Zeus ja Tsiisus

QuizOn

Miksi ovat niin äänteellisesti samankaltaisia?

Onko kellään kristinuskon historiaa tuntevalla lisätietoa asiasta, esim fda tai joku satunnaisnikki (jälk tainnut lakata kirjoittelemasta tänne, hänellä oli joskus tätä historiatietoa kanssa noissa jutuissaan)?

25

202

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • niin.se.vaan.on

      Se johtuu siitä, että ihmiset ovat mieltyneet käyttämään samankaltaisia kirjaimia puheessaan ja kirjoituksissaan. Samasta syystä esimerkiksi suomalaisten jumalien nimet Tapio ja Ahti muistuttavat toisiaan. Molemmissa on sekä aa, ii että tee.

      Aikoinaan Matteus, Markus, Luukas ja Johannes viihdyttivät väestöä kirjoituksillaan ja heidän oli helppo vääntää Välimeren rannoilla vaeltavan Zeuksen nimi omien tarinoittensa Jeesukselle nimeksi. Jos väität tätä valheeksi, niin mene itse aikakoneella tarkistamaan tapahtumien kulku.

    • tosipöljää

      Uskovaiset lisää z-kirjaimen nimiinsä mariz, leeviz,luukaz.

      • zorbas.zoittaa

        PZ. Koneeztani puuttuu z-kirjain.


    • NimistäNimistä

      Jeesus ei ole aino suomessa käytössä oleva nimen muoto esim on käytetty muotoa Kiesus, Tsiisus ja jestas. Hepreaksi nimi on ישוע /' Yēšū́aʿ/ joka tarkoittaa 'Hän pelastaa'. Nimesta onkin sitten monia variqntteja, ensiksi koineenkreikaksi nimi väännettiin muotoon Ἰησοῦ /' Iesou/. Näistä suomen kielen versioista 'Tsiisus' on oikeastaan vain naljailua englannin kielelle jossa 'Jesus' lausutaan /'dʒiːzəs/, sitten tämä 'Kiesus' taas tulee idän lainan, ehkä vepsänkielen, 'Gjesus' muodosta ja 'Jestas' taas ruotsalaisesta kirosanamuodosta 'Jäst'.

      Kreikan mytologian koineen kreikan muodot 'Ζεύς' ja 'Zeús' lausutaan /'zjuːs/ tai /'zdeǔ̯s/ nyky kreikaksi jumaluuden nimi on Δίας /'ði.as/.

    • Nimimerkki "NimimistäNimistä" vastasi hyvin, mutta lisään vielä selvennykseksi, että sanojen Tsiisus/Zeus samankaltaisuus johtuu siis puhtaasti sattumasta: hepralaisen Yēšū́a-nimen kreikkalainen translitteroitu muoto Iēsous (joka kreikaksi lausuttiin siis "jeesuus") on englanissa muuntunut ajan myötä "Tsiisukseksi". Sillä ei ole mitään tekemistä kreikan Zeuksen kanssa.
      Toisinaan törmää salaliitohenkisiin väitteisiin Zeuksen ja Jeesuksen nimien samankaltaisesta englanninkielisestä ääntämyksestä. Ehkä aloittajakin on saanut aiheen kysymykseensä sellaiseen väitteeseen törmättyään? Tällaisissa väitteissä unohdetaan kokonaan se, että sanojan antiikinaikainen ääntämys on erilainen kuin nykyinen anglosaksinen ääntämys.

    • veilinkööss

      ehkä ne on sama Jumala?

      • fda

        Kumpainenkin on yhtä varmasti olemassa (ts. kumpaakaan ei ole todistettu), mutta samoja ne eivät tietenkään ole sen enempää kuin Väinämöinen on Asterix. Äläkä nyt väkivaltafantasioija ryhdy taas keksimään miten idioottimaisesti tuonkin voisi ymmärtää väärin.


      • veilinkööss
        fda kirjoitti:

        Kumpainenkin on yhtä varmasti olemassa (ts. kumpaakaan ei ole todistettu), mutta samoja ne eivät tietenkään ole sen enempää kuin Väinämöinen on Asterix. Äläkä nyt väkivaltafantasioija ryhdy taas keksimään miten idioottimaisesti tuonkin voisi ymmärtää väärin.

        voi ne samojaki olla. Ei sitä voi kieltää!


      • sanskriitikko

        tsiisus ja tseus eivät ole sama sana, sen sijaan meidän 'taivas' on zeuksen muunnos


      • pakana----

        Siksi "P_T" on oikea muoto siitä mikä on pään yläpuolella

        nefer em "pet"

        toisin sanoen taivaan kauneus.

        Pidä vain zeuksesi keihäs ihan vain kreikkalaisen ja kreikkalaisesi selkään päin suunnassa.

        Heidän heidän opistaanhan myös oppisi on "siinnyt"


      • EiYhtäänSama

        Heprean Yehoshua lausutaan "Josuah"

        Koineen krikan Iesous lausutaan "Eesoo(s)"

        Koineen kreikan Zeus lasutaan "Dheo(s)"

        Nyky kreikan Zeus lausutaan "Dia(s)"


      • NimistäNimistä
        sanskriitikko kirjoitti:

        tsiisus ja tseus eivät ole sama sana, sen sijaan meidän 'taivas' on zeuksen muunnos

        Zeus-pater eli Dyēu-pəter, joka on norminatiivissa *Dyēus-pətēr, käännetään suomeksi 'Taivaan-isä', 'Isä-jumala', 'Kirkas-isä' tai 'Isä-päivä' riippuen siitä kuinka koineenkreikan sanan 'zeus = dyēu' käännetään. Zeukseta tulee tosiaan meidän suomenkielen sana taivas jonka vanhempi muoto on deivas>teiwaz, balttilais-germaaninen lainasana on tullut suomeen jo pronssikaudella esim viroksi se on taevas ja karjalaksi tajvas. Nyky kreikassa Zeus lausutaan Dias. Samaa kantaa on roomalainen Juppiter -jumala joka suomeksi tarkoittaa Zeus-isää, Isä-päivää tai Taivas-isää.

        Ioupiter = Dieus/Dius/Dianus/Diovis/Iovis/Ious/Iou pater/piter


      • EiYhtäänSama kirjoitti:

        Heprean Yehoshua lausutaan "Josuah"

        Koineen krikan Iesous lausutaan "Eesoo(s)"

        Koineen kreikan Zeus lasutaan "Dheo(s)"

        Nyky kreikan Zeus lausutaan "Dia(s)"

        "Koineen krikan Iesous lausutaan "Eesoo(s)""

        Ei, vaan se lausutaan "jeesuus".

        "Koineen kreikan Zeus lasutaan "Dheo(s)"

        Ei, vaan "zeus" (tai ehkä pitäisi kirjoittaa "dzeus" koska z ääntyy sointuvampana kuin suomalaisilla on tapana lausua). Sana "theos" viittaa mihin tahansa jumalaan.


    • Kirjakääröt

      2Sam.5:10. Biblia. Ja David menestyi ja enentyi, ja Herra Jumala Zebaot oli hänen kanssansa.

    • hehhh
    • Mariana333

      Raamatunhan kokosivat paavit ja piispat Turkissa vuonna 325. Nimetkin muutettiin paavien toimesta. Alkuperäisiä heprean tekstejä voi tarkastella apokryfiset tekstit - löytyy myös UT heprean/aramean kielisenä.

    • Mariana333

      Alkuperäisissä teksteissä nimi on Yeshua/ Jeshua, joka tarkoittaa pelastus.

    • Marianna333

      YESHUA HAMASCHIAH

      • Marajoona333

        YEHOSHUA HANOTZRI


    • En Zeuksesta tiedä, mutta Dionysiksestä löytyi tietoa.

      "Orfilaiset tarut jumalten synnystä ovat sukuhistorioihin perustuvia kuten Hesiodoksen Jumalten synty, mutta yksityiskohdat ovat erilaisia. Niihin ovat luultavasti vaikuttaneet Lähi-idän esikuvat. Peruskertomus oli seuraavanlainen: Dionysos oli Zeuksen ja Semelen poika. Titaanit murhaavat ja hävittävät hänet, ja tuhkasta nousee syntinen ihmiskunta. Dionysoksen sydän säilyy, ja se liitetään Zeuksen sääreen. Zeus saattaa kuolevaisen naisen Semelen raskaaksi ja Dionysos syntyy uudelleen. Monet tarinan yksityiskohdat löytyvät antiikin kirjailijoiden teksteistä.

      Koska titaanien, jotka olivat surmanneet Dionysoksen, uskottiin olevan ihmisen esi-isiä, koko ihmissuku oli perisynnin tahraama. Sen rangaistuksena sielu oli suljettu ruumiiseen kuten vankilaan tai hautaan. Orfeuksen palvojat söivät ehtoollisateriassaan raakaa häränlihaa viettääkseen Dionysoksen muistoa ja tullakseen uudelleen osallisiksi jumalallisesta olemuksesta." - wiki

      • VaikutteetOpeissa

        Perisynti -oppi kehitettiin jotta ihminen voi vapaasti tehdä syntiä ja saada synnit silti anteeksi ilman omatunnon tuskia. Alkuperäiseen kristinuskoon perisynti -oppi ei kuulunut, mutta sen kehittäminen helpotti ihmisten elämää kyn synnin tekemistä ei tarvinnut enään ennaltaehkäisevästi vältellä. On siis ihan sama mistä perisynti -oppi on loppujen lopuksi tullut kristinuskoon. Todennäköisintä on kristinuskon ja uusplatonismin synkretismi 200-luvulla jaa, jonka peruja on opetus kuolemattomasta sielusta ja sielun kolmitasoisuudesta. Kolminaisuus -oppi puolestaan on mithralaisuudesta eikä sekään kuulunut alkuperäiseen kristinuskoon. Suurinusa kristinuskon saamista vaikutteista on tulkintaan liittyviä, toinen on puolestaan visuaalinen eli kuvataiteellinen.


    • Dimitre

      Jos te joku lukisitte tai tuntisitte sen raamatun niiin tietäisitte sen että jeesus ja zeus on eri henkilöitä katokku zeus on itseasiassa Lucifer eli ZEUS=SATAN=LUCIFER=AZAZEL jumala ja jeesus itse on poika ja isä samaa aikaa niinhä hän opetti senki isä poika ja pyhähenki kaikki on samaa mutta zeus on Lucifer ja jeesus on poika ja isä samaan aikaa ja tiesiks että jeesus sanoi näin yhessä kohassa raamattua kun hän puhui jumalista jotka asuu tuonpuoleisessa että jeesus sanoisanoi: Te olette jumalia ja jumalattaria ja kaikki tyynni korkeimman noin jumala sanoi vain kerran ja niin zeus on Lucifer ja zeus yhdistetään saatanaa niinkun moses kertoi että se zeus on Lucifer ja jeesus on itse poika ja isä ja ArkkiEnkeli mikael samaa aikaa ja toi kaikki on totta ja totuus sory vaa ja ite tunnen uskonnot ja raamatun tosi hyvin ja historianki tosi hyvin .

    • Uskovainenhikkepa

      Zeus eli itse Lucifer on jeesuksen isoveli ja isä myös niinku jeesuski on samaa aikaa ja tämä kaksikko on myös korkeimman suuria johtajia ja onha sielä muitakin suuria johtajia ja kuninkaita ja kuningattaria jotka ovat myös jumalia ja suuria johtajia ja tuomareita ja niin edellee mutta en nyt laita niitä kaikkia tähä ja jumalia ja niinkui jeesus sanoi raamatussa kerran tän ja on sanonu oikeestikki omalla suulla siis niille jotka asuu tuonpuoleisessa henkimailmassa että te olette jumalia ja jumalattaria ja kaikki tyynni korkeimman. Ja sit myös tuonpuoleisessa henkimailmassa on jumalien kokouksiaki minne tulee kaikki jumalat ja jumalattaret mutta Jeesus on itse myös siel koska on myös jumala niinku he muutki ovat mutta hän on kaikkien tuomari siel jumalien kokouksessa eli siel on paikalla jumalia ja jumalattaria ja korkeimman kuningattaria ja kuninkaita ja tuomareita ja suuria johtajia ja nämä tai he ovat siia jumalia ja jumalattaria ja se jumalien kokous on vain jumalille ja jumalattarille kaikki tyynni korkeimman jumalille ja jumalattarille

      • adfgasdf

        Aamusta jo umpikännissä. Häpeä.


    • tsiisus.ku.hyvää

      Tsiisus tulee sanasta juustot, englanniksi cheeses. Se johtuu siitä, että jo Tsiisus loihti veden juustoksi. Jos Tsiisus olisi loihtinut veden viiniksi, hän olisi Vinetto.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      55
      1806
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      43
      1593
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      51
      1542
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1485
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      5
      1468
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      5
      1384
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      7
      1298
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      11
      1263
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      3
      1142
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      3
      1113
    Aihe