Työeläkkeiden "yhteensovitus ja normeerausvähennys

44vsorvinääressä

Tulipahan taas täytenä yllätyksenä se että julkisella puolella osan työelämästään olleelta vähennetään 50 prosentin OVE eläkkeestäkin yli kolmesataa kuussa, jos eläke on esim. 1200 eskoa laskennallisesti niin vähennysten jälkeen saatkin vain noin 900 eskoa, josta verotus vielä vie osansa!

<eläkejärjestelmä kaipaisi todella kipeästi sellaisia muutoksia, ettei em. pienistäkin työeläkkeistä mielivaltaisesti vähennettäisi n. neljäsosaa ennen eläkkeen maksua.

Vai onko hallituksen ja eläkeyhtiöiden tarkoituskin ajaa yli 45 vuotta pienellä palkalla pakertaneet suoraan sossun luukulle asiakkaiksi?

13

2223

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 62vee

      OVE a ei pysty ottamaankaan kun ei siitä jäisi juuri mitään käteen yhteensovitus ja normeerausvähennysten sekä varhennusvähennysten ja elinikäkertoimen vähennysten ja verojen jälkeen??

      Suurta eläkkeelle jo haluavien yli 61 vuotta täyttäneiden kusetusta koko OVE, hyi heletti sentään!

    • Oylläjakunnalla

      Jos ottaa OVE:n 25 %:n vaihtoehdon, meneekö siitäkin 25%:n normeerausvähennys ?

    • Työeläketietäjä selvittää asian ja palaa tähän piakkoin.

    • OVE-eläkkeen laskennan pohjana on eläkkeen alkamista edeltäneen vuoden loppuun kertynyt eläke. Jos eläkkeen laskennassa on yhteensovittamisesta aiheutunutta vähennystä, tämä on ollut selvillä vuodesta 2005 lukien, johon saakka eri eläkkeitä on yhteensovitettu keskenään.

      Normeerausvähennys puolestaan tarkoittaa, että julkinen eläke on haettu maksuun jo ennen henkilökohtaista eläkeikää ja tästä on aiheutunut laskennallinen vähennys. Jos OVE-eläkettä hakee heti 61 ikävuotta täytettyä, on varhennusvähennykselläkin tuntuvampi merkitys laskennassa. Kaikki nämä laskusäännöt tulevat suoraan laista ja luonnollisesti niiden mukaan laskenta tapahtuu.

      OVE-eläkkeen hakeminen on vapaaehtoista. Jos harkitset OVE-eläkettä, suositeltavaa on selvittää ennen hakemista etukäteen minkä suuruisesta määrästä on kyse, sekä bruttona että nettona. Tämä on mahdollista eläkelaitosten verkkosivuilla olevilla laskureilla tai pyytämällä arviolaskelma omasta eläkelaitoksesta. Veron vaikutuksen voi kysyä verottajalta tai käydä vero.fi -sivustolla laskurissa sitä selvittämässä. Kun arvio on tehty etukäteen, ei ove-eläkkeeseen liittyvät luvut tule yllätyksenä päätöksellä.

      Lisätietoja saat Kevasta. Linkki www.keva.fi

      • Toimeentulotuki

        " arvio "

        Kun ne ovat vain arvioita, ei niistä voi päätellä todellista eläkettä.
        Todellinen eläke on aivan arvalla heittoa, koska eläkkeen oikea suuruus on se, mikä on 1. oikea eläke : Esim. normeerausvähennys muuntovähennys on vähentänyt eläkettä tuhansia euroja / kk. Korkein oikeus on päättänyt, että yksilö on itse vastuussa eläkelaskelmistaan ja postitetut kirjeet sekä nettitiedot ovat vain arvioita. Näin ihmisiä valtio johtaa harhaan.
        Viisampaa on ostattaa kalusteet ja kahvinkeittimet toimeentulotuella ja elää sossurahoilla 68- vuotiaaksi.


      • Rulla2

        Tuo OVE-eläkkeen normeeraus koskee vain julkiselle työnantajalle tehtyjen työansioiden/työeläkkeen määrää sekä siten vain osuutta siitä?
        Esimerkki: olen tienannut yksityisellä työnantajalla eläkettä 2550 € ja nyt julkisella työnantajalla 5€.
        Koko OVE-eläkettäni ei voida normeerata, vaan vain tuo 5€?

        Kevan OVE-laskuri toimii virheellisesti, kun se olettaa että koko työssäoloajan on ollut julkisella sektorilla töissä.


      • Rulla2

        Tyoelaketietaja, onko oletukseni normeerauksesta oikea?


      • Vastaus nimimerkille "Rulla2": Niin kuin kysymysketjun aloittaja kirjoitti, niin kysymys on julkisen sektorin eläkeasioista ja siellä tapahtumasta normeerauksesta. Yksityisellä sektorilla ei tehdä normeerausta.


    • ggdfffee

      Koskeeko tuo siis ennen 1995 tehtyä kuntalan työtä? Olen ollut yksityisellä puolella 1978-1996 ja 1996 kuntapuolella haen osatyökyvyttömyyseläkettä eli kun saan osatyökyvyttömyyseläkkeen niin tuleeko siihen joku varhennusvähennys joka pienentää eläkettäni vaikka olen Kevan eläkkeen puolella ollut vasta 1996 alkaen?
      Osatyökyvyttömyyseläkehän kerrotaan kahdella kun muuttuu kokoeläkkeeksi ja silloinhan lopullinen eläkkeenikin pienenisi ja ja niin ikäni on nyt 58v ja silloin kun tulin kunta-alan työhön ilmoitettiin eläkeiäkseni 65 vuotta.

    • Kunta-alan työ on julkisten alojen työtä eli normeeraus tehdään ennen vuotta 1995 ansaittuun eläkkeeseen, jos vanhuuseläke alkaa ennen 65 vuoden ikää, eikä henkilöllä ole henkilökohtaista tai ammatillista eläkeikää. Jos henkilöllä on ammatillinen tai henkilökohtainen eläkeikä, ja vanhuuseläke alkaa ennen eläkeiän täyttämistä, peruseläke normeerataan. Normeeraus ei koske vuoden 1995 jälkeen alkanutta julkisten alojen työtä. Normeerausta ei myöskään tehdä työkyvyttömyyseläkkeeseen/osatyökyvyttömyyseläkkeeseen.

      • kustusilmään

        Olisiko yhteensovitus ja normeerausvähennykset "paljonkin pienenpiä", jos jäisinkin 50 prossan OVE:lle vasta 63 täytettyäni, enkä alkuperäisen suunnitelmani mukaisesti nyt täytettyäni juuri 62 vuotta?

        Elikkä pieninisivätkö em. "kusetusvähennykset" ja jos pienenisivät niin paljonko arviolta?
        Nyt nämä em. vähennykset tekisivät noin 300 euroa kuukaudessa!!


    • Keva laskee julkisten alojen eläkkeet ja mahdollisen normeerausvähennyksen, joten ota yksilöllisen eläkarviosi osalta yhteyttä Kevaan. Yhteystiedot löydät täältä, www.keva.fi

    • Anonyymi

      Normeeraus ei ole mitään muuta supisupISUOMAlaista KATEUTTA , JOKA ON NAAMIOITU MUKA LAILILLISEKSI. TÄTÄ ROSVOUSTA(Joidenkin mielestä julkisten alojen eläkkekerymät olivat " liian runsaat")ON TIETENKIN OLLEET LAATIMASSA KATEELLISET IHMISET JOiTA TÄMÄ NORMEERAUS EI TULE KOSKEMAAN. MITÄ SANOO PERUSTUSLAKI ELÄKKEIDEN OMAISUUDEN SUOJASTA??

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1247
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      17
      1225
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1159
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1154
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1134
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1133
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      0
      1118
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1114
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1105
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1100
    Aihe