Maailman menoa palstalle sopivasti isovanhemmista

puhelin&isovanhemmuus

Maailma tosiaankin menee menojaan. Tiedoksi lastemme isovanhemmille.

Vanhin lapsenlapsistanne on tullut jo murrosikään ja toiset tulevat vauhdilla perästä. Aika on kulunut nopeasti. Emme ehtineet matkustamaan teidän luoksenne kuin pari kertaa vuodessa. Ettekä te ehtineet luomaan omanlaisianne kontakteja kasvavaan sukupolveen. Olette olleet suurinpiirtein saman ajan eläkkeellä, kuin teillä on ollut lapsenlapsiakin.

Ihan viimeaikoina olemme huomanneet puhelimen välityksellä, että teitä alkaa painamaan vanhuus. Mitäs nyt? Mitä elämää takana ja mitä edessä? Lapsenlapset ovat teille vieraita ihmisiä, vaikka kännykkäyhteys toimiikin. Muutatteko tännepäin, nähdäksenne, mitä voisitte vielä kokea ja mitä olette ehtineet menettämään? Ei vaikuta kovin hyvältä teidän nykyinen arkikaan... Löytyykö uskallusta? Auttaisimme muutossa, asettumisessa ja arjessa.

19

79

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kiitos paljon.

      Hieno tarjous. Missäpäin asutte.

    • paappa Nurmoo

      Jaahas onko rahat taas kaikki ryypätty ja apua tarvittaisiin nopeasti?

    • 17+17

      Henkilökohtainen draama ei kuulu maailman menoa palstalle, jossa keskustellaan uutisaiheista.

      Olet iso narsisti, kun ajattelet olevasi iso uutinen.

    • Omillaanelävät

      Miksi ette antaisi meidän eläkeläisten elää omaa elämäämme, jota on tässä yhteisestikin eletty vuosikymmenet ja suunnitelmamme oat valmiit. Ikää tulee, ja on turvallista elää yhteisössä, jonka tuntee.
      Paikkakunnaltamme saamme sen avun, minkä tarvitsemme, mutta jos muuttaisimme suosoittelemallanne paikkakunnalle, emme tuntisi ketään, kaikki kontaktimme olisivat poikki.
      Ajatteletteko saattaa meidät ja lapsenne yhteen, niin että tukisimme toisiamme, avustaisimme parhaamme mukaan, saisimme heiltä apua ongelmiimme, voisimme kääntyä heidän puoleensa ja he meidän?
      Te siinä välissä olisitte tyytyväisinä, kun olisitte järjestäneet elämänne illan lastenlasten avulla turvalliseksi ja harmooniseksi.
      Oletteko tulleet kertoneeksi lapsillenne, millaista tulevaisuutta heille kaavailette?

    • mammeliini

      Tuliko huoli minne perintö?

      Eiköhän me tässä pärjätä papan kanssa kuitenkin. Ystävämme ovat tärkeitä. Ja auttavia käsiäkin on löytynyt lähiasujaimistosta.

      Ei me vielä olla tehty mitään testamenttejä mutta kyllähän tässä tietysti ajan kuluessa semmoinenkin tulee mieleen. Aikuiset lapset ovat jo näköjään omat omaisuutensa muodostaneet, hyvin heillä menee ja lomamatkoja ja ulkomaanlentoja tekevät enemmän kuin minä ja pappa ikinä. Joten eivät he ole meidän perintöjemme tarpeessa. Ehkä sitten toi naapurin Kirsten, joka niin kivasti käy lumityöt tekemässä talvella ja tulee auttamaan marjojen kanssa kesällä.

    • isovanhemmat5

      Rakkaat lapset, jos kaipaatte seuraamme, niin muuttakaa te tänne, vanhempienne lähelle. Voimme auttaa myös muutossa, mutta jatkuvaa avunantoa emme voi teille taata. Älkää suotta murehtiko elettyä elämäämme tai mahdollisia menetyksiämme, sillä olemme eläneet ihan onnellista elämää täällä omassa rakkaassa kodissamme. Meillä on ystävät ja harrastukset, ja kun vanhuus tuo vaivansa, saamme apua ostamalla palveluja. Siihen tarkoitukseen meillä on säästömme, ja lopuksi voimme myös myydä omaisuuttamme hoitomaksuja varten, joten vanhuus on turvattu eikä meidän tarvitse rasittaa teitä huoltamaan itseämme. Tervetulleita olette vierailemaan milloin tahansa ja puhelimessa on mukava vaihtaa kuulumisia, ja enempää emme vaadi. Onhan meillä jokaisella oma elämä omine kiireineen, joten ymmärrämme hyvin jos ei pystytä usein tapaamaan.

    • tre75hw

      Myö ollaa tääl Epsanjas =) Moron

    • Sukulaisuuskunniaan

      Aloittaja ajattelee, kuten suurin osa palstan nuoremmasta polvesta, että isovanhempien ajatukset pyörivät jatkuvasti jälkikasvun asioissa. Huolehditaan, että isovanhemmat näkevät lapsenlapsiaan, että käydään isovanhempien luona lomilla, valitetaan, ettei keritä kuin pari kertaa vuodessa, suositellaan, että isovanhemmat muuttaisivat kivenheiton päähän, he kun kuitenkin kaipaavat apua. Lapsenlapset jäävät heille vieraiksi, jos eivät asu lähituntumassa.

      Osa nuoremmista taas pelkää, että vanhukset takertuvat, he ovat tyytyväiset, kun vanhukset asuvat 100 km päässä, varsinkin jos ovat anoppi ja sen mies.

      Toisin sanoen - vanhat ovat ongelma. Pitäisi sitä ja tätä, ja jos vanhat itse esittävät omia mielipiteitään, todetaan, että ikä on jo pehmentänyt heidät. Eiväthän he voi tulla toimeen siellä kaukana, tai vaihtoehtoisesti, he ovat riippana kaiken aikaa.

      Kuitenkin nämä ihmiset ovat eläneet 20-30 v kauemmin kuin nuoret perheenjäsenet. He ovat tulleet toimeen omillaan, kasvattaneet lapsensa, tehneet työnsä ja ovat nyt vanhuudenpäiviään viettämässä omassa rauhassaan. Eivät he ole lapsiaan unohtaneet, mutta pitäisi muistaa, että aikansa kutakin. Ne ajat ovat nyt takana, nyt ollaan keskenään ikäihmisinä, tuttavien ja ehkäpä jopa sukulaisten lähellä. Nyt ei ole enää velvollisuuksia hoitaa jälkikasvua, he tulevat toimeen omillaan.
      Eivät he ole lapsiaan hylänneet. Ei rakkaus ole loppunut. He ilahtuvat teistä, mutta antakaa heille oma rauha nyt, kun olette itsekin aikuisia.
      He ovat nyt suvun vanhimpia. He eivät enää ole äiskä ja iskä.

      • Tehdäänongelma

        Minusta on outoa, että isovanhemmat ja lapsiperheet roikkuvat kiinni toisissaan. Pitäisi ymmärtää se, että oma perhe on oma perhe. Jos apua tarjotaan, niin mikäs siinä, mutta ei voi velvoittaa toista perhettä auttamaan/huolehtimaan millään tavoin toisesta perheestä. Eri asia on, jos näistä hoitamisista ym. on sovittu ja kaikki sujuu kitkattomasti.
        Pitää osata erottaa se, milloin on kasvettu aikuisiksi.

        Itse en aikoinaan roikkunut omissa vanhemmissani eikä toisen puolenkaan iskä ja äiskä tuppautuneet tai olleet velvoitettuja sen kummemmin. Jos apua tarvitsin niin sitä sai rahalla muualta. Pari kertaa lapseni olivat lomailemassa alle kouluikäisinä isovanhempiensa luona.
        Pitää opetella realistiksi ja vastuunsa kantavaksi aikuiseksi.


    • Anteeksimutta

      Minä en voi sanoa muuta kuin että minun mielestä nämä kirjoitukset tässä ketjussa ovat hyvin outoja puolin ja toisin. Lapset kuvittelevat että vanhemmat ajattelevat heitä, omia lapsiaan, ja lastenlapsia. Eivät ajattele. Eikä kiinnosta. Sehän on selvä. Vielä haukkuvat ja irvailevat oncognito päälle ja toivovat että lapset pärjäävät ilman heitä omillaan ja huomiotta jättämisen lisäksi perintökin menee jollekin naapurin Peralle. Ja sitten. Miksi rutista täällä. Unohtaa mieluummin koko ihmiset joille ei selvästi ole tärkeä.

      • Outoja.kirjoituksia

        Kuinka vanha olet? Tunnut hyvin tietävän isovanhempien aivoitukset.
        Mitä ajattelet heidän lapsistaan? Ajattelevatko he isovanhempia joka hetki? Huolehtivat ja pelkäävät heidän puolestaan? Eivätkö ne tunteet kuulukaan kohdistaa omiin alaikäisiin lapsiin? Eikö heidän asiansa ole huolestuttavia?
        Miksi aina kuvitellaan, että isovanhemmat kierivät rikkauksissaan ja testamentin kärkkyjät muka huolehtivat vanhoista, vaikka vain haluaisivat heidän rahansa. Pienipalkkaisempiahan eläkeläiset olivat kuin nuoret tänä päivänä. Oli liukuhihnatöitä, joissa sujahti 40 v. Siinä ohessa sitten lapset, omakotitalot ja Fiiatti, jolla käytiin telttaretkillä aina Norjassa asti.


      • vanhaäiti

        Voin vakuuttaa, että kaikki normaalit vanhemmat toivovat, että heidän aikuiset lapsensa pärjäävät omillaan. Siihenhän he ovat pyrkineet hoivaamalla, opettamalla, kasvattamalla ja auttamalla lapsiaan syntymästä asti. Ja siihen normaalit lapsetkin ovat pyrkineet viimeistään uhmaiän alkamisesta asti.
        Monet vanhemmat, joilla on kehitysvammaisia lapsia, huolehtivat heistä kuolemaansa asti. Normaalien lasten kohdalla huoltosuhde vaihtuu jossakin vaiheessa.


      • Miten.itse
        vanhaäiti kirjoitti:

        Voin vakuuttaa, että kaikki normaalit vanhemmat toivovat, että heidän aikuiset lapsensa pärjäävät omillaan. Siihenhän he ovat pyrkineet hoivaamalla, opettamalla, kasvattamalla ja auttamalla lapsiaan syntymästä asti. Ja siihen normaalit lapsetkin ovat pyrkineet viimeistään uhmaiän alkamisesta asti.
        Monet vanhemmat, joilla on kehitysvammaisia lapsia, huolehtivat heistä kuolemaansa asti. Normaalien lasten kohdalla huoltosuhde vaihtuu jossakin vaiheessa.

        Nämä isovanhempia moittivat nuoret voisivat pysähtyä miettimään, miten heidän lapsuudessaan elettiin. Jos asuttiin kaupungissa ja mummu ja vaari maalla, kuinka usein lapset tapasivat heitä? Vietiinkö lapset kesäksi mummulaan?
        Miten omat vanhempanne suhtautuivat mummuun ja vaariin? Kävivätkö jatkuvasti heitä auttamassa ja huolehtimassa? Tulivatko mummu ja vaari jatkuvasti luoksenne huolehtimaan lapsista ja kertomaan vanhoista ajoista? Pidettiinkö tiiviisti yhteyttä? Miten?
        Aikaisempina vuosikymmeninä saatettiin elää yhteistaloudessa maaseudulla, talossa karjat ja maatalous työnä ja toimeentulona. Niitä aikoja ei voi enää verrata tähän päivään. Maailma on muuttunut.


    • Vaivainen

      Kotona on hyvä olla.
      Vuosikymmenien tuttavuudet ympärillä ja tutut paikat.
      Sitten jos ja kun joudun palvelutaloon tai sairaalaan pitkäaikaisena sänkypotilaaksi voitte järjestää minut lähellä teitä olevaan palvelukotiin. Teillä on lyhyt matka käydä katsomassa vuodepotilasta. kiitos.

    • OmaMielipideVain

      Hyviä kirjoituksia. Ymmärrän kannan. Tässä vain nyt on kyse siitä että maailma on todellakin muuttunut. Ajat ovat tiukentuneet.

      Minusta näyttää siltä että isovanhempi-ikäluokka on kuluttanut itsensä työelämässä loppuun. Rahan perässä juostessa empaattisuus on jäänyt kaiken muun jalkoihin. Perhekin. Läheiset ovat entisiä läheisiä, muutoin kuin paperilla. Ne eivät ole arvoja, joilla voisi kehuskella naapurille, sen sijaan talolla, autolla, vaatteilla ja etelänmatkoilla voi. Ihminen on hukassa siitä kuka on ja miksi tekee asioita.

      Omia ongelmia on niin paljon että muiden ongelmista huolehtiminen tuntuisi jo kohtuuttomalta. Se on. Mutta tässä oli kyse välittämisestä. Mutta ei sille ole tilaa, aikaa eikä jaksamista. Tulevaisuus näyttää epävarmalta suurten ikäluokkien jäädessä eläkkeelle, mistä rahat vanhuksista huolehtimiseen?

      Sitten nuoremman ikäluokan ongelmista: työssä vaatimukset ovat koventuneet. Varmaa tulevaisuutta ei ole edessä vaikka töitä painaisi niska limassa. Varmaa taloa ja kattoa pään päällä ei ole vaikka tekisit mitä. Niin isoon omistusasuntoon ei enää ole varaa, jollaisessa vanhemmat aikanaan asuivat, koska asuntojen hinnat ovat karanneet käsistä, kuten vuokratkin. Rakennetaan tiuhempaan ja pienempiä asuntoja, kaupungistumista tuetaan, jotta palveluiden tuotannossa voidaan säästää.

      Työttömyys voi uhata. Vararikko voi uhata. Maailman talous on huonossa jamassa. Peruspalveluita ajetaan alas. Maapallon elintärkeät varannot ovat pikku hiljaa loppumassa, öljy, vesi, ruoka, sähkö, elintila, pakolaisia virtaa maasta toiseen. Ilmastonmuutos on jo käynnissä, elinolot kurjistuvat, luonnonkatastrofit uhkaavat sotien lisäksi kun ihmiset taistelevat hupenevista elämän perusedellytyksistä.

      Palkat eivät ole nousseet sitä tahtia kuin inflaatio on syönyt rahan arvoa. Hyödykkeiden hinnat ovat päässeet karkaamaan käsistä. Puhumattakaan vanhusten, lapsiperheiden, asumisen ja opiskelijoiden tuista, joilla ei saa kustannettua elämää samassa suhteessa kuin aikaisemmin. Ymmärrettävää koska niissäkin pitää säästää. Velkaantuminen on yhä yleisempää ja rajumpaa. Sen lisäksi on paineita omaisuuden ja palkan verottamisen ja eläkemaksujen nostamiselle ja työiän pidentämiselle, jonka päätteeksi todennäköisesti saa tuntuvasti pienemmän eläkkeen kuin tähän asti on ihmisille maksettu. Ja mikä mahtaa olla vanhustenhoidon tulevaisuus jos ajat vain tiukentuvat, kun nytkään ei meinaa olla mistä ottaa.

      Tukiverkostoja ei enää ole. On ydinperhe, jonka jaksamisesta huolehtii vain ydinperhe. Minä olin mummolassa kesäisin, ilman vanhempia, ja toisen mummon ja vaarin hoidossa silloin kun vanhempien piti päästä johonkin. Ihan on minullekin hehkutettu kun aina sopi kun vaan kysyi. On se ihanan kuuloista, vinkkasin. Mutta ei vaan toimi meillä. Ei, tulee aina vastaukseksi, ehdottipa aikaa seuraavalla viikolla, lähipäivinä, seuraavan kuukauden puolella tai että isovanhempi ehdottaisi hänelle sopivaa ajankohtaa. Edes kerran pari vuodessa. Kun ei käy niin ei käy. Ei tarvitse käydä. Mutta turha tulla sanomaan että meillä on helpommin kuin heillä. Ainakaan omalla kohdalla ei päde. En tiedä kenellä pätee.

      Mutta, paljon on kiinni siitä mitä ihminen itse tekee. Siitä kuinka itse suhtautuu asioihin ja missä näkee mahdollisuuksia, löytääkö niitä. Siitä kuinka hän itse päättää vaikuttaa omaan elämäänsä ja lähipiirinsä elämään. Välittämiseen ei tarvitse rahaa. Tarvitaan vain sydäntä. Mutta se ei ole pakollista. Pidän huolta omista vanhemmistani jos tarve vaatii, ei heitä heitteillekään voi jättää. Minun ei tarvitse toimia sydämettömästi vaikka kokisin että joku muu toimii niin.

      Maailma ei kuitenkaan ole synkkä tai tulevaisuus valoton. Paljon riippuu siitä mitä itse tekee. Ihminen ei ole oman kohtalonsa vanki.

      Tukiverkostoja voi rakentaa muuhunkin, kuin omiin vanhempiinsa ja isovanhempiinsa. Se malli on ollut toiminnassa aikaisemmin sukupolvesta toiseen, se on tuonut jatkuvuutta ja pysyvyyttä, lastenlastenkin elämään erilaista perspektiiviä. Nyt se on haettava muualta. Ehkä perheet alkavat verkostoitua eri tavalla keskenään. Ehkä pehmeämmät arvot ja kiireen hylkääminen pienemmän, kestävämmä elämän saamiseksi alkaa kasvattaa merkitystään. Joillain on jo alkanut. Se on erilaisen kestävyyden ja rikkauden rakentamista. Välittämisen lisäämistä. Nekin tukevat yhteiskunnan hyvinvointia. Kuluttamisen lisäksi voi itse yrittää tuottaa jotakin.

    • eijaksaeijaksa

      Moni jo yli 60v huolehtii omasta vanhemmasta,joka asuu 90 v vielä kotona.Siinä voi olla syy ettei jaksa oman lapsen perheessä olla niin tukena,kuin haluaisi.Hoivakoteihin ei noin vaan pääse nykyisin eli tässä syy, ja jopa vielä monet yli 60v käy töissä!

      • Paluuyhteisöllisyyteen

        Eli jos valita pitää niin valitsee sitten oman vanhemman oman lapsensa sijasta? Eli ei voi valita kumpaakin ja tasapuolisesti kumpaakin nähdä tai hoitaa vuorotellen, eli kummallekin vähän vähemmän? Jos lapsi väsyy ilman tukiverkostoja, so what, niinkö? Itsellä ei ole tällaista tilannetta, joten ei ole oma lehmä ojassa. Mutta ihmettelen vähän. Mitä jos oma lapsi sitten aikanaan valitsee oman lapsensa eikä omaa vanhempaansa? Ei vanhempi voi siitä olla katkera, sillä jos päätösvalta vanhemman ja lapsen valitsemisen välillä aikanaan oli hänellä itsellään, samoin perustein se on aikanaan hänen omalla lapsellaan, jonka ei tarvitse valita samoin kuin hän on valinnut. Minusta tuollainen kuulostaa oman lapsensa hylkäämiseltä. Mitä tuollainen opettaa ihmiselle, sitäkö ettei toisista tarvitse välittää? Että kun ei ole oman vanhemman rakkauden arvoinen, niin tulee mieleen miksi olisi kenenkään muunkaan rakkauden arvoinen? Ja sitten ihmetellään kun on yhä enemmän syrjäytyneitä, masentuneita, narsistiksi kasvaneita ja eronneita, ja maristaan että nuoremmat sukupolvet ovat kylmiä, materialistisia, minäkeskeisiä, ylenkatseellisia, elämään väsyneitä ja piittaamattomia. Mitä muuta he voivat omilta vanhemmiltaan oppia tämän kautta? Sitä ihmistä tapaa ja auttaa jota rakastaa. Rakkaus ei pakotettuna tule. Ei äidinkään rakkaus valitettavasti.


      • vanhaäiti

        Kyllä nuori lisääntymiskykyinen ja -haluinen ihminen aina jotenkin pystyy elämänsä järjestämään. 90-vuotias sen sijaan saattaa olla jo huonossakin kunnossa. Tosin itsenäisyysjuhlissa yli 90-vuotinen veteraani mainitsi sivumennen olleensa juuri äskettäin hoitamassa lapsenlapsenlastaan. Kukin kykyjensä mukaan.


      • 83vee
        Paluuyhteisöllisyyteen kirjoitti:

        Eli jos valita pitää niin valitsee sitten oman vanhemman oman lapsensa sijasta? Eli ei voi valita kumpaakin ja tasapuolisesti kumpaakin nähdä tai hoitaa vuorotellen, eli kummallekin vähän vähemmän? Jos lapsi väsyy ilman tukiverkostoja, so what, niinkö? Itsellä ei ole tällaista tilannetta, joten ei ole oma lehmä ojassa. Mutta ihmettelen vähän. Mitä jos oma lapsi sitten aikanaan valitsee oman lapsensa eikä omaa vanhempaansa? Ei vanhempi voi siitä olla katkera, sillä jos päätösvalta vanhemman ja lapsen valitsemisen välillä aikanaan oli hänellä itsellään, samoin perustein se on aikanaan hänen omalla lapsellaan, jonka ei tarvitse valita samoin kuin hän on valinnut. Minusta tuollainen kuulostaa oman lapsensa hylkäämiseltä. Mitä tuollainen opettaa ihmiselle, sitäkö ettei toisista tarvitse välittää? Että kun ei ole oman vanhemman rakkauden arvoinen, niin tulee mieleen miksi olisi kenenkään muunkaan rakkauden arvoinen? Ja sitten ihmetellään kun on yhä enemmän syrjäytyneitä, masentuneita, narsistiksi kasvaneita ja eronneita, ja maristaan että nuoremmat sukupolvet ovat kylmiä, materialistisia, minäkeskeisiä, ylenkatseellisia, elämään väsyneitä ja piittaamattomia. Mitä muuta he voivat omilta vanhemmiltaan oppia tämän kautta? Sitä ihmistä tapaa ja auttaa jota rakastaa. Rakkaus ei pakotettuna tule. Ei äidinkään rakkaus valitettavasti.

        Kautta ihmiskunnan iän on perheissä ollut eri ikäisiä jäseniä. Jokainen ihminen elää oman elämänsä. Kyllä suurin osa ihmisistä toivoo voivansa päättää itse omista asioistaan ja tulla toimeen omin avuin. Eri asia on sairaat ja invalidit. Heille nyky-yhteiskunta tarjoaa jo paljon.
        On perheitä, jotka kasvattavat lapsensa ikuisesti huolehtimalla ja paapomalla. Nämä curling-ihmiset eivät koskaan aikuistu, ja heistä tulee juuri se kiviriippa, jota lapset ja lapsenlapset joutuvat raahaamaan. Onko heidänlaistensa ääni ja valitus niin voimakasta, että tämän päivän itsenäiset vanhuksetkin yritetään "sijoittaa" ikääntymään hoivakoteihin ja kodinhoitajien hoitorenkaaseen.
        Miksi ikäihmiset yhtä äkkiä pudotetaan holhoteiksi vastoin kaikkea järkeä. Näissäkin kirjoituksissa moititaan epäkunnioittavia vanhuksia siitä, että he itsepäisesti vain elelevät omassa kodissaan ja kuvittelevat mokomatkin, että heitä käydään toiselta paikkakunnalta asti hoitamassa ja huolehtimassa. Ei tarvitse. Ikääntynyt ihminen pystyy järjestämään asiansa kuten aikaisemminkin. Jos ei, hän pyytää apua, ja silloinhan voidaan tehdä uusia suunnitelmia.
        Mutta mihin kuvitelmaan perustuu se luulo, että jokainen ikäihminen on tutiseva vanhus jostakin määrätystä ikävuodesta lähtien?
        Hoiva ja hoitaminen ei ole vuorotyötä. "Jos olet hoitanut meidän Mattia kolme kertaa vuodessa, niin minäkin hoidan sinua saman ajan".
        Ei se niin mene.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1867
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1719
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1564
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1266
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1224
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1212
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1176
    8. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      9
      1160
    9. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1151
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      9
      1140
    Aihe