin hänelle samalla reissulla. Minulla itselläni on tilanne kielitaidon kanssa varmaan kehnoin, vaikka olen asunutkin useita vuosia ulkomailla aikoinaan, hallitsen kuitenkin auttavasti englannin, hieman venäjää ja vironkielen.

        Lisäksi tuttava isäntiä täältä lähistöltä tekee sivutöikseen puutavarakauppaa Saksaan ja vievät itse erikoispuut Saksaan, paluukuormana tuodaan autoja ja moottoripyöriä.

        Omalla tilallani olen huomannnut, että aika paljon joutuu kielitaitoaan käyttämään, vaikka ei sen kummemin täältä matkaisikaan mihinkään. Juuri nyt parhaillaan raivataan sähkölinjoja meidänkin mailla, kävin metsureiden juttusilla, eivät olleet suomalaisia, englannilla pärjättiin. Metsäyhtiö korjasi puita metsässäni ja kävin korjuumiesten juttusilla, eivät olleet suomalaisia, vironkielellä pärjättiin. Kasvinsuojeluruiskujen testaus oli meidän pihalla, koska olemme lähellä vilkasta tietä, useampien traktoreiden ja henkilöiden paikalla olo kiinnosti ohikulkijoita, saimme seuraksemme työkalukauppiaita Irlannista, englannilla pärjättiin koko porukka. Emäntä meillä on aiemmin työskennellyt mm. Helsingissä ja työkielenä on ollut englanti, osaa myös ruotsia ja saksaa, nykyään tekee etätyötä täältä tilalta ja tarvitsee työssään em. kieliä.

        Messuilla käydään sujuvasti ulkomailla ja käytetään ulkomaisia palveluja muutenkin. Koneita ostetaan ulkomailta ja muutakin. Itse olen ostanut vuosia tuotantotarvikkeita ulkomailta ja ajan Lontoosta ostamallani moottoripyörällä.

        Uusi sukupolvi on kasvamassa täällä tiloilla, meilläkin, todella kielitaitoista porukkaan. Omat lapsemme ovat olleet mukanamme ulkomailla pienestä asti ja joutuneet käyttämään englantia henkilökunnan kanssa (mm. kotiapulainen ja autonkuljettaja) ja koska olemme olleet omatoimisilla matkoilla, ei meillä ole ollut mitää suomenkielisiä oppaita apunamme, niin lapsetkin ovat joutuneet puhumaan käytännössä englantia.


    • xsön

      Juu, näinkin. Mutta iso osa maitotilallisista tekee töitä paskakolan ja ikivanhan lypsykoneen kanssa, monimutkaisin vehje on lypsukoneen pesuri. Traktoreiden tietotekniikka jos brakaa, paikalle kutsutaan huoltomies...niitä ei korjaa yksikään jemmari, ihan oma alansa.

      • 100vuott jäljessä???

        Puhut taas vasten parempaa tietoa, mulla on koulutus molempiin.


      • Ktmaa

        Aika monet lypsyrobotin ja ruokintarobotin omistajat on käyneet tehtaan huoltoteknikkokoulutuksen, joten hommat hoitunee. Traktoreiden vikadiagnoosi tehdään läppärin avulla tai edistyksellisemmät koneet ottaa itse yhteyden huoltomieheen tilatakseen varaosan tai huollon.


    • jopa-vain

      Olen ajatellut, että jos kaikilla olisi samanlainen ajattelu tapa kuin maajusseilla niin kuinka hyvin meillö olisikaan asiat, maajussit eivät anna periksi luonnon olosuhteille,jatkavat töitään virkamiesten keksiessä uusia sääntöjä, hoitavat velvoitteet , tuottavat huippu luokan elintarvikkeet, satsaavat tosi vähän itseensä,ovat maanpuolustus henkisiä, suosivat kotimaisia koneita pääosin jne...

      • Dippa

        Niinpä. Työnantajat muuten palkkaavat mielellään maatiloilla kasvaneita ihmisiä töihin, koska he osaavat tarttua töihin eikä ensimmäisenä olla kahvihuoneessa lusmuilemassa ja valittamassa kaikesta. Usein isossa perheessä kasvaneena ja lähisuvun ympäröimänä ovat oppineet huomioimaan muitakin ihmisiä eikä aina vain itseään ja siten jäävät helposti röyhkeiden oman edun tavoittelijoiden syrjäyttämäksi. Onneksi esimiehet tietävät tämän ja itsekkäiden ura junnaa paikoillaan. Varsinkin huonoina aikoina haetaan moniosaajia ja maatiloilta kotoisin olevat ovat silloin kovaa valuuttaa verrattuna kaupunkilaisiin, joiden osaaminen ja palkkapyyntö ei oikein kohtaa. Tutun insinööritoimiston pitäjä on tuskaillut näiden ammattikorkeakoulujen kasvattien kanssa, joiden matemaattinen osaaminen on ala-arvoista. Resursseja hukkuu muulta henkilökunnalta, kun opettavat perusasioita ensimmäisen 6 kk- 1 vuoden.


    • soopaa vain

      Koulutuksesta puheen ollen riittää kyllä, jos isäntäväki on lukion jälkeen hankkinut agrologin koulutuksen elinikäisen työhönperehtymisensä lisäksi.

      Agronomin tutkinto on jo ylikoulutusta.

      Tämän palstan nalkuttajille kai on uutinen, että tilojen jatkajat ovat nykyään erittäin hyvin koulutettuja.

      • Maailma on muuttunut

        Niin kyllä ne ajat ovat kaukana, kun ilman mitään koulutusta jäätiin kotitilaa viljelemään, siskot ja veljet oli koulutettu maailmalle, mutta yhdelle riitti kansakoulu ja mahdollisesti yhden talven maamieskoulu.
        Itse aikoinaan hankin useamman vuoden koulutuksen maatalouteen ja kaupanalalle kaikkine pakollisine harjoitteluineen. Kävin vielä erikseen myöhemmin ulkomaankauppakurssin ja niin sitten ennen kotitilan ostoa aikaa vierähti yli 10v. muissa hommissa, osan aikaa ulkomailla.
        En näe agronomin tutkintoa mitenkään ylikoulutuksena, se riippuu niin tilanteesta, sillä monethan tekevät muutakin viljelyn ohella. Ja onhan se jonkinlainen takaportti muutenkin, että voi tarpeen tullen ottaa hyvänkin viran vastaan. Meidänkin edellistä sukupolvea on toiminut pankinjohtajana 30 vuotta tilanpidon ohella.

        Yllättävän monitaitoisia on nykyään viljelijät, tietotekniikka on monella hanskassa, kun kaikki toimii nykyään tietokoneilla ja sateliitttipaikannuksella. Koneiden korjaaminen on pakko osata ja hitsaaminen hallittava ainakin korjaushitsausten verran. Putki- ja sähkötyöt tulevat pakosta tutuiksi, ainakin sen verran, että pärjätään pahimman ylitse. Rakennustöistä on pakko tietää jotain. Paperitöitäkin on hallittava. Eläinten terveyteen ja sairauksiin on perehdyttävä pakosta, jos karjatilalla ollaan.

        Monella isännällä on maatilan korjaamossaan huippukoneet, pystytään sorvaamaan ja poraamaan, renkaita pystytään vaihtamaan ja nostureissa löytyy, hitsauskoneita löytyy useampaan lähtöön ja erilaisia testereitä. Löytyy myös ammattitaitoa käyttää näitä koneita!


    • soopaa vain

      Se on pakko laakerin irrota, kun huoltomiehen työtunnin hinta kohta lähentelee 100 euroa.

      • Näinkin voi ajatella

        Poika on korjaamolla töissä, ja kuulemma kovin vähän irtoaa siitä tunnihinnasta korjausmiehelle.


      • soopaa vain
        Näinkin voi ajatella kirjoitti:

        Poika on korjaamolla töissä, ja kuulemma kovin vähän irtoaa siitä tunnihinnasta korjausmiehelle.

        Kukin voi ajatella mitä haluaa, mutta minun on maksettava se summa mikä laskuun on kirjoitettu.


      • miten lie muilla?
        soopaa vain kirjoitti:

        Kukin voi ajatella mitä haluaa, mutta minun on maksettava se summa mikä laskuun on kirjoitettu.

        niinpä harvoin sitä osaa laskusta on joutunut maksamaan.


    • Kuluttaja

      Kyllä Suomen maatalousyrittäjät ovat hyvin koulutettuja ja taitavia. Tsemppiä Teille !

    • Hapenkuluttaja

      näin on, olette maamme ainoa toivo kiristyvässä globaalissa kilpailussa!

      tsemppiä sinne zetorin rattiin!

    • Suomi nousuun

      Näidenkö avuilla?

      koska viljelijät puhuvat viroa, osaavat hitsata, suorittavat leikkauksia mattoveitsellä ja aika monet lypsyrobotin ja ruokintarobotin omistajat on jopa käyneet tehtaan huoltoteknikkokoulutuksen, niin emmehän me voi jäädä jalkoihin globalisaation oravanpyörässä

      • ktmaa

        Periaatteessa juuri monitaitoisuudella, mutta mihin tarvitsee ulkopuolista apua niin Suomi on työn teettämiseen erittäin kallis maa vrt. kilpailijoihin. Samoin rakennussäädökset ja ilmasto-olosuhteet vaativat Suomessa ja vastaavilla leveysasteilla paljon tukevammat, eristetymmät ja samalla paljon kalliimmat rakennukset alhaisten lämpötilojen ja roudan takia,

        Suomen etuja ovat tiukemmasta lainsäädännöstä johtuen puhtaammat elintarvikkeet. Meillä on kiellettyä käyttää antibiootteja muuhun kuin eläinten sairauden hoitoon ja silloinkin on noudatettava varoaikoja tuotteiden hyötykäytön suhteen. Monessa maassa ei niin kaukana Suomesta antibiootteja käytetään rutiinomaisesti eläinten rehuna eli sillä pyritään nopeuttamaan kasvua. Ennenpitkää holtiton antibioottien käyttö rehuaineina kostautuu ihmisten sairauksien hoidossa antibioottiresistenssinä.

        Suomessa myös kasvinsuojelulainsäädäntö on tiukempaa kuin muualla ja pohjoisten olosuhteiden vuoksi osan kasvintuhoojista hoitelee talvi. Sen takia meillä ei tarvi käyttää niin suuria määriä aineita kuin muissa maissa. Tällä on vääjäämättä merkitystä elintarvikkeiden puhtauteen,

        Meillä myös viljelijät kunnioittavat lakeja, säädöksiä ja esivaltaa enemmän kuin monissa muissa maissa ja sen takia moni asia mm. eläinten hyvinvoinnissa on meillä todella hyvin. Suuria otsikoita nostetaan niistä harvoista tapauksista, joissa viljelijä on sairastunut tai joutunut ahdinkoon, joka on näkynyt eläinten hyvinvoinnissa, vaikka tapauksia on vähän ja mikään järjestelmä ei pysty tunnistamaan ihmisen liiallista väsymistä, Muissa maissa usein ei edes välitetä asioista ja vaikka niitä on huomattavan paljon lukumääräisesti mm. epäinhimillisinä eläinten kuljetusaikoina ilman vettä ja ruokaa niin kukaan ei vaan välitä valvoa niitä.

        Pohjoiset olosuhteen myös vaikuttavat siten, että peltotyösesonki on lyhyt ja siten tehdasmaiset maatilat eivät ole mahdollisia, koska korjuukaudella on keskimäärin 20-25 puintiin sopivaa päivää ja se rajoittaa pinta-alojen kasvua eli Suomessa on perheviljelmiä, joiden etu on joustavuus ja haitta on pienimuotoinen ja siten kalliimpi tuotanto.

        Viljelijöiden monitaitoisuus antaa hyvät lähtökohdat osalle porukasta olla sivutoiminen viljelijä ainakin osan aikaa vuodesta. Jokaisen on itse harkittava, mikä on oma tie jaksamisen ja toimeentulon suhteen. Voin omasta kokemuksesta kertoa, että lomaakin on muistettava pitää, sillä ihminen ei jaksa loputtomiin sivutoimisenakaan. Siitä kärsii oma jaksaminen sekä muu perhe.


    • +++

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      67
      2904
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      411
      2798
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      99
      2237
    4. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      87
      1984
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      73
      1904
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      7
      1830
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      9
      1821
    8. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      151
      1775
    9. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1613
    10. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      6
      1592
    Aihe