24 - alkupään tuotantokausien arvostelu

KatsoinpaSarjaa

Kolme ekaa tuotantokautta ovat aika ok, kun vastaavia tv-sarjoja trillerigenressä, joihin siis ei ole tungettu paljoa ihmissuhdedraamaa, ei juurikaan ole. Myöskin vitsit oli pidetty minimissä. Ainoa joka tulee mieleen, oli myös minimalistinen, eli kun George (?) imitoi Tonyn tuhahduksia. Kun toimitaan tiukan paineen alla, tilanteessa jossa ihmishenkiä on vaarassa, eivät vitsit paljoa lentele oikeassakaan elämässä. Person of Interest olisi voinut ottaa mallia 24:stä tässä (kuten myös pääjuonen jatkuvasta etenemisestä, mutta PoI:ssä päätyivät sen sijaan malliin jossa pääjuoni ei juurikaan etene 2/3 jaksoista, joissa keksitään jollekin kiintiösivuosanäyttelijälle kriisi, kun hänen lapsensa joutuu rikollisten kanssa tekemisiin, kaapatuksi tms. - haukotus... PoI taisi muuten keksiä tästä sarjasta mainion Etelä-Bostonin murretta puhuvan Kevin Chapmanin, joka siis 24:ssä esitti muutamassa jaksossa vanginvartijaa.)

Toki 24:n juonet olivat epärealistisia ja yritettiin mahdollisimman pitkälle välttää "Aaaand... it's muslims again", panemalla terroristeiksi alati suosittuja vaaleatukkaisia brittejä jne. Paljon siis voisi parantaa realismin suhteen.

Vesikuulustelu, missä oli vesikuulustelu? Kidutusta fyysisellä mutiloinnilla oli vaikka kuinka, vaikka vesikuulustelu on paljon tehokkaampi, nopeampi ja jopa terroristia vahingoittamaton (tämä on joskus hyödyllistä) kuulustelumenetelmä. Sarjan tekijöiltä tietoinen valinta syystä tai toisesta, sillä kyllähän tuo metodi oli varmasti aiheeseen perehtyneille tuttu jo ennen kuin se tuli laajemmin tunnetuksi 2006-2007. Syitä voi vain arvailla, lienevät poliittisia, sidoksissa armeijalta tai muilta viranomaisilta saatuun kalustoapuun jne. - vaikka eräs syy saattaa olla, että metodin tehokkuuden takia jos sitä kerran käytetään, ei olisi oikein syitä olla käyttämättä sitä jatkossakin. Jolloin taas tulisi toistoa: "jaahas, taas pannaan vettä teron niskaan...".

Nissim, Mayer (February 2, 2009). "Sutherland denies '24' army influence". Digital Spy. Retrieved May 22, 2011.
Buncombe, Andrew (February 13, 2007). "US military tells Jack Bauer: Cut out the torture scenes ... or else!". The Independent. Retrieved May 22, 2011.
James, Clive (March 30, 2007). "The clock's ticking on torture". BBC News. Retrieved May 22, 2011.
"24 May Cut Down on Torture Scenes; Writers Claim it's Their Own Idea". BuddyTV. February 20, 2007. Retrieved May 22, 2011.
Wilson, Benji (January 15, 2009). "The new Jack Bauer: tough on torture, sweet on Obama". The Telegraph. Retrieved May 22, 2011.
McAuliff, Michael (October 1, 2007). "Torture like Jack Bauer's would be OK, Bill Clinton says". New York Daily News. Retrieved May 22, 2011..

Waterboarding on muuten ollut käytössä tietääkseni vain yhdessä amerikkalaiselokuvassakaan - syitä voi arvailla.

Suurin osa fyysisestä terrorismiin liittyvästä tiedustelutoiminnasta tapahtuu kuitenkin muslimimaissa, joten olisi toivonut (alun neljättä kautta katsovana), että näissä maissa seikkailtaisiin aika paljon. Pitkät 24 jakson tuotantokaudet nostaisivat kuitenkin kustannuksia, ja aika harva näyttelijä ja tuotannon jäsen olisi halukas viettämään kehitysmaissa kuukausia vuodesta. Turvallisuuskustannuksetkin olisivat massiivisia. Elokuvien vastaaviin kuvauksiin verrattuna siis tolkuttoman kallista, mistä syystä kunnollista CIA-rainoihin verrattavaa TV-sarjaa ei ole ensimmäistäkään.

Kuitenkin TV-sarjojen yleisen surkean laadun takia 24:n kolme ensimmäistä tuotantokautta ovat trillereiden parasta sarjaa. Toista mieltä olevat antanevat esimerkkejä paremmista, varsinkin muista kuin minisarjoista tai vähintään parikymmentä jaksoa käsittävistä sarjoista.

Neljäs kausi alkaa todella kökösti. Tony Almeida pantiin Schrödingerin kissan kanssa samaan laatikkoon kolmannessa kaudessa, ja hänen olemassaolonsa jatkokausissa siten sumeaksi siihen asti, että selviää tekeekö hän sopuhinnalla uuden sopimuksen. Vastaavasti tehtiin David Palmerille, Kim Bauerille ja Chaselle. Ainakin autistinen Chloe tuotiin takaisin, tosin muutosleikin kautta. Uusia heikompitasoisia sivuosanäyttelijöitä - lähinnä naisia - on tuotu korvaamaan mukiinmeneviä vanhoja näyttelijöitä ilmeisesti kulujen pitämiseksi aisoissa. Näitä näytetään Kauniit ja rohkeat -tyyliin niin, että puhumattomia naamoja kuvataan siten, etteivät mahdu edes kokonaan ruutuun - haukottavan pitkiä hetkiä. Höpötysdraamaa riittää, eikä kiireen ja paineen tuntua ei ole juurikaan ainakaan alkujaksoissa.

Tuotanto on siis tuuminut, että naisten osuutta katsojista on lisättävä. Saas nähdä, jaksaako tätä kautta katsoa. Kokeilen vielä jonkin aikaa. Kertokaa, jos parempaa on em. seikkojen suhteen odotettavissa alun jälkeen. Eli enough bullshit, down to business.

3

943

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kaikkikatsonut

      Neljäs kausi oli vielä aika hyvä muistaakseni ja sitten viides huonompi,jopa USA:n pressasta tehtiin konnaa,ja sitten kuudes kausi taas parempi

      • VähänLisää

        Sis. spoilereita:

        Jossain keskusteluissa väitettiin, että vitonen oli erityisen kehuttu (katsojat vai kriitikot - kriitikothan yleensä innostuvat lähinnä siitä, kun tuputetaan vasemmistoideologiaa, feminismiä tai sitä tiettyä rotua keskeisiin rooleihin). Saas nähdä.

        Nelosen sivujuonta alkujaksoissa joutui kelaamaan, koska sisälsi pitkäveteistä draamaa ja teroäiti oli näyttelijänä erityisen vastenmielinen. Sivujuonet hiiteen muutenkin.

        Presidenttihän on tässä sarjassa kikkaillut alusta lähtien laittomuuden molemmin puolin, ja jenkeissä on käyty kovaa debattia varsinkin siitä, olisiko tosielämässä Jack Bauer ansainnut tuomion vai ei (esim. joku supreme court -presidentti sanoi, ettei kukaan häntä tuomitsisi, ja samoin Bill Clinton (demokraatti, ja tunnettu vaisuista otteessa ulkopolitiikassaan)).

        Todellisuudessa nuo salamurhien yms. tasolle menneet ratkaisut lienee delegoitu alemmas niin, että presidenttiä ei saisi esim. nauhoittamalla luvan antamisen kiinni noista - kuten kolmoskaudessa tehtiinkin, Palmer antoi vaikenemisella hyväksynnän.

        Naurettavaa oli myös nelosen alkupään puolustusministerin teloituskohtaus, jossa pään leikkaamisen sijaan aikoivat ampua (siloittelua poliittisista syistä - oli vastuussa sitten käsikirjoittaja, tuottaja tai tuotanoyhtiön pamput).

        Kyllä 2000-luvun elokuvissa on paljon parempaa tavaraa näistä teemoista, joskin hyvät silti harvassa - ja elokuvat loppuvat niin harmittavan lyhyeen.


    • ty556767

      Niinhän sen todellisuudessakin on että Usassa pahin konna on juurikin presidentti. Vrt George W. Bush. Siinä pahin rikollinen aikoihin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5600
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3557
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1682
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      207
      1670
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      83
      1126
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      27
      1107
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      917
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      846
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      829
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      818
    Aihe