Wallhn........... onko tilanhoitaja ?

epäselvyyttä

Hiskissä merkintä
Wallhn
tarkoittaako tilanhoitaja vai jotakin muuta ammattia ?

10

1068

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • faariko

      Paimen??

      • epäselvyyttä

        faarikin joskus ollut varmaankin, syntynyt v. 1760, nainut ison talon tyttären, oli aiemmin dreng ja sitten yhtäkkiä Wallhn, ja asuinpaikka Varsinais-Suomessa. Saattoi olla myös sotilas ?


    • puupeukalo

      Lyhennys sanasta wallherden = paimen. Ei se nyt niin kumma juttu ollut, että rengistä tulee paimen, voi sitä isäntäkin pudota karjaa ohjailemaan. Lapsiakin käytettiin paimenina, mutta virallisesti he olivat liian heiveröisiä ja yleinen määräys oli käyttää aikuisia paimenina. Kyllä näitä kirkonkirjoista löytää runsaasti. Vaatimuksia paimeneksi pääsyyn en tunne.

      • epäselvyyttä

        .... niin, laitoin näköjään pojan syntymäajan, tämä paimen oli syntynyt v. 1730. Löysin tuon walherden netistä, mutta jotenkin en osannut tajuta 1700-luvun elämää. Itse asiassa ei niitä eläimiä niin runsaanlaisesti silloin tainnut taloissa olla ja ulkotiloissa vapaina laukkasivat sitten. Tämän paimenen isä taisi olla sitten elämässään sotilas ja ehkä ryttare. Kuinkahan paljon on kirjoja kirjoitettu esim. Varsinais-Suomen elämästä 1500-1700 luvulta. Kiinnostaisi, kun nyt olen näitä sukujuuria tonkinut ja menevät yhä syvemmälle.......


      • Radial

        Paimen= vsllhjon. Paimenen piti viedä, yleensä kylän karjaa metsään päinäksi etsimään syötävää ja piti suojsts pedoilts. Jos ei aikuisia löytynyt laitettiin lapsia paimeneksi. Ei ne kovin kummasta sitä karjaa kyenneet sillä paimensauvalla suojelemaan. Minullakin kertomus eräästä esiäidistä kun oli paimenessa vaikka ei kutsuttu paimeneksi vielä ikänsä vuoksi.
        Noormarkussa on iso kivi jonka nimi paimekkivi. Johtuu siitä että paimentyttö oli pudonnut korkealta kiveltä ja kuollut.
        Kaikille piti joku ammatti merkata jotka olivat talossa kun tulivat verolle. tarkoitus oli ettei talossa olisi ollut lapsia tai ketään joka olisi ollut vaan. Siksi ei maininta aina pidä paikkansa. Saattanut olla talossa ns avoliitossa. (ellei ollut onnistunut heittäytymään vanhemmaksi, mikä oli aika tavallista varsinkin muualta tulleiden kohdalla) Jos jäi kiinni kutsuttiin sitä nimellä mantalsunderslev. Yleisnimi verohuijaukselle, jota kaikki harrastivat sen kun pystyivät. Viimeistää putosi verolta kun täytti 63v. (vuoden 1652 jälkeen) Katosi silloin manttaaliluettelosta. Isännän suhteen pystyy selvittämään kuoleman n. vuoden tarkkuudela vaikka olisi pudonnut verolta ja näyttäisi kadonneen. Nuo veronkiertohommataivan mielenkiintoisia.


    • epäselvyyttä

      .... niin, luultavasti sitä veronkiertoa on ollut 1700-luvulla niin idässä kuin lännessä. Olen nimittäin tutkinut myös itäistä sukujuuristoani, ja sielläpä niitä boolaagsmanneja on vähänväliä, niitä isäntiä ei löydy oikein mistään talosta, joita etsin. Mutta ajat olivat levottomia menneinä vuosisatoina. Ei mitään veroparatiiseja.... tämä suku, jotta tutkailin taannoin, päädyin paimenesta 1600-luvulle toistaiseksi, ja epäselvää on, oliko isäntä suomalaista vaiko ruotsalaista sukujuurta.
      Ei mitenkään helppoa selvitellä, mutta mielenkiintoista, ja aina tulee jotakin jokseenkin uutta ja outoa mietittävää näissä sukujuurissa.

    • armotontotuus

      Joskus käy näinkin, tilanhoitajaksi luultu esi-isä olikin vain pahainen paimen.

    • epäselvyyttä

      Kun olen nyt tutkaillut näitä sukujuuriani Varsinais-Suomessa Loimaalla ja ympäristössä. Päässyt lähes 1500-luvulle.... ja matkan varrella todennut, että seutu ei olekaan ollut keskiajalla mitenkään korpiseutua, vaan jokseenkin vilkas ja kuohuva Ruotsi-Suomi. Isoäitini ja Isoisäni, jotka syntyivät 1800-luvun lopulla olivat hekin tottuneet vilkkaaseen kanssakäyntiin synnyinsijoillaan ja käyttivät hauskoja sanoja vielä minunkin lapsuudessani 1950-luvulla, niinkuin pesofati ja huuskaffel.
      Olisinkin iloinen, jos löytyisi lisää sellaista kirjallisuutta elämänmenosta 1400-1700 luvuilta Varsinais-Suomessa. Niistä kuninkaiden elämäntavoista löytyy kyllä kaikenlaista ihmeteltävää. Mutta sitten kun sukujuurissa on runsaanlaisesti sotilaita ja joitakin arrend sitten myöhemmin yms. Alkaa kuva pikkuhiljaa koostua. Ja paimenetkin olivat tuiki tarpeellisia. Käsitykseni mukaan karja oli arvossaan, ja aitojen huolenpitokin tärkeää.
      Elämänkirjoa.

      • Johoh

        Kirjasarja Suomalaisen arjen historia kertoo ihan tavallisten ihmisen elämästä noin 1400-luvulta nykyaikaan.


    • Tavallisen ihmisen elämästä on nyt vuoden sisällä ilmestynyt kaksi hyvää kirjaa: Perttu Immosen Suomen rahvaan historia ja Ulla Koskisen Suomessa selviytymisen historia. Suosittelen! Molempia saa kirjastosta.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      1
      14846
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3049
    3. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3046
    4. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3045
    5. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3045
    6. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3045
    7. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3044
    8. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3044
    9. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3040
    10. Jennifer Mitchell

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 🔞 ­­N­y­­m­­­f­o­­m­­­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl08490246#JenniferMitchell 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Joensuu
      0
      3039
    Aihe