Taruolennoista

maahisneito

Ertiyisesti elementtimagian termin tunteville, mutta muutkin kommentit ovat tervetulleita! ;)

Itse tunnen maahiset ja keijut ns. 'todellisiksi' Suomen oloissa. Kalanpyrstöisiin vedenneitoihin perinteisessä merkityksessä en usko, mutta tunnen tarinat neidoista, joita näkee rantakivikoilla vain silloin kun he ovat pesemässä hiuksiaan aamu-usvan aikaan.

Onko kenelläkään tarinoita tuleen liittyvistä olennoista? Elementtimagian puolelta siihen on liitetty salamanterit, käärmeet ja liskot, mutta tarinoita ja taustaa tuntematta niitä on vaikea hyväksyä vain hyväksymisen kannalta.

Takoista ja saunoista tulee mieleen hiisi, mutta eikös epeli viihtynyt enemmänkin nurkissa kuin itse tulen läheisyydessä?

Olisin kiinnostunut kuulemaan tarinoita kaikista Suomessa esiintyvistä taruolennoista, jos joillakin on isovanhemmilta kuultuja tarinoita tai muuta...?

6

1097

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Awyrol

      Perinteisesti Suomen taruolentoihin on liitetty:

      Tontut - jotka olivat pääasiassa suojelevia (ilkitöitä tekeviä poikkeuksiakin toki oli), jokaisella pihapiirin paikalla oli oma tonttunsa (riihitonttu, saunatonttu, tallitonttu ...) ja ne tuli pitää hyvällä tuulella, jotta ne hoitaisivat tehtävänsä eli suojelisivat onnettomuuksilta.

      Peikot - jotka usein esitettiin ilkeinä, tyhminä ja äärettömän nälkäisinä, aina löytyi joku viisas, joka omalla neuvokkuudellaan huijasi peikolta aarteen (ja useimmiten hengenkin).

      Menninkäiset(/Maahiset) - asustivat metsässä ja kuvattiin monesti tonttujen "villeinä" vastineina; ne olivat arkoja ja välttelivät ihmistä.

      Viisas Ihminen - joka omalla oveluudellaan selvisi ilkestäkin ansoista (tämä ei siis tarkoita, etteikö viisaita ihmisiä enää olisi, vaan että sellainen on hyvin usein kuulunut suomalaisen kansantarun perusosiin :)

      Haltija - oli lähes kaikella. Suomessa nimitykset olivat paikkakohtaisia.
      Lappalaisilla oli oma tarustonsa, joka eroaa hieman (enimmälti nimityksissään) muusta Suomesta.

      Myös tulella oli haltija. Kun muutettiin uuteen kotiin, laitettiin hyväluontoinen ihminen sytyttämään ensimmäinen tuli, jotta saataisiin hyväluontoinen haltija. Tulta pidettiin pyhänä; sillä karkoitettiin pahoja henkiä ja sitä käytettiin puhdistamiseen. Esimerkiksi kirves, jolla oli tapettu käärme piti puhdistaa tulessa, muutoin siitä saatu haava olisi yhtä paha kuin käärmeen purema. Myös pyyntirihmat puhdistettiin tulessa, jotta otukset niihin kävisivät. Vanhat Suomalaiset uskoivat, että tuli on kotoisin taivaasta (liittymättä siis mitenkään kristinuskoon) ja sitä ei saanut loukata.
      (ylläoleva kappale mukaellen: F.A. Hästesko: Länsisuomalainen loitsurunous, Suomalaisen kirjallisuuden seura, 1918)

      Sitten olivat vielä "väet" (metsän-, kallion-, tulen-, pajan- ...).
      Vedessä asuvia voimia ja haltijoita: Vesihiisi, Vesikalma, Vetehinen, Vedenhaltija, Ahti, Vellamo, Veden Emä, Kosketar, kosken väki, Näkki, Noronneito
      Metsässä asuvia henkiä: Metsänhaltija, Tapio, Mielikki, Metsänemäntä, Metsänneito, Annikki, Tellervo, Nyyrikki, Nyrki, Virankannos, Hongatar, Pihlajatar, Tuometar
      metsässä asustivat myös: Hiisi, Hiiden väki, menninkäiset, keijukaiset, peikot, peijaiset, kummitukset
      (ylläoleva kappale mukaellen: O.A.F. Mustonen (toim.): Taikanuotta, Suomalaisen kirjallisuuden seura, 1936)

      Asiaan liittyvää tietoa on valtavia määriä. Esimerkiksi juuri suomalaisista vanhoista jumalista, haluatko hieman tarkentaa, mitä kaipaat...? :)

      • maahisneito

        Juuri tuota tietoa kaipasin! :)

        Olisiko sinulla suositella erityisesti mitään kirjallisuutta Suomen perinnetarinoissa esiintyvistä taruolennoista?


      • Awyrol
        maahisneito kirjoitti:

        Juuri tuota tietoa kaipasin! :)

        Olisiko sinulla suositella erityisesti mitään kirjallisuutta Suomen perinnetarinoissa esiintyvistä taruolennoista?

        Olepa hyvä. :)

        Kirjallisuudeksi suosittelen ihan satukirjoja, suomalaisia kansansatuja. Mitään yleispätevää teosta ei näistä tietääkseni ole koottu.
        Riippuen siitä, mitä etsit: lappalaisilla on omat kansantarunsa (aika hyvän läpileikkauksen antaa Eeva-Liisa Kinnunen: Kufitarten ja staalojen mailla), tontuista omansa (esimerkiksi Mauri Kunnas: Suomalainen Tonttukirja), mutta siihen helppous suurelta osin loppuukin. Tarinat ja sadut on aika pitkälti ripoteltu 'ympäriinsä'. Hölmöläistarinoita löytyy, samoin kuin eläintarinoita. Vielä vanhempien kertomusten saatavuus voi osoittautua huonoksi. Kalevalan voi aina lukea, sehän on kuitenkin suomalaista taruperinettä kootuimmillaan.
        Jos saat käsiisi jo ed. viestissäni mainitsemani teokset, niin niihinkin kannattaa tutustua.


    • en usko kuitenkaan

      tämä tapahtui 21 vuotta sitten,olin kahden kaverini kanssa kalassa,laitoimme verkot pienen ojan poikki,6-7 verkkoa yhteensä.Ojassa ei ollut järin suuria kaloja,mutta kun nostimme verkot ylös yhdessä verkossa oli 3 suurta purotaimenta.Ne olivat yhtä suuria n. kilon painoisia ja olivat verkossa kiinni vierivieresssä.Mulla tuli silloin kumma tunne,kun olin juuri lukenut jostain maahisesta,joka laittaa saalista pyydyksiin ja vaatii sielun palkkioksi,siltä joka ottaa ne vastaan.Verkot oli lainattu yhdestä talosta matkan varrelta ja minä kun en halunnut ottaa kolmatta kalaa,niin se vietiin verkonlainaajalle palkkioksi.Vähän ajan päästä talossa asustellut mies hirtti itsensä liiteriin.Seuraavana vuonna molemmat kalakaverini ampuivat itsensä lähes samassa paikassa puolen vuoden väliajoin n. 2 kilometriä meidän kalapaikalta ja 500 metrin päästä paikasta,jossa mies hirtti itsensä.Minusta tämä on vain sattumaa,mutta tästä olis joku voinut menettää mielenterveytensä.En vaan muista mikä oli sen maahisen nimi.

      • Maahiset

        Kaksi veljestä sai verkosta kaksi isoa silmää,ei yhtään kalaa.Molemmat hukkuivat kalareissulla yhtäaikaa Pohjois-Suomessa vähän tämän jälkeen


      • Awyrol

        Ensimmäisenä tulee suomalaisesta tarustosta mieleen Hiisi, joka oli yleinen pahan jumala tai Näkki, joka oli pahantahtoinen sisävesien asukki.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ja taas ammuttu kokkolassa

      Kokkolaisilta pitäisi kerätä pois kaikki ampumaset, keittiöveitset ja kaikki mikä vähänkään paukku ja on terävä.
      Kokkola
      30
      3581
    2. Kukka ampu taas Kokkolassa?

      T. olisi hetkeä aiemmin lähtenyt johonkin. Naapuri kai tekijä J.K., ei paljasjalkainen Kokkolalainen, vaan n. 100km pääs
      Kokkola
      9
      1638
    3. Kuinka kauan

      Olet ollut kaivattuusi ihastunut/rakastunut? Tajusitko tunteesi heti, vai syventyivätkö ne hitaasti?
      Ikävä
      113
      1483
    4. Milli-helenalla ongelmia

      Suomen virkavallan kanssa. Eipä ole ihme kun on etsintäkuullutettu jenkkilässäkin. Vähiin käy oleskelupaikat virottarell
      Kotimaiset julkkisjuorut
      224
      1300
    5. Helena Koivu on äiti

      Mitä hyötyä on Mikko Koivulla kohdella LASTENSA äitiä huonosti . Vie lapset tutuista ympyröistä pois . Lasten kodista.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      133
      916
    6. Kun näen sinut

      tulen iloiseksi. Tuskin uskallan katsoa sinua, herätät minussa niin paljon tunteita. En tunne sinua hyvin, mutta jotain
      Ikävä
      34
      913
    7. Purra saksii taas. Hän on mielipuuhassaan.

      Nyt hän leikkaa hyvinvointialueiltamme kymmeniä miljoonia. Sotea romutetaan tylysti. Terveydenhoitoamme kurjistetaan. ht
      Maailman menoa
      242
      903
    8. Yhdelle miehelle

      Mä kaipaan sua niin paljon. Miksi sä oot tommonen pösilö?
      Ikävä
      60
      889
    9. Ja taas kerran hallinto-oikeus että pieleen meni

      Hallinto-oikeus kumosi kunnanhallituksen päätöksen vuokratalojen pääomituksesta. https://sysmad10.oncloudos.com/cgi/DREQ
      Sysmä
      66
      864
    10. Löydänköhän koskaan

      Sunlaista herkkää tunteellista joka jumaloi mua. Tuskin. Siksi harmittaa että asiat meni näin 🥲
      Ikävä
      98
      839
    Aihe