Yhtiölaina ja sen lyhennys

Lainapalautus

Minun tapauksessani kyseessä on myös pörssinoteeraamaton osakeyhtiö niin kuin eräällä toisella kysyjällä. Meitä mukanaolijoita on paljon, jotka olemme lainanneet yhtiölle erisuuruisia määriä rahaa toivossa saada sieltä joskus paljon enemmän takaisin. (Nykyisinhän korot ovat plus miinus nolla, joten aina kannattaa yrittää saada edes tällä tavoin jonkinmoista tuottoa.)Takaisinsaamistuloksen määrä eli selkokielellä voitto perustuu yhtiön menestykseen, eikä lainasta siis makseta meille vielä tässä vaiheessa korkoa (jonka suuruus siis olisikin yhtä tyhjän kanssa).
Yhtiö on kuitenkin alkanut maksaa lainarahaa meille takaisin, mihin sillä on tietysti oikeus, jo samana vuonna kuin olemme sitä sille lainanneet eli v. 2014. Viime vuoden lopussa tililleni nimittäin ilmaantui isohko rahamäärä, ja viiteosassa sen kerrottiin olevan "Lainapalautus". Maksajana oli tuo osakeyhtiö.
Onko tämä verotettavaa tuloa?
Osinkoa se ei ole, eikä korkoakaan, vaan ainakin tämän ilmoituksen mukaan sanasanaisesti "Lainapalautus". Itse ja yliopistossa talousalaa opiskellut tuttavani käyttäisimme siitä nimitystä lainan lyhennys.
Miten asia on ilmoitettava veroilmoituksessa? En löytänyt sanahaulla mistään verottajan sivuilta sanaa "Lainapalautus". Korottomista lainoista ja lyhennyksistä sen sijaan tekstiä oli vaikka kuinka.
Mikä on veroneuvo?
Aion kuitenkin ilmoittaa verottajalle sijoittamani rahamäärän kyseiseen osakeyhtiöön, mutta "Lainapalautuksesta" en kernaasti maksaisi veroa. Miten verottaja sen tulkitsee? Jos sen sijaan yhtiöltä saan joskus tulevaisuudessa enemmän rahaa kuin sinne olen lainannut, sitten minusta on oikein periä veroa, mutta ainoastaan siltä osin kuin saan euroja lainamäärää enemmän tililleni.

2

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • AsOy

      Onkohan kyseessä pääomalaina (oman pääoman ehtoinen) vaiko tavallinen laina? Asunto-osakeyhtiön yhtiölaina on eri asia. No, oli kumpi tahansa, lainapääoman takaisinmaksusta ei mene veroa, ellei suoritus sisällä korkoa tai muuta tuottoa. Myöskään osakeyhtiön mahdollisesti maksama pääomanpautus ei yleensä ole osakkeiden hankintahintaa suurempi, joten siitäkään ei mene veroa, mutta se kuitenkin vähentää hankinta-hintaa.

    • Hei nimimerkki "Lainapalautus"!

      Lainapääoman lyhennys ei ole veronalaista, mutta lainalle maksettu korko tai muu tuotto on veronalaista tuloa.

      Yhtiölle annetun velan saldo tulee ilmoittaa veroilmoituksella varallisuudessa. Esitäytetyllä veroilmoituksella ilmoitusosalla tieto ilmoitetaan kohdassa 14 Varat ja velat (lainan saldo kyseessä olevan vuoden viimeisenä päivänä).

      Ystävällisin terveisin Tarja Verotiimistä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      149
      10852
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      3063
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      209
      2890
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2147
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1898
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      17
      1719
    7. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1696
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1617
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1553
    10. 83
      1546
    Aihe