Tontin tiukat vaatimukset, mistä talo?

Townhouse

Ollaan katseltu tonttia pk-seudulta. Yksi kiinnostaisi sijainnin puolesta mutta tarkat rajoitukset on: yhteen kerrokseen (max 5m korkea) ja max 110 neliötä. Tontti on loivaa rinnettä, maan materiaalista ei ole tarkempaa tietoa. Kellariin saa laittaa lisäneliöitä (esim. saunaosasto sinne).

Mistä kannattaa katsella talopaketteja näillä spekseillä? Vai löytyykö edes valmista?

Rikkaita ei olla eikä liioin tekijöitä... Tontin oston ja liityntäkulujen jälkeen rakentamiseen on jäljellä 200 000e. Joku sanoi, että kannattaa laskea tontin päälle 2500e/neliö. Onko tämä hyvä kaava, jos laskee myös kellaria?

9

312

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • OK-Budjetoija

      No jos suunnitteilla on noilla spekseillä joku 150-170m2 (110m2 kellari), 2500m2 neliöhinnalla, hinnaksi tulisi 375-425k, eli ei taida ihan 200k riittää.

      Meillä meni pari vuotta sitten noin 450k vähän isompaan taloon, PK-seudulla.

    • Itsekin_Rakentanut

      Ikävä kyllä tuo budjetti ei riitä kaavailemaasi talon. Ei vaikka yrittäisit tehdä kaiken mahdollisen itse. Mutta sen sanoisin että yritä suunnitella mahdollisimman paljon, mieti tarkkaan niin suunnittelu- kuin työjärjestys ettet joudu purkamaan ja uudelleentekemään jo kerran tehtyä.

    • Itsekin_Rakentanut

      Vielä toinenkin vinkki: Pyri ottamaan sellainen talo(paketti) jossa lopullinen hinta on mahdollisimman valmis ettei tule yllätyksiä. Eli vaikkapa Potius tai vastaava valmis kellariperusta. Tiedän että maksaa mutta paljon epävarmuutta poistuu ja saat perustukset nopeasti pystyyn. Nk pitkästä tavarasta rakentaminen voi kuulostaa edulliselta mutta siinä on iso riski jos ei saakaan työvoimaa oikeaan aikaan, materiaalia pääsee turmeltumaan, jos materiaalitoimitus myöhästyy niin työvoima joutuu pyörittelemään peukaloitaan, tms. Ja teetä lopullinen kiintokalustesuunnitelma mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, sitten LVIS suunnitelmat tuon lopullisen kiintokalustesuunnitelman pohjalta ja elementit pitäisi suunnitella vasta kaiken edellämainitun jälkeen. Näin voit pyytää mm sähköputket valmiiksi oikeisiin paikkoihin etkä päädy ihmettelemään että mistä saisi viemärin ja veden astianpesukoneelle.

      Kyllä tämä kaikki on ihan normaali-ihmisen tehtävissä mutta kysyy toki aikaa, rahaa, hermoja ja joskus parisuhdettakin. Äläkä tee liian tiukkaa aikataulua, sellainen tuppaa aiheuttamaan ongelmia.

    • Kellaristi

      Jos tiukalla budjetilla ollaan niin lähtisin liikeelle siitä että tontin pitää olla helppo tasamaatontti jolle saa rakennettua vaikkapa 2 krs puutalon. Toki voi toivoa löytävänsä helpon tontin halvalla jolle saa rakennettua kyllin suuren 1 krs talon mutta saa varmaan vähän aikaa etsiä tai mennä kehä III lähelle/ulkopuolelle.

      Meillä tuli aiemman viestin mukainen talo avaimet käteen toimituksena kellarin kanssa (etelä) Espooseen, vähän yli 200 m2 maksoi noin 430 k pelkkä talo. Lisäksi tuli paljon omaa, lasikaidetta lasiseinää, kivityötaso, kylpyamme, palju, kolmas terassi yms, ja autokatos sekä lämmin ulkovarasto. Tontti vähän alle 200k, pohjien louhintaa, kanaalilouhintaa ja muita pohjatöitä paljon. Grande total jossain 675k huitteilla koko projektilla.

      Jos olisimme hankkineet vaikka pienemmän tontin joka olisi ollut helpommin perustettava, olisi säästöä tullut kahta kautta: Louhinta- ja petustuskulut olisivat jääneet ja alakerran olisi saanut paljon halvemmalla puuelementistä. Avaimet käteen kellari pitää sisällään betoniseinien slammaukset ja tasoitukset jotka on paljon kalliimmat kuin puulelementtien levytykset.

      Eli en lähtisi miettimään avaimet käteen kellariratkaisua pienellä budjetilla. Me maksoimme tästä saadaksemme isomman tontin ja paremmat näköalat.

    • Itsekin_Rakentanut

      Alkuperäinen kysyjä, kuinka kiire projektillanne on ja kuinka tärkeää on että se tontti on juuri nimenomaan tuo valitsemanne? Meinaan 200 000 ei riitä tuohon ja toisaalta neliöistä tinkimällä säästöä ei juuri tule, taloon on kuitenkin pakko laittaa mm keittiö ja kylppäri jotka ovatkin ne kaikkein kalleimman neliöhinnan tilat.

      Pientä säästöä saa toki sillä jo tekee jotain itse ja jos ostaa esim parketit alennusmyynneistä mutta ei se kustannusten mittaluokkaa muuta isommassa skaalassa. Rakentaja.fi sivuston myyntipalstaa kannattaa katsella sillä silmällä, sieltä saattaa saada jotain tarvikkeita sangen sopuisaan hintaan.

    • Townhouse

      Ei ole kiireinen projekti. Tavoitteena on aloittaa parin vuoden sisällä rakentaminen.

      Ollaan nyt päätymässä siihen, että ko. tontti on liian kallis meille.

    • Itsekin_Rakentanut

      Katselkaa rauhassa. Kannattaa muistaa että välillä tulee myyntiin myös kaupungin tontteja jotka ovat hieman halvempia mutta joissa on tiukat ehdot siitä kuinka nopeasti talo pitää saada pystyyn ja kuinka kauan siinä pitää itse asua. Ja osassa kaupunkeja on tarjolla vuokratonttejakin mutta toki se tarkoittaa jokavuotista vuokranmaksua ko tontista.

      • useamman_rakentanut

        Monessa kaupungissa on myös tarjolla silloin tällöin tontteja, joista joku on mennyt puihin ja sellaisen on saannut ostaa halvemmalla. Olen ostanut muutaman tälläisen tontin, jonka on saannut huomattavasti halvemmalla (huonoa näissä on, että naapuritonteilla on jo ihan uudet talot ja yhteistoiminta aika huonoa muiden rakentajien kanssa tai olematonta). Se nopeasti rakentaminenkin on hieman veteen piirretty viiva, monasti riittää, kun on aloitettu ajoissa, rakennuslupaan saa sitten jatkoa.
        Joskus on ollut myös jotain ehtoja, että pitää käyttää paikallista työvoimaa ja urakoitsijoita, niitä ei kukaan oikeasti valvo. Asumiseen on riittänyt se verottajan vaatima kaksi vuotta, että on voinnut myydä.
        Kiertäisin kuitenkin kaukaa ensimmäiseksi tontiksi kaikki kalliit ja hankalasti rakennettavat, tekisin pelimerkkejä halvemmalla talolla ensin. Louhintaa ei suotta kannata pelätä, mutta tarkkana saa olla, että kuka louhii. Omalla kohdallani olen käyttänyt kaupungin omia miehiä panostajina ja kentän olen itse porannut (panostajan ohjeen mukaan), jolloin kustannukset louhinnasta muutamia satasia. Louhe kannattaa myydä täytteeksi, ei antaa ilmaiseksi taikka maksaa siitä eroon pääsemiseksi.
        Olen ostanut joskus kaksi halpaa tonttia samalta alueelta, joista toista on voinnut käyttää hyödyksi toista rakennettaessa, joko varastoida maa-aineksia taikka täyttöjä maa-aineksilla. Kaupungeissa kaikki maksaa, viet maata kaatopaikalle taikka ostat täytemaata. Kahdella tontillakin voi jo pelata niin paljon, että täytemaiden hankinta jää vähiin. Jos ei halua enempiä rakentaa elämässään, kannattaa toiselle tontille tehdä se talo missä asuu lopun elämää ja sen ensimmäisen myy. Yleinen käsitys on, että vasta kolmas talo on mieleinen...

        Vuokratontteja en ole koskaan hankkinut rakennusteni alle, aina olen ostanut tontin omaksi.


    • Itsekin_Rakentanut

      Muuten ihan hyviä kommentteja useamman_rakentanut mutta jos alkuperäisellä aloittajalla on tiukkaa talohankinnan kanssa niin tuskinpa tämä on halukas ostamaan kahta tonttia kerrallaan. Mainisin nyt vuokratontit puhtaasti käteispoliittisena vaihtoehtona, en varsinaisesti suositellakseni niitä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      52
      1769
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      42
      1568
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      46
      1527
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      3
      1477
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1457
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      4
      1375
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      6
      1294
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      9
      1253
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      2
      1122
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      2
      1102
    Aihe