tietääkö kukaan

utelias

katsoin viime viikolla ensimmäistä kertaa TSH-elokuvan..ja tykkäsin kovasti! mut tietääkö kukaan mistä Tolkien sai idean Taru Sormusten herraan, fanit varmaan tietää..??

8

559

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • froodo

      en tiiä onks tää totta,mutta kaippa tosta ekasta tai toisesta maalmansodasta.......en tiiä...

      sindar on ainakin tehty suomenkielestä :) (muistaakseni)

      • Nimetön

        vaan sindar pohjautuu valesin kieleen ja quenya suomen kieleen


    • Isil

      TSH:ssa on ainakin vaikutteita kalevalasta. Niistä 4 DVD:n pakkauksien kahdesta ekstra levystäkin varmaan löytyisi jotain tietoa.

      • Shavra

        Siis Tolkienhan yritti tehdä (tai ainakin näin minä olen kuullut) kotimaalleen Kalevalan kaltaista kansalliseeposta, Silmarillion.


      • population1
        Shavra kirjoitti:

        Siis Tolkienhan yritti tehdä (tai ainakin näin minä olen kuullut) kotimaalleen Kalevalan kaltaista kansalliseeposta, Silmarillion.

        Tolkien on itse sanonut että tarinalla ei ole mitään tekemistä maailmansodan tms kanssa. Voihan sen silti niin miettiä että örkkien rakentamat laitteet (pommi) ja kaikki ihme vekottimet ja puiden kaataminen yms kuvaa teollistumista englannissa, ja että mordor on saksa, kontu on britannia ja sormus on atomipommi, mutta Tolkien itse sanoi inhoavansa tuota ajattelutapaa eikä tarkoituksella viitannut tuollaisiin.


    • oli siitä

      kattokaa ne...Siinä puhuttiin toisista maailman sodasta ja yms...:) Mut en sit tiiä onko ne niinku siihen viitaten et Tolkien ois ottanu niistä..
      Emt.

      • phoebe

        .. niin siis tolkienhan on lukenut kalevalan suomenkielellä ja siitä se on saanut tosi paljon vaikutteita haltiakieleen... .. (oonko oikees) luin tänää jostai mä en muista, mä oon jotain kirjasta joka on kertonut tsh:sta niin lukenut mut emmä muista mist se keksi.. aika fiksu mies :D


    • veera

      Eli, siis, loppujen lopuksi ja pähkinänkuoressa. Yritän tässä nyt muistaa kaiken mahdollisen, mitä olen kuullut; korjatkaa heti ja äkkiä kans, jos on joitakin virheitä. Ihan todella, heh. En ole täydellinen.

      Siis, Tolkienhan kirjoitti ensin Hobitin. Idea ilmeisesti lähti versoamaan jonakin tylsyyden turruttamana hetkenä, kun professori korjasi oppilaidensa kokeita. Tästä sitten versosi idea itse Taru Sormusten Herraa varten, eli Tolkien halusi kertoa mitä tapahtui hahmoille, ja etenkin Bilbolle ja Sormukselle, Hobitin jälkeen. Mutta luulen kyllä, että professori oli palloitellut ideoita päässään jo kauan muihinkin kirjoihin; varmaankin Silmarillioninkin ideat syntyivät jo Tarua kirjoittaessa.

      Taru Sormusten Herran kirjoittamiseen innosti idea oman kansalliseepoksen tekemisestä, sillä Englannillahan ei ole omaa. Innoittajina toimivat mm. Kalevala sekä Beowulf. Suomen kielen kieliopin lukeminen inspiroi Tolkienia kehittämään ensimmäisen haltiakielen, Quenyan. Haltiakieli Sindarin taas sai vaikutteita kelttikieliltä (ja se on sitä, mitä ne haltiat ja muut elokuvissa puhuvat pääosin, uskoakseni. Ainoastaan Galadriel taitaa käyttää quenyaa, mutta en ole varma sitten, että onko näin leffoissa ... en ole perehtynynnä ).

      Tolkien oli perustanut ystäviensä kanssa eräänlaisen kirjoittajakerhon ennen maailmansotia (mm. Narnian kirjoittaja C.S. Lewis kuului kerhoon!), ja kun nuoret miehet joutuivat sotaan, jatkoiva he yhteydenpitoa kirjeitse. Tolkien kertoi ideoistaan Keski-Maata ja sen tarinoita koskien kirjeiden välityksellä juoksuhaudoista, vaikka miehet eivät enää voinetkaan kerääntyä lempipubiinsa asioista keskustelemaan. Monet miehen ystävistä kuolivatkin sodassa.

      Totta, on arveltu, että sota olisi vaikuttanut Tolkienin tapaan muodostaa tarina, mutta professori ei itse myöntänyt koskaan asiaa, sillä halusi antaa lukijoilleen tulkinnan vapauden. Tolkien ei siis inhonnut tulkintaa, mutta ei vain halunnut tuputtaa näkemyksiään muille, näin olen ymmärtänyt.

      Ja olihan siinä muutakin: vanhempien menetys lapsena, harras katolisuus .... on siinä rämpimistä meille nörteille. ;D

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      274
      2890
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      215
      1870
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1532
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      2
      1310
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      77
      1208
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      258
      1144
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      80
      1042
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      983
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      79
      930
    10. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      142
      794
    Aihe