Hälso-/sjukvård på eget modersmål?

Marzu88

Hej!

Jag håller som bäst på att skriva på mitt Pro Gradu arbete och skulle nu vilja få igång en bra diskussion om hur man blir bemött inom sjukvården: helt enkelt Får man hälsa-/sjukvård i Finland på sitt eget modersmål?

Svaren och Nicknames kommer inte att publiceras någonstans, utan de kommer enbart att analyseras av mig. Hoppas så många som möjligt kan svara, diskutera och berätta om sina erfarenheter, så att vi får igång en bra diskussion.

Tack på förhand!

13

60

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • patient

      Det är lottovinst om man träffar på en läkare som behärskar svenska ,också på tvåspråkiga orter,konstigt nog kan ambulanspersonalen och sjukskötarna för det mesta också svenska.Ofta är ju läkarna utländska och talar dessutom en annorlunda finska än den som vi finlandssvenskar är van vid.

    • patient

      På YLE svenska är det ofta diskussioner om brister i svenskspråkig sjukvård med mycket kommentarer.Finns kanske kvar i arkivet.

      • tvåspråkigort

        När jag för några år sedan led av svår depression(också intagen på sjukhus ) då var min egen läkare från Ryssland.Det var nog väldigt,väldigt svårt att tala om hur det känns på ett främmande språk som ju finskan är för mig.Läkaren talade inte svenska.


    • Marzu88

      Tack för era svar hittills.... Mycket intressant att läkarspråken varierar så. Och tack för Yle tipset, jag skall genast gå och kolla! :)

      • 228w

        Också på lokala tidningar är det ofta insändare om hur folk blir bemötta redan när de ringer till nödcentralen,det har ju hänt att folk blir bortkopplade när de talar svenska.Eller hur det känns att föda barn på finska,Ekenäs BB stängdes ju och snart går Borgå BB samma öde till mötes.Visst finns det barnmorskor som talar svenska men ibland är alla upptagna och då får man nöja sig med finskspråkiga.


    • Marzu88

      Om ni inte får service inom sjukvården på eget modersmål så hur går ni till väga? och ifall det inte finns någon svenskspråkig person på jobb, hur försöker ni bli förstådda?

      • östnyland

        För det mesta vet man ju hur situationen är på ens hemort,man försöker få någon släkting eller vän med sig som talar bättre finska.Vid akuta fall måste man bara försöka klara sig,oftast så finns det ju ändå någon bland personalen som behärskar svenska.Man kan ju också försöka med engelska.Man anpassar sig.


      • blirdyrt

        Ungdomar och medelålders klarar sig någorlunda,vi har alla haft pakkosuomi i skolan.För svenskspråkiga åldringar från någon liten by på landsorten är det värre.,de har i princip levt sitt lev på svenska och aldrig behövt finska förrän vid läkarbesök.Många använder sina sparslantar till privatläkare,då vet man att man får tala svenska med sin läkare.


      • morot
        östnyland kirjoitti:

        För det mesta vet man ju hur situationen är på ens hemort,man försöker få någon släkting eller vän med sig som talar bättre finska.Vid akuta fall måste man bara försöka klara sig,oftast så finns det ju ändå någon bland personalen som behärskar svenska.Man kan ju också försöka med engelska.Man anpassar sig.

        På Karleby sjukhus satsar man på kurser i svenska för personalen och språktillägg.Så borde det vara på alla tvåspråkiga orter.


    • Marzu88

      Är det alltid 100% möjligt att få svensk service hos privata läkare? Har ni märkt på privata mottagningar att läkarna inte kunnat svenska trot att det kanske på deras namnlapp finns en svensk flagga eller att det på Internet står att de kan tala det andra inhemska språket?

      • borgåbo

        När man beställer tid måste man be om en läkare som faktiskt behärskar svenska.På tvåspråkiga orter lyckas det nog.


    • storförbrukaren

      Har bott på finskpråkiga orter de senaste 20 åren. Är i ett sådant lägeatt jag är "storförbrukare" av hälsovården. Under de tre senaste åren har jag vistas på flera olika sjukhus och vårdinrättningar. Min vård har skett på grundnivån m a o hälsostation, centralsjukhus och universitetssjukhus. Har flera operationer bakom mig och p g a sjukdomen haft flera veckors vård på avdelningar. Endast en gång har jag mött en läkare som talade svenska med mig i samband med en "mindre trevlig" undersökning som tog en längre tid. Denna läkare hade inte svenska som modersmål men hade lärt sig svenska i Svergie då han delvis skötte sin utbildning där.
      När man har svåra smärtor och går igenom en egen livskris skulle det nog vara viktigt att få vård på sitt egna modersmål. Kan ändå konstatera, att för mig har det varit viktigare, att jag blir bemött som människa inom vården, får förståelse. bra info etc oberoende språktillhörighet. Har inte haft ork och kapacitet till, att börja kräva vård på svenska. Tror att jag skulle ha upplevts som väldigt besvärlig då. Men, ser ändå med oro på framtiden, vill nog ha vård på eget modersmål sedan, när jag kanske inte mera klarar av att förstå vad som händer runt omkring mig, etc.

      • manblirettpaket

        Där är ju den risken när man drabbas av olika minnessjukdomar att ens modersmål är det enda som man mera behärskar trots att man kanske kunnat många främmande språk.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mikko Leppilampea epäillään seksuaalisesta ahdistelusta

      Tämä on ilon päivä 😁
      Kotimaiset julkkisjuorut
      107
      2062
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      56
      1936
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1885
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1667
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      20
      1598
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      12
      1398
    7. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      26
      1330
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      11
      1326
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      15
      1311
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1252
    Aihe