Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Omaishoitokirja

tiedoksihyväkirja

Käsiini osui kirja "Omaishoito" Tietoa ja tukea yhteistyöhön. Kirjoittaneet Merja Kaivolainen, Tuija Kotiranta, Erkki Mäkinen, Merja Purhonen ja Merja Salanko-Vuorela.

Voi varmaan lainata kirjastosta, vaikka kaukolainauksena.

On todella paljon tietoa ja neuvoja, 239 sivua, lähde- ja sisältöluettelokin on 15 sivua.
Löytyy kaikki.

Laitan tiedon tästä kirjasta, jos jollekin olisi apua tästä.

Omaishoitajat taistelevat yksin ja näin olisi tämä kirja hyödyllistä luettavaa.

Voimia teille kaikille, teette mahtavaa työtä!

10

193

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kahdenhoitaja

      Kiitos tiedosta ! Pitääpä tilata kirjastosta, vaikkei asioista lukeminen taida paljon auttaa….
      kun tietäisi mistä kaupasta saisi ostaa voimia jaksamiseen….
      uupuminen on väistämätöntä.

    • Kokemuksellaoppinu

      Ei kirjoista apua arkeen löydy. Palveluohjauspuolelta se apu pitäis saada, mutt pientä se on tarpeeseen nähden. Kaikki apu pitää kerjätä ja osata pyytää, kukaan ei sitä noin vain tarjoa. Todellisuus on toista mitä kirjoissa on kirjoitettu. Mua ei edes kiinnosta kirjojen tai lehtien lukemiset, masennus pukkaa mielen niin matalaksi ettei mikään kiinnosta. Välillä päivät on suoraan helvetistä hoidettavan takia. Ei tähän omaishoitajan työhön totu vaikka hoidan jo omaistani ja vuosia takana jo yli 6 vuotta putkeen. Kirjat maalaavat asian niin helpoksi, ett kun pyydät apua palveluohjauspuolelta, niin saat sen tuosta vaan. Ei se mene niin, kaikki on kortilla kuntien säästösyistä, ei tipu lämpöö, eikä kukaan sano juu. Mutt jos joku kokee ett tarvii kirjoista apua arkeen, niin kai se silloin jotakuta hyödyttää.

    • ollaanloogisia

      Harmi että on niin peloissaan että ei uskalla avata kirjaa.

      Hm. - Jos ollaan loogisia, niin ensin on LUETTAVA kirja ennenkuin voi väittää että "kirjoista ei löydy apua arkeen".
      Eli sitten vasta kun on lukenut kirjan läpi, sitten vasta voi kertoa näkemyksensä.

      Itse olen silmäillyt tuota kirjaa ja mielestäni sieltä löytyy vaikka minkä verran apua.
      Suosittelen!

      Ehkäpä se masennuskin saattaisi pikkuisen helpottaa, jos lukisi tuon kirjan?
      Mutta ensin pitää lukea se kirja läpi ennenkuin tietää että auttoiko vai ei.

      • Toistakertaahoitajana

        Kävin vilkaisemassa yhteenvedon kirjan sisällöstä. Samantapaisen opaskirjasen sain silloin jo kun ensimmäisen hoidettavan kans geriatrialla käytiin. Ehkä tuo aloittajan suosittelema kirja sopii vanhustyön ja sosiaalialan opiskelijoille. Omaishoitaja ei oikeasti jaksa ja jouda omaishoidon oppaita lukemaan, pelkän arjen pyörittäminen on ihan työlästä hommaa, Alzheimeria sairastava hoidettava ei nuku öisin ja päivisinkin saattaa harhat puskea hänelle päälle, siinä ei oppaat auta, kun hoidettava on aggressiivinen ja raivoaa jostakin. Oppaat kuvaavat arjen helpommaksi, todellisuus on aivan muuta. Itsellä on ollut silkkaa maanpäällistä helvettiä hoidettavan kanssa pärjääminen. Apua olen yrittänyt kerjätä palveluohjauspuolelta, mutt heitä ei omaishoitajan jaksaminen kiinnosta pätkän vertaa. Rahaa pitäis olla rutkasti, ett pystyis ostamaan tarvittavan avun yksityisiltä kotihoitofirmoilta, kaupungin puolelta kotihoitoa ja apua ei heru. Jos kaupunkia ei innosta auttaa omaishoitajaa jaksamaan hänen työssään, niin siinä ei kirjoista ole apua.
        Mulla on yli 6 vuoden kokemus omaishoitajuudesta kahden hoidettavan verran ja kaupunkimme palveluohjausyksikön toiminnasta, voin sanoa ettei ole kehumista kaupunkimme tavassa hoitaa asioita. Jos palveluohjaus on hanurista eli asioista ei omaishoitajalle kerrota, asioiden ylöskirjaaminenkin on jätetty hoitamatta ja asenne omaishoitajia kohtaan on ala-arvoista, niin eipä tuohon mitkään oppaat auta.
        By the way, onko kirjaa suositellut itse ollut omaishoitajana?? Jos ei, niin kokeileppa joskus, voi tulla yllätyksenä se, ett ettet jaksa lukea kirjoja tai lehtiä, ystävät kaikkoaa, olet sidottu työhösi 24/7 eli välillä et voi edes nukkua yötäsi ja päivälläkin joudut katsomaan muistisairaan perään ettei tee mitään älytöntä tai lähde omille teilleen ja suprise,suprise, et saa kotihoitoakaan avuksesi eli huolehdit myös sairaan lääkityksestä ja terveydentilan seuraamisesta yksinäsi. Niin jos masennus iskee, se johtuu jo siitäkin, ett omaisesi sairastaa kuolemaan johtavaa sairautta johon ei ole parannusta. Tuohon masennukseen ei mistään opaskirjoista apua löydy. Työnkuvasi on olla sairaanhoitaja, laskujen maksaja, ruuanlaittaja, siivooja, kaupassa käyt, jos pystyt ja kun sairaus etenee, niin peset ja puet, riisut ja vaihdat vaipat, syötät ja juotat ja yksin nostelet noin kymmenisen kertaa päivässä sairaan ylös, kun nostat hänet ylös petiltä, käytät pytyllä, viet keittiöön syömään jne...jos tuon rundin jälkeen jaksat lukea opaskirjoja, niin oot kyllä aikamoinen voimanpesä. Mä itse olin niin piipussa päivän päätteeksi, ett sammuin kuin saunalyhty kun oikaisin ruotoni sängyn päälle, en jaksanut edes yövaatteita vaihtaa. Elämä omaishoitajana on extremelaji, päivästä kerrallaan selviytymistä ja yksinäisyyttäkin, kun et voi noin vain enää lähteä kodistasi mihinkään vaan sun pitää huolehtia koko ajan toisesta ihmisestä. Ai, niin, sellanen asiakin saattaa tulla yllätyksenä, ett kun hoidettava joutuu vaippoja käyttämään, niin kotisi tuoksuu kaikesta siivoamisesta huolimatta vaippapissalle ja joinakin päivinä myös paska haisee, niin sekin kuuluu omaishoitajan arkeen. Ostat vaan kaupasta ilmanraikastimia ja suihkutat kotia niillä, kyll tuoksut vähäks aikaa häipyy.
        By the way, mieluummin luen jotain sellasta kirjaa, joka vie ajatukset pois omaishoitajan työstä, ei innosta lukea siitä mitä joutuu päivittäin tekemään ja kokemaan.


    • asiallistatietoa

      Luulisin että kirjasta on jotain hyötyä varsinkin sellaiselle joka aloittelee omaishoitoa.
      Näppärästi koottu yhteen asiat. Mistä kummasta aloitteleva omaishoitaja voi tietää heti kaikki asiat? Ei ole pakko vuosikausia ensin miettiä ominpäin.

      En usko että on varsinaista vahinkoa kenellekään jos lukaisee läpi. Ja onpahan asioita joihin tulee kiinnittäneeksi huomiota. Mielestäni on turhaa vähätellä kirjan antia.
      Lähdekirjallisuudesta on myös tietoa. Ihan yhtä mielenkiintoista kuin mikä tahansa kioskikirjallisuus, mitä sitäkin on hyvä lukea väillä että jaksaa.

      • Netistätietoalöytäny

        Netistä löytyy aika paljon aloittavalle omaishoitajalle tietoa ja vielä lyhyesti kerrottuna, helppona pakettina. Itse katselin paljonkin netistä tietoa alzheimerin eri vaiheista, miten sairaus etenee jne... Sattuipa samoihin aikoihin tulemaan telkkarista ohjelma missä mies hoiti alzheimeriin sairastunutta vaimoaan ja heidän elämää oli seurattu muutaman vuoden ajan aina vaimon poismenoon asti. Paljon löytyy Ylen arkistoista ohjelmia, joissa käsitellään alzheimeria, niistäkin löytyy apua aloittavalle omaishoitajalle. Kun geriatrilla käydään ensimmäisen kerran, niin jo silloin geriatrin on kerrottava potilaan omaiselle mahdollisuudesta saada Kelalta hoidettavalle eläkkeensaajan hoitotukea. Alueen palveluohjaajan tehtävä taas on kertoa omaishoitajan tuesta ja siitä mitä palveluita on mahdollisuus kotia saada ja tietenkin pitää kertoa omaishoitajan oikeudesta kolmeen lakisääteiseen vapaapäivään kuukausittain. Enempi netistä löytyy kompaktia tietoa kuin tietokirjoista, kirjoissa tieto saattaa olla jo vanhennutta, netissä on tuoreempaa tietoa kaikesta. Mutt jotku mieluummin lukevat kirjoista kuin tietokoneelta eli heille kirjoista on hyötyä.


    • kokonaiskuvaa

      Kirjasta saa kokonaiskuvan pakettina. Kokonaiskuva koko kentästä on hyvä olla.
      Sen jälkeen voi tarkistaa netistä lisää. Netissä on niin paljon tietoa ja eri näkökantoja, että sekaisin menee jos kaikkea seuraa.

      • Työopettaatekijää

        Tuskin omaisen hoitajaksi joutuvalla tulee ensimmäiseksi mieleen kipittää kirjakauppaan tai kirjastoon hakemaan opaskirjaa, siinä on shokissa saadusta tiedosta omaisen sairaudesta, ei tule muuta mieleen,ett miten tästä selviää. Ainakin joskus on geriatrin luona käynnin yhteydessä saanut mukaan kattavan opaskirjasen esim.alzheimerista ja mitä siihen liittyy ja mitä tukimuotoja on tarjolla ja miten sairaus kehittyy eri vaiheissa. Ei käynyt mielessä ruveta jotain paksuja tietokirjoja lukemaan, ei ollut edes aikaa sellaseen, kun oli tarpeeksi työtä arjesta selviämisessä. Ehkä joillakin on paremmin aikaa lukea kirjoja, kun joku muu tekee kotityöt ja hoitaa sairasta omaista ja valvoo jopa yölläkin ettei muistisairas lähde kotoaan mihinkään, mutt jos yksin olet vastuussa kaikesta,et todellakaan jouda kirjoja lukemaan hoitotyön ohella. Tai mistä mä tiedän, ehkä jotkut jaksaa öisin lukea, kun on omaisensa saanut nukkumaan ja kotityöt tehtyä, niin jos siinä sivussa lukee kirjaa kun vahtii yöllä muistisairaan vieressä ettei vaan lähde kotoa ulos hortoilemaan, niin mikäpä siinä, kuluu se aika noinkin. Itse puolinukuksissa istuin muistisairaan sängyn vieressä ja kuuntelin hänen harhaisia höpinöitä ja toivoin ett hän nukahtaisi edes joksikin aikaa, ett pääsisit itsekin muutamaksi tunniksi nukkumaan ennenkuin pitää nousta ylös ja huolehtia sairaasta myös päivälläkin ja katsoa perään ettei vaan lähde ulos omille teilleen. Ei tosiaan ollut aikaa kirjojen lukuun tai niiden hakemiseen jostain kaupasta tai kirjastosta. Mutt ne lukekoon omaishoitajien opaskirjoja jolla on halua, aikaa ja tarvetta niille.


    • sorrysorry

      No joo, omapa on asianne.

      Hyvä kun hoidatte hommat. Sorry että kerroin.

      • Eisiitähaittaaollut

        Hyvähän se oli ett kerroit tuosta kirjasta. Onhan siitä apua sosiaalialaa opiskeleville ja ehkä jonkun omaishoitajan läheiselle,ett voi auttaa omaishoitajaa selviämään asioitten hoidossa jne..


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2237
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2073
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1678
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1500
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1496
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1387
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1354
    8. 52
      1258
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1190
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1179
    Aihe