kokemuksia, alanko edunvalvojaksi?

äiti9

Tilanne on se että täytynee alkaa edunvalvojaksi lapselle, jonka omaishoitaja olen ollut 18 vuotta. Sillä raha- ja terveysasioiden ajaminen on vaikeutunut.

Onko edunvalvonta miten vaativaa? Miten tarkasti menoista tulee pitää kirjaa? Esim täytyykö esim jokaisesta kioskilla käynnistä säilyttää kuitti? Olen pitänyt hänen raha-asioistaan hyvää huolta tähän asti, mutta kaiken kirjaaminen ja tuleva paperisota (onko sitä??) tuntuu jo ajatuksena raskaalta..Ulkopuolinen edunvalvoja olisi yksi ratkaisu, mutta en oikein tiedä.. Olen lukenut että ulkopuolinen valvoja voi enemmänkin valvoa rahoja niin tiukasti ettei hoidettava saa niitä edes tarpeisiinsa..

6

257

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • entinenomaishoitaja

      Itse olin edunvalvojana lapselleni 17v. Keräsin kuitit kansioon, esim. vaateostot, taksimatkat, verot yms. Alussa oli parin vuoden välein holhoustilien teko, se oli liian raskas homma, kun asioita oli paljon, hänellä oli perintöä sen verran kiinteistöinä. Pyysin saada tehdä vuosittain tilit, oli helpompaa, kun ei kuittikasoja ollut niin paljon. Lapseni oli siis alaikäinen, kuoli 17v.
      Olisin itse holhoojana, jos suinkin mahdollista...kyllä kun muistaa kuitit laittaa heti kansioon, niin on helppo tehdä tilitkin.
      Lapsesi on siis täysi-ikäinen, en tiedä onko vielä tarkempaa nuo tilien teot, riippuu maistraatista, joka tarkastaa tilit.
      Voithan käydä kysymässä sieltä holh.tilintarkastajalta, miten tarkkoja ovat.
      Meillä silloin esim. lomareissut huvipuistoon, majoitukset, ruokailut ja matkamuistot ym. kelpasi könttäsummana, (tietysti laitoin kuitit majoituksesta ja isommista menoista.)
      Itse olin yksinhuoltaja-omaishoitaja 24/7 pienillä tuloilla, joten lapsi "kustansi" minunkin majoituskulut yms.
      Aina tilit hyväksyttiin huomautuksitta.
      Ehdotan, että kokeile itse ja jos tuntuu väsyttävän liikaa, voit myöhemmin pyytää yleistä edunvalvojaa. Kysy neuvoja maistraatista, niin varmasti saat oikeat neuvot.

    • äiti9

      Kiitos vastauksestasi. Tosiaan huolettaa kun ole säästänyt lapselle rahaa tilille hänen menojaan ja tulevaisuuttaan varten, että jos joku muu on edunvalvojana, saako lapsi varoistaan iloa. Määräkö maistraatti jotain rajoja, paljonko varoja saa käyttää mihinkin? Esim vaatteisiin ja harrastuksiin? Kävin lukemassa lomakkeen täyttöohjeita tilitystä varten maistraatin sivulta. Äkkiseltään tuntuu vähän pelottavalle, kun on aika huono matematiikkapää, mutta nyt on tilanne se että ettei raha-asioiden ym hoito kunnolla enää onnistu kun pankki ei anna edes tunnuksia jos en ole edunvalvoja...

    • Edunvalvonta on helpompaa jos sen pystyy , jaksaa ja haluaa tehdä omainen, kuin että määrättäisiin ulkopuolinen edunvalvoja. Toki kuittisoppaa tulee, mutta se on helppo järjestää niin, että kirjakaupasta saa valmiita lomakevihkoja joihin merkitsee kaikki tulot ja menot. Kannattaa hoitaa jos suht alussa niin, että tilinteko olisi vuosittain, silloin se on helpompaa eikä tarvitse jatkuvasti niitä selitellä. Yksiselitteisesti on helpompi siis itse hoitaa asiaa jos voimia ja halua vaan on. Myös pankissa asiointi on yksinkertaisempaa kun heillä on tiedossa se, kuka on edunvalvojana. Holhottavan varallisuus on siis tarkoitettu hänen käyttöönsä, kaikista isommista hankinnoista ja menoista täytyy pitää kirjaa, esim. asumisen kulut (vuokra sähkö), vaate- ja jalkinehankinnat, harrastuksiin menevät kulut, hammaslääkäri- ja lääkärikulut, lääkkeet, ruoka ym. Mutta ihan pikkunippelijuttuja ei tarvitse eritellä, riittää kun laittaa kirjanpitoon merkinnän käyttöraha esim. 20e ja pvm (se raha voi siis olla vaikka tupakkaan, kahvilaan, kioskille, kampaamoon tms. tarkoitettua omaa pientä käyttörahaa). Niitä kuittejakaan ei välttämättä kysellä erikseen. Toki voi myös eritellä käyttörahan jos haluaa tyyliin esim. käyttöraha parturi/kampaamopalveluihin ja summa perään.
      Jos holhottava asuu kotona vanhempien kanssa ja toinen vanhemmista on edunvalvoja, voidaan periä kohtuullinen asumis- ja ruokakulu/kk holhottavan varoista, mutta kirjanpidossa se tulee näkyä. Mikäli näitä kuluja ei peritä, voi käyttöraha olla suurempi/viikko. Usein suositellaan kotona asuvalla holhottavalle esim 20-50e/viikko omaan käyttöön ns. henk.koht. rahaa (mutta tärkein kriteeri summaa määrättäessä on holhottavan säännölliset tulot ja mahdollinen muu varallisuus). Niistä täytyy ensimmäisenä vähentää aina pakolliset kulut pois (esim.ruoka asuminen muut säännölliset menot sekä isommat hankinnat kuten lääkkeet, vaatteet, jalkineet, kulkemiseen liittyvät menot (esim.taksi) yms.

      Ulkopuolinen edunvalvoja on tarkka, hänellä pitää lähestulkoon "rukoilla" rahaa jokaiseen ylimääräiseen hankintaan ja menoon. Lisäksi kuittirumba o paljon tarkempaa sinne. Lisäksi häntä voi olla todella vaikea saada kiinni jos asia on kiireellinen. Maistraatista haetaan ja sieltä myös määrätään yleensä edunvalvoja jos kukaan omaisista ei halua ryhtyä. Ulkopuolinen edunvalvoja ei välttämättä myöskään anna mitään tietoja holhottavan varallisuudesta teillä vaikka sitä tiedustelisittekin. Myöskään pankista ei teille anneta tilitietoja jos holhottavalle on määrätty ulkopuolinen edunvalvoja.

    • eräshullu

      Olen maistraatin edunvalvonnassa. Rahaa olen saanut käyttööni aina kun olen pyytänyt. Verkkopankista näen käyttötilin ja edunvalvontatilin saldot, eli siis sen mitä saa itse käyttää ja koko omaisuus, mitä tiliä en pysty itse käyttämään, mutta siis saldon näen. Ei pahemmin valittamista.

    • rupea.itse.parempi.niin

      Riippuu ihan siitä minkälainen valvoja maistraatista "määrätään". Jotkut on vieneet valvottavan rahat. Niistä tapauksista on lehdistäkin saanut lukea, kun suurempia summia on viety.
      Pienet varkaudet ja petokset eivät ylitä uutiskynnystä.

    • omishoitaja

      Minä olen hoitanut itse täysi-ikäisen lapseni raha-asioita aina,ei ole pakko alkaa maistraatin alaisuuteen.Olen aina säästänyt,ostanut hänelle asunnon,rempannut sen hänen rahoilla,ajo-kortti on hommattu,rahat riittää ihan hyvin.Eikä kukaan vedä välistä!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Janne Ahonen E R O A A

      Taas 2 lasta jää vaille ehjää perhettä!
      Kotimaiset julkkisjuorut
      171
      3538
    2. Tekisi niin mieli laittaa sulle viestiä

      En vaan ole varma ollaanko siihen vielä valmiita, vaikka halua löytyykin täältä suunnalta, ja ikävää, ja kaikkea muuta m
      Ikävä
      85
      1568
    3. Miksi ihmeessä?

      Erika Vikman diskattiin, ei osallistu Euroviisuihin – tilalle Gettomasa ja paluun tekevä Cheek
      Ateismi
      25
      1279
    4. Ootko huomannut miten

      pursuat joka puolelta. Sille joka luulee itsestään liikoja 🫵🙋🏻‍♂️
      Ikävä
      158
      1232
    5. Pitääkö penkeillä hypätä Martina?

      Eivätkö puistonpenkit ole istumista varten.Ei niitä kannata liata hyppäämällä koskaa likaantuvat eikä siellä kukaan niit
      Kotimaiset julkkisjuorut
      194
      1003
    6. Kerropa ESA miten kävi tuomioiden

      Osaako ESA kertoa miten haukkumasi kunnanhallituksen kävi.
      Puolanka
      35
      981
    7. Erika Vikman diskattiin, tilalle Gettomasa ja paluun tekevä Cheek

      Erika Vikman diskattiin, ei osallistu Euroviisuihin – tilalle Gettomasa ja paluun tekevä Cheek https://www.rumba.fi/uut
      Maailman menoa
      16
      963
    8. Kuinka kauan

      Olet ollut kaivattuusi ihastunut/rakastunut? Tajusitko tunteesi heti, vai syventyivätkö ne hitaasti?
      Ikävä
      57
      842
    9. Maikkarin tentti: Orpo jälleen rauhallinen ja erittäin hyvä, myös Purra oli hyvä

      Lindtman ja Kaikkonen oli kohtalaisia, sen sijaan punavihreät Koskela ja Virta olivat taas heikkoja. Ja vastustavat jalk
      Maailman menoa
      92
      794
    10. Se olisi ihan

      Napinpainalluksen päässä. Ei vaatisi paljon
      Ikävä
      62
      755
    Aihe