Hallitus täyttänyt valtion kassaa vain velalla

Abrahamm

, siinäkö taas perintö seuraavalle, ei hyvätä näytä kun uusi lamakin ovella !?

66

2815

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Yritystukipotti

      Onkohan Suomen kokoomus-keskusta-siniset -hallitus täyttänyt valtion kassaa velaksi ja kenen "kassaa" on täytetty? Valtio velkaantuneet tänäkin vuonna noin 3 miljardia euroa.
      Samaan aikaan maksetaan YRITYSTUKIA yksitoista miljoonaa euroa päivässä eli yhteensä 4,1 miljardia (v. 2016). On siis paikallaan tutkia kenen kassaan ja miksi yli neljän miljardin yritystuet jaetaan.

      Isot pörssiyhtiöt saaneet suurimmat tuet
      Suurin osa neljän miljardin tuesta jaetaan isoille pörssiyhtiöille, vaikka eivät tukea tarvitsisi. Sekin on tutkittu. Kuten myös se, että yritystuet vääristävät kilpailua ja vaikeuttavat uusien, innovatiivisten yritysten syntyä. Tutkimusten mukaan vain 10 % tuesta edistää yritysten uusiutumista. Sitä ei tutkita tai ainakaan kerrota, miten yritystuet vaikuttavat työllisyyteen. Eli irtisanovatko tukia saaneet yritykset ja siirtävätkö vuosien tuet saatuaan tuotantonsa halpatyövoiman maihin? Yritystukia ei sidota työllistämiseen eikä vähennetä tai vaadita palautusta, kun tuotanto on Suomessa lopetettu.

      Suurimmat tuensaajat ovat olleet YLE:n selvityksen mukaan v. 2016 UPM, Metsä Group ja Outokumpu. Kaikki kolme ovat pörssiyhtiöitä, jotka jakavat isoja osinkoja sijoittajille. Yritystukilistalle päässeet isot pörssiyhtiöt pysyvät listalla vuodesta toiseen. Toiminnassa tapahtuneet muutokset eivät juurikaan vaikuta. Uusien yritysten tukilistalle pääsy vaikeutuu sen vuoksi, ettei yritystuki uudistusta saada aikaan. Kaikkien yritystukien pitäisi olla mukana Eduskunnan vuosittain hyväksymässä budjetissa. Ehkä siten saataisiin tukilista päivitettyä?

      Erikoinen energiatuki
      Energiatukien määrä on kasvanut viime vuosina. Mitä enemmän yritys käyttää energiaa, sitä suurempi tuki. Energiatuki pelkästään on jo yli 500 miljoonaa, arvatenkin isoille yrityksille. Suuri yritysten energiatuki ei edesauta päästötavoitteisiin pääsyä.

      Yritystukia selvittäneen työryhmän raportti
      Hallitus perusti yritystukityöryhmän selvittämään yli neljän miljardin euron yritystukipotin uudistamista ja ehkäpä jopa järkevämpää ja oikeudenmukaisempaa jakoa.
      Työryhmä ei saanut aikaan mitään konkreettista. Työryhmässä kuultiin ainoastaan yhtä asiantuntijaa, VATT:n ylijohtajaa. Sitäkin enemmän kuultiin "lobbareita" eli yritystukipotin "edunvalvojia" kuten EK:n (Elinkeinoelämän keskusliitto), SY:n (Suomen yrittäjät), SAK:n (palkansaajat), MTK:n (Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto) ja Metsäteollisuuden edustajat.

      Yli neljän miljardin euron yritystukiuudistus on siis kaadettu ja haudattu, joten entinen meno jatkuu ja valtio velkaantuu. Pienillä ja keskisuurillakin yrityksillä menee yhtä huonosti kuten tähänkin asti: maksavat paljon veroja ilman yritystukia.

    • mikäperintö

      Lapsille taakka. Aseita kymmenillä miljardeilla. Hirveä elättimamu riesa. Mykkänen lopasi ottaa lisää elättimamuja?

      • hyväosaisten_veronkevenn

        Hyväosaisten veronkevennykset on kuitattu ottamalla aina uutta velkaa


    • VäheneväVäki

      Suomessa syntyvyys laskee, laskee, laskee. Väestö vanhenee nopeasti samaan aikaan. Työikäinen väestö muuttaa Suomesta pois kalliiden asumiskustannusten ja suurtyöttömyyden vuoksi. Suomessa suurimpia ongelmia on eriarvoisuuden lisääntyminen, lapsiperheiden köyhyys, suurtyöttömyys, kalliit elinkustannukset ja kallis asuminen. Ruuan hintakin on kaksinkertainen, kun ruoka Suomessa on EU-maiden kalliimpia ja kovasti verotettu. Kansallinen eli suomalaisten itsensä maksama maataloustuki on myös suuri, ja lisäksi ruoka maksaa paljon.

      Suomessa rikkaat ovat nopeasti rikastuneet, monimiljonäärit eniten. Köyhät ovat entisestään köyhtyneet ja köyhyys periytyy huono-osaisten lapsille sukupolvesta toiseen.

    • PieniPiruVasempaan

      Mikä puolue ei olisi ottanut lisää velkaa?

      Oppositiossa on arvosteltu jokaista säästöä ja vaadittu lisää rahaa useampaankin paikkaan.
      Jos oppositio olisi päättämässä ja jos oppositio olisi tehnyt asiaty sillä tavalla kuin on vaatinut, niin velkaa olisi otettu enemmän.
      Oppositiossa ei tietenkään ole mitään vastuuta joten hallituksessa ei tietenkään olisi voitu tehdä samoja asioita kuin mitä oppositiossa vaaditaan.

      Olen kuitenkin samaa mieltä siitä, että tukia maksetaan liikaa ja sääntely näivettää taloutta. En ole kuitenkaan valmis nostamaan veroja myöskään niiltä yrtityksiltä, jotka maksavat esimerkiksi energiaveroa vähemmän kuin kuluttajat. Silloin meiltä loppuisi terästeollisuus kokonaan koska se vaatii paljon energiaa ja kilpailijamaissa verotus on sen osalta kevyempää.

    • Ostovoima

      Tilastokeskuksen tutkijan, Olli Savelan, mukaan pääomaan kohdistuvien verojen osuus on Suomessa noin 5,5 miljardia euroa pienempi kuin kaikissa EU-maissa. Jos Suomessa verorakenne pääomatulojen osalta olisi sama kuin EU-maissa keskimäärin, olisi pääomaan kohdistuvia veroja pitänyt periä 5,5 miljardia euroa vuodessa enemmän.

      Pääomaan kohdistuvia veroja ovat muun muassa yritysverot (Suomessa yhteisövero), pääomatulovero, kiinteistövero, varallisuusvero, varainsiirtovero, perintö- ja lahjavero sekä yrittäjien tuloistaan maksamat verot ja pakolliset maksut. Mukaan on luettu pääomaan ja sen tuottoon kohdistuvia veroja.

      Linkki: tietotrenditblogi.stat.fi/pääomaverojen-...
      M33 - Olli Savela
      www.ollisavela.fi

      Verotuksella on aiemmin tasattu tuloeroja. Niin ei tapahdu enää. Eriarvoisuus kasvaa. Tulottomien määrä on kasvanut nopeasti ja leipäjonot tulivat jäädäkseen. Suomea pidetään hyvinvointivaltiona, vaikka lapsiperheiden köyhyys on tunnustettu samoin kuin syrjäytyneiden lasten ja nuorten huomattavan suuri määrä. Köyhien suomalaisten puutteellista toimeentuloturvaa paikataan kirkon ja hyväntekeväisyysjärjestöjen järjestämällä ruuan jakelulla, joka kutsutaan Suomessa "leipäjonoksi".

      Jos pääomatuloja verotettaisiin muiden EU-maiden tavoin, Suomen velkataakka olisi vähäinen. Ehkä palkkatyöläisten ja eläkeläisten ostovoimaa olisi voitu lisätä antamalla eläkeläisille ja keskituloisille vain rikkaiden pääomatuloistaan ja varallisuudestaan (varallisuusvero poistettiin, myyntivoittojen verotus pientä) saamat verohuojennukset, jolloin kulutus olisi tuonut lisää työpaikkoja.

    • PieniPiruVasempaan

      Et ymmärrä lukemaasi.

      Pääomatulojen osuus veroista on pienempi, mutta verot eivät ole muita maita kevyempiä. Meillä on kaikki verotus maailman huippua mukaan lukien pääomatulojen verotus.
      Lähes kaikissa maissa on kevyempi verotus kuin Suomessa. Meidän verotuksen ongelma ei ole verojen osuudet vaan niiden määrä.

      Kokoomus ajaa työn veriotuksen keventämistä, joka on oikea suunta. Pitää kuitenkin pitää huoli siitä ettei muu verotus kasva.

      Vertailu muihin maihin on järkevää, mutta se pitää tehdä niin, että verotusta kevennetään. Palkkaverotuksen keventgäminen kasvattaa pääomatulojen osuutta ilman, että niitä kiristetään.

      Jos verrataan osuuksia eikä absoluuttisia määria, voidaan aina löytää perusteet verojen kiristämiselle koska osuuksian summa on aina sata, vaikka kaikki verot kaksinkertaistettaisiin.

    • lopunlopuksi

      suomi ja muu sivistynyt maailma on sivistynyt liikaa kun luulee että tietokone ja aplikaatio tekee työt, nehän ei tee mitään, vaan aiheuttaa sen että kukaan ei osaa mitään eikä tiedä mistään mitään, aplikaatio yrittää saada jonkun tekemään halutut työt anonyymisti joukolle , joukko on nyt liian iso , ja tekijä joukko niin pieni ja osaamaton että yhtälö ei vaan enään toimi, ei 1 käsi pysty ruokkimaan 25 suuta vaikka itse ei söisi mitään, jos jotain suomessa osaa niin se taito kannattaa jalostaa itselleen tai tehdä vaihtokauppaa missä välikäsi armeija ei vaikuta.palkansaajalla on 2 roolia, tekijä sekä kuluttaja, henkihieviriin kilpailutettu yhteisö on kuin kelopuu, pystyssä seisoo mutta mitään ei tuota. työtön ei tuota mitään eikä kuluta, jos 100 ihmisestä annat 1 kaiken se häviää ja 99 seisoo paikallaan tekemättä mitään, suomi alkaa olla tälläinen.
      suomen mallissa tosin 1 sotkee toinen siivoaa, 3 mas selvittää kuka sotki 4 ohjaa tätä toimintaa ja loput katsoo vierestä ja näin on saatu kaikki tuottavaan työhön ja tavoite saavutettu yli 73 prossaa on kirjoilla.

    • NaurattaaViisViikkoo

      Ihmettä on kun tämä hallituksen "mefiston" käärmeen kieli uppoaa useampiin Suomalaisiin ihmisiin. Maailmassa liki 7 miljardia ihmistä joista vain 5 miljoonaa taloudellisien tilastointien puitteissa hyvin toimeen tulevia ja Suomen hallitus/eduskunta/presitenttiä myöten viljelee"mefistomaisesti" mielikuva politiikkaa väittäen olevansa kykenevä päätöksillään ottamaan siivun meille Suomalaisille tästä hyvin voinnin kaukusta :D :D Naurettavaa.

      • PieniPiruVasempaan

        Suomalaiset kuuluvat maailman rikkaimpaa yhteen prosenttiin.
        En tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa, kun on näitä väitteitä, jotka eivät perustu mihinkään, ei edes elämänkokemukseen.

        Asiat olisi helppo tarkistaa, mutta kun ei ymmärä tehdä sitä, niin tekee itsestään pellen.


    • näinsipitollo

      Köyhät kuolee läkepulaan leipäjonoon.

      • PieniPiruVasempaan

        Joo muttei Suomessa.

        On aika hassua, että köyhät ovat lihavampia kuin rikkaat ja silti valittavat ettei raha riitä ruokaan.
        Eikö kukaan muu ole huomannut sitä ironiaa?


    • HassuKöyhyys

      Viite: Tilastokeskus/Tilastot/Tulot ja kulutus/Tulonjakotilasto/2016/tuloerot (kansainvälinen vertailu)/ pienituloisuuden kehitys Suomessa 1966-2016
      Tilastokeskus tutkii ja tilastoi. Lukemalla Tilastokeskuksen tilastoja (esim. edellä mainittu katsaus), saamme tutkittua tietoa Suomen kehityksestä sekä vertailuista kansainvälisesti.

      "PPV:n mikä-mikä-maassa" on ihan oma mutu-tilasto, johon luottavat ja josta kertovat vain "mikä-mikä-maahan" pyrähtävät mutu-tietäjät.

      Pienituloisuuden kehitys Suomessa 1966-2016
      Pienituloisia henkilöitä oli 623 000 v. 2016.
      Pienituloisuus määritellään kotitalouden tulojen perusteella suhteessa keskiverto kotitalouden tuloihin. Kotitalous on pienituloinen, mikäli sen käytettävissä olevat rahatulot jäävät pienemmiksi kuin 60 % mediaanituloista.

      Köyhyyskuilu 13,8 % vuonna 2016
      Köyhyyskuilu osoittaa, kuinka paljon keskimäärin pienituloiselta väestöltä puuttuu tuloja, jotka nostaisivat heidät juuri pienituloisuusrajalle, eli 12 440 rahatuloon.
      Köyhyyskuilu oli v. 1966 n. -22 %. Vuoden 1971 jälkeen köyhyyskuilu on ollut samaa suuruusluokkaa eli vaihdellen -15 %:n molemmin puolin.

      Sosioekonominen asema ja pienituloisuus
      Pienituloisuus on yleisintä työttömillä. Vähintään puolet vuodesta työttömänä olleilla pienituloisuus on kaikkein tavallisinta. V. 2016 työttömistä 36 % oli pienituloisia.

      Tilastokeskuksen taulukko: pienituloisuusasteet henkilön sosioekonomisen aseman mukaan v. 1995-2016 sekä määrällisesti (suluissa prosentteina):
      - yrittäjät ja maatalousyrittäjät 34 000 (11,4 %)
      - palkansaajat 26 000 (1,4 %)
      - opiskelijat 140 000 (29,8 %)
      - eläkeläiset 174 000 (12,8 %)
      - työttömät 123 000 (36,0 %)
      - muut 125 000 (11,5 %)
      - kaikki henkilöt 623 000 (11,5 %)
      Suurin pienituloisten ryhmä on eläkeläiset. Työttömiä ja eläkeläisiä on myös paljon suhteessa heidän osuuteensa väestöstä.
      Tilastokeskuksen katsauksia kannattaa lukea, jos haluaa keskustella asiapohjaisesti.

      Onko köyhyys hassua?
      PPV:n mukaan on hassua tai jopa ironista jos köyhät ovat lihavia. Kannattaa lukea Hesarin artikkeli: "Lihavuus on luokkakysymys: hyväosaisten painonhallintaa tuetaan, köyhien ei. Toimihenkilö saa henkilöstöravintolassa joka päivä eteensä valmiita salaatteja ja raasteita. Se on etuoikeus. Leipäjonoista saa varmuudella vain leipää".

      Köyhillä ei ole mahdollisuutta valita terveellistä ruokaa. Tuoreiden hedelmien ja vihannesten saanti voi olla vaikeaa sekä saatavuuden että hinnan takia. Lähiöistä tai syrjäseuduilta ei ole halpaa, julkista liikennettä kauppakeskuksiin. Omaan autoon ei ole varaa. Syrjäytyminen lisää masennusta, ja masentuneet syövät usein "lohturuokaa" , halpaa ja heikkolaatuista.

      Suomessa leipäjonot kasvavat köyhyyden lisääntyessä
      (elinkustannukset kasvat ja pienituloisilta leikataan eniten)
      Hallituksen leikkaukset ovat kohdistuneet ja kohdistuvat juuri suurimpiin pienituloisten ryhmiin, kuten eläkeläiset (puolitettu indeksi), opiskelijat (tukien leikkaukset ym.), työttömät (aktiivimalli), Joten nykyinen hallitus huolehtii siitä, että pienituloisuus ei vähene. Yritystukia jaetaan vuosittain (isoille pörssiyhtiöille) noin 5 miljardia ja sijoittajat viettävät "osinkokarnevaaleja" samaan aikaan kun yhä useampi jonottaa ruokaa leipäjonossa.

      Byrokratia kasvaa, kun aktiivimallin mukaisia leikkauksia aletaan tehdä. Työttömien on todistettava työnhaku tai opiskelu te-toimistoissa, mikä kelpaa byrokraateille. Työttömiltä leikataan 5 % työttömyystuesta, vaikka työtä ei todistettavasti ole eikä kaikkea opiskelua lasketa opiskeluksi. Työttömyyskorvauksen leikkaaminen on epäoikeudenmukainen "sanktio", jota kansalaisaloitteessa vastusti 140 000 allekirjoittajaa.

      Suomessa on puhuttu vain sosiaaliturvan hyväksikäytöstä, sen sijaan ei keskustella sosiaaliturvan alikäytöstä, eli minkä vuoksi esim. toimeentulotukea eivät hae kaikki tukeen oikeutetut. Luukuttaminen ja tiukka, kuitein ja tiliottein todistettava köyhyys on vaivalloista todistaa eri "luukuilla" ja lisäksi tulos saada tukea on epävarma. Tuen hakeminen koetaan myös häpeälliseksi ja tukea ei osata hakea. Tuen hakemisessa ei neuvota. Pienillä paikkakunnilla ei ole Kelan toimistoja. Toimeentulotuen alikäyttö (ehkä jopa noin puolet tukeen oikeutetuista jättää hakematta) on ollut paljon yleisempää kuin väärinkäyttö, joten syrjäytyneet ja pienituloiset jonottavat "parasta ennen" ruokaa leipäjonoissa yhä pitemmissä jonoissa, mikä on hyvinvointivaltiossa "aika hassua" - vai mitä?

    • Talouskehitys

      Hallituksen uudistukset vaikeuttavat työllisyyden hoitoa. Yritykset haluavat hyvin koulutettuja, digi-tekniikan ja robotiikan osaajia. Kuitenkin hallitus leikkaa opetuksesta ja opintojen tukemisesta. Kilpailukyvyn sijaan pitäisi puhua kustannuskilpailukyvystä ja kokonaistaloudellisuudesta.

      Työantajat saavat hallituksen ja EK:n kautta kerta toisensa jälkeen vaatimuksiaan läpi. Kilpailukykysopimuksen perusteella työnantajan sivukuluja alennetaan: työantajan työeläkemaksu, työttömyysvakuutusmaksu ja työnantajan sosiaaliturvamaksu. Pätkätöistä tehdään pysyvä ja lakisääteinen, hyväksytty työsuhde, työsopimuslakia heikennetään jne.

      Työnantajien sivukuluja vastaavalla määrällä korotetaan työntekijöiden maksuja. Sosiaaliturvamaksun alentaminen oli ehkä "tempuista viheliäisin".
      Vuonna 2017 työnantajan sos.turva maksu on 1,08 % (vuonna 2016 maksu on 2,12%). Alennus RAHOITETAAN kilpailukykysopimuksen mukaan julkisen sektorin säästöillä, jotka syntyvät työaikaan ja julkisen sektorin lomarahoihin liittyvillä toimilla sekä työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksujen rahoitusmuutoksella.

      Eli pienituloisten, naisvaltaisten hoiva-alojen lomarahoja leikattiin, mikä vaikuttaa tuntuvasti esim. Sari Sairaanhoitajien ja Kaija Kotiavustajien palkoissa. Kun julkisen sektorin palkkakuluista säästetään pienentämällä työantajien sosiaaliturvamaksuja, siitä kärsivät työntekijöiden lisäksi sairaat, vanhukset, joiden tilanteesta hallitus ei ole huolta kantanut.

      Palkanalennus: Kilpailukykysopimuksen vuoksi vuosittaista työaikaa pidennettiin 24 tuntia vuodessa palkkaa lisäämättä. Kun työssäkäyvien työtaakkaa lisätään pidentämällä työaikaa, poistamalla eläkeputki ja siirtämällä eläkkeelle pääsyä, työttömien on vaikeampi saada työtä. Pienipalkkaisiin töihin, kuten kotiavustajat, on vaikea saada työntekijöitä, jos työ urakkatyötä mutta palkka ei riitä toimeentuloon. Palkan pitäisi riittää kohtuullisiin asumismenoihin, ruokaan, vaatteisiin ja virkistykseen. Ei ole oikein, että työntekijät joutuvat hakemaan palkanlisää Kelan luukulta (asumistuki) tai leipäjonoista. Hallituksen tekemät työtulojen huononnukset vaikeuttavat paitsi pienipalkkaisten selviytymistä, ne myös lisäävät huono-osaisten mahdollisuutta saada tarvitsemiaan yhteiskunnallisia palveluita.

      Kustannuskilpailukyvyn sijaan pitäisi miettiä
      kokonaistaloudellisia ratkaisuja

      Miten kilpailukykysopimuksen vaikutus kilpailukykyyn tai työttömyyden kasvuun ja palkkoihin on vaikuttanut? Se tiedetään, että osinkojuhlia on vietetty samaan aikaan kun on vaadittu kilpailukyvyn parantamista. Kilpailukyky on Suomessa ollut koko 2000-luvun hyvä.
      Suomen heikkouksia ovat Maailman talousfoorumin (WEF) vertailussa olleet:
      pieni markkinakoko (60. sija), kokonaistaloudellisen ympäristö (33. sija), infrastruktuuri (26. sija) sekä työmarkkinoiden tehokkuus (23. sija).

      Koulutustaso, infrastruktuuri ja yleinen toimintaympäristö ovat WEF:n vertailussa kustannuskilpailukyvyn sijaan.

      Pitäisikö hallituksen keskittyä kustannuskilpailukyvyn sijaan KOULUTUSTASON nostamiseen, tehokkaampaan kokonaistaloudelliseen ympäristöön ja infraan?
      Hallituksen kärkihanke maakuntahallinto nykyisen kuntahallinnon lisäksi ei ole kokonaistaloudellista eikä järkevää. Sote-uudistuksen tulee lisäämään byrokratiaa ja kustannuksia mutta palvelut eivät parane.

      Suomen pitkät etäisyydet tulisi huomioida paitsi infrasta huolehtimisen lisäksi myös siten, että syrjäseutujen ihmisiä ei jätetä, vaan koko maa pidetään elinvoimaisena. Työttömyys ja syrjäytyminen tulevat lisääntymään syrjäseutujen autioituessa, mikä aiheuttaa omat kokonaistaloudelliset ongelmansa.

      Hallituksen työllisyyspolitiikka
      on taantumuksellista

      Nyt heikennetään työntekijöiden asemaa monin eri tavoin sekä työsuhteen aikana että työsuhteen päätyttyä. Suuri nuorisotyöttömyys ei parane, päinvastoin. Kun koulutus jää keskeneräiseksi, työttömyyskortistoon joutuminen (aktiivimalli-leikkauksineen) on yhä useamman nuoren kehno tulevaisuus.
      Määräaikainen työsopimus voidaan nyt tehdä pitkäaikaistyöttömän kanssa perustelematta määräaikaisuuden syytä. Pätkätyöt lisääntyvät, ja pätkätöillä ei tulevaisuutta rakenneta.
      Nuorten työttömyysaste oli tammikuussa 2017 peräti 23,5 %, eli kasvanut vuodessa 2,3 %.

      Entä hakevatko suomalaiset nuoret, ne hyvin koulutetut, määräaikaisia ja pienipalkkaisia töitä. Eivät hae. Koulutetut ja kielitaitoiset nuoret hakevat koulutustaan vastaavaa, paremmin palkattua työtä ulkomailta, mikä ei ole Suomen kannalta kokonaistaloudellista.

    • Suomelle

      Sipilän tolloporukka tuhoisaa.

      • Kapitaatiomaksu

        Kokoomus-Keskusta-Siniset, kolmen oikeistopuolueen hallitus, harjoittaa oikeistopolitiikkaa. Lähinnä Keskustan ja Kokoomuksen intressiryhmien piikkiin.
        Sinisten vaikutus hallituksessa on vähäinen Perus-S:n jakaannuttua kahteen eri puolueeseen. "Siniset ministerit" toimivat hallituksessa kokoomus- ja keskustaministereiden ehdoilla.

        Nykyhallituksella on eduskunnassa pieni enemmistö, joten se voi harjoittaa oikeistopolitiikkaa, joka on ollut Keskustapuolueen ja Kokoomuksen omien intressiryhmien etujen ajamista. Kokoomus vaati ja sai "valinnanvapauden". Keskustapuolue vaati ja sai maakuntamallin. Siniset joutuvat vain toteamaan: "vie sie, mie vikisin - oo vievinäs väkisin".

        Joten Suomen kansainvälisestikin arvostettu sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmä ajetaan alas ja tilalle väännetään väkisin maakuntamalli, jonka kustannus- tai palvelutehokkuudesta voidaan vain arvailla. Palveluseteleihin ja kapitaatiomaksuihin perustuva valinnanvapaus loppuu heti, kun maakuntien kassat ovat tyhjät. Uusi sotelainsäädäntö ja maakuntamalli eivät korjaa nykyisen järjestelmän heikkouksia, mutta se tuo entistä suurempia ongelmia.

        Jos uudesta sote-järjestelmästä tehtäisiin harvaan asutun Suomen ja sen vanhenevan väestön tarpeita vastaava, se tulisi niin kalliiksi, että Suomi ei saisi ulkomailta järjestelmän tarvitsemaa velkarahaa, eikä Suomen verokertymä sote-menoihin uudessa järjestelmässä riitä. Joten sekä valinnanvapaudesta että välttämättömistä sosiaali- ja terveyspalveluista tullaan leikkaamaan, leikkaamaan, leikkaamaan, kun rahat eivät, ellei sitten palvelumaksuja nosteta ja kerätä lisää veroja palkansaajilta ja eläkeläisiltä. Ehkä työttömyysturvaakin tullaan lisää leikkaamaan?


    • Hallitus_valehtelee

      Hyvinvointi on vain kolmen kauppaa verraten samaa asiaa kuin suurkaupungin pysäköintipalvelua tarjoavilla yrityksillä.

      Ensimmäinen hallitsee kilpailee seuraavan yrityksen kanssa ja kolmas pärjää joten kuten ja loput roikkuvat "kantavan jään reunalla"

      Tämä kaava pätee hyinvoinnissakin ensimmäiset noin 5 miljoonaa taloutta hallitsee kilpailee seuraavan 10 miljoonan kanssa ja seuraava kolmas 15 miljoonan talouden ryhmä pärjäilee joten kuten ja loput roikkuvat "kantavan jään reunalla".

      Jos otetaan esimerkikis Ylen työntekiöiltä työ pois = joukko perseaukisia kotitalouksia. Hyvin voiva kotitalous tarkoittaa ettei työ ole enää välttämätön toimeen tulemisen este. Niitä on Suomessa vähän näkyvin hyvinvoivan talouden edeustajan malli on tällä hetkellä Juha Sipilä itse valetelemassa miten Suomeen saadaan hyvinvointia aktiivimallilla sote-palvelun uudistuksilla ym mitä kaikkea luikuria paremmasta Suomesta suustaa päästää.

      Shanghaissa on väkimäärä liki 20 miljonaa mutta vain 2000 miljonääriä.

      • Hallitus_valehtelee

        On vain hyvä asia tämän Hjallis Harkimon kokoomus eroaminen ja pyrkii kaivamaan esii todenmukaisempaa suuntaa Suomen puolue johtamiseen mikä on jo enemmässä määrin vain Rooman kesarin käännös Suomeksi sillä aina kaikki muutokset ajavat oman päätösvaltaisien edun parantamista. Pelkästään Uusimaan kaikki nuoret teini yht ovat kiven kovia Kokoomuslaisia Sinisiä koska almujen hanat (sossu) ovat keisarin neuvottelun väline. Hjallis Harkimo haluaa varmasti heittää hyvästit tuolle mielistelylle ja haluaa löytää oikeuden mukaisempaa johtamis politiikkaa kuin mitenkään edistää puheilla eduskunnassa television kautta lupauksia hyvin voinnista tai Ylen ilta lähetyksissä.


    • Vakeitalykkää

      Odotetaan kunnes sossut vassarit ja virheet pääsevät valtaan niin sitten vissiinkin säästäminen alkaa ?
      Ekaksi tietty yrityksille pistetään lisää maksuja ja velvotteita ?
      Työaikaa lyhennetäänn ja palkkoja korotetaan ja eläkkeet hmm.. ehkei niitä kuitenkaan kannata korottaa. Työttömille tuet kaksinkertaisiksi ja työnvastaanottaminen vapaaehtoiseksi.
      Olisikohan näissä toimissa hyvinvoinnin alku ?
      Ai niin, Aaprahaminan höpinät verolle !

    • PieniPiruVasempaan

      Hyvin harvalla on omasta mielestään tarpeeksi rahaa ja suuri osa ihmisistä pitää epäoikeudenmujkaisena sitä, että muilla on enemmän täysin riippumatta siitä onko rikkaampi tehnyt enemmän tai paremmin saadakseen rahaa.

      Ajettelu on monilla vääristynyt ja katsotaan lopputulosta eikä siitä, mitkä valinnat siihen ovat johtaneet.
      Jos on kaksi ihmistä, jotka ovat saaneet täsmälleen saman palkan ja alkupääoman ja toinen käyttää rahat sitä mukaan kuin saa ja toinen säästää ja sijoittaa, niin sijoittajasta tulee rikkaampi.
      Miksi rahat kuluttaneen pitäisi saada osuus myös toisen ihmisen rahoista?

      Sama pätee myös henkisen pääoman käyytämiseen. Jos valistee rahat heti ja menee töihin mahdollisimman nopeasti ilman opiskelua, saa nopeammin rahaa, mutta vähemmän. Miksi nopean rahan valinneen pitäisi saada osuus sellaisen rahasta, joka on valinnut hitaamman, mutta runsaamman rahantulon?

      Ei ole yhteiskunnalle hyväksi, että suositaan lyhytjänteistä "kaikki mulle heti nyt" käyttäytymistä. Sen tulokset näkyvät tällä hetkellä siinä, että on pajon nopean tyydytyksen työttömiä ja pulaa pitkäjänteisistä osaajista.

      En tietenkään tarkoita sitä, ettei ihmisistä pitäisi pitää huolta. Ihmisillä pitäisi olla kuitenkin itsellään ensisijainen vastuu valinnoistaan. Ammatin oppii kolmessa vuodessa ja viiskymppinenkin voi tehdä kymmennen vuotta töitä, vaikka aloittaisi kokonaan uuden asian opettelun.

      Alle parikymppisenä tehty valita ei ole syy nelikymppisen kouluttamattomuuteen koska päästös kouluttamattaomuudesta on tehty joka vuosi yhteisvalinnan hakuajan kohdalla eli reilut parikymmentä kertaa. Kyseessä ei ole yksi valinta eikä ajautuminen vaan aktiivinen kieltäytyminen.

    • KöyhyysvajeKasvaa

      THL (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos):
      "Nuorten syrjäytymisen taustalla olevat syyt ovat monitasoisia, yhteiskunnallisista tekijöistä aina perhe- ja yksilötason tekijöihin. Merkittävänä yhteiskunnallisena ilmiönä nuorten syrjäytymisen taustalla on mm. työmarkkinoiden muutos. Uudet sukupolvet eivät löydä enää paikkaansa yhteiskunnasta ja työmarkkinoilla samalla tavoin kuin aiemmin. Heikosti koulutetun työvoiman kysyntä on romahtanut. "

      "Erilaiset suojaavat tekijät voivat turvata kasvua lukuisista riskeistä huolimatta. Näistä keskeisimpiä ovat muun muassa läheiset ihmissuhteet, harrastusmahdollisuudet, oikea-aikainen puuttuminen sekä kokemus omasta pärjäämisestä. "

      Pieni Piru Vasempaan todistelee edellä: "Jos on kaksi ihmistä, jotka ovat saaneet täsmälleen saman palkan ja alkupääoman ja toinen käyttää rahat sitä mukaan kuin saa ja toinen säästää ja sijoittaa, niin sijoittajasta tulee rikkaampi. Miksi rahat kuluttaneen pitäisi saada osuus myös toisen ihmisen rahoista?

      PPV:lle: Köyhät eivät voi valita sijoittaako, säästää vai käyttääkö rahat. Mitkä ihmeen rahat, jos on vain velkaa, kalliskorkoista?

      Syrjäytymiseltä suojaavat tekijät puuttuvat köyhiltä lapsilta ja nuorilta samoin kuin oikea-aikainen puuttuminen. Köyhyys periytyy sukupolvelta toiseen. Köyhien lapsista tulee huono-osaisia, kun ei ole varaa opiskella, ei tule perintöjä eikä ole työtäkään. Kouluttamattomilla ei ole mitään mahdollisuuksia saada työtä nykyaikana. Varakkaiden perheiden perilliset saavat perinnöt ilman varallisuusveroa ja raha ei ole este opinnoille. Suomessa rikkaiden lapsista tulee rikkaita, eikä rikkaiden tarvitse säästää pahan päivän varalle. Perinnöt lankeavat kuin "manulle illallinen".

      PPV ei ehkä ymmärrä mitä on henkinen pääoma ja miten se karttuu, kun hän kirjoittaa "Sama pätee myös henkisen pääoman käyytämiseen. Jos valistee rahat heti ja menee töihin mahdollisimman nopeasti ilman opiskelua, saa nopeammin rahaa, mutta vähemmän. Miksi nopean rahan valinneen pitäisi saada osuus sellaisen rahasta, joka on valinnut hitaamman, mutta runsaamman rahantulon?"

      Terveisiä PPV:lle "Mikä mikä maahan".
      Henkinen pääoma ei kartu, jos ei voi vaikuttaa omaan elämään sen enempää lapsena kuin aikuisena. Ilman opiskelua ei nykyään pääse töihin muuta kuin korkeintaan "faijan firmaan". Rahaa ei köyhissä perheissä ole, mutta on sitäkin varmemmin velkaa ja/tai pikavippejä. Joten ei voi valita ottaako rahan hitaasti vai nopeasti.

      Pelastakaa lapset järjestö on tehnyt kyselyn köyhien perheiden lapsille. Sen mukaan köyhän perheen lapsi ei kykene vaikuttamaan omaan elämäänsä eikä yhdenvertaisuus toteudu harrastuksissa, vapaa-ajan toiminnoissa eikä edes koulussa. Tiedot Lapsen ääni -kyselyn tuloksista ovat surulliset. Lapset (7-17-vuotiaat) kommentoivat muun muassa:
      - Koulussa huudellaan kun en pääse mukaan ja heitellään pikku kolikoil.
      - Mulle on naurettu kun ei oo rahaa uusiin suksiin tai luistimiin.
      - Ei saatu viettää kivaa joulua kun äitiä huoletti rahat koko ajan.
      Mistähän johtuu, että niin sanottujen sivistyneiden (henkinen kasvu?) perheiden lapset huutelevat ja kiusaavat köyhiä koulutovereitaan, joilla on jo muutenkin raskasta?

      Köyhissä perheissä nähdään nälkää, tingitään kaikesta mahdollisesta, kuten lasten vaatteista, lasten harrastuksista, jopa lasten ruuasta...
      Tällöin ongelmat kasautuvat niin, että elämänhallinta ja elämänhalu katoavat. Toivottomuus ei lisää vanhempien tai lasten henkistä kasvua eikä luo sijaa lasten normaalille kehitykselle ja kasvulle.

      Lukiokoulutus maksaa Lukiolaisten liiton mukaan jopa 2.600 euroa. Ammatillisten tutkintojen hinta voi olla vieläkin korkeampia ammattikirjallisuuden ja työasujen hankintojen vuoksi. Lisäksi tulevat matkat ja asunto, mikäli opinahjo sijaitsee esimerkiksi kaukana kotoa.

      THL on tutkinut 90-luvun laman vaikutuksia huono-osaisuuden periytymisestä. Joka neljännellä vuonna 1987 syntyneellä on jonkinlainen merkintä rikos-, sakko tai tuomioistuin rekistereissä, joka viidennellä on ollut mielenterveysongelmia ja joka kuudes on vailla peruskoulun jälkeistä tutkintoa. On tutkittu että vanhempien köyhyys myös lisää riskiä joutua tekemään abortti tai saada sukupuolitauteja. Köyhyys periytyy vuorenvarmasti. Yli viisi vuotta toimeentulotukea saaneiden vanhempien lapsista peräti 70 % joutuu myös toimeentulotuelle. Mitä pitempään vanhempien köyhyysvaje jatkuu, sitä varmemmin köyhien lapset tulevat huostaan otetuiksi ja heillä on päihde- tai mielenterveysongelmia.

      Eduskunnan tarkastusvaliokunnan mietintö 2/2007, Valtion tarkastusviraston kertomus varainhoitovuodelta 2006: kun nuori syrjäytyy pysyvästi työmarkkinoilta ja ajautuu huono-osaiselle elämänuralle, se aiheuttaa yhteiskunnalle noin miljoonan euron kustannukset.
      - Kannattaisiko järjestää nykyaikaista ammatinvalinnanohjausta, huolehtia nuorten ilmaisesta jatkokoulutuksesta erikoisesti syrjäytymisvaarassa oleville nuorille ja huolehtia, että ainoatakaan syrjäytymisvaarassa olevaa nuorta ei jätetä yhteiskunnan ulkopuoliseksi.

      • PieniPiruVasempaan

        Jos kotona opetetaan eittei kouluja kannata käydä ja että koulutetut ovat pskasakkia, niin sillä on vaikutusta.

        Rahan puute ei Suomessa estä opiskelua. Suurin osa opiskelijoista rahoittaa opiskelunsa ottamalla opintolainaa. Jos vain ne, joiden vanhemmat maksavat opiskelun olisivat korkeakouluissa, meiltä katoaisi 80% kaikista opiskelijoista.
        Muutamalla vanhempien maksamalla opiskelulla ei voi selittää enemmistön opiskelua.

        Jos joku päättää olla opiskelematta siksi ettei joku lapsi ole pitänyt hänen vaatteistaan, niin kyse ei ole köyhyydetä vaan tyhmyydetä tai vain tekosyystä omalle saamattiomuudelleen.

        Armeijassa kerättiin rahaa kaatuneiden omaisten liitolle. Siinä vaiheessa nuorimmatkin omaiset olivat jo eläkkeellä. Jos ei kuudessakymmenessä vuodessa saa asioita järjestykseen, niin vika ei enää ole läheisen kuolemassa. Sama pätee siihen ettei aikuisena opiskele koska lapsena oli huonot kengät.


      • Faktatietoa
        PieniPiruVasempaan kirjoitti:

        Jos kotona opetetaan eittei kouluja kannata käydä ja että koulutetut ovat pskasakkia, niin sillä on vaikutusta.

        Rahan puute ei Suomessa estä opiskelua. Suurin osa opiskelijoista rahoittaa opiskelunsa ottamalla opintolainaa. Jos vain ne, joiden vanhemmat maksavat opiskelun olisivat korkeakouluissa, meiltä katoaisi 80% kaikista opiskelijoista.
        Muutamalla vanhempien maksamalla opiskelulla ei voi selittää enemmistön opiskelua.

        Jos joku päättää olla opiskelematta siksi ettei joku lapsi ole pitänyt hänen vaatteistaan, niin kyse ei ole köyhyydetä vaan tyhmyydetä tai vain tekosyystä omalle saamattiomuudelleen.

        Armeijassa kerättiin rahaa kaatuneiden omaisten liitolle. Siinä vaiheessa nuorimmatkin omaiset olivat jo eläkkeellä. Jos ei kuudessakymmenessä vuodessa saa asioita järjestykseen, niin vika ei enää ole läheisen kuolemassa. Sama pätee siihen ettei aikuisena opiskele koska lapsena oli huonot kengät.

        Johanna Korhonen kirjoitti "Sanavalmiina Apu-lehdessä nro 15":
        - Keskimäärin kansalaiset ovat aika laiskoja kiinnostumaan, perehtymään ja olemaan perustellusti jotain mieltä. Ei jaksa, ei ehdi, ja mitä se mulle kuuluu.
        - Nykyään voi sitä paitsi halutessaan laukoa kaikenlaisia mielipiteitä eri foorumeilla täysin riippumatta siitä, tietääkö puheena olevasta asiasta mitään".


        Minkä vuoksi joku opettaisi kotona "ettei kouluja kannata käydä ja että koulutetut ovat pskasakkia". Nykyaikana vanhemmat eivät aliarvioi koulutuksen merkitystä päinvastoin. Koulutuksen puutteen on moni vanhempi kokenut henkilökohtaisesti jäädessään työttömäksi ja leipäjonoihin.
        Yhteiskunnan tulisi auttaa niitä vanhempia, joilla on vaikeuksia omassa elämässään ja jotka eivät kykene toimimaan normaalien, terveiden vanhempien tavoin kasvatustehtävässään.

        Jokainen isä ja äiti, jokainen köyhäkin kasvattaja, todennäköisesti toivoo lapsille ja nuorille parempaa tulevaisuutta ja elämisen arvoista elämää, jota nyky-Suomessa vain koulutuksen kautta voi saada. Jos vanhempien oma, usein peritty köyhyys estää lapsien koulutuksen, yhteiskunnan tulee auttaa. Jokainen syrjäytyminen on äärettömän surullista nuoren itsensä kannalta ja osoittaa yhteiskunnan heikkoutta ja osaamattomuutta, mikä tulee yhteiskunnalle kalliiksi. Se on tutkittua faktaa.


    • KöyhyysvajeKasvaa

      "pienituloiset opiskelijat 140 000 (29,8 %)"
      Tilastokeskuksen mukaan pienituloisia opiskelijoita oli pari vuotta sitten 140 000 eli noin 30 % opiskelijoista. Joten aika moni pienituloinenkin sinnittelee opintolainojen turvin. Pienituloiset opiskelijat velkaantuvat, joutuvat keskeyttämään ja tekemään palkkatyötä opintojen aikana rahoittaakseen opintojaan, joten valmistumisaika usein lykkääntyy tai opiskelu päättyy rahan puutteen vuoksi.

      Hyvin moni ammattikoululainen keskeyttää opiskelun. Opiskelupaikkakuntien välillä on suuria eroja, esim. Kotkan 1531 ammattikoululaisista keskeytti lukuvuonna 2013-2014 aikana 14,8 %, Kouvolassa keskeytti (1308 opiskelijasta) 5,4 % ja Pietarsaaressa (1010 opiskelijasta) vain 2,5 %. Kotkassa työttömyysaste on ollut vajaa 20 %, Kouvolassa 14 % ja Pietarsaaressa 8 %. Edellä mainituista luvuista voidaan päätellä, että ammattikoululaiset keskeyttävät opintonsa juuri siellä, missä on paljon työttömyyden aiheuttamaa köyhyyttä.
      Tampereen Yliopiston tutkija Simo Aho on selvittänyt, että lukion tai ammattikoulun keskeyttäneitä uhkaa jääminen kokonaan työvoiman ulkopuolelle.

      Ahon mukaan Suomen ammattikoululaisista jopa joka neljäs keskeyttää opintonsa. Ahon lisäksi koulutuksen läpäisyä on tutkinut Jukka Vehviläinen. Tutkijoiden Aho ja Vehviläinen mukaan vanhempien sosioekonomisella asemalla on merkitystä. Aho on tutkinut, että koulutus periytyy edelleen. Koulutettujen vanhempien lapsista tulee koulutettuja aikuisia, joten koulutus periytyy, kuten tutkijakin toteaa.

      Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ("Huono-osaisuuden ylisukupolvisuus") mukaan vanhempien koulutus ei ole yhteydessä vain heidän lastensa koulutusuriin, vaan vanhempien matala koulutus ja sosioekonominen asema heijastuvat myös heidän lastensa mielenterveyteen ja toimeentulovaikeuksiin myöhemmin elämässä, osittain lapsen oman koulutustason kautta. Vanhempien koulutustaso ja sosioekonominen asema määrittelevät heidän lastensa koulutusuria. Matalasti koulutettujen vanhempien lasten koulutus jää usein matalaksi.

      THL:n mukaan köyhyys ja sen seuraukset siirtyvät sukupolvelta toiselle. Joten on erityisen huolestuttavaa, että suomalaisten lapsiperheiden suhteellinen köyhyys on kasvanut nopeasti 1990-luvulta alkaen. Köyhien perheiden vaikeuksia, jotka vaikuttavat (THL) lasten myöhempään hyvinvointiin ovat tutkimusten mukaan: työttömyys, toimeentulovaikeudet, asumisen ongelmat, mielenterveysongelmat, muut terveysongelmat, vanhempien väliset riidat, konfliktit ja avioero sekä väkivalta ja laiminlyönti.

      Ongelmavyyhti on laaja ja kasvaa köyhyyden lisääntyessä

      Köyhissä perheissä köyhyys periytyy ja ongelmat kasautuvat. Elämänhallinnan menetys, sosiaalisten voimavarojen heikkous ja turvattomuus, itseluottamuksen puute ja luottamuspula sosiaalityöntekijöihin ja yhteiskunnan apuun, voimistavat syrjäytymistä ja kasvattavat eriarvoisuutta, syrjäytymistä ja terveyseroja.

      THL:n tutkimusten mukaan terveyserojen syyt kytkeytyvät yhteiskunnallisiin rakenteisiin kuten tulojen ja varallisuuden jakautumiseen, koulutusjärjestelmään, työelämän rakenteisiin, terveydenhuoltojärjestelmään ja asumisoloihin.

      Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila vaati hallitukselta kiireellisiä toimenpiteitä köyhien lasten määrän kasvaessa Suomessa. Nähtäväksi jää, miten hallitus toimii, kun lapsiperheiden asema on leikkausten takia vaikeutunut ja köyhien lasten määrä kasvanut nopeasti. Kurttilan mukaan vuonna 1994 kolmesta lapsesta vuoden 2015 hintatasossa sai lapsilisää 513 euroa, vuonna 2019 tämä lapsilisä on enää 319 euroa. Tuoreen tilaston mukaan noin 110 000 lasta kuuluu pienituloiseen kotitalouteen.

      Lapsiasiavaltuutettu on huolissaan Suomen nykytilanteesta, jossa syntyvyys laskee, köyhien lasten osuus kasvaa, oppimistulokset laskevat, lasten terveys ja hyvinvointierot ovat suuret sekä sukupuolen että koulutustaustan osalta. Kurttilan mukaan köyhyyspolitiikassa on ymmärrettävä niitä arjen tilanteita, joissa köyhien perheiden lapset voivat jäädä vaille oppimisen välineitä Suomen peruskoulussa, jonka maksuttomuus on perustuslaillisen suojan piirissä. On myös tunnistettava erilaisten perhetilanteiden vaikutus lasten köyhyyteen.

      Toisin sanoen lapsiasiavaltuutetun mukaan jopa peruskouluissa rikotaan Suomen perustuslakia, kun köyhien lapset voivat jäädä vaille oppimisen välineitä. Se on hyvin huolestuttavaa ja hyvin surullista, mikä tulee näkymään tulevaisuudessa: "kun nuori syrjäytyy pysyvästi työmarkkinoilta ja ajautuu huono-osaiselle elämänuralle, se aiheuttaa yhteiskunnalle noin miljoonan euron kustannukset".

      • PieniPiruVasempaan

        En väitä vastaan.

        Opiskelijoista suuri osa ellei jopa suurin osa on köyhiä. Eihän opiskelijalle ole ehtinyt kerääntyä varallisuutta, täyspäiväinen opiskelu ei sovi yhteen työnteon kanssa ja eläminen tapahtuu opintolainalla. Suomessa opiskelu on kuitenkin ilmaista ja tuet ovat hyviä. Opiskelijalla ei tarvitse olla varakkuutta opiskellakseen. Syy kouluttamattomuuden periytymiseen ei ole rahassa tai opiskelumahdollisuuksien puutteessa.

        Tutkimuksissa on havaittu, että työttömyys periytyy koulutuksesta riippumatta. http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/135433/YP1705_Vauhkonenym.pdf?sequence=2

        Tutkimuksessa tullaan siihen johtopäätökseen, että kyse on kulttuurista ja siitä ettei tuilla elämistä koeta huonona vaihtoehtona. Näihin asioihin on vaikea vaikuttaa ulkopuolelta eikä raha ole siihen ratkaisu. Voisi päätellä, että runsaammat tuet kannustavat elämään niiden varassa työnteon sijaan.

        Sinun kirjoituksesi siteeraavat seurauksia eikä syitä. On hurskastelua päivitellä sitä, mitä tapahtuu ilman, että yritää edes pohtia miksi ja mitä sille voi tehdä. Jos perheen arvot ovat sellaiset ettei opiskella tai tehdä työtä, niin se vaikuttaa.
        Mitä niille arvoille voi tehdä onkin toinen kysymys.


    • KöyhyysvajeKasvaa

      Suomessa nuorten syrjäytyminen on iso ongelma. Syrjäytyneitä nuoria on jo nyt yli 60 000. Jos nykymeno jatkuu ja syrjäytymiskehitys on samaa luokkaa, niin arvioiden mukaan syrjäytyneiden nuorten määrä kaksinkertaistuu vuoteen 2050 mennessä.

      Jotain tarttis yhteiskunnassamme tehdä. Jotain ihan muuta kuin syyttää syrjäytyneiden lasten ja nuorten vanhempien arvoja. Perheitä pitää auttaa kasvatustapahtumassa, erityisesti niitä perheitä, joilla on toimeentulo-ongelmia ja sen seurauksena kasvatusongelmia. Syrjäytymiseen vaikutetaan positiivisesti jo lapsien varhaiskasvatuksen aikana. Varhaiskasvatustyötä on syytä jatkaa ja tukea syrjäytymisvaarassa olevia lapsia ja nuoria, kun tiedetään syitä ja seurauksia. Syrjäytymiskehitystä ja -tutkimuksia on hyvin runsaasti. Tutkimustietoa ei vain haluta hyödyntää. Helpompaa on syyttää syrjäytyneitä itseään, ei yhteiskunnallista päätöksentekoa tai olematonta tukemista.

      Syrjäytymiskehitys on nähtävissä jo päiväkodeissa. Jos mitään ei tehdä syrjäytyminen jatkuu peruskoulussa ja jatkaa kasvuaan. Nyt syrjäytyneitä nuoria on yli 60 000 ja määrä saattaa kaksinkertaistua...

      Noin 63 000 nuorta saa kela-korvauksia debressiolääkkeistä. Alle 30-vuotiaat jäävät yhä useammin sairaseläkkeelle. Koulutusputken katkeaminen on keskeinen syy syrjäytymiselle, kun jokaisesta ikäluokasta noin 10 000 nuorta jää ilman jatko-opiskelupaikkaa. Tämäkin tiedetään, mutta asiaa ei korjata. Nykyään kolmekymppisten ikäluokasta 15 prosentilla ei ole peruskoulun jälkeistä tutkintoa lainkaan.
      Syrjäytyneet nuoret eivät ehkä koskaan pääse kiinni normaaliin elämänhallintaan, eivät saa työpaikkaa, omaa asuntoa tai eivät voi perustaa perhettä. Heidän kohtalonsa on kova: luukutus ja leipäjonot - ehkä myös asunnottomuus ja toisen nurkissa eläminen.

      Yhteiskunnan rakennemuutos on vaikuttanut siihen, että vähäisen koulutuksen työpaikat ovat kadonneet. Kouluttamattomat vanhemmat saivat aikoinaan yhteiskunnan teollistuessa helposti palkkatyötä, joten he eivät oppineet arvostaneet koulutusta, johon ei ollut köyhillä silloinkaan mahdollisuutta. Ennen peruskoulua varattomat kävivät kansakoulun ja varakkaimpien vanhempien lapset menivät yhteiskouluun eli oppikouluun, josta hakivat lukioon ja jatko-opintoihin. Opintie oli tuolloinkin leveämpi varakkaille.

      Peruskoulun tultua hehkutettiin tasa-arvoisuutta eikä nähty yhteiskunnallista kehitystä, rakennemuutosta, kun digitalisaatio ja robotiikka ovat vieneet "itsepalvelu-yhteiskunnassamme kouluttamattomien työpaikat. Syrjäytyminen johtuu rakennemuutoksista, työttömyydestä ja puutteellisista yhteiskunnallisista turvaverkoista, kun köyhä ja puutteelinen koti ei ole turvana ja mahdollista parempaa tulevaisuutta.

      Kovat arvot ovat kasvaneet hyvinvointierojen ja köyhyysvajeen kasvaessa. Asenteet ovat koventuneet, empatia-kyky puuttuu myös päättäjiltä huono-osaisten ja syrjäytyneiden tulevaisuudesta ja asioista päättäessään. Suomessa on 130 000 nuorta, joilla ei ole mahdollisuutta oman tietokoneen käyttöön - perheellä ei ole varaa koneeseen. Miten käy näiden nuorten digi-taitojen?

      • PieniPiruVasempaan

        Kun ei ole enään töitä kouluttamattomalle ihmiselle tai että verorahat eivät riitä kaikkeen siihen, mihin aikaisemmin aletaan puhua kovista arvoista. Kyse ei ole arvoista lainkaan vaan ihan todellisuudesta.

        Kovat arvot ovat lyömäase niitä vastaan, jotka kertovat ikävän totuuden unelmahötössä eläville ihmisille. Rahan loppuminen ei ole arvo. Koskaan aikaisemmin ei ole kerätty niin paljon rahaa ihmisille, jotka eivät tee mitään. Jos haukkumalla kovista arvoista saa edes hiukan omaa hyötyä, sitä argumenttia käytetään.

        Vaatijoilla on kovemmat arvot kuin maksajilla, ne eivät näe maksajia ihmisinä. Kukaan tukien saaja ei ole koskaan sanonut ymmärtävänsä verotuksen olevan kohtuuttoman korkea. Rahan vaatijoille rikkaammat ovat vain riistaa. Vastareaktio on ymmärrettävä.
        Vai ehkä olen väärässä. Laita linkki edes yhteen kirjoitukseen, joissa tukia saava ymmärtää maksajaa :D

        Koska tuilla eläminen periytyy ja on perheitä, joissa kukaan ei ole sukupolviin ollut töissä, herää kysymys onko meillä olemassa todellinen alakulttuuri. Onko meilä joku heimo, jonka perinteisiin kuuluu muiden rahoilla eläminen. Pitäisikö heitä kohdella kuten alkupertäiskansoja ja antaa alue, jossa voi harjoittaa omaa kulttuuria omilla säännöillä?

        Pääsisikö muiden rahoilla eläjien heimoon pelkästään sillä, että ei tee mitään vai tulisiko siitä samanlainen kiista kuin saamelaisilla, joissa ei hyväksytä kaikkia joukkoon?
        Onko meillä joku Mayflowerin tapainen viikkari, jolla alkuheimo on tullut ja vain suorat jälkeiläsit olisivat oikeutettuja elämään muiden kustannuksella?

        Tuo meni huumorin puolelle, mutta kerro, miten "autat" sukupolvien ajan tuilla eläneitä kansoja, heimoja, sukuja tai perheitä opiskelemaan ja menemään töihin, kun kerran ovat tehneet muiden rahoilla elämisestä ammatin. Parhaat saavat tukia useammista maista samaan aikaan.

        Voiko meillä olla järjestelmässä jotain vikaa, kun kaikki tuo on mahdollista?
        Ehkä meilä on joukko ihmisiä, jotka oikeasti eivät halua tehdä mitään ja ovat ihan tyytyväisiä tuilla elämiseen?
        Jos työpaikka ei yksinkertaisesti kiinnosta, niin sen lupaaminen on pelottelua eikä houkuttelua.


      • KöyhyysvajeKasvaa

        Suomessa tuloerot ovat kasvaneet

        Köyhiltä leikataan finanssivarallisuuden kasvaessa, osinkoja jaetaan yhä enemmän. Yhteiskunnassamme toteutuvat kovat arvot: ahneus, itsekkyys ja oman edun tavoittelu muiden kustannuksella. Hallitus leikkaa sosiaalietuuksia, joita ovat saaneet pienituloiset, yksinhuoltajat, lapsiperheet ja opiskelijat. Rikkaiden saamat veronkevennykset kasvattavat tuloeroja, kun samaan aikaan sosiaalietuuksista on leikattu tai jäädytetty.

        Eduskunnan tietopalvelun tekemien laskelmien mukaan alimmissa tuloryhmissä tulot vähenevät vuosien 2015-2018 aikana. Sen sijaan ylimmissä tuloryhmissä käytettävissä olevat tulot kasvavat.

        Yksineläjän Kelan perusosa on 491,21 euroa

        Vuonna 2018 Kelan toimeentulotuen perusosan määrä on yksin asuvalle 491,21 euroa kuukaudessa. Kela myöntää toimeentulotuen aluksi 1-2 kuukaudeksi, sen jälkeen tarvittaessa voi hakea jatkoa, jolloin laskelmat tehdään uudestaan. Perustoimeentulotuki on perhekohtainen. Kaikki hakijan ja kaikkien perheen jäsenten saamat tulot huomioidaan. Muut sosiaalietuudet pienentävät kuukausittain haettavaa perustukea. Kelalle on ilmoitettavat varat ja onko tukija haettu muita. Tiliotteet kaikilta tileiltä on ilmoitettava ja menot kuitein todistettava. Tuen saanti on tiukkaan kontrolloitua ja tarveharkintaista.

        Perustoimeentulolla tuensaajan pitää kattaa
        - ravintomenot
        - vaatemenot
        - vähäiset terveydenhuoltomenot
        - henkilökohtaisen puhtauden ja kodin puhtauden menot
        - paikallisliikenteen maksut
        - sanomalehtitilaukset
        - puhelimen ja tietoliikenteen käyttö
        - harrastus- ja virkistystoiminta
        - vastaavat muut henkilön ja perheen jokapäiväiseen toimeentuloon kuuluvat menot.
        Perusosan 491,21 euroa tulee kattaa kaikki edellä mainitut menot. Kattaako?
        Kadehditko 491 euron perusosan suuruutta?
        Perusosan lisäksi perustoimeentulotukea annetaan tarpeellisen suuruisiin muihin perusmenoihin: asumismenoihin sekä terveydenhuollon menoihin.

        Sosiaalitukien alikäyttö on yleistä

        Myönnettävän toimeentulotuen määrää harkittaessa otetaan huomioon asiakkaan tulot ja varat. Tuen alikäyttö on Suomessa yleistä. Yle Uutisvahti kertoi sosiaaliturvan alikäytöstä: "Sosiaaliturvan alikäyttö on huomattavasti yleisempää kuin tukien väärinkäyttö. Tutkimusten mukaan jopa puolet toimeentulotukeen oikeutetuista jättää tuen hakematta. Alikäyttö on merkittävä ongelma, sillä usein tuki jää hakematta kaikkein heikoimmassa asemassa olevilta."

        Suomessa on suuret maataloustuet ja erittäin isot yritystuet

        Suomessa myönnetään maataloustukia yli 200 eri tukimuodon perusteella. Jokainen maanviljelijä voi käyttää maksuttomia asiantuntijapalveluja 7000 eurolla. Kainuussa Neuvo 2020-neuvonta on saanut 267 tilaa, joiden neuvojille korvausta on maksettu yli 110 000 euroa.

        Tukien osuus maatalouden kokonaistuotosta on noin kolmannes. Kansallisilla maataloustuilla tarkoitetaan kokonaan valtion varoista maksettavia maatalouden tukimuotoja. Vuonna 2018 maa- ja puutarhatalouden kansallisiin tukiin käytetään verorahoja 325,4 miljoonaa euroa. Lisäksi EU:n maataloustukea maksetaan pohjoisen Suomen ja etelä-Suomen tukina toinen mokoma.

        Kun tiedetään sosiaaliturvan alikäytön olevan suurta ja merkittävä ongelma, miksei köyhille perusteta omaa Neuvo 2020 -järjestelmää, jolloin neuvonta olisi ilmaista ja neuvojat auttaisivat tiukan ja tarveharkintaisen tuen hakemisessa.
        Maataloustukien lisäksi maatalousyrittäjille ja yrityksille maksetaan yritystukina muun muassa energiatukia v. 2018 tuki on 55 miljoonaa euroa.

        Suomi sai nuhteita liian pienistä minimituista

        Suomi sai Euroopan neuvostolta moitteita sosiaaliturvaetuuksien vähimmäistason riittämättömyydestä. Helsingin yliopiston yhteiskuntapolitiikan professori Heikki Hiilamo piti hyvänä että Suomelle annettiin nuhteluita liian pienistä minimituista. "Onnittelen Suomen sosiaalioikeudellista seuraa, että voitti tärkeän jutun ja sai huomiota tärkeälle epäkohdalle", Hiilamo kommentoi.

        Vuonna 2013 toimeentulotuen kokonaismenot olivat Suomessa 736,3 miljoonaa euroaa, mistä perustoimeentulotuen osuus oli 89,5 %. Yritystukia maksetaan vuosittain noin 4 miljardia euroa, josta vain 11 % on hyödyllisiä yritystoiminnan jatkuvuuden kannalta.

        Henkilökohtaisesti en tunne ainoatakaan ihmistä, joka eläisi pelkästään tuilla tai ei haluaisi mennä töihin. Sen sijaan tunnen työttömiä jotka jatkuvasti hakevat työtä ja opiskelevat saamatta kuitenkaan minkäänlaista työpaikkaa. Tunnen myös pienipalkkaisia yksinhuoltajia, joilla on pieniä lapsia ja siitä huolimatta useampi työpaikka samaan aikaan, kun pieni palkka ei riitä elämiseen. Nykyään Suomessa on myös akateemisia pätkätyöläisiä ja pakkoyrittäjiä, kun työpaikat katoavat nykytekniikan takia ja Suomessa on aivan liian pienet minimituet.

        Totta Suomen järjestelmässä on paljon vikaa
        - sosiaalitukien alikäyttö ja aivan liian pienet minimituet
        - pörssiyritysten ylisuuret yritystuet
        - pääomatulojen ja myyntivoittojen matala verotus
        - syrjäytyneiden nuorten suuri määrä
        - lapsiperheiden köyhyys jne.


      • PieniPiruVasempaan

        Suhtaudut verotukseen ikään kuin se olisi itsetarkoitus.
        Verotuksesta on haittaa sekä yksilölle että yhteisölle. Ei ole olemassa niin pientä veroa etteikö se vähentäisi vapautta tai heikentäisi taloutta. Jos yhteiskuntaa voisi rahoittaa muulla tavalla, verot kannattaisi lopettaa.

        Suomessa suurin marginaalivero on yli 50%. Jokainen, joka maksaa vähemmän veroa, saa tukea valtiolta. Paljonko sinä saat tukea vai maksatko vapaaehtoisesti erotuksen?
        Jos et maksa erotusta olen vain yksi niistä pelleistä, jotka halauvat muiden maksavan veroja sinun puolestasi. Syyllistyt veronkiertoon, lailliseen sellaiseen, mutta yhtäkaikki. Sinulla ei ole yhtään parempi moraali kuin Fortumilla, joka maksaa veroja Irlantiin.
        Älä siis heittele kiviä lasitalossa.

        Ruikutuksen sijaan voisit kertoa millä tukiheimon ihmiset saataisiin haluamaan koulutusta ja töitä. Jos sinulla ei ole siihen ratkaisua, olet vain valittaja muiden joukossa.


    • KöyhyysvajeKasvaa

      Mututietojen sijaan keskitytään asiallisesti faktoihin ja lopetetaan vähäosaisten mollaaminen ja/tai jopa kahdehtiminen kirjoittelemalle "heimosta, joka ei halua koulutusta ja töitä".
      Verotuksesta:
      - veronsaajia ovat valtio, kunnat ja esimerkiksi kirkko
      - veroja kerätään, jotta voidaan järjestää yhteiskunnan palveluita, kuten koulutusta, terveydenhuoltoa ja myös esimerkiksi tukea yrityksiä (5 miljardia yritystukia) ja maatalousyrittäjiä (miljardi-pari)
      - jotta voidaan huolehtia sosiaaliturvasta

      Onhan niitä niin sanottuja "haittaveroja", joita kerätään terveysarvojen takia, esimerkiksi tupakkavero, makeisvero ja ympäristövero. Lisäksi kerätään esim. arvonlisäveroa ym. välillisiä veroja.

      Verovähennykset ovat poikkeuksia normiveroista, joita puolueet ovat ajaneet omille intressiryhmilleen. Esimerkiksi sähköveron II luokka tai palkkatulovähennys jne. Veronmaksukyvyn pitäisi olla ensisijainen kriteeri, jotta oikeudenmukainen verotus toteutuisi.

      Suomessa on EU-maihin verrattuna korkea kokonaisveroaste, joten on kummallista, että Suomi on velkaantunut niin paljon ja niin nopeasti. Kun tiedetään, että Suomi on saanut Euroopan neuvostolta moitteita liian pienistä sosiaalituista ja kun tiedetään että leipäjonot kasvavat koko ajan - on omituista että Suomi velkaantuu, velkaantuu, velkaantuu...

      Kilpailukyvyn pitäisi ainakin yritysverotuksen osalta olla Suomessa hyvä. Suomessa yritysvero oli 2017 vain 20 %, kun taas esim. Ruotsissa 22 %, Norjassa 24 %, Saksassa 29,79, Tanskassa 22 %, Alankomaat 25 %, Espanjassa 25 ja Ranskassa 33,33 %.

      Verotuksen kokonaiskuva on hyvä pitää mielessä. Verohallinnon taskutilaston mukaan v. 2014 maksettiin VALTION TULOVEROJA seuraavasti:
      - palkansaajat 46,9 %, 5.087 milj. euroa
      - eläkeläiset 11,3 %, 1.228 milj. euroa
      - maatalouden harjoittajat 4,0 %, 436 milj. euroa
      - liikkeen ja ammatinharjoittajat 3,6 %, 387 milj. euroa
      - OY-pääosakkaat sekä AY- ja Ky-vastuunalaiset yhtiömiehet 4,3 %, 461 milj. euroa
      - muut henkilöasiakkaat 4,4 %, 472 milj. euroa
      - kuolinpesät 0,7 %, 78 milj. euroa
      HENKILÖASIAKKAAT yhteensä 75,1 %, eli 8.149 miljoonaa euroa
      KUNNALLISVEROA henkilöasiakkaat maksoivat 92,1 % eli 18.332 milj. euroa

      VALTION TULOVEROJA yhteisöt maksoivat:
      - osakeyhtiöt 22,1 %, 2.393 milj. euroa
      - osuuskunnat 1,1 %, 116 milj. euroa
      - yhdistykset, laitokset yms. 0,9 %, 97 milj. euroa
      - asuntoyhteisöt 0,1 %, 7 milj. euroa
      - muut yhteisöt 0,8 %, 84 milj. euroa
      YHTEISÖT (YRITYKSET) yhteensä 24,9 %, 2.696 milj. euroa
      KUNNALLISVEROA yhteisöt (yritykset) maksoivat 7,9 % eli 1.571 miljoonaa euroa.

      Verohallinnon tilaston perusteella yritykset ja maatalousyrittäjät maksavat vähemmän veroa, kuin mitä saavat takaisin maataloustukina ja yritystukina. Ehkäpä joku tilastotutkija voisi tarkemmin selvittää "kenen verta Suomessa verot juo" ja kuka nykyisestä veromallista hyötyy eniten ja miksi. Samoin kuin se, miksi tuetaan isoja maatilayrittäjiä periaatteella: mitä suurempi tila (hehtaarikoko tai tuotanto) sitä suurempi tuki.

      "Ei ole olemassa niin pientä veroa etteikö se vähentäisi vapautta tai heikentäisi taloutta. Jos yhteiskuntaa voisi rahoittaa muulla tavalla, verot kannattaisi lopettaa", totesi PPV-nimimerkki. Onhan niitä veroparatiiseja olemassa. Ehkä PPV:kin kannattaisi etsiä sellainen. Nordea on esimerkiksi neuvonut asiakkaitaan, miten sijoittaa veroparatiiseihin.

      Verot eivät kenenkään vapautta estä tai heikennä taloutta. Päinvastoin, verotuksen ansiosta voidaan toteuttaa hyvinvointivaltion palveluja, jolloin myös yhteiskuntarauha säilyy. Oikeudenmukainen verotus perustuu veronmaksukykyyn. Oikeudenmukaista olisi myös tarkistaa ja päivittää kaikki verotuet, jotta suurinta osaa verotaakasta eivät joutuisi kantamaan pieni- ja keskituloiset, PPV:lle, joka haluaa henkilöistää "Suomi24 hallitus" mielipidekirjoituksia kerron, että olen henkilökohtaisesti maksanut veroni veronmaksukykyni mukaan (progressiivisen veron). Joten osaltani oikeudenmukainen verotus on toteutunut.

      • PieniPiruVasempaan

        "jotta suurinta osaa verotaakasta eivät joutuisi kantamaan pieni- ja keskituloiset"

        Rikkain 10% maksaa 70% veroista ja rikkain 30% 90% veroista.
        60% talouksista saa enemmän tukia kuin maksaa veroja.

        Tutkijoiden mukaa huono-osaisuuteen vaikuttaa perheen kulttuuri.

        Googlaa termi verokiila. Hämmästyt.


    • EriarvoisuusKasvaa

      Tilastokeskuksen mukaan pienituloisten määrä alkoi kasvaa 1990-luvun alussa ja oli korkeimmillaan 728 000 vuonna 2008 ja 2010.

      Toisin sanoen 728 000 pienituloista v. 2010.

      Pienituloisuuden raha oli 14 224 euroa kulutusyksikköä kohti vuonna 2015. Yhden hengen talouden pienituloisuusraja oli 1.185 euroa kuukaudessa.

      KÖYHYYSKUILU 13,9 % VUONNA 2015

      Pienituloisuusrajan alle jäävien tilannetta voidaan tarkastella Tilastokeskuksen tutkijan mukaan KÖYHYYSKUILUKSI tai -VAJEEKSI (at-risk-of-poverty gap) kutsutun indikaattorin avulla. Se osoittaa, paljonko pienituloiselta puuttuu tuloja, jotka nostaisivat pienituloisuusrajalle.

      Pienituloisten määrä on suuri. Valitettavasti Tilastokeskus ei julkaise enää tilastoa, josta näkyisi tulonsaajien määrät ja niiden kasvu eri tulonsaajaryhmittäin.
      Jokainen meistä tietää sen, minkä pääministeri Sipiläkin on vahvistanut, että pienituloisten sosiaalitukiin kohdistuneet leikkaukset ovat lisänneet eriarvoisuutta.

      Tampereen yliopiston professori Juho Saari kirjoitti 8.12.2017 (MTV Kotimaa artikkeli)
      "Eriarvoisuus kasvaa koko ajan - asumis- ja lääkekuluja pienennettävä"

      Professori Saari: "Suurin osa suomalaisista on viimeisen kymmenen vuoden aikana parantanut elintasoaan ja elämäntapojaan. Osa väestöstä on kuitenkin jäänyt "jumiin":
      - Suomalaisen yhteiskunnan suurimmat jännitteet eivät ole palkansaajien ja pääoman välillä, vaan RIKKAIDEN ja KÖYHIEN välillä. Toisilla menee koko ajan paremmin ja silloin ne yhteiskunnalliset statuserot alkavat merkittävästi kasvamaan.

      - Eriarvoisuus on Suomessa kasvussa sikäli, että hyväosaisten myönteinen kehitys on ollut tasaista ja silloin se ero tähän perusturvalla elävään väkeen koko ajan kasvaa.

      - Ainoa väline, jolla tämä kehitys voidaan kääntää, on asuntopolitiikka. Leipäjonojen olemassaolo on suoraan kytköksissä asumiskustannusten hintaan. Me voidaan vähentää ihmisten pakollista kulutusta.

      Professori Saaren mukaan pienituloisissa ryhmissä asumiskustannukset ovat yleensä noin 50 % tuloista. Alle 40 prosentin tavoitetaso olisi oikein hyvä. Ratkaisevaa on se, että saamme enemmän asuntoja.

      - Hyvin suuri osa pienituloisista on eri syistä ylivelkaantuneita. Eritoten pikavippien sääntely ja sosiaalisen luototuksen lisääminen olisivat avainasioita.

      Kolmanneksi kärjeksi, 1. asumiskustannusten alentamisen ja 2. sosiaalisen luototuksen järjestämisen lisäksi, Saari nostaa kannustin- ja byrokratialoukkujen karsimisen: "On paljon sellaisia byrokratialoukkuja, joiden vuoksi ihmiset tipahtavat eri järjestelmien väliin tai odottavat yhtä etuutta, kun ovat olleet aiemmin toisella etuudella elämäntilanteiden muuttuessa". Professorin mukaan pienituloisten etuuksien tasot eivät ole nyt kohdallaan suhteessa siihen, minkä verran heillä menee rahaa sosiaali- ja terveydenhuoltoon.

      "Tarvitsemme myös kohdennettuja etuustasojen tarkistuksia tai maksujen alentamista ennen kaikkea hoitopalveluissa ja lääkepuolella. Ei ole oikein, että yhteiskunnassa toimeentulotulla joudutaan ostamaan lääkkeet", toteaa Saari.

      "Lääkekuluissahan on vuosikatot. Ennen kaikkea pitkäaikaissairaiden osalta niitä voisi kohtuullistaa. Yhtälöön kuuluvat myös sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut.

      ----
      Onko nykyhallitus on huomioinut professoreiden ja muiden asiantuntijoiden lausuntoja? "Ne kaiken maailman professorit" ovat olleet oikeassa. Syrjäytyminen on lisääntynyt, eriarvoisuus kasvaa koko ajan ja leipäjonot tulivat jäädäkseen puutteellisen toimeenturvan takia.
      Toivottavasti seuraavan Suomen hallituksen ohjelmassa on konkreettisia toimenpiteitä eriarvoisuuden vähentämiseksi, syrjäytymiskehityksen ja leipäjonojen poistamiseksi. Professori Saaren edellä oleva "kolmen kärki" lisättynä etuustasojen tarkistuksilla ja maksujen alennuksilla lääkepuolella pitäisi ottaa sekä vaaliteemaksi että hallitusohjelmaan.

      PPV:lle hämmästyn sitä, että 1990-luvun alussa Esko Ahon hallituksen aikaan palkkatulot ja pääomatulot eriytettiin siten, että palkkatulojen (ja eläkkeiden) progressiivinen verotus säilyi, mutta pääomatuloista alettiin ensin periä vain 28 % tasavero, jota myöhemmin on nostettu 30 %:iin. Aika epäoikeudenmukaista vai mitä. Suomen valtion velan kasvaessa pitäisi pääomatulot, palkkatulot ja eläkkeet saattaa samaan veroluokkaan, progressiivinen verotus koskemaan kaikkia tuloryhmiä. Ei etuoikeutta sijoittajien pääomatulojen verotukseen. Varakkaiden varallisuusvero poistettiin, mikä ei myös vähennä Suomen velkataakkaa.

      Syrjäytymiskehitys riippuu perheen käytettävissä olevista enemmän kuin "perheen kulttuurista". Yhteiskunnallinen osallisuus vaikuttaa syrjäytymiskehitykseen. Kovien arvojen yhteiskunnassa "heikot sortuu elon tiellä" eli leipäjonoihin, masennukseen ja toivottomuus-tiloihin. Rikkaiden maksamista veroista en ole huolissani, Suomessa pääomatuloihin kohdistuvia veroja peritään noin 5 miljardia liian vähän verrattuna muihin vanhoihin EU-maihin. Lisäksi varakkaiden maataloustuet ja yritystuet ovat isot.

      • PieniPiruVasempaan

        Aloitetaan pääomatuloista. En kinaa onko pääomatuloista maksettu jo veroa vai ei ja pitäisikö niistä ylipäänsä maksaa veroa lainkaan. Veroja tarvitaan ja yleensä oikeudenmukainen vero on se, jonka joku muu maksaa :D

        Niissä on kuitenkin pari olennaista asiaa. Jos halutaan Suomeen investointeja, niin pääomia ei voi verottaa merkittävästi kovemmin kuin kilpailevissa maissa. Yhteiskunnalle on hyötyä uudesta tehtaasta, vaikka se ei maksaisi yhtään veroa, jos se tarjoaa työtä ja työntekijät maksavat verot Suomeen.

        Pääomien verottomuuteen tuskin mennään koska silloin menetetään nykyiset tulot. Toisaalta ei niinkään voida tehdä, että kjotkut maksaa veroja ja toiset ei. Tällä hetkellä on maailmalla keskustelua siitä pitäisikö ylipäänsä periä paaomista mitään veroa. Kun suunta on se, niin tuskin veroja voi kiristääkään.

        Toinen pääomaveroon littyvä asia on yrittäjän verotus. Osinkotulon ja palkkatulon pitäisi olla kutakuinkin tasapainossa. Tällä hetkellä suurimmalle osalle yrittäjiä on verituksellisesti lähes tismalleen yhtä suuri vero palkassa ja osingossa.

        Olemme erittäin vahvasti eri mieltä siitä, miten syrjäytyminen estetään. Minä uskon, että jos työttömän rahallista hyötyä töihin menemisestä pienennetään, se vähentää halukkuutta mennä töihin tai opiskella. Raha tekemäättä mitään passivoi eikä aktivoi.


    • EUnVerovertailu

      Vielä viimeinen viesti veroista. Googlaa netistä Pääomaverojen osuus...
      kirjoittanut tilastokeskuksen tutkija Olli Savela.

      EU:n verotilaston mukaan veropohja on jaettu kolmeen osaan: työhön kohdistuvat verot, kulutukseen kohdistuvat verot ja pääomiin kohdistuvat verot.
      1. Työhön kohdistuvia veroja ovat ansiotulovero ja kunnallisvero sekä työnantajien ja vakuutettujen sosiaalivakuutusmaksut kuten eläkemaksut. Työhön kohdistuviin veroihin luetaan lisäksi eläkkeistä, työttömyyskorvauksista ja muusta sosiaaliturvasta maksettavat verot ja pakolliset maksut.
      2. Kulutukseen kohdistuvia veroja ovat muun muassa arvonlisävero, autovero ja valmisteverot.
      3. Pääomaan kohdistuvat verot ovat muun muassa yritysverot (Suomessa yhteisövero), pääomatulovero, kiinteistövero, varallisuusvero, varainsiirtovero, perintö- ja lahjavero sekä yrittäjien tuloistaan maksavat verot ja pakolliset maksut. Mukaan lukien pääomaan ja sen tuottoon kohdistuvat verot.

      Suomessa kulutukseen ja työhön kohdistuvien verojen osuus kaikista veroista ja pakollisista maksuista on suurempi kuin EU-maissa keskimäärin. Samoin kulutukseen kohdistuvat verot olivat tuntuvasti Vsuuremmat kuin EU-maissa.
      Pääomiin kohdistuvat verot olivat tuntuvasti pienemmät kuin kaikissa EU-maissa. Euroissa laskien Suomessa pääomiin kohdistettuja veroja maksettiin Savelan tutkimuksen mukaan
      5,5 miljardia euroa vähemmän.


      Joopa joo. Suomessa pitäisi vanhoja rakenteita uudistaa "kaiken maailman dosenttien" ehdotukset tulisi huomioida sekä kokonaisverotuksen uudistuksessa että verotukien jakamisessa ja verokertymän jaossa.
      Hallitus teetti laajan yritysveroselvityksen, jonka hallitus hylkäsi epäedullisena omille intressiryhmilleen. Joten edelleenkään yritysverotuksella ei saada aikaan oikeanlaisia kannustimia, investointeja, eikä tuottavuuden lisäystä tai talouskasvua. Osinkoverotukseen liittyvä 8 % tuottoraja on hyvin korkea verrattuna suhteellisen riskittömiin markkinakorkoihin, investointikustannukset vaihtelevat pelkästään verotuksen takia eivätkä työllisyyttä lisäävien, ,oikeanlaisten investointien takia. Suomessa yritykset eivät hae kasvua tai investoi, kun yritystuet eivät sitä edellytä tai kannusta. Joten vanhat, kilpailua vääristävät yritystuet ovat ja pysyvät EK:n toivomuksen mukaisesti, samoin kuin maataloustuet MTK:n vaatimusten mukaisesti. Suomen verokertymä jää pääomatulojen osalta 5,5 miljardia vähäisemmäksi kuin keskimäärin EU-maissa, mikä heikentää Suomen sosiaaliturvaa, lisää syrjäytyneisyyttä ja lisää työttömyyttä ja syrjäytyneisyyttä. Kun Suomessa ansiotuloista ja kulutuksesta verotetaan muita EU-maita enemmän, niin suomalaisilla on heikompi ostovoima, minkä vuoksi työttömyys kasvaa. Kulutuskysyntä on kuluttajilla heikko, työttömillä heikompi ja syrjäytyneillä olematon.

      • PieniPiruVasempaan

        Verojen osuus on aina 100% . Osuus ei kerro ovatko verot korkeat vai eivät. Yritys- ja pääomatulojen verotsu on Suomessa pari prosenttia alempi kuin EU:ssa keskimäärin. Vaikka verotus olisi samakin, niin verojen osuus ei merkittävästi kasvaisi koska meillä on vähän pääomia.

        Jos haluttaisiin, että pääoma- ja yritysverojen osuus olisi sama kuin EU:ssa keskimäärin, veroastetta pitäisi korottaa 25% . Sillä päästäisiin korkeimmin verotettujen joukkoon, mutta se tuskin yllättää koska muiden verojen ollessa korkeita osuuden kasvattaminen vaatii vielä kovempaa veroa.

        Alhainen yritysverotus houkuttelee sijoittamaan Suomeen. Valittamisen sijaan voisi yrittää arvioda millä pääomaverolla saataisiin eniten työpaikkoja ja sen avulla kevennettyä työn verotusta. Voi olla, että 20% on sekin liikaa näin kolkkoon ja syrjäiseen maahan.

        Yritystuista ole pääosin samaa mieltä. Tosin yritystukiin lasketaan mukaan myös alhaisempi vero esimerkiksi energiassa. Jos suomalaisen yrityksen kilpailijoilla on halvempaa sähköä siksi, että heillä on kevyempi verotus, niin on vaikea olla antamatta samaa etua, vaikka se laskettaisiinkin yritystueksi.

        En pitäisi yhtään pahana, jos kaikki verostus harmonisoitaisiin EU:ssa. Silloin eri maat houkuttelisivat yrityksiä ja koulutettuja miellyttävän ilmaston ja iloisten ihmisten avulla ;D


    • Köyhyysvaje

      Matala yritysvero tai pörssiyhtiöiden suuret yritystuet eivät ole houkutelleet suomalaisia teollisuusyrityksiä pysymään Suomessa. Tuotantoa on siirretty halvan työvoiman, jopa orjatyövoiman maihin.

      Pääomatuotot piilotetaan veroparatiiseihin
      Kun Nordean Panama-yhteydet selvisivät, Ylen MOT kertoi Nordean perustaneen asiakkailleen satoja yhtiöitä veroparatiiseihin. Nordean kerrottiin käyttäneen myös haltijaosakkeita, joissa oikeiden omistajien pysyvät piilossa.

      Haltijaosakkeissa haltijoiden nimet piilotetaan verottajalta
      Onko verotusta oikaista ja estetty haltijaosakkeiden käyttö? Ei ole. Veroparatiiseja tutkinut Matti Ylönen kirjoitti Finnwatchin verkkosivuilla, ettei ongelma ratkea pankkien toimilla. Tutkija Ylönen on myös todennut, että Suomi ja etenkin Juha Sipilän hallitus on näissä asioissa ollut enemmän osa ongelmaa kuin sen ratkaisua. Viime vuonna Suomi pyrki vesittämään EU:n komission suunnitelmaa yhtiöiden verojen välttelyn hillitsemiseksi.

      Yhteistyöhaluttomista veroparatiiseista on julkaistu lista ja listalla on 30 maata. Suomen hallitus suhtautui listaan kriittisesti sillä perusteella, ettei OECD:n mustalla listalla ole yhtään valtiota. Ylösen mukaan veroparatiisien vastaisessa taistelussa pitäisi pystyä parempaan. "Finanssikriisin jälkipyykkiä ei ole puitu loppuun ja varallisuutta rikkaimmille sijoittajille ja suurimmille yrityksille kasaavat rakenteet ovat yhä toiminnassa. Veroparatiisien ruokkimat tuloerot maiden välillä ja niiden sisällä ovat suurempia kuin koskaan", kirjoittaa Tutkija Ylönen.

      Miten varallisuus kasautuu Suomessa rikkaimmille sijoittajille ja suurimmille yrityksille?
      Varallisuus kasautuu muun muassa pääomatulojen matalan verotuksen avulla. Tasaverotetusta pääomatuloista tehdään paljon vähennyksiä kuten alijäämähyvitys, verovuoden tappio, arvopapereiden hoito- ja säilytyskulut, takaisinmaksetut osakaslainat, muut tulonhankkimiskulut, asuntovelan korot, ensiasunnon velan korot, tulonhankkimisvelan korot, vapaaeht. eläkevakuutusmaksun ja PS-sopimuksen maksut jne. Varallisuusvero on poistettu kokonaan.

      Voiton verotusta voi lisäksi siirtää "hamaan tulevaisuuteen" vakuutuskuorien avulla.
      Vakuutuskuoriin on Suomessa sijoitettu 26,2 miljardia euroa. Sijoitusrahastoihin on sijoitettu 96,6 miljardia euroa. Vakuutuskuoriin sijoitetaan yhä enemmän sen tuoman verohyödyn vuoksi. Vakuutuskuoreen sijoitetun tuoton voi nostaa esimerkiksi vasta eläkkeellä, kun on muuttanut veroparatiisiin. Kyllä varallisuus kasautuu. Tuloerot kasvavat ja verotuksella ei suuria tuloeroja tasata.

    • nykyinenverojotarpeeksi

      Ai matala pääomatulojen verotus ? No huh,huh. Kun on hieman pääomia, niin verotus on 34% sitä ei voi pitää mitenkään matalana.
      Jos ajatellaan miten ne pääomat on ensiksikin hankittu, että niitä päästään ensin verottamaan.

      Omalla kohdalla 10 vuoden palkkatyön jälkeen aloin yrittäjäksi. Firmani menestyi ja työllistin lopuksi parikymmentä henkilöä. 23 vuoden yrittäjyyden jälkeen myin firmani ja maksoin myyntivoittoveron, mikä ei ole mitätön. Toki koko firman olemassaolon aikana maksettiin
      voitoista veroa, niin kuin laki määrää. Loppuaikana oli myös verotarkistus, jonka seurauksena tarkistajat kiittelivät verottajan kannalta esimerkillisestä firman pidosta. (eli veroa oli aina maksettu puliveivaamatta)
      Näin ollen kun lopulta verojen jälkeen sitä pääomaa oli jäänyt puolenkymmentä miljoonaa euroa, joka sijoitin pääosin ja näillä sijoitusten voitoilla olen sitten elänyt. Nykyisin ei osakemarkkinoilta saa juuri yli 3% tuottoa, ja siitäkö voitto-osuudesta jonkun mielestä pitäisi maksaa vielä enemmän kuin tuo 34% veroa.
      Sanonta että lypsävää lehmää ei pidä tappaa, pitää tässäkin paikkansa. Minulla on toki mahdollisuus siirtää itseni ja omaisuuteni muihin maihin, jos oikein aletaan kiristämään.
      Mieluusti kuitenkin elän täällä kotimaassa, jossa olen työikäni ollut hyvä veronmaksaja valtiolle.
      Voin sanoa olleeni veronmaksaja parhaasta päästä, menestyvän firman työllistävä yrittäjä on toki kantavia voimia, eikä semmoisia ole tässä maassa koskaan ollut liikaa.

    • Verosuunnittelu

      Kannattaisiko kysyä sijoitusneuvoja Nordeasta? Pienyritykset, erityisesti toiminimet maksavat Suomessa progressiivista veroa, jopa enemmän kuin palkansaajat, eivätkä saa yritystukia.
      Yhden-kahden hengen pienyrittäjät ja nykyään niin sanotut "pakkoyrittäjät" ovatkin ahdingossa, heidän etujaan ei Suomessa kukaan aja. Maatalotalousyrittäjät ovat asia erikseen, heidän etujaan ajaa keskustapuolue ja etujärjestönsä MTK.

      Verokohtelu on aivan erilaista riippuen esimerkiksi veroeduista ja "verosuunnittelusta". Pankit järjestävät hyville asiakkailleen tiedotustilaisuuksia, joita jotkut myös" veronkierron oppitunneiksi" sanovat.
      Asuntoihin sijoittaminen on vakuutuskuorien lisäksi ollut myös verotuksen kannalta tuottoisaa, mikä näkyy myös sekä asuntojen hinnoissa että vuokrissa. Asuminen ei ole yhteiskunnan hoitamaa, hyvinvointipalveluun kuuluva oikeus, kun asuminen on annettu keinottelijoiden (grynderit ja pääomasijoittajat) kaupankäynnin välineeksi.

      • nykyinenverojotarpeeksi

        Ai kannattaisiko kysyä neuvoja, totta kai kannattaa ja minulla on Nordean private bankin kanssa sijoitussopimus. Nyt ei ole kyse siitä, että sijoituksilla pitäisi tehdä lisää rahaa, vaan ja ainoastaan, että pääomat tuottaisivat elannon. Viimeisinä vuosina maltillisen sijoittajan profiililla on pääoman tuotto ollut noin 150 000 euroa vuodessa, joten sillä toki elää.
        Nyt vain kyse oli siitä, että jonkun mielestä pääomia verotetaan liian kevyesti, minusta 34% ei tosiaan ole liian löpsysti verotettu, vaan sillä mennään aivan maksimissaan, kun muualle verrataan.


    • Verosuunnittelu

      Onneksi olkoon, Mr. sijoittaja "nykyinenverojotarpeeksi" - Hyvät Veljet ovat huolehtineet matalasta pääomatuottosi verosta.
      Saat pääoman tuottona 150 000 euroa vuodessa, josta maksat veroa vain 34 %. Toki olet vähentänyt erilaiset "salkunhoitajan menot" ym. joten veroprosentti tuskin on vähennysten jälkeen 34 %.
      Jos yrityksessäsi oli työntekijöitä, paljonko arvelet heidän maksavan veroa palkoistaan tai eläkkeistään?

      Jos saisit eläkettä 150 000 euroa vuodessa, niin joutuisit maksamaan 150 000 euron eläkkeestäsi veroa v. 2918 peräti 49,5 %, marginaaliverotuksen ollessa 60 %.

      Jos saisit palkkaa vuodessa 150 000, joutuisit maksamaan veroa "Palkansaajan tuloverolaskurin 2018" mukaan 48,3 %, rajaveroasteen ollessa 57,1 %.

      Joten pääomasijoittajan veroprosenttisi 34 % (tai sen alle) on lähes puolta pienempi kuin samoilla vuosituloilla eläkeläisellä tai palkansaajalla.

      Verot pitäisi kerätä VERONMAKSUKYVYN mukaan progressiivisesti kaikista tuloista. Esko Ahon hallituksen aikaan 1990-luvun alussa eriytettiin pääomaverotus ja ansiotuloverotus siten, että ansiotuloverotus on progressiivinen, mutta pääomatuloista alettiin periä aluksi vain 27 prosentin tasavero. Pääomatulojen tasaveroa on myöhemmin korotettu vähän, mutta ei progressiiviseksi kuten ansio- ja eläketulojen verotus.

      • PieniPiruVasempaan

        Oletetaan, että on kaksi ihmistä, jotka tekevät saman 150.000 euron työn. Toinen saa rahan palkkana ja käteen jää 75.000 euroa.
        Toisella on firma, joka laskuttaa siitä. Firma maksaa veroa voitosta 20% ja yrittäjä nostaa loput osinkona ja maksaa siitä veroa 30%. Käteen jää 75.000 euroa.

        Suuruusluokat ovat tuossa. Samasta työstä pitää jäädä saman verran käteen riippumatta siitä tehdäänkö se palkkana vai osinkona. Verotuksen tehtävä ei ole laittaa eri tulomuotoja järjestykseen.


      • Veronmaksukyky

        Oletetaan, että on kolme ihmistä, jotka saavat vuodessa saman tulon 150 000 euroa.
        Pääomasijoittaja saa pääomatuloa 150 000 euroa, josta maksaa veroa 34 %.
        Palkansaaja saa palkkatuloa 150 000 euroa, josta maksaa veroa 48,3 %.
        Eläkeläinen saa eläketuloa 150 000 euroa, josta maksaa veroa 49,5 %.

        Suuruusluokat ovat edellä. Saman suuruisesta tulosta pitäisi jäädä käteen saman verran, riippumatta siitä onko tulo pääomatuloa, palkkatuloa vai eläketuloa. Nyt näin ei ole. Verotuksen tehtävä ei ole verottaa eläkeläisiä tai palkansaajia enemmän kuin sijoitustuotoilla eläviä pääomasijoittajia.


      • PieniPiruVasempaan
        Veronmaksukyky kirjoitti:

        Oletetaan, että on kolme ihmistä, jotka saavat vuodessa saman tulon 150 000 euroa.
        Pääomasijoittaja saa pääomatuloa 150 000 euroa, josta maksaa veroa 34 %.
        Palkansaaja saa palkkatuloa 150 000 euroa, josta maksaa veroa 48,3 %.
        Eläkeläinen saa eläketuloa 150 000 euroa, josta maksaa veroa 49,5 %.

        Suuruusluokat ovat edellä. Saman suuruisesta tulosta pitäisi jäädä käteen saman verran, riippumatta siitä onko tulo pääomatuloa, palkkatuloa vai eläketuloa. Nyt näin ei ole. Verotuksen tehtävä ei ole verottaa eläkeläisiä tai palkansaajia enemmän kuin sijoitustuotoilla eläviä pääomasijoittajia.

        Vertauksesi ontuu koska pääomasijoittajan alkupääomasta on maksettu veroa. Se ei ole syntynyt tyhjästä.

        Jos otetaan sinun pääomasijoittajasi, joka saa 150.000 euroa yhden vuoden aikana, hänellä on sijoitettua rahaa n.5000 000 euroa. Jos hän on saanut sen tekemällä työtä, hän on maksanut siitä veroa varmasti yli 30% eli kokonaisuudessa hän maksaa eniten veroa.

        Jos taas alkupääoma on saatu tekemällä voitokas kauppa, niin siitä on maksettu 30% vero ja sen päälle tulee 34% pääomaveroa ennen kuin rahan saa käteen. Edelleen kalliimpaa, mutta hiukan vähemmän.

        Jos alkupääoma on saatu perintönä, niin siitä on maksettu perintövero 20% ja tuottoa verotetaan edelleen 30% eli päästään 50 prosenttiin. Lahjana (jonkun täytyy tykätä todella paljon) vero on 60% nurkilla.

        Laskee asian millä tavalla tahansa, niin vero menee 50% nurkille ja reilusti yli, jos raha on saatu työtä tekemällä. Desimaalien laskemisessa ei ole järkeä koska niihin vaikuttaa moni asia.

        Jos erot olisivat eri tavoilla merkittävät, niin se mahdollistaisi verokikkailun. Käytännössä se on mahdotonta Suomessa asuvalle yksityiselle henkilölle tai yrittäjälle, joka toimii kokonaan tai edes lähes kokonaan Suomessa. Kansaiväliset yritykset voivat kikkailla verojen kanssa. Tietenkin on myös epärehellisiä ihmisiä, mutta niitä on kaikissa ryhmissä.


        Pidätkö muita niin tyhminä, että uskovat sinun satujasi vai oletko sinä se, joka ei oikeasti tiedä?


    • nykyinenverojotarpeeksi

      Mielipiteistä näkee kuka löytyy sieltä AY-porukoista tai vasemmistosta. Tiedoksi heille, ammattiyhdistysliike ei ole luonut tähän maahan yhtään ainoata työpaikkaa. Itse aikoinani kun perustin firman, jouduin lainan vakuudeksi kiinnittämään asuntoni. Eräs sukulainen kysyi, jääkö pers paljaaksi jos firma menee nurin, näin olisi käynyt. Aloittaessa ei löytynyt halukkaita sijoittajia, myöhemmin mukaan tulijoita kyllä olisi ollut. Sijoituspääoman luominen kesti yli 20 vuotta ja siinä ei työtunteja juuri laskettu. Ne jotka ovat minulla töissä olleet, ovat saaneet aivan hyvän palkan siitä vastineeksi, minä olen taas yksin riskit kantanut, niin kuin sanoin, verotarkastuksen jälkeen sain kiitosta veroittajalta, eli verot on maksettu ilman verosuunnittelua, tai yrittäjän oman tulon maksimointia.
      On kyllä eräällä vastaajalla mielipiteet, kuin kommunistilla, kaikki tasapäiseksi vain, ilman mitään näkemystä mistään.
      Ilman yrittäjiä ei tämä maa kykene tulemaan toimeen, täällä on ollut ihan hyvä yrittää, vaikka mikään poliittinen puolue ei juuri yrittäjien asiaa aja, mutta mikäli verotuksella ajettaisiin PK-sektori ahtaalle, ei se plvelisi yhteiskuntaa, päin vastoin.
      Niin kuin sanoin tällä hetkellä pääoman voittojen verotus on jo maksimissaan, Suomi on pääomaköyhä maa ja pääomat liikkuvat vilkkaasti rajoista välittämättä. Sen onneksi tajuaa pääosin jopa meikäläiset poliitikot, vasemmistoliittoa lukuunottamatta.

    • kyllitädit

      Sipilän kabinetti on taittanut maamme velkaantumisasteen. Se on niiiin suuri saavutus että muutama kauneusvirhekin sallitaan. http://velkakello.fi/
      Tekemistä riittää. Tästä on hyvä jatkaa mutta siihen ei opposition viisaus riitä.

    • Veronmaksukyky

      Kannattaisiko pysyä verokeskustelussa asialinjalla. Henkilöistäminen, parjaaminen tai haukkuminen ei mitenkään muuta faktoja.
      Onko se vasemmistolaisuutta, oikeistolaisuutta tai oikeudenmukaisuutta, jos demokraattisessa valtiossa edellyttää kaikkia kansalaisia kohdeltavan oikeudenmukaisesti ja tasa-arvoisesti myös verotuksessa? Samasta vuositulosta sama progressiivinen veroprosentti riippumatta siitä, onko tulo pääomatuloa (taitavasti sijoitettua - tappiot voi vähentää verotuksessa - alijäämähyvitys), yrittäjätuloa (maatalousyrittäjien tulot - ilman veroja - tulot muodostuvat hyvin pitkälle maataloustuista), palkkatuloa tai eläketuloa... Varallisuusvero poistettiin kokonaan. Perintöveroa on vähennetty jatkuvasti ja pienistä perinnöistä menee vain pieni vero tai ei veroa ollenkaan. Myös perintöveron kohdalla voi harjoittaa "verosuunnittelua" ja jakaa perintörahoja ennakkoon verottoman määrän.

      "Pääomasijoittaja saa pääomatuloa 150 000 euroa, josta maksaa veroa 34 %.
      Palkansaaja saa palkkatuloa 150 000 euroa, josta maksaa veroa 48,3 %.
      Eläkeläinen saa eläketuloa 150 000 euroa, josta maksaa veroa 49,5 %."

      Edellä olevat verotiedot ovat faktatietoja netistä:
      - Palkansaajien veroprosentit 2018
      https://veronmaksajat.fi
      - Eläkkeensaajan veroprosentit 2018 - Eläkkeensaajien keskusliitto EKL ry
      https://www.veronmaksajat.fi
      Pääomatulojen tasavero on 150 000 eurosta 34 %.

      Nimimerkin "nykyinenverojotarpeeksi" kanssa olen samaa mieltä siitä, että pienyrittäjien (esim. toiminimet) yrittäminen on Suomessa edelleen kovaa, kuten nimimerkillä hänen ryhtyessään yrittäjäksi. Elinkeinoharjoittajan verotus voi olla pääomatuloverotusta tai ansiotuloverotusta. Pääomatulojen veroetuja voi saada vain isoilla pääomatuloilla, joten progressiivinen ansiotuloverotus on toiminimien pienyrittäjillä kova. Jos toiminimiyrittäjä käy lisäksi ansiotyössä, lasketaan yritystuotto ja palkkatulo yhteen ja verotus on sen mukaista.

      Pienyrittäjien verotus on epäoikeudenmukainen verrattuna isoja pääomatuloja saaviin yrityksiin. Pääomaverotus pitäisi siinäkin suhteessa oikeudenmukaistaa.

      Verorakenteet, samoin kuin kaikki valtion verokertymästä maksetut tukirakenteet pitäisi uusia ja päivittää tähän päivään, huomioiden esimerkiksi kiky-sopimuksesta seuraava "pakkoyrittäminen", joka tulee lisääntymään. Työttömät, koulutetut nuoret perustaisivat uusia innovatiivisia yrityksiä, jos saisivat enemmän verotukia ja yritystukia jatkuvuuden turvaamiseksi. Ehkäpä uusien innovatiivisten yritysten tukeminen kannustaisi myös nuoria opiskelemaan uusia ammatteja digitalisoituvassa yhteiskunnassa, kun tiedossa olisi uuden yrityksen tukeminen mahdollisen konkurssin sijaan. Vanhat rakenteet, isojen pörssiyritysten tuet ja veroedut ovat näköjään hallituksen erityissuojeluksessa, joten uutta yrittäjyyttä ei tueta. Valitettavasti.

      • PieniPiruVasempaan

        Nuo tiedot ovat osatotuuksia eivätkä kerro kokonaisuudesta mitään.

        Tuloja verotetaan kahdessa vaiheessa ja jos valitset vain yhden, jätät tietoisesti puolet verotuksesta huomiotta. Se on joko tyhmyyttä tai valehtelua. Tässä tapauksessa ehkä molempia.

        Sinun tavallasi asunnon vuokra on täysin samanlainen ja verrannollinen yhtiövastikkeen kanssa. Unohdat, että yhtiövastike edellyttää asunnon ostamisen rahalla, josta on maksettu vero ja velasta, josta on maksettu korko.

        Kyse ei ole aatteesta vaan ainoastaan ymmärtämättömyydestä.


      • Vuokranmaksukyky
        PieniPiruVasempaan kirjoitti:

        Nuo tiedot ovat osatotuuksia eivätkä kerro kokonaisuudesta mitään.

        Tuloja verotetaan kahdessa vaiheessa ja jos valitset vain yhden, jätät tietoisesti puolet verotuksesta huomiotta. Se on joko tyhmyyttä tai valehtelua. Tässä tapauksessa ehkä molempia.

        Sinun tavallasi asunnon vuokra on täysin samanlainen ja verrannollinen yhtiövastikkeen kanssa. Unohdat, että yhtiövastike edellyttää asunnon ostamisen rahalla, josta on maksettu vero ja velasta, josta on maksettu korko.

        Kyse ei ole aatteesta vaan ainoastaan ymmärtämättömyydestä.

        Unohdatko asunto-bisneksen verotuet ja vuokranantajien taskuun valuvat asumistuet?
        Asuntolainan koron on voinut vähentää verotuksessa. Asuntojen hinnat ovat nopeasti nousseet kasvukeskuksissa ja oman asunnon myyntivoitto on verotonta, jos on asunut myytävässä asunnossa kaksi vuotta. Omistusasunto kannattaa ostaa vaikka velaksi, ellei saa asumistukia. Niin kallista on vuokra-asuminen Suomen kasvukeskuksissa, joissa on työpaikkoja.

        Yhtiövastike ei edellytä asunnon ostamista rahalla, sen sijaan omistusasunnon omistajat joutuvat maksamaan yhtiövastikkeen, joka määräytyy esimerkiksi huoneiston pinta-alan, osakkeiden lukumäärän ja erilaisten vastikkeella katettavien kulujen mukaan. Vuokralainen maksaa vuokrantajan kanssa tehdyn sopimuksen mukaisen vuokrahinnan, joka kattaa yhtiövastikkeen ja vuokratuoton. Vuokra-asuntoihin tai asumisrahastoihin sijoittaminen lienee edelleen tuottoisaa.

        Kauppalehti 15.2.2017: Asumistuki paisuu - "Tuet valuvat vuokranantajien taskuihin"
        https://kauppalehti.fi/uutiset/asumis...

        Kelan maksaman asumistuen summa ampaisi viime vuonna yli 1,7 miljardiin euroon. Tuet nostavat vuokria ja pienten asuntojen hintoja: lopulta tukimiljardit valuvat vuokranantajien taskuun.

        ... siis 1,7 miljardin asumistukipotti valtion verokertymästä valuu lopulta vuokranantajien taskuun ...

        Paljon on mätää suomalaisessa asumisbisneksessä, jos Kelan maksama asumistukipotti valuu vuokranantajien taskuun.


      • PieniPiruVasempaan
        Vuokranmaksukyky kirjoitti:

        Unohdatko asunto-bisneksen verotuet ja vuokranantajien taskuun valuvat asumistuet?
        Asuntolainan koron on voinut vähentää verotuksessa. Asuntojen hinnat ovat nopeasti nousseet kasvukeskuksissa ja oman asunnon myyntivoitto on verotonta, jos on asunut myytävässä asunnossa kaksi vuotta. Omistusasunto kannattaa ostaa vaikka velaksi, ellei saa asumistukia. Niin kallista on vuokra-asuminen Suomen kasvukeskuksissa, joissa on työpaikkoja.

        Yhtiövastike ei edellytä asunnon ostamista rahalla, sen sijaan omistusasunnon omistajat joutuvat maksamaan yhtiövastikkeen, joka määräytyy esimerkiksi huoneiston pinta-alan, osakkeiden lukumäärän ja erilaisten vastikkeella katettavien kulujen mukaan. Vuokralainen maksaa vuokrantajan kanssa tehdyn sopimuksen mukaisen vuokrahinnan, joka kattaa yhtiövastikkeen ja vuokratuoton. Vuokra-asuntoihin tai asumisrahastoihin sijoittaminen lienee edelleen tuottoisaa.

        Kauppalehti 15.2.2017: Asumistuki paisuu - "Tuet valuvat vuokranantajien taskuihin"
        https://kauppalehti.fi/uutiset/asumis...

        Kelan maksaman asumistuen summa ampaisi viime vuonna yli 1,7 miljardiin euroon. Tuet nostavat vuokria ja pienten asuntojen hintoja: lopulta tukimiljardit valuvat vuokranantajien taskuun.

        ... siis 1,7 miljardin asumistukipotti valtion verokertymästä valuu lopulta vuokranantajien taskuun ...

        Paljon on mätää suomalaisessa asumisbisneksessä, jos Kelan maksama asumistukipotti valuu vuokranantajien taskuun.

        Pitää paikkansa, että asumistuet vaikuttavat vuokriin, mutta mitä sinun mielestäsi pitäisi tehdä?
        Asumistuen laskeminen voi pienentää vuokria, mutta ainoastaan riitävä vuokra-asuntotarjonta lisää kilpailua niin, että vuokrataso alenee.

        Asuntorakentamisen tuoet menevät ensisijaisesti erilaisille säätiöille, jotka eivät maksa veroja. Asuntojen hinnat eivät kuitenkaan laske vaan säätiöt kuppaavat rahat omaan taskuun. Säätiöitä pitäisi verottaa kuten muutakin liiketoimintaa. Harva niistä on yleishyödyllisiä ja suuri osa jopa haitallisia.


      • Omakotikullankallis
        PieniPiruVasempaan kirjoitti:

        Pitää paikkansa, että asumistuet vaikuttavat vuokriin, mutta mitä sinun mielestäsi pitäisi tehdä?
        Asumistuen laskeminen voi pienentää vuokria, mutta ainoastaan riitävä vuokra-asuntotarjonta lisää kilpailua niin, että vuokrataso alenee.

        Asuntorakentamisen tuoet menevät ensisijaisesti erilaisille säätiöille, jotka eivät maksa veroja. Asuntojen hinnat eivät kuitenkaan laske vaan säätiöt kuppaavat rahat omaan taskuun. Säätiöitä pitäisi verottaa kuten muutakin liiketoimintaa. Harva niistä on yleishyödyllisiä ja suuri osa jopa haitallisia.

        Totta kirjoitat "PieniPiruVasempaan". Olipa ennen Asuntohallitus, jota jotkut myös "Asuntohullutukseksi" mainitsivat. Gryndereillä ja pankeilla on ollut aivan liian suuri valta asuntorakentamisessa ja -lainoituksessa. Valtiolla pitäisi olla oma asuntolainarahasto, josta kunnat (maakunnat voisivat saada rahoitusta). Jokainen tarvitsee asunnon, joten kohtuuhintaisia asuntoja pitäisi rakentaa yhteiskunnan tuella, sekä vuokra- että omistusasuntoja ja niiden välimuotoja. Jostain syystä myös kuntien kaavoitus ja tonttipolitiikka on usein ollut epäonnistunutta. Jos yhteiskunta rakentaa tarpeeksi paljon kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja, asumistukia ei tarvita. Asumistuet voitaisiin siten sijoittaa halpoihin vuokra-asuntoihin.

        Kuntien (tulevien maakuntien) pitäisi ottaa ohjat käsiinsä ja lisätä elinvoimaansa kaavoituksella, asuntorakentamisella ja huolehtia myös kohtuuhintaisten asuntojen (eri muotoisten) rakentamisesta. Kuntien (tulevien maakuntien) pitäisi varautua väestön vanhenemiseen ja rakentaa palvelutalojen sijaan esimerkiksi "vanhuskyliä" kuten on jo ulkomailla.

        Ongelmana tulevat myös olemaan 70-luvun lähiöiden betonielementtitalot, jotka joudutaan purkamaan, kun niiden korjaaminen on kannattamatonta. Miten se onnistuu "yleishyödyllisiltä säätiöiltä", joilta olisi järkevää kieltää asuntorakentaminen ja -keinottelu kokonaan?


    • ReilunKaupan

      Abraham on unohtanut hänen äänestäneen demarijengin tekemät kalliit kuprut tulevaisuuden maksajille . Menetkö dementian taakse piiloon äänesi tuottamaa tappioputkea ?

      • nykyinenverojotarpeeksi

        Demareista löytyy näitä "uudistajia" jossain määrin. Edustaja Harakka on sitä mieltä, että periminen on jo sinänsä väärin, hänestä ihmisen kuollessa omaisuus pitäisi mennä suoraan valtiolle ja jälkeläiset saisivat sitten lähteä samalta viivalta, kuin ne joilla ei ole mitään perittävää.
        Nimimerkillä "veronmaksukyky" on hieman samanlainen ajatuskuvio, kun laittaisi veroa jo kerran verotetulle omaisuudelle.
        Hänelle tiedoksi, on myös maita jotka ei peri lainkaan perintöveroa.


    • Veronmaksukyky

      Nimimerkille "nykyinenverojotarpeeksi": on myös maita, joissa ei ole sosiaaliturvaa. Ihmettelen sitä, miksi veroreformia ei ole tehty pieni- ja keskituloisten kannalta edullisemmaksi ja verotuksen kriteeriksi otettu veronmaksukykyä.

      Perintöveron poistaminen tekisi tulevalla vuosikymmenellä miljardin euron loven sosiaaliturvaan. Jos perintövero poistettaisiin nyt, kestävyysvaje kasvaisi noin 650 miljoonaa euroa.

      Perintövero voi kohdistua perintöön (kuten Suomessa) tai perinnön jättäjän varallisuuteen. Perintövero on I-veroluokassa 1.1.2017 alkaen
      20 000 - 40 000 € 100 euroa, 7 %
      40 000 - 60 000 € 1 500 euroa, 10 %
      60 000 - 200 000 € 3 500 euroa, 13 %
      200 000 - 1 000 000 € 21 700 euroa, 16 %
      1 000 000 - € 149 700 euroa, 19 %.

      Vuoden 2016 perintöjen verot olivat prosentin verran suurempia. Moni suomalainen perii asunnon oman asuntonsa lisäksi. Jos perintövero poistettaisiin, jouduttaisiin ehkä asuntojen myynnistä maksamaan myyntivoittoveroa tai pääomatuloveroa. Nykyään oman asunnon myyntivoitosta ei tarvitse maksaa veroa, jos on asunut kaksi vuotta.

      Veroprofessori: Perintöveron poistolla Suomi yhä rajummin kahden kerroksen väkeä
      https://yle.fi/uutiset

      "Perintöveron poisto hyödyttäisi suurperijöitä ja miljonäärisukuja, sanoo vero-oikeuden professori. Monien johtavien poliitikkojen vaatimukset perintöveron poistosta ovat professori Heikki Niskakankaan mukaan vastuuttomia ja johtaisivat ns. Downton Abbey -yhteiskuntaan. (Kotimaa 7.7.2014)

      Aalto-yliopiston vero-oikeuden professori Heikki Niskakangas on yksi Suomen johtavista perintöveroasiantuntijoista. Niskakangas puolustaa perintöveroa. Professori Niskakankaan mukaan on luonnollista, että perintöveron vastustajapiireissä puuhaavat varakkaat kansalaiset.
      - Rikkaat kuuluvat samaan sosiaaliseen kerrostumaan johtavien poliitikkojen kanssa. "Yläluokka" kykenee varallisuuden luoman vaikutusvallan avulla ainakin jossain määrin taivuttamaan demokraattisesti valittuja johtajia haluamaansa suuntaan.
      Professori Heikki Niskakangas ampuu alas yksi kerrallaan perintö- ja lahjaverotuksesta esitettyjä väitteitä, joita monet suuria perintöjä vaille jäävätkin pitävät totena.
      - Varallisuus jakaantuu yhä epätasaisemmin. Suomenkin tilastot osoittavat, että vuosituhannen vaihteen jälkeen varakkain prosentti väestöstä on vaurastunut selvästi muita nopeammin.
      - Verotuksella voidaan hidastaa epätasa-arvoista kehitystä. Perintö- ja lahjavero soveltuu tarkoitukseen paremmin kuin ankara tulovero.
      - Perinnöt ja lahjat mahdollistavat laiskuuden. Kansakunnan vauraus ja hyvinvointi perustuu työhön, ennen muuta osaavaan työhön.
      - On vastuutonta rakentaa Downton Abbey -yhteiskuntaa poistamalla perintö- ja lahjavero.

      Niskakankaan mukaan myös yritysten sukupolvenvaihdoshuojennukseen sisältyy monia pulmallisia veroetuja. Yritysvarallisuus saa verotuksessa erityiskohtelun. Verotuksen pohjaksi otetaan vain 40 % verotusarvosta. Huojennusten jälkeen veropohjaksi jää keskimäärin vain 10 % omaisuuden käyvästä arvosta (ns. Hetemäen työryhmän laskelmat).
      Professori sanoo, että oikeudenmukaisuusongelman ratkaisemiseksi SUomi voisi ottaa mallia monista muista Euroopan maista.
      - Huojennukset tulisi kohdistaa pienille yrityksille, sillä maatilalle ja muulle pienyritykselle ei usein löydy jatkajaa suvun ulkopuolelta. Mutta tilanteessa, jossa johtajuus on jo siirretty ammattijohtajalle, sukudynastian omaisuuden suojaamiseen ei ole yhteiskunnallisesti hyväksyttäviä perusteita.

      Professorin mukaan koko veromuoto heitettäisiin romukoppaan vain siksi, että varakkaat omistajaperheet tahtovat verovapauden. Perintö- ja lahjaverotuksen poistaminen johtaisi myyntivoittoverotuksen kovenemiseen, jäykistäisi omistajuuden ja heikentäisi talouden toimintakykyä.
      - Suurimpia voittajia olisivat Perheyritysten liiton jäsenyritysten omistajat ja miljonääriperheet.
      Perintö- ja lahjaveron tuotto viime vuodelta oli liki 650 miljoonaa. Mikäli vero poistettaisiin, valtion tulonmenetys olisi kerättävä muilla veroilla. Tällöin maksumiehiksi joutuisivat myös muut kuin suurperintöjen saajat.
      Professori Niskakangas uskoo perintö- ja lahjaveron tulevaisuuteen. Kestävyysvajeen runtelemassa Suomessa on oltava valmis uhrauksiin - niin rikkaan kuin köyhänkin.
      Kestävyysvaje kasvaisi Niskakankaan arvion mukaan noin miljardilla eurolla tulevalla vuosikymmenellä, jos perintö- ja lahjavero poistetaan.
      Edellä mainittu YLE:n uutisvahdin artikkeli kannattaa lukea kokonaisuudessaan netistä.


      Suomessa monet sosiaalietuudet ovat verotettuja, vaikka sos.turva maksut on peritty.
      Veronalaisia etuuksia ovat: vanhempainpäivärahat, lasten kotihoidon tuki, yksityisen hoidon tuki, hoitorahat, opintoraha, vuorottelukorvaus, työttömän peruspäiväraha, työmarkkinatuki, sairauspäiväraha, kuntoutusraha ja kuntoutusavustus ja eläkkeet.
      Miksi sitten perintöjen pitäisi olla verottomia?

      • PieniPiruVasempaan

        Olet naiivi, jos luulet tuollaisen höpöhöpön menevän läpi :D

        Meillä on perinteisesti viitattu olemattomiin miljonääreihin aina, kun keskiluokan verotusta on kiristetty. Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että vaikka kaikkien 100 miljoonaa ja sitä suurempien perintöjen verotusta kiristetään.

        Sen sijaan keskiluokkaiten ihmisten perintövero pitää poistaa eikä sen olemassaoloa voi perustella satuolennoilla.


      • nykyinenverojotarpeeksi

        Minua ei perintövero juurikaan kiinnosta, asiantuntijoita löytyy joka asialle aina puolesta ja vastaan.
        Toin vain edustaja Harakan näkemyksen perimiseen esiin, ihan vain sen takia, mitenkä joku voi elää oman aatteensa palossa, aivan tossut ilmassa.
        Verotushan on Suomessa aina ollut kireää, ja syykin on selvä, vähäväkinen maa jossa sosiaalietuudet on korkealla tasolla.
        Verottaja on matkan varrella oppinut sen tosiasian, että kiristämällä verotusta tappiin, ei saadakaan tuloja maksimoitua, vaan verokertymä alkaakin laskea.
        Eräs esimerkki on Nalle Wahlroos, hän koki perintöveron kohtuuttomaksi ja muutti kirjansa Ruotsiin. Näin hän säästi noin 125 miljoonaa euroa. Sen enempää tuohon kantaa ottamatta, siinä vain näkyy kuinka kät silloin kun verotuksessa mennään yli kohtuuden. Yksi tapaus ei toki kohtuutta määrittele, mutta mikäli esim. pääomaverotusta kiristetään yli keskiverron muihin maihin nähden, huomataan nopeasti kuinka pääoma pakenee Suomesta. Yhden maan poliitikot eivät nykyisessä maailmassa enää voi tehdä päätöksiä pelkästään aateen pohjalta, koska päätöksien seuraukset on riippuvaisia myös muiden maiden vallitsevista verokäytännöistä.


      • PieniPiruVasempaan
        nykyinenverojotarpeeksi kirjoitti:

        Minua ei perintövero juurikaan kiinnosta, asiantuntijoita löytyy joka asialle aina puolesta ja vastaan.
        Toin vain edustaja Harakan näkemyksen perimiseen esiin, ihan vain sen takia, mitenkä joku voi elää oman aatteensa palossa, aivan tossut ilmassa.
        Verotushan on Suomessa aina ollut kireää, ja syykin on selvä, vähäväkinen maa jossa sosiaalietuudet on korkealla tasolla.
        Verottaja on matkan varrella oppinut sen tosiasian, että kiristämällä verotusta tappiin, ei saadakaan tuloja maksimoitua, vaan verokertymä alkaakin laskea.
        Eräs esimerkki on Nalle Wahlroos, hän koki perintöveron kohtuuttomaksi ja muutti kirjansa Ruotsiin. Näin hän säästi noin 125 miljoonaa euroa. Sen enempää tuohon kantaa ottamatta, siinä vain näkyy kuinka kät silloin kun verotuksessa mennään yli kohtuuden. Yksi tapaus ei toki kohtuutta määrittele, mutta mikäli esim. pääomaverotusta kiristetään yli keskiverron muihin maihin nähden, huomataan nopeasti kuinka pääoma pakenee Suomesta. Yhden maan poliitikot eivät nykyisessä maailmassa enää voi tehdä päätöksiä pelkästään aateen pohjalta, koska päätöksien seuraukset on riippuvaisia myös muiden maiden vallitsevista verokäytännöistä.

        Niinpä eli jos löytyy "sadan miljoonan satuolento", niin se pärjää rahoillaan ihan mainiosti muissakin maissa eikä tarvitse edes miettiä verojen maksamista Suomeen.

        Valitettavasti myös tavalliset korkeakoulun käyneet tekevät saman päätöksen taatakseen omille lapsilleen paremman tulevaisuuden ja siinä sivussa itselleen vanhuuseläkkeen.


      • KöyhyysvajeKasvaa
        nykyinenverojotarpeeksi kirjoitti:

        Minua ei perintövero juurikaan kiinnosta, asiantuntijoita löytyy joka asialle aina puolesta ja vastaan.
        Toin vain edustaja Harakan näkemyksen perimiseen esiin, ihan vain sen takia, mitenkä joku voi elää oman aatteensa palossa, aivan tossut ilmassa.
        Verotushan on Suomessa aina ollut kireää, ja syykin on selvä, vähäväkinen maa jossa sosiaalietuudet on korkealla tasolla.
        Verottaja on matkan varrella oppinut sen tosiasian, että kiristämällä verotusta tappiin, ei saadakaan tuloja maksimoitua, vaan verokertymä alkaakin laskea.
        Eräs esimerkki on Nalle Wahlroos, hän koki perintöveron kohtuuttomaksi ja muutti kirjansa Ruotsiin. Näin hän säästi noin 125 miljoonaa euroa. Sen enempää tuohon kantaa ottamatta, siinä vain näkyy kuinka kät silloin kun verotuksessa mennään yli kohtuuden. Yksi tapaus ei toki kohtuutta määrittele, mutta mikäli esim. pääomaverotusta kiristetään yli keskiverron muihin maihin nähden, huomataan nopeasti kuinka pääoma pakenee Suomesta. Yhden maan poliitikot eivät nykyisessä maailmassa enää voi tehdä päätöksiä pelkästään aateen pohjalta, koska päätöksien seuraukset on riippuvaisia myös muiden maiden vallitsevista verokäytännöistä.

        Netistä löytyy tutkittua tietoja. Veroprofessorien (... ne kaiken maailman professorit...) ja tutkijoiden kirjoittamaa. Valitettavasti "mutu-tutkintamenetelmät ja -tulokset" näyttävät olevan joillekin faktaa - omakohtaista siis. Ei tutkittua, mutta mielestään "niin totta ja oikeaa". Toisinajattelevat, ne ovat joko vasemmistolaisia tai ay-ihmisiä...

        Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) mukaan Suomi on pörssiosakkeiden osinkojen verotuksessa kansainvälistä keskitasoa tai jopa sen kevyemmällä puolella. VATT:in tutkimusjohtajan Seppo Karin laatimassa selvityksessä VIISAS RAHA -lehdelle ovat mukana Suomen lisäksi Pohjoismaat, EU:n suurimmat jäsenmaat sekä kolme suurta OECD:n jäsentä USA, Japani ja Kanada.

        HENKILÖVEROTUKSEN vertailussa veroaste vaihteli maittain nollasta 48:aan. Keveimmän vererotuksen maita olivat Viro, Italia ja Puola. Suomi sijoittui kahdeksanneksi listan keskivaiheille. Kireimmän verotuksen maita olivat Irlanti, Ranska ja Tanska.

        VOITONJAON KOKONAISVEROASTEEN vertailussa Suomen verotus oli kolmanneksi kevein. KOLMANNEKSI KEVEIN. Voitonjaon kokonaisveroasteessa tarkasteltiin sekä yhtiön että omistajan veroja. Kevein verotus oli edelleen Virolla ja toiseksi kevyin Puolalla. Kireimmän verotuksen maita olivat USA ja Japani.

        Suomessa vedotaan kilpailukykyyn, kun yritysveroja vähennetään, yritystukia lisätään ja palkkoja alennetaan. Matalaa pääomaverotusta puolustellaan sillä, että muuten sijoitukset Suomeen vähenevät, ja sijoittajat valitsevat veroparatiisit ja pienemmän verotuksen maat.
        Tuoreessa tutkimuksessa Alstadsaeter t al. arvioivat Panama-paperien, HSCB-vuodon ja rekisteritietojen perusteella, että Skandinaviassa 1000 varakkainta perhettä ovat välttäneet yli 30 % heille kuuluvista veroista. Suurempi ongelma kuin "sijoitusten kierto veroparatiiseihin", onkin siis verojen kierto, joka pitäisi EU-maissa saada tukittua.

        Suomessa suurituloisin yksi prosentti saa noin 40 % kaikista pääomatuloista, minkä vuoksi myös pääomatuloja pitäisi verottaa progressiivisesti. Tiedetään myös se, että suuri osa, eli 50 % YEL-yrittäjistä, maksaa progressiivista tuloveroa. Miksi sitten pieni prosentti kaikkein rikkamipia voi maksaa pääomatuloistaan vain pienen tasaveron?

        Vuosien 1994-2000 tuloerojen kasvu oli Suomessa OECD-maiden nopeinta. Huipputuloisten verotettavat tulot muuttuivat 1994-2000 suuressa määrin osinkotulovaltaisiksi, kun pääomaverotus muutettiin tasaveroksi.

        Mitäpä me näistä edellä olevistakin faktoista ... "kaiken maailman veroprofessoreista ja tutkijoista" ... meistähän tuntuu, että juuri me itse maksamme liian paljon veroja ja saamme aivan liian vähän tarvitsemiamme palveluita. Suomen kansa eläköityy ja samaan aikaan syntyvyys laskee. Se on yhtälö, jota ei ratkaista siten, että eläkeikää nostetaan. Monet suomalaiset eivät kannata ratkaisuksi Suomen "lapsikatoon" sitä, että tänne tuodaan maahanmuuttajaperheitä monilukuisine lapsineen.

        Yritysmaailma tarvitsee uusia innovaatioita, korkeasti koulutettujen (ja myös vähemmän koulutettujen) tulisi päästä työn syrjään kiinni. Verotukien ja yritystukien oikein kohdistaminen (vanhojen pörssiyritysten sijaan) olisi erittäin tärkeää, kaiken maailman kiky-sopimusten sijaan.
        Eihän siinä ole mitään järkeä, että digitalisaatio ja robotiikka tuo uusia ammatteja, joihin tarvitaan uudenlaista knowhow:ta, mutta "vanhat pierut" pidetään väkisin töissä mahdollisimman pitkään uutta tekniikkaa osaamattomina (kielitaidottomina) pätkätöissä ja/tai odottamassa turhautuneina eläkkeelle pääsyä. Nuorten koulutus, kielitaito ja digi-osaaminen ruostuu muutaman vuoden työttömyysputken jälkeen. Yhteiskunnan kannalta on suuri merkitys siinä, että nuoret saavat elämänsä hallintaan, turvatun toimeentulon ja voivat perustaa perheen ja ehkä hankkia niitä lapsiakin, jos sukupolvinen köyhyys ei periytyisi köyhien lapsille. Eiköhän olisi syytä jo myöntää, että köyhät eivät halua lapsia köyhyydestä ja kurjuudesta kärsimään.

        Kannattaisiko pohtia sitä, miksi köyhyysvaje on Suomessa kasvanut ja miten kestävyysvajetta pitäisi korjata. Köyhyysvaje oli v. 2015 13,9 % eli 165 euroa kuukaudessa kulutusyksikköä kohti. Kovin suurista summista ja verotuksen korjauksesta (veronmaksukyvyn mukaan) ei ole siis ole kyse. Englannissa syrjäytymisestä käytetään termiä "Social exclusion" eli sosiaalinen ulossulkeminen. Suomessa syrjäytymiskehitys voitaisiin katkaista ja lopettaa puhuminen siitä, että syrjäytyminen johtuu jokaisesta itsestään. Syrjäytymisen sijaan pitäisi puhua SYRJÄYTTÄMISESTÄ. Yhteiskunnan rakenteet, sukupolvinen köyhyys ja mahdollisuuksien EPÄTASA-ARVO syrjäyttävät. Oma arvomaailmamme, poliittiset päätökset ja varattomuus vaikuttavat huono-osaisuuden ja sitä seuraavan syrjäytyneisyyden kasvuun sukupolvesta toiseen.

        Kestävyysvaje kuvaa julkisen talouden velkaantumista julkisten menojen kasvaessa väestön ikääntyessä. Kestävyysvajetta on nyt kurottu umpeen kiky-sopimuksella ja erilaisilla leikkauksissa, mikä lisää huono-osaisuutta.


      • PieniPiruVasempaan
        KöyhyysvajeKasvaa kirjoitti:

        Netistä löytyy tutkittua tietoja. Veroprofessorien (... ne kaiken maailman professorit...) ja tutkijoiden kirjoittamaa. Valitettavasti "mutu-tutkintamenetelmät ja -tulokset" näyttävät olevan joillekin faktaa - omakohtaista siis. Ei tutkittua, mutta mielestään "niin totta ja oikeaa". Toisinajattelevat, ne ovat joko vasemmistolaisia tai ay-ihmisiä...

        Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) mukaan Suomi on pörssiosakkeiden osinkojen verotuksessa kansainvälistä keskitasoa tai jopa sen kevyemmällä puolella. VATT:in tutkimusjohtajan Seppo Karin laatimassa selvityksessä VIISAS RAHA -lehdelle ovat mukana Suomen lisäksi Pohjoismaat, EU:n suurimmat jäsenmaat sekä kolme suurta OECD:n jäsentä USA, Japani ja Kanada.

        HENKILÖVEROTUKSEN vertailussa veroaste vaihteli maittain nollasta 48:aan. Keveimmän vererotuksen maita olivat Viro, Italia ja Puola. Suomi sijoittui kahdeksanneksi listan keskivaiheille. Kireimmän verotuksen maita olivat Irlanti, Ranska ja Tanska.

        VOITONJAON KOKONAISVEROASTEEN vertailussa Suomen verotus oli kolmanneksi kevein. KOLMANNEKSI KEVEIN. Voitonjaon kokonaisveroasteessa tarkasteltiin sekä yhtiön että omistajan veroja. Kevein verotus oli edelleen Virolla ja toiseksi kevyin Puolalla. Kireimmän verotuksen maita olivat USA ja Japani.

        Suomessa vedotaan kilpailukykyyn, kun yritysveroja vähennetään, yritystukia lisätään ja palkkoja alennetaan. Matalaa pääomaverotusta puolustellaan sillä, että muuten sijoitukset Suomeen vähenevät, ja sijoittajat valitsevat veroparatiisit ja pienemmän verotuksen maat.
        Tuoreessa tutkimuksessa Alstadsaeter t al. arvioivat Panama-paperien, HSCB-vuodon ja rekisteritietojen perusteella, että Skandinaviassa 1000 varakkainta perhettä ovat välttäneet yli 30 % heille kuuluvista veroista. Suurempi ongelma kuin "sijoitusten kierto veroparatiiseihin", onkin siis verojen kierto, joka pitäisi EU-maissa saada tukittua.

        Suomessa suurituloisin yksi prosentti saa noin 40 % kaikista pääomatuloista, minkä vuoksi myös pääomatuloja pitäisi verottaa progressiivisesti. Tiedetään myös se, että suuri osa, eli 50 % YEL-yrittäjistä, maksaa progressiivista tuloveroa. Miksi sitten pieni prosentti kaikkein rikkamipia voi maksaa pääomatuloistaan vain pienen tasaveron?

        Vuosien 1994-2000 tuloerojen kasvu oli Suomessa OECD-maiden nopeinta. Huipputuloisten verotettavat tulot muuttuivat 1994-2000 suuressa määrin osinkotulovaltaisiksi, kun pääomaverotus muutettiin tasaveroksi.

        Mitäpä me näistä edellä olevistakin faktoista ... "kaiken maailman veroprofessoreista ja tutkijoista" ... meistähän tuntuu, että juuri me itse maksamme liian paljon veroja ja saamme aivan liian vähän tarvitsemiamme palveluita. Suomen kansa eläköityy ja samaan aikaan syntyvyys laskee. Se on yhtälö, jota ei ratkaista siten, että eläkeikää nostetaan. Monet suomalaiset eivät kannata ratkaisuksi Suomen "lapsikatoon" sitä, että tänne tuodaan maahanmuuttajaperheitä monilukuisine lapsineen.

        Yritysmaailma tarvitsee uusia innovaatioita, korkeasti koulutettujen (ja myös vähemmän koulutettujen) tulisi päästä työn syrjään kiinni. Verotukien ja yritystukien oikein kohdistaminen (vanhojen pörssiyritysten sijaan) olisi erittäin tärkeää, kaiken maailman kiky-sopimusten sijaan.
        Eihän siinä ole mitään järkeä, että digitalisaatio ja robotiikka tuo uusia ammatteja, joihin tarvitaan uudenlaista knowhow:ta, mutta "vanhat pierut" pidetään väkisin töissä mahdollisimman pitkään uutta tekniikkaa osaamattomina (kielitaidottomina) pätkätöissä ja/tai odottamassa turhautuneina eläkkeelle pääsyä. Nuorten koulutus, kielitaito ja digi-osaaminen ruostuu muutaman vuoden työttömyysputken jälkeen. Yhteiskunnan kannalta on suuri merkitys siinä, että nuoret saavat elämänsä hallintaan, turvatun toimeentulon ja voivat perustaa perheen ja ehkä hankkia niitä lapsiakin, jos sukupolvinen köyhyys ei periytyisi köyhien lapsille. Eiköhän olisi syytä jo myöntää, että köyhät eivät halua lapsia köyhyydestä ja kurjuudesta kärsimään.

        Kannattaisiko pohtia sitä, miksi köyhyysvaje on Suomessa kasvanut ja miten kestävyysvajetta pitäisi korjata. Köyhyysvaje oli v. 2015 13,9 % eli 165 euroa kuukaudessa kulutusyksikköä kohti. Kovin suurista summista ja verotuksen korjauksesta (veronmaksukyvyn mukaan) ei ole siis ole kyse. Englannissa syrjäytymisestä käytetään termiä "Social exclusion" eli sosiaalinen ulossulkeminen. Suomessa syrjäytymiskehitys voitaisiin katkaista ja lopettaa puhuminen siitä, että syrjäytyminen johtuu jokaisesta itsestään. Syrjäytymisen sijaan pitäisi puhua SYRJÄYTTÄMISESTÄ. Yhteiskunnan rakenteet, sukupolvinen köyhyys ja mahdollisuuksien EPÄTASA-ARVO syrjäyttävät. Oma arvomaailmamme, poliittiset päätökset ja varattomuus vaikuttavat huono-osaisuuden ja sitä seuraavan syrjäytyneisyyden kasvuun sukupolvesta toiseen.

        Kestävyysvaje kuvaa julkisen talouden velkaantumista julkisten menojen kasvaessa väestön ikääntyessä. Kestävyysvajetta on nyt kurottu umpeen kiky-sopimuksella ja erilaisilla leikkauksissa, mikä lisää huono-osaisuutta.

        Kirjoituksesi sisältää ajatuksen, jonka mukaan korkea vero on oikea vero ja kaikki muu on väärin. Olen kanssasi täysin eri mieltä. Verotuksen pitää olla mahdollisimman kevyt ja ainoastaan välttämätön pitää kustantaa veroissa.

        On väärin, että Suomi on voitonjaon perusteella vain kolmanneksi kevein. Meidän pitäisi ehdottomasti olla kevein koska maamme ei houkuttele sijoittajia edes nykyisellä verolla.

        Vielä suurempi vääryys on, että henkilöverotuksessa olemme heti kolmen kärjen jälkeen neljäs. Miten leikkasitkin kärjen tarkoitushakuisesti tuohon :D

        Köyhyyttä vastaan tulee taistella työllä ei tuilla. Niin kauan, kun työntekoon ei ole pakotteita ja työttömyyteen on imua, meillä tulee aina olemaan köyhiä. Tosin se köyhyys ei ole todellista.
        Oikea köyhyys ei nimittäin katoa sillä, että rikkaat tapetaan, suhteellinen köyhyys katoaa niin.


      • TyöttömyydenImu
        PieniPiruVasempaan kirjoitti:

        Kirjoituksesi sisältää ajatuksen, jonka mukaan korkea vero on oikea vero ja kaikki muu on väärin. Olen kanssasi täysin eri mieltä. Verotuksen pitää olla mahdollisimman kevyt ja ainoastaan välttämätön pitää kustantaa veroissa.

        On väärin, että Suomi on voitonjaon perusteella vain kolmanneksi kevein. Meidän pitäisi ehdottomasti olla kevein koska maamme ei houkuttele sijoittajia edes nykyisellä verolla.

        Vielä suurempi vääryys on, että henkilöverotuksessa olemme heti kolmen kärjen jälkeen neljäs. Miten leikkasitkin kärjen tarkoitushakuisesti tuohon :D

        Köyhyyttä vastaan tulee taistella työllä ei tuilla. Niin kauan, kun työntekoon ei ole pakotteita ja työttömyyteen on imua, meillä tulee aina olemaan köyhiä. Tosin se köyhyys ei ole todellista.
        Oikea köyhyys ei nimittäin katoa sillä, että rikkaat tapetaan, suhteellinen köyhyys katoaa niin.

        "Kirjoituksesi sisältää ajatuksen, jonka mukaan korkea vero on oikea vero ja kaikki muu on väärin. Olen kanssasi täysin eri mieltä. Verotuksen pitää olla mahdollisimman kevyt ja ainoastaan välttämätön pitää kustantaa veroissa. " Näin toteaa PieniPiruVasempaan edellä. Hän lukee verotuksen oikeudenmukaisuudesta ja verokriteeristä (veronmaksukyvyn mukaisesta verotuksesta) kirjoittamaani kuin "piru raamattua".

        Korkea vero ei ole oikea vero, etenkään jos korkea, progressiivinen vero kerätään pieni- ja keskituloisilta palkansaajilta ja yrittäjiltä.
        Oikeudenmukainen vero on se vero, joka kerätään veronmaksukyvyn mukaan ja peritään kaikilta tasapuolisesti progressiivisesti.

        Köyhyyttä vastaan tulee taistella työllä. Ihan oikein. Ainoastaan työtä tekemällä saa Suomessa kohtuullisen elintason ja jopa kohtuullisen eläkkeenkin. Työttömät ja takuueläkeläiset ovat yksinhuoltajien lisäksi leipäjonojen "asiakkaita".
        Mitä sitten kun työtä ei ole. Kun robotit korvaavat yhä useamman työpaikan ja tuotanto siirretään halpatyövoiman maihin ja verot viedään veroparatiiseihin?

        Oletko PPV käynyt "kuluttamassa pankkien lattioita" ja nähnyt, montako virkailijaa siellä enää istuu? Oletko huomioinut kaupoissa olevien myyjien "hävikkiä". Pankkiasiat hoidamme itse pääasiassa netissä. Itsepalvelukassat tulevat, niitä on jo.

        Tehdastyössä robotit tekevät jo useimpien työt. Robotit siivoavat, kokoavat tehtaissa tuotteita, hinnoittelevat lentoja, laskevat tilinauhoja ja tekevät pörssikauppaa. Itseohjautuvia autoja ja veneitä testataan parhaillaan jne. Tulevaisuuden tehtaissa työn tekevät robotit. Esimerkkinä tästä on Valion uusi 170 miljoonan tehdas Riihimäellä, jossa työn tekevät robotit - investointi toi töitä vain 70 työntekijälle.

        Talouselämä-lehti julkaisi 3.3.2017 artikkelin "Nämä 5 työtä robotit vievät ensimmäisenä".
        1. Keskijohto
        Jos työhösi kuuluu numeroiden pyörittely Excelissä, niin robotit ovat uhka työpaikallesi.
        2. Myyjät
        Koneet voivat leikata paljon kuluja myyntiprosessista, joten niiden käyttäminen asioiden myymisessä on vain järkeenkäypää.
        3. Raporttien kirjoittajat, journalistit, kuuluttajat
        Kirjoittaminen on haastavaa, mutta ei niinkään raporttien kirjoittaminen. Koneet voidaan opettaa lukemaan dataa, tunnistamaan kaavoja kuvista tai videoista sekä analysoimaan melkein minkälaista tutkimusmateriaalia tahansa, ja tuottamaan näiden pohjalta helposti luettavaa kirjoitusta. Tekstistä puheeksi -järjestelmät kehittyvät myös vauhdilla ja ne kuulostavat entistä realistisemmilta.
        4. Kirjanpitäjät ja tilintarkastajat
        Koneet tulevat hoitamaan tilintarkastukset ja kirjanpitämisen paljon ihmisiä tehokkaammin, joten niiden käyttäminen näissä töissä tulee nousemaan ihmisten ohitse. Vielä robotisaatio alalla on lapsen kengissä, mutta se kehittyy kovaa vauhtia.
        5. Lääkärit
        Lääkäreistä on maailmanlaajuisesti pulaa, joten lääkärityön automatisoiminen on hyvä uutinen. Robotit ovat myös tehokkaita lääkäreitä, diagnosoijia sekä kirurgeja. Supertarkkoja robotteja voidaan käyttää kaikkeen polvileikkauksista näön korjaamiseen.

        Vaikka oma työpaikkasi ei olisikaan tällä listalla, on loppupeleissä hyvin harva työpaikka turvassa automatisatiolta ja roboteilta. Barack Obaman hallinnon ennustuksen mukaan on 83 prosentin todennäköisyys sille, että alle 20 dollaria tunnissa ansaitsevien työntekijöiden työpaikat joutuvat robottien korvaamaksi jo seuraavan viiden vuoden aikana. Niiden kohdalla, jotka tienaavat 40 dollaria tunnissa, ennustetaan menetettävän työpaikkansa koneille 31 prosentin todennäköisyydellä.
        https://www.talouselama.fi/uutiset/na...

        "Kiinassa kokeiltiin hammaslääkärin korvaavaa robottia käytännössä", Talouselämä 25.9.2017.
        Engadget kertoo Talouselämä-lehden mukaan Kiinassa tehdystä kokeellisesta operaatiosta, jossa robotti asensi kaksi 3d-tulostettua hammasta potilaan suuhun. Asennus itsessään sujui helposti ja ilman ihmiskätten apua, mutta prosessin valmistelussa kesti tunnin verran, kun koneelle kerrottiin tarkalleen miten ja mihin hampaat pitää istuttaa.
        https://ww.talouselama.fi/uutiset/kii...

        Niin että minkälaista työtä , PPV, ajattelit Suomen vanhenevalle väestölle, ettei "työttömyyden imu" heitä imaise?
        Miten konsultit neuvovat tulevaisuuden digiyrittäjiä? Kertovatko kiky-sopimuksesta tai siitä, että kannattaa palkata iäkäs työntekijä pätkätyöhön pienellä palkalla? Ei ei ei.

        "Robotit eivät vie työtäsi - mutta muuttavat sitä pysyvästi. Viisi oppia robotiikasta...
        http://kulmia.fi/robotit-e...iisi-oppia-robotiikasta/
        1. Työ muuttuu - sen mukana myös johtaminen.
        2. Vuorovaikutustaitojen rooli kasvaa.
        3. Hyväksy muutos ajoissa - ja mukaudu.
        4. Ihmiset eivät aina ymmärrä exceleitä, mutta rakastavat tarinoita.
        5. Palkkaa fiksuja nuoria.
        Kännykkä kädessä syntynyt Z-sukupolvi elää hyvin erilaista elämää kuin vanhemmat sukupolvet. Teini, joka on kasvanut robotiikan ja automatiikan keskellä, on korvaamatonta valuuttaa tulevaisuudessa. Nappaa heidät yrityksesi riveihin - ja tee se ajoissa.


    • Abrahamm

      Suomi olisi jo myyty eniten tarjoaville 0 eurolla ,jollekin pulvaanille, jos se ei olisi Venäjän kyjessä ja holhouksessa. Länsi ripuilee Suomessa kiinni uusnatsi opein ja meidän pienen liittolaisjoukon uhilla !?

    • PieniPiruVasempaan

      Ei kannata jättää opiskeluja siksi, että robotit tulevat jossain vaiheessa muuttamaan työnkuvia. Se on kuin jättäisi kaiken teklemättä siksi, että joskus aurinko nielaisee maapallon :D

      Veroja ei pidä kerätä maksukyvyn mukaan vaan niitä pitää kerätä vain tarpeeseen. 60% kotitalouksista saa enemmän tukia kuin maksaa veroja. Varakkuudessä välille 60-70% saa kutakuinkin sen, minkä itse maksaa ja 30% maksaa 90% veroista.

      Verotuksta voisi ihan hyvin keventää niin, että 40% eniten maksavista kotitalouksista ei saa mitään tukia vaan maksaa itse oman elämisensä. Ei ole mitään järkeä ottaa rahaa pois ja antaa sitä takaisin. Myös niiltä, jotka saavat tukia enemmän kuin maksavat veroja voisi poistaa verot kokonaan ja pienentää tukia vastaavasti.

      Ihmisten valinnanvapaus kasvaa ja elämänhallinta paranee, kun saavat itse päättää omien ravojensa ja mieltymystensä perusteella mihin käyttävät rahansa. Sitä on turha kierrättää kuntien ja valtion kautta.

      Miutä järkeä on vaikkapa siinä, että kaikillta kerätään pikkasen rahaa vaikka harrastusten tukemiseen, kun saman edun saa sillä, ettei rahaa peritä lainkaan ja käyttäjät itse maksavat kulunsa? Tuethan joka tapauksessa menevät niin, että mitä enemmän harrasrtajia, sitä enemmän tukia.

    • ValtionBudjetti

      Valtion talousarvio v. 2018. Menot 55,8 miljardia euroa:
      - valtiovarainministeriön hallinnonala 17,2 miljardia
      - sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonala 15 miljardia
      - opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonala 6,6 miljardia
      - liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonala 3,4 miljardia
      - puolustusministeriön hallinnonala 2,9 miljardia
      - työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonala 2,8 miljardia
      - maa- ja metsätalousministeriön hallinnonala 2,6 miljardia
      - sisäministeriön hallinnonala 1,5 miljardia
      - valtionvelan korot 1,2 miljardia
      - ulkoasiainministeriön hallinnonala 1,2 miljardia
      - oikeusministeriön hallinnonala 0,9 miljardia
      - ympäristöministeriön hallinnonala 0,2 miljardia
      - eduskunta 0,1 miljardia
      - tasavallan presidentti 19 miljoonaa

      Talouskasvu tuo valtion kassaan tänä vuonna 2,8 miljardia euroa enemmän rahaa kuin viime vuonna. Se on suunnilleen sama summa kuin valtio maksaa työttömyysturvaa vuodessa. Maataloustuet ovat 2 miljardia vuodessa.

      Kymmenen vuoden ajan hallitukset ovat pitäneet julkisia palveluja pystyssä korottamalla veroja, leikkaamalla menoja sekä kasvattamalla valtion velkaa 55 miljardilla eurolla. Valtiovarainministeriö arvioi, että valtiolla on tämän vuoden lopussa velkaa 110 miljardia euroa.

      Lisää rahaa käytetään liikenneverkoston ja perusväylien ylläpitoon noin 200 miljoonaa.
      Asumistukeen on varattu lisää noin 220 miljoonaa.
      Maakuntahallinnon valmisteluun menee eri määrärahoista arviolta ainakin 200 miljoonaa.
      Eläkkeisiin menee noin 80 miljoonaa euroa enemmän kuin v. 2017.
      Ammatillinen koulutus saa 50 miljoonaa euroa lisää.
      Työttömyysmenoja vähennetään ainakin 150 miljoonalla.
      Maahanmuuton kulut kutistuvat, koska turvapaikanhakijoiden määrä on vähentynyt. Vuonna 2016 turvapaikanhakijoiden vastaanottoon ja kouluttamiseen käytettiin 836 miljoonaa. Ensi vuonna määräraha on noin 240 miljoonaa.
      Tasavallan presidentin kanslian menot kasvavat 39 %, kun presidentin kesäasuntoa Kultarantaa korjataan.

      Hae netistä lisää tietoa valtion hallinnonaloista ja v. 2018 budjetista:
      Valtion budjetti 2018 - Helsingin Sanomat HS
      https://dynamic.hs/2018/budjetti18

      Valtion verotulot v. 2018
      - ansiotuloverot ja pääomatuloverot sekä yritysvero, yht. 13,7 miljardia
      - arvonlisävero 17,9 miljardia
      - muut verot 12,4 miljardia
      verot yhteensä 44,0 miljardia

      tulot yhteensä 52,7 miljardia
      netto lainanotto 3,1 miljardia

      menot yhteensä 55,8 miljardia

      Ellei veroja kerättäisi lainkaan, valtion kaikki hallinnonalat pitäisi lopettaa. Sosiaali- ja terveyspalvelut, koulutus, tiestön ja väylien ylläpito, elinkeinotuet, maataloustuet, eläkkeet, puolustusmenot, hätäkeskuspalvelut, poliisilaitos, presidentin kanslian menot jne.

      Luuletko, että hyväntekeväisyys riittäisi valtion menoihin, eli ihmiset lahjoittaisivat vapaaehtoisesti vuosittain 55,8 miljardia euroa?
      Myytäisiinkö arpoja tai pidettäisiinkö seminaareja pääsymaksuineen?
      THL:n tutkimuksen mukaan 11,7 % eli noin 660 000 suomalaista jäi v. 2015 suhteellisen köyhyysrajan alle. Raportin mukaan suhteellinen köyhyys nousee eniten työelämän ulkopuolella olevien työikäisten, yksinasuvien ja yli 65-vuotiaiden keskuudessa.

      660 00 köyhää suomalaista tarvitsevat yhteiskunnan palveluja, eivät voi lahjoittaa hyväntekeväisyyteen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan köyhien määrä on kasvussa - ei päinvastoin.

      • PieniPiruVasempaan

        Aivan, ei ole mitään järkeä ottaa ihmisiltä rahaa pois niin, että he saavat sillä samalla rahalla sitten palveluja, joita olisivat alunperinkin voineet ostaa itse.

        Veroilla tehdään paljon tyystin tarpeettomia asioita, joita ihmiset keskimäärin haluavat, mutta joita kukaan ei halua tarjottuina. Mitä mieltä on ottaa perheeltä palkasta veroa ja antaa asumistukea? Ei mitään.

        Sosialismin unelma on, että ihmisiltä viedään kaikki ruokarahat pois ja sitten kaikille tarjotaan joka päivä vegaanihernekeittoa koska sitä keskimäärin kaikki pystyvät syömään. Kaikki rahat saadaan menemään, mutta kukaan ei saa sitä, mitä haluaa. Jos raha jätettäisiin ihmisille, he pystyisivät itse päättämään mitä syövät milloinkin eikä kalasta pitävän tarvitse olla syömättä sitä siksi, että joku toinen ei voi.

        Suuri osa julkisista palveluista on tarpeellisia, mutta ne eivät ole tarpeellisis julkisesti tuotettuina eikä misään nimessä vaihtoehdottomina.

        Ai niin, olet todella typerä, kun kopioit tekstiisi budjettia. Se kertoo, ettei sinulla ole mitään suhteellisuudetajua eikä mitään sanottavaa. Kirjainten määrä ei korvaa ajatusten laatua.


      • RuokapaketitLeipäjonot

        Se on todella typerää, kun tarkastelee valtion eri hallinnonalojen budjettia. Valtion budjetti ja se, miten verokertymä jakautuu eri hallinnonaloille on jokaiselle niin itsestään selvää, että turha on kopioida mitään lukuja keskustelun pohjaksi. PPV, pitäisikö julkiset palvelut mielestäsi tuottaa ei-julkisesti (veroja keräämättä)? Miten se onnistuisi?

        "Jos raha jätettäisiin ihmisille, he pystyisivät päättämään mitä syövät milloinkin eikä kalasta pitävän tarvitse olla syömättä sitä siksi, että joku toinen ei voi"... Höpö. Höpö. Kyllä hyvätuloiset ihmiset päättävät mitä syövät ja missä syövät ja miten paljon syövät...
        Köyhien kohdalla asia on toinen. Kouluateria on monen köyhän lapsen ainoa ateria ja monet köyhät lapset näkevät viikonloppuisin nälkää, kun kouluateriaa ei ole saatavilla.

        Niin että, PPV, mikä raha jätettäisiin ja keille ihmisille ja miksi? Suomessa suuri osa ihmisistä jonottaa leipäjonoissa ruokaa ja syövät sitä, mitä leipäjonoissa jaetaan - pitivätpä kalasta tai ei.

        Kansallisten leipäjonojen lisäksi Suomessa jaetaan EU:n ruokapaketteja. EU ruoka-apua jaetaan v. 2018 Suomessa lähes 500 jakelupaikassa eri puolilla Suomea. Suomen Punainen Risti on yksi ruoka-apua jakavista järjestöistä. Yksinäisen saama ruokapaketti sisältää:
        sämpyläjauhoja 2 kg, aamiaisviljavalmiste 2 x 750 g, oululaisen hapankorput 2 x 370 g, pastaa juustokastikkeessa 3 x 200 g, jalostajan hernekeitto 2 x 435. Eikä senkään sisältöä köyhä ruoka-avun tarvitsija voi itse päättää: jauhoja, jauhoja ja herneitä...

        EU:n komissio on hyväksynyt vähävaraisten avun rahaston ohjelmavalmistelun 2014-2020. Suomessa vähävaraisten avun toimenpideohjelmassa keskitytään yksinomaan lieventämään vähävaraisimpien ihmisten ruoan puutetta. Elintarvikkeiden jakamisesta vähävaraisille vastaavat kumppaniorganisaatiot, joita on 34. EU:n ruokapaketin sisältöön ei voi vaikuttaa - keliaatikoille se EU:n "hätäapupaketti" ei sovi.


        PieniPiruVasempaan, voitkin jatkaa tuota kyselyäsi ihan itseltäsi ja kun vielä vastaatkin ihan itse itsellesi omiin kysymyksiisi - niin vastaus lienee mielestäsi yhtä OK kuin kysyjäkin.


      • PieniPiruVasempaan
        RuokapaketitLeipäjonot kirjoitti:

        Se on todella typerää, kun tarkastelee valtion eri hallinnonalojen budjettia. Valtion budjetti ja se, miten verokertymä jakautuu eri hallinnonaloille on jokaiselle niin itsestään selvää, että turha on kopioida mitään lukuja keskustelun pohjaksi. PPV, pitäisikö julkiset palvelut mielestäsi tuottaa ei-julkisesti (veroja keräämättä)? Miten se onnistuisi?

        "Jos raha jätettäisiin ihmisille, he pystyisivät päättämään mitä syövät milloinkin eikä kalasta pitävän tarvitse olla syömättä sitä siksi, että joku toinen ei voi"... Höpö. Höpö. Kyllä hyvätuloiset ihmiset päättävät mitä syövät ja missä syövät ja miten paljon syövät...
        Köyhien kohdalla asia on toinen. Kouluateria on monen köyhän lapsen ainoa ateria ja monet köyhät lapset näkevät viikonloppuisin nälkää, kun kouluateriaa ei ole saatavilla.

        Niin että, PPV, mikä raha jätettäisiin ja keille ihmisille ja miksi? Suomessa suuri osa ihmisistä jonottaa leipäjonoissa ruokaa ja syövät sitä, mitä leipäjonoissa jaetaan - pitivätpä kalasta tai ei.

        Kansallisten leipäjonojen lisäksi Suomessa jaetaan EU:n ruokapaketteja. EU ruoka-apua jaetaan v. 2018 Suomessa lähes 500 jakelupaikassa eri puolilla Suomea. Suomen Punainen Risti on yksi ruoka-apua jakavista järjestöistä. Yksinäisen saama ruokapaketti sisältää:
        sämpyläjauhoja 2 kg, aamiaisviljavalmiste 2 x 750 g, oululaisen hapankorput 2 x 370 g, pastaa juustokastikkeessa 3 x 200 g, jalostajan hernekeitto 2 x 435. Eikä senkään sisältöä köyhä ruoka-avun tarvitsija voi itse päättää: jauhoja, jauhoja ja herneitä...

        EU:n komissio on hyväksynyt vähävaraisten avun rahaston ohjelmavalmistelun 2014-2020. Suomessa vähävaraisten avun toimenpideohjelmassa keskitytään yksinomaan lieventämään vähävaraisimpien ihmisten ruoan puutetta. Elintarvikkeiden jakamisesta vähävaraisille vastaavat kumppaniorganisaatiot, joita on 34. EU:n ruokapaketin sisältöön ei voi vaikuttaa - keliaatikoille se EU:n "hätäapupaketti" ei sovi.


        PieniPiruVasempaan, voitkin jatkaa tuota kyselyäsi ihan itseltäsi ja kun vielä vastaatkin ihan itse itsellesi omiin kysymyksiisi - niin vastaus lienee mielestäsi yhtä OK kuin kysyjäkin.

        Osa ihmisistä tarvitsee tukia koska heiltä otetaan veroina niin paljon rahaa pois. Järkevämpää olisi jättää tilipussiin sen verran rahaa, että pärjäisivät omillaan ilman tukia. Silloin voisivat myös itse valita mitä palveluja ostavat ja mistä.
        Mitä pahaa siinä muka olisi?


      • KaveriaEIjätetä
        PieniPiruVasempaan kirjoitti:

        Osa ihmisistä tarvitsee tukia koska heiltä otetaan veroina niin paljon rahaa pois. Järkevämpää olisi jättää tilipussiin sen verran rahaa, että pärjäisivät omillaan ilman tukia. Silloin voisivat myös itse valita mitä palveluja ostavat ja mistä.
        Mitä pahaa siinä muka olisi?

        Suuri osa suomalaisista tarvitsee yhteiskunnan tukea, koska heidät on syrjäytetty eri tavoin. Pienituloisten tai tulottomien tuen tarve ei riipu veroista vaan pienistä tuloista. Suomi on kallis maa, joten takuueläke, vajaa 800 euroa/kk ei riitä mihinkään. Myös työttömyyskorvauksen varassa elävät näkisivät nälkää ilman yhteiskunnan tukea. Samoin yksinhuoltajat, opiskelijat jne. Työttömät, eläkeläiset, opiskelijat eivät saa tilipussia, jonne rahaa jätettäisiin. Köyhät eivät Suomessa voi valita mitä palveluja ja mistä niitä ostavat. Kun mitättömät tulot eivät riitä edes pakollisiin menoihin, pienituloiset tinkivät ravinnosta, lääkkeistä, terveyspalveluista, vaatteista, silmälaseista, kuulokojeista, hammashoidosta ja niin edelleen. Pahaa on siinä, että yhä useampi suomalainen syrjäytyy, kun pätkätyöt lisääntyvät, työttömyyskorvauksista leikataan ja yhä useampi jää kokonaan tulottomaksi erilaisten sanktioiden takia. Me suomalaiset olemme niin pieni kansa Pohjolan perukoilla, joilla on oma erityinen kulttuuri ja kieli. On todella harmillista, jos emme huolehdi kansastamme, myös sen vähäosaisista vaan syrjäytämme yhä satoja tuhansia suomalaisia toivottomuuteen ja kurjuuteen: leipäjonoihin ja luukulta toiselle todistamaan köyhyyttään. Se on häpeällistä.

        Kun myötätunto ja myötäelämisen kyky katoaa, jäljelle jää itsekkyys ja kovat arvot. Sen kaltaista yhteiskuntaa emme tarvitse. Verotus on tärkeä keino, jonka avulla saadaan korjattua huono-osaisten elämänhallintaa ja varmistuttua Suomen rauhanomainen tulevaisuus. Emme tarvitse tänne luokkaristiriitoja, mellakoita ja mielenosoituksia. Sisällissodan 100-vuotis-muistovuotena on hyvä miettiä historian kulkua ja ottaa oppia. Jotta historia ei toista itseään.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1641
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1341
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1299
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1295
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1287
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1263
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1244
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1220
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1180
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1156
    Aihe