Hallinto-oikeus tunaroi, anteeksi tuomaroi

nix_nax

IL 18.2.
"Hämmentävä oikeuspäätös: Autoilija merkkasi oikean saapumisajan - teki väärin.
Hallinto-oikeus hylkäsi autoilijan valituksen pysäköintivirhemaksusta.
Hallinto-oikeus katsoi, että parkkikiekkoa oli käytetty väärin.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun autoilija ajoi autonsa parkkiin vuoden 2013 lokakuussa kello 18.50. Paikalla pysäköinti oli sallittu enintään kolmen tunnin ajan kello 8-17 välisenä aikana pysäköintikiekkoa käyttäen. Autoilija oli merkinnyt kiekkoonsa saapumisajaksi kello 7.00/19.00.

Seuraavana aamuna autoilijan tuulilasissa odotti pikavoitto. Pysäköinnintarkastaja oli määrännyt autoilijalle pysäköintivirhemaksun kello 9.41 vedoten kiekon käyttövirheeseen. Tarkastaja perusteli virhettä sillä, että saapumisaika oli merkitty kiekkoon vastoin määräyksiä.

Autoilija valitti pysäköintivirhemaksusta Itä-Suomen hallinto-oikeuteen, joka kuitenkin hylkäsi valituksen. Oikeuden mukaan aikarajoituksen voimassaoloajan ulkopuolella kiekkoa ei tarvitse käyttää, eikä siihen sovelleta kiekon käyttöä koskevia määräyksiä.

Kolmesta hallinto-oikeuden tuomarista yhden mielestä pysäköintivirhemaksu olisi kuitenkin pitänyt kumota. Tuomarin mukaan saapumisaikaansa seuraavan tasatunnin kiekkoon merkinnyt autoilija olisi voinut päätellä, että autoa voi pitää pysäköitynä vielä seuraavana päivänä kello 8-11.

Yhden tuomarin eriävä mielipide ei kuitenkaan riittänyt kumoamaan pysäköintivirhemaksua, joten autoilijan oli maksettava saamansa pikavoitto."

Hallinto-oikeus vetosi tieliikennelakiin, jonka mukaan rajoituksen voimassaolon päättymisen jälkeen pysäköintiaika pitäisi laskea kellonajasta, jolloin rajoitus tulee voimaan. Oikeus siis katsoi, että autoilijan olisi pitänyt merkitä kiekkoonsa saapumisajaksi vasta kello 8 seuraavana aamuna."

Mitähän tieliikennelakia Itä-Suomen hallinto-oikeuden hallinto-oikeuden kaksi tunaria, anteeksi tuomaria, oikein ovat lukeneet? Finlexistä ainakaan ei löydy muuta kuin alla oleva säännös:

TLL 2:28a.2
"Pysäköintikiekko on pysäköinnin ajaksi sijoitettava näkyvään paikkaan autossa ja siihen on merkittävä saapumisaika siten kuin liikenneministeriö tarkemmin määrää."
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1981/19810267#L2P28a

Liikenneministeriön päätöksen mukaan taas pysäköintikiekkoon on saapumisajaksi merkittävä pysäköinnin alkamista seuraava tasa- tai puolitunti siitä riippuen, kumpi ajankohta on aikaisempi. Lisäkilpien 856a ja 856b (pysäköintikiekon käyttövelvollisuus) selityksen mukaan jos aikarajoitus on voimassa vain tiettynä aikana ja ajoneuvo on pysäköity aikana, jolloin rajoitus ei ole voimassa, sallittu pysäköintiaika lasketaan alkavaksi silloin, kun rajoitus seuraavan kerran tulee voimaan.

Liikenneministeriön päätös ei siten muuta asiaa miksikään: saapumisajaksi tulee (tai ainakin voidaan) merkitä pysäköinnin alkamista seuraava tasa- tai puolitunti. Merkitystä saapumisajasta riippumatta sallittu pysäköintiaika lasketaan alkavaksi siitä, kun rajoitus seuraavan kerran tulee voimaan.

Turun hallinto-oikeus on antanut 19.3.2013 antanut vastaavassa tapauksessa oikean ratkaisun: "Koska tieliikennelain 28a §:n säännökseen tai edellä mainittujen lisäkilpien selitykseen ei sisälly määräystä siitä, että kiekkoon olisi rajoitusajan ulkopuolella pysäköitäessä merkittävä jokin muu kuin liikenneministeriön päätöksessä määrätty saapumisaika, A ei ollut syyllistynyt pysäköinninvalvonnasta annetussa laissa tarkoitettuun pysäköintivirheeseen. Pysäköintivirhemaksu oli näin ollen poistettava."

Kun siis Itä-Suomen tunarit, anteeksi tuomarit, vahvistivat lappuliisan tuomion, he antoivat malliesimerkin siitä, miten tuomioistuimessa voi hulluimmillaan käydä.

19

185

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 16-7

      Täh, mitä ihmettä tuossa on. Päätöksestä voi valittaa. Ei juridiikka ole matematiikkaa, vaan mielipiteitä, kuten tapaus Auerkin osoittaa. Syyllinen, syytön, syyllinen, syytön...jne. Viimeisen sanan sanoja ratkaisee.

      • Olipa taas palstan ite-tietäjälle tyypillinen kommentti. Tietysti päätöksestä voi valittaa, siitähän kysymys ei ollut. Kysymys oli siitä, että päätökseksi voi näköjään tulla mitä vain, vaikka laki on täysin selvä. Ei tuon jutun ratkaisussa ole mielipiteellä mitään sijaa.

        Ite-tietäjän kommentti osuu täydellisesti harhaan, kun hän ottaa vertauskohdaksi Auerin tapauksen. Siinä kun jutun ratkaisu perustuu kokonaan näytön harkintaa. Parkkisakkojutussa ei näytöllä ja sen harkinnalla ole mitään osuutta tuomion sisältöön.

        Se, joka ei tätä eroa näe, on joko (...) tai umpisokea.


      • Tutkija-Täti
        nix_nax kirjoitti:

        Olipa taas palstan ite-tietäjälle tyypillinen kommentti. Tietysti päätöksestä voi valittaa, siitähän kysymys ei ollut. Kysymys oli siitä, että päätökseksi voi näköjään tulla mitä vain, vaikka laki on täysin selvä. Ei tuon jutun ratkaisussa ole mielipiteellä mitään sijaa.

        Ite-tietäjän kommentti osuu täydellisesti harhaan, kun hän ottaa vertauskohdaksi Auerin tapauksen. Siinä kun jutun ratkaisu perustuu kokonaan näytön harkintaa. Parkkisakkojutussa ei näytöllä ja sen harkinnalla ole mitään osuutta tuomion sisältöön.

        Se, joka ei tätä eroa näe, on joko (...) tai umpisokea.

        Näin on, kun Suomen viisain on puhunut !! Kaikilta muilta, pulinat pois.


      • Tätikin vaan kaikin mokomin tervetuloa tänne pulisemaan jos pulisuttaa, ei se ole kiellettyä. Mutta ei ole kiellettyä myöskään todeta, että pulinat ovat höpinöitä, jos asia niin on. Vai onko tädistä?


      • Tutkija-Täti
        nix_nax kirjoitti:

        Tätikin vaan kaikin mokomin tervetuloa tänne pulisemaan jos pulisuttaa, ei se ole kiellettyä. Mutta ei ole kiellettyä myöskään todeta, että pulinat ovat höpinöitä, jos asia niin on. Vai onko tädistä?

        Suomen viisaimmaksi nix_nax´lla on se paha vika, että hänen on pakko saada joka asiassa viimeinen sana.


      • Ei ole kysymys viimeisestä sanasta, vaan höpinöitten osoittamisesta höpinöiksi. Jos pulisija jatkaa höpinälinjallaan, lukijoiden palvelua on, että joku - vaikkapa nix_nax - osoittaa pulinan höpinäksi. Muutoin joku hyväuskoinen voisi jäädä siihen käsitykseen, että pulisija nyt viimeiseillä höpinöillään olikin osunut oikeaan.

        Täti näyttää olevan niitä, joille tärkeintä ei ole se, mistä pulistaan, vaan se, kuka pulisee. Kun huomautin nm. "16-7":n ihmettelyn perusteettomuudesta, tädillä ei ollut mitään pulisemista itse asiasta eli aiheettoman parkkisakon määräämisesta, mutta pulista vain piti.

        Mutta jos täti edelleenkään ei halua itse aiheesta pulista, vaan siitä, että nix_nax haluaisi viimeksi pulista, niin täti on hyvä vain, saat kyllä ainakin minun puolestani ne viimeiset puolinat.


      • Lisätään soppaan vielä Iltalehden tuoreet pulinat. Tänään perjantaina sielläkin on huomattu, että täsmälleen samanlaisesta "rikkeestä" oli Turun hallinto-oikeus aikaisemmin antanut päinvastaisen eli pysäköijän maksusta vapauttavan = oikean tuomion (mihin kommentissani olin viitannut).
        IL
        "Hallinto-oikeudet näyttävät tulkitsevan hämmästyttävän eri tavalla parkkikiekon käyttöä."
        http://www.iltalehti.fi/autot/2015021919224103_au.shtml


      • Tutkija-Täti

        Mutama viikko takaperin nix_nax julkaisi kuvansa. Jos se on vähänkin tuore, niin melko nuori mies on kyseessä.
        Ihmetystä herättää se, ettei näin viisasta ole pyydetty vähintään KKO:n prsesidentiksi ?


      • Täti voisi ihmettelysä asemesta olla aktiivinen ja tehdä KKO:lle tätä tarkoittavan vinkkauksen. Nythän presidentin posti on pian jaossa, jos Pauliine Koskelo hakemuksensa mukaisesti valitaan EIT:n tuomariksi.

        Eikö täti ole huomannut, että rekisteröityjen nikkien kuvat on typerän "uudistuksen" jälkimainingeissa palautettu, tosin huomattavasti alkuperäisestä typistettyinä? Kuva kyllä on koht. tuore, 3-4 vuoden takaa, ja kuten näkyy, harmaahapsi en ole. En silti aivan nuorukaisestakaan enää käy. Mutta KKO:ssa se lienee vain etu.

        Tädille bonuksena vähän kielenhuoltoa: tädin viimeisen virkahduksen loppuun ei kuulu kysymysmerkkiä, vaan piste tai huutomerkki!


      • Tutkija-Täti

        Hyvä, kun kerroit. Täti on sinua huomattavasti vanhempi, jo ennen sotia syntynyt. Ei silloin tädin lapsuudessa ja nuoruudessa köyhät kouluja tädin syntymämaisemissa käyneet (Suojärvellä). Hyvä, kun monen reputtamisen jälkeen aan yo:ksi pääsi.Oikeustieteellinenkin oli vain Helsingissä. Kuulin kyllä, että sisään pääsee, kun osaa mennä Porthanian pyöröovesta oikealla hetkelle kompastumatta sisään. Mutta sekin jäi. Sen vuoksi tädillä on suuria puutteita sekä tekstin ymmärtämisessä, että oikeinkirjoituksessa.


      • Älähän nyt tätiseni ota kovin raskaasti pikku ohjaustani. Kyllä sinun suomen kielesi täysin ymmärrettävää on, enkä tekstin ymmärtämisessäkään suuria puutteita ole kohdallasi havainnut. "Pulinoissa" vähän pieleen menit, mutta en siitä sinulle kaunaa kanna. Toivottavasti et sinäkään. (Niitä kaunaisia täällä ilmankin riittää vaikka muille palstoille jakaa.)


      • Tutkija-Täti

        Minä olen taas pitkävihainen, enkä hyväksy, että Suomen viisain sortuu ivaamaan sellaista, joka on hänen kanssaan jostain asiasta eri mieltä.


      • Suomen viisaimman ymmärrän, mutta sitä en ymmärrä, kumpaa tädin mielestä olen ivannut, 16-7:ää vai Tutkija-Tätiä - vai molempia. Ja miten?

        Jos kommentti on niin pöhkö (ja agressiivinen) kuin 16-7:llä ("Täh, mitä ihmettä tuossa on. Päätöksestä voi valittaa. Ei juridiikka ole matematiikkaa, vaan mielipiteitä, kuten tapaus Auerkin osoittaa.") niin ei se mielestäni "ymmärtäväisempää" vastinetta ansaitse.

        Entäpä tädin oman silmän malka, sitäkö täti ei osaa nähdä? Kai se vaatisi peiliin katsomisen.

        < "Näin on, kun Suomen viisain on puhunut !!"
        Oliko tuo tädin rehellinen mielipide? Vai oliko tädin tarkoitus ehkä ivata? Entäpä huutomerkit, vallan kaksin kappalein, mitähän niillä terkoitettiin ilmaista?

        < "Kaikilta muilta, pulinat pois."
        Kuka noin on sanonut? En minä ainakaan? Tädiltä väärä todistus lähimmäisestä!

        < "nix_nax´lla on se paha vika, että hänen on pakko saada joka asiassa viimeinen sana."
        Jälleen väärä todistus. Kuten yllä olen kertonut, palvelen lukijoita oikaisemalla väärät tiedot ja väitteet niin kauan kuin niitä edes jotenkin järkevästi esitetään. Jos asia menee pelkäksi vänkäämiseksi, jätän areenan vänkääjälle.

        < "Suomen viisain sortuu ivaamaan sellaista, joka on hänen kanssaan jostain asiasta eri mieltä."
        "Ivaamisesta" jo edellä sanoin. Jälleen täti antaa ikävällä tavalla väärän todistuksen esittäessään, että muka kohtelisin huonosti sellaista, "joka on jostain asiasta kanssani eri mieltä".

        En kohtele huonosti ketään, joka perustelee erilaisen mielipiteensä kunnon argumentein. Päin vastoin, tällainen debattihan juuri olisi toivottavaa. Mutta en kovin pitkään jaksa vatvoa asiaa sellaisen kanssa, joka vänkää vänkäämistään, pystymättä esittämään kantansa perusteeksi muuta kuin mielipiteensä taikka toistamansa väärän tulkinnan asiasta, missä hänen ymmärryksensä vastoin hänen omaa luuloansa ei ole aivan parasta tasoa. Silloin saatan lopulta todeta, että helmien heittäminen saa osaltani nyt riittää.

        Minusta täti vaatii vähän liikaa, jos minun pitäisi esiintyä pyhimyksenä jakelemalla viisaita neuvoja ja ottamalla nöyrästi vastaan vaikkapa edellä olevan 16-7:n "ihmettelevän" kommentin (joka kuitenkin on aivan lievimmästä päästä).

        Jos täti lukisi tätä palstaa vaikkapa tämän vuoden alusta, täti näkisi, että täällä on ns. tavallisiin tallaajiin todella pilkallisesti suhtautuvia - ja että juuri nix_nax on se, joka näitä tölväistyjä on täällä puolustanut ja osoittanut ivaajien usein olleen itse väärässä tavallisia taaveja oikoessaan.

        Mutta kiitoksen takia en täällä ole, muutoin olisin jo vuosia sitten lopettanut. Monin verroin kiitoksia enemmän täällä palkitaan solvauksilla. Nekään eivät minua hetkauta, kuten olen joillekuille kaunaisille todennut. Lopetan sitten, kun tämä ei minua enää huvita.


      • 16-12

        Mitä pitempi selitys, sen typerämpi.


      • Olipa hyvä argumentti, oikeaa Suomi24:n (jota myös suoli24:ksi mainitaan) keskivertovänkääjän tasoa: mitä lyhyempi, sitä fiksumpi.


      • kansalainen1
        nix_nax kirjoitti:

        Lisätään soppaan vielä Iltalehden tuoreet pulinat. Tänään perjantaina sielläkin on huomattu, että täsmälleen samanlaisesta "rikkeestä" oli Turun hallinto-oikeus aikaisemmin antanut päinvastaisen eli pysäköijän maksusta vapauttavan = oikean tuomion (mihin kommentissani olin viitannut).
        IL
        "Hallinto-oikeudet näyttävät tulkitsevan hämmästyttävän eri tavalla parkkikiekon käyttöä."
        http://www.iltalehti.fi/autot/2015021919224103_au.shtml

        Ja nyt Helsingin HAO on antanut Turun 2013 tuomiota vastaava päätöksen. 2011 olivat vielä eri mieltä
        Helsingin HAO 17.3.2015 15/0247/4

        http://www.oikeus.fi/hallintooikeudet/helsinginhallinto-oikeus/fi/index/hallintooikeusratkaisut/hallintooikeusratkaisut/1426771137870.html


      • Tässä tuon päätöksen perustelut:

        "Pysäköintivirheellä tarkoitetaan muun ohella pysäköintikiekon käyttöä koskevan säännöksen tai määräyksen vastaista menettelyä. A oli pysäköidessään noudattanut saapumisajan merkitsemistä koskevaa liikenneministeriön määräystä. Koska tieliikennelain 28 a §:n säännökseen tai edellä mainittujen lisäkilpien selitykseen ei sisälly määräystä siitä, että kiekkoon olisi rajoitusajan ulkopuolella pysäköitäessä merkittävä jokin muu kuin liikenneministeriön päätöksessä määrätty saapumisaika, A ei ollut syyllistynyt pysäköinninvalvonnasta annetussa laissa tarkoitettuun pysäköintivirheeseen. Pysäköintivirhemaksu oli näin ollen poistettava.

        Tieliikennelaki 28 a § 1 ja 2 mom

        Tieliikenneasetus 21 § ja lisäkilpien 856a ja 856b selitykset

        Liikenneministeriön päätös pysäköintikiekon käyttämisestä 2 § 1 mom

        Asian ovat ratkaisseet hallinto-oikeuden jäsenet Olli Kurkela, Matti Tamminen ja Taina Hakkarainen (t).

        Asian esittelijä Marjatta Orpana.

        Äänestys 2-1
        * * * * * * * * * * * * *
        Ratkaisu on ainoa oikea. Mutta se, että ratkaisu syntyi äänestyksen tuloksena 2-1 (Turussa 3-0, Itä-Suomessa toisin päin 2-1) ei todellakaan anna hyvää kuvaa tuomareiden tasosta. Olisi ollut mielenkiintoista nähdä vähemmistöön jääneen tuomarin perustelut sille, että kyseessä olisi ollut pysäköintivirhe.

        Nimimerkki 16-7:n alussa esittämä kommentti "Täh, mitä ihmettä tuossa on" on siinä mielessä oikeaan osuva, että ei näköjään pidä ihmetellä, että tuomioistuimista voi tulla millaisia päätöksiä tahansa. Vähän huonoa tuuria pysäköijällä, niin tuomio olisi ollut toisin päin 2-1.

        Lainaus lainkäytön emeritusprofessorin Jyrki Virolalaisen blogista:
        " Tuomareiden osaamistaso vaihtelee suuresti ja heikkoja tuomareita on yllättävän paljon.."
        https://www.blogger.com/comment.g?blogID=4730037517431095895&postID=3388874802046365354&page=1&token=1412410382661

        Puheena olevan kaltaisessa jutussa tuomareiden pätevyys ei maata kaada, kun väärän tuomion seuraamuksena on muutaman kympin rikemaksu. Mutta asia on toisin, kun panoksena on elinkautinen - tai vaikkapa "vain" 10 vuotta ja 7,5 vuotta vankeutta. - Millaiset tuomarit, sellaiset tuomiot. Hyvä tai huono tuuri tuomareiden suhteen siis voi ratkaista, oletko vapaa vai istutko elinkautista.


    • kuinkas

      Kyllähän se typerien tuomareiden virhe ottaa päähän ketä tahansa!
      Ajanhaaskausta se on kaikissa oikeusportaissakin. Se oli hyvää satojamvuosia nsitten pidetyissä käräjissä, että asioita ymmärtämätön vaihdettiin piankin asioita ymmärtävään.
      Nykyään se on todella vaikeaa. Vaikka kyllähän ne Jyväskylässä ehkä kymmenisen vuotta takaperin vaihtoivat pois tuomarin, joka sattui julkaisemaan totuuksia lehtikirjoituksella.
      Miehestä tuli sitten yksityisyrittäjä, asianajaja.

    • vavva

      Minä sain joskus Lohjan Sokoksesta vihreän kiekon ja käytin sitä Lohjalla asioidessani myöhemmin. Tästä tuli pysäköintisakko, koska oikea väri olisi ollut sininen.

      Puhutaanko enkkujen lehdistössä näistä asioista vai vain vauvoista?

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      429
      3003
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      102
      2344
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      363
      2082
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      155
      1923
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1787
    6. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1227
    7. 158
      1224
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1156
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      71
      1072
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      88
      947
    Aihe