Rauha olkoon Jasser Arafat

Cino (Kamil Akkaya)

Jasser Arafat taisteli ja neuvotteli vuosikymmenet päämääränään itsenäinen Palestiinan valtio. 75-vuotiaana kuollut Arafat nousi sissijohtajasta palestiinalaisten itsehallinnon presidentiksi, muttei saanut nähdä unelmansa toteutumista. Viime vuodet hän joutui elämään eristyksissä Ramallahin-päämajassaan Länsirannalla.
Useimmille palestiinalaisille Arafat oli itsenäisyystaistelun tärkein symboli oliivinvihreässä sotilasasussaan ja mustavalkoisessa keffijeh-huivissaan. Arafat sai Nobelin rauhanpalkinnon yhdessä Israelin pääministerin Jitzhak Rabinin ja ulkoministerin Shimon Peresin kanssa ansioistaan väliaikaisen rauhansopimuksen neuvottelijana 1993.

Oslon rauhansopimus merkitsi palestiinalaisille itsehallintoa ja Arafatille paluuta maanpaosta vuonna 1994. Kaksi vuotta myöhemmin hänet valittiin vapaissa vaaleissa palestiinalaisten presidentiksi.

Takaiskuksi Lähi-idän rauhanponnistuksille muodostui vuosi 2000, jolloin Yhdysvaltain isännöimät Arafatin ja Israelin pääministerin Ehud Barakin neuvottelut Camp Davidissa epäonnistuivat, ja palestiinalaisten kansannousu – intifada – alkoi uudelleen.

Palestiinalaisten kasvavasta tyytymättömyydestä huolimatta Arafat oli itsehallinnon kärkimies loppuun asti. Diktatorisista otteista syytetty johtaja ei pitkään aikaan taipunut minkäänlaiseen valtansa jakamiseen.

Arabijohtajiakaan hänen toimensa eivät aina miellyttäneet. Persianlahden öljymaat käänsivät hänelle selkänsä, kun hän tuki Irakin Kuwaitin-miehitystä vuonna 1990.


Uupumaton
selviytyjä


Arafatia on kuvattu mestarilliseksi puhujaksi, työnarkomaaniksi ja soturiksi, jolta ei puuttunut rohkeutta taistelussa. Kriisin kohdatessa hän oli parhaimmillaan: Arafat selvisi hengissä Israelin joukkojen piirityksestä, Israelin murhayrityksistä ja lentokoneen maahansyöksystä.

Arafat syntyi Mohammed Abdel Raouf Arafat al-Qudwa al-Husseinina elokuussa 1929 kauppiasperheeseen kertomansa mukaan Jerusalemissa, elämänkerturien mukaan Kairossa.

Vuonna 1948 Arafat osallistui Israelin vastaiseen sotaan. Vuosikymmen myöhemmin hän perusti neljän toverinsa kanssa Fatah-järjestön taistelemaan juutalaisvaltiota vastaan.

Arafat nousi Fatahin johtoon ja 1969 Palestiinan vapautusjärjestön PLO:n johtoon. Fatahista tuli PLO:n sotilaallinen siipi, joka turvautui muun muassa lentokonekaappauksiin toteuttaakseen järjestön tavoitteen – palestiinalaisvaltion luomisen, mikä edellytti Israelin tuhoamista.

Arafat taisteli maanpaosta käsin. Hän päätyi Tunisiaan sen jälkeen kun kuningas Hussein karkotti hänet Jordaniasta 1970 ja Israel Libanonista 1982. Arafatin Beirutin-päämajan piiritystä johti hänen arkkivihollisensa, Israelin nykyinen pääministeri Ariel Sharon.


Sanoutui irti
terrorismista


Kun palestiinalaisten ensimmäinen kansannousu 1980-luvun lopulla ei tuottanut tulosta, Arafat – taistelijanimeltään Abu Ammar – irtisanoutui terrorismista vuonna 1988 ja tunnusti Israelin valtion.

Vastineeksi PLO pääsi mukaan rauhanneuvotteluihin, joista Yhdysvallat oli sulkenut järjestön pois 1970-luvulla. Neuvotteluja vauhditettiin Washingtonin ja Moskovan tukemassa Madridin huippukokouksessa vuonna 1991.

Kuluvalla vuosikymmenellä rauhanponnistuksiin ryhtyi ns. kvartetti – Yhdysvallat, YK, EU ja Venäjä – tiekarttana tunnetulla suunnitelmallaan. Terrorismin suosimisesta syytetty Arafat syrjäytettiin jälleen neuvotteluista ja Israel eristi hänet Ramallahiin vuonna 2001.

Palestiinan asialle omistautunut poikamies yllätti maanmiehensä vuonna 1992 avioitumalla Suha Tawilin, häntä liki puolta nuoremman palestiinalaisen kristityn kanssa. Heille syntyi tytär, Zahwa, vuonna 1995.

Kiitos Aamulehti*
http://www.aamulehti.fi/teema/arafat/1833369.shtml

13

856

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • veronmaksaja

      AIDS-homo Arafat voisi sanoa terveiset Hitlerille, Stalinille, Mohammedille ja Lutherille siellä helvetissä!



      ELÄKÖÖN ISRAEL!

      • Ömer (bizim Ömer)

        ELÄKÖÖN ISRAEL! ELÄKÖÖN PALESTIINA!

        (2004 Fin. Cino*)


    • Jake Waits

      "Palestiinalaiset äärijärjestöt al-Aksan marttyyrien prikaati ja Hamas uhkasivat jatkaa iskuja Israeliin. Israelin armeija eristi Länsirannan ja Gazan alueen ja lähetti alueille lisäjoukkoja.
      Gazassa on päivän aikana saanut surmansa ainakin kaksi palestiinalaista."
      -
      http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1076154495047




      Mohammed Abdel-Rauf Arafat As Qudwa al-Husseini eli Jasser Arafat syntyi 24.8.1929 Kairossa. Itse hän halusi kertoa syntyneensä Jerusalemissa.
      Abu Ammar oli hänen kutsumanimensä palestiinalaisten keskuudessa.
      1948 osallistui arabien ja juutalaisten sotaan (Israelin itsenäisyyssota).
      1956 valmistui insinööriksi Kairon yliopistosta.
      1958 perusti palestiinalaisjärjestön nimeltä al-Fatah Kuwaitissa.
      1969 valittiin Palestiinan vapautusjärjestön (PLO) johtajaksi.
      1970 Jordanian armeija karkotti Arafatin ja PLO:n joukot.
      1982 Israelin armeija karkotti PLO:n Libanonista.
      1988 ehdotti YK:n istunnossa kahden valtion ratkaisua.
      1993 allekirjoitti Oslon sopimuksen Palestiinan itsehallinnosta.
      1994 sai Nobelin rauhanpalkinnon yhdessä Jitzhak Rabinin ja Shimon Peresin kanssa.
      1994 palasi miehitetylle palestiinalaisalueelle.
      1996 valittiin vaaleilla Palestiinan hallinnon presidentiksi.
      2001 joulukuusta lähtien Israelin määräämässä kotiarestissa Ramallahissa.
      Aviossa palestiinalaisen kristityn Suha Tawilin kanssa; yksi tytär.

      http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1076154495111



      Mustavalkoinen palestiinalaisten keulakuva
      Julkaistu 7:13

         
      Palestiinalaisjohtaja Jasser Arafat ei nähnyt elämänsä tärkeimmän toiveen toteutumista, sillä palestiinalaisilla ei ole omaa valtiota. Hän saattoi lopulta vain seurata sen tavoitteen loittonevan ja todeta itsensä voimattomaksi kääntämään tapahtumain kulkua.
      Palestiinan vapautusliikkeen ja itsenäisyyden symboli väistyi maailmanpolitiikan näyttämöltä turhautuneena.

      Palestiinalaisten presidentin elämänkaari vilisee ristiriitaisuuksia. Niitä kuvastaa traaginen kehityskulku, jossa Nobelin rauhanpalkinnon saanut kansallinen johtaja vietti elämänsä viimeiset vuodet virallisen tappouhkauksen saaneena, Israelin hallituksen eristämänä rauniolinnassaan Ramallahissa.
      Hänen kanssaan Nobelin jakanut Israelin pääministeri Jitzhak Rabin kuoli vuosikymmen aiemmin juutalaisen murhaamana juuri heidän solmimansa rauhansopimuksen takia.
      Arafat oli loistava vastarintaliikkeen johtaja mutta neuvottelijana ja organisaattorina avuton. Hän oli politiikan kameleontti, takinkääntäjä tai sopeutuja, palestiinalaisen kansallisen idean keulakuva lähes neljä vuosikymmentä. Länsimaissa hän oli vuosikymmeniä terroristin perikuva, vaikka eurooppalaiset viime aikoina kohtelivat häntä valtiomiehenä.
      Israelilaisilla on yksioikoinen käsitys ykkösvihollisestaan, mutta päivälehti Haaretzin kolumnisti Gideon Levy kuvasi ristiriitaista miestä ja viimeistä tapaamistaan hänen kotiarestissaan lokakuussa 2004: "Sydämellinen, miellyttävä arkkiterroristi --- (joka) äkisti kiinnittää huomionsa sinuun, ja tunnet olevasi kuin lämpimän, miellyttävän, huolehtivaisen miehen syleilyssä."
      Arafatilla ei ollut loppuvuosinaan perhe-elämää. Vaimo ja tytär asuivat Pariisissa.

      Arafat syntyi vuonna 1929 Kairossa. Lapsuudestaan hän ei paljon paljastanut. Äidin tiedetään kuolleen Jasserin ollessa viisivuotias, ja hän kasvoi sisartensa kanssa Kairossa ja Jerusalemissa. Isästään hän ei puhunut eikä osallistunut hänen hautajaisiinsa 1952.
      Palestiinalainen isä oli kauppiaana Kairossa. Poika Jasser opiskeli siellä ja oli näkyvä poliittinen johtaja palestiinalaisten nuorten keskuudessa.Teini-iässä hän salakuljetti aseita Palestiinaan käytettäviksi taisteluissa brittiläisiä mandaattihallinnon joukkoja ja juutalaisia vastaan.
      Hän oli mukana vuoden 1948 sodassa, joka johti Israelin itsenäistymiseen, ja siitä lähtien hänen toimintansa tähtäsi palestiinalaisten valtion perustamiseen.

      Insinööri Arafat perusti rakennusfirman Kuwaitissa, käytti kaiken vapaa-aikansa ja yhtiönsä tulot politiikkaan palestiinalaisten hyväksi ja perusti maanalaisen Fatah-järjestön. Kun arabien armeijat olivat hävinneet kesäkuun 1967 sodan, Fatah nousi kolme vuotta vanhan Palestiinan vapautusjärjestön (PLO) voimakkaimmaksi ryhmäksi.
      Arafat valittiin 1969 PLO:n puheenjohtajaksi, ja järjestöstä tuli itsenäinen kansallinen organisaatio, lopulta vapaa arabihallitusten hillitsevästä ohjauksesta. Siitä lähtien Arafat liikkui arabimaailmassa hallitusten kabineteissa.
      1960-70-luvun taitteesta lähtien Arafat oli palestiinalaisen vastarinnan keulakuva myös kansainvälisesti. Hänen tunnusmerkkinsä, nuorten vastarintamiesten suosima mustavalkoruutuinen keffiya eli huivi levisi eurooppalaistenkin palestiinalaisaktivistien käyttämäksi symboliksi.

      Tapasin Arafatin kahden kesken ainoastaan kerran, kun molemmat asuimme Libanonissa. Pitkä yhteinen istunto Tripolin kaupungin yläpuolella vuorenrinteillä osui hänen ja palestiinalaisen kansallisliikkeen syvään aallonpohjaan syksyllä 1982. Arafat ja hänen sissiarmeijansa joukot olivat vetäytyneet Beirutista, ja Tripolista heidät siirrettiin edelleen meriteitse Tunisiaan ja Jemeniin. Arafatin tukikohta, PLO:n päämaja oli siitä lähtien toistakymmentä vuotta Tunisissa.
      Tripolin rinteillä sillä jouluviikolla hän oli hiljainen ja ärtynyt. PLO oli hajalla; Syyrian kanssa liittoutunut vähemmistö pommitti Arafatin joukkoja tykeillä ylhäältä vuorilta. Edessä oli uusi maanpako. Teekuppejakin oli vain yksi, jota käytimme vuorotellen. Yksi henkivartija sai olla lähellä, huuhtelemassa sitä kuppia.
      Edellinen katastrofi oli kohdannut Arafatia ja PLO:ta 1970, kun Jordanian kuninkaan Husseinin armeija ajoi heidät rajan yli Syyriaan. PLO asettui Libanoniin, missä Arafat johti sissijoukkojaan kuin presidentti. Niiden läsnäolo oli osaltaan syy Libanonin pitkään sisällissotaan ja lopulta tarjosi Israelille verukkeen hyökätä Beirutiin asti 1982.
      Siitä alkaen Arafatin henkilökohtainen vastustaja oli silloinen puolustusministeri Ariel Sharon, joka jälkeenpäin on ilmaissut katuvansa, ettei eliminoinut PLO:n johtajaa Beirutissa. Kaksi vuosikymmentä myöhemmin sama Sharon pääministerinä sulki Arafatin kotiarestiin.

      Tripolin satamasta alkoi kohtalokas harharetki. Kaukana palestiinalaisista kotikylistään sissiarmeija turhautui tekemisen puutteessa. Voimakkaampia patoumia syntyi kotirintamalla, miehitetyillä Länsirannan ja Gazan alueilla.
      Kadunmiehet ottivat lopulta aloitteen 1987, ja alkoi kansannousu, intifada. PLO:n johtaja sisseineen sai televisiosta nähdä palestiinalaisten lasten kuolevan kivi kädessä yhteenotoissa israelilaisia sotilaita vastaan.
      Vuonna 1990 Arafat teki kohtalokkaan virhearvion. Irakin presidentti Saddam Hussein oli lähettänyt armeijansa valloittamaan Kuwaitin ja sai melkein koko arabimaailman vastaansa, mutta Arafat asettui tukemaan Saddamia.
      Arabihallitukset eivät olleet aiemminkaan innokkaita palestiinalaisten asian puolustajia, mutta olivat taloudellisesti pitäneet PLO:n jaloillaan. Heittäytyminen Saddamin rinnalle suututti Persianlahden emiirit. Rahantulo loppui, tuhannet palestiinalaiset perheet menettivät työpaikkansa öljyvaltioissa ja osa karkotettiin.
      Kun Saddamin armeija kukistettiin Yhdysvaltain asein, palestiinalaisten johtaja oli taloudellisesti nujerrettu ja taipui salaisiin rauhanneuvotteluihin Israelin kanssa. Niiden tulos, Oslon puitesopimus itsehallinnosta allekirjoitettiin syyskuussa 1993 Washingtonissa Valkoisen talon nurmikolla. Sen takia Arafat, Rabin ja ulkoministeri Shimon Peres saivat Nobelin.

      Arafatin asema oli niin heikko, että palestiinalaiset eivät onnistuneet neuvottelemaan Oslon sopimukseen sisäänrakennettua mekanismia sen toteutuksen varmistamiseksi.
      Oslon ehdoissa ei puhuta palestiinalaisten itsenäisen valtion perustamisesta, vaikka sen oletettiin sisältyvän rauhan henkeen.
      Vuosikymmen myöhemmin Arafat istui Palestiinan hallinnon presidenttinä, mutta hallitus on vain nimellinen eikä hallitse oikeastaan mitään.
      Israelilaiset syyttivät Arafatia 2000 alkaneen toisen intifadan ja itsemurhapommien takia terrorismin tukijaksi. Jotkut palestiinalaiset lähihistorian kommentoijat toteavat, että hänen valitsemansa aseellinentie oli osittain terroria viattomia kohtaan.
      Yhtä selvänä pidetään, että hän ei pystynyt terroria pysäyttämään, vaikka olisi halunnut; tuskin hän edes yritti.

      Valtiomiehenä palestiinalaisten presidentti sai heikon arvosanan. Hän keskitti kaikki tärkeät asiat omiin käsiinsä jo sissijohtajana eikä suostunut myöhemminkään delegoimaan työtä eikä vastuuta. Hallinnon laaja korruptio paljastettiin palestiinalaisten omassa selvityksessä 1997, ja se kiihdytti vaatimuksia sukupolven vaihdoksesta.

      Timo Vuorela
      http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1076154495109

    • Jake Waits
    • Cino (K.Akkaya)

      Aloitan JUMALAN, laupiaan Armahtajan, nimeen.

      21.
      34. Ainoallekaan ihmiselle ennen sinua emme ole antanut kuolemattomuutta. Jos sinun on kuoltava, pystyisivätkö he siis alati elämään?

    • Anonyymi

      Palestiinan marakatti hähähähäää

    • Anonyymi

      13.7.2024
      Raamatunteksti(t)
      Rikas ja köyhä
      15Jokainen eläin rakastaa kaltaistaan,
      jokainen ihminen lähimmäistään.
      Sirak (apokr.) 13:15

      Ihmisen kestävyyttä koetellaan
      1Poikani, jos ryhdyt palvelemaan Herraa,
      ole valmis siihen, että sinua koetellaan.
      2Ole vilpitön, pysy lujana
      äläkä hätäänny, kun joudut ahdinkoon.
      3Pysy lähellä Herraa, älä päästä hänestä irti,
      niin lopulta kaikki käy parhain päin.
      4Ota vastaan kaikki, mikä osallesi tulee,
      ole kärsivällinen, kun sinua nöyryytetään.
      5Kulta koetellaan tulessa,
      Jumalan valitut nöyryytyksen ahjossa.
      {Kun sairaus tai köyhyys ahdistaa, luota häneen.}
      6Luota häneen, niin hän pitää sinusta huolen,
      pysy oikeilla teillä ja pane toivosi häneen.

      • Anonyymi

        30Älä ylvästele, ettet kompastuisi
        ja saattaisi itseäsi häpeään.
        Herra paljastaa salaisuutesi
        ja nöyryyttää sinua koko seurakunnan nähden,
        jos tulet hänen eteensä pelkoa tuntematta,
        vilpillisesti, sydän valhetta täynnä.

        VILPPI JA VALES KÄVELEVÄT AINA VASTAAN


      • Anonyymi

        ei voi tekevä kulttuuri ja eikä tekemätön kompensoida toisiaan,
        - näillä ei löydy mitään yhteistä


    • Anonyymi

      Jasserille tapahtuma oli yhdentekevä, mutta ihmiskunnalle kauan odotettu Jumalan lahja.

      • Anonyymi

        Miten sokea KANA JYVÄN LÖYTÄÄ


      • Anonyymi

        kerjätty elämä oikeuttaan


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitaisko olla kavereita?

      Haluaisin aloittaa puhtaalta pöydältä sinun kanssasi, tabula rasa. Minä lopetan sinun perääsi haikailun, ja sitten sinäk
      Tunteet
      22
      3760
    2. Deodoranttiteollisuus

      Annan ilmaisen vinkin. Kyseinen teollisuus voisi alkaa valmistaa kuolleen ruumiin hajua. Olisi varma hittituote, ainakin
      Jämsä
      12
      2891
    3. Rukoilimme Länsimuurilla 2000 vuoden jälkeen, Jumalamme oli antanut meille kaiken takaisin

      Western Wall, In our Hands. 55th Para. https://www.youtube.com/watch?v=u4BJAppyCSo https://en.wikipedia.org/wiki/55th_
      Ateismi
      11
      1213
    4. Oulaisten kaupunki tuomittiin maksamaan korvauksia

      Mikäs juttu tämä on? Kaupunki syyllistänyt useamman vuoden koneyrittäjiä ja nyt tuomittu.
      Oulainen
      22
      870
    5. Kerro kaivattusi

      Jokin tapa/piirre mikä sinua viehättää ja mistä hän voisi myös tunnistaa itsensä.
      Ikävä
      39
      856
    6. PURRA TULEE !

      Valtiovarainministeri Riika Purra, joka on lisäksi varapääministeri ja perussuomalaisten puheenjohtaja, tulee puoluesiht
      Haapavesi
      113
      712
    7. Onko MOT tulossa Ähtärin valtuuston kokoukseen?

      Esityslistan mukaan Ähtärin kaupunginvaltuuston valtapuolueet aikovat maanantaina estää tilintarkastajan laatiman raport
      Ähtäri
      35
      688
    8. Minkä vuoksi

      Kaivattusi tuntuu niin rakkaalta ❤️
      Ikävä
      35
      656
    9. Mikään ei ole ikuista

      Hyvää huomenta. ☕ Susi ulvoo yksin ja tyhjyys kutsuu luokseen.⚜️❄️❤️🥱
      Ikävä
      134
      625
    10. Vain 30-40v mies on kuuma

      Muut on papparaisia. Näin se vaan menee. Miehelläkin on se paras ikä.
      Ikävä
      104
      617
    Aihe