Ollaan katseltu tonttia pk-seudulta. Yksi kiinnostaisi sijainnin puolesta mutta tarkat rajoitukset on: yhteen kerrokseen (max 5m korkea) ja max 110 neliötä. Tontti on loivaa rinnettä, maan materiaalista ei ole tarkempaa tietoa. Kellariin saa laittaa lisäneliöitä (esim. saunaosasto sinne).
Mistä kannattaa katsella talopaketteja näillä spekseillä? Vai löytyykö edes valmista?
Rikkaita ei olla eikä liioin tekijöitä... Tontin oston ja liityntäkulujen jälkeen rakentamiseen on jäljellä 200 000e. Joku sanoi, että kannattaa laskea tontin päälle 2500e/neliö. Onko tämä hyvä kaava, jos laskee myös kellaria?
Tontin tiukat vaatimukset, mistä talo?
9
355
Vastaukset
- OK-Budjetoija
No jos suunnitteilla on noilla spekseillä joku 150-170m2 (110m2 kellari), 2500m2 neliöhinnalla, hinnaksi tulisi 375-425k, eli ei taida ihan 200k riittää.
Meillä meni pari vuotta sitten noin 450k vähän isompaan taloon, PK-seudulla. - Itsekin_Rakentanut
Ikävä kyllä tuo budjetti ei riitä kaavailemaasi talon. Ei vaikka yrittäisit tehdä kaiken mahdollisen itse. Mutta sen sanoisin että yritä suunnitella mahdollisimman paljon, mieti tarkkaan niin suunnittelu- kuin työjärjestys ettet joudu purkamaan ja uudelleentekemään jo kerran tehtyä.
- Itsekin_Rakentanut
Vielä toinenkin vinkki: Pyri ottamaan sellainen talo(paketti) jossa lopullinen hinta on mahdollisimman valmis ettei tule yllätyksiä. Eli vaikkapa Potius tai vastaava valmis kellariperusta. Tiedän että maksaa mutta paljon epävarmuutta poistuu ja saat perustukset nopeasti pystyyn. Nk pitkästä tavarasta rakentaminen voi kuulostaa edulliselta mutta siinä on iso riski jos ei saakaan työvoimaa oikeaan aikaan, materiaalia pääsee turmeltumaan, jos materiaalitoimitus myöhästyy niin työvoima joutuu pyörittelemään peukaloitaan, tms. Ja teetä lopullinen kiintokalustesuunnitelma mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, sitten LVIS suunnitelmat tuon lopullisen kiintokalustesuunnitelman pohjalta ja elementit pitäisi suunnitella vasta kaiken edellämainitun jälkeen. Näin voit pyytää mm sähköputket valmiiksi oikeisiin paikkoihin etkä päädy ihmettelemään että mistä saisi viemärin ja veden astianpesukoneelle.
Kyllä tämä kaikki on ihan normaali-ihmisen tehtävissä mutta kysyy toki aikaa, rahaa, hermoja ja joskus parisuhdettakin. Äläkä tee liian tiukkaa aikataulua, sellainen tuppaa aiheuttamaan ongelmia. - Kellaristi
Jos tiukalla budjetilla ollaan niin lähtisin liikeelle siitä että tontin pitää olla helppo tasamaatontti jolle saa rakennettua vaikkapa 2 krs puutalon. Toki voi toivoa löytävänsä helpon tontin halvalla jolle saa rakennettua kyllin suuren 1 krs talon mutta saa varmaan vähän aikaa etsiä tai mennä kehä III lähelle/ulkopuolelle.
Meillä tuli aiemman viestin mukainen talo avaimet käteen toimituksena kellarin kanssa (etelä) Espooseen, vähän yli 200 m2 maksoi noin 430 k pelkkä talo. Lisäksi tuli paljon omaa, lasikaidetta lasiseinää, kivityötaso, kylpyamme, palju, kolmas terassi yms, ja autokatos sekä lämmin ulkovarasto. Tontti vähän alle 200k, pohjien louhintaa, kanaalilouhintaa ja muita pohjatöitä paljon. Grande total jossain 675k huitteilla koko projektilla.
Jos olisimme hankkineet vaikka pienemmän tontin joka olisi ollut helpommin perustettava, olisi säästöä tullut kahta kautta: Louhinta- ja petustuskulut olisivat jääneet ja alakerran olisi saanut paljon halvemmalla puuelementistä. Avaimet käteen kellari pitää sisällään betoniseinien slammaukset ja tasoitukset jotka on paljon kalliimmat kuin puulelementtien levytykset.
Eli en lähtisi miettimään avaimet käteen kellariratkaisua pienellä budjetilla. Me maksoimme tästä saadaksemme isomman tontin ja paremmat näköalat. - Itsekin_Rakentanut
Alkuperäinen kysyjä, kuinka kiire projektillanne on ja kuinka tärkeää on että se tontti on juuri nimenomaan tuo valitsemanne? Meinaan 200 000 ei riitä tuohon ja toisaalta neliöistä tinkimällä säästöä ei juuri tule, taloon on kuitenkin pakko laittaa mm keittiö ja kylppäri jotka ovatkin ne kaikkein kalleimman neliöhinnan tilat.
Pientä säästöä saa toki sillä jo tekee jotain itse ja jos ostaa esim parketit alennusmyynneistä mutta ei se kustannusten mittaluokkaa muuta isommassa skaalassa. Rakentaja.fi sivuston myyntipalstaa kannattaa katsella sillä silmällä, sieltä saattaa saada jotain tarvikkeita sangen sopuisaan hintaan. - Townhouse
Ei ole kiireinen projekti. Tavoitteena on aloittaa parin vuoden sisällä rakentaminen.
Ollaan nyt päätymässä siihen, että ko. tontti on liian kallis meille. - Itsekin_Rakentanut
Katselkaa rauhassa. Kannattaa muistaa että välillä tulee myyntiin myös kaupungin tontteja jotka ovat hieman halvempia mutta joissa on tiukat ehdot siitä kuinka nopeasti talo pitää saada pystyyn ja kuinka kauan siinä pitää itse asua. Ja osassa kaupunkeja on tarjolla vuokratonttejakin mutta toki se tarkoittaa jokavuotista vuokranmaksua ko tontista.
- useamman_rakentanut
Monessa kaupungissa on myös tarjolla silloin tällöin tontteja, joista joku on mennyt puihin ja sellaisen on saannut ostaa halvemmalla. Olen ostanut muutaman tälläisen tontin, jonka on saannut huomattavasti halvemmalla (huonoa näissä on, että naapuritonteilla on jo ihan uudet talot ja yhteistoiminta aika huonoa muiden rakentajien kanssa tai olematonta). Se nopeasti rakentaminenkin on hieman veteen piirretty viiva, monasti riittää, kun on aloitettu ajoissa, rakennuslupaan saa sitten jatkoa.
Joskus on ollut myös jotain ehtoja, että pitää käyttää paikallista työvoimaa ja urakoitsijoita, niitä ei kukaan oikeasti valvo. Asumiseen on riittänyt se verottajan vaatima kaksi vuotta, että on voinnut myydä.
Kiertäisin kuitenkin kaukaa ensimmäiseksi tontiksi kaikki kalliit ja hankalasti rakennettavat, tekisin pelimerkkejä halvemmalla talolla ensin. Louhintaa ei suotta kannata pelätä, mutta tarkkana saa olla, että kuka louhii. Omalla kohdallani olen käyttänyt kaupungin omia miehiä panostajina ja kentän olen itse porannut (panostajan ohjeen mukaan), jolloin kustannukset louhinnasta muutamia satasia. Louhe kannattaa myydä täytteeksi, ei antaa ilmaiseksi taikka maksaa siitä eroon pääsemiseksi.
Olen ostanut joskus kaksi halpaa tonttia samalta alueelta, joista toista on voinnut käyttää hyödyksi toista rakennettaessa, joko varastoida maa-aineksia taikka täyttöjä maa-aineksilla. Kaupungeissa kaikki maksaa, viet maata kaatopaikalle taikka ostat täytemaata. Kahdella tontillakin voi jo pelata niin paljon, että täytemaiden hankinta jää vähiin. Jos ei halua enempiä rakentaa elämässään, kannattaa toiselle tontille tehdä se talo missä asuu lopun elämää ja sen ensimmäisen myy. Yleinen käsitys on, että vasta kolmas talo on mieleinen...
Vuokratontteja en ole koskaan hankkinut rakennusteni alle, aina olen ostanut tontin omaksi.
- Itsekin_Rakentanut
Muuten ihan hyviä kommentteja useamman_rakentanut mutta jos alkuperäisellä aloittajalla on tiukkaa talohankinnan kanssa niin tuskinpa tämä on halukas ostamaan kahta tonttia kerrallaan. Mainisin nyt vuokratontit puhtaasti käteispoliittisena vaihtoehtona, en varsinaisesti suositellakseni niitä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Oulaisen vaalitulos: Vahva alku, mutta lisää toimia tarvitaan
Hallituksen toimet rikollisuutta vastaan alkavat tuottaa tulosta. Puolueväriin katsomatta demokratian valtaa ja perustus167200- 1992587
Yh:n pihalla aina eri auto
Ompa jännä seurata ohiajaessa, että millainen auto on nyt erään yksinhuoltajan pihassa. Näyttääpä siellä taaskin olevan1082160En vittujakaan enää välitä sinusta nainen
Toivottavasti en näe sinua enää koskaan. Jos näen, niin en ole näkevinäni. Et merkitse minulle enää mitään.761588Exän käytös hämmentää (taas)
Osaisivatko palstan herrat kenties helpottaa tulkitsemista? Toki naispuolisetkit saavat antaa tulkinta-apua, mutta nyt k1911109- 411000
Olet minua
vanhempi, mutta se ei vaikuta tunteisiini. Tunnen enemmän kuin ystävyyttä. Olo on avuton. Ikävöin koko ajan. Yhtäkkiä va46989- 99941
- 45749
Susanna Laine paljastaa - Tästä farmilaiset yllättyvät joka kaudella: "Ettei olekaan niin paljon..."
Farmi Suomi vie Pieksämäelle maaseudulle ja suosikkirealityn juontajan puikoissa on Susanna Laine. Uudella kaudella muka7748