Gradun aihe, apuja mistä?

epätoivojaitku

Mahtaisiko keneltäkään löytyä minkäänlaisia vinkkejä liittyen gradun aiheen löytämiseen. Mulla olis nyt pakkorako saada gradu nopeasti tehtyä syyskuussa alkavan semman yhteydessä. Rima on alhaalla ja tavoitteena vain saada homma pois alta ja paperit ulos (kaikki syventävätkin kurssit on tosin suoritettuna kiitettävin arvosanoin, eli jossain vaiheessa tavoitteetkin oli korkeammalla, mutta gradun kanssa on nyt vaan tökkinyt liian kauan). Ihan minkä tahansa toteuttamiskelpoisen aiheen kun vain keksisin, niin työn tekeminen itsessään ei ole ongelma.

Kaikki aiheet, joihin päädyn osoittautuvat vaan toinen toisensa jälkeen joko jo niin tutkituiksi tai muuten vaan soveltumattomiksi, että itku pääsee epätoivosta.

Onko mitään paikkaa, mistä aiheita voisi kysellä/löytää? Tai tuleeko kenellekään mieleen aihealueita esim. kunta-alalta? Kunnallisala (hallintototieteet) ja julkisoikeus (sekä ympäristöpolitiikka) on ne opintojeni keskeisimmät aihealueet. Erityisen kiinnostunut olen sosiaalioikeudesta ja sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen liittyvistä kysymyksistä (sekä esim. köyhyys-/huono-osaisuustutkimuksesta, vanhusten oikeuksista, eettisistä kysymyksistä). Toisaalta sidosta olen yrittänyt löytää kuntien ja kolmannen sektorin (järjestö-/vapaaehtoiskenttä) kautta. Osa em. aihealueista menee toki osin pääaineeni ulkopuolelle, mutta meillä toteutusmahdollisuudet on aika laajat (ja tosiaan esim. tuon kunta-/kolmassektori-yhteistyön kautta linkitettävissä aika laajalti).

Alan olla vain ihan äärettömän epätoivoinen tämän edessä (gradusemman aloitus toisensa perään mennyt ohi ihan vaan aiheen puuttumisen vuoksi) ja ihan kaikki vinkit otan kiitollisuudella vastaan (enkä jaksa välittää siitäkään, että monen mielestä todennäköisesti outo juttu :D ). Vaikka kuinka pyörittelen, mietin ja luen, luen, luen tutkimusta ja artikkelia toisensa perään, niin ei. Jotain kautta tästä olisi vaan päästävä ylös ja eteenpäin.

9

1661

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • apuasaatkunpyydät

      Sinun pitäisi varmaan keskustella aiheen löytämisestä semman vetäjän kanssa tai jonkun muun kanssa, joka sinua ohjaisi. Ei opiskelijaa ihan yksin jätetä aihetta keksimään. Yliopiston etu on, että opiskelija valmistuu. Joskus voi saada valmiin aiheen professorilta.

      Voisit valita paljon tutkitunkin aiheen, mutta uudesta näkökulmasta. Tai uusin menetelmin.

    • epätoivojaitku

      Kiitos vastauksesta. Olen asiasta käynyt keskustelemassa ja jossain vaiheessa semmaakin aloittanut, mutta meillä tuntuu kyllä olevan periaatteena se, että aiheet täytyy itse löytää (varmaan tarkennuksessa ja näkökulmassa apuja löytyisikin, mutta kun pääsisi edes sinne asti). Tämä on jo venyttänyt valmistumistani niin, että en tiedä, mitä tehdä ja tyytyisin tosiaan mihin tahansa aiheeseen, kun vaan jotain keksisin.

      En ymmärrä, miten tämä on minulle niin vaikeaa (kun opinnot muutoin ei) ja muut tuntuvat keksivän aiheita helpostikin.

    • Kclcicci

      En ole kirjoittanut gradua, mutta jos haluat kirjoittaa vanhusten/köyhien tai huono-osaisten oikeuksista, mikset kirjoita? Esim. Vanhusten oikeudet laitoshuollossa tai vastaavaa. En tiedä saako tosta mitään aikaiseksibtai materiaalia kerättyä enkä graduistakaan mitään tiedä, mutta kai tosta ainakin vääntämällä saa aiheen. Alat kirjoittamaan ja etsimään tietoa ja katsot mihin suuntaan aihe kääntyy. Löydätkö ehkä alalajin, josta enemmän tietoa.

      Muia aiheita: lasten oikeudet sijoituksessa/laitoshuollossa, sosiaalihuollon asiakkaan oikeudet, lastensuokeluasiakkaan oikeudet. Toimeentuloasiakkaan oikeudet tms.. Itseasiassa olisi mielenkiintoista varmaan etsiä tietoa laitoshoidossa olevista lapsista ja heidän oikeuksistaan. Läheinen ollut lastenkodissa ja joistan hyvin kauhea kuultavaa. Esimerkiksi se laitos, jossa murhattiin johtaja tai vastaava, otetaan lapset päiviksi, ehkä viikoksi omaan huoneeseen eristykseen, etkä saa poistua sieltä kuin vessaan. Toki tässä on kai vaitiolovelvollisuus ja kannattaa varoa, ettei iske arkaan paikkaan.

      Jos nyt ei ihan ulkopuolelle aihetta mene. Ympäristöasioista en tiedä mitään.

    • epätoivojaitku

      Kiitos! Kaikki ajatukset erittäin tervetulleita.

      Nuo alkaa tuollaisinaan vaan olla niin käsiteltyjä (ja laajoja) aiheita, että pitäisi löytää jokin tarkempi näkökulma tai tutkimuskysymys, jota lähteä selvittämään.

      Sinälläänhän toki olen noistakin aiheista kolunnut monet kirjat, raportit ja artikkelit, mutta graduksi ei tietysti riitä pelkkä niiden referointi eli tosiaan lähinnä kait se on se tutkimuskysymys tai jokin muu spesifi asetelma, joka pitäisi löytää (ja joka kaipaisi edes hiukan uutta selvitystä tmv. tai johon pystyisi ottamaan uuden näkökulman).

      Välillä tuntuu, että olen lukenut ja lukenut ja lukenut kaiken maailman aihepiireistä niin paljon, että tiedän niistä "liikaa", enkä vaan löydä aihetta.

      • Idea_generaattori

        Lukeminen sinänsä OK. Oppiminen kuitenkin vaatii asioiden sisäistämistä. Eräänlainen kypsyttely ja syväoppiminen. Se että et keksi itsellesi aiheita tuntuu kyllä erikoiselta. Yleensä kun opiskelee niin tulee jo lukemisen aikana erilaisia kysymyksiä mieleen. Silloin kannattaa kirjoittaa vaikkapa kirjan marginaaleihin niitä kysymyksiä ylös. Jotkut kysymyksistä kasvavat vaikkapa gradun aiheiksi. Joillakin on jopa ongelmana se minkä aiheen valitsee, kun mielessä pyörii satoja aiheita joista voisi jalostaa ja konseptoida sen oman gradunsa.


    • kentiessss

      Tieteellisissä artikkeleissa ja graduissa esitetään yleensä jatkotutkimusehdotuksia, ehkä saisit niistä jotain ideoita?

    • dnh

      Hallintotieteet ja julkisoikeus? Suolla vaikka jotain kunnanhallituksen toimivallasta.

    • ikivanhaopiskelija

      Miten olisi aikuisopiskelijan hankaluudet? Aikuisopintotuki työssäolijalle, työttömän tyött.turvalla opiskelu vai opintotuki? Lastenhoito? Matkat? Asuminen opiskelupaikkakunnalla, kun perhe asuu muualla t. omistaa asunnon muualla jne. Avoin väylä vai pääsykokeet?

      Avoimen kautta tulija suorittaa sisään päästyään sekä perusopintoja
      että aine- ja melkein syventäviäkin. Yhteensovitus on haastavampaa kuin yo:lla, jolla on kaikki aloituskurssit hyvin aikataulutettuna jo yliopiston puolesta. Sain kansiksen oppikirjan lainattua ihan oman pikkukylän kirjastosta (vanha kirja). Opintojen edetessä kirjojen saanti vaikeutuu.

      Aikuisopiskelija voi olla 20v : sta huonommin varustettu kielitaidon ja netti- ym. tietsikkajuttujen osalta. Ymmärtääkö tutkia, milloin tarvitut kurssit järjestetään? Jos tarvitut kurssit järjestetään keväällä, mitä tekee syksyn?

    • Xyz1

      Mitenkäs aloittajalla sujuu?

      Samaa ehdotan kuin joku jo aiemmin: silmäile yksikkösi/tiedekuntasi vanhoja väikkäreitä ja graduja ja lue loppukappaleista, mitä jatkotutkimuksen aiheita on ehdotettu. Niistä voi hyvällä tuurilla saada hyvinkin rajattuja ja ihan päteviä ehdotuksia. Samaten artikkeleista, jos jaksat panostaa.

      Tsemppiä gradun vääntämiseen!

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1751
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1371
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1337
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      11
      1330
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1325
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1294
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1274
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1240
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe