Avioero ja henkilökohtaisella velalla hankittu omaisuus

Surkeuden surkeus

Taidan tietää jo miten tämä menee, mutta hamuilen silti oljenkorsia. Meillä ei ole avioehtoa ja olen ostanut äidiltäni kotitaloni henkilökohtaisella vellalla, jota olen maksanut omista rahoistani osallistuen silti talouden yhteisiinkin kustannuksiin saman suuruisella summalla kuin mies. Nyt on tulossa ero ja mies on kärkkymässä osuutta talosta. Tiestysti. Velkaa ei ole juurikaan jäljellä, mutta sappettaa niin vietävästi, että olen pihistellyt omista kuluistani, että saisimme asua tässä lapsuuden talossa ja mies on tullut "siivellä" ja vie nyt puolet!

Onko olemasas mitään keinoa erottaa tätä henkilökohtaisella velalla hankittua omaisuutta? Sinisilmäinen olen ollut juu... yhdessä on oltu yli 15 vuotta, niin en jotenkin jaksanut uskoa, että tuo toinen haluaisi erota.

32

340

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • P16

      Jos eropapereita ei ole viety, niin voit vielä yrittää saada hänet allekirjoittamaan avioehdon. Voit yrittää perustella avioehtoa verotuksellisilla tai muilla seikoilla. Muuten taitaa olla keinot vähissä.

    • Surkeuden surkeus

      Olen yrittänyt ja ei suostu, kun tietää että ei saisi osuutta talosta. Sen verran ahne on.

      • mek

        Yritäppä åitkittää eroa ja otatppa vaikka 100000 tonnin kiinitykset taloa vastaa ja rahat vaikka tallelokeroon ja vuoden pasta ero vireille niin sinullahan on velkainen talo ja se otetaan huomioon osituksessa. Kun ero virallinen niin kuittaat velan pois vaikka vuoden pasta erosta niilllä lainarahoilla ja erossa kerrot niiden menneen vaikka nettipokeriin niin helpottaa.


      • mek kirjoitti:

        Yritäppä åitkittää eroa ja otatppa vaikka 100000 tonnin kiinitykset taloa vastaa ja rahat vaikka tallelokeroon ja vuoden pasta ero vireille niin sinullahan on velkainen talo ja se otetaan huomioon osituksessa. Kun ero virallinen niin kuittaat velan pois vaikka vuoden pasta erosta niilllä lainarahoilla ja erossa kerrot niiden menneen vaikka nettipokeriin niin helpottaa.

        Taparikollinen mek kehottaa toistuvasti palstan lukijoita rikokseen.

        >>Yritäppä åitkittää eroa ja otatppa vaikka 100000 tonnin kiinitykset taloa vastaa ja rahat vaikka tallelokeroon ja vuoden päästä ero vireille


    • jämäkkä_ote

      Vain taitava juristi, avioeroihin perehtynyt, on toivonasi. Juuri tuollaisiin asioihin kuin että olet omalla toiminnallasi kartuttanut yhteistä omaisuutta (tai itse asiassa ikiomaa omaisuuttasi = talo) ilman miehen vastaavaa panosta (talon hankintaan) voitte nyt vedota osituksessa. Eli mies ei itsestäänselvästi saa puolta talosta, vaan jotakin vähemmän. Ota heti yhteys juristiin, tai pariinkin, ja kuulostele kenestä on apua.

      • nix_nax

        Taitava juristi ei tässä tapauksessa valitettavasti voi tehdä juuri mitään. Toki hän saattaa ehkä saada vastapuolen vapaaehtoisesti taipumaan puolta pienempään osuuteen pesän yhteenlasketusta netto-omaisuudesta.

        Puolisoilla lähtökohtaisesti on avio-oikeus kaikkeen toistensa omaisuuteen. Avio-oikeus realitoituu omaisuuden osituksessa siten, että varakkaampi puoliso antaa omastaan toiselle tasinkoa niin paljon, että puntit ovat tasan.

        Poikkeus tasajaosta saattaa tulla kysymykseen, jos siihen on avioliittolain 103b §:ssä tarkoitettu peruste. Osituksen sovittelu on poikkeus pääsäännöstä, joten sen varaan ei kannata paljon laskea. Perintöjen osalta sovittelu voisi tulla kysymykseen esimerkiksi tilanteessa, missä toisen puolison saama perintö on avio-oikeuden alaista samalla kun toisen perintöön saajan puolisolla testamenttiehdon mukaan ei ole avio-oikeutta.

        AL 103 b
        "Ositusta voidaan sovitella, jos ositus muutoin johtaisi kohtuuttomaan lopputulokseen taikka siihen, että toinen puoliso saisi perusteettomasti taloudellista etua. Osituksen sovittelua harkittaessa on otettava erityisesti huomioon avioliiton kestoaika, puolisoiden toiminta yhteisen talouden hyväksi ja omaisuuden kartuttamiseksi ja säilyttämiseksi sekä muut näihin verrattavat puolisoiden taloutta koskevat seikat.

        Ositusta soviteltaessa voidaan määrätä:

        1) että puoliso ei saa avio- oikeuden nojalla toisen puolison omaisuutta taikka että sanottua oikeutta rajoitetaan;

        2) että tietty omaisuus, jonka puoliso on ansainnut tai saanut puolisoiden asuessa erillään tai joka puolisolla on ollut avioliittoon mentäessä taikka jonka puoliso on saanut avioliiton aikana perintönä, lahjana tai testamentin nojalla, on omaisuuden osituksessa kokonaan tai osaksi oleva omaisuutta, johon toisella puolisolla ei ole avio-oikeutta;

        3) että omaisuus, johon toisella puolisolla ei avioehtosopimuksen nojalla ole avio- oikeutta, on omaisuuden osituksessa kokonaan tai osaksi oleva omaisuutta, johon toisella puolisolla on avio-oikeus.

        Osituksen sovittelua koskeva vaatimus voidaan tehdä joko osituksessa tai osituksen jälkeen. Kun sovitteluvaatimus tehdään osituksen jälkeen, on noudatettava, mitä osituksen moitteesta ja osituksen pätemättömäksi julistamisesta on voimassa."
        http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1929/19290234#L2P103b


    • Realman2

      Niinköhän?
      Laki avioerossa olevasta osituksesta on tehty juuri heikommin tienaavan hyväksi.
      Yleensä se on nainen. Yhteisenä aikana hankittu omaisuus menee puoliksi.
      Yleensä insinööri mies 6000 kuukausipalkalla on katkera kun omaisuus menee puoliksi 2000kuussa tienaavan hoitajan kanssa. 10vuoden yhteisen tulot on käytetty elämiseen ja varallisuuden kartoitukseen, myös mahdolliset perinnöt menevät puoliksi jos testamentti ei toisin määrää. Siis puoliksi

      Ikävä kyllä, juristien palkkaaminen syö vain teidän yhteistä omaisuutta ja tilanne ei muutu mihinkään. Ja talon hintana käytetään nykyistä markkina hintaa.
      Yritä nyt vaan neuvotella hinta millä miehesi tyytyy lähtemään.
      Ja me miehet rakennetaan omin käsin ja sukulaisten avulla se omakotitalo josta vaimo saa tasan puolet jos ero tulee, näin se on

    • Kiireesti asialle

      Onko äitisi elossa, tehkää kauppakirjaan vielä lisäehto, jossa kaupassa saatuun omaisuuteen ei ole olevilla eikä tulevilla puolisoilla avio-oikeutta. Lisäyksessä kerrotte että on jäänyt silloin epähuomiossa pois. Kannattaa laatia huolella, vaikkapa pankin lakimies.

      Nyt kiireesti asialle, ennekin avioeroa on laitettu millään tavalla vireille, puheet siitä eivät riitä.

    • Reallman2

      Ei herran jumala, nyt on mennyt testamentti ja kauppakirjat sekaisin.

      Kauppakirja tehdään virallisen kaupanvahvistajan läsnä ollessa ja hänelle jää siitä kopio. Ei sitä voi niin vain muutella.
      Ja tuollainen lisäys ei ole laillinen. Muutenhan jokainen avioeroa ennustava ostaisi talot ja mökit tuollaisilla lisäyksillä kauppakirjoihin.

      Testamenttiin voi laittaa lasten puolisot etua saamattomiin ja kannattaakin laittaa.

    • Varmasti voi

      Kyllä sitäkin kauppakirjaa voidaan täydentää tarpeen vaatiessa, tietenkin vaatii samanlaisen menettelyn kuin alkuperäinen, kannattaa todella mennä lakimiehen juttusille.

      Ei tietenkään ole mahdollista mihin tahansa tehdä tällaista muutosta, mutta tässähän oli kyse oman kotitalon lunastaminen äidiltä.

      • "Varmasti voi" jakaa nyt hevosmiesten tietotoimiston "tietoa".

        Kauppakirjassa ei voi kyseistä ehtoa lainkaan olla. Sellainen ehto voidaan asettaa VAIN lahjakirjaan ja testamenttiin. Lahjakirjasta "unohtunutta" ehtoa ei voida jälkeenpäin lisätä.


    • Realman2

      Höpöhöpö
      Nainen OSTI talon äidiltään. Ja avioliiton aikana hankittu( yleensä ostamalla) omaisuus on YHTEISTÄ ilman avioehtoa.

      Mitä Helvetin väliä sillä on keneltä talo oli OSTETTU.
      Tyypillinen nainen joka ajattelee että tunne voittaa lain.
      Oletko vähän tyhmä, luuletko että pankin lakimies tekee asioita joilla saadaan aviomiehen omistusoikeus mitätöidyksi ???

      Jos näin olisi niin yksikään nainen ei saisi erossa puolia yhteisestä omaisuudesta.

      Tässä venkoilu neuvo aloittajalle. Myy talo takaisin äidillesi ja laita rahat piiloon.
      Ja sitten asut talossa aikasi äitisi vuokralaisena. Olettaen että eroa ei ole laitettu vielä vireille.

    • Kuittien tärkeys

      Realman2 olet totisesti tietämätön asioista.

      Tietysti olisi kiva aina toista tuossa erotilanteessa rahastaa, mutta se on väärin. Tässäkin on kyse lunastuksesta, joka voitaisiin rinnastaa ennenaikaiseen perintöön ja näinolen myös asettaa avio-oikeuden ulkopuolelle, lauseke on varmasti jäänyt aivan epähuomiossa pois kauppakirjasta.

      Tiedän hyvin paljon tehtyjä lisälausekkeita, jotka ovat jääneet aikanaan pois ihan epähuomiossa ja tietämättömyydestäkin.

      Kuitein voi kaiken todistaa, jopa senkin mistä varoista ostos on rahoitettu.

      • >>Tässäkin on kyse lunastuksesta, joka voitaisiin rinnastaa ennenaikaiseen perintöön ja näinolen myös asettaa avio-oikeuden ulkopuolelle, lauseke on varmasti jäänyt aivan epähuomiossa pois kauppakirjasta.


    • Realman2

      Pöljä!!!

      Ennakkoperintä on yhteistä omaisuutta jollei testamentissa ole mainittu toisin.

      Valehtelia!!!
      Et tiedä HYVIN paljon tehtyjä lisälausekkeita. Hätävalheen minäkin tunnistan.

      Tyhmä/ tietämätön.
      Se on ihan sama miten/kenen tililtä yhteistä omaisuutta on hankittu.

      • >>Ennakkoperintä on yhteistä omaisuutta jollei testamentissa ole mainittu toisin.


    • niintainäin

      Paras jättää asia juristin huomaan. Jos mies ei ole omalla toiminnallaan hankkinut taloa, vain ostellut ja maksellut päivittäistavaroita ja esim. sähkölaskuja, niin ei vaimon kotitalo todellakaan kuulu hänelle juridisesti. Jos velassa ja/tai kauppakirjassa olisi molempien nimi, asia olisi eri.
      Aiemmin esitetty esimerkki sairaanhoitaja- insinööri, varmaan nainen on pienestä palkastaan maksellut päivittäistavaraostokset ja lähes kaikki lasten menot sekä ollut ehkä vuosia pois työelämästä perheen perustamisen takia. Tällöin on aivan oikein että miehen varallisuudesta maksetaan tasinkoa vaimolle. Mutta aloittajan tapauksessa sympatiat eivät ole miehen puolella.
      Nainen joka lähtee lasten kanssa uutta elämää aloittelemaan "tyhjästä" tarvitsee jonkin verran alkupääomaa esim. asunnon hankintaan, sehän on itsestäänselvää.

    • Realman2

      Huoh, ei näköjään mene jakeluun, yritän vielä vääntää rautalangasta.
      1 avioliiton aikana hankittun omaisuus on YHTEISTÄ Velat ovat sen jonka nimissä ne ovat. Toki korvamerkitty esim asuntolaina otetaan osituksessa huomioon.
      2 Tästä voi poiketa vain mikäli on juridisesti pätevät asiakirjat kuten avioehto.
      3 Kaikki omaisuus jaetaan PUOLIKSI parin kesken avioerossa jos muuta ei sovita.
      4Sillä ei ole mitään merkitystä kumman nimissä omaisuus on tai kumpi sitä on enemmän maksanut. Siis ei mitään merkitystä, puhutaanhan YHTEISESTÄ omaisuudesta.
      5 Ei avioerossa ole tarkoitus jakaa omaisuutta reilusti, vaan PUOLIKSI.
      6 Kävin vielä nopasti finlex.fi katsomassa lakitextiä ja kyllä se käytäntöä myötäili.
      7 Useita avioero osituksia seuranneena, voin sanoa että käytäntö on juurikin se mitä olen sanonut .

      • Olisi parasta, että Realman2 ottaisi paremmin selvää asioista ennen kuin tulee "tietojaan" tänne jakelmaan!



      • Realman2
        nix_nax kirjoitti:

        Olisi parasta, että Realman2 ottaisi paremmin selvää asioista ennen kuin tulee "tietojaan" tänne jakelmaan!

        Höpöhöpö
        Tänne voi tulla kirjoittamaan oman mielipiteensä ihan miten kukin haluaa.
        Ei kai kukaan järkevä ihminen ole kovin tosissaan täällä?
        Kina on siitä, saako exrouva pitää yksin talonsa ja ei joudu maksamaan talosta ositusta exherralle. Minun mielestäni ja lähipiirini avioeroja seuranneena.

        Nainen joutuu maksamaan ositusta ja omaisuus laitetaan puoliksi.

        Ja sinulle nix_nax olisi selvempää jos kaikki vastaisivat alas, niin olisi helpompaa katsoa aina viimeiset kirjoitukset, tämä on tosin vain oma mielipiteeni


      • nix_nax
        Realman2 kirjoitti:

        Höpöhöpö
        Tänne voi tulla kirjoittamaan oman mielipiteensä ihan miten kukin haluaa.
        Ei kai kukaan järkevä ihminen ole kovin tosissaan täällä?
        Kina on siitä, saako exrouva pitää yksin talonsa ja ei joudu maksamaan talosta ositusta exherralle. Minun mielestäni ja lähipiirini avioeroja seuranneena.

        Nainen joutuu maksamaan ositusta ja omaisuus laitetaan puoliksi.

        Ja sinulle nix_nax olisi selvempää jos kaikki vastaisivat alas, niin olisi helpompaa katsoa aina viimeiset kirjoitukset, tämä on tosin vain oma mielipiteeni

        >>Tänne voi tulla kirjoittamaan oman mielipiteensä ihan miten kukin haluaa.


      • eijaK

        Realman2
        "avioliiton aikana hankittun omaisuus on YHTEISTÄ"

        Eikä muuten ole! Avioliittolaista lainattua:

        "Se omaisuus, joka puolisolle kuuluu avioliittoa solmittaessa, jää avioliiton solmimisen jälkeenkin hänen omaisuudekseen. Samoin omaisuus, jonka puoliso hankkii avioliiton aikana tai saa perintönä taikka lahjana, on yksin hänen omaisuuttaan."


      • eijaK kirjoitti:

        Realman2
        "avioliiton aikana hankittun omaisuus on YHTEISTÄ"

        Eikä muuten ole! Avioliittolaista lainattua:

        "Se omaisuus, joka puolisolle kuuluu avioliittoa solmittaessa, jää avioliiton solmimisen jälkeenkin hänen omaisuudekseen. Samoin omaisuus, jonka puoliso hankkii avioliiton aikana tai saa perintönä taikka lahjana, on yksin hänen omaisuuttaan."

        Ei tuo nyt kuitenkaan lainaus avioliittolaista ole, kuten esität. Toki lain sisältö on oikein kerrottu. Eilen opastin samaa nikkaria ja annoin linkin avioliittolain säännöksiin. Kas tässä vielä:

        "Tässä pika-apua: avioliittolain 34 ja 35 pykälät.
        http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1929/19290234#L2P34"


      • jkghkg
        nix_nax kirjoitti:

        Ei tuo nyt kuitenkaan lainaus avioliittolaista ole, kuten esität. Toki lain sisältö on oikein kerrottu. Eilen opastin samaa nikkaria ja annoin linkin avioliittolain säännöksiin. Kas tässä vielä:

        "Tässä pika-apua: avioliittolain 34 ja 35 pykälät.
        http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1929/19290234#L2P34"

        "Toki lain sisältö on oikein kerrottu."

        Tuo edellinen lainaus oli oikeus.fi -sivustolta, näkyi olevan oikein ;).


      • jkghkg kirjoitti:

        "Toki lain sisältö on oikein kerrottu."

        Tuo edellinen lainaus oli oikeus.fi -sivustolta, näkyi olevan oikein ;).

        Saattoipa ollakin, muttei avioliittolaista, kuten väitettiin. Tässä vielä linkki avioliittolakiin: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1929/19290234#L2P34


    • Realman2

      Hups, lipsahtikin väärä neuvo.
      Jos asunnon myy ennen avioeroa niin, koska se on ollut perheen käytössä.
      Se otetaan osituksessa huomioon vaikka olisikin ollut vain toisen nimissä.

      Tämäkin on osoitus siitä että on vaikea venkoilla osituksen suhteen

    • mek

      Paras neuvo on että hommaa hyvä lakimies joka on perehtynyt avioeroihin niin tasinkoa voidaan pienentää jos on hyvät perustelut.

    • älä anna periksi

      Aloittajalle. puhut henkilökohtaisesta lainasta taloa vastaan. Kenen nimissä talo on?
      Onko lainhuudatus teidän kummankin nimissä? Jos on, niin sitten olet vähän heikoilla.
      Kerronpa oman tapaukseni tässä. Me ostimme exän kanssa talon yhdessä lainhuudatus laitettiin kummankin nimiin. Exällä oli henkilökohtaisia velkoja ajalta ennen meidän avioliittoa ja ne kiinnitettiin talolainaan, jotta hän sai puhdistettua nimensä.

      Hän alkoi kuitenkin söhläämään jonkavuoksi käskin hänen muuttaa pois talosta, emme hakeneet avioeroa koska päätimme pitää ajattelutaokoa avioliiton aikana. KUitenkin ennen kun hän muutti vaadin hänen suostuun siihen että lainhuudatus muutetaan minun ja lasten nimiin. Hän suostui.

      Kolmen kuukauden kuluttua hän halusi kuitenkin palata. Suostuin, ja niin hän muutti takaisin. Hän kuitenkin halusi noin vuoden kuluttua erota.
      Tai siitä tuli on/off juttu jota kesti vielä kolme vuotta. Tuona aikana hän asui omassa asunnossaan ja minä lapsi omassa .Kun sitten viimein selvisi, että ei palaa enää ja avioliittoo oli ohi. Eron aikana ei oltu ositusta tehty ja nyt sitten minä vaadin osituksen tehtäväksi koska halusin olla varama, että hällä ei mitään tekemistä talossani jos minulle sattuisi jotain. Hän vastusti mutta joutui kuitenkin myöntyyn. Hän oli jopa laskenut summan jonka minun olisi hänelle pitänyt maksaa talosta. Loppujenlopuksi hän ei saanut mitään.
      .
      Minulla oli todisteet hänen henkilökohtaisten velkojen kiinnityksestä taloon oston yhteydessä. Sitten se että hän oli suostunut lainhuudatuksen muuttamiseen minun ja lapsen nimiin oli asioita joihin vedottuani hällä ei mitään tekoa talossa.

      Kehoitan siksi hakeen jokaisen paperin jonka olet hänen kans allekirjoittanut.

      • niin ja

        hanki hyvä avioerojuristi.


      • niin ja vielä
        niin ja kirjoitti:

        hanki hyvä avioerojuristi.

        toivottavasti lainhuudatus on äitisi nimissä.


    • ykyöy

      Eikö laissa ollut kohtuullistamispykälä. Jos toinen on huomattavasti isommalla summalla panostanut yhteiseen kotiin ja elättänyt, niin ei kai silloin toinen saa puolta tai voihan vedota siihen että on esimerkiksi kotii-isä ja tehnyt työtä perheen eteen. Ostitko talon ennen vai jälkeen naimisiin menon? Tarvitset hyvän juristin, eikö teillä kauppakirjoissa ole pykälää mm. suvun omistuksesta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      482
      3485
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      462
      3411
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      140
      2986
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      164
      2282
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      8
      2150
    6. 211
      1562
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1387
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      98
      1271
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      91
      1270
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1090
    Aihe