Kysy hammaslääkäriltä

Hammaslääkäri

Hei. Olen lukenut erinäisiä keskusteluita kokemuksista hammaslääkäreistä, hammaslääkäriasemista ja -ketjuista, hinnoista jne jne. Haluaisin tarjota faktapohjaisia vastauksia kysymyksiin ja väittämiin. Eli saa kysyä!

182

8577

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kyselijää

      Kuinka usein purentakiskoa varten tulisi varata kontrolliaika hammaslääkärille? T. 8 vuotta kiskon omistanut eikä kertaakaan sitä "huollattanut"...taitaa olla jo hieman epätasapainossa.

      • Hammaslääkäri

        Yleensä kiskon ensimmäinen kontrolli on viikko käyttöön oton jälkeen. Sen jälkeen 12/24/36kk välein, riippuen mikä on tarkastusvälisi muuten. Eli tavoitteena aina tarkastusten yhteydessä.


      • nainensuomesta

        Minulla on palautuva diskusdislokaatio,hampaan poiston yhteydessä tunsin TODELLA voimakasta kipua leukanivelen alueella hammaslääkärin ottaessa "tukea" poskesta ja sen jälkeen en saanut suuta auki ja yksityisen korvalääkärin lähetteellä pääsin joidenkin kuukausien päästä vihdoin kaupungin purentaan erikoistuneelle lääkärille missä tehtiin sitten kisko ja hiottiin. Nyt minulla on kolmas kisko.

        Tällaiseen juttuun ( nyt mm lonksumista ,leuan liikehäiriötä,leuan löysyyttä,naksumista,ilman kiskoa lukkiutumista ja luksaatiota) käytän kiskoa( keskeltä paksumpi hillitsemäään alaleuan liikettä). Kiskoa on jouduttu vamman jälkeen lähes säännöllisesti hiomaan,nyt viimeisen vuoden aikana lähes kuukauden välein. Myös purentaan tullutta korotusta on jouduttu pari kertaa ihan lähiaikoinakin hiomaan vaikka vammasta on jo kymmenisen vuotta. Minulle tämä näyttää olevan loppuelämään kuuluva juttu. Aiemmin ei ollut mitään purentaongelmaa enkä edes tiennyt että purentakiskoja on olemassa. OPTG-kuvassa leukanivelet ovat normaalit. Näinkin voi nuorena käydä.


      • Kukkuuu

        Kertooko hammaslääkäri nuuskasta vanhemmille jos lapsi on yläkouluikäinen


      • Hh12
        Kukkuuu kirjoitti:

        Kertooko hammaslääkäri nuuskasta vanhemmille jos lapsi on yläkouluikäinen

        Ei, koska hammaslääkärillä (shg ja hoitaja myös) on vaitiolovelvollisuus. Jos vanhempi on mukana niin hän kuulee, että nuuskasta löytyy jälkiä ylähuulesta. Jos taas nuori on yksin, ei terveystiedot leviä huoneen ulkopuolelle. Mitään punaisialappuja ei lähetetä kotia tai koululle.

        Paitsi, jos lääkäri kirjaa nuuskan käytön(kuten kuuluu), tiedot näkyvät kanta.fi, ja vanhemmalla saattaa olla sitä kautta oikeus nähdä tieto (nuoren pitää tehdä erillinen kielto, ettei huoltaja saa nähdä tietoja). Tää onkin nykypäivänä kehno juttu, kun terveystietoja voi urkkia kannan kautta. Kaikilla kunnilla ei vielä ole välttämättä hammastietoja kannassa.

        En ole ap, mutta alalla töissä.


    • Viisuri

      Kysymys: Voiko hammaslääkärillä jäädä huomaamatta reikä tai tulehdus hampaassa? Kävin vuosikontrollissa ja kerroin lääkärille, että yläposkihammas ei ole kunnossa ja siitä otettiin kuvat ja vaihdettiin paikka. Nyt ok. Samalla kuvattiin koko "kalusto", putsattiin ja poistettiin vähäiset hammaskivet. Jotenkin jäi olo, että kaikki ei ole sittenkään kunnossa ja varasin uuden ajan muutaman päivän kuluttua.Pyysin uuden röntgenkuvauksen, toteutettiin ja lääkäri kertoi hampaiston olevan oikein hyvässä kunnossa.

      Nyt kuitenkin korvien takaa molemmilta puolilta on takaraivossa selkeää turvotusta.
      Voiko viisaudenhampaat, jotka ehjiksi todettu, aiheuttaa tuonkaltaisia oireita? Pystyn kyllä ne hyvin putsaamaan joka kantilta eikä hampaat ole millään tavalla arat eikä särkyä. Olen 58 v ja nyt pelottaa, että kyseiset hampaat on luutuneet vaikeasti irtoaviksi, kun ei ole nuorena poistettu. Kyseessä on yläleuan viisurit. Minkähän kaltainen operaatio on edessä jos päädyn poistattamaan?

      Olisko minulla aiheellista näyttää hampaistoani jollekin toiselle hammaslääkärille? Vai pyydänkö hoitavaa lääkäriä konsultoimaan jotain kolleegaansa? En mielestäni ole hysteerikko vaikka tuon paineen tunteen ja turvotuksen takia mielessä käväisee pelko aivokasvaimesta.

      • Hammaslääkäri

        Aina on mahdollista että jotain jää huomaamatta tutkimuksessa, onneksi se on kuitenkin melko harvinaista. Suomalaiset hammaslääkärit ovat pääsääntöisesti osaavia ja huolellisia. Toisaalta kaikkea ei voi aina nähdä tutkimuksessakaan (usein esim. vähän oireileva hammasytimen alkuvaiheen tulehdus). Jos on tutkittu perinpohjin hammaslääkärin toimesta sekä lisäksi on otettu myös röntgenkuva (ptg = laite joka osin kiertää pään ympäri), niin kyllä siinä useimmiten syy löydetään, viimeistään pienellä viiveellä sitten jos oireilu paikallistuu paremmin johonkin tiettyyn hampaaseen, niveliin, puremalihaksiin tms.

        Viisaudenhampaat voivat aiheuttaa epämääräistä lievää tuntemusta ja tulehtuessaan turvotusta pehmytkudoksissa. Tosin jos turvotus on korvien takana, ja vielä molemmin puolin, niin on hyvin epätodennäköistä että syy on hampaissa. Korva-, nenä- ja kurkkulääkäri pystyisi arvioimaan tilanteen paremmin.

        Viisaudenhampaiden poistojen vaikeusaste vaihtelee. Perussääntö on että mitä iäkkäämpi potilas, sitä hankalampi toimenpide on, koska leukaluu on "jäykempää" ja hammas on ollut pidempään purennassa. Tosin vaikeusaste ei kasva eksponentiaalisesti kuitenkaan. Yläviisaudenhampaat ovat hyvin usein helpompia poistaa kuin alaviisaudenhampaat. Suukirurgit ovat erityisen taitavia poistamaan hampaita.


      • Viisuri

        Kiitos ja kumarrus vastaajalle. Kiitos!


      • 20011

        Ihan vaan omasta kokemuksesta voin sanoa että se toisen hammaslääkärin mielipide ei ole koskaan haitaksi.Itse otin toisen mielipiteen kun oli ihan pakko,kivut ihan sietämättömät.Olin kaksi vuotta käynyt "luotto" hammslääkärillä valittamassa hampaasta,hän ei siinä mitään nähnyt.Menin yksityiselle hän hioi hammasta,kipu vain yltyi.Menin toiselle,siellä oli kunnon röntgen-kuvauslaite ja kappas siellä oli mätää,tulehdus ollut monta vuotta.Nyt on antibioottikuuri menossa.Toivottavasti tämä tällä lähtee.Vaihdan kampaajaakin jos leikkaus ei miellytä,niin tosiaan miksi luotin tähän samaan hammaslääkäriin näin kauan..niin sitä voi vaan kysyä.


      • Tulehdusmätää

        > Menin toiselle,siellä oli kunnon röntgen-kuvauslaite ja kappas siellä oli mätää,tulehdus ollut monta vuotta....

        Mitä voidaan vuosia yliopistossa opikelleelta alan ammattilaisena esiintyvältä hammaslääkäriltä odottaa?

        Eikö hänen tarvitse havaita hampaassa olevaa tulehdusta ja mätää? Puhumattakaan tasapainoisesta purennasta ja hampaiden oikeista kontakteista?


      • 12xxx12
        20011 kirjoitti:

        Ihan vaan omasta kokemuksesta voin sanoa että se toisen hammaslääkärin mielipide ei ole koskaan haitaksi.Itse otin toisen mielipiteen kun oli ihan pakko,kivut ihan sietämättömät.Olin kaksi vuotta käynyt "luotto" hammslääkärillä valittamassa hampaasta,hän ei siinä mitään nähnyt.Menin yksityiselle hän hioi hammasta,kipu vain yltyi.Menin toiselle,siellä oli kunnon röntgen-kuvauslaite ja kappas siellä oli mätää,tulehdus ollut monta vuotta.Nyt on antibioottikuuri menossa.Toivottavasti tämä tällä lähtee.Vaihdan kampaajaakin jos leikkaus ei miellytä,niin tosiaan miksi luotin tähän samaan hammaslääkäriin näin kauan..niin sitä voi vaan kysyä.

        Hammastulehdusta ei koskaan hoideta pelkällä antibiotilla. Hoidata nyt hyvä ihminen se tulehdus sieltä oikeaoppisesti pois


    • juurikanava_avaamatta

      Takahampaan juurihoito. Yhtä juurikanavaa ei ole saatu auki. Hammas avattu ja hoidettu jo kolmasti. Hammas tunnoton.
      - Pitääkö kanava saada auki vaikka väkisin?
      - Pitääkö hoidettu hammas poistaa, jos kanavaa ei saa auki? Jos kanava aukeaa?
      - Voiko hampaan vaan jättää jatkohoidotta?
      - Missä aikataulussa pitää yrittää avausta? Hammas poistaa?

      • Hammaslääkäri

        Tästä aiheesta on kirjoitettu monta kirjaa ja juurihoidot ovat myös yksi hammaslääketieteen erikoisaloista... Tiettyyn rajaan asti kanavaa tulee yrittää saada auki. Harkinnan mukaan joskus lähetetään jopa juurihoitospesialistille (erikoishammaslääkäri). Helpommillaan juurihoidosta selviää kahdelle tai jopa yhdellä käynnillä, harvemmin kuitenkin näin. Erityisesti takahampaat ovat usein haaasteellisia juurihoitaa koska a) niissä on monta juurikanavaa b) anatomia vaihtelee suuresti c) sijainti suussa luo haasteita d) mitä iäkkäämpi potilas sitä todennäköisemmin juurikanavat ovat ahtaat. Jos hammas on muuten hyvässä kunnossa, eli ei ole laajasti paikattu, ja hampaalla on vastapurija tai on tulossa vastapurija (esim. implanttihammas), hammas kannattaa yrittää pelastaa juurihoidon avulla. Juurihoitoa ei kannata pitää kesken kovin monta viikkoa, vaikkakin näin usein joudutaan tekemään julkisella puolella.

        Jos kanavaa ei saada kokonaan auki, niin hammaslääkäri voi suositella hyväksymään tämän ennustetta jonkun verran heikentävänä tekijänä tai saattaa suositella lähetettä juurihoitospesialistille. Jos hammas on ollut elävä kun juurihoito on aloitettu, niin ennuste on parempi vaikka ei saataisikaan koko kanavaa auki. Jos hammas on ollut kuollut ja infektoitunut niin ennuste on tällaisessa tilanteessa huonompi. Tärkeää on että potilaalla on riittävästi tietoa tehdäkseen päätöksen.


    • kirsielina123

      Hampaan poistosta. Tosiaan oikealta alhaalta poistettu viimeisin hammas 4pvä sitten ja nyt kovin neuroottinen olen tuon kolon kanssa.. Särkyjä ei kummemmin ole, välillä jomotusta ja leukaan kohdistuvaa kipua, mutta häviää itsekseen tai helpottuu särkylääkkellä. Kolossa on nyt muutaman päivän ollut jonkunlainen keltainen/vaalea peite ja kovin pahaa makua ja hajua tulee suuhun, joten mietin että voiko olla kuitenkin joku vikana vai onko aivan normaalia? Tuntuu että kolo en ehkä hiukan jopa " syventynyt " tässä parin päivän aikana kuin miltä se alkuun näytti..

      • Hammaslääkäri

        Ns. "kuivakuoppasyndrooma" on poiston jälkeisistä komplikaatioista yleisin, joskin ei sekään kovin yleinen. Ilmenee seuraavasti (yleisemmin alaleuassa): Tulee erittäin voimakas kipu alkaen usein 2-3 vrk kuluttua poistosta. Siihen kuuluu myös voimakas paha maku ja haju. Syynä on verihyytymän tuhoutuminen/irtoaminen syystä tai toisesta (esim. johtuen poistokuopan imeskelystä tai mekaanisesta puhdistamisesta tai voimakkaasta purskuttelusta). Huomioitava kuitenkin on että suuhygienia pitää pitää hyvänä, mutta poistoaluetta ei saa mekaanisesti puhdistaa.

        Jos poistokuopassa näkyy vaaleaa tai keltaista, se tarkoittaa yleensä sitä että hyytymä on paikoillaan sen alla, eli on ns. normaali löydös. Kuoppa menee usein umpeen vasta useamman viikon kuluttua, eli muodosta ei kannata huolia. Jos ei ole voimakasta kipua niin tuskin kyseessä on kuivakuoppasyndrooma. Toki poiston jälkeinen infektio on aina mahdollinen, mutta hankala itse diagnosoida jos ei ala turvottamaan leuan alle tai poskeen tai tule huonovointisuutta/kuumetta. Jos poistokuoppa kovasti huolettaa niin mielenrauhan saamiseksi pikainen visiitti hammaslääkärillä voi olla tarpeen.


      • kirsielina123

        Okei, kiitoksia vastauksesta :) täytyy ehkä käväistä hammaslääkärillä, jos pahat maut jatkuu.. kovasti mietin myös ruuanjämiä jotka koloon jää, ei varmasti kaikki purskuttelemalla lähde niin onko ne sitten ok jättää vain sinne koloon? toisella puolella kyllä vaan syönyt, mutta tottakai muruset kulkeutuu juuri sinne minne ei pitäisi..


      • Hammaslääkäri

        Ruokaa kuoppaan menee väkisinkin jonkun verran. Kuoppa pitää parhaiten huolen itse itsestään. Eli ei pitäisi omatoimisesti lähteä mitenkään puhdistamaan, koska silloin mitä todennäköisimmin vahingoittaa hyytymää. Voimakas purskuttelu ei myöskään ole hyvästä.


    • Ei_kipua

      Hei,

      Kävin vuosi sitten julkisella puolella hoidattamassa hammasta (alhaalla, oikealla 3.? takaa laskettuna)

      Hammaslääkärin diagnoosi oli tuolloin juurihoito tai poisto.

      Olisi pitänyt jo tuolloin keskeyttää, koska hampaan säilyttäminen on loogisempaa.

      7 kertaa yritti puuduttaa ja ei onnistunut. Laittoi jonkun väliaikaisenpaikan ja määräsi
      penisiliiniä?

      Nyt oireilee luonnollisesti ja vaatii hoitoa.

      Kysymykset:

      1. Voidaanko hoitaa yhdellä kerralla ja nukutuksessa, tavoitteena hampaan säilytys?
      2. Jos ei, niin miten kannattaa toimia? Ei enää kipua.

      Kun tulehtunut -> voidaanko tulehdus poistaa kerralla?
      Mitkä premissit määrittelevät poiston tai säilytyksen?

      • Hammaslääkäri

        Todennäköisesti vaatii kaksi käyntiä jos on tulehtunut, eli ei voi varmuudella sanoa että voidaan hoitaa valmiiksi kerralla nukutuksessa. Ja jos nukuttaa niin samalla kannattaa hoitaa kaikki muukin.

        Asioita mitä punnitaan kun mietitään poistaako vai juurihoitaako: 1) onko hampaalla riittävän hyvä ennuste juurihoidon jälkeen muuten (eli onko paikattavissa/kruunutettavissa vielä, usein jos hammas on laajasti paikattu niin poisto voi olla järkevämpää vaikka juurihoidon voisikin tehdä) 2) onko juurihoidon onnistuminen hyvin todennäköistä (riskitekijöitä: märkivä tulehdus, haasteellinen anatomia, halkeamat juuressa) 3) potilaan motivaatio (mm. onko riittävän hyvä suuhygienia) 4) onko hampaalla vastapurijaa/tuleeko hampaalla olemaan vastapurija ja onko hammas merkityksellinen kokonaispurennan kannalta 5) potilaan toiveet ja taloudelliset mahdollisuudet 6) potilaan yleisterveydelliset tai lääkityksistä johtuvat riskit. Nämä kaikki pitää aina arvioida tapauskohtaisesti eikä näkemättä voi sanoa mikä on viisainta.


    • Ei_kipua

      Kiitos asiantuntevista kommenteista!

    • neuvokumpi

      Kun teettää hammasproteesit (tekarit) niin onko hampaiden poiston jälkeen parempi antaa ikenien parantua kunnolla ja sitten vasta hankkia proteesit, vai hankkia proteesit heti hampaanpoiston jälkeen?
      Olisin neuvosta kiitollinen

      • Hammaslääkäri

        Paras tulos saadaan jos kokoproteesi (siis kaikki hampaat leuasta pois) tehdään pitkän kaavan kautta eli poistojen jälkeen olisi ilman hampaita jonkun aikaa. Jos ei ole mahdollista olla ilman hampaita, niin proteesi tehdään usein "immediaattina", eli samalla käynnillä kun hampaat poistetaan niin proteesi on jo valmina ja laitetaan suuhun heti poistojen jälkeen. Tässä tapauksessa proteesin käytön kanssa tulee enemmän ongelmia, koska poiston jälkeen luuharjanne ja ien muotoutuu vielä paljon. Proteesii vaatii pohjaustoimenpiteen usein aika pian ja vielä uudelleen muutaman kuukauden kuluttua. Usein pitkän kaavankin kautta tehdessä pohjaustarve tulee aika pian jos tuoreita poistoja on paljon luuharjanteen muovautumisen takia.


      • tosipaljonkiitosta

        Kiitos paljon / tosipaljon


    • puudutus_ongelma

      Hammaslääkärissä käytetystä puudutusaineesta (xylocain) on edellisellä käyttökerralla tullut ongelmia.
      Viisauden hampaan poiston yhteydessä puudutus jouduttiin uusimaan noin 3 tunnin kuluttua. Haavan alettua vuotamaan puudutus uusittiin tikkausta varten. Tästä seurasi voimakas puutuminen ja tunnottomuus koko ylävartaloon. Ja voimakas uni useaksi tunniksi. Tämän jälkeen ko. puudutusainetta ei ole käytetty.
      Nyt on edessä mahdollisesti epäonnistuneesti juurihoidetun takahampaan poisto. Vaikka hammas on hoidettu kolmesti, kaikkia juurikanavia ei ole saatu täysin auki. Mitenkä hampaanpoisto voidaan suorittaa? Ainakaan ko. puudutusainetta ei ilmeisesti voi käyttää? Voiko aineen sopivuutta jotenkin testata?
      Joudutaanko hampaanpoistossa turvautumaan nukutukseen? Miten, millä aineella nukutus käytännössä tehdään? Tehdäänkö näitä nukutushoitoja kunnallisella puolella? Onko nukutushoidon hinnasta mitään käsitystä?
      Voiko juurihoidetun hampaan vaan jättää poistamatta?

      • Hammaslääkäri

        Yläleuan puudutus kestää yleensä n. 1 h ja alaleuan n. 2 h. Eli jos poisto on kestänyt 3 h (tosi pitkä!) niin ymmärrettävästi puudutetta on jouduttu lisäämään. Oireiden perusteella en usko että kyse on allergisesta reaktiosta. Pikemmin ehkä siitä että puudutetta on käytetty paljon ja joskus jos sitä menee vereen niin voi tulla erinäisiä reaktioita. Minulla ei ole tullut vastaavaa vastaan vaikka olekin tehnyt paljon poistoja (myös leikkauksellisia).

        Itse ehkä käyttäisin toista puuduteainetta varmuuden vuoksi (Xylocain sisältää lidokaiinia, Ubistesin ja Dentocaine sisältävät artikaiinia, Citanest prilokaiinia). Jos on vahva epäily allergiasta niin testit tehdään iho- ja allergiasairaalassa.

        Nukutus tehdään aina anestesialääkärin toimesta, enkä kuollakeseni muista mitä kaikkia aineita siinä käytetään kun ei ole "hml:n tonttia". Julkisella puolella käsittääkseni tehdään nukutuksia, mutta en osaa sanoa hoitoon valinta kriteereistä sen enempää. Harkinnan arvoinenhan voisi olla myös tablettiesilääkitys (esim. Diapam tai Dormicum). Nukutushoito yksityisellä maksaa hammashoidon päälle extraa muutama sata euro per tunti.

        Jos hampaassa on tulehdus, niin se pitäisi saada tavalla tai toisella pois (eli poistamalla tai juurihoitamalla). Tiettyyn rajaan asti oireetonta voi seurata ottaen huomioon potilaan yleisterveydelliset ja lääkitykselliset riskitekijät. Mahdotonta arvioida näkemättä ja tietämättä tilannetta sen tarkemmin.


    • kaikenkatava

      Kysymykseni kuuluu: Kannattako teettää osaproteesit kun ylhäällä on hampaita edessä enää vain viisisikappaletta.
      Onko parempi se kun osa on omia hampaita ja sitten niissä osaproteesit vai kokonainen proteesi?
      Mitkä ovat proteesien noin hinnat ja saako mistään korvausta?

      • Hammaslääkäri

        Tähän on mahdotonta vastata kun en ole nähnyt hampaita enkä röntgenkuvia niistä. Jos hampaita kuitenkin on viisi, niin en nyt heti sanoisi että kannattaa poistaa kaikkia ja tehdä kokoproteesi. Asioita joilla merkitystä päätöstä tehdessä: a) jäännöshampaiden kunto b) suuhygienia/potilaan motivaatio pitää huolta jäännöshampaista c) mahdollinen jäännöshampaiston iensairauden taso ("parodontiitti"). Hampaita ei ole siis välttämättä järkevää jättää jos on todennäköisestä että niitä tullaan menettämään pian -> joudutaan aina lisäämään proteesiin (tai jopa tekemään uusi proteesi). Tällöin saadaan ennustettavampi lopputulos kokoproteesilla.

        Hintahaitarin uskoisin olevan yksityisellä puolella alle 1000e - 2000e per proteesi (tai leuka). Proteettisista hoidoista ei saa kelakorvausta. Eli jos hampaita poistetaan niin vain niistä saa kelakorvaukset. Kokoproteeseja tekevät myös erikoishammasteknikot.


      • Oma_koikemus

        Lisään tähän oman kokemukseni. Minullakin on yläleuassa edessä vain 5 hammasta ja tehtiin akryylinen osaproteesi kokokitalaella. Proteesin teosta on nyt muutamia vuosia ja ratkaisu on toiminut hyvin. Proteesi tehtiin julkisen puolen kautta ja kustannukset oli kaikkiaan n. 500 € (nyt hinnat on varmaankin nousseet hieman).


    • huonohammas

      Luin joskus jostain, että tulevaisuudessa olisi olemassa hoito, jolla kiillettä saadaan rakennettua uudestaan. Oletko kuullut tällaisesta?

      Itse olen kärsinyt hammaseroosiosta, ja vaurioita on lähes joka pinnalla. Mielestäni tilanne ei ole kuitenkaan pahentunut viim,. 20 vuoteen. Eli ongelma on enimmäkseen esteettinen. Itseäni hävettää huonot hampaat. Varani eivät riitä kruunuihin ja laminaatteihin, eli proteesi olisi halvin kokonaisratkaisu. Eli jos lähitulevaisuudessa olisi olemassa jotain kiillettä parentavaa hoitoa, jaksaisin odottaa... (Tiukassa olevien hampaiden poiskiskominen tuskin muutenkaan olisi kovin mukava juttu.)

      • Jozzucca

        Turha odotella kiilteen kasvatusta, kestää vuosi (kymmeniä), että hoito mahdollisesti saadaan käyttöön. Ja se ei ole tulossa kuitenkaan tk-valikoimaan ja yksityisellä on jälleen budjettisi ulottumattomissa


      • Hammaslääkäri

        Enpä ole tällaisesta kuullut. Ei varmasti kannata jäädä odottelemaan. Muovilla voi paikkailla eroosioita tarpeen mukaan. Siinä pitää huomioida että usein muovin pysyvyys eroosiovauroioissa on huono. Laminaatit ja kruunut ovat paras vaihtoehto jos eroosio on edennyt pidemmälle. Irtoproteesilla korvaaminen taas vaatisi hampaiden poistoa ja sitä ei nyt ihan äkkiseltään voi suositella jos hampaat ovat muuten toimivia.


    • Lenkkari29

      Hei!

      Takimmaisesta ylähampaastani puuttuu n. puolet (pari vuotta jo), hitusen kipuilee erittäin lujaa purettaessa. Röntgen otettu ja ehdotettu hampaan poistoa. Kuulemma melkein hermoon saakka reikä.

      Kuinka kiire asian hoitamisella on? Järjetön hammaslääkäripelko, mutta toisaalta en tahdo sen aiheuttavan mitään komplikaatioita, kuten infektiota vaikkapa sydämeen.

      Kuinka kivulias kyseisen hampaan poisto on?

      • Hammaslääkäri

        Jos hammas kipuilee nyt vain vähän niin kannattaa poistaa mahd. pian. Jos hammas tulehtuu pahasti niin puutumisen kanssa saattaa olla ongelmia ja tällöin myös muut komplikaatiot ovat todennäköisempiä. Nyt hyvin todennäköisesti tunnon saa täysin pois, eli ei kannata huolia liikaa.


    • muorikaija

      Mitkä käytännön erot ovat kokoproteesin ja osaproteesin välillä.

      • Hammaslääkäri

        Kokoproteesi korvaa kaikki hampaat leuassa, osaproteesia käyttäessä omia hampaita on vielä jäljellä. Osaproteesi voi jakaa purentapaineen hampaille tai limakalvolle, kokoproteesi limakalvolle.


    • minäentiedä

      Miksi hammaslääkärit suosittelevat osaproteesia (ylähampaat) vaikka hampaita on jäljellä vain muutama? Mikä hyöty siitä on verrattaessa kokoproteesiin?

      • Hammaslääkäri

        Hampaista saa tukea proteesille eri tavoin. Tosin joissain tilanteissa on fiksumpaa poistaa kaikki hampaat ja tehdä kokoproteesi.


    • Jonskuna

      Pysyy hampat paremmin kiinni.

    • auttakaapliis

      Puolitoista viikkoa sitten poistettiin melko rajuin ottein tokavika alahammas jota oltiin pari kertaa juurihoidettu. Tämä kyseinen naislääkäri oli sitä mieltä, että pitäisi hammas poistaa "muuten sinä juokset täällä vähän väliä". Enpä olisi antanut poistaa jos olisin tiennyt mitkä kaameat kivut tästä seurasi. Viime viikonloppuna päivystykseen jossa tekivät uuden verihyytymän, sain antibiootteja ja buranaa. Kipu yltyi tämän jälkeen entisestään. Keskiviikkona sitten terveysaseman hammaslääkärille joka poisti pienen luunpalan pinnasta. Tämäkin pieni toimenpide sattui niin paljon, että puudutus piti ottaa. No, tulehduskipulääke vaihdettiin toiseen parasetamolia. Ei sen suurempaa apua. Tänään lääkäri soitti ja taas vaihdettiin eri lääkkeeseen (arcoxia). En ole hakenut ja on todella skeptinen olo senkään toimivuudesta. Tämä särky tuntuu ihan hermosäryltä joka säteilee ohimolle ja poskeen saakka. Opioidipohjaisia lääkkeitä en pysty syömään, mutta ihmettelen eikö todellakaan ole tarjota näin kovaan kipuun muuta kuin noita höpöhöpösärkylääkkeitä. Pitäisi töitäkin tehdä, mutta kivut ovat valtavat ja pahenevat entisestään rasituksesta, työni on nimittäin fyysistä. Kertokaa mikä lääke on tehokas tällaisiin kipuihin! Hermosärkylääkkeitä lääkäri ei suostunut kirjoittamaan.

      • Ei_lääkäri

        Tässä lainaus Arcoxian ohjeista:
        Mihin Arcoxiaa käytetään?
        Arcoxia auttaa lievittämään kipua ja turvotusta (tulehdusta) nivelissä ja lihaksissa nivelrikkoa, nivelreumaa, selkärankareumaa ja kihtiä sairastavilla 16 vuotta täyttäneillä potilailla.
        Arcoxiaa käytetään myös kohtalaisen kivun lyhytaikaiseen hoitoon hammaskirurgisen toimenpiteen jälkeen 16 vuotta täyttäneille.
        Lisäksi ohjeissa kerrotaan että hammaskivun hoidossa hoitoaika on maksimissaan kolme päivää.
        Arcoxia on melko hyvin tehoava lääke, mutta sivuvaikutuksia on runsaasti (löytyy pakkausselosteesta).


      • naishammaslääkäri

        Miksi kerrot, että naishammaslääkäri teki sitä tai tätä? Ihan oikeasti olisi mielenkiintoista tietää.
        Asia tehtiin mielestäsi oikein tai väärin, hyvin tai huonosti.. Mutta sen teki mieshammaslääkäri tai naishammaslääkäri.. Miten se vaikuttaa asiaan????? Hammaslääkäri tai hammaslääkäri, miten sukupuoli vaikuttaa asiaan?


      • Hammaslääkäri

        Hampaan poiston jälkeen kipua tulee hyvin vaihtelevasti kokemukseni perusteella. Joskus helponkin poiston jälkeen voi tulla poikkeavan kipeäksi ja päinvastoin. Pääsääntöisesti on kuitenkin verrannollinen siihen kuinka paljon "työtä tehdään" hampaan pois saamiseksi. Tärkein mitä voit itse tehdä on noudattaa poiston jälkeisiä ohjeita (erityisesti sitä että poistokuoppaan ei saa koskea eikä sitä saa imeskellä). Jos kuoppa verestettiin uudelleen, niin kyseessä kaiketi oli "kuivakuoppasyndrooma" joka tulee poiston jälkeen 2-3vrk kuluttua. Oireina yleensä erittäin voimakas kipu ja paha haju sekä maku. Johtuu siitä että verihyytymä on poistunut poistokuopasta syystä tai toisesta ja luuseinämät ovat paljaana (esim. jos kuoppaa on itse lähtenyt puhdistamaan tai imemään).
        Henk. koht. määrään kipulääkkeitä seuraavasti: 1) odotettavissa "lievää kipua": vain ibuprofeeni (tai vastaava) tai parasetamoli 2) odotettavissa "kovempaa kipua": ibuprofeeni (tai vastaava) parasetamoli 3) odotettavissa "kovaa kipua": ibuprofeeni (tai vastaava) opioidiparasetamoliyhdistelmä (Panacod). Joskus pelkkä opioidi jos ibuprofeeni ei käy syystä tai toisesta. Jos tämän tehoisilla lääkkeillä ei saada kipua hallintaan niin itse tekisin lähetteen suu- ja leukakirurgille tai ehkä jo suoraan erikoissairaanhoitoon. Voimakkaampien kipulääkkeiden määräämiseen ei välttämättä yleishml:n valtuudet (ja tuntemus) riitä.


      • Anonyymi
        naishammaslääkäri kirjoitti:

        Miksi kerrot, että naishammaslääkäri teki sitä tai tätä? Ihan oikeasti olisi mielenkiintoista tietää.
        Asia tehtiin mielestäsi oikein tai väärin, hyvin tai huonosti.. Mutta sen teki mieshammaslääkäri tai naishammaslääkäri.. Miten se vaikuttaa asiaan????? Hammaslääkäri tai hammaslääkäri, miten sukupuoli vaikuttaa asiaan?

        Täytyyhän asiakkaitten tietää onko kyseessä mies vai naishuijari ja nimetkin julkisuuteen.


    • auttakaapliis

      Olen joskus syönyt Arcoxia selkäkipuihin eikä ainakaan siihen ollut mitenkään hyvä lääke. Lisäksi aiheutti huimaamista jonka tälle hammaslääkärillekin kerroin. Tällä hetkellä minulla on Napromex 500 enkä usko, että Arcoxia son sen kummempi vaikutukseltaan hampaanpoistosta johtuviin hermosärkyihin. Kyllä tähän hermosärkyyn mielestäni tarvittaisiin hermosärkylääkkeitä, mutta mikä lääkäreitä estää täällä Suomessa määräämästä lääkkeitä joista voisi olla apua, sitä en ymmärrä. Kipu pitäisi tehokkaasti hoitaa mahdollisimman pian pois, koska se voi pitkittyessään kroonistua ja sitten vasta pulassa ollaan.

      • Kivunhoito

        > Kipu pitäisi tehokkaasti hoitaa mahdollisimman pian pois, koska se voi pitkittyessään kroonistua ja sitten vasta pulassa ollaan.

        Kivun SYY pitäisi selvittää ja SE poistaa! Käytäntö meillä tuntuu olevan, että kipua hoidetaan pillereillä, jopa piikeillä vaikka hamaan tulevaisuuteen! Kivun SYYT tuntuvat kovin vähän kiinnostavan!


      • auttakaapliis

        Oikeassa olet. Lääkäreitä vain ei tunnu syyt kiinnostavan eivätkä hevin kerro niitä vaikka tietäisivätkin...ainakaan hammaslääkärit. Muutenkin pihtaavat tietojansa ja ainakaan eivät myönnä jos ovat mokanneet hoidon suhteen. Kipu pitää silti hoitaa tahokkaasti pois oli syy mikä tahansa. Itselläni poiston yhteydessä selvästikin jonkinlainen hermovaurio, koska hermokivulta tuntuu säteille koko vasemmalle puolelle josta hammas alhaalta otettiin. Edelleen kaipaisin tietoa kunnollisesta kipulääkkeestä, että pystyisi toimimaan normaalisti ja nukkumaan.


      • Hoitoa
        auttakaapliis kirjoitti:

        Oikeassa olet. Lääkäreitä vain ei tunnu syyt kiinnostavan eivätkä hevin kerro niitä vaikka tietäisivätkin...ainakaan hammaslääkärit. Muutenkin pihtaavat tietojansa ja ainakaan eivät myönnä jos ovat mokanneet hoidon suhteen. Kipu pitää silti hoitaa tahokkaasti pois oli syy mikä tahansa. Itselläni poiston yhteydessä selvästikin jonkinlainen hermovaurio, koska hermokivulta tuntuu säteille koko vasemmalle puolelle josta hammas alhaalta otettiin. Edelleen kaipaisin tietoa kunnollisesta kipulääkkeestä, että pystyisi toimimaan normaalisti ja nukkumaan.

        Lääkäreitä ei todellakaan tunnu ongelmien, kipujen, vaivojen syyt tunnu paljoa
        kiinnostavan. Vain hoito, pillerit ja piikit ovat heti tarjolla.
        - Ai mutta, hoitoahan vain luvataankin!


    • Kiitoskuitenkin

      No hei hammaslääkäri !
      Mitä mieltä olet huonohampaisista. Onko Suomessa paljon tällaisia.
      Monella ei ole varaa käydä hammaslääkärillä. Turha puhua soskusta, ei auta.
      Siis monella on velkaa ja tulot ovat pienet, mutta toimeentuloon ei ole kuitenkaan oikeutta.
      Saattaa olla että on muitakin sairauksia kuin hampaat ja niihinkin hoitoihin nykyään uppoaa rahaa.
      Minua ainakin hävettää omat huonot hampaani.
      Ilkeääkö hammasläkärille edes tulla huonoine hampaineen.
      Onko siis Suomessa paljon muitakin huonohampaisia.

      • Ei_lääkäri

        Sossu ohjaa yleensä kunnalliseen hammashoitoon.


      • Hammaslääkäri

        Kyllä Suomessa huonohampaisia riittää, mutta vähemmän kuin esim. Aasian suunnalla mielestäni. Ei hampaita kannata hävetä silloin kun tulee hammaslääkärin vastaanotolle, me ollaan kyllä opiskeluajoista asti nähty kaikkea. Tahtotila on kuitenkin auttaa, mutta valitettavasti pro bono ei paljoa töitä tehdä (paitsi ehkä tätä vastailua kysymyksiin). Suomessa hammaslääkärissä käynti on kallista, ei siitä pääse mihinkään. En kuitenkaan suosittelisi menemään hoitoon ulkomaille. Itse olen todistanut monta erittäin ikävää juttua potilailla jotka ovat teettäneet hoitoja. En nyt kommentoi tarkemmin missä päin maailmaa... Edelleen paras lääke hammaslääkäripelkoon/hammaslääkärikustannuspelkoon yms. on jatkuva hyvä suuhygienia. Harjaa 2x päivässä (2min ajan fluoritahnalla) ja lankaa/väliharjaa/tikuttaa 1x päivässä.


    • syrjäytynyt

      Hei. Minulla on vaikea alapurenta, eli alahampaat tulevat ylähampaiden eteen - purentahampaat saan kuitenkin jotenkin vastakkain. Parikymppisenä ollessani kyselin hammaslääkäriltä syytä, miksi ylähampaita on vaikea saada yhteen alahampaiden kanssa, jolloin seuraavalla käynnillä otettiin röntgenkuva purukalustosta ja siitä kuvasta hammaslääkäri selvitti ongelman syyn. Hänen hammaslääkärikirurgipuolisonsa tutki erikseen tapausta ja pyysi minua mukaansa lähimpään yliopistolliseen sairaalaan jossa kertoi leukaleikkauksia suoritettavan. Valitettavasti sairastin tuolloin vaikeaa masennusta ja persoonallisuushäiriön takia olen vuosikymmeniksi eristäytynyt ihmisistä. Nyt kun olen jo vuosia elänyt melko aktiivista elämää ihmisten parissa ja on virinnyt halua tutustua entistä laajemmin maailmaan, olen törmännyt tähän mielestäni ulkonäköä haittaavaan ongelmaan, ja haluaisin korjata tilanteen ihan itsetunnon kohotuksen kannalta ajatellen. Hammaslääkärille olen vihjaillut asiasta, mutta hän ei ole ottanut asiaa kuloonkaan - kenties en ole uskaltanut esittää asiaani kyllin pontevasti. Täällä syrjäkylällä tuntuu näistä aroista asioista olevan vaikea puhua.
      Näihin leukaleikkauksiin näyttäisi väistämättä liittyvän se, että hammasrivi oiotaan ensin kuntoon vuosia kestävällä oiontahoidoilla ennen kuin leukoja asennellaan paikalleen. Eräs hammaslääkäri kertoi minulla, että minun tapauksessani alaleukaa jouduttaisiin siirtämään vähintään puolitoista senttiä taakse päin ja yläleukaa samalla eteenpäin. Kysyisinkin, kun ei minulla ole varaa maksaa kallista oiontahoitoa ja leukaleikkausta, että olisiko mahdollista laittaa pelkästään leuat kohdilleen ja hampaille katsottaisiin vasta jälkikäteen -sen mukaan kuin kukkaro antaa myöten - miten jos mitenkään lähdettäisiin niitä hoitamaan? Ajatuksena tässä, että onhan paljon ihmisiä, joilla leuat ovat oikeassa suhteessa toisiinsa, mutta hampaat huonossa kunnossa. Hampaani muuten ovat melko hyvässä kunnossa. Valitettavasti toisen ihmisen on vaikea ymmärtää, miten isoksi tamä ongelma on minulla kasvanut, ja iso este asian hoidolle ja avun pyynnöille on ollut eristäytyneisyys ja häpeä. Ajatuksena olisi maksaa leikkaus omasta kukkarosta jos leikkauksen saisi esimerkiksi 6000 eurolla. Miten lähteä asiassa liikkeelle?

      • Hammaslääkäri

        Hoidon suunnittelun pitää tehdä oikomishoidon erikoishammaslääkäri, se on fakta. En usko että on mahdollista tehdä vain leikkauksia ilman oikomishoitoa samassa hoitojaksossa. 100% varmuudella en voi vastata koska on kyse sellaisesta erikoishoidosta josta yleishml ei tiedä kuin teoriatasolla.


      • syrjäytynyt

        Entpä jos ottaisi kokoproteesit ylös ja alas: hampaathan voisi proteeseihin asettaa valmiiksi suoraan eikä oikomisia tarvittaisi? Minulla nimittäin on sekä ylhäällä että alhaalla paljon juurihoidettuja hampaita, joissa hampaissa suurempi osa paikkaa kuin tervettä hammasta. Mitempä tällaisia kannattaisi lähteä oikomaan, kun eivät paikat tahdo purennassa kestää muutenkaan.


      • Hammaslääkäri
        syrjäytynyt kirjoitti:

        Entpä jos ottaisi kokoproteesit ylös ja alas: hampaathan voisi proteeseihin asettaa valmiiksi suoraan eikä oikomisia tarvittaisi? Minulla nimittäin on sekä ylhäällä että alhaalla paljon juurihoidettuja hampaita, joissa hampaissa suurempi osa paikkaa kuin tervettä hammasta. Mitempä tällaisia kannattaisi lähteä oikomaan, kun eivät paikat tahdo purennassa kestää muutenkaan.

        Omat hampaat kannattaa pyrkiä säilyttämään jos on mahdollista ja järkevää... Tähän on mahdoton vastata näkemättä hampaita, röntgenkuvia ja purentavirhettä.


      • Purentavirheet
        Hammaslääkäri kirjoitti:

        Omat hampaat kannattaa pyrkiä säilyttämään jos on mahdollista ja järkevää... Tähän on mahdoton vastata näkemättä hampaita, röntgenkuvia ja purentavirhettä.

        Mitä ongelmia nuo purentavirheet voivat aiheuttaa?


      • Hammaslääkäri
        Purentavirheet kirjoitti:

        Mitä ongelmia nuo purentavirheet voivat aiheuttaa?

        Mahdollisia haittoja: hampaiston kuluminen/rikkoutuminen, nivelongelmat, puremalihasongelmat, estetiikka. Tosin aina haittoja ei ole eikä tarvitse tehdä mitään.


      • syrjäytynyt
        Hammaslääkäri kirjoitti:

        Omat hampaat kannattaa pyrkiä säilyttämään jos on mahdollista ja järkevää... Tähän on mahdoton vastata näkemättä hampaita, röntgenkuvia ja purentavirhettä.

        Olen päättänyt kuitenkin yrittää.
        Kuinka hyvin noin yleensä kokoproteesi ylhäällä ja alhaalla toimii alapurennassa? Viimeksi kysyin asiasta suuhygienistiltä ja hammaslääkäriltä, vain suuhygienistillä oli aikaa vastata, ja hänen näkemyksensä lyhykäisyydessään oli että haastava; hammaslääkärillä ei ollut aikaa vastata.
        Onko suomesssa yksityispuolella kirurgeja, jotka tekevät leukaleikkauksia? Oikomishoitoa antavia yksityispuolella löytyy täälläkin, mutta isommat leikkaukset tehdään vain julkisella puolella.
        Harmi vaan, että se edistyksellinen hammaslääkäripari on nyt eläkkeellä - he osasivat asettua minun asemaani! Nyt tuntuu, että on joutuu taistelemaan kaikkien kanssa, kun tarvitsisin opastusta ja tukea. Voinko esimerkiksi varata yksityiselle ajan pelkästään konsultaation saamiseksi, kun hampaani muuten ovat tällä erää kunnossa?


      • Hammaslääkäri
        syrjäytynyt kirjoitti:

        Olen päättänyt kuitenkin yrittää.
        Kuinka hyvin noin yleensä kokoproteesi ylhäällä ja alhaalla toimii alapurennassa? Viimeksi kysyin asiasta suuhygienistiltä ja hammaslääkäriltä, vain suuhygienistillä oli aikaa vastata, ja hänen näkemyksensä lyhykäisyydessään oli että haastava; hammaslääkärillä ei ollut aikaa vastata.
        Onko suomesssa yksityispuolella kirurgeja, jotka tekevät leukaleikkauksia? Oikomishoitoa antavia yksityispuolella löytyy täälläkin, mutta isommat leikkaukset tehdään vain julkisella puolella.
        Harmi vaan, että se edistyksellinen hammaslääkäripari on nyt eläkkeellä - he osasivat asettua minun asemaani! Nyt tuntuu, että on joutuu taistelemaan kaikkien kanssa, kun tarvitsisin opastusta ja tukea. Voinko esimerkiksi varata yksityiselle ajan pelkästään konsultaation saamiseksi, kun hampaani muuten ovat tällä erää kunnossa?

        Kyllä kokoproteesit saa tehtyä hyvin toimiviksi, tosin jos leuat ovat kovin "eriparia" niin haastetita tulee. Kokoproteesin teko vaatii osaamista ja kokemusta, jota on vähemmän ja vähemmän koska kokoproteeseja tehdään vähemmän ja vähemmän. Jos luuharjanteella on korkeutta niin pysyy hyvin, tosin jos korkeutta ei ole, saatetaan tarvita implantteja pitämään kiinni. Protetiikan erikoishammaslääkärit pätevimpiä tekemään.
        Yksityiselläkin puolella tehdään leukakirurgiaa, tosin en usko että missään tehdään ylä- tai alaleuan siirtoja. Jos hampaasi ovat muuten kunnossa niin ensimmäinen askel näiden tietojen valossa on käynti oikomishoidon erikoishammaslääkärillä konsultaatiokäynnillä (maksullinen).


      • syrjäytynyt

        Kiitos Hammaslääkärille vastauksista! Oral hammaslääkäriltä varasin ajan konsultaatioon.


      • eiolehelppoa

        Irtoproteeseista on todella haasteellista saada toimivia, mikäli leuat ovat "eriparia". Jos leuat ovat epäsuhtaiset, tilanne siirtyy proteeseihin, sillä proteesihampaat voidaan asetella vain hammasharjanteen päälle. Tilanne on toinen, jos vain hampaat ovat "epäjärjestyksessä".
        Konsultaatiossa kannattaa käydä, ehkä saisit sitten kunnon hoitosuunnitelman. Tule sitten kertomaan tänne, mitä arvioitiin... olisi kiva lukea.


    • Kipupotilas

      Hei, onko kovin yleistä, että hammaslääkäri alkaa tehdä juurihoitoa terveeseen hampaaseen? Itselläni oli massiivinen kipu taaimmaisissa takaylähampaissa. Hammaslääkäri ei ollut varma kummasta taaimmaisesta hampaasta oli kysymys, ja aloitti juurihoidon toiseen. Seuraavana päivänä oli pakko mennä uudelleen, koska kipu vain koveni. Toinen hammas poistettiin. Siinä halkeama juuriin asti. Se oli kivun aiheuttaja. Nyt toisessa hampaassa keskeneräinen juurihoito, jota jatketaan kolmen viikon päästä. Kaikki kipu ja särky häipyi tuon haljenneen hampaan poiston jälkeen. Menetänkö nyt molemmat hampaat? Onko tässä tapahtunut jokin virhe?

      • Vaikeetkivut

        En tiedä kuinka yleistä on tehdä juurihoito terveeseen hampaaseen. Tarpeen niin vaatiessa, tietenkin sekin voi olla mahdollista.

        Haljenneiden takahampaiden havaitsemattomuus taitaa kuitenkin olla melkoisen yleistä? Minulla myös oli amalgaamilla paikatut takaylähampaat halki, jopa palasina, molemmilta puolin. Kipukin oli sietämätöntä.

        Vaikka lukemattomia kertoja kuljin asiantuntijoille valittamassa sietämättömästä kivusta, yläleuan ja takaraivon alueilla, mitään vikaa ei löydetty eikä havaittu.

        Jossain vaiheessa rupesin itsekin epäilemään ja ehdottelemaan hammasperäistä kipua, mutta heti tiedettiin ja kerrottiin kuinka hyvin hampaasi on hoidettu, eikä kipusi niistä johdu! Kerrottiin myös, että paljon on kipuja joita ei saada selville. Nämä ovat niin vaikeita asioita!


      • Jozzucca

        Hammaslääketiede ei ole aina helppoa. Akuutin kivun vuoksi särkyvastaanotolle hakeutunut potilas on usein tuskainen kivun vuoksi, apu olisi saatava heti, vaikkei kipu paikannu selkästi tiettyyn hampaaseen. Tällöin hampaiden ensiapuluontoisen tutkimuksen (silmämääräinen tutkimus, mahdolliset rtg-kuvaukset, muut tutkimukset ja testit yms.) ja mahdollisten taustatietojen varassa hoidetaan todennäköisintä kivunaiheuttajahammasta. Valitettavasti aina ei onnistuta löytämään heti oikeaa kivuliasta hammasta. Kukaan hammaslääkäri ei lähde huvikseen juurihoitamaan hampaita, sen verran työläs ja riskialtis operaatio. Hyvin tehtynä juurihoidettu hampaasi on suussa vielä vuosia, mutta juurihoitojen onnistumisprosentti ei todellakaan ole 100%. Juurihoidettu hammas on aina heikompi ja riskialttiimpi verrattuna eläviin hampaisiin.


      • Kipupotilas

        Kiitos vastauksistanne. Halkeama tosiaan näkyi kuvissa, ja muutama vuosi sitten olin samalla vastaanotolla saman hampaan kipuilun kanssa, jolloin sitä paikattiin. Silloin jo oli halkeama olemassa. Silloinen hammaslääkäri (tk:n päivystys) ei aloittanut juurihoitoa, koska ei voinut olla varma kumpi hammas kivut aiheuttaa. Silloinen kipu häipyi tuon paikkaustoimenpiteen myötä. Nyt kipu oli niin kova, että vaihtoehtoina enää oli vain päästä siitä eroon. Hammasta ei pystynyt kielelläkään hipaisemaan ilman kovaa tuskaa.
        Kipu on nyt pois, se on pääasia.


      • Hammaslääkäri
        Jozzucca kirjoitti:

        Hammaslääketiede ei ole aina helppoa. Akuutin kivun vuoksi särkyvastaanotolle hakeutunut potilas on usein tuskainen kivun vuoksi, apu olisi saatava heti, vaikkei kipu paikannu selkästi tiettyyn hampaaseen. Tällöin hampaiden ensiapuluontoisen tutkimuksen (silmämääräinen tutkimus, mahdolliset rtg-kuvaukset, muut tutkimukset ja testit yms.) ja mahdollisten taustatietojen varassa hoidetaan todennäköisintä kivunaiheuttajahammasta. Valitettavasti aina ei onnistuta löytämään heti oikeaa kivuliasta hammasta. Kukaan hammaslääkäri ei lähde huvikseen juurihoitamaan hampaita, sen verran työläs ja riskialtis operaatio. Hyvin tehtynä juurihoidettu hampaasi on suussa vielä vuosia, mutta juurihoitojen onnistumisprosentti ei todellakaan ole 100%. Juurihoidettu hammas on aina heikompi ja riskialttiimpi verrattuna eläviin hampaisiin.

        Yhdyn tähän vastaukseen.


    • Hermot

      Apua! Ham.lääkäri paikkas ed.päivänä hampaan ja puudutti alhaalta. Tuntui kuin kieleen olisi mennyt ainetta. Nyt kielen pää/reuna ja ien alhaalta oudot/puutuneet . Soitin lääkäri sanoi että varmaan hermo ottanut itseensä. Kysyin kun olen paniikissa että mitäs nyt sanoi odota rauhassa. Ostin jo eilen b12 vitamiinia. Kuinka kauan joudun odottamaa?

      • Hammaslääkäri

        Ei ole mitenkään tavatonta. Neula voi hipaista kielihermoa alaleuan johtopuudutuksessa. Yleensä tuntohäiriö häviää viikon kuluessa.


      • Hermot
        Hammaslääkäri kirjoitti:

        Ei ole mitenkään tavatonta. Neula voi hipaista kielihermoa alaleuan johtopuudutuksessa. Yleensä tuntohäiriö häviää viikon kuluessa.

        Siitä tulee huomenna viikko. Tuntui että ns ainetta meni kieleen.olen kuullut että voi mennä 6 kk ja jos ei kahteen vuoteen palautunu ni jää. Osaatko antaa toivoa??


      • Hammaslääkäri
        Hermot kirjoitti:

        Siitä tulee huomenna viikko. Tuntui että ns ainetta meni kieleen.olen kuullut että voi mennä 6 kk ja jos ei kahteen vuoteen palautunu ni jää. Osaatko antaa toivoa??

        Jos neula on aiheuttanut niin yleensä paranee nopeammin kuin jos vauroituu esim. hampaan poistossa. Toki tämä on aina yksilöllistä. Kannattaa jutella hoitaneen hammaslääkärin kanssa. En kuitenkaan olisi huolissani jos on neulan aiheuttama.


      • Hermot
        Hammaslääkäri kirjoitti:

        Jos neula on aiheuttanut niin yleensä paranee nopeammin kuin jos vauroituu esim. hampaan poistossa. Toki tämä on aina yksilöllistä. Kannattaa jutella hoitaneen hammaslääkärin kanssa. En kuitenkaan olisi huolissani jos on neulan aiheuttama.

        Ok. Joo kyllä juttelin hän sanoi että "hermo ottanut varmaan nokkiinsa". Ei osannut sanoa paranemisaikaa..viikkoja sanoi. Edelleen nyt 1 vko ja 1 päivä ja kieli vaan pistelee välillä ja outo.. No pakko tässä toivoa on että paranee.


      • Hermot

        Kysyn vielä tällaista, että kun muistan kun pienenä jäi pakkasella kieli kiinni lyhtypylvääseen (oli sitten pakko tätä kokeilla), niin voiko olla mahdollista että siitä olisi jäänyt jokin "vamma" kieleen. Esim. eilen söin jäätelöä niin tämä kohta joka on ollut outo siitä puudutteesta lähtien niin "tunsi paljon kylmemmin" jääteöä. Sitten tuli mieleen että ihan kuin joskus olisin tuntenut että kieli saattaa "palaa" ruoasta tästä kohtaa helpommin.
        Vaikuttaakohan tämä nyt siihen että minulla menee kauemmin että kieli paranee? Voi turkanen näitä ihmisen vaivoja kun aina on jotain....


      • Hammaslääkäri
        Hermot kirjoitti:

        Kysyn vielä tällaista, että kun muistan kun pienenä jäi pakkasella kieli kiinni lyhtypylvääseen (oli sitten pakko tätä kokeilla), niin voiko olla mahdollista että siitä olisi jäänyt jokin "vamma" kieleen. Esim. eilen söin jäätelöä niin tämä kohta joka on ollut outo siitä puudutteesta lähtien niin "tunsi paljon kylmemmin" jääteöä. Sitten tuli mieleen että ihan kuin joskus olisin tuntenut että kieli saattaa "palaa" ruoasta tästä kohtaa helpommin.
        Vaikuttaakohan tämä nyt siihen että minulla menee kauemmin että kieli paranee? Voi turkanen näitä ihmisen vaivoja kun aina on jotain....

        Näin äkkiseltään sanoisin että aika epätodennäköistä. Enpä ole tällaisesta ennen kuullut.


    • Saranako

      Minulle tehtiin nuorena muutamia juurihoitoja, jotka epäonnistuivat, ja niihin tuli märkäpesäke ja monia lisä vaivoja kuten nivelongelmia. Useiden pitkien hoitoyritysten jälkeen tehtiin ienleikkauksia ja kaikki paranivat. Jos myöhemmin paikkaa piti korjata ja juuri avata johti se usein uuteen ienleikkaukseen tai hampaan poistamiseen.Tosin osa hammaslääkäreisrä onnistui. Jäljellä on 3 onnistunutta juurihoitohammasta ja ne ovat olleet täysin oireettomia ji 20 - 30 vuotta. Nyt kysyn: kumpi on suurempi riski joko uusia vanhat juurihoidot vai jättää ne ennalleen, kun hammas jää krruunun alle? Kokemuksesta tiedän, että tulehtumisriski on suuri ja antibioottien syönti on myös suuri riski, koska sain n. puoli vuotta sitten clostridium difficile bakteerin ja antibiootit voi laukaista sen uudelleen. Olen jo yli 70 v.

      • Hammaslääkäri

        Tähän on hyvin vaikea vastata varmuudella näkemättä röntgenkuvia ja hampaita. Jos juurihoidetut hampaat ovat kuitenkin siistit ja tulehdusvapaat röntgenkuvassa sekä oireettomat niin en lähtisi uusimaan juurihoitoja ennen kruunutuksia.


    • nimimerkki2

      noin kuukausi sitten lohkesi hampaasta paikka ja nyt hampaasta vuoti vähän verta? mikähän mahtaisi olla kyseessä? hammas ei varsinaisesti ol kipeä.

      • Hammaslääkäri

        Hampaasta voi tulla verta kahdesta eri kohdasta: 1) hammasytimestä 2) ikenestä/luusta. Jos veri tuli hampaasta lohjenneen paikan kohdalta niin kuvittelisin sen tulevan hammasytimestä, tosin jos olisi näin niin kipua olisi todennäköisesti paljon. Ehkä veri on ikenestä... Kuulostaa hieman oudolta että verta tulee näin 1kk päästä lohkeamisesta... Kannattaa varata aika hammaslääkärille mahd. pian lohkeaman korjaamiseen. Mahdoton sanoa näkemättä enempää.


      • nimimerkki2

        tutkiakseni huomasin että paikan lohettua sen alla tuntuisi olevan reikä mihin menee ruokaa, tätä puhdistellessani sieltä tuli verta ja jotain punasen mustaa verta. onkohan se nyt ruuan jätettä vai mitä? kipu on enemmänkin vähän jomottavaa kihelmöintiä, sellaista kutiavaa enemmänki, ei mitään kauheaa särkyä kuitenkaan :o


      • Hammaslääkäri
        nimimerkki2 kirjoitti:

        tutkiakseni huomasin että paikan lohettua sen alla tuntuisi olevan reikä mihin menee ruokaa, tätä puhdistellessani sieltä tuli verta ja jotain punasen mustaa verta. onkohan se nyt ruuan jätettä vai mitä? kipu on enemmänkin vähän jomottavaa kihelmöintiä, sellaista kutiavaa enemmänki, ei mitään kauheaa särkyä kuitenkaan :o

        Tosiaan vaikea sanoa näkemättä. Ehkä hyytynyttä verta, ehkä ruoan jätettä. Saattaa olla että hammasydin on paljaana ja tuosta osin jo mennyt nekroosiin (kuollut). Edelleen kannattaa mennä hammaslääkäriin asap.


    • Pekkadcdcdc

      Jos on tapahtunut juuren ylitäyttö ( juuren täyte painettu liian lujaa ja puhkaissut hampaan juuren) , niin seuraako siitä aina purentakipua ? ja miten sitä hammasta pitäisi hoitaa, että muuttuisi kivuttomaksi ?

      • Hammaslääkäri

        Juuren ylitäytöstä ei välttämättä seuraa mitään ongelmia pitkällä aikavälillä, riippuen alkutilanteesta (onko juuren kärjessä ollut infektio vai onko juuri ollut elävä). Jos nyt juurentäytön jälkeen on purenta-arkuutta niin ei kannata huolestua. Yleensä kipu hälvenee muutamassa päivässä tai n. viikossa. Jos paikka tuntuu korkealta niin sitten takaisin hammaslääkärille hiotuttamaan korotus. Sellainen voi aiheuttaa myös purenta-arkuutta.


      • Pekkacbcbcb

        Ei ollut infektiota ollenkaan, vaan tavoite olisi nastakruunun laitto. n vuoden on nyt ollut purenta-arka.. ja poissa purennasta se ollut jo tosi pitkään... miksi yhä purentakipua ? Miten vaarallista se on...


      • Hammaslääkäri
        Pekkacbcbcb kirjoitti:

        Ei ollut infektiota ollenkaan, vaan tavoite olisi nastakruunun laitto. n vuoden on nyt ollut purenta-arka.. ja poissa purennasta se ollut jo tosi pitkään... miksi yhä purentakipua ? Miten vaarallista se on...

        Vaikea sanoa mistä varmuudella johtuu, tutkimatta... Ehkä juurihoito ei ole tepsinyt tai sitten hampaassa voi olla stabiili halkeama, joka aiheuttaa purenta-arkuutta. Oleellista on onko oireilua tyyliin muutaman kerran vuodessa / kuukaudessa / viikossa päivässä. Jos oirelu on päivittäistä tai viikottaista niin kannattaisi tutkia uudelleen. Ja erityisesti jos hammas jää särkemään puraisun jälkeen pidemmäksi aikaa.


    • mitämieltä

      Minulta poistettiin kulmahammas yläleuasta kolmekuukautta sitten.
      Hampaan poistokohdasta leukaluu on edelleeenkin kipeä/arka.
      Onko tämä normaalia?

      • Hammaslääkäri

        Alue kannattaisi tutkia kliinisesti ja ottaa röntgenkuva. Voimakkaampaa kipua voi joskus olla poiston jälkeen jopa parisen viikkoa. Tosin kolme kuukautta on pitkä aika, eli tarkastamisen paikka.


    • Tietoa-tarvitseisin

      Hei.
      Kysyin tätä jo viereiseltä palstalta, mutta ajattelin kysyä myös täältä.
      Jos olet hammaslääkäri voitko kertoa, miksi minulle sanottiin, että implantit täytyy uusia ehkä kahdeksan vuoden välein?
      Minulle laitettiin kaikki hampaat implantteina. Ne ovat sellaiset, ettei niitä irroteta harjaamisen ajaksi ollenkaan.
      Ne vaikuttavat kyllä hyviltä. Harjaaminen on ihan kuin harjaisi omia hampaita.
      Ne on laitettu Ruotsissa, mutta hammaslääkäri oli joku muu, kuin ruotsalainen.
      Häneltä on vaikea kysellä, koska hänen ruotsinkieli on aika huono.
      Ei implanttien kanssa ole mitään ongelmaa, mutta se hinta arveluttaa. Maksoin jo melkein 10000 euroa.
      Kiitos.

      • Hammaslääkäri

        Kyllä implantit ovat pitkäaikaisia ratkaisuja. Tosin ei niitä voi ikuisena pitää. Samahan on esim. lonkkaproteeseissa, nekin joudutaan uusimaan n. 10v välein (tosin implanteissa en puhuisi näin lyhyestä ajasta). Siksi onkin mietittävä tarkkaan kun laitetaan nuorelle ihmiselle. Hampaan poisto ja implantti ei välttämättä ole oikotie onneen. Tosin jossain tilanteissa ei ole muuta vaihtoehtoa kuin poistaa hammas. Luu implanttien ympäriltä pakenee muutaman millin kymmenyksen / 5 vuotta (eli hyvin vähän merkitystä). Tosin ilman hammasta tai implanttia luu katoaa huomattavasti nopeammin. En olisi huolissaan jos on käytetty hyviä implantteja, hoito on suunniteltu oikein, harjaat hampaat 2x päivässä ja puhdistat välit kerran päivässä etkä tupakoi...


      • Pysy_lestissäsi
        Hammaslääkäri kirjoitti:

        Kyllä implantit ovat pitkäaikaisia ratkaisuja. Tosin ei niitä voi ikuisena pitää. Samahan on esim. lonkkaproteeseissa, nekin joudutaan uusimaan n. 10v välein (tosin implanteissa en puhuisi näin lyhyestä ajasta). Siksi onkin mietittävä tarkkaan kun laitetaan nuorelle ihmiselle. Hampaan poisto ja implantti ei välttämättä ole oikotie onneen. Tosin jossain tilanteissa ei ole muuta vaihtoehtoa kuin poistaa hammas. Luu implanttien ympäriltä pakenee muutaman millin kymmenyksen / 5 vuotta (eli hyvin vähän merkitystä). Tosin ilman hammasta tai implanttia luu katoaa huomattavasti nopeammin. En olisi huolissaan jos on käytetty hyviä implantteja, hoito on suunniteltu oikein, harjaat hampaat 2x päivässä ja puhdistat välit kerran päivässä etkä tupakoi...

        Nyt tietosi on väärät! Ei lonkkaproteeseja vaihdeta kymmenen vuoden välein, ei pidemmänkään ajan välein. Se joudutaan uusimaan vain siinä tapauksessa että tulee jokin komplikaatio tai proteesi kuluu poikkeuksellisen paljon ja tulee liian väljäksi.


      • Hammaslääkäri
        Pysy_lestissäsi kirjoitti:

        Nyt tietosi on väärät! Ei lonkkaproteeseja vaihdeta kymmenen vuoden välein, ei pidemmänkään ajan välein. Se joudutaan uusimaan vain siinä tapauksessa että tulee jokin komplikaatio tai proteesi kuluu poikkeuksellisen paljon ja tulee liian väljäksi.

        Olet oikeassa, 10v oli huonosti sanottu. Tarkoitin että jos lonkkaproteesi laitetaan nuorena, se voidaan joutua uusimaan useampaan kertaan elämän aikana, varsinkin jos on kovassa rasituksessa. Tämä (kuten implantitkin) on toki yksilökohtaista.


      • Tietoa-tarvitseisin
        Hammaslääkäri kirjoitti:

        Kyllä implantit ovat pitkäaikaisia ratkaisuja. Tosin ei niitä voi ikuisena pitää. Samahan on esim. lonkkaproteeseissa, nekin joudutaan uusimaan n. 10v välein (tosin implanteissa en puhuisi näin lyhyestä ajasta). Siksi onkin mietittävä tarkkaan kun laitetaan nuorelle ihmiselle. Hampaan poisto ja implantti ei välttämättä ole oikotie onneen. Tosin jossain tilanteissa ei ole muuta vaihtoehtoa kuin poistaa hammas. Luu implanttien ympäriltä pakenee muutaman millin kymmenyksen / 5 vuotta (eli hyvin vähän merkitystä). Tosin ilman hammasta tai implanttia luu katoaa huomattavasti nopeammin. En olisi huolissaan jos on käytetty hyviä implantteja, hoito on suunniteltu oikein, harjaat hampaat 2x päivässä ja puhdistat välit kerran päivässä etkä tupakoi...

        Vielä vaivaisin. Tiedän kuitenkin, että yläpuolelle laitettiin sellainen, koko-implantti ja alas joka hammas erikseen.
        Voisiko tuosta hinnasta päätellä jotain niiden laadusta? Melkein 10000€.
        Teen juuri niin kuin sanot. Harjaan kaksi kertaa päivässä ja samalla puhdistan hammasvälit pikkuharjalla.
        Kiitos vieläkin.


      • Edullinen_homma
        Tietoa-tarvitseisin kirjoitti:

        Vielä vaivaisin. Tiedän kuitenkin, että yläpuolelle laitettiin sellainen, koko-implantti ja alas joka hammas erikseen.
        Voisiko tuosta hinnasta päätellä jotain niiden laadusta? Melkein 10000€.
        Teen juuri niin kuin sanot. Harjaan kaksi kertaa päivässä ja samalla puhdistan hammasvälit pikkuharjalla.
        Kiitos vieläkin.

        Jos puhutaan "koko suun" laittamisesta implanteilla, 10000 euroa tuntuu kovin halvalta hinnalta. Tuolla summalla ei saa kovin monta implanttia, ehkäpä 5-6 kpl. Hintaa tietenkin pudottaa jos tuo yläleuan "koko-implantti" tarkoittaa esimerkiksi kahdella implantilla kiinnitettyä siltaa tai osa-/kokoproteesia.


      • Tietoa-tarvitseisin

        En halua väittää vastaan, koska en tiedä, mutta, jos siis 5-6 implanttia maksaisi 10000 euroa koko suun laittaminen maksaisi noin 60000 euroa?
        Minulla ei ole mitään siltaa, eikä osa-/kokoproteesia vaan ne on laitettu leukoihin kiinni. Yläpuolelle luullakseni eri tavalla, kuin alas, mutta nekin ovat lujasti kiinni ainakin (toistaiseksi). Alapuolelle laitettaessa näin, että hammaslääkäri laittoi aina yhden hampaan kerrallaan.
        Kiitos vielä.


      • Hammaslääkäri
        Tietoa-tarvitseisin kirjoitti:

        Vielä vaivaisin. Tiedän kuitenkin, että yläpuolelle laitettiin sellainen, koko-implantti ja alas joka hammas erikseen.
        Voisiko tuosta hinnasta päätellä jotain niiden laadusta? Melkein 10000€.
        Teen juuri niin kuin sanot. Harjaan kaksi kertaa päivässä ja samalla puhdistan hammasvälit pikkuharjalla.
        Kiitos vieläkin.

        Kaiketi ylhäällä kokoproteesi (saa irti) implantein tuettuna? Kun käytetään premiumimplantteja niin harvemmin yhden implantin (sis. väliosan ja hampaan) hinta on alle 2500e/kpl, pikemmin lähempänä 3000e/kpl. Oleellista on myös kuka suunnittelee hoidon ja toteuttaa proteettisen osion (implanttihoitoihin paneutunut hammaslääkäri tai protetiikan erikoishammaslääkäri) ja laittaa implantin (suu- ja leukakirurgian erikoishammaslääkäri). Tässäkin osaamisesta joutuu maksamaan, pääsääntöisesti.


    • Kysyytietämätön

      Kuinka hammaslääkäriopikelijoita opetetaan huomioimaan, tekemään hampaiden kontaktit ja purennan tasapaino, kun paikkoja tekevät ja tarkastuksia suorittavat?

      • Hammaslääkäri

        Ensimmäistäkin kertaa töitä tehdessä opetusklinikan ulkopuolella he osaavat nämä teoriassa ja käytännön kokemusta myös on. Purennan tasapaino on melko laaja käsite, mutta tietävät kyllä siitä perustat.


      • Tietystitietysti

        Tottakai opetetaan nämä asiat. Tasapainoinen purenta on kaiken toiminnan tavoite. Valitettavasti ideaalia ei aina ole helppo saavuttaa. Hampaat voivat olla virheasennoissa ja aiemmat hoidot esim hampaanpoistot vaikuttavat myös asiaan.
        Kysymyksen asettelu on aika outo. Kysehän on aivan perusasioista.


      • Perusasioita
        Tietystitietysti kirjoitti:

        Tottakai opetetaan nämä asiat. Tasapainoinen purenta on kaiken toiminnan tavoite. Valitettavasti ideaalia ei aina ole helppo saavuttaa. Hampaat voivat olla virheasennoissa ja aiemmat hoidot esim hampaanpoistot vaikuttavat myös asiaan.
        Kysymyksen asettelu on aika outo. Kysehän on aivan perusasioista.

        > Kysymyksen asettelu on aika outo. Kysehän on aivan perusasioista.

        Totta. Kysehän on aivan perusasioista. Siksipä onkin hiukan outoa, että näyttäisi olevan kovin vaikeaa löytyä vastausta hammashoidon aivan perusasiaa koskevaan kysymykseen!


      • opinnot1

        Kuinka opetetaan? Ensin tulee teoria ja sitten käytäntö. Ensin opetetaan "terve ihminen" ja sitten "sairas ihminen". Aloitetaan ensin hampaiden morfologian eli muoto-opin kurssilla. Opiskellaan purentaelimen toiminnan periaatteet, terve purentaelin ja patologinen purentaelin. Opetellaan teoriassa hampaiden korjaava hoito (paikkaus ja juurihoito, hammas- ja leukaprotetiikka). Sitten harjoitellaan kädentaitoja fantomeilla eli harjoituspäillä. Tämän jälkeen harjoitellaan opetusklinikan oikeilla potilailla, edetään helpoista tapauksista vaikeampiin.
        Kaikella toiminnalla pitäisi olla hammaslääketieteellinen peruste. Tiede ja sen ymmärtämys erottaa hammaslääkärin muusta suorittavan tason temppujen tekijästä.
        Kehotan tutustumaan hammaslääketieteen opinto-ohjelmaan, jos aihe kiinnostaa.


      • Kontaktit
        opinnot1 kirjoitti:

        Kuinka opetetaan? Ensin tulee teoria ja sitten käytäntö. Ensin opetetaan "terve ihminen" ja sitten "sairas ihminen". Aloitetaan ensin hampaiden morfologian eli muoto-opin kurssilla. Opiskellaan purentaelimen toiminnan periaatteet, terve purentaelin ja patologinen purentaelin. Opetellaan teoriassa hampaiden korjaava hoito (paikkaus ja juurihoito, hammas- ja leukaprotetiikka). Sitten harjoitellaan kädentaitoja fantomeilla eli harjoituspäillä. Tämän jälkeen harjoitellaan opetusklinikan oikeilla potilailla, edetään helpoista tapauksista vaikeampiin.
        Kaikella toiminnalla pitäisi olla hammaslääketieteellinen peruste. Tiede ja sen ymmärtämys erottaa hammaslääkärin muusta suorittavan tason temppujen tekijästä.
        Kehotan tutustumaan hammaslääketieteen opinto-ohjelmaan, jos aihe kiinnostaa.

        > Kuinka opetetaan?

        Kun ei sitäkään kysytty. Ainoastaan siltä osin mikä koskee hampaiden kontakteja ja purennan tasapainoa! Eikö opetus sisällä lainkaan tällaista osa-aluetta, kun aihe näyttää olevan aivan utopiaa?


      • epäselväkysymys
        Kontaktit kirjoitti:

        > Kuinka opetetaan?

        Kun ei sitäkään kysytty. Ainoastaan siltä osin mikä koskee hampaiden kontakteja ja purennan tasapainoa! Eikö opetus sisällä lainkaan tällaista osa-aluetta, kun aihe näyttää olevan aivan utopiaa?

        No kun hampaiden kontaktit ja purennan tasapaino ei ole mikään erillinen osa-alue vaan tasan tarkkaan sisältyy noihin edellä mainittuihin opintoihin. Kysyttiin nimenomaan liittyen paikkaushoitoon. Jos hammas on korjaavan hoidon tarpeessa, hammas pyritään muotoilemaan sen malliseksi kuin mikä sen luonnollisesti kuuluisi olla, siitä seuraa, että myöskin hampaiden kosketuspintojen toisiin hampaisiin nähden pitäisi tulla oikein. Valitettavasti ihmisen ikääntyessä hampaat enemmän tai vähemmän kuluvat ja muuttavat asentoaan ja tästä seuraa suurempia tai pienempiä purennan muutoksia ihan yksilöllisesti. Ihan yksilöllisesti ihmiset myös saavat oireita, jos "purenta ei ole tasapainoinen". Kaikille oireita ei tule, vaikka olisi vaikeakin virhepurenta ja toisille riittää yksikin purennan häiriötekijä (interferenssi) aiheuttamaan invalidisoivan tilan.
        Jos kysyy epäselvästi, ei välttämättä saa toivomaansa vastausta. "Hampaiden kontaktit" voi tarkoittaa montaa asiaa.


      • Epäselvää
        epäselväkysymys kirjoitti:

        No kun hampaiden kontaktit ja purennan tasapaino ei ole mikään erillinen osa-alue vaan tasan tarkkaan sisältyy noihin edellä mainittuihin opintoihin. Kysyttiin nimenomaan liittyen paikkaushoitoon. Jos hammas on korjaavan hoidon tarpeessa, hammas pyritään muotoilemaan sen malliseksi kuin mikä sen luonnollisesti kuuluisi olla, siitä seuraa, että myöskin hampaiden kosketuspintojen toisiin hampaisiin nähden pitäisi tulla oikein. Valitettavasti ihmisen ikääntyessä hampaat enemmän tai vähemmän kuluvat ja muuttavat asentoaan ja tästä seuraa suurempia tai pienempiä purennan muutoksia ihan yksilöllisesti. Ihan yksilöllisesti ihmiset myös saavat oireita, jos "purenta ei ole tasapainoinen". Kaikille oireita ei tule, vaikka olisi vaikeakin virhepurenta ja toisille riittää yksikin purennan häiriötekijä (interferenssi) aiheuttamaan invalidisoivan tilan.
        Jos kysyy epäselvästi, ei välttämättä saa toivomaansa vastausta. "Hampaiden kontaktit" voi tarkoittaa montaa asiaa.

        > Jos kysyy epäselvästi, ei välttämättä saa toivomaansa vastausta. "Hampaiden kontaktit" voi tarkoittaa montaa asiaa.

        Onko todellakin kysytty epäselvästi? Tuskin selvemmin, yksinkertaisemmin voi enää kysyä? Auttaisikohan piirros?

        Sen sijaan vastauksesta voi havaita tuon epäselvyyden. Mitään faktaa sisältävää vastaukseen ei näy sisältyvän. Vain asioiden epämääräistä pyörittelyä, ja tietenkin asiakkaasta johtuvia ongelmia!


      • Kosketuspinnat
        epäselväkysymys kirjoitti:

        No kun hampaiden kontaktit ja purennan tasapaino ei ole mikään erillinen osa-alue vaan tasan tarkkaan sisältyy noihin edellä mainittuihin opintoihin. Kysyttiin nimenomaan liittyen paikkaushoitoon. Jos hammas on korjaavan hoidon tarpeessa, hammas pyritään muotoilemaan sen malliseksi kuin mikä sen luonnollisesti kuuluisi olla, siitä seuraa, että myöskin hampaiden kosketuspintojen toisiin hampaisiin nähden pitäisi tulla oikein. Valitettavasti ihmisen ikääntyessä hampaat enemmän tai vähemmän kuluvat ja muuttavat asentoaan ja tästä seuraa suurempia tai pienempiä purennan muutoksia ihan yksilöllisesti. Ihan yksilöllisesti ihmiset myös saavat oireita, jos "purenta ei ole tasapainoinen". Kaikille oireita ei tule, vaikka olisi vaikeakin virhepurenta ja toisille riittää yksikin purennan häiriötekijä (interferenssi) aiheuttamaan invalidisoivan tilan.
        Jos kysyy epäselvästi, ei välttämättä saa toivomaansa vastausta. "Hampaiden kontaktit" voi tarkoittaa montaa asiaa.

        > siitä seuraa, että myöskin hampaiden kosketuspintojen toisiin hampaisiin nähden pitäisi tulla oikein.....

        Mikä se OIKEIN sitten on?


      • Tässäpätätä
        Kosketuspinnat kirjoitti:

        > siitä seuraa, että myöskin hampaiden kosketuspintojen toisiin hampaisiin nähden pitäisi tulla oikein.....

        Mikä se OIKEIN sitten on?

        Tässä hyvää perustietoa: www.slideshare.net/mobile/jesusvictor/occlusion-ppt


      • Vaikeeeeeeta
        Tässäpätätä kirjoitti:

        Tässä hyvää perustietoa: www.slideshare.net/mobile/jesusvictor/occlusion-ppt

        Onhan siinä perustietoa, mutta tarkoitus ei ole kysellä joistain intialaisista tai muidenkaan maiden näkemyksistä, vaan ihan suomalaisesta näkemyksestä ja käytännöstä, jonka mukaan Suomessa opetetaan, sekä hampaat tarkistetaan ja hoidetaan!


      • HML123

        Olen myös hammaslääkäri, en tosin sama kuin tämän ketjun "ylläpitäjä"

        Yllä linkattu slaidi käsitteli ihan purennan perusasioita ja voisi olla ihan yhtä hyvin mistä tahansa suomalaisesta yliopistosta, ihan samat asiat ihan samalla tavalla opiskellaan myös meillä. Tosin tuokaan lähes 100 sivun nippu ei vielä edes kata läheskään kaikkea, mutta perusteita siinä on jo aika paljon.

        Potilasta hoitaessa tosin tulee huomioida, että purenta on vain yksi hyvän hammaslääketieteellisen hoidon osa-alue ja aina ideaalin purennallisen lopputuloksen saavuttaminen ei ole mahdollista.

        Alkuperäiseen kysymykseen "mitä purennasta ja hammaskontakteista opetetaan" on tällaisella palstalla lähes mahdoton vastata, ellei kysymystä tarkenneta. Purentafysiologiaa opiskellaan hammaslääketieteen koulutusohjelmassa täysipäiväisesti sekä erikseen että sulautettuna muihin oppialoihin kaikkiaan kuukausia, joten lienee melko selvää, että selvää yleispätevää vastausta ei voi niputtaa muutamaan kymmeneen riviin. Kysymys on samaa luokkaa kuin koneinsinööriltä kysyisi, että mitä teille opetetaan dieselmoottorin suunnittelusta.


      • Dieselmoottorinsuunnitte
        HML123 kirjoitti:

        Olen myös hammaslääkäri, en tosin sama kuin tämän ketjun "ylläpitäjä"

        Yllä linkattu slaidi käsitteli ihan purennan perusasioita ja voisi olla ihan yhtä hyvin mistä tahansa suomalaisesta yliopistosta, ihan samat asiat ihan samalla tavalla opiskellaan myös meillä. Tosin tuokaan lähes 100 sivun nippu ei vielä edes kata läheskään kaikkea, mutta perusteita siinä on jo aika paljon.

        Potilasta hoitaessa tosin tulee huomioida, että purenta on vain yksi hyvän hammaslääketieteellisen hoidon osa-alue ja aina ideaalin purennallisen lopputuloksen saavuttaminen ei ole mahdollista.

        Alkuperäiseen kysymykseen "mitä purennasta ja hammaskontakteista opetetaan" on tällaisella palstalla lähes mahdoton vastata, ellei kysymystä tarkenneta. Purentafysiologiaa opiskellaan hammaslääketieteen koulutusohjelmassa täysipäiväisesti sekä erikseen että sulautettuna muihin oppialoihin kaikkiaan kuukausia, joten lienee melko selvää, että selvää yleispätevää vastausta ei voi niputtaa muutamaan kymmeneen riviin. Kysymys on samaa luokkaa kuin koneinsinööriltä kysyisi, että mitä teille opetetaan dieselmoottorin suunnittelusta.

        > Kysymys on samaa luokkaa kuin koneinsinööriltä kysyisi, että mitä teille opetetaan dieselmoottorin suunnittelusta.

        Mutta olipas se kovin vaikea kysymys, vaikka pitäisi kuulua aivan niihin alan alkeisiin! Aivan kuin siellä peruskoulussa lukemisen perusteita opetettaessa. A:sta aloitettaessa!

        Kuinkahan tuo dieselmoottorin suunnittelukin onnistui tähän mahtumaan?
        Eikös ne hampaat ym. ole suunniteltu jo aikoja sitten?
        Pieniä tai vähän isompiakin korjauksia kuitenkin nekin tarvitsee, kuten se dieselmoottorikin! Silloin insinöörin, myös korjaajan tulee tietää toleranssit, joiden sisällä liikutaan kun moottoria korjataan.

        Onkohan hammaslääkärillä vastaavia toleransseja, kun niitä korjaustöitä ihmisten hampaisiin suorittaa?


      • Mhpolzi
        HML123 kirjoitti:

        Olen myös hammaslääkäri, en tosin sama kuin tämän ketjun "ylläpitäjä"

        Yllä linkattu slaidi käsitteli ihan purennan perusasioita ja voisi olla ihan yhtä hyvin mistä tahansa suomalaisesta yliopistosta, ihan samat asiat ihan samalla tavalla opiskellaan myös meillä. Tosin tuokaan lähes 100 sivun nippu ei vielä edes kata läheskään kaikkea, mutta perusteita siinä on jo aika paljon.

        Potilasta hoitaessa tosin tulee huomioida, että purenta on vain yksi hyvän hammaslääketieteellisen hoidon osa-alue ja aina ideaalin purennallisen lopputuloksen saavuttaminen ei ole mahdollista.

        Alkuperäiseen kysymykseen "mitä purennasta ja hammaskontakteista opetetaan" on tällaisella palstalla lähes mahdoton vastata, ellei kysymystä tarkenneta. Purentafysiologiaa opiskellaan hammaslääketieteen koulutusohjelmassa täysipäiväisesti sekä erikseen että sulautettuna muihin oppialoihin kaikkiaan kuukausia, joten lienee melko selvää, että selvää yleispätevää vastausta ei voi niputtaa muutamaan kymmeneen riviin. Kysymys on samaa luokkaa kuin koneinsinööriltä kysyisi, että mitä teille opetetaan dieselmoottorin suunnittelusta.

        Hammastekniikassa on jo vuosia ollut voimassa NAT- tekniikka jossa yritetään tekemään mahdollisimman luonnonmukainen purenta. H.M Polz kehitti sen 1990- luvulla. Siinä otetaan koko purentaelin huomioon hampaiden pintoja muotoiltaessa. Kaikki leuan liikkeet huomioidaan.

        Nyttemmin on käytössä lähinnä Dieter Schulzin ja Gunter Saubertin jatkokehittämä menetelmä, jossa värikoodattu okklusaalinen kompassi kertoo leuan liikkeet ja sen mukaan laitetaan hampaan muodot kohdilleen. Sitä käytetään myös hankaliin purentoihin.
        Menetelmä ei ole saanut Suomessa isompaa huomiota. Vastaanotoilla sen toteutus on liki mahdotonta. Tietokoneavusteiset purennat ei myöskään pysty oikeita muotoja toteuttamaan.

        Aiemmin oli käytössä Peter Thomasin kuspi/fossa metelmä ja Payne-Lundenin kuspi- harjanne systeemi. Niille on käyttöä lähinnä proteesitöissä.

        Vastaanoton hammaslääkäreiden ja teknikoiden NAT purennat eroaa eniten ehkä keskipurennan vapaatilassa ja kuspikaltevuudessa, jotka vastaanotoilla pyritään tekemään väljemmiksi.
        Okkluusioista on saatavana useampia saksankielisiä julkaisuja.
        Asian hahmottaminen voi viedä useita vuosia .

        PS. Kirjoitin tekstin muistista , joten nimissä voi olla heittoa.


      • täysinkyllästynyt
        Dieselmoottorinsuunnitte kirjoitti:

        > Kysymys on samaa luokkaa kuin koneinsinööriltä kysyisi, että mitä teille opetetaan dieselmoottorin suunnittelusta.

        Mutta olipas se kovin vaikea kysymys, vaikka pitäisi kuulua aivan niihin alan alkeisiin! Aivan kuin siellä peruskoulussa lukemisen perusteita opetettaessa. A:sta aloitettaessa!

        Kuinkahan tuo dieselmoottorin suunnittelukin onnistui tähän mahtumaan?
        Eikös ne hampaat ym. ole suunniteltu jo aikoja sitten?
        Pieniä tai vähän isompiakin korjauksia kuitenkin nekin tarvitsee, kuten se dieselmoottorikin! Silloin insinöörin, myös korjaajan tulee tietää toleranssit, joiden sisällä liikutaan kun moottoria korjataan.

        Onkohan hammaslääkärillä vastaavia toleransseja, kun niitä korjaustöitä ihmisten hampaisiin suorittaa?

        Olet saanut jo ihan hyviä vastauksia, miksi mikään ei kelpaa? Olet ilmeisesti sama, joka on tällä palstalla ruikuttanut jo vuosia "kontakteista", joista et tunnu olevan selvillä vuosien jankkaamisen jälkeen yhtään enempää. Yksinkertaisesti sinulle ei ole tyhjentävää vastausta. On vähän kuin kysyisi sairaanhoitajalta, että mitä sairaanhoitajaopistossa opetetaan sairauksista...


      • Vastauksista
        täysinkyllästynyt kirjoitti:

        Olet saanut jo ihan hyviä vastauksia, miksi mikään ei kelpaa? Olet ilmeisesti sama, joka on tällä palstalla ruikuttanut jo vuosia "kontakteista", joista et tunnu olevan selvillä vuosien jankkaamisen jälkeen yhtään enempää. Yksinkertaisesti sinulle ei ole tyhjentävää vastausta. On vähän kuin kysyisi sairaanhoitajalta, että mitä sairaanhoitajaopistossa opetetaan sairauksista...

        Onpa yksinkertaisesta asiasta saatu kovin vaikeaa, ja suorastaan jumalaton määrä tekstiä aikaiseksi! Kuten kerrotkin. Ja erilaisia menetelmiä! Kuinka nämä sitten auttavat sen OIKEAN hammaskontaktin ja purennan tekemisessä, ei ole vielä selvennyt, vaikka erilaisia vastauksia on tullutkin. Ovatko vastaukset sitten hyviä, jos ne eivät vastaa kysyjän tiedusteluihin, vain vastaaja on tyytyväinen?

        Olenhan minäkin näistä "kontakteista" kysellyt, mutta valitettavasti asia ole vieläkään selvinnyt. Kyselyistä huolimatta. Siksipä aiheesta täytyy kysellä asiantuntijoilta, joille asia on opetettu, ja päivittäin joutuvat siihen paneutumaankin!

        > On vähän kuin kysyisi sairaanhoitajalta, että mitä sairaanhoitajaopistossa opetetaan sairauksista...

        Tuntuisi tuokin vertaus hieman yliampuvalta? Paremmin voisi verrata vaikkapa kysymykseen, pitääkö sairaanhoitajan pistää käytetyllä vai käyttämättömällä neulalla?


      • Vaikeeeeeta

        > ... Tiede ja sen ymmärtämys erottaa hammaslääkärin muusta suorittavan tason temppujen tekijästä....

        On tullut selväksi, että todella kovin vaikeasta, ja tietenkin siihen tieteeseen perustuvasta aiheesta ja toiminnasta on kysymys. Edes toiminnasta, hoidoista maksavien, potilaita kiinnostaviin aiheisiin ei löydy faktaa sisältävää vastausta!

        Vain tällaista tietoa tarjolla:

        >... Ensimmäistäkin kertaa töitä tehdessä opetusklinikan ulkopuolella he osaavat nämä teoriassa ja käytännön kokemusta myös on.

        >... Sitten harjoitellaan kädentaitoja fantomeilla eli harjoituspäillä. Tämän jälkeen harjoitellaan...

        Kun kaikki osaavat näin hyvin, niin mistä johtuu, että opetusklinikan ulkopuolellakin löytyy paikkauksia, maksettuja paikkauksia, kuin sen "fantomin" suuta tarkasteltaessa? Kuin olisi temppuja tehty?


      • Tieteellinen
        Vastauksista kirjoitti:

        Onpa yksinkertaisesta asiasta saatu kovin vaikeaa, ja suorastaan jumalaton määrä tekstiä aikaiseksi! Kuten kerrotkin. Ja erilaisia menetelmiä! Kuinka nämä sitten auttavat sen OIKEAN hammaskontaktin ja purennan tekemisessä, ei ole vielä selvennyt, vaikka erilaisia vastauksia on tullutkin. Ovatko vastaukset sitten hyviä, jos ne eivät vastaa kysyjän tiedusteluihin, vain vastaaja on tyytyväinen?

        Olenhan minäkin näistä "kontakteista" kysellyt, mutta valitettavasti asia ole vieläkään selvinnyt. Kyselyistä huolimatta. Siksipä aiheesta täytyy kysellä asiantuntijoilta, joille asia on opetettu, ja päivittäin joutuvat siihen paneutumaankin!

        > On vähän kuin kysyisi sairaanhoitajalta, että mitä sairaanhoitajaopistossa opetetaan sairauksista...

        Tuntuisi tuokin vertaus hieman yliampuvalta? Paremmin voisi verrata vaikkapa kysymykseen, pitääkö sairaanhoitajan pistää käytetyllä vai käyttämättömällä neulalla?

        Mutta missä se mainostettu TIETEELLINEN näkemys tuosta konkreettisesta asiasta viipyy? Vaikuttaa kuin ko. toiminnan mainososasto olisi laatinut nuo vastaukset!


      • Eitemppuja
        Tieteellinen kirjoitti:

        Mutta missä se mainostettu TIETEELLINEN näkemys tuosta konkreettisesta asiasta viipyy? Vaikuttaa kuin ko. toiminnan mainososasto olisi laatinut nuo vastaukset!

        Sitä luvattua tiedettä ja faktaa hammaslääkärin paikantekoon ja tarkistuksiin kaivataan!


      • Ohjearvot
        Eitemppuja kirjoitti:

        Sitä luvattua tiedettä ja faktaa hammaslääkärin paikantekoon ja tarkistuksiin kaivataan!

        Eikö tähän tiedettä noudattavaan hammashoitoon todellakaan ole mitään ohjeita paikkojen tekoon ja tarkastuksiin, vai ovatko ne siellä "salaisissa kansioissa"?

        Kaikessa terveydenhoidossahan on ohje-, viitearvot ja toleranssit.
        Esim. laboratoriotuloksissa. Nehän ovat kaiken perusta. Jos arvot ovat viitearvojen sisällä, potilas on terve, vaikka kuinka tuntisi itsensä sairaaksi.
        Näinhän se menee. Mm. kilpirauhaspotilaat.


      • SELÖYTYISITTENKIN
        Ohjearvot kirjoitti:

        Eikö tähän tiedettä noudattavaan hammashoitoon todellakaan ole mitään ohjeita paikkojen tekoon ja tarkastuksiin, vai ovatko ne siellä "salaisissa kansioissa"?

        Kaikessa terveydenhoidossahan on ohje-, viitearvot ja toleranssit.
        Esim. laboratoriotuloksissa. Nehän ovat kaiken perusta. Jos arvot ovat viitearvojen sisällä, potilas on terve, vaikka kuinka tuntisi itsensä sairaaksi.
        Näinhän se menee. Mm. kilpirauhaspotilaat.

        Olipa todellakin uskomattoman vaikea kysymys!

        Vastaus tähän uskomattoman vaikeaan kysymykseen on 0,01 mm!


      • Yksisadasosa
        SELÖYTYISITTENKIN kirjoitti:

        Olipa todellakin uskomattoman vaikea kysymys!

        Vastaus tähän uskomattoman vaikeaan kysymykseen on 0,01 mm!

        > Jos hammas on korjaavan hoidon tarpeessa, hammas pyritään muotoilemaan sen malliseksi kuin mikä sen luonnollisesti kuuluisi olla, siitä seuraa, että myöskin hampaiden kosketuspintojen toisiin hampaisiin nähden pitäisi tulla oikein....

        Pyritään, pitäisi. Näin sitä pitäisi, mutta tapahtuuko näin, se onkin jo siinä "korkeammassa käressä". Entä vastaako se sitä mainostettua tieteellisyyttäkin?

        Tuossa 0,01 mm:n ohjeessa voidaan nähdä jo jotain faktaa, jopa tieteellisyyttäkin!


      • Hammaskontaktit
        Yksisadasosa kirjoitti:

        > Jos hammas on korjaavan hoidon tarpeessa, hammas pyritään muotoilemaan sen malliseksi kuin mikä sen luonnollisesti kuuluisi olla, siitä seuraa, että myöskin hampaiden kosketuspintojen toisiin hampaisiin nähden pitäisi tulla oikein....

        Pyritään, pitäisi. Näin sitä pitäisi, mutta tapahtuuko näin, se onkin jo siinä "korkeammassa käressä". Entä vastaako se sitä mainostettua tieteellisyyttäkin?

        Tuossa 0,01 mm:n ohjeessa voidaan nähdä jo jotain faktaa, jopa tieteellisyyttäkin!

        Mikä mikä? Mikä lukitsi hammaslääkärin koneen näppäimet, kun piti keskustella tästä ihan jokapäiväisestä aiheesta?

        Tämähän tulee hammaslääkärille eteen ja huomioitavaksi joka päivä, ja lähes jokaisen potilaan kohdalla. Ainakin niiden, jotka ostavat asiantuntijalta hampaiden paikkauksen, ja hammaslääkäri tekee, myy sen!


      • Lue_aloitusotsikko
        Hammaskontaktit kirjoitti:

        Mikä mikä? Mikä lukitsi hammaslääkärin koneen näppäimet, kun piti keskustella tästä ihan jokapäiväisestä aiheesta?

        Tämähän tulee hammaslääkärille eteen ja huomioitavaksi joka päivä, ja lähes jokaisen potilaan kohdalla. Ainakin niiden, jotka ostavat asiantuntijalta hampaiden paikkauksen, ja hammaslääkäri tekee, myy sen!

        Taisi hammaslääkäri kyllästyä väittelyyn. Halusi vastata tavallisten ihmisten ongelmiin, mutta kun ketju alkoi mennä väittelyksi hammashoidosta ja koulutusmetodeista, totesi että tulipa haukattua liian iso kakku.

        Kyllä minäkin jättäisin vastailematta tällaisiin juupas-eipäs väittelyihin ja keskittyisin asiallisiin kysymys-vastaus pareihin.


      • Perusasiat
        Lue_aloitusotsikko kirjoitti:

        Taisi hammaslääkäri kyllästyä väittelyyn. Halusi vastata tavallisten ihmisten ongelmiin, mutta kun ketju alkoi mennä väittelyksi hammashoidosta ja koulutusmetodeista, totesi että tulipa haukattua liian iso kakku.

        Kyllä minäkin jättäisin vastailematta tällaisiin juupas-eipäs väittelyihin ja keskittyisin asiallisiin kysymys-vastaus pareihin.

        Mistäs "juupas-eipäs väittelystä" on kysymys? Kysymyshän koski aivan tavallisten ihmisten perusasioita, kuten joku tuolla aikaisemmin asian jo ilmaisikin!


      • Perusasioista
        Perusasiat kirjoitti:

        Mistäs "juupas-eipäs väittelystä" on kysymys? Kysymyshän koski aivan tavallisten ihmisten perusasioita, kuten joku tuolla aikaisemmin asian jo ilmaisikin!

        Tavallinen, vähemmän koulutettu kansalainen kuvittelee, että oikealla, tasapainoisella purennalla ja hampaiden kontakteilla on suurikin merkitys hampaiden hoidossa. Myös jopa pään-ja niskan alueen kiputiloissakin!

        Mutta enemmän, vuosien alan koulutuksen jälkeen, sillä ei näytä olevan suurtakaan merkitystä hampaiden, saati terveyden hoidossa.


      • Googlelääkäri

        "Googlehammaslääkäriltä" löytyi vihdoin sitä kauan kaivattua, etsittyä tietoa, joka näytti nettihammaslääkäreille olevan kovin vierasta, jopa utopiaa. Vai onko se sitä vain "salaisissa kansioissa" olevaa vaiettua tietoa?

        http://www.medident.fi/leukanivelongelmat-purentahairiot/


      • Kysymyshammaslääkärille

        Mitä mieltä nettihammaslääkärimme on juurihoidetuista hampaista?

        Faktapohjaista tietoa luvattiin, mutta kuten havaittiin, kovin epämääräiseksi jäi keskusteluyritykset jopa oikeista hammaskontakteista ja purennan tasapainosta sekä niiden aiheuttamista ongelmistakin!

        http://magneettimedia.com/totuus-juurihoidoista/


      • Kukaan_ei_usko
        Kysymyshammaslääkärille kirjoitti:

        Mitä mieltä nettihammaslääkärimme on juurihoidetuista hampaista?

        Faktapohjaista tietoa luvattiin, mutta kuten havaittiin, kovin epämääräiseksi jäi keskusteluyritykset jopa oikeista hammaskontakteista ja purennan tasapainosta sekä niiden aiheuttamista ongelmistakin!

        http://magneettimedia.com/totuus-juurihoidoista/

        Magneettimedia on humpuukilähde.


      • ASIASTAKYSE
        Kukaan_ei_usko kirjoitti:

        Magneettimedia on humpuukilähde.

        Kysymys ei koskenut Magneettimediaa, vaan ASIAA josta ko. julkaisu kirjoittaa!


    • Väärinkäsityskö

      Tulikohan nyt väärinkäsitys?

      Edellä olevassa kysymyksessä ei kysytty mitä opetusklinikan ulkopuolella hammaslääkärit osaavat, vaan ihan yksinkertaisesti hampaiden kontakteista ja purennan tasapainosta!

      • Kontaktit

        Mutta olikohan tämä kysymys hampaiden kontakteista ja purennasta aivan liian vaikea vai jopa turha kysymys, kun ei näy minkäänlaista vastausta?


    • Hermot

      Hei! Tuli tällainen kysymys mieleen liittyen hampaiden pesuun. Elikkä pitääkö hampaiden pesun jälkeen purskuttaa vedellä suuta, vai onko parempi että jää mahd. paljon fluoria suuhun? :)

    • Juurihoito_ruokavalio

      MInulla juurihoidettiin alaetuhammas, eikä sen kanssa ole ainakaan toistaiseksi ole ollut ongelmia. Hammaslääkäri totesi kuitenkin, että kyseinen hammas on niin paikattu (tai jotain), ettei se ole yhtä kestävä kuin normaali hammas, eikä sillä näin ollen pitäisi syödä kovia ruokia tms. Väsymyksestäni johtuen en älynnyt kysyä HL:ltä, mitä hän tarkalleen ottaen tarkoitti ja millaisia ruokia minun pitäisi välttää, joten kysyn asiaa nyt täällä. Eli voinko syödä edelleen esim. näkkäriä, pähkinöitä, porkkanoita vai pitääkö ne jättää väliin? Kiitoksia kaikista asiallisista neuvoista.

      • varovaisuutta

        Laajasti paikattu hammas ei luonnollisesti ole yhtä kestävä kuin terve hammas. Varsinkin alaetuhampaat ovat luonnostaan niin pienikokoisia, että jo hampaan läpi juurihoidon suorittaminen heikentää hammasta varsin paljon. Olet ehkä huomannut, kuinka kapeita alaetuhampaat ovat ienrajasta. Kuvittelepa siihen keskelle vielä ontelo, jolloin hampaan reunat voivat jäädä todella ohuiksi. Alttiimpia "katkeamiselle" tai isolle lohkeamisille ovat haukkaustilanteet, jolloin hampaisiin kohdistuu kovaa vääntöä. Mitä kovempaa ruokaa puret, sitä suurempi rasitus... kehotan välttämään siis kovan puremista eli varo porkkanoita, pähkinää, kovaa leivänreunaa...


    • Vitosessareikä

      Moi! Mulla on tullut alavitoseen semmoimen pieni reikä joka on noin kuulakärkikynällä tehdyn pisteen kokoinen musta pilkku. Ei ole kovinkaan syvä. Eli kuinka kiire paikkaukseen?

    • Hammasasiakas

      Hei,
      hampaani juurikanavien avaus ja laajennus tehtiin viisi päivää sitten. Kuinka kauan on odotettavissa, että hammas on vielä kipeä? Puremaan sillä ei pysty. Pitäisikö sen jo olla kivuton, jos juuret on poistettu? Pitääkö ottaa yhteys hammaslääkäriin ennen täyttöaikaa? Kuinka kauan kannattaa odotella kivun häviämistä? Hoidatan julkisella puolella, hoitovälit ovat maksimaalisen pitkiä, seuraava aika 3kk päästä.

    • Gvgvbb

      En tiedä osaako vastata, mutta mulla on vaikea purentavika ja saison hoidon kunnallisella puolella. Mutta siihen kuuluu alaleuan leikkaus ja sen takia en siihen uskalla ryhtyä. Eli voiko hoidon tehdä mitenkään ilman leuan leikkausta?

    • yösäilytys

      Proteesit pois yöksi.
      -säilytetäänkö proteeseja yöllä vesilasissa vai kuivana?.
      -Kumpi on parempi systeemi ja miksi?

    • Surullinen73

      Moi!
      Osaatko vastata myös aikuisen oikomishoitoon liittyvissä kysymyksissä?

    • Paro73

      Vaikka kroonista parodontiittia hoidetaan, niin voiko se silti hoidosta huolimatta aiheuttaa elimistössä esim. syövän?

    • turvonnutposki

      olen 13 vuotias tyttö ja kävin hetki sitten hammaslääkärissä kovan kivun takia, siellä huomattiin että puren hampaita yhteen nukkuessa. hampaita hoidettiin ja yhtä hampaista alettiin hiomaan matalammaksi. seuraavana päivänä heräsin vasen alaleuka/poski turvonneena. normaalia ? onko siihen joku helpottava lääke tai jotain ?

    • Petraserena

      Hei! Tyttärelleni on oikomishoito menossa ylipurennan takia. Viikon päästä pitäisi ottaa raudat pois. Nyt loppumetreillä alaleuka on kääntynyt vinoon ja tyttö alkanut narskuttelemaan yöllä hampaitaan. Oikoja sanoi ettei asialle voi mitään tehdä, onko näin? Siis vinoon kääntyneelle leualle?

    • EiHampaita

      Jos ei ole ollut hampaita 15 vuoteen, niin voiko enää laittaa ns mini implateilla pysyviä tekareita?. Ja jos luuta puuttuu, niin voiko sitä lisätä keinoluulla vai onko pakko alkaa silpomaan omasta kehosta luuta?

    • Todellahuolestunut

      Huomasin aamulla alhaalla poskihampaan vieressä jotain ruskeaa. Tökkäsin sitä tikulla ja huomasin, että tikku menee syvämmälle. Sieltä tuli ensin jotain tönää, mutta nyt sinne vain menee tikku ja tuntuu jotain kovaa. ( viisark ei ole vielä sille puolelle kasvanut eikä itse hammaskaan oikein kunnolla tulkut esiin.)Kun tikun ottaa pois niin ien palautuu takaisin ja näkyy taas sana ruskea viiva. Onko tämä vakava ientulehdus vai jotain muuta?

    • Jonotukset

      Mutta mikä on tullut palstan hammaslääkäreille, kun kysymysten jono sen kun vain kasvaa ja kasvaa, eikä vastauksia rupea näkymään?

      • Tuli_järkiinsä

        Ymmärsi vihdoinkin ettei tästä saa palkkaa eikä uusia potilaita. Sitten vielä jotkut alkaa haukkumaan, kuka sitä viitsii kärsiä vapaaehtoisesti.


      • Palkkaapalkkaaaa
        Tuli_järkiinsä kirjoitti:

        Ymmärsi vihdoinkin ettei tästä saa palkkaa eikä uusia potilaita. Sitten vielä jotkut alkaa haukkumaan, kuka sitä viitsii kärsiä vapaaehtoisesti.

        > Ymmärsi vihdoinkin ettei tästä saa palkkaa eikä uusia potilaita....

        Sehän täällä kirjoittavilta ja kyseleviltä on näköjään aivan unohtunut, että palkka ja rahahan se on tärkeintä noissa hommissa!

        Sen sijaan havainnoitsija on aivan väärässä, ettei uusia potilaita tästä saisi.
        Uusia potilaita olisi tulossa pilvin pimein, jos hammaslääkäri vain kertoisi rehellisesti kuinka hän KONKREETTISESTI huomioi ja hoitaa potilaansa.
        Kas, kun potilaan usko ja luottamus hammaslääkäriin ja hänen POTILAAN eduksi tekemisiinsä on lähtökohta tällaisessa toiminnassa!

        Valitettavasti tuo vaatimus ei näyttäisi aivan toteutuvan noissa ylimalkaisissa hammaslääkäri(e)n esityksissä.

        > Sitten vielä jotkut alkaa haukkumaan, kuka sitä viitsii kärsiä vapaaehtoisesti.

        Missä kohdin kertomaasi haukkumista on tapahtunut?


    • Paineentunne

      Kun täällä saa kysyä hammaslääkäriltä, niin käytänpä tilaisuutta hyväkseni, ja kysyn.
      Kyseessä on takahammas, joka on juurihoidettu. Juurien, leukaluun alueella tuntuu kuin paineen tunnetta. Joskus myös kuin hermokipua.
      Mistähän voisi olla kysymys?

    • teemupee

      en ole hammaslääkäri mutta uskallan väittää että sinulla on sama juttu kuin minulla.eli juurihoidettu hammas epäonnistuneesti...seurauksena krooninen juuritulehdus...joka päättyi hampaanpoistoon.

    • Vastausvastaus

      Kiitoksia vastauksestasi, mutta eikös täällä pitänyt olla hammaslääkäri jolta voi kysyä ja hän vastaa?

      • Meni_jo

        Taisi kyllästyä jo kun neuvot eivät kelvanneet ja alkoi syntyä väittelyitä keskustelijoiden kanssa.


      • Neuvot
        Meni_jo kirjoitti:

        Taisi kyllästyä jo kun neuvot eivät kelvanneet ja alkoi syntyä väittelyitä keskustelijoiden kanssa.

        Minkälaisia neuvoja onkaan annettu?


    • jormanainen73

      niin ja ei se hammaslääkäri pystyä ilman suuhun vilkaisua sen enempää jelppaamaan kuin teemupee

    • Kalevi--

      Kysyisin sellaista,kun sain vihdoin ajan tammikuussa 2016 julkiseen hammashoitoon,hampaat tutkittiin ja löytyi kaksi reikää ja hammaskivet! Aika hygienistille tuli kuukaudessa ja kävin kaksikin kertaa,jolloin hän löysi takahampaasta hammaskiven alta olemattoman reiän alun. No,sitten sain uuden ajan lääkärille,joka avasi etuhampaan takapuolelta ja sanoi,että on tulehdus juuressa,laittoi lääkkeen juureen ja väliaikaisen paikan 10.5. huom 10.5. Sitten ei lääkäristä kuulunut mitään ja 22.8. sain uuden ajan ja taas aukaistiin paikka,kas kummaa,juuressa on tulehdus ja kun hammas muuten on ihan hyvä,niin silti sanoi,että ei mielellään ottaisi pois,mutta varo sitä,kun voi heilua?Eikö hammasta voi mitenkään tukea viereisiin hampaisiin?Tuetaanha tekaritkin suussa oleviin. No,nyt on kohta marraskuu ja hampaassa on edelleen väliaikainen paikka ja lääkäristä ei kuulu mitään,kaksi muutakin hammasta on hoitamatta,toinen poskihammas sisäpuolelta ja tuntuu kielellä ihan selvästi,että on terävät reunat,kun hammaskivet otettiin pois keväällä,nyt kun se odottaa puoli vuotta hoitoa,niin sanotaan,ettei voi paikata,vaikka muuten on ehjä. Toiselta puolelta n.10v sitten otettiin poskihammas,kun silloinen hammaslääkäri hosui ja sanoi,ettei ole aikaa paikata,kun toinen potilas odottaa vuoroaan,sen jälkeen en mennyt samalle(oli vielä yksityinen ja maksoin itse,mutta nyt,kun olen julkisen armoilla,niin vuoden kestää parin reijän saaminen kuntoon ja etuhampaan korjaamisen pitkittäminen voi tulla kalliiksi,jos joutuisi implantin laittaa ja siihen ei julkinen puoli varmaan suostu tavallisen hoidon hinnalla. Jos olisi rahaa,niin olisin aikoja sitten mennyt yksityiselle,mutta nyt hoito on kestänyt 9 kuukautta.

      • kylänäinvaanon

        muuta en osaa kommentoida asiaan kuin vaan tosta hammashoidon hinnasta..itse kävin yksityisellä kuvauttamassa tulehtuneen hampaan ja sieltä päädyin sitten kunnalliseen jossa poistattivat hampaan ja kalliiksi tuli ..ensinnäkin hinnaksi koitui 90e omavastuu ,,niin ja siis tuoltahan ei kela alennusta saakaan...ja sokerina pohjalla aamulla operoitiin ja käskettiin välttämään fyysistä tekemistä eli ei töihin ja ei myöskään sairaslomaa vaan palkaton päivä omaan piikkiin jotenka hinnaksi tuli vajaa 200e ..eli voisi todeta että yksittäisellä olisin selvinnyt liki puolet halvemmalla kun olisin mennyt työpäivän jälkeen. niin ja kunnallis puolella nousi hinnat keväällä oliko 30 prosenttia...joten duunarilla ei ole varaa käydä kunnallisella hammashoidossa


      • Hoidon_erot

        Ensin vastaus nimimerkille Kalevi--. Kunnallisella puolella potilas varaa itse ajan jatkohoitoon, ellei lääkäri anna sitä heti vastaanotolla. Yksi vaihtoehto on myös se että lääkäri ei etsi jatkoaikaa itselleen, vaan pyytää potilasta varaamaan ajan ennen poislähtöään hammashoitolan toimistosta. Kunnallisen puolen lääkäri ei kutsu potilasta jatkohoitoon. Kun juuren tulehdus on hoidettu, hammas todennäköisesti asettuu paikalleen eikä sitä tarvitse tukea muihin hampaisiin.

        Sitten nimimerkille kylänäinvaanon. Kunnallisen puolen hammashoidon taksat ovat edelleen edullisia verrattuna yksityispuoleen, Kelakorvauksen jälkeenkin. Ei ne kunnallisen puolen hinnat nousseet paljoakaan ja kyllä yksityispuolikin nostaa hintoja, Kela ei kuitenkaan korota taksojaan. Itse ainakin totesin vuosi sitten että n. kuukauden välein yksityispuoli veloitti hampaan poistosta selvästi enemmän kuin kunnallinen.


      • Kylänäinvaanon

        Luitko mitä yllä kirjoitin? Minun tapauksessa kunnallisella tuli tuplaten hintaa enemmin kuin yksityispuolella iltaaikana


      • Tulokset

        Nuo hinnatkin ovat huomion arvoisa pohtia, mutta vielä tärkeämpää on MITÄ sillä hinnalla saa?
        Valitettavan useasti käy kuten runossa, että moni kakku päältä kaunis, mutta silkkoa sisältä!


      • Hoidon_erot
        Kylänäinvaanon kirjoitti:

        Luitko mitä yllä kirjoitin? Minun tapauksessa kunnallisella tuli tuplaten hintaa enemmin kuin yksityispuolella iltaaikana

        Kyllä luin, mutta sinä laskit kunnalliseen hammashoitoon palkkamenetyksesikin. Joissakin kunnissa on mahdollista päästä myös iltavastaanotolle.


      • KYLÄNÄINVAANON
        Hoidon_erot kirjoitti:

        Kyllä luin, mutta sinä laskit kunnalliseen hammashoitoon palkkamenetyksesikin. Joissakin kunnissa on mahdollista päästä myös iltavastaanotolle.

        niin eli jutun pointti on se että TYÖSSÄ KÄYVÄN IHMISEN ON EDULLISEMPI KÄYDÄ YKSITYISELLÄ HOIDATTAMASSA HAMPAANSA KUIN KUNNALLISPUOLELLA! eli SE MAKSAA ENEMMIN RAHAA....PISTE


    • toothg

      Hei! En tiedä onko tämä vielä voimassa, mutta tässä olisi kysymykseni:
      Hei! Olen 17-vuotias poika joka kärsii vinoista hampaista ja purentaviasta. Pienenpänä en pystynyt tekemään asialle mitään, koska olin liian herkkä suustani. Olen jo pitkään halunnut saada suorat hampaat ja paremman purennan. Minulle ehdotettiin leukaleikkausta vanhempana, mutta haluaisin tietää pystyykö tällä hetkellä tekemään minkäänlaisia toimenpiteitä. Haluaisin myös tietää, että kuinka nuorena on mahdollista suorittaa leukaleikkaus. Googlesta en löytänyt vastauksia. Kiitos paljon!

      Pystyykö esimerkiksi suoristamaan hampaita ennen leukaleikkausta vai olisiko kenties jokin toinen vaihtoehto, millä saisi joko suorat hampaat tai purennan suoraksi (tai molemmat!) Haluaisin vihdoinkin saada suorat hampaat! :)

    • Mitätehdä

      Itselleni tehtiin puoli vuotta sitten juurihoito ja päälle kruunu. Nyt otetuissa röntgenkuvissa näkyy pahempi tulehdus kuin ennen juurihoitoa. Että mitähän tässä nyt pitäisi ajatella? Kipuja ei ole, mutta kosketusarkuutta kyllä. Hoitopaikka ehdottanut kirurgista juuren ja tulehduksen poistoa, mutta jos juuri halki, pitää koko hammas poistaa. Olen ajatellut kieltäytyä hampaan poistosta kun ei kipujakaan ole. Sitä miettii että laitettiinko juurihoidossa asianmukainen lääkitys? Onko hoitovirhe vai mitä? Rahaa palanut ties kuinka paljon, juurihoito vei itseasiassa useita kuukausia. Kommentoikaa blease!
      P.S. Sellainen vaihe tässä oli, että väliaikainen kruunu tässä hampaassa irtosi lähes välittömästi, päivystyksessä ei asialle tehty mitään, ja piti odottaa muutama viikko hoidon jatkoa.

    • ihastunutmonni

      Kuka on se Oral-b mainoksessa oleva vaalea tyttö?

      • tsambou

        Lolita Barbarella aus Virginislands.


    • Aauts

      Heippa. Kävin juurihoidossa, hammasta hoidettiin nyt toisen kerran. Kun lääkäri huuhteli kanavia, tunsin voimakasta kipua koko oikealla puolella kasvoja. Poski turposi n tunti käynnin jälkeen ja on kipeä. Hammas ei kipeä ole ollut. Turvotus ei tunnu laskevan millään. Ei ole vastaavaa ennen käynyt. Onkohan normaalia vai onko huuhteluaine mennyt väärään paikkaan?

    • Hammaslääkäri

      PIitää sanoa että työ- ja perhetilanne ei enää mahdollista näitä iltaisia vastailuja valitettavasti. Paljon olisi kerrottavaa ja annettavaa, mutta tilanne nyt toistaiseksi tämä.

      • Sitoohan_se

        Eipä tähän ketjuun tule kovin paljon kysymyksiä, joten lukemniseen ja vastaamiseen ei mene tuntitolkulla aikaa. Eiköhän vartti illassa riitä, useimmiten vähemmänkin ja luultavasti sellainen aika löytyisi. Mutta epäilenpä että taustalla on se ettet pystynyt rahastamaan näillä ohjeilla eikä asiakkaitakaan voi hankkia tällä tavalla. Mutta aikansa kutakin.


      • Tritm

        Minulla on sairauksia vaikea taas mennä hammaslääkäriin kun kipeä hammas on lohkennu paikka ja pois ei voi ottaa hammasta sanottiin tulee kuolio kun mulla on osteoporoosi todettu syön lääkkeitä nyt menossa lääke kuuri .kestää neljä vuotta lääke hoito.jännitystä on hampaan takia miten käy toivon pian vastausta


    • Huolissaann

      Osaisko kukaan sanoa mistä voi johtua että alahuulen limakalvolla on kaksi kivutonta hieman punertavaa "kuivaa" läiskää? Hammaslääkärissä kävin eilen eikä se kommentoinut muuten kuin että pitäisi kadota parissa viikossa mutta viikossa ei ole tapahtunut mitään muutoksia? Mikä tälläisen voisi aiheuttaa?

    • hammaskammo

      jos on juurihoidettu hammas, voiko silloin tehdä oikomishoitoa suuhun ja laittaa raudat pariksi vuodeksi ? miten kuollut hammas reagoi ?

    • Valkoisemmathampaat

      Hei, en tiedä onko tämä ketju vielä pystyssä, mutta tahtoisin kysyä yhtä asiaa. Hampaat siis muuten hoidettu, suuhygienistillä käyty, yläposkihampaassa ollut iso reikä, nyt lääkepaikka muutaman kuukauden (ollut n. 2-3kk). Ostin Zentalwhitesta valkaisuliuskat, kysymys kuuluu; voinko käyttää niitä, vai koituuko lääkepaikatulle (väliaikainen) hampaalle jotakin harmia?

    • Hammaslääkäri

      Anteeksi etten ole enää pitkään aikaan vastaillut kysymyksiin. Elämä on kovin kiireistä.

    • Rte

      Kävin suupolilla leikattiin kaksi hammasta pois tikit tuli mulla vaan oli ylhäälä pari hammasta enkä voi nyt pitää osaprotessia kun ne ei pysy .alhaallla on hampaita ja vielä alhammas kipeä siinä reikä joka hampaan takia olen joutut käymään eri hammas lääkärillä .ei meinaa oleenkaa tulla hampaat kuntoon lohkeilee paikat irtoo.kallista lystiä .saako yleensä mitään avustusta

      • yufguyguygiu

        "Avustukset" jää siihen mitä Kela korvaa yksityispuolen hoidosta. Kaiken muun pitää maksaa itse.


    • Juurikas

      Vuosia sitten poistettiin minulta alaposkihammas, koska yksi juuri oli murtunut. Hammaslääkäri sanoi että yksi mahdollisuus olisi ollut että leikkauksella poistetaan murtunut juuri ja jollain konstilla näin säästetään hammas. Onko tämä mahdollista ilman että hammas joudutaan kokonaan poistamaan jos juurihoidossa esim. on yksi juuri päästä murtunut.

    • Anonyymi

      En tiedä et vastaatko enää mutta mulla on ollut jonkin aikaa sellanen patti etuhampaiden takana jota koskee jos sitä painaa. Muita oireita ei ole ollut mutta en ole oikein varma mikä tää patti on? Olisko sulla vastausta?

    • Anonyymi

      Hampaillenu tehtiin toimenpide jossa niihin laitettiin muovia, että saataisiin hampaiden väisiä rakoja pienemmiksi. Lääkärit raaputtivat etuhammastani takaa ja se vihloi. Nyt seuraavana päivänä samaa kohtaa vihloo paljon. Onko tämä normaalia?

    • Anonyymi

      Kunnallinen juurihoito epäonnistui, tulehdusta ei saatu pois. Olen 59 ja muutoin kaikki hampaat tallella
      Suositeltiin hampaan poistoa yksityisellä koska haluan implantin poistettavan hampaan tilalle.
      Hammas poistettiin hiljattain .Hammaslääkäri ehdotti keinoluun laittoa poiston yhteydessä. En suostunut, olisi tehnyt n 200 e lisähintaa.
      Seuraava aika sovittiin puolen vuoden päähän, jolloin luutuminen ilman keinoluuta on varmaankin tapahtunut ja keinojuuren voinee asentaa.
      Miksi keinoluuta suositellaan? Onko vain rahastusta ?

      • Anonyymi

        En ole hammaslääkäri ja ilmeisesti aloittaja on jo hylännyt tämän ketjun.

        Keinoluuta joudutaan istuttamaan kun leukaluuta ei ole riittävästi implantin varmaan kiinnittymiseen. Tuollainen 200 euron lisähinta implantin laiton kokonaishintaan on suhteellisen pieni ja sillä saa varmuuden että implantti myös pysyy.


      • Anonyymi

        Niin, ajattelin kyllä että miksi juuri jo hampaanpoiston yhteydessä keinoluuta lisätään, kun leukaluuta varmasti vielä on. Ymmärrän keinoluun tapauksissa jossa implantti laitetaan jo vusia sitten poistetun hampaan tilalle, jolloin leukaluu jo vatmasti on vetäytynyt.
        Hammaslääkäri itsekin myönsi että keinoluu voidaan asettaa tarvittaessa sitten kun keinojuurta aletaan laittaa, eli n. puolen vuoden kuluttua, ettei tapauksessani keinoluun lisääminen mielestäni vielä poiston yhtedessä ole välttämätöntä.

        Tässä käynnissä lääkäri laskutti erikseen myöskin ompelun, röntgenkuvan sekä poiston. Ihmettelin myöskin ettei kumpikaan ei hammaslääkäri enenmpää kuin hoitajakaan käyttäneet suusuojainta koko toimenpitteen aikna.
        Muutama muukin seikka jäi mietityttämään, ja varmaa onkin että puolen vuoden kuluttua suuntaan kyllä jollekin toiselle hammaslääkärille, kun tulee keinojuuren , sekä myöhemmin hampaanlaiton aika.


    • Anonyymi

      Hei. Minulla on pieni ongelma oikomishoidon kanssa. Olen 16 vuotias tyttö, joka hiljattain muutti Tampereelle lukioon. Olen silti vielä kirjoilla kotikaupungissani, joten voinko tulla Tampereelle hammashoitoon?
      Minulla on siis ollut hammasraudat, ja nyt käytössäni on ollut kitalakeen laitettava oikomislaite alle 2 vuotta, en muista tarkasti. Nyt oikomishoitoni olisi pitänyt päättyä kotikaupungissani, eikä minun pitäisi enää tarvita oikomislaitetta, mutta yksi hampaista on lähtenyt liikkumaan kauemmas muista hampaista. Muitakin rakoja on hampaiden väliin pikkuhiljaa tullut. Huomasin tämän liian myöhään ja nyt en enää saa oikomislaitetta takaisin suuhuni. Hampaani kuulemma lähtevät varmaankin erkaantumaan uudestaan, vaikkakaan eivät ihan samoihin missä ne aikoinaan olivat. En kuitenkaan halua sitä. Mitä minun siis pitäisi tehdä? Olen yrittänyt runnoa oikomislaitetta takaisin suuhun, mutta etuosa joko peittää etuhampaani, eikä mene takaa pohjaan tai menee pohjaan vain takaa, eikä mene hampaiden päälle ollenkaan. Saanko edes laittaa laitetta takaisin suuhuni, vai voiko siitä olla jotain haittaa? Toinen hammas edestä katsottuna vasemmalla (sama hammas jonka aiemmin mainitsin liikkuneen kauemmas) näyttää olevan tiellä. Nyt olen parin päivän ajan yrittänyt saada oikomislaitetta suuhuni, se sattuu kyllä melko paljon ja se pysyy siellä, mutta ei mene loppuun asti, koska se yksi hammas on väärässä kohtaa.Tunnen myös pistoja kyseisessä hampaassa, kun yritän laittaa oikomislaitetta. Etenkin kun otan sen pois tunnen kovaa kipua ja hampaani tuntuvat liikkuvaisilta.
      Ajattelin vain, että ei ole viisasta odottaa rakojen kasvavan hampaiden väliin, jos asia voidaan vielä hoitaa ennen kuin tilanne ehtii pahemmaksi, jotta koko kolmen vuoden hoito ei olisi ollut turha ja ennen kuin olen liian vanha käymään kunnallisella.

      • Anonyymi

        Tuo aloitusviestin kirjoittanut henkilö ei varmaankaan enää vastaile täällä.

        Jos olet muuttanut opiskelemaan Tampereelle, oletettavasti myös asut siellä. Miksi et ole tehnyt muuttoilmoitusta jos olet vielä kirjoilla entisessä kunnassa. Jos olet vielä kirjoilla vanhassa asuinkunnassa, sen kunnan hammashoidon pitäisi hoitaa sinua. Mutta ellet pysty matkustamaan sinne hoitoon, voit myös hakea terveyskeskuksen vaihtoa Tampereelle, jonka jälkeen saat hoidon sieltä. Mikäli ehdit täysi-ikäiseksi, jatkohoidot ovat sitten maksullisia.

        Ota vaikkapa yhteyttä nykyisen asuinpaikkasi terveyskeskukseen ja kysy miten tuo vaihto tehdään.


    • Anonyymi

      Olen miettinyt voiko viidaudenhampaan poiston jälkeen jäädä limakalvoon taakse sellainen jälki? Olen rampannut eri hammaslääkärillä ja sanoivat että normaalin näköinen on. En silti usko

    • Anonyymi

      Hei. Minulle tehtiin puolitoista vuotta sitten osaproteesi ylös. Nyt on pohjattu kolmeen kertaan ja nää ei vaan pysy kunnolla paikallaan. Suu kipeytyy, on hankala syödä, pelkään että rikkoo omat jäljellä olevat 4 hammasta, kun proteesi liikkuu koko ajan.. Kitalakea ei ole, eikä koukkuja omiin hampaisiin. Onko mitään vastuuta teknikolla, kun ei ole rahaa korjata näitä koko ajan.

    • Minulta poistettiin kruunuttoman hampaan juuret 3vkoa sitten edestä ylhäältä. Paranemis prosessi ollut pitkä, ensimmäiset 2vkoa buranaa ja nyt viikon ilman mutta poistokohta hieman turvoksissa edelleen mutta ientä ruvennut kasvamaan päälle mutta sieltä sisältä tulee vaaleaa "töhnää" jota varsinkin aamuisin ylähuulen ja hampaiden välissä reilusti. Ien ei muuten enää viikkoon ollut erityisen kipeä. Nyt kuumottaa että onko tulehtunut vai mitä?

      • Anonyymi

        Soita hammaslääkäriin ja varaa aika.


    • Anonyymi

      oon 16-vuotias ja yksi hammas on alkanut vetöytyä jo aika pahasti, mitä tehdä?

    • Anonyymi

      Hei, olisin todella kiitollinen, jos viitsit "suomentaa" tämän tekstin, mitä tässä lausunnossa tarkoitetaan. Ystävällisesti, Hannele

      Tutkimukset
      Panoraamakuva 1.11.2023 ja vertailussa aiemmat kuvat.<br/><br/>Kulunut hampaisto.<br/>DD18,28,38 puuttuvat.<br/>D. 48 on osittain puhjennut, perikoroniittinen, karioitunut ja juuret kuvautuvat mandibulaarikanavan yläpuolelle.<br/>Hammaskiveä on paikoitellen.<br/>Karies dd. 37, 45-47.<br/>Täytteet vajaat dd. 25 distaalisesti, 36 mesiaalisesti.<br/><br/>Molaarialueilla on vähäistä horisontaalista luukatoa.<br/>Periapikaalitulehdus d. 26 MB- juuressa ja epäily tulehduksesta distobukkaalijuuressa.<br/>Apikaalista laajentumaa d. 46:ssa, epäily tulehduksesta.<br/><br/>Kondyylien muoto on normaali ja leukaluiden mineraalipitoisuus on vähentynyt.

    • Anonyymi

      En tiedä näkeekö tätä kukaan enää tai saati vastaa siihen mutta miks hammashoitola käynnillä mikä ikinä onkaan niin otetiin minulta paino?Haluun vaan tietää et miksi niin tehtiin.

    Ketjusta on poistettu 9 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      43
      2240
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      52
      1759
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      41
      1563
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      44
      1520
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1475
    6. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      8
      1454
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      5
      1451
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      4
      1375
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      6
      1294
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      9
      1253
    Aihe