Voiko toimia toisin kuin testamentissa on määrätty

rintaperillinen1960

Missä määrin on noudatettava testamentin määräyksiä ja missä määrin perinnönsaajat voivat sopia testamentin noudattamisesta?

Esimerkiksi. Jos vaikka testamentissa mainitaan, että kesämökki jää x:lle ja y saa rantasaunan. Voivatko x ja y sopia toisin vastoin testamentin tekijän tahtoa?

Voidaanko vaan jättää jotain testamentin määräyksiä huomiotta? Vaikka tietty ennakkoperintö tai lahja, jos se on kaikille testamentinsaajille ja rintaperillisille ok. Mutta eikö tässä loukata testamentin antajan tahtoa??

Ja jos perinnönjaossa näin toimitaan, eli sovitaan ja tehdään toisin kuin testamentissa on määrätty, niin voidaanko silti allekirjoittaa klausuuli, jossa mainitaan, että testamentti on hyväksytty, sitä ei moitita ja että se on saavuttanut lainvoiman? En nyt ihan ymmärrä.

15

1527

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Onnibonni

      Kyllä voitte sopia toisin kuin testamentissa lukee.

      Tulkitsette testamentin vain toisin kun siinä lukee. Tämähän on muuten ihan järkevää; ehkä äiti kirjoitti testamentin vuonna 2001, mutta tiedätte kaikki, että hänen mielensä on muuttunut sen jälkeen.

    • Niin___

      Perintökaaren 16:1 lähtee siitä, että se joka testamentilla on jotain saamassa, tulee myös vedota siihen 10 vuoden kuluessa. Eli ellei vetoa testamentti on kuin sitä ei olisikaan. Jos testamenttisaajat olisivat muutenkin perillisasemassa voi perinnön jakaa myös huomioimatta testamenttia.

      Testamenttiin voi vedota määrä- tai murto-osin ja myös vain tiettyihin kohtiin. Testamentti saaja voi valita vapaasti mihin kohtaan vetoaa ja mihin ei. Ennakkoperintö tiedoista/määräyksissä kaikki muut perilliset ovat saajia, eli heidän pitää kaikkien olla vetoamatta klausuuliin.

      Testamentin tekijä on tuossa vaiheessa mullan alla, ei hän enää loukkaannu.

      Tuossa tilanteessa testamentin tiedoksiannossa, tulee selvästi kirjoittaa auki mihin kohtiin testamentin saaja on vedonnut ja sitten perilliset voivat sitoutua olemaan moittimatta testamenttia siltä osin.

      Edellä mainittu tulkinta voi johtaa vero yllätyksiin, joten itse välttäisin.

    • rintaperillinen1961

      En nyt vieläkään ymmärrä, sori.

      Siis milloin testamentista tulee lainvoimainen, jos se hyväksytään vain joiltain osin?

      Jos testamentissa on joku määräys, enkä hyväksy sitä, mutta hyväksyn testamentin muuten, pitääkö minun eritellä tämä niin, että hyväksyn testamentin kohdat x ja x, mutta en hyväksy kohtaa. Ja tämänkö jälkeen ne kohdat saavat lainvoiman, jotka olen hyväksynyt? Ja se kohta, jota en hyväksy, siihen säilyy moiteoikeus?

      • Onnibonni

        Ehkä jos kerrot mitä et hyväksy, niin voimme auttaa paremmin?

        Onko kyseessä sellainen tilanne, että jokainen testamentinsaaja saa yhtä arvokkaan palan jäämistöä, mutta haluatte jakaa asiat toisin, vai joku muu tilanne?


      • neitiQQ

        Eihän tuollaissa osittaisessa testamentin hyväksymisessä ole mitään järkeä. Jos et hyväksy jotakin testamentin määräystä, älä hyväksy sitä lainkaan. Näin säilyy moiteoikeus sitä vastaan.

        Testamentin lainvoimaiseksi tulemisella ei ole mitään tekemistä sen kanssa, voivatko testamentinsaajat ja lakimääräiset perilliset sopia perinnönjaosta. Perilliset ja testamentin saajat voivat aina jakaa sopien jäämistön haluamallaan tavalla testamentista välittämättä. Testamentilla ei voi luoda mitään "perintövelvollisuutta" kenellekään.

        Testamentinsaajalla on oikeus luopua testamentissa määrätystä edusta joko kokonaan tai osittain. Tästä ei ole perintöveroseuraamuksia. Jos kuitenkin saajat luovuttavat osuuksiaan toisilleen tai muille henkilöille, siitä seuraa kahdenkertainen verotus, eli luovuttaja maksaa perintöveron ja saaja lahjaveron.


    • rintaperillinen1960

      Tilanteessa on kyse siitä, että yhden rintaperillisen on jätetty kokonaan testamentin ulkopuolelle. Meitä on yhteensä neljä ja kaksi meistä haluamme jakaa perinnön tasan (yksi ei ja yksi on siis se, joka jäisi ulkopuolelle ja saisi lakiosansa). Ja tältä osin, jossa mainitaan että x ei saa perintöä vaan perintö tulee jakaa muiden kolmen kesken (ei ihan näillä sanoilla) en hyväksyisi testamenttia. Testamentissa on myös paljon muita määräyksiä siitä, miten kiinteä perintö pitäisi jakaa meidän kolmen kesken.

      • Niin___

        No niin nyt alkaa saada jotain selkoa tilanteesta.

        Sinä olet siis testamentilla saamassa perintöosaasi enemmän mutta kuitenkin määräysten saattelemana. Sinulle ei siis anneta testamenttia tiedoksi, vaan sinä (tai muu testamentti saaja) annatte testamentin tiedoksi tälle yhdelle, joka jää ilman ja samalla kerrot miltä osin käytät testamentissa sinulle määrättyjä oikeuksia.

        Sinun hyväksyntää ei varsinaisesti tarvita tuon testamentin tai sen osan lainvoimaisuuden saamiseksi. Mutta jos et halua käyttää tuota oikeutta, älä vetoa siihen. Mutta jos yksikään teistä kolmesta haluaa vedota tuohon perinnöttäjättämis klausuuliin, se tulee voimaan viimeistään 6kk tiedoksiannosta(siis siitä kun testamentti annettiin tiedoksi tällä, joka jätettiin ilma). Kun tarkoitus on poistaa yksi perijä, niiden osat, jotka eivät halua vedota oikeuteensa, ei "palaudu" kaikille perillisille, vaan jaetaan testamentti saajien, eli niiden, jotka vaativat oikeuttaan, kesken PK11:7§, ellei testamentista muuta johdu. (että tuo toteutuisi antaisin testamentin kyllä tiedoksi myös niille, jotka eivät vaadi tuon määräyksen oikeutta)

        Jos testamenttia rasita PK 13:1§ mukainen moiteperuste ja kanne nostetaan 6kk aikana, voi koko testamentti kumoutua mutta silloinkin kanteen nostaa se joka on jäämässä ilman.


      • neitiQQ

        Tällaista testamenttia vastaan ei tarvita moitekannetta, vaan riittävää on tehdä lakiosailmoitus testamentisaajalle määräajassa.


      • Hkljjk

        Totta!
        Ulkopuolelle jäänyt perinnöstä voi riitauttaa testamentin oikeuteen.
        Jolloin oikeus päättää asiasta.
        Perinnössä on aina kaikki tasapuolisia.
        Mutta jos joku on tehnyt rikoksen? Silloin oikeus voi päättää jolloin se osapuoli jää perinnöttä.


    • Fhkljhj

      Jatkoa edelliseen.
      Aika usein suvuissa tehdään näin jotta syntyisi riitatilanteita parillisten kesken.
      Tuollaisissa asioissa pitää pistää jäitä hattuun. Ja antaa oikeuden päättää asiasta ja antaa sen tehdä tasapuolinen jako.

    • läkimiess

      testamentti on testamentti-se määrää kaiken.turha ruikuttaa.ainoastaan lakiosaa voi vaatia.

    • Testamentti tätini kuoleman jälkeen määräsi koko hänen omaisuutensa veljensä lapsille (hänellä ei siis ole omia lapsia eli rintaperillisiä) jaettavaksi tasan 1/3 jokaiselle kolmelle testamentin kohteessa määrätyille. Testamentissa oli maininta ettei perinnönsaajien puolisot ole millään tavalla oikeutettuja kyseiseen perintöön. Yksi meistä halusi pelkästään rahaa ja luopui omasta tahdostaan muusta omaisuudesta (esim asunto-osakkeen omistuksesta). Perunkirjoittaja ehdottikin, että teemme keskenämme keskinäisen jakokirjan jonka kaikki täysin hyväksyvät ja allekirjoittavat ja todistajat piti olla.
      Näin sitten laadin heti jakosopimuksen jossa vanhin veljeni saa omasta pyynnöstään kaikki käteisvarat mitä vainajalta jäi hautajaiskulujen jälkeen. Asunto-osake jäi puoliksi minun ja nuoremman veljeni nimiin (sisältäen myös asunnossa olleen irtaimen omaisuuden). Tämän jakokirjan perusteella määräytyi perintöverokin.
      Aloittajan tapauksessa ei siis estettä jaon muutoksiin ole mikäli kaikki hyväksyvät asian ilman riitauttamista. Jos joku perillinen on jäänyt testamentin ulkopuolelle se yleensä tarkoittaa että vainajalla ja tällä henkilöllä on ollut jotain ongelmia henkilösuhteissa tai mahdollisesti hän on jo ennakkoon saanut rahaa tms. Siitä tietysti pitäisi olla maininta ennakkoperinnöstä, mutta valitettavasti usein rahaa on annettu jollekin jopa isojakin summia muiden tietämättä eikä siitä ole mitään mainintaa (eikä muilla ole välttämättä tietoakaan tai voi olla korkeintaan epäilys asiasta).

    • Opiskelija

      Voimmeko (kolme lasta) allekirjoittaa erillisen/yhteisen sopimuksen, jossa todetaan, että sen osan, mikä vanhempien perinnöstä on osoitettu meille yhteensä, (rahallinen realisoitavat varat) jaetaan meidän lasten kesken kolmeen tasasuuruiseen osaan ? Kumoaako tämä testamentin ?

      Olemme nimittäin miettineet, että kun muisti heikkenee niin saattaa vanhemmilla tulla "ylilyöntejä" suuntaan tai toiseen (= tunteikkaita viime hetken muutoksia testamenttiin...) ja tällä menettelyllä varmistaisimme siskosten välit tulevaisuutta silmälläpitäen.

      • selitys

        Edellä on paljon turhaa keskustelua testamentin lainvoimasta.

        Perinnönsaajat voivat vapaasti sopia perinnönjaosta haluamallaan tavalla. Testamentti sisältää vain tekijänsä viimeisen tahdon. Perilliset voivat toimia toisin ja jakaa aina peinnön kuten itse haluavat.

        Perillisten tulee olla kuitenkin pääsääntöisesti yksimielisiä siitä, miten perintö jaetaan. Jos joku vetoaa hyväkseen tehtyyn testamenttiin, niin sitä on noudatettava.

        Testamentin ei voi sanoa "kumoutuvan", jos sitä eivät perilliset halua noudattaa ja he ovat asiasta yksimielisiä. Testamentti vain tulee sivuutetuksi heidän tekemässään perinnönjaossa. Testamentin kumoutuminen on sitä, jos testamentti todetaan pätemättömäksi esim. testamentin muotovirheen vuoksi.


      • 874837

        Voitte toki sopia vapaasti ihan miten tahansa, mutta ei sido osapuolia koska perittävä vielä elossa, sillä perintökaaressa asia todettu varsin yksiselitteisesti: Sopimus elossa olevan henkilön jäämistöstä on pätemätön.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1535
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1321
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      8
      1257
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1255
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1228
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      3
      1225
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1214
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1190
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe