Ydinvoiman uusi tuleminen

siinäpä-sitä

17

282

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pieniä kauniita voimaloita hajautetusti, sehän olisi oivallista!

    • K.Late

      Ydinrenesanssi piti alunperin toteuttaa jättiäismäisillä uusilla voimaloilla. Nähtiin, että vain suuri on kaunista ja arvostelijat teilattiin tylysti. Vain muutama vuosi OL3:n rakentamisen aloittamisen jälkeen uskottiin, että suuri koko oli virhe, vihreiden vastustajien syytä.

      Ihan turvallisuussyistä oli syytä arvostella noita isoja voimaloita, joissa oli mm suuri polttoaineen palama. Mutta nyt pienet ydinvoimalat, jotka ovat palaman suhteen vielä kertaluokkaa vaarralisempia, tulevat suosioon. Pienet voimalat voivat olla onnettumuustilanteessa vaarallisempia, kuin suuret voimalat, joissa polttoaine vaihdetaan vuoden tai parin välein.

      Kansalaisille myydään pieniä, söpöjä, halpoja ja helppoja mielikuvia. Todellisuudessa ollaan vaarassa ajautua mielikuvamarkkinoinnin kautta astetta vaarallisempaan ydinvoimakulttuuriin, jossa jopa rakentamisen säädöksiä ja lakeja helpotetaan. Ydinvoimassa ollaan törmäämässä kertakäyttökulutukseen, helppoon saatavuuteen ja halpaan hintaan.

    • miten-lie

      " Mutta nyt pienet ydinvoimalat, jotka ovat palaman suhteen vielä kertaluokkaa vaarralisempia, tulevat suosioon. Pienet voimalat voivat olla onnettumuustilanteessa vaarallisempia, kuin suuret voimalat, joissa polttoaine vaihdetaan vuoden tai parin välein."
      Jospa joku minua viisaampi valistasi miksi pienempi oliskin suurempi.
      Vai olisikokin vain niin että kyllä vastustaja aina syynsä löytää?

    • K.Late

      "Jospa joku minua viisaampi valistasi miksi pienempi oliskin suurempi."

      Pienten voimaloiden ideana on tarjottu sellaista, ettei polttoainetta vaihdeta lainkaan, vaan samalla polttoaineella mennään käyttöajan loppuun. Jos muutetaan palama tehoksi, niin samasta polttoaineesta pitää siis 200MW:n voimalalla saada 30 vuoden aikana moninkertainen määrä sähköä verrattuna voimalaan, jossa polttoainetta vaihdetaan kerran vuodessa. Se johtaa siihen, että pienvoimalassa on palamansa lopulla moninkertainen määrä radioaktiivisuutta verrattuna voimalaan, jossa poltetaan 3-5%:sta polttoainetta. Matala palama oli aikoinaan yksi ydinvoiman hyväksymiskriteereitä sekä tärkeä turvallisuustekijä.

      Pienvoimaloiden ydinjätekkin on siis melkoisesti kuumempaa ja vaatii erittäin pitkän jäähtymisajan ennen loppusijoitusta. Todennäköisesti sen jäte pysyy vaarallisempana pidempään, kuin tavallisen kevytvesireaktorin jäte.

      Suurempi riski tässä on kuitenkin se, että ydinvoimaloiden lupakäytännöt ja valvonta heikkenevät. Ja ilmeisesti sitä tässä haetaankin, koska nykyiset voimalarakennusprojektit ovat raskaita ja kalliita. Ydireaktoreista siis saattaa tulla "kiinalaista kertakäyttökamaa", halpiksia jotka mainostetaan vaarattomiksi ja sitä kautta koko turvallisuuskultturi romahtaa.

    • K.Late

      Sehän tässä on hauskaa, että hajautettu voimantuotanto oli kirosana ja kauhistus ennen pienvoimaloiden keksimistä. Massiivinen perusvoima-ajattelu on nyt sitten vaihtumassa uudeksi markkinointikikaksi, jossa pieni ja hajautettu on nyt kaunista. Tästäkin voisi oivaltaa, kuin hakusessa koko ydinvoiman tulevaisuus on.

      Toinen hauska juttu on se, että modulaariset pienvoimalat ovat kasvaneet jo hittituotteeksi, ennen kuin niistä oikeastaan tiedetää juuri mitään. Niiden markkinointi perustuu unelmien pilvilinnaan, 100%:sen turvallisiin voimaloihin, jotka syövät omat jätteensä.

      Pienvoimalat ovat kuitenkin vielä lentäviä autoja toteutuksen osalta. Mielenkiinnolla odotan sellaista ensimmäistä, joka oikeasti olisi turvallinen ja tuottaisi vähemmän jätettä. Taitaa kuitenkin olla niin, että lämpöteho tulee edelleenkin olemaan suhteessa fissioden määrään, joten mitään uutta ei ole tulossa ja jos jätettä onkin tilavuudeltaan pienempi määrä, niin se paljon vaarallisempaa.

    • Toteamuksia

      Kolikon toinen puoli;

      - ydinjäte joko jälleenkäsitellään tai loppusijoitetaan pysyvästi. Palamalla ei ole käytännössä merkitystä, koska ydinjätettä ei päästetä ympäristöön.

      - Lupakäytännöt ja laadunvarmistus paranevat nykyisestä tilanteesta. Täydellinen lupamenettely tarvitsee tehdä vain kerran kullekin sarjavalmistettavalle reaktorityypille. Erillisiä reaktorikohtaisia paljon dokumentteja ja aikaa vaativia lupamenettelyjä ei tarvita. Myös valmistuskustannukset alenevat merkittävästi, kun ydinreaktoreiden valmistus tehdään sarjoina valvotusti ja hyvissä työolosuhteissa.

    • K.Late

      "Palamalla ei ole käytännössä merkitystä, koska ydinjätettä ei päästetä ympäristöön."

      Oikeastaan pitäisi sanoa: Palamalla ei ole käytännössä merkitystä, JOS ydinjätettä ei päästetä ympäristöön. Mutta jos pieni lorahdus sattuu, niin silloin sillä on merkitystä.

      Suomella ei ole jälleenkäsittelyä, eikä se tule sitä hankkimaankaan, koska meillä ei ole ydinaseohjelmaa, jolla likainen teknologia saadaan perusteltua.

      Sarjatuotanolla on yleernsä ongelmana "halpuutus", eli kustannusten minimointi. Ei riitä, että yhdelle tyypille annetaan hyväksyntä, van mm koko hankintaprosesssi pitäisi olla tarkasti dokumentoitua ja valvottua jokaisen yksikön kohdalla. Valvova viranomainen joutuu olemaan todistajana myös kaikissa testeissä, koska allalle on tunnusomaista käyttää väärennettyjä osia tai läpäistä testejä pöytäkirjakopioilla.

    • Toteamuksia

      Ydinjätetettä ei päästetä ympäristöön. Suomessa syntyvä ydinjäte loppusijoitetaan syvälle kallioon. Loppusijoitetun ydinjätteen palamalla ei ole merkitystä ympäristön kannalta.
      Jossittelut ei tilannetta muuta.

      Ydinreaktorien sarjavalmistus tuo suuret edut hyväksymismenettelyjen, kustannusten ja laadunvarmistuksen kannalta. Hankintaprosessi on tietysti osa hyväksymismenettelyä nyt ja tulevaisuudessa. Tyyppihyväksyttyjen reaktoreiden lisäksi luonnollisesti tarvitaan ydinvoimalaitoskohtainen hyväksyntä ja rakentamisen valvonta.

    • K.Late

      "Ydinjätetettä ei päästetä ympäristöön. "

      Eipä tietenkään. Ainahan meille tarjottu pelkästään räjähtämättömiä reaktoreita, eikä tietenkään muita voisi tarjotakkaan. Täydellinen turvallisuus on taattu, kunnes jokin asia menee pieleen ja se ei sitten olekkaan enää kenenkään vika, koska ei sellaista voinut tietää etukäteen. Pääasia on, että kaikki krittiikki on murskattu ennen rakentamista. Jälkeenpäin silläkään ei ole enää väliä, aika nyt vain sattui oleman sellainen.

      En kuitenkaan usko ydinvoiman uuteen tulemiseen, siis tähän neljänteen tulemiseen. Ei reaktorin pieni koko pelasta ydinvoimaa, koska pienuus on alalla viherpiiperöintiä ja vihreän valheen propagandaa hajautetusta energiantuotannosta.

      • Ydinalalle reaktoreiden pienentäminen on elinehto. Nykyiset dinosaurus-luokan laitokset ovat hirvityksiä, jotka maksaa paljon ja ovat laajalla alueella erittäin vaarallisia koko käyttöikänsä ajan, joten niille on vaikea hankkia kansan hyväksyntää. Ruusunnuppuiseen kaapuun puetut Nanotyrannus -reaktorit eivät ole niin vaarallisia, mutta suuremman lukumäärän vuoksi ydinonnettomuuden todennäköisyys kasvaa.


      • Iilmianna
        stuxnet kirjoitti:

        Ydinalalle reaktoreiden pienentäminen on elinehto. Nykyiset dinosaurus-luokan laitokset ovat hirvityksiä, jotka maksaa paljon ja ovat laajalla alueella erittäin vaarallisia koko käyttöikänsä ajan, joten niille on vaikea hankkia kansan hyväksyntää. Ruusunnuppuiseen kaapuun puetut Nanotyrannus -reaktorit eivät ole niin vaarallisia, mutta suuremman lukumäärän vuoksi ydinonnettomuuden todennäköisyys kasvaa.

        Vielä ehtisi tehdä ilmiannon ennen vuodenvaihdetta.


    • Ympäristöystävällistä

      Kaikki ratkaisut jotka lisäävät ydinvoiman käyttöä ovat askel parempaan.

    • K.Late

      "Saa nähdä, ovatko jakolinjat yhtä jyrkät kuin perinteisen ydinvoiman rakentamisen kohdalla”, Lindroos sanoo."

      Tässä taitaa olla juuri villakoidan ydin. Kuvitellaan, että pienvoimalat ovat jotekin turvallisempia, halvempia ja nopeampia asentaa, joten ne helpompi myydä suurelle yleisölle. Ne mukamas tuotaisiin rekalla paikalla upotettaisiin "räkkiin", johon voisi sitten myöhemmin upottaa lisää moduuleita. Koko homma menee mielikuvilla, jotka eivät ehkä vastaa todellisuutta, mutta sillä lailla hankitaan asialle hyväksyntää.

      Ehkä muutaman megawatin laitoksen voisi vielä tuoda paikalle rekalla, mutta sekin tarvitsisi suojarakennuksen, ellei sitten luovuta ihan perustavaalaatua olevista turvanormeista. Muutama mega ei toki vielä ratkaisisi mitään.

      Esimerkiksi Venäjän kelluva pienvoimala, jonka teho 90MW tarvitsi valtavan, tankkerin kokoisen laivan, jota joudutaan hinaamaan, koska tila tai raha ei ehkä riittänyt riittänyt enää laivan käyttötarpeisiin.

      Katsotaan nyt, tuleeko tuosta yhtään mitään. Harvaa tuotetta on tosin hypetetty yhtä paljon konseptivaiheessa, joten markkinoita voisi olla.

      Pienen voimalan voi kuulemma rakentaa turvalliseksi. Miksi ihmeessä tätä turvallisuuutta ei ole sitten otettu mukaan isojen voimaloiden kohdalla?

      Hyvää Uutta Vuotta kaikille.

    • ViherJyrki

      Tekniikan tohtori Jyrki J.J. Kasvi, ent. kansanedustaja, Vihreät :

      "jos energiatuotanto halutaan rakentaa ydinvoiman varaan, fiksuinta on rakentaa teollisena sarjatuotantona useita pieniä standardimallisia voimaloita lähelle asutusta, jotta niiden hukkalämpöä voidaan hyödyntää kaukolämpöverkossa"

      http://kasvi.org/?p=825

    • kerty

      Kihnissä Satakunnassa alkoi riehumaan metsätuhot, mutta kun asentivat miiluje reunalle säätäsauvoja, niin katosivat. Svutuotteene Keskipohjanmaalla syntyvyys on plussalla ainoana alueena Suomessa!

    • Anonyymi

      Tätä aihetta on palstalla kysytty ja tässä siitä tietoakin. Jyrki Kasvi on niitä todellisuuspohjaisia vihreitä ja perehtynyt asioihin. Helsingin hiilivoimaloista pyritään eroon, mutta ei sitä mahdollista rekkaralliakaan tänne haluta. Tästä hommasta pitäisi kaikki poliitikot sulkea pois ja antaa tekniikan ammattilaisten suunnitella lämmöntuotanto huomioiden sääolosuhteet ja vuodenajat.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kela valvoo lasten tilejä.

      Tämä isoveli Kela kyttää jopa lasten yli 200,- euron rahat jotka on melko varmasti lahjaksi saatu. Se vaikuttaa perheen
      Yhteiskunta
      271
      3037
    2. Nainen, tervetuloa

      Tule luokseni eka vaikka viikoks tai pariksi. Saisin helliä, kannustaa ja tukea sua ja kokata lempi herkkujasi. Pääsisit
      Ikävä
      23
      2554
    3. Mitä haluaisit sanoa hänelle

      Nyt tällä hetkellä?
      Ikävä
      129
      1811
    4. TTK-tähti Saana Akiola paljasti tv-ohjelmassa tapahtuneen ahdistelun

      Olisko pitänyt suunnitella ulostulo paremmin? Nyt lehdet soittelevat kaikki 8 läpi ja kuusi sanoo ettei koskenut häntä.
      Maailman menoa
      20
      1773
    5. Elisa laskuttaa jo sähköpostilaskusta erikseen euron

      Paperilaskuista on otettu lisämaksua jo ajat sitten, mutta nyt Elisa ottaa euron siitä että lähettävät sähköisen laskun
      Maailman menoa
      100
      1522
    6. Olisit ollut varovaisempi

      Nyt jos minut hylkäät ja et meidän asiasta minulle mitään ilmoita niin ettet edes anteeksi pyydä, niin tiedä että minä e
      Ikävä
      25
      1362
    7. Oho! Susanna Laine kohtasi epäonnea lomareissulla Italiassa - Avaa tilannetta: "Vähän sahaavaa..."

      Ou nou! Tsemppiä kuitenkin loppulomaan Italiassa, Susanna Laine ja mahdollinen seuralainen! Lue lisää ja katso kuvat:
      Suomalaiset julkkikset
      7
      1340
    8. Ensitreffit alttarilla Jyrki paljastaa hääyön intiimiasioista kameroiden sammuttua: "Fyysinen..."

      Ooo-la-laa… Ensitreffit alttarilla -sarjassa alkaa hääparien välillä ns. tunteet kuumenemaan. Lue lisää: https://www.s
      Ensitreffit alttarilla
      2
      1093
    9. Väliämme on noin 6 km

      Niin lähellä ja niin kaukana. Sinä olet kotona, minä olen kotona. Olet jo unessa. Mutta kun herään, olet jo töissä ja vä
      Ikävä
      9
      1083
    10. Odotatko vielä

      Häntä?????
      Ikävä
      61
      1038
    Aihe