Helsingin erikoiset vaalikuviot

Tulevissa kuntavaaleissa tapahtuu Helsingissä tällainen isompi muutos, joka on tullut jo aiemmin Tampereella, että vanhan kaupunginjohtajan tilalle tulee yhdeksi kaudeksi kerrallaan valittava pormestari, joka korvaa samalla myös entisen kaupunginhallituksen puheenjohtajan. Tampereen kuntavaaleissa keskeisimpänä asiana ovat olleet puolueiden omat ehdokkaat pormestariksi, mutta nyt nämä ovat vähintään yhtä merkittävä asia Helsingin vaaleissa, joissa Vihreät ja Kokoomus kilpailevat erittäin tasaväkisinä suurimman puolueen paikasta ja näin tästä tehtävästä. Vihreät saattavat jopa voittaa Kokoomuksen täpärästi, mutta nyt tähän tulee kyllä huomattavasti vaikuttamaan pormestariehdokkaiden taso ja suosio, joten Kokoomus voi pysyä vielä täpärästi suurimpana puolueena. Näistä on kuitenkin tulossa Helsingissä ennätysmäisen tiukat vaalit kahden suurimman puolueen välillä, koska Vihreät ovat nyt olleet nousussa maanlaajuisesti pelkän Helsingin sijasta, joten parhaassa tapauksessa nämä saattavat päätyä jopa tasatulokseen ja siinä tapauksessa muut puolueet saattavat ratkaista tilanteen toisen eduksi.

Vihreät päätyivät valitsemaan lopulta omaksi ehdokkaakseen entisen ministerin ja puheenjohtajansa Anni Sinnemäen, joka voitti lopulta tehtävään halunneen ja tappionsa jälkeen politiikasta vetäytyvän Pekka Saurin, eikä hän ole ikinä ollut mikään synnynnäinen menestyjä politiikassa ja muun muassa puheenjohtajana hänen suosionsa jäi hyvin alhaiseksi. Näin Sinnemäki ei välttämättä onnistu lopulta nostamaan Vihreitä suurimmaksi puolueeksi, koska tilanne saattaa kääntyä vielä häntä vastaan ja näin tehtävä menee lopulta Kokoomukselle, joka sai lopulta omaksi ehdokkaakseen Jan Vapaavuoren ja hänen ainakin uskoisi menestyvän paremmin. Lisäksi Vihreät ovat jo menettäneet useita hyvin vaaleissa menestyneitä valtuutettuja, koska muun muassa Heidi Hautala on luopunut paikastaan kesken vaalikauden ja nyt valtuuston päätti jättää hyvin ääniä saanut Outi Alanko-Kahiluoto, mutta sen sijaan uutena ja nimekkäänä ehdokkaana Vihreillä on listallaan yllätysnimenä edukuntaan päässyt Ozan Yanar ja tämä onkin heille kuin suorastaan lempilapsi. Sen sijaan Vihreät ovat saaneet myös vaalikauden aikana kaksi loikkaria Kokoomuksesta, kun valtuutetut Jarmo Nieminen ja Johanna Sydänmaa loikkasivat puolueeseen, mutta sen sijaan Kokoomus on juuri saanut Perussuomalaisilta näiden valtuutetun Helena Kantolan.

Kokoomus onnistui lopulta saamaan pormestariehdokkaaksi Jan Vapaavuoren ja tämän luulisi olevan suosikki tässä kilpailussa, koska hän on kuitekin Sinnemäkeä reilusti maineikkaampi ja suositumpi poliitikko ja näin voi mennä, että Kokoomus onnistuu kirimään ja välttää ainakin pahimman tappion vaaleissa. Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Lasse Männistö päätti jättää myös valtuuston, mutta sen sijaan puolueella on uutena nimekkäänä ehdokkaana kansanedustaja Juhana Vartiainen, eikä puolueen tämänhetkisistä valtuustuista moni edes ole luopumassa ja sen sijaan joitakin hyvin vanhoja kasvoja voi mennä vaihtoon. Perussuomalaiset ovat menettäneet paljon istuvia valtuutettuja kuten valtuustoryhmän entisen johtajan Harri Lindellin, mutta sen sijaan puolue on saanut uusina nimekkäinä ehdokkaina mukaan vaaleihin Sampo Terhon ja Jussi Niinistön, mutta selvä ykkösnimi heillä on kuitenkin Jussi Halla-aho ja tälle voi tulla edelleen paljon ääniä tulevan puheenjohtajaehdokkuuden ansiosta. Vasemmistoliitto sai viimeksi hyvän vaalivoiton Paavo Arhinmäen menestyksen ansiosta ja nyt hän on ehdolla pormestariksi, mutta tämän myöhemmin reilusti laskenut kannatus voi kuitenkin viedä puolueen kannatuksen takaisin alemmas, kun lisäksi puolueen erittäin pitkäaikainen konkarivaltuutettu Pekka Saarnio jättää pitkän rupeaman jälkeen valtuustopaikkansa.

Demareille on luultavasti tulossa saman verran kannatusta kuin viime kerralla ja nyt paluuta Helsingin kaupunginjohtajistoon yrittää eduskuntaan palannut Tuula Haatainen, joka voi saada vielä itselleen uuden apulaispormestarin paikan ja siirtyä näin vastaavaan tehtävään kuin aiemmin, koska ilmeisesti vanha kaupunginhallitus korvataan eri puolueille voimasuhteiden mukaisesti jaettavilla täyspalkkaisilla apulaispormestarin paikoilla. Demarien uudeksi vaaliehdokkaaksi päätti juuri äsken lähteä näiden entinen poliitikko Mikael Jungner, mutta se olisi ollut vielä tätä parempi yllätys, jos Mitro Repo olisi päättänyt lähteä kuntavaaliehdokkaaksi ja pyrkiä valtuustoon. Sen sijaan Keskustan ehdokkaaksi päätti yllättäen lähteä Kimmo Tiilikainen, jonka menestys Helsingissä ei ole vielä tällä hetkellä selvillä ja nyt Keskusta tavoittelee tämän johdolla neljättä paikkaa valtuustoon, kun aikanaan puolueelle oli tuomassa menestystä ehdolle Helsinkiin siirtynyt Mari Kiviniemi. Sen sijaan juuri äskettäin tuli selville Paavo Väyrysen mahdollinen siirtyminen ehdolle Helsinkiin, koska hän ei kelvannut lopulta Keskustan ehdokkaaksi Keminmaalla ja tämän Kansalaispuolue taas ei osallistu kuntavaaleihin ja nyt hän alkoi suunnitella uusia kuvioita.

12

302

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kuntavaaleissa ehdokkuuden osalta Keskustassa tyrmätty Paavo Väyrynen päätti jättää vaalit kokonaan väliin Keminmaalla, koska siellä hänellä ei ole juuri yhtään innokkuutta perustaa sitoutumattomien ehdokaslistaa ja näin hän alkoi suunnitella siirtymistä kuntavaaliehdokkaaksi Helsinkiin. Tämä ei kuitenkaan tulisi olemaan ensimmäinen kerta, kun Paavo Väyrynen olisi ehdolla kunnallisvaaleissa Helsingissä, koska puheenjohtajakaudellaan hän asettui ehdolle vuoden 1988 vaaleihin ja meni komeasti läpi. Tuolloin Keskusta sai hänen johdolla hyvän vaalivoiton ja Väyrynen veti perässään valtuustoon myös Olli Rehnin, joka sen jälkeen valittiin Keskustan ainoaksi edustajaksi Helsingistä vuonna 1991 ja tämän jälkeen lopulta europarlamentaarikoksi vuoden 1995 alussa, jolloin hän lähti sinne yhdessä Paavo Väyrysen kanssa ja tuolloin he alkoivat olla politiikassa hyvin eri linjoilla toisin kuin vielä aiempina vuosina. Väyrysen työ kaupunginvaltuustossa loppui kuitenkin jo heti ensimmäisen työvuoden aikana, koska hän vaihtoi tuolloin ehkä tulevia eduskuntavaaleja suunnitellen kotipaikkansa toisaalle, mutta nyt hän on ajatellut siirtää kirjansa Helsinkiin ja ryhtyä taas kaupunginvaltuustoehdokkaaksi. Keskusta ei häntä ehdokkaaksi päästä ja nämä ovatkin jo saaneet ehdokkaaksi Tiilikaisen, mutta sen sijaan Väyrynen on ruvennut miettimään itselleen ehdokkuutta sitoutumattomien listalla, johon tämän mukaan pitää vain saada tarpeeksi monta nimeä ehdolle.

      Ehdokkuuden toteutuessa on kuitenkin hyvä muistaa tämä, että vuoden 2011 eduskuntavaaleissa Väyrynen ei enää onnistunut pääsemään läpi edes Uudenmaan vaalipiirissä, joten tuskin hänellä olisivat yhtään paremmat mahdollisuudet päästä Helsingissä edes valtuustoon. Hän menisi kyllä todennäköisesti läpi Keskustan tai Kansalaispuolueen listalta kuntavaaleissa, mutta sen sijaan hän ei keskitasoa olevasta äänimäärästä huolimatta menisi välttämättä läpi sitoutumattomien ehdokaslistalta, koska tämän lähes kaikki muut ehdokkaat menestyvät hyvin todennäköisesti melko huonosti ja näin tämä ehdokaslista jää luultavasti kokonaan ilman paikkoja. Väyrysen henkilökohtainen kannatus ei todellakaan välttämättä riitä vielä paikkaan kaupunginvaltuustossa, kun sitoutumattomien ehdokaslista jää kuitenkin hyvin todennäköisesti kaikkien muiden heikon menestyksen takia kokonaan ilman paikkaa ja tuskin se Väyrysen omakaan kannatus tulee olemaan enää mitään kamalan hyvää tasoa, koska hän ei taida olla näin mikään hirveän suosittu poliitikko Helsingissä ja kyllä hänen paikkansa taitaa olla jossakin muualla.

    • Nyt Helsinkiin on ilmaantunut jo melko värikäs ja kirjava joukko ehdokkaita, jotka kiinnittävät ainakin melko paljon huomiota ja näiden monien innokkuus pyrkiä sinne oli jo aika iso yllätys. Paavo Väyrynen onkin sitten ehdokkaana ihan Kristillidemokraattien listalla ja näin hänen läpimenonsa mahdollisuus kasvaa, joten tällä lailla hän voi päästä vielä takaisin valtuustoon ja hän oli siellä aiemmin mukana vain lyhyen aikaa vuonna 1989, mutta nyt hän saisi pysyä kyllä mukana koko tulevan kauden. Tosin kohta saatetaan vielä todeta, että Väyrynen ei asukaan pääsääntöisesti Helsingissä ja tuolloin käy vielä sillä tavalla, että hän joutuu eroamaan jo hyvin pian valtuuston jäsenyydestä ja tilalle tulee sitten joku kristillisdemokraatti. Vihreät ovat nyt nousemassa jo vähän selvemmin Helsingin suurimmaksi puolueeksi ja Kokoomuksen tilanteen saattaa kuitenkin pelastaa Vapaavuori, joka on selvästi Sinnemäkeä suositumpi ehdokas pormestariksi ja luultavasti hänet saatetaan lopulta valita, koska näissä vaaleissa Vapaavuori saattaa kerätä vielä todella ison äänimäärän ja tuolloin hän voi hyvin saada tukea muilta puolueilta. Kristillidemokraatit ovat viemässä nyt pienen siivun kannatusta Keskustalta ja näin molemmille voi olla luvassa kolme paikkaa, joten tuolloin Keskustan vaalivoitto jää saamatta ja lisäksi heillä saattaa vaihtua jopa kaksi valtuutettua ja tuossa tapauksessa vain Laura Kolbe pysyisi valtuustossa, kun sinne on kuitenkin melko vahvasti nousemassa Kimmo Tiilikainen ja lisäksi sinne on tulossa eduskuntaan varasijalta noussut Pekka Puska.

      Myös RKP:n tilanne näissä vaaleissa muuttui vähän mielenkiintoiseksi, kun yhtäkkiä vielä nyt ehdolle ilmaantui tällä hetkellä jo reilusti yli 80-vuotias Jörn Donner, joka on mukana taas RKP:n listalla ja nyt meni taas pieleen kaikilla niillä ihmisillä, jotka kuvittelivat Donnerista jo päästyn lopullisesti eroon ja nyt hän sitten ilmestyi vielä ehdokaslistalle kummittelemaan. Ensimmäistä kertaa jo vuonna 1969 Helsingin kaupunginvaltuustoon tulleen Donnerin läpimeno ei kuitenkaan enää tällä hetkellä ole mikään itsestäänselvyys, koska tuossa iässä hän ei luultavasti enää paljoa ääniä tule kasaamaan ja tuskin hänestä enää omissakaan piireissä ollaan hirveän paljoa kiinnotuneita, koska hän alkaa nyt olla jo vähän entisten aikojen suuruus ja jostakin hänen pistäisi edelleen saada ääniä ja nyt häntä ei sinne todellakaan valita ilman riittävän isoa äänimäärää. Lisäksi hän on jo aiemmin lähtenyt valtuustosta toistamiseen vuonna 2008 ja tuolloin hän muistaakseni kommentoi jotakin tällaista, että "minusta tuolla valtuuston kokouksissa puhutaan ihan helvetin paljon paskaa, joten ei paljoa voisi kiinnostaa mennä paikalle sinne kuuntelemaan", joten minkä takia joidenkin pitäisi tuollainen vanha höperö mennä vielä sinne äänestämään. RKP:llä on kuitenkin selvänä ykkösehdokkaana paluuta nyt myös valtuustoon yrittävä Eva Biaudet, jonka he valitsivat lopulta pormestariehdokkaaksi ja nyt hänelle tuskin on luvassa enää niin isoa äänimäärää kuin edellisellä kerralla, mutta pienistä puolueista Keskusta valitsi ehdokkaakseen Kolben ja kristilliset valitsivat puolestaan Mika Ebelingin.

      Perussuomalaisten kannatus Helsingissä on vajonnut jo todellisiin pohjalukemiin ja tippui samalle tasolle RKP:n kanssa, eikä se todellakaan ole mikään ihme, kun heillä nyt on koko valtuustoryhmä hajonnut. Jussi Halla-aho saattaa kuitenkin pelastaa tilanteen ja voi saada erittäin paljon ääniä tulevan puheenjohtajaehdokkuuden ansiosta ja samoin uutena ehdokkaana Sampo Terho, joten lopulta Perussuomalaiset saavat ehkä sentään ainakin yhden paikan enemmän kuin RKP ja sen sijaan Seppo Kanerva jää nyt jo luultavasti valitsematta, mikä on heille myös erittäin hyvä asia. Vasemmistoliitto sai edellisissä vaaleissa Paavo Arhinmäen sittemmin pahasti romahtaneen suosion ansiosta erittäin suuren voiton ja ennästysmäisen hyvän kannatuksen, mutta nyt heille veikataan kuitenkin edelleen nousua ja se nyt saattaa lopulta hyvinkin varmasti jäädä toteutumatta ja sen sijaan heillä ovat listalla Perussuomalaisista eronnut Rene Hursti ja Vihreistä eronnut Zahra Abdulla, joka tulee nyt ainakin luultavasti jäämään valitsematta uuteen valtuustoon ja se on myös hyvä asia. Vihreillä ei kuitenkaan ole vaalivoitto niin helposti tulossa, koska heillä puuttuu monia tunnettuja nimiä Heidi Hautalasta ja Jukka Relanderista lähtien ja sen sijaan Osmo Soininvaara on edelleen innokkaasti mukana, mutta hänellä enää tuskin toistuu vuoden 2008 vaalien hieno menestys ja nyt hänellä tulee puolestaan kannatus laskemaan edelleen reilusti. SDP:llä on vaaleissa on edelleen kannatus laskussa ja heillä on kuitenkin mukana sellaisia nimiä kuin Pentti Arajärvi ja uutena ehdokkaana Mikael Jungner, mutta sen sijaan SKP näyttäisi olevan melko isossa vaarassa pudota valtuustosta ja kommunistin tippuminen olisi kaikkein paras asia näissä muuten hyvin mauttomissa vaaleissa.

    • Vihreiden kannatus nyt ei välttämättä paljoa tule nousemaan ja tähän on syynä se, kun monet heidän aiemmat ja erittäin tunnetut valtuutetut ovat jääneet pois valtuustosta, joten heiltä tulee jäämään erittäin paljon ääniä jakoon muiden kerättäväksi. Edellisissä vaaleissa kaupunginvaltuustoon valituista edustajista pois ovat jääneet mm. Heidi Hautala, Johanna Sumuvuori, Jukka Relander, Zahra Abdulla, Mari Puoskari ja Outi Alanko-Kahiluoto, joten heiltä tulee jäämään ihan kunnolla ääniä jaettavaksi. Eduskunnan jättänyt Osmo Soininvaara päätti edelleen asettua vihreiden ykkösehdokkaaksi ja nyt tuntuu aika selvältä, ettei hänellä todellakaan enää toistu sama homma kuin vuoden 2008 vaaleissa, jolloin hän välillä eduskunnasta luopuneena keräsi todella ison ja valtavan äänimäärän ja nousi koko maan äänikuninkaaksi. Nyt hän tuskin enää tekee samaa temppua ja luultavasti hänen kannatus ei ole nyt edes viime vaalien tasolla, joten se jää nyt hänellä luultavasti noin 4000-5000 ääneen, mikä olisi ainoastaan puolet hänen vuonna 2008 saamasta äänimäärästä. Kuitenkin hän voi saada vielä eniten ääniä ja voittaa Sinnemäen, joka tuskin ollenkaan yllättyy Soininvaaralle näissä vaaleissa häviämisestä, mutta sen sijaan Ozan Yanar saanee tyytyä vaatimattomaan äänimäärään ja on suosittu vain "tiettyjen ihmisten" keskuudessa.

      RKP:n selvä ykkösnimi näissä vaaleissa on pormestariehdokkaana oleva Eva Biaudet, jonka jälkeen seuraavina ovat puolueen vahvat nimet Månsson ja Rantala ja näiden jälkeen tulee vielä 1-2 naista ja ehkä joku muu puolueen silmäätekevistä, joten vanhan ja ikälopun Jörn Donnerin minä ainakaan en todellakaan usko nousevan enää valtuustoon, jota hän on lisäksi aiemmin dissannut erittäin kovilla sanoilla. Donnerilla tuskin on enää näissä vaaleissa yhtikäs mitään jakoa nykyisen puolueensa listalla, koska näille hän on joidenkin aiempien vaalien tavoin pelkkä täyte-ehdokas ja lisäksi sen jo näkee tämän iästä ja kunnosta, ettei hän todellakaan enää tällä hetkellä ole mikään varteenotettava vaihtoehto kaupunginvaltuustoon. Lisäksi Donnerin elämä alkaa varmasti olla jo niin lähellä loppua, että hän ei varmasti tulisi montaa vuotta istumaan tulevalla kaudella mukana kaupunginvaltuustossa ja olisi se aika ihme, jos hän vielä joiltakin hurreilta saisi niin hyvin ja paljon ääniä että menisi läpi. Keskustan tilanne vaikuttaa puolestaan mielenkiintoiselta, koska näissä vaaleissa Kimmo Tiilikainen ja Pekka Puskakin ovat nousemassa uusina mukaan kaupunginvaltuustoon, jolloin he luultavasti pudottavat sieltä nyt vanhoillislestadiolaisen Terhi Peltokorven pois.

      Kristillidemokraattien tilanne muuttui näissä vaaleissa hyvin sekavaksi Paavo Väyrysen ryhmän takia, joten tästä johtuen he tuskin onnistuvat nyt vakuuttamaan kamalan hyvin äänestäjiä ja Terve Helsinki on jäämässä pelkäksi marginaaliryhmäksi, jonka ehdokkaat eivät luultavasti tule saamaan paljoa ääniä. Kristillidemokraattien selvä ykkönen on puolueen kokenut valtuutettu Mika Ebeling ja tämän jälkeen sinne valitaan hyvin todennäköisesti uudelleen puolueen toinen valtuutettu Sari Mäkimattila, joten he ovat nyt ehdokaslistan selvä kärkikaksikko ja Väyrysestä ei enää ole tulossa mitään suosittua, jolloin hän joutuisi tyytymään vielä pelkkään varapaikkaan ja aiempien vuosien menestys on täälläkin historiaa. Lisäksi minä arvelen Väyrysen ryhmän oman pormestariehdokkaan Harri Lindellin putoavan vielä kirkkaasti pois valtuustosta, että hänen kannatus jää lopulta vielä erittäin pieneksi ja näin hän ei tule pääsemään edes varapaikalle, kun Väyrynenkään tuskin pääsee nyt ensimmäisen varavaltuutetun paikkaa ylemmäs ja näin he saavat äänestäjiltä rukkaset. Vasemmistoliiton kannatus on pysynyt Helsingissä nousussa ja se on ollut jo peräti yli kymmenen prosenttia, mutta vaaleissa se kääntyy luultavasti taas laskuun ja jää odotettua pienemmäksi, koska Paavo Arhinmäen kannatus romahti todella pahasti eduskuntavaaleissa ja nyt se laskee varmasti myös näissä vaaleissa selvästi. Tässä tilanteessa Vasemmistoliitto saanee kuitenkin 1-2 paikkaa enemmän kuin Perussuomalaiset ja nyt puolueen entinen valtuuettu Rene Hursti on siirtynyt tämän ehdokkaaksi, mutta hän jää erittäin todennäköisesti valitsematta ja kärsii melko pahan romahduksen ja lisäksi Vihreistä on tullut "somalin pärstä tämän ehdokaslistalle", mutta Zahra Abdullan suosio tuskin säilyy enää uuden puolueensa ehdokkaana ja hän voi nyt erittäin hyvin saada lähtöpassit kaupunginvaltuustosta.

    • Ikivasen

      Kysykääpä Helsingin kaupungin työntekijöiltä esim. palvelukeskus minkä kaaoksen Sinnemäki on aiheuttanut työpaikoille. Työpaikoilla esiintyy ulkomaalaisten työntekijöiden alistamista ym. mistä voisi kirjoittaa kirjan. Tämäkö on vihreän populismin suunta? Vihreät kulkevat sivulla ja kaikkeen haluavat puuttua, mutta ei ole kompetenssia hoitaa asioita kunnolla ja loppuun.

    • yguhijokä

      Onhanse noinkin,muta yleensä Pormestarit valitaan kansanvaalein.Meillä valtuusto valitsee ja näin tosiaan käy,että kun äänestetään kunnallisvaaleissa,niin vaikutus on suoraan siihen kuka Pormestariksi valitaan. Ei välttämättä sillä kaupungin valtuustossa ei suurin sanele ,vaan muiden puolueiden taakse asettuminen ,varsinkin 2:den tasapaisen puolueen kesken valtuustossa nouseen tällöin ratkaisevaksi painoarvoksi.

      Tosin ihmiset tuskin tänäpäivänä äänestävät ketään millekkään pallille ja paxkat nakkavat koko pormestari valinnasta ,paitsi tietyy puolue aktiivit. On niinpaljon muita asioita mitä pitäisi tässä maassa hoitaa kuntoon,että tuollaiset jäävät sivuseikaksi.Ikävä kyllä monasti näyttää politiikan kuluttajan kannalta hoidettavan asioita juuri tuolta päinvastaiselta näkökulmalta.

    • Huomisten vaalien tuloksen voi nyt melko hyvin arvata ja tällaiseksi sen voi odottaa:
      Kokoomus pysyy todennäköisesti pormestaripelin ansiosta valtuuston suurimpana puolueena, Vapaavuori tulee olemaan ylivoimainen ääniharava; seuraavina Pelkonen ja uusi ehdokas Vartiainen, sen jälkeen tasaisemmin Koulumies, Rydman, Parpala, J.Harkimo, Rissanen, Karhuvaara, Hakola, jne. jne. Vanhoista kasvoista Asko-Seljavaara ja Bogomoloff luultavasti menevät vielä läpi, muilla voi olla hankalampaa päästä.

      Vihreistä ei täpärästi ole näillä näkymin tulossa Helsingin suurinta puoluetta, pormestariehdokas Sinnemäki saattaa hävitä Soininvaaralla; muita läpimenijöitä ovat luultavasti ainakin Kari, Yanar, Kousa, Ohisalo, Kivekäs, Holopainen, Oskala, Ikävalko ja Rantanen. Kaisa Hernberg (Satu Hassin tytär) voi hyvin todennäköisesti mennä läpi uutena, loikkarit Jarmo Nieminen ja Johanna Sydänmaa (kokoomuksesta) ovat myös mahdollisia. Kati Juvan (ent. SKDL) läpimeno voi olla mahdollinen mutta ei todennäköinen.

      Demarien kannatus ei ole lähtenyt enää nousuun, mutta ennallaan se voi kuitenkin pysyä. Heinäluoma tulee olemaan edelleen suurin ääniharava, mutta hänen kannoillaan seuraavana on Haatainen, kun sen sijaan Pentti Arajärvi menettää edellisistä vaaleista ääniä ja menee kuitenkin heittämällä läpi. Nasima Razmyar saa myös paljon ääniä ja samoin Pilvi Torsti, joka luultavasti pääsee Haataisen tilalle eduskuntaan tämän siirtyessä apulaispormestariksi. Sara Paavolainen uusii myös paikkansa ja ryhmän vanhasta kaartista Maija Anttila, mutta Ilkka Taipaleen aika saattaa jo tulla päätökseen, koska häntä tuskin monet enää muistavat ja lisäksi saattaa pudota Tuomo Valokainen.

      Vasemmistoliiton kannatus saattaa lopulta vähän pudota ja paikkoja on luultavasti tulossa kahdeksan. Paavo Arhinmäki saa kirkkaasti eniten ääniä, mutta menettää niitä kuitenkin myös näissä vaaleissa reilusti, tämän jälkeen seuraavina tulevat Honkasalo, Modig, Mai Kivelä, Koivulaakso ja Sirpa Puhakka. Loput kaksi saattavat olla vaikkapa loikkareita, joita ovat Sirkku Ingervo ja Zahra Abdulla vihreistä ja Rene Hursti perussuomalaisista. Ehdokaslistan jokerina on Vallu Valpio, jonka läpimeno on mahdollinen mutta ei yhtään todennäköinen.

      Perussuomalaiset saavat todennäköisimmin sentään kuusi paikkaa ja Jussi Halla-aho on puolueen ylivoimainen ääniharava, minkä jälkeen seuraavina ovat Niinistö ja Terho ja vähän perässä Raatikainen ja Rantanen. Kuudes paikka voi mennä jollekulle toiselle naisehdokkaalle kuten Pia Kopralle tai Maria Landenille, mutta todennäköisimmin sen saa puolueen nuivaa siipeä edustava ensimmäinen varavaltuutettu Nuutti Hyttinen. Seppo Kanervalla tuon verran jo ikä painaa, että häntä tuskin valitaan enää uudelleen, koska jo edellisellä kerralla läpimeno oli täpärä.

      RKP saa edelleen viisi paikkaa ja puolueen ylivoimainen ääniharava on Eva Biaudet, jonka jälkeen seuraavina ovat Rantala ja Månsson. Kahdesta muusta paikasta käydään melko tiukka kilpailu, jossa on mukana nyt muun muassa 84-vuotias Jörn Donner. Hänen aika saattaa jo kuitenkin olla niin lähellä loppua, ettei häntä enää valita ja nämä kaksi paikkaa saattavat mennä naisehdokkaille, joista vahvana nimenä on ainakin Borgarsdottir Sandelin, mutta lisäksi Oker-Blom voi mennä jälleen läpi.

      Keskusta saattaa tyytyä edelleen kolmeen paikkaan, vaikka neljäs tulee varmasti olemaan lähellä. Puolueen kärkikaksikko näissä vaaleissa on Tiilikainen ja Kolbe, mutta myös Pekka Puska on mukana vahvana nimenä ja voittaa luultavasti Peltokorven, joka pääsee läpi vain silloin, jos tulee neljä paikkaa. Ainakin Timo Laaninen saanee nyt puolestaan tyytyä varavaltuutetun paikkaan.

      Kristillisdemokraateille tuli näihin vaaleihin kylkiäisenä mukaan Paavo Väyrynen, jonka perustama oma lista Terve Helsinki on jo aiheuttanut emäpuolueelle paljon harmia. Eniten ääniä saa kyllä Mika Ebeling, mutta sen sijaan toinen valtuutettu Sari Mäkimattila ei lähtenyt enää mukaan, joten Väyrysen paluu Helsingin valtuustoon saattaa olla vielä mahdollinen. Perussuomalaisista loikannut Harri Lindell jäänee nyt kuitenkin valitsematta, mutta näin voi käydä myös Väyryselle todella isona pettymyksenä.

      SKP saattaa hyvin todennäköisesti menettää ainoan valtuustopaikkansa, jolloin vuodesta 2005 Helsingin kaupunginvaltuustossa istunut Yrjö Hakanen putoaa. Hän saanee nyt kuitenkin edelleen kohtuullisen hyvin ääniä, mutta ehdokaslistalla olevan Perussuomalaisten valtuutetun Nina Hurun paikka jää luultavasti haaveeksi. Vaaliliitossa toisen puolueen kanssa olevan Piraattipuolueen valtuustopaikka voi olla mahdollinen, jolloin sen saanee heistä Apajalahti tai todennäköisimmin Pennanen.

      • kill.democracy

        Isänmaallisuus kirjoitti Jörn Donnerista:

        "...Lisäksi hän on jo aiemmin lähtenyt valtuustosta toistamiseen vuonna 2008 ja tuolloin hän muistaakseni kommentoi jotakin tällaista, että "minusta tuolla valtuuston kokouksissa puhutaan ihan helvetin paljon paskaa, joten ei paljoa voisi kiinnostaa mennä paikalle sinne kuuntelemaan", joten minkä takia joidenkin pitäisi tuollainen vanha höperö mennä vielä sinne äänestämään."

        "...Kahdesta muusta paikasta käydään melko tiukka kilpailu, jossa on mukana nyt muun muassa 84-vuotias Jörn Donner. Hänen aika saattaa jo kuitenkin olla niin lähellä loppua, ettei häntä enää valita.."

        Niin vain sitten kävi että vähä-älyiset äänestäjämme menivät ja äänestivät Jörkan jälleen valtuustoon. 969 ali-ihmistä päätti että tuo ikäloppu ruumis on paras valinta Helsinkiläisille.

        Monet suomalaiset jotka arvostelevat päättäjiä niiden kyvyttömyydestä hoitaa meidän yhteisiä asioita tulisi pitää ihan oikeasti oman tyhmän turpansa kiinni.

        Haistakaa vittu kaikki suomalaiset ali-ihmiset jotka olette niin vitun tyhmiä että menette äänestämään tämmöisen ikälopun kääkän valtuustoon kun valittavana olisi ollut valtava määrä nuorempia ja motivoituneimpia ehdokkaita!

        Suomalaiset köyhät ovat ansainneet leipäjononsa ja kurjuutensa. Kuolkaa turhat!


      • Minun ei ollut mikään tarkoitus kuitenkaan loukata noilla kommenteilla herra Donnerin kunniaa, jos näin sinä luulit, mutta silloin vuonna 2008 hän kommentoi toimittajalle myös tällä tavalla:

        "Minä kuulun niihin, jotka ovat jo kaiken nähneet. Minulla on ollut sellainen periaate, että on mielekkäämpää lähteä itse kuin joutua perseeseen potkituksi."

        Nyt hän siis päätti, kun on jo näin monta vuotta tuosta lähdöstä kulunut, niin palata sinne vielä takaisin. Varmaan se meni todellisuudessa vain tällä lailla, että nyt RKP sai hänet vielä houkuteltua kerämään heille ääniä, koska Donner on varmaan saanut aina niitä yli puoluerajojen. Donner nimittäin valittiin ensi kerran valtuustoon jo vuonna 1968 SKDL:n ehdokkaana, joten kokemusta hänelle on kertynyt jo ihan reilusti, mutta valittiin sinne myös todella monia uusia nuoria valtuutettuja. Näitä ovat muun muassa Otto Meri, Daniel Sazonov ja Joel Harkimo kokoomuksesta, Alviina Alametsä vihreistä ja Suldaan Said Ahmed vasemmistoliitosta. Aika monet uudet valtuutetut ovat näin syntyneet vasta 1990-luvun alkupuolella, kun 1930-luvulla syntyneitä mummoja ja ukkoja sinne valittiin yhteensä vielä kolme, kun Jörnin lisäksi pääsivät vuonna 1939 syntyneet Asko-Seljavaara ja Koskinen läpi kokoomuksen listalta.

        Ilkka Taipale voi tuntea valtuustossa itsensä jo poliittiseksi dinosaurukseksi, sillä hänellä alkaa valtuutettuna jo kymmenes kausi. Taipale valittiin kaupunginvaltuustoon ensimmäisen kerran 1960-luvulla samaan aikaan kuin Donner, mutta koko 1980-luvun hän puolestaan oli poissa valtuustosta, mutta lopulta hän teki sinne paluun vuonna 1993. Vuonna 1985 kaupunginvaltuustoon tulleet Harry Bogomoloff ja Osmo Soininvaara aloittavat nyt jo yhdeksännen kauden, kun he taas ovat nyt pisimpään valtuustossa yhtäjaksoisesti istuneet valtuutetut. Mika Ebelingille on kertynyt jo 20 valtuustovuotta ja lähes saman verran siellä istunut Tuula Haatainen teki paluun, mutta monet 20 vuoden ajan valtuustossa istuneet jäivät tai putosivat sieltä nyt pois, kuten muun muassa ex-puheenjohtaja Minerva Krohn ja julkkis-somali Zahra Abdulla. Perussuomalaisten Seppo Kanerva putosi sentään ihan kunnolla viivan alapuolelle ja olen siihen tyytyväinen, koska tuo vanha höppänä jouti sieltä nyt kyllä jo ulos, kun hän on aiemmin ollut yhtä kova vaihtamaan puoluetta kuin Jörn Donner.


    • Minulle näiden vaalien tulos oli aika odotettu, mutta sisälsi se myös ainakin joitakin isoja yllätyksiä ja etenkin henkilöiden osalta. Kokoomuksen minä odotin pysyvän suunnilleen ennallaan, mutta lopulta se sai hyvän voiton ja kaksi lisäpaikkaa, jolloin se pysyy valtuuston kirkkaasti suurimpana ryhmänä. Vapaavuoresta tuli näin sitten "Stadin kingi" ja varmasti tuleva pormestari, kun hän rohmusi aivan uskomattoman määrän ääniä, minkä tasolle on myös Tallinnassa yltänyt kaupungin johtava poliitikko Edgar Savisaar. Samalla valtuustopaikkansa menetti vanhan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki, mutta hänen putoaminen saattoi kuitenkin olla vähän odotettuakin, sillä viimeksi hän pääsi läpi vain hyvin täpärästi ja oli jo pitkään tuona iltana putoamassa. Samaan syssyyn valtuustosta putosi täpärästi myös valtuustoryhmän puheenjohtaja Laura Rissanen, mutta sen sijaan entiset ryhmän- ja kaupunginhallituksen puheenjohtajat Bogomoloff ja Rautava pääsivät helposti läpi, mutta istuvista valtuutetuista putosivat myös vanhan polven miehet Matti Enroth ja Timo Raittinen ja tilalle tulee nuoria. Ryhmän vanha tervaskanto Kauko Koskinen oli jo putoamassa pois kaupunginvaltuustosta, mutta lopulta tarkastuslaskenta nosti hänet sinne uudelleen ja sieltä putoaa nyt puolueen kokenutta väkeä edustava Matti Niiranen. Ryhmään tulivat uusina mukaan esim. Juhana Vartiainen, Matti Parpala, Atte Kaleva, Hjallis Harkimon poika Joel ja Jussi Pajusen tytär Jenni.

      Terhi Koulumies keräsi paljon ääniä ja hän voi hyvin päästä kahden vuoden kuluttua eduskuntaan ellei jo aiemmin, koska nyt hän on varasijalla ja Sari Sarkomaa puolestaan alkaa olla politiikassa jo käytettyä tavaraa. Sarkomaasta ei voi tulla nyt apulaispormestaria, koska hän ei taaskaan osallistunut enää kuntavaaleihin, mutta Koulumies voisi olla hyvä valinta siihen tehtävään. Jaana Pelkonen kävisi myös tehtävään siinä missä vaikkapa Sinnemäki, mutta hän ehkä haluaa mieluummin jatkaa eduskunnassa ja jos hän kuitenkin suostuu, niin sinne tulisi näin puolestaan hänen tilalle Koulumies. SDP kärsi yllättäen taas pahan tappion Helsingissä ja menetti kolme paikkaa, mutta Tuula Haatainen ja Eero Heinäluoma saivat isot äänimäärät ja kolmanneksi tuli Pentti Arajärvi, mutta lisäksi ryhmään pääsee uutena mukaan Heinäluoman tytär Eveliina ja myös Husu onnistui lopulta pujahtamaan sisään. Puolueen kokenut veteraani Ilkka Taipale uusi vielä näissä vaaleissa paikkansa, mutta kokenut valtuutettu Maija Anttila ja valtuuston vpj. Sara Paavolainen putosivat yllättäen valtuustosta, minkä lisäksi Mikael Jungner ei onnistunut pääsemään sinne uutena. Haatainen ei ole halukas ryhtymään enää apulaispormestariksi ja Pilvi Torsti antoi myös rukkaset, joten ryhmä joutuu tsimään vielä ehdokasta siihen tehtävään.

      Vihreiltä nämä vaalit menivät kohtuullisen hyvin ja kuitenkin odotettua heikommin, jos katsoo puolueen tulosta erittäin monissa muissa Suomen kaupungeissa. Vihreille tuli Sinnemäen johdolla vain kaksi lisäpaikkaa, mutta uusina valtuustoon tulevat nyt muun muassa Kaisa Hernberg, Maria Ohisalo, Alviina Alametsä ja Ozan Yanar. Putoajiin lukeutuvat esim. Tuomas Rantanen, Minerva Krohn ja Hannu Oskala, jonka pudotti lopulta tarkastuslaskennassa Satu Silvo ja näin se vaihtoi peräti kolme valtuuettua. Sinnemäki saa näiden vaalien perusteella yhden apulaispormestarin paikan, mutta Vihreille niitä on kuitenkin tulossa kaksi, joista toisen voi todennäköisimmin saada Kivekäs. Kokoomuksesta siirtynyt Jarmo Nieminen menetti lopulta paikkansa valtuutettuna, mutta sen sijaan toinen loikkari Johanna Sydänmaa uusi lopulta paikkansa, joten hän on ainoa edelleen valituksi tullut loikkari. Vasemmistoliittoon loikanneet Sirkku Ingervo ja aiemmin hyvin suosittu Zahra Abdulla tippuivat lopulta molemmat, vaikka puolueelle tuli lopulta peräti kymmenen paikkaa ja Veronika Honkasalon nousu toiselle sijalle tarkoittaa, että Silvia Modig saattaa hyvinkin joutua seuraavissa vaaleissa väistymään hänen tieltä eduskunnasta. SKP kärsi luultavasti Vasemmistoliiton menestyksestä niin paljon, että puolue jäi lopulta kokonaan ilman paikkaa, eikä Yrjö Hakasta nähdä enää valtuustosalissa.

    • Perussuomalaisille näiden kuntavaalien tulos oli aika kirpeä, mutta minä osasin ennustaa puolueen valtuustopaikkojen määrän juuri oikein eli he saivat kuusi valtuutettua, joista lähes kaikki minä osasin myös ennustaa oikein ja ihan hyvältä uusi valtuustoryhmä näyttää. Jussi Niinistön on kuitenkin pysyttävä seuraavissa eduskuntavaaleissa ehdolla Uudenmaan vaalipiirissä, koska Helsingin kuntavaaleissa hän lopulta hävisi selvin lukemin Halla-aholle ja Terholle, jotka ovat varmasti puolueen kaksi läpimenijää seuraavissa vaaleissa. Se on myös aika hyvä asia, että puolueen kaksi muuta paikkaa menivät lopulta naisille ja nämä vaikuttavat molemmat hyviltä ehdokkailta, kun heistä Mari Rantasen läpimenon saattoi etukäteen odottaa ja myös Pia Kopra oli menetynyt hyvin jo edellisissä eduskuntavaaleissa. Pitkään kaupunginvaltuustossa kahteen otteeseen istunut Seppo Kanerva putosi lopulta valtuustosta, kun hän ei päässyt enää lähellekään valtuustopaikkaa, mutta vanhana miehenä hän saattoikin joutaa nyt vihdoinkin pois. Kaikki Perussuomalaisista eronneet valtuutetut putosivat myös kirkkaasti pois valtuustosta, kun Rene Hursti ei onnistunut enää pääsemään läpi Vasemmistoliiton ehdokkaana ja Nina Hurun putoaminen tuntui kaiken aikaa selvältä, kun hän yritti päästä uudelleen valtuustoon SKP:n ehdokaslistalta. Helena Kantolaa ei lopulta valittu edes Kokoomuksen varavaltuutetuksi, mutta Harri Lindell jäi puolestaan Väyrysen omana "pormestariehdokkaana" kokonaan ulos valtuustosta.

      RKP sai pidettyä kaikki viisi paikkaa ja kolme ensimmäistä läpimenijää tulivat erittäin odotetussa järjestyksessä ja Biaudet istuu nyt jo kolmatta kertaa valtuustossa, mutta neljättä kertaa sinne tulee mukaan 84-vuotias kulttuurilegenda Jörn Donner koko Suomen vanhimpana valtuutettuna, joten puolueen uudesta valtuustoryhmästä tuli näin sitten hyvin värikäs porukka. Donnerilla ei kuitenkaan ole tunnetusti ollut enää paljoa intoa osallistua kaupunginvaltuuston työhön, koska hänestä "siellä puhutaan aina niin helvetin paljon paskaa" ja lisäksi terveys ei ole hänellä nyt mikään kamalan hyvä, joten luultavasti siellä tulee istumaan yleensä varaedustaja hänen tilalla niin kauan kuin ylipäätään hän on enää hengissä. SKP:n pudottua valtuustosta sinne tulee puolestaan kaksi hyvin mielenkiintoista uutta tulokasta, joista molemmilla tulee varmasti olemaan Hakasen tavoin paljon kaikkea värikästä sanottavaa, jota me voimme nyt odottaa jo erittäin suurella innolla. Piraattipuolueen ehdokkaana sitten tuli valtuustoon Petrus Pennanen ja lisäksi sinne tuli täysin yllättäen Feministinen puolue, joka sai vaaleissa läpi puolueen johtaviin henkilöihin lukeutuvan Katju Aron isolla äänimäärällä, mutta kaiken huipuksi valtuustossa istuu näiden lisäksi myös Paavo Väyrynen ja luultavasti häntä ei tulla paljoa näkemään mukana valtuustossa.

      Keskusta kärsi näissä vaaleissa lopulta tappion ja yhtä huonon tuloksen se sai viimeksi vuonna 1984, kun siltä pääsi nyt läpi enää vain kaksi ehdokasta, jotka olivat nykyiset ja hyvin kokeneet valtuutetut Kolbe ja Peltokorpi. Puolueen istuva kansanedustaja Pekka Puska ja nykyisen hallituksen ministeri Kimmo Tiilikainen jäivät lopulta varavaltuutetuiksi, joten Tiilikaisen on pysyttävä ehdolla Kaakkois-Suomen vaalipiirissä ja Puska joutunee siirtymään seuraavissa vaaleissa takaisin eläkkeelle. Tällä hetkellä ei pysty vielä sanomaan, että kenestä voisi tulla puolueen uusi ykkösnimi Helsinkiin seuraavissa eduskuntavaaleissa, mutta ei kai vain mahdollisesti paluuta politiikkaan havitteleva Mari Kiviniemi ole tulossa? Keskustan tuskaa näissä vaaleissa lisää se, kun Paavo Väyrynen onnistui pääsemään valtuutetuksi Kristillisdemokraattien ehdokkaana, kun hän ei päässyt Keskustan ehdokkaaksi Keminmaalla. Miksi hän ei siellä voinut ryhtyä esim. kristillisten ehdokkaaksi? Väyrynen oli aiemmin Helsingin kaupunginvaltuutettu vuonna 1989 ja erosi tuolloin melkein saman tien, mutta nyt hän tuskin ehtii kiireiltään paljoa mukaan valtuuston työskentelyyn, koska työ europarlamentaarikkona ja lukuisat omat jutut Keminmaalla ja muuallakin Suomessa vievät aikaa. Ainakin luvassa tulee olemaan erittäin mielenkiintoinen valtuustokausi, kun siellä istuu nyt monia erilaisia mielenkiintoisia ja lisäksi värikkäitä henkilöitä mukana.

    • vaaliasiat

      Nyt ovat vuorossa eduskuntavaalit, joissa Helsingin kuviot eivät ole niin erikoiset muuhun Suomeen verrattuna. Paljon jännitettävää löytyy kuitenkin ehdokkaiden menestyksestä ja siitä, että nousevatko vihreät Helsingin suurimmaksi puolueeksi ja voittaako myös vasemmisto. Keskustalle näistä vaaleista saattaa Helsingissä tulla lopulta kuolinkamppailu, mutta myös Perussuomalaiset saavat jännittää, että tuleeko Halla-aho eduskuntaryhmään ainoaksi helsinkiläiseksi.

      Kokoomus tavoittelee Helsingissä tosissaan lisäpaikkaa, joka oli lähellä jo viime kerralla ja myös varmasti näissä vaaleissa, koska nykyisistä edustajista vain alle 5000 ääntä kerännyt Pertti Salolainen jää pois. Nykyisistä edustajista parhaat mahdollisuudet on Pelkosella ja Zyskowiczillä, jotka ovat näissä vaaleissa taas varmat ääniharavat. Vahvaa nousua tekee viimeksi melko täpärästi Salolaiselle hävinnyt Terhi Koulumies, joka tämän jälkeen sai paljon ääniä kuntavaaleissa ja on profiloitunut niin onnistuneesti, että läpimenon pitäisi olla nyt varma. Sen sijaan viimeksi nousi lopulta sisään Wille Rydman, jolla äänimäärä saattaa nyt kasvaa reilusti ja toinen kausi onnistua. Viime kerralla sisään rynnisti lopulta myös demareista siirtynyt Juhana Vartiainen, jonka kannatus jäi kuitenkin selvästi heikommaksi kuntavaaleissa, jolloin äänimäärän voi olettaa nyt laskevan. Lisäksi Risto E. J. Penttilän ehdokkuus ei ainakaan paranna Vartiaisen mahdollisuuksia, jolloin hän saattaa tällä kerralla joutua vielä kamppailemaan enemmän paikastaan. Jos Penttilän paluuyritys lopulta onnistuu, mutta Kokoomus ei saisi kuitenkaan lisäpaikkaa, niin 20 vuotta eduskunnassa olleen Sari Sarkomaan läpimeno voi olla ehkä tiukassa.

      Vihreiden menestys Pekka Haaviston johdolla on varmasti taattu, joten ainakin yksi lisäpaikka on tulossa ja myös toinen voi olla melko lähellä. Haavisto voi nousta näissä vaaleissa jopa äänikuninkaaksi, mutta vihreissä menestyvät entiseen malliin vanhat naiskansanedustajat, joiden ohi saattaa lopulta nousta varmana läpimenijänä nyt pidetty Maria Ohisalo. Viime vaaleissa tuli komeettana sisään Ozan Yanar, joka näissä vaaleissa kasvattaa varmasti äänimääräänsä melko paljon, että hän saattaa Ohisalon tavoin lopulta olla jopa naisedustajia suositumpi. Koska vihreillä jää nykyisistä edustajista Vartia pois eduskunnassa, mutta lisäpaikka on tulossa niin uutena voi myös tällä kerralla päästä joku vähän yllättävämpi ehdokas.

      Demareilla taas ei mene nyt Helsingissä niin hyvin kuin muualla, koska myös kuntavaalit menivät viimeksi täällä erittäin huonosti. Lisäksi ehdokaslistan taso ei anna täällä niin paljoa vauhtia, että lisäpaikkaan täällä olisi tarpeeksi hyviä mahdollisuuksia. Lisäksi Eero Heinäluoman lähtö eduskunnasta vaikuttaa niin paljon menestykseen, että lisäpaikka voi jäädä lopulta haaveeksi. Erkki Tuomioja nyt on edelleen mukana ja hänen menestystä voi pitää taas varmana, mutta tuossa iässä hän voi menettää kuitenkin ääniä, joten hän ei välttämättä enää yllä puolueen ääniharavaksi. Uudeksi ääniharavaksi saattaa Tuomiojan ohi nousta Tuula Haatainen, joka oli viime vuonna presidenttiehdokkaana ja oli myös kuntavaalien ykkösnimenä, joten hänen äänimääränsä voi nyt olla hyvässä nousussa. Heinäluoman paikalle yritetään saada nyt kaupunginvaltuustosta hänen tyttärensä Eveliina Heinäluoma, mutta varasijalta eduskuntaan tullut Pilvi Torsti joutuu kamppailemaan paikastaan, koska esimerkiksi Pentti Arajärvi saattaa vielä kärkkyä hänen paikkaansa.

      Vasemmistoliitto taas yrittää kovasti saada kolmannen paikan, mutta se välttämättä ei ole helpompaa kuin viime kerralla, jolloin se näiden pettymykseksi jäi tulematta. Paavo Arhinmäen kannatus romahti lopulta viime vaaleissa, minkä jälkeen hän on lähtenyt puolueensa johdosta, mutta on kuitenkin vielä näkynyt ja ollut monesti äänessä. Tästä huolimatta hän ei enää ole nousussa, vaan kannatus jää tälläkin kertaa sen verran pienemmäksi, että hän ei yllä enää Helsingin ääniharavien joukkoon. Silvia Modigille taas on tulossa hyvin tiukat paikat näissä vaaleissa, koska viime kuntavaaleissa hän jäi puolueen listalla neljänneksi. Nyt Veronika Honkasalo tulee ottamaan hänen paikkansa Vasemmistoliiton kakkosnimenä, mutta myös Mai Kivelä voi menestyä taas Modigia paremmin.

      Perussuomalaisille taas on tiukkaa saada nyt edes toista paikkaa, mutta Halla-aho saa kuitenkin erittäin suuren äänimäärän ja nousee ääniharavaksi. Mahdollisesta toisesta paikasta kilpailee vahvimpana ehdokkaana Packalen, mutta myös Mika Raatikainen tai Mari Rantanen voi yllättää nousemalla puolueen toiseksi edustajaksi. RKP saa edelleen varmasti yhden paikan, mutta Keskusta on isossa vaarassa menettää ainoan paikkansa ja joutuu nyt kamppailemaan tosissaan, koska se voi jäädä Helsingissä nyt ensimmäistä kertaa vuoden 1995 vaalien jälkeen ilman omaa kansanedustajaa.

      • Anonyymi

        Nimitysmuistio paljastaa: Kimmo Tiilikainen valittiin GTK:n pääjohtajaksi ohi kokeneempien hakijoiden

        Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) valitsi Geologian tutkimuskeskuksen pääjohtajaksi oman valtiosihteerinsä Kimmo Tiilikaisen (kesk). Tiilikaisella oli vähemmän johtamiskokemusta kuin kahdella muulla kärkihakijalla.

        Kimmo Keskustan tuhona.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      18
      1475
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1305
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1202
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1092
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1036
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1025
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      1023
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      981
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe