PRIDE- valmennettujen sijaisperheiden odotusaikakäytäntö tuottaa turhia kiireellisiä sijoituksia?
Oikeusoppineet ovat jo vuosia ihmetelleet sijaisperhevalmennusten lastensuojelu- ja perustuslain vastaisia ja Euroopan ihmisoikeus- ja lapsen oikeuksien sopimuksen ohittavia sisältöjä ja asenneongelmia.
Kunnat ja RAY ovat rahoittaneet esim. Pelastakaa Lapset ry:n ja Pesäpuu ry:n PRIDE- valmennuksia, jotka hyväksyvät lastensuojelulain vastaisesti lasten ja biologisten vanhempien vieroituksen toisistaan, laittomat tapaamisrajoitukset ja perheen jälleenyhdistämisen laiminlyönnit.
Muualla maailmassa PRIDE- on todettu riittämättömäksi sijaisperheiden valmennusohjelmaksi mutta Suomi samoin kuin Norja investoi PRIDE-valmennukseen edelleen niin kuntien kuin järjestöjen varoja.
PRIDE- valmennuksista huolimatta tai kenties juuri niiden takia sijaishuoltoselvityksessä paljastuneet väärinkäytökset jatkuvat sijaisperheissä edelleen.
PRIDE- valmentajana ja Perhehoitoliiton hallituksessa toiminut sijaisäiti tuomittiin lukuisista sijoitettuihin kohdistuneista rikoksista. Sijaisäiti oli kasvatusmielessä muun muassa seisottanut sijaislastaan alushoususillaan pakkasessa, jättänyt useiksi tunneiksi yöllä pakkaseen, pakottanut kiertämään taloa talvella paljain jaloin, pannut nokkosia pojan housuihin, seisottanut lasta talon nurkassa sääskien syötävänä ja pakottanut tämän olemaan ylimmällä lauteella liian kuumassa löylyssä. Lisäksi hän oli ravistellut poikaa ja käyttänyt henkistä väkivaltaa esimerkiksi eristämällä ja nöyryyttämällä.
PRIDE- valmennetussa Vuoden sijaisperheeksi nimetyssä perheessä lapsia tönittiin, "kopsauteltiin", tukistettiin, nipistettiin, riepoteltiin tukasta, nimiteltiin alentavasti, jopa kuristettiin ja saunotettiin liian kuumassa löylyssä sekä seisotettiin avojaloin lumihangessa. Sijaishuollon valvonnasta vastannut PRIDE-valmentajana toiminut sosiaalityöntekijä kieltäytyi ottamasta vastaan lastensuojeluilmoituksia lasten pahoinpitelystä.
Oulussa PRIDE-valmennettu sijaisäiti onnistui laittomasti estämään alle kouluikäisten lasten yhteydenpidon vanhempiinsa lähes vuodeksi sosiaalityöntekijän avustuksella.
Viime viikolla PRIDE-valmennettu keskisuomalainen sijaisperhe sai lievän tuomion vuosia jatkuneesta sijoitettujen lasten nälkiinnyttämisestä.
Sijaisvanhemman väkivaltarikostuomio ei Suomessa johda perhekotiluvan menettämiseen vaan sijaisvanhempi voi toimia kasvattajana tuomion jälkeenkin ja kuitata veronmaksajilta keskimäärin seitsemän vuotta kestävästä huostaanotosta miljoona euroa per lapsi ammatillisessa perhekodissa ja noin 200 000 euroa perhehoidossa . Myöskin valvontavelvoitteensa laiminlyöneet sosiaalityöntekijät voivat jatkaa viroissaan sillä heillä ei käytännössä ole vastuu- tai korvausvelvoitteita väärinkäytöksistään.
Sosiaalityöntekijä ei halua puuttua valmentamansa "oman perheen" harjoittamaan kaltoinkohteluun
Sijoitettua kaltoinkohteleva sijaisperhe on usein sijoittavan sosiaalityöntekijän itsensä valitsema ja kouluttama. Sijaisperheen paljastuminen lapsia kaltoinkohtelevaksi riskiperheeksi osuu kipeästi sosiaalityöntekijän ammatilliseen itsetuntoon ja saattaa kyseenalaiseksi sosiaalityöntekijän arvostelukyvyn; siksi sosiaalityöntekijöillä on motiivi salata tai mitätöidä kaltoinkohtelu.
Sosiaali- ja taidekasvattaja Miina Savolainen on kiinnittänyt huomiota sosiaalityöntekijöiden alhaiseen ammatilliseen itsetuntoon ja tarpeeseen näyttäytyä toisille ”ammattilaisena, jota asiakas ei vedätä”. On oletettavaa, että tällä asenteella lasten ja vanhempien kertomat sijaishuollon väkivallasta tulkitaan rajoitustoimenpiteillä rangaistaviksi vedätysyrityksiksi samalla kun työntekijä tulee huomaamattaan kasvatuskumppaneinaan ja kollegoinaan pitämiensä väkivallantekijöiden vedättämäksi.
Mikäli tapaamisrajoitukset eivät sulje sijaishuollon väkivallasta valittavan vanhemman suuta, hänet voidaan ohjata Voikukkia- ryhmään oppimaan kuinka lapsen kertomat väkivallasta sijaishuollossa ovat vain normaalia sijaishuoltoon kiinnittymisen reaktiovaihetta, joka tulee jättää huomiotta.
PRIDE-valmennuksissa on vakavia puutteita- Odotusaikakäytäntö lisää hätiköityjä kiireellisiä sijoituksia
PRIDE- sijaisperhevalmennus on sijaisvanhempien 24 tuntia kestävä prosessinomainen valmennusohjelma. Siinä määritellään työn perusteet ja arvot sekä perhehoidon eri vaiheet. Suomessa PRIDE- ohjelmaa ja sijaishuollon perhehoitoa lobbaa ja kehittää ”lapsilähtöisistä välineistään” tunnettu Pesäpuu ry, jonka mukaan ”ohjelma antaa mallin sijaisvanhempien rekrytointiin, arviointiin ja valmennukseen sekä valintaan, täydennyskoulutukseen ja yhteistyöhön muiden perhehoidon toimijoiden kanssa”.
Luulisi, että oikeusvaltiossa minimivaatimus jonkin koulutuksen julkiselle rahoitukselle olisi, että koulutus noudattaa ja kunnioittaa voimassa olevia lakeja ja asetuksia. Ei Suomessa.
Tässä huolestuttavia poimintoja PRIDE- järjestäjien omista materiaaleista:
PRIDE-valmennus ei ole näyttöön perustuva käytäntö
10
456
Vastaukset
- HäpeäPRIDE
Osalle sijaisperheistä ei lainkaan valmennusta
"Vastaajista kuitenkin viisi ilmoitti, että heidän alueellaan vain puolet tai alle puolet uusista sijaisperheistä saa PRIDE-valmennuksen. Muut perheet valmennetaan perhekohtaisesti tai he jäävät valmentamatta." ( Pesäpuu-tiedote 2/08)
Sijaisvanhempi arvioi itse valmiutensa sijaisvanhemmuuteen
"Perheiden pitää pystyä itse arvioimaan, onko heillä valmiuksia sijais- tai adoptiovanhemmaksi. Näin päästään parhaaseen tulokseen, korostavat kehittämispäällikkö Paula Männikkö ja kehittämispäällikkö ja sijaisvanhempi Sirpa Yli- Rekola Pesäpuu ry:stä."
Itsearvioidut vahvuudet- ja PRIDE on suoritettu
"Perhe tekee valmennuksen aikana arviointia omista vahvuuksistaan suhteessa valmiuksiin. Kouluttajat kirjaavat arvioinnissa perheiden valmiudet suhteessa sijaisvanhemmuuteen. Arviointiin kirjataan perheen vahvuudet ja voimavarat sekä mahdolliset lisäkoulutuksen tarpeet ja se käydään läpi yhdessä perheen kanssa. Perhe saa todistuksen kurssin käymisestä. Mikäli kouluttajat ja perhe ovat yhtä mieltä siitä, että perheellä on valmiuksia ja halua ryhtyä sijaisperheeksi, perhe on suorittanut PRIDE – valmennuksen hyväksytysti."
Sijaisperheiden lainsäädäntökoulutus ja velvollisuus- osio jää pitämättä
"PRIDE-valmennuksen osa on niin kutsuttu 9. tapaaminen, jossa käsitellään perhe- hoitajan asemaa ja velvollisuuksia sekä perhehoidon lainsäädäntöä. Perhehoito- liitto vastaa kouluttajien koulutuksesta 9. tapaamisen osalta . Tapaamisessa käsitellään myös perhe- hoitajan velvollisuudet ja vastuut. Valitettavasti tapaamista ei järjestetä kaikkialla". ( Perhehoitoliitto lehti 3/ 12)
Oletus traumatisoituneesta lapsesta- sijaisvanhemmat jätetään vaille lapsen taustatietoja ja tietoa huostaanottosyystä
"Monet sijaisvanhemmista kokivat saaneensa lapsesta liian vähän tietoa ennen sijoitusta. He olisivat halunneet tietää enemmän sijoitetun lapsen taustasta, traumoista, oppimisvaikeuksista sekä käyttäytymisen ongelmista.
Sosiaalityöntekijöiden ja muiden ammattilaisten vaihtuminen oli tuonut tiedon katkoksia sijaislasten asioissa."
Kahden vuoden odotusaika ja oma perhe ajattelu aiheuttaa hätiköityjä kiireellisiä sijoituksia
"PRIDE-valmennuksen jälkeen suurin osa kunnista pitää tiukasti kiinni valmentamistaan perheistä. Vastaajista 11 ilmoitti toivovansa tai vaativansa, että valmennuksen käynyt perhe odottaa sijoitettavaa lasta kaksi vuotta ns. valmentajakunnan tai –paikan perheenä. Jos kuitenkin joku toinen kunta haluaa käyttää näiden kuntien valmentamia sijaisperheitä, perii 11/19 valmentajaosapuolta sijoittajakunnalta maksun."
Toisin sanoen, jos valmentanut kunta haluaa pitää valmentamansa sijaisperheen, näille kannattaa sijoittaa lapsi vaikka hatarinkin perustein ennen määrätyn odotusajan loppumista, jotta "oma sijaisperhe" pysyisi kunnan käytettävissä vastaisuudessakin. Tämä huono käytäntö lienee selitys räjähdysmäisesti lisääntyneille kiireellisille sijoituksille.
Lähes puolella sijaisvanhemmista huonot suhteet lapsen läheisiin
"Muiden kanssakäyminen oli niukkaa tai ja jopa tulehtuneita suhteita sisältävää. Joskus lasten sukulaisten suuri määrä, vilkas kanssakäyminen ja erilaiset kasvatuskäytännöt kuormittivat sijaisvanhempia. ( Perhehoitoliittolehti 6/ 2009)
Sijaisvanhempien oletuksena adoptio- oikeus
"Yhteistyötä biologisten vanhempien kanssa saattoi vaikeuttaa myös sijaisvanhemman voimakas kiintymys sijoitettuun lapseen ja toive adoptiosta."
Lapsen vastustus sijaisperheen usein laittomia käytäntöjä kohtaan tulkitaan lapsuudenperheen suojelun ja huolenpidon puutteeksi
"Jotkut lapset, joita ei ole suojeltu tai joista ei ole huolehdittu, eivät aluksi hyväksy tai ymmärrä ponnistelujanne."
( Helsingin kaupunki, PRIDE-valmennus)
Asenteelliset kouluttajat mustamaalaavat biovanhempia ja estävät sijaisvanhempien ja biovanhempien yhteistyön
Helsingin Sanomien jutussa haastateltu sijaisäiti on kertonut kuinka sijaisvanhempia peloteltiin valmennuksessa karmit kaulassa kotiin hyökkäävistä biologisista vanhemmista: "Linnat ovat tehneet sijaisvanhempina joitakin asioita päinvastoin kuin ammattilaiset ovat neuvoneet. Perheitä saatetaan varoittaa kiintymästä sijaislapsiin ja neuvoa pitämään etäisyyttä heidän vanhempiinsa, Marja-Riitta Linna sanoo. Häntä prepattiin sijaisneuvonnan aikana, että vanhempien kanssa tulee olemaan vaikeaa.
"Muistakaa, että olette vain lasta varten, meillekin sanottiin."
Sijoituksen alkuvaiheessa Soilen isä kysyi kerran, voisiko hän tulla tyttären luokse viikonlopuksi. "Hetken mietin ja vastasin, että tule vaan. Sosiaalityöntekijät nuhtelivat, mutta omaan ajatteluun kannatti luottaa. Sen viikonlopun aikana rakentui vankka luottamus kaikkien aikuisten kesken."
Tällaisten asenteiden takia ei ole ihme, että LSKL:n kyselyyn vastanneista huostattujen vanhemmista valtaosa kertoi, että heille ei ole tarjottu sijoituksen aikana minkäänlaista tukea tai he olivat joutuneet sitä etsimään aktiivisesti itse. .. - HäpeäPRIDE
. Lasten kotiinpaluuta estivät vanhempien mukaan myös viranomaismielivalta, työntekijöiden negatiivinen asenne ja suuri vaihtuvuus sekä biologisten vanhempien vanhemmuuden mitätöinti.
Miksi PRIDE- sijaisperhevalmennuksia oikein rahoitetaan veronmaksajien varoista jos onnistunut suhde ja yhteistyö vanhempiin rakentuu vain toimimalla päinvastoin kuin valmennuksissa neuvotaan? Miksi LSKL haluaa vielä palkita aktiivisesta syrjäyttämistoiminnasta? Kuka tutkisi kuinka moni räjähdysmäisesti lisääntyneistä kiireellisistä sijoituksista on tehty odottavia sijaisperheitä silmälläpitäen juuri ennen lakisääteisen odotusajan loppumista?- vihalintu
sorry miehen suoraviivainen näkökulma. Sosiaaliala on naissvoittoinen. Mies ihmettelee naisten ongelmia. Toisin sanoen, mitä naiset pitävät ongelmina, niin joku mies ei näe niitä sellaisina, ne tuntuvat tekaistulta. Mietin mistä sellainen olotila johtuu.
Ihan kuin naiset keksisivät itselleen tekemistä, ongelmia päänsä pantiksi ja nauttivat siitä. Onko muilla miehilä samoja ajatuksia?
Naisten puolustuksesi sanon, että nainen kummiskin jaksaa hoivata. Jossa mies ei näe toisissa yksityiskohdissa järkeä, kuten miksi pitää kantaa mukana kostea desinfiointi pyyheliina, jolla pestään lapsen käsiä ja muita, niin siellä nainen on täynnä yksityiskohtia, joista rakentuu koko pitkä hoitosuhde. Tästä näkökulmasta katsottuna naisen hoitovietti on miehelle täysin mysteeri asia. Itse tunnen, että jossakin kohdin nainen tarvitsee miestä kun hän kasvattaa lapsia. Miehenä vuosien jälkeen kävin kasvavasti epäileväksi, että mies tietäisi, että missä vaiheessa nainen kasvattaja tarvitsee miestä.
"Naiset vaihtelevat näkökulmia, eikä niiden totuusarvosta menee takuuseen"
Ei voi olla perillä edes oman vaimonsa asioista, puhumattakaan vierasta naisesta tai sijaisäidistä.
Venäläisessä lasten kirjassa on tarina kuinka äidin poikanan tahtoi, että häntä hoitaisi joku muu äiti, koska oli tyytymätön omaansa. Poikanen kokeili erilaisten eläinten äitejä hevosesta sammakkoon, mutta aina joku meni pieleen, joka liian voimakas ääni tai hiljainen kuten kalalla, ettei kuullut mitään. Lopulta poikanen päätti palata äitinsä luokse.
- ylösvaan
Joku ei halua tätä viestiketjua ensimmäiseksi? Miksiköhän ei?
- vihalintu
"Sosiaali- ja taidekasvattaja Miina Savolainen on kiinnittänyt huomiota sosiaalityöntekijöiden alhaiseen ammatilliseen itsetuntoon ja tarpeeseen näyttäytyä toisille ”ammattilaisena, jota asiakas ei vedätä”. "
Kommentti:
Erittäin suosittu on Auktoriteetti näkökulma, että aikuinen on lapselle esikuvaa. Aikuiset tekevät itsestään ylitsepääsemättömiä esikuvia lapselle. Se ei ole tervettä paitsi lapselle (ja aikuisina objektiivisesti sanottuna, emme koskaan voi tietää, mitä lapsi on, ajattelee, tahtoo ym. yksinkertaisesti koska emme ole lapsi enää itse), niin se ei ole tarvettä erityisesti aikuiselle itselleen. Aikuinen voi "hirttäytyä" lapsen niskaan. Niin käänteisesti aikuinen tarvitsee lasta enemmän kuin lapsi itse. Siksi omatahto, mitä lapsi itse tahtoo, on "keskiverto" siis tilaa, johon kannattaa luottaa ja kuunnella kun lapsella on jotakin sanottavaa.
Aikuinen menettää helposti malttia lapseen, koska lapsi ei osaa ilmaista itsensä loogisesti sana sanalta ja aikuinen läksyttää lasta siitä. Ongelmaa voi nähdä myös siten, että ongelma on aikuisessa itsessään eikä lapsessa, koska aikuinen ei ymmärrä lasta, eikä toisinpäin, että lapsi aikuista. Auktoritteetti asetelmassa aikuinen on tärkein kun taas lapsi asetelmassa on lapsi. Haemme kummiskin kompromissia, että molemmille jää positiivsta hyötyä suhteesta.
Uskoa kannattaa siksi erittäin paljon Luonto Äitiin, koska luonnon lait itse säätävät elämää, että mikä on luonnollista ja järkevää. Esimerkiksi tietty lapsen luonne syntyy tietyille vanhemmille. Asia on henkinen, kuten koko humaaninen keskustelu. Vaikeampaa on hänelle kuka ei tunne henkisyyden oppeja mm. tekniikko.
Auktoriteetti asetelma on läsnä päiväkodeissa, kouluissa. Siitä ei pääse eroon.
Luonnon laissa lapsella on suojelijoita. Yritän tuoda palstalle paljon henkistä tietoa, mitä opin, koska nykysuomessa on paljon materialistista näkemystä. Aikuiset ajattelevat hallitsevansa lapsia, mutta jos aikuinen olisi järkevämpi kuin nyt, niin hän ymmärtäisi, että lapsi on ihan omaa ihmisensä, jolla on ihan omaa elämänsä, enkeleitään, oppaitaan, karmansa, kohtalo, tie kuljettavana ja aikuinen silloin olisi rakentamatta suojamuuria lapsen ja aikuisen välillä. Tuntuu että sosiaalialan tekijät rakentavat muureja lasten hoitoon. Tämä siksi aikuinen ei ole enää lapsi ja tieto, mitä hän ajattelee lapsesta on vain olettamusta, mitä ei voi mitata.
Lapsuus on ylinopeata ja kun se on ohi, niin ei ole enää aikuisen aika haihatella menneitä. Siksi ylimääräiselle sosiaalibingottamiselle ei ole tilaa. Perhe on ja tulee aina olemaan se lapsen perusturvaa. Ei ole muuta vaihtoehtoa. Perhe on perusyksikkö. Valtion pitää antaa perheelle kaiken mitä perhe tarvitsee olemassaololleen.- vihalintu
..mitä joku pyytää, niin kannattaa antaa. Joskus pyytäjä leikkii, myös aikuiset testaavat toisia ihmisiä, mutta verrattuna siihen, mikä on väärä lasten hoito tai liian "makeaa" ylitseampuvaa, niin se, mitä lapsi kertoo itse, ilmaisee itse, niin se on kannattavin, turvallisin alue toimia aikuisen ja lapsen suhteessa.
Oma vanhempi rakastaa lastaan. Rakkaudesta on kyse kasvatuksesta ja koko elämässä.
Toisin sanoen: lasten hoidon keinot voivat olla kyseenalaisia, mutta kun on Rakkautta pelissä, että lapsi tuntee itsensä rakastetuksi, niin muu jää sen varjoon.
Elämä on Rakkautta ja se ilmenee erittäin eri tavoin. Thaimaassa erittäin alastomana seksuaalisuutena, Pohjois-Koreassa despoottimaisena auktoriteetti uskona. - vihalintu
Suomessa ei ole perheitä, näinkin pohjoisessa. Onko traditioiden puutetta? Ja Rakkauden.
- TopiJaTessu73
En tiedä, mutta jostain on mieli mennyt pahaksi.
- varokaaihmeessä
Vaikuttaa siltä, että nämä Pesäpuut, Voikukat yms. ovat kaksinaamaisia perheitä vastaan toimijoita. PRIDE -koulutuksissa he kehottavat karttamaan sijoitettujen lasten vanhempia / lähipiiriä (tyyliin): "Teille kuuluvat ennen kaikkea lapset, pyytäkää sosiaaliviranomaisilta apua, jos haluatte lapsen verkoston kauemmaksi". Samaan aikaan kaksinaamaisesti nämä järjestöt järjestävät yhteiskunnan rahoittamia hankkeita; "Lähemmäs", joiden ajatuksena on muka lapsen ja tämän verkoston yhteys. Turhaa naamiota vain. Todellisuudessa nämä Pesäpuut ajavat sijaisvanhempien etuja pelkästään. Ei mitään muuta. Eivät esimerkiksi laita tikkua ristiin, jos kerrot heille, että sijaisperheessä kaltoin kohdellaan lapsia.
Samoin nämä Voikukat ovat sosiaaliviranomaisten kansoittamia järjestöjä, joihin on sitten silmän lumeeksi palkattu muutama vanhempi, joille maksetaan palkkaa RAY:n taskusta. Tällä palkalla nämä muutama vanhempi saadaan puhumaan viranomaistenkielellä ja lirkuttelemaan "viisaita", miten vanhempien kannattaa elää, jotta voivat nähdä lapsiaan. Näiden vanhempien omat lapset eivät ole sijaishuollossa, joten hyvä on puhua. - kovatyötaakka
Vaikuttaa siltä, että nämä viranomaistahot, kuten Pesäpuu, Perhehoitoliitto, PeLa, Voikukkia yms. haluavat elää konsensuksessa keskenään ja myös sosiaalitoimen kanssa. pesäpuu mm. myy koulutuksia sossuille, joten se ei ota mitään kantaa, jos kerrot, että lapsia kaltoin kohdellan sijaishuollossa. Taloudellisesti on kannattavampaa olla vahvemman puolella.
Ja onhan se paljon mukavampaa nostaa korkea kuukausipalkka ja tehdä konsensuksessa, toinen toistensa arvostamana päällikkötyötä. Antaa nyt niiden muutamien onnettomien valittaa, vaikka niillä on kaikki hyvin, kuten sossu sanoi. Sijaisvanhemmat otetaan kyllä noiden suurein mamojen taikapiiriin leikkimään viisasta. Sijoitetut lapset ovat tuossa systeemissä onnettomia raukkoja autettavia ja vanhemmat huom!!!! VANHEMMAT (ei mitkään pelkät syntymävanhemmat, kuten nuo valitut "Voikukkia -vanhemmat" ja järjestöjen toimijat nokkelasti nimittävät) ovat sadun pahiksia.
Kovin on yksinkertaistettua, mutta eihän sitä nainen muuten jaksa joka aamu kulkea toimistolle ja tehdä niin lujasti töitä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Poliisi tutkii murhaa Paltamossa
Poliisi tutkii Kainuussa sijaitsevassa Paltamon kunnassa epäiltyä henkirikosta, joka on tapahtunut viime viikon perjanta445219Jos me voitais puhua
Jos me voitais puhua tästä, mä sanoisin, että se on vaan tunne ja se menee ohi. Sun ei tarvitse jännittää mua. Mä kyllä243430Jenna meni seksilakkoon
"Olen oppinut ja elän itse siinä uskossa, että feministiset arvot omaava mies on tosi marginaali. Todennäköisyys, että t2982822Jere, 23, ja Aliisa, 20, aloittavat aamunsa Subutexilla tai rauhoittavilla: "Vaikka mä käytän..."
Jere, 23, ja Aliisa, 20, ovat pariskunta, joka aloittaa aamunsa Subutexilla tai rauhoittavilla. Jere on ollut koko aikui552618- 1692294
- 242109
Aku Hirviniemi tekee paluun televisioon Aiemmin hyllytetty ohjelma nähdään nyt tv:ssä.
Hmmm.....Miksi? Onko asiaton käytös nyt yht´äkkiä painettu villaisella ja unohdettu? Kaiken sitä nykyään saakin anteeksi1261881Vielä kerran.
Muista että olet ihan itse aloittanut tämän. En ei silti sinua syyllistä tai muutenkaan koskaan tule mainitsemaan tästä3661835Vain yksi elämä
Jonka haluaisin jakaa sinun kanssasi. Universumi heitti noppaa ja teki huonon pilan, antoi minun tavata sinut ja rakastu881761M nainen tiedätkö mitä
Rovaniemellä sataa nyt lunta, just nyt kun lähden pohjoiseen. Älä ota mitään paineita tästä mun ihastumisesta sinuun, ti161391