Isäni kuoli 12 vuotta sitten. Äiti oli kuollut aikaisemmin. Perunkirjat ym tehtiin silloin asianmukaisesti. Tila metsineen n. 25 ha jäi kuolinpesäksi jossa me 3 lasta olemme osakkaina. Ulkomailla asunut sisareni ei halua puhua kuolinpesän jakamisesta ollenkaan.
TAUSTAA:
Sisareni suostutteli isämme myymään hänelle 70 luvulla isohkon mökkipalstan jossa hän voi Suomen vierailullaan asustella. Hinta oli silloin nimellinen, n. 500 mk. Tontti on kaunis järvenrantatontti ison vesistön varrella. Hän rakensi sinne myöhemmin talviasuttavan talon kun muutti Suomeen takaisin.
Siskoni on nyt ehdottomasti vastaan tilan jakamista ilmeisesti sen takia jotta muut ei saa rantatonttia omansa naapurista. Hänen mielestään JOS tila jaetaan hänelle kuuluisi rantatontti NYT perintönä. Omistamansahan hän on OSTANUT eikä ole siis mikään ennakkoperintö.
Tilaan kuuluu vain kaksi rantatonttia joista toinen on huonorantainen ja varjoisa. Toinen, ihana, siskon rajanaapurissa. Kolmas siskomme tyytyisi pelkkään metsään koska ei halua riidellä ja omistaa mökin perheensä kanssa toisaalla.
KYSYMYS:
Kuuluuko sisarelleni toinen rantatontti perintönä vai voinko riitauttaa näin 30 vuoden päästä isän hyväntahtoisen eleen luovuttaa kaukana asuvalle tyttärelleen tontti tosi halvalla. Me kaksi muuta siskoa olimme silloin niin nuoria ettemme puuttuneet kauppaan.
Minä haluaisin myös sen rantatontin koska en ole voinut nauttia kotirannoista milloinkaan. Nyt olisi taloudellisesti mahdollista rakentaa mökki.
Huonon tontin voisimme myydä ja jakaa rahat.
Eli onko isän ja siskoni kauppa ihan kelvollinen tuolla aikanaan maksetulla hinnalla (500 mk) eikä sitä voi katsoa ennakkoperinnöksi vaikka tontin arvo on nyt n. 175 000 € eli leijonan osa koko tilasta.
Korostan vielä ettei kaupasta puhuttu muulle perheelle vaan sisko hoiti kaupan kaksi isän kanssa.
Sisko vaatii toista rantatonttia perinnöksi
18
104
Vastaukset
- 29292929
SIjoita 100egee vartin lakimiesneuvotteluun.
Alihintainen kauppa voidaan katsoa ennakkoperinnöksi ja siitä olisi ollut hyvä mainita silloin kun perukirjat tehtiin.
Voipi olla liian myöhäistä tai sitten ei.
Selviää jos otat asiantuntijaan yhteyttä. - 393939
Eipä sillä siskolla mitään oikeutta ole mitään tiettyä jäämistönosaa vaatia perinnöksi. Jos tuosta toisesta rantatontista ei sopuun päästä, niin lihoiksi ja rahat jakoon.
Ensimmäisen rantatontin osalta herää tietysti epäilys ennakkoperinnöstä tai peitellystä lahjasta, mutta kyllä se omaisuudensiirto sinällään lienee ihan pätevä silti. Toki se voi vaikuttaa siihen paljonko tämä sisko nyt on oikeutettu saamaan varsinaiseksi perinnöksi. Jos kerran se muodosti ison osan koko vainajan omaisuudesta, niin ei välttämättä enää mitään.
Mutta kuten 29292929 kertoo, satasella saat jostain jo parikymmentä minuuttia tai hyvässälykyssä jopa puoli tuntia lakimiesaikaa. Tuollaisissa summissa, mistä nyt tuossa jäämistössä puhutaan (alunperin jopa satoja tuhansia), se on aika pikkusumma. Minä en ainakaan ottaisi sieltä tonttia sukulaisten vierestä jos nyt jo eripuraa. Rahoiksi vaan ja ostaisin omani jostain parhaaksi katsomastani paikasta.
- Lellu_11
Taas mainostetaan. Älä ihmeessä soita tuohon numeroon.
Olet vaikeassa tilanteessa, jos sisko ei suostu sopujakoon. Silloin ainoa vaihtoehto saada kuolinpesä jaetuksi, on hakea pesänjakaaa. Miksi ette jakaneet 12 vuotta sittten isän kuoltua ?
Luulen, että ette voi tehdä enää mitään 40 vuotta tapahtuneelle siskon ja isän väliselle kaupalle. Sisko on mukana yhtä suurella osuudella perikunnassa kuin muutkin. Palstan tietäjät osannee vastata siihen.
Voit kertoa siskolle halukkuudestasi jakaa pesä ja ehdottaa kuinka ehdotat sitä jaettavaksi.
Jos hän vastustaa rantatontin antamamista jaossa sinulle, sen saaminen voi olla pitkässä puussa.- fredfs
Mihinkä numeroon? Mitä numeroa nyt tässä keskustelussa on mainostettu? Ajattelitko, että 29292929 tai 393939 olisivat lakipalveluiden numeroita? Kannattaa varmaan vähän paremmin lukea ketju läpi ennen kommentointia...
- Jotennii
Muistelen, että ennakkoperinnön osalta ei ole laissa vanhenemisaikaa. Mutta ongelmaksi noussee osoittaa noin vanhan kaupan sisältäneen lahjan. Nykyisellä tontin arvolla ei ole merkitystä ja kesämökki tonttien arvostus kaupan aikoihin oli aivan muuta tasoa kuin nykyisin. Ei asia perunkirjoituksella ohi mennyt, vaan se käsitellään perinnön jaossa. Lahjaksi osoitettu/hyväksytty kaupan tekoajan alihinta lisätään laskennallisesti pesän varoiksi ja perintöosat lasketaan siitä ja ko. ennakkoperintö vähennetään siskon laskennallisesta osuudesta ja muu jaetaan toisille.
- fredfs
Juurikin näin myös näkisin. Tuolloin 70-luvulla tapahtunut lienee pätevä, eikä tämä hyvä rantatontti enää palaudu reaalijäämistöön eikä sitä ruveta jakamaan. Sen sijaan ennakonperintönä se huomioidaan pesän laskennallisena jäämistönä laskettaessa kullekin perilliselle tulevaa osaa.
Arvostuskysymys on toinen juttu. Tuo rantatontti pääsääntöisesti tulee arvostaa antamisajankohdan arvoonsa, johon myös verrataan silloin siitä maksettua (kenties vain nimellistä) vastiketta. 500 markkaa on ollut eri raha tuolloin kuin markka-ajan päättymisen aikoihin tai mitä sitä vastaava määrä euroja olisi. Tonttien hinnatkin ovat olleet jotain ihan muuta, joten tästä mutulla on vaikea sanoa mikä tuon ennakkoperinnön arvo todellisuudessa on.
Jos se on huomattavasti arvokkaampi kuin siskon perintöosa muuten olisi, hän ei saa muuta, mutta ei myöskään joudu palauttamaan ylimenevää osaa pesään. Joka tapauksessa vaikka tontin lisäksi katsottaisiinkin, että sisko vielä on johonkin osaan jäämistöstä oikeutettu, ei hän voi vaatia mitään tiettyä osaa, kuten tuota toista huonoa rantatonttia, itselleen. Lähtökohta on joko jako sovussa tai sitten jokaiselle osuutensa kaikenlaisesta pesän reaalijäämistöstä. - Ennakkoperintöä_vai_ei
Jep, mutta jos isä on määrännyt testamentilla, että tuota hinnanalennusta ei oteta huomioon ennakkoperintönä, niin sitten ei oteta. Paitsi jos kyseessä on niin suuri summa, etteivät muut lapset saa edes lakiosiensa verran perintöä. Tässä tapauksessa oli kuitenkin muutakin omaisuutta joten lakiosia ei liene loukattu.
- fredfs
Jos kyseessä on pelkkä sukulaisten kesken tavallinen hinnanalennus, niin joo, sitä ei välttämättä oteta huomioon laskennallisessa jäämistössä. Sen sijaan ennakoperintöväitteellä on mahdollisuus menestyä, jos kyseessä on naamioitu lahja tai kauppahinta jää huomattavasti alle käyvän arvon. Edelleen kysymys kulminoituu nähdäkseni siihen, kuinka kattava vastike 500mk aikanaan oli tuosta tontista. Oikeuskirjallisuudesta löytyy ainakin maininta, että ostohinnan ollessa vähintään 60-70% käyvästä arvosta, kyse voi vielä olla vain hyväksyttävästä hinnanalennuksesta.
Ja sillä otetaanko kyseinen tila mukaan laskennalliseen jäämistöön vai ei, on tietenkin vaikutusta lakiosien suuruuteen. Enemmästä omaisuudesta lakiosa on enemmän.
Tässä tapauksessa voi toki olla, kuten sanot, että omaisuutta on niin paljon, että tuon rantatontin antaminen ennakkoperintönä ei vielä loukkaa lakiosia. Tällöin koko kysymys on merkityksetön, sillä vapaaosanhan perittävä voi antaa kenelle haluaa. - fredfs
Ainiin, ja vaikka ennakkoperinnöllä ei ole aikarajaa, täydennyskanne lakiosan vuoksi on tehtävä vuoden kuluessa siitä kun perittävän kuolema ja tämä mahdollisesti lakiosaa loukkaava disponointi on tullut tietoon (yleensä katsotaan perunkirjoituksen ajankohdaksi) ja myös 10 vuoden absoluuttinen raja perittävän kuolemasta siinä tapauksessa, että tieto tuli vasta myöhemmin.
Tuon hyvän rantatontin osalta siis juna meni jo, vaikka se ehkä olisikin tullut katsoa ennakkoperinnöksi. - Kuunvalon_laki
fredfs kirjoitti:
Ainiin, ja vaikka ennakkoperinnöllä ei ole aikarajaa, täydennyskanne lakiosan vuoksi on tehtävä vuoden kuluessa siitä kun perittävän kuolema ja tämä mahdollisesti lakiosaa loukkaava disponointi on tullut tietoon (yleensä katsotaan perunkirjoituksen ajankohdaksi) ja myös 10 vuoden absoluuttinen raja perittävän kuolemasta siinä tapauksessa, että tieto tuli vasta myöhemmin.
Tuon hyvän rantatontin osalta siis juna meni jo, vaikka se ehkä olisikin tullut katsoa ennakkoperinnöksi."Tuon hyvän rantatontin osalta siis juna meni jo, vaikka se ehkä olisikin tullut katsoa ennakkoperinnöksi."
Lakiosan täydennys ja ennakkoperintö ovat eri asioita. Kyllä alihintainen kauppa voidaan katsoa suosiolahjaksi, olipa aikaa kulunut kuinka paljon tahansa. - fredfs
Öh, niin?
Olitko siis jossain kohdassa eri mieltä kanssani?
Alihintaisen kaupan katsominen ennakkoperinnöksi/suosiolahjaksi ei katso aikaa. Sen sijaan kanne lakiosan täydentämiseksi pitää tehdä kolmessa vuodessa epäkohdan havaitsemisesta (yleensä perunkirjoitus, mutta mahdollisesti jokin myöhempikin ajankohta) tai joka tapauksessa absoluuttisesti kymmenessä vuodessa perittävän kuolemasta. Aloittajan mukaan perittävä kuoli 12 vuotta sitten. Juna meni jo viimeistään kaksi vuotta sitten.
- aptaas
Kiitos asiallisista vastauksista. Varmasti juna meni jo enkä viitsi alkaa kaivella asiaa koska kaupasta on jo niin kauan ja menisi viimeisetkin sukulaisuussuhteet rikki. Voi vaan onnitella siskoa joka aikanaana tajusi rantojen arvon.
Kun me siskot kuolemme niin jää 9 lastenlasta jotka sitten riitelevät jäämistöstä joten onnea vaan heille. Heitä ei vanhojen tätien mielipahat paina.
Tuskin meidän aikanamme enää tilaaa pirstotaan koska metsät kokonaisena tuottavat jonkin verran ja vuokralla olevat pellot myös. Kukaan meistä ei halua pientä metsä/peltoaluetta hoidettavaksi.
Joku ihmetteli miksi ei jaettu tilaa isän kuoleman jälkeen...siksi juuri että isona siitä on ollut enemmän taloudellista hyötyä.
Tämä ranta-asia tuli nyt vain esille kun en saanutkaan sitä toista rantatonttia ilman riitaa vaikka aina niin luulin Pappa sen mulle lupasi-tyyliin.
Kiitos vielä kaikille ja hyvää kevättä.- Kuunvalon_laki
"Kun me siskot kuolemme niin jää 9 lastenlasta jotka sitten riitelevät jäämistöstä joten onnea vaan heille."
Kannattaisi jakaa se kolhoosi nyt hallitusti. Homma menee vielä monimutkaisemmaksi kun alkaa olla sisäkkäisiä kuolinpesiä. - aptaas
vielä vastaan kerran...niinhän se pitäisi jakaa mutta kun se isosisko ei halua eikä me muut haluta niin kovasti riiellä kun näinkin on hyvä elää...
Katotaan nyt kuka meistä ensin lähtee taivaisiin niin katsotaan muuttuuko tilanne.
Ei maallisen omaisuuden takia kannata koko elämää hankaloittaa. - entinenveli
Minullekin luvattiin vaikka mitä. Sukulaisiin yleensä luottaa. Meilläkin yksi oli saanut aikoinaan paljon omaisuutta, josta ei todisteita. Hän kielsi kaiken ja lopulta hoiti isänsä palvelutaloon ja alkoi myydä kaikkea. Kummasti hän sai paljon ahneita tukijoita. Vanhemmat, kun tekevät kauppoja yksien kanssa ja toisille lupaavat, luovat näitä
hirvittäviä riitoja perinnöksi.
- näinonkäynyt
Tuomari asialle se viepi ainakin yhen rantatontin eestä ekuja.
- entinenv
Ja vielä myy kaverilleen pilkkaehdoin
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 174526
Kirjoita yhdellä sanalla
Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin1842519Olet hyvin erilainen
Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja731647Onko muita oman polkunsa kulkijoita
Jotka ei oikein pärjää kenenkään kanssa eli on niin omat ajatukset ja omat mielenkiinnon kohteet yms. On tavallaan sella281470Hyvää Joulua mies!
Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o641207- 201091
Minua nainen harmittaa, että en pääse sun rahoihin käsiksi
En pysty myöskään pilaamaan elämääsi niin kauan kun sulla on fuck off pääomaa. Harmittaa myös etten tiedä kuinka paljon211058- 115961
Toivoisin etten jännittäisi
niin kauheasti. Hassua tässä on se, että en varmaan olisi niin ihastunut sinuun, jos et olisi niin älykäs, ja henkisesti42942- 171914