Ensin perukirja, sitten jakokirja - MILLOIN?

Siims

1) Henkilö kuoli viime vuonna ja hänen jälkeensä tehtiin perukirja. Toinen perijöistä oli alaikäinen (täyttää ensi kesänä 18), jolloin jakokirjaa omaisuudesta ei laadittu, ainoastaan perukirja siihen hätään.
Verottajalla perukirja on ollut viime kesästä asti eikä ole vielä palautunut. Veroja ei siis ole vielä maksettu. Nyt maistraatti kysyy jakokirjaa alaikäisen holhoojalta. Syksyllä tehtiin anomus osittaisesta perinnönjaosta, jossa kumpikin perijäistä sai 20.000 e tämän vuoden puolella. Maistraatille piti tilittää kolme vuotta 2012, 2013 ja 2014. Rahat siis saatiin alaikäisen tilille vasta 2015 osittaisen jakokirjan pohjalta.
Pesään jää vielä omaisuutta. Alaikäisen puolelta käytimme edunvalvojan sijaista eikä tässä asiassa ole epäselvyyksiä, kaikki tapahtui lain mukaan. Vain varsinaista jakokirjaa ei ole tehty siis. Mikään laki ei varmaankaan määrää jakokirjan tekemisestä vai määrääkö?

Ensi kesänä perijä täyttää 18 ja jakokirja ajateltiin tehtävän sitten, kun ei enää tarvita sijaisia. Odotamme myös verottajalta tulevaa kuolinpesän osakkaiden verotuspäätöstä.

2 Erään tuttavani isä kuoli hänen ollessaan vain muutaman vuoden ikäinen. Perukirja oli tehty, mutta jakokirjaa ei. Kuitenkin hänellä on osuus erääseen asuntoon ja hänet on merkitty asunnon osaomistajaksi ao. isännöitsijätoimiston papereihin. Minkä pohjalta näin on voitu tehdä? Jakokirja on hänen tietojensa mukaan tekemättä.

Voiko hän tuon pesän osakkaana pyytää verottajalta isänsä perukirjan ja tehdä lopultakin jakokirjan vasta nyt, siis parinkymmenen vuoden jälkeen? Jakokirja on kai tehtävä, jos vainajalla oli omaisuutta? Jakokirja on tuttavani tietojen mukaan tekemättä siksi, että pesänhoitaja siirsi asiaa ja haluttiin, että kaikki pesän osakkaat olisivat täysi-ikäisiä. Papereita ei löydy, koska pesänhoitajaa ei tavoiteta.

7

71

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Elinajo

      Ovatko osituskirja ja jakokirja samat asiat? Käytetään vain eri nimityksiä, mistä se johtuu? Voiko jakokirjan tehdä vuosia myöhemmin kuin perukirjan. Ymmärtäisin, että näin voidaan tehdä, jos asiat ovat selvät. Miten on?

      • Näin_se_menee

        Ne ovat täysin eri asioita, siksi niillä on eri nimet.

        Ositus tehdään puolisoiden välillä (avioero-ositus) tai perillisten ja lesken välillä (jäämistöositus).

        Perinnönjaossa jaetaan kuolinpesän varat perillisten (yleensä lapset) kesken.

        Jakokirja tehdään silloin kun varoja jaetaan. Sitä ennen pitää tehdä ositus, jos vainaja oli naimisissa.


      • 9-6

        Pesän voi säilyttää jakamattomana vaikka vuosikymmeniä, jakokirja tehdään sitten kun pesä jaetaan.


      • regfdvc

        Kyllä, ja sitten kun tehdään, törmätään juuri aloituksen kaltaisiin ongelmiin. Varsinkin, jos jakamattomuuden syy on noinkin typerä kuin odottaa pienten lasten kasvavan täysi-ikäisiksi. Mitähän ihmeen sijaisia siinä on ajateltu käytettävän? Ei sillä alaikäisellä perijällä mitään sijaisia ole, ainoastaan edunvalvoja.

        Ammattitaidottomia isännöitsijöitä tietysti on. Mutta ei se pentu siitä asunnosta mitään omista, jos jakoa ei ole tehty. Vasta jaossa selviää de facto mitä omaisuutta kukin osakas saa. Siihen asti on vain pesän osakkuus. Välttämättä pentu ei tule koko asunnosta koskaan mitään omistamaankaan, jos jako hoidetaan sovussa, ja tilalle tulee muuta omaisuutta.


    • >>Varsinkin, jos jakamattomuuden syy on noinkin typerä kuin odottaa pienten lasten kasvavan täysi-ikäisiksi. Mitähän ihmeen sijaisia siinä on ajateltu käytettävän? Ei sillä alaikäisellä perijällä mitään sijaisia ole, ainoastaan edunvalvoja.<<

      Älähän isottele!

      1. Perittävä kuoli viime vuonna ja alaikäinen täyttää 18 vuotta ensi kesänä, joten ei aivan pienestä lapsesta ole ollut kysymys. Eikä jakokaan ole mitenkään poikkeuksellisesti viivästynyt, jos se ensi kesänä tehdään.

      2. Jos, kuten ap:n tapauksessa ilmeisesti, alaikäinen ja hänen edunvalvojansa (huoltajansa) ovat osakkaina samassa pesässä, edunvalvoja ei voi jaossa edustaa päämiestään (lasta), vaan tälle tarvitaan maistraatin määräämä edunvalvojan sijainen.

      3. Jos jako tehdään osakkaan ollessa alaikäinen, jaon joko tulee tehdä oikeuden määrämän pesänjakajan tai muussa tapauksessa jako edellyttää maistraatin hyväksyntää.

      • regfdvc

        Niin?

        Lue nix_nax aloittajan viestin 2-kohta uudelleen. Siinä oli kyse kahdestakymmenestä vuodesta. Mielestäni se on aika pitkä aika.

        Mutta takaisin aiheeseen: Miksi noiden mainitsemiesi seikkojen vuoksi olisi järkevää viivästyttää jakoa? Ei edunvalvojan sijaisen hankkiminen ja jaon hyväksyttäminen nyt niin vaikeita juttuja ole. Jos sillä vältytään kaikenlaisilta muilta viivästyksen tuomilta sotkuilta (kuten 2-kohdan kadonneet perunkirjat, väärät disponoinnit jne.), niin en näkisi kovin kalliina hintana.

        Kukin tietenkin tavallaan, eikä se kaksi vuotta (toisin kuin kaksikymmentä) nyt vielä niin pitkä aika ole, mutta eivät nuo mielestäni ole mitään järkeviä syitä tahallaan viivyttää jakoa. Heti vaan pois kuleksimasta ja koko homma kertaitkulla selväksi kun kaikki omaisuus on tallella, ja kaikki määräajat käytettävissä.


      • >>Miksi noiden mainitsemiesi seikkojen vuoksi olisi järkevää viivästyttää jakoa?<<

        1: Jos perittävä kuoli viime vuonna ja jako tehdään tänä vuonna, ei ole kysymys viivästyttämisestä laisinkaan.

        2: Järkevää on tehdä jako ilman ulkopuolisia päällepäsmäreitä, kun siihen ilman tarpeetonta pitkittämistä (alaikäisen täytettyä 18 v) on mahdollisuus. Kustannuksiakin säästyy.

        3. Et kommentissasi erotellut ap:n 1- tai 2-kohtia. Päin vastoin edunvalvojan sijaisesta motkottamisesi viittasi nimenomaan 1-kohtaan, missä aika perittävän kuolemasta jaon toteuttamiseen olisi ollut noin yksi vuosi. Miksi muuten puhut kahdesta vuodesta, etkö osaa vähennyslaskua?

        4. Mahdollisesti kadonneen perukirjan tilalle saa helposti hankituksi kopion.

        5. Asiat on hoidettava ajallaan, ei hötkyillen, kuten suositat ("Heti vaan pois kuleksimasta").


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Aikakone-yhtyeestä tuttu Maki Kolehmainen kuollut

      Kuoli tänään aamuyöstä nopeasti edenneeseen sairauteen. Hän oli 58-vuotias.
      Maailman menoa
      56
      2960
    2. Mites meillä nainen tämä yhteys

      Onko se yhteistä se kokemus siitä, että tunnemme syvästi toisemme? Tunnemme vetoa ja sielunyhteyttä, jotain kuin toisest
      Ikävä
      66
      1477
    3. Miltä kaivattusi näyttää

      Kehtaako esitellä kenellekään? 🤣🙆‍♂️
      Ikävä
      53
      1163
    4. Se viime kohtaaminen

      Oli naine vähän sellainen kohmea. Nopeasti yritin etsiä merkkejä sinusta mutta en saanut mitään ilmi. Ajattelin että ny
      Ikävä
      63
      1063
    5. Olen lihonut vähän

      Sekin nolottaa. Onneksi ei nähdä ihan heti. Ehdin palata ennalleni.
      Ikävä
      115
      957
    6. Ihan rakentavassa mielessä

      Haluaisin nainen kysyä sinulta ja myös itseltäni että mitä me oikein odotellaan? Olisiko aika jo käydä edes treffeillä?
      Ikävä
      74
      950
    7. Taidan olla ihan sairas

      Kun mietin jo meidän yhteisen lapsen nimeä 😄
      Ikävä
      89
      872
    8. Tiedät, että ottaisin yhteyttä heti

      Ja ihan kevyesti, jos vain tietäisin, että se on toivottua. Miehelle naiselta.
      Ikävä
      31
      751
    9. Miksi, siis miksi haluat kirjoitella minun kanssa?

      En vain oikeen ymmärrä. Onko sulla tylsää, vai mikä homma?
      Ikävä
      59
      748
    10. Toivoisin niin

      Että edes kerran heräisin vierestäsi uuteen aamuun.. 💔
      Ikävä
      40
      732
    Aihe