Usko vai mahdollisuus?

Aloitan veljeni pynnöstä uuden keskustelun, jossa käsitellään uskoa ja mahdollisuutta. Mikä ero on uskolla ja sillä, että pidetään jotakin mahdollisena?

Tieteessä ja erityisesti matematiikassa on tapana puhua todennäköisyyksistä. Maallikot puhuvat todennäköisyydestä prosentteina (0-100 %), mutta matemaatikot desimaalilukuina nollan ja yhden välillä.

Jos jokin asia on hyvin epätodennäköinen, on sen todennäköisyys lähellä nollaa, esimerkiksi 0,00001. Jos jokin asia on hyvin todennäköisesti totta, niin sen todennäköisyys lähenee yhtä ja voi olla esimerkiksi 0,99999.

Kun arvioidaan luojan olemassaolon ja luomisen todennäköisyyttä, niin sitä on mahdotonta laskea minkään matemaattisen kaavan avulla, koska kyse on puhtaasti ihmisten mielipiteistä, joita ei voida todistaa puoleen eikä toiseen. Sen vuoksi luojan olemassaolon ja luomisen todennäköisyys on jotakin nollan ja yhden väliltä.

Minä en tiedä sitä, mikä se todennäköisyys on, mutta se on jotakin nollan ja yhden välillä. Pidän siis mahdollisena sen, että luoja on olemssa ja myös sen, että hän ei ole olemassa. Koska en tiedä, mikä on totuus enkä myöskään perusta näkemystäni uskoon, niin minä en ole uskovainen sanan missään merkityksessä. Olen siis sataprosenttisen varmasti ateisti.

Minua kummastuttaa se, jos joku ateisti sanoo minua uskovaiksei sen vuoksi, että en ole varma siitä, onko luoja olemassa ja onko luominen tapahtunut vai ei. Mikä minussa oleva seikka tekee minusta uskovaisen sen sijaan, että olisin ateisti?

22

343

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Katso Wikipedian määritelmä ateismista. Se tarkoittaa jumaluskon puuttumista tai käsitystä että jumalaa tai jumalia ei ole. Jos tämä on myös sinun käsityksesi, olet ateisti. Jos ei, olet jotain muuta. Voit tietenkin määritellä ateismin tai minkä tahansa muun sanan miten haluat. Sitten sinun pitää vain ymmärtää,että muut ihmiset ottavat tämän taipumuksesi määritellä sanoja haluamallasi tavalla huomioon arvioidessaan sinua.

    • "Aloitan veljeni pynnöstä uuden keskustelun, jossa käsitellään uskoa ja mahdollisuutta. Mikä ero on uskolla ja sillä, että pidetään jotakin mahdollisena?"

      jos tarkoitat uskolla uskoa Jumalaan, niin ero on siinä, että mahdollisuus ei ole varmuutta, mutta usko on varmaa tietoa.

      • Mikkelin-enkeli

        Mark5

        Kiitos vilpittömästä ja hyvästä vastauksesta!


      • q.v

        "Usko on varmaa tietoa"

        Uskomalla päästään moniin eri jumaluuksiin. Siksi usko ei ole luotettava keino saada tietää mikä on totta.


      • Heaven's Gate kulttilaisilla oli usko eli varma tieto siitä, että Hale-Bopp komeetan takana piileskelevä avaruusalus sieppaa heidän sielunsa uusiin ruumiisiin heidän ensin tehtyään joukkoitsemurhan. Olivatko he Mark5:n mukaan oikeassa?


      • Eli siis mielestäsi uskovaisen ei tarvitsekaan uskoa, vaan on hänen jumalansa läsnä kuin jääkaappi keittiössä.


    • "Kun arvioidaan luojan olemassaolon ja luomisen todennäköisyyttä, niin sitä on mahdotonta laskea minkään matemaattisen kaavan avulla, koska kyse on puhtaasti ihmisten mielipiteistä, joita ei voida todistaa puoleen eikä toiseen. Sen vuoksi luojan olemassaolon ja luomisen todennäköisyys on jotakin nollan ja yhden väliltä. "

      Uskossa ei ole kyse ihmisen mielipiteistä, vaan varmasta tiedosta.

      • Varmana tietona uskonharhaiset aikoinaan pitivät maakeskeistä maailmankuvaa.

        Usko ei ole tietoa ja siten uskovainen ansaitsee kaiken mahdollisen halveksunnan, kunnes manaa sen epäjumalansa esiin.


      • AteistiVaan

        Sinun ”tieto” sanasi on kärsinyt suuren inflaation ja tarkoittaa enää vain mutua.


    • hkjkjhkjhkj

      Logiikkasi ontuu. Jos et tiedä, mikä on totuus, olet agnostikko. Mutta jos siulla siitä huolimatta on uskomuksia jumalan olemassaolosta, olet agnostinen teisti. Jos taas et pidä jumalan olemassaoloa uskottavana, olet agnostinen ateisti.
      Teistisyys ja ateistisuus ei liity tietoon, vaan uskoon. Agnostismi liittyy tietteoriaan.

    • Sikäli kuin olen ymmärtänyt oikein ateistien jargonin, niin olen ateisti, koska en usko Jumalaan tai jumaliin. Voin silti pitää niitä tai luojaa mahdollisesti totena. Jos en pitäisi niitä mahdollisesti totena, niin olisin uskovainen ateisti. Menikö oikein? Uskovainen ateisti ei voi nimittäin todistaa sitä, että luojaa ei ole olemassa, mutta hän pitää hänen olemassaolonsa mahdottomana puhtaasti uskon kautta.

      • Ei ihan. Mutta käsitteet joihin viittaat on agnostinen <-> gnostinen vs. ateisti <-> teisti.

        Gnostisuus / agnostisuus liittyy siihen katsotko että on mahdollista tietää varmasti ja teisti / ateisti liittyy taas siihen uskotko että jumalaa tai jumaluuksia on olemassa.


    • "Minä en tiedä sitä, mikä se todennäköisyys on, mutta se on jotakin nollan ja yhden välillä. Pidän siis mahdollisena sen, että luoja on olemssa ja myös sen, että hän ei ole olemassa. Koska en tiedä, mikä on totuus enkä myöskään perusta näkemystäni uskoon, niin minä en ole uskovainen sanan missään merkityksessä. Olen siis sataprosenttisen varmasti ateisti."

      Edellä olevan perusteella et ole sataprosenttisesti ateisti, vaan agnostikko.

      • Puhun nyt omasta puolestani ja sanon faktana sen, että kukaan ihminen ei ole ateisti. On vain eriasteisia agnostikkoja, joita tulisi kutsua ateisteiksi sen vuoksi, että he eivät usko mihinkään jumaliin tai jumaluuksiin tai johonkin yhteen Jumalaan tai luojaan. Idolimme Richard Dawkins on sitä mieltä, että kukaan ei ole ateisti vaan kaikki ovat agnostikkoja hyvin harvoja uskovia lukuun ottamatta (oikeasti kaikki ihmiset ovat agnostikkoja, koska kukaan ei ole täysin varma puutarhakeijun olemassaolosta, vaikka siihen uskoisi).


      • AinaLapsiaPitääNeuvoa
        MichelarkangeIo kirjoitti:

        Puhun nyt omasta puolestani ja sanon faktana sen, että kukaan ihminen ei ole ateisti. On vain eriasteisia agnostikkoja, joita tulisi kutsua ateisteiksi sen vuoksi, että he eivät usko mihinkään jumaliin tai jumaluuksiin tai johonkin yhteen Jumalaan tai luojaan. Idolimme Richard Dawkins on sitä mieltä, että kukaan ei ole ateisti vaan kaikki ovat agnostikkoja hyvin harvoja uskovia lukuun ottamatta (oikeasti kaikki ihmiset ovat agnostikkoja, koska kukaan ei ole täysin varma puutarhakeijun olemassaolosta, vaikka siihen uskoisi).

        Taas väärin. Milloin te nikkivarkaiksi alentuneet peelot ymmärrätte, että agnostismi on eri kategoriaa kuin ateismi ja teismi. Jälkimäisissä on kyse uskontotieteeseen kuuluvasta asiasta kun taas edellinen kuuluu tietoteoriaan.


    • Eikiitosjeesus

      Todennäkäisyyksistä puheen ollen. Kyllä se lotota voi mutta⅝ uskovaiseksi on turha ryhtyä.

    • E.Vankelista

      Tieteessä eri asioiden todennäköisyyksiä arvioidaan objektiivisten havaintojen perusteella. Jumalasta ei ole ensimmäistäkään objektiivista havaintoa, joten tieteen kannalta todennäköisyys edes jonkun jumalan olemassaololle on tasan nolla.

    • Diopterius

      Minun mallini ajatella todennäköisyyksien kautta on hyvin samanlainen.
      Mutta ateismin ja uskon (uskonnollisuuden) pidän aivan eri asioina.
      Ateismi on uskon puutetta jumaluuksiin.
      Ja usko, uskonnot ovat uskoa yli-inhimilliseen järjestykseen. (Vrt. Harari) tai sitten silkkaa taika-uskoa.
      Harari käsittää itse mm. kommunismin uskonnoksi.
      Ja uskovalla on jostain saatu valmis "paketti" uskontonaan. Näin esimerkiksi kristitty katsoo kaikkea olevaa alusta nähden ja tiede katsoo kaikkea nykyisyydestä havaintoja käyttäen menneisyyteen.

      Ja kun ihminen on altis valheille ja uskontoja miljoonia, niin todennäköisyys kaikkien uskontojen perustuminen alheelle lähenee 1:stä.

      • NäinSenNäen

        "Harari käsittää itse mm. kommunismin uskonnoksi."

        UFO:ista uskontotieteen väitöskirjan tehnyt Närvä on sitä mieltä, että UFO-genressä on runsaasti uskonnollisia aineksia. Ja eikö koko New Ages liikettä ole pidetty eräänlaisena uususkontona.
        Yhteistä niillä kaikilla (kommunismia ehkä lukuun ottamatta) on enemmän tai vähemmän vahva tieteeenvastaisuus.


    • 12____13

      > Koska en tiedä, mikä on totuus enkä myöskään perusta näkemystäni uskoon, niin minä en ole uskovainen sanan missään merkityksessä. Olen siis sataprosenttisen varmasti ateisti.

      Selityksesi perusteella olet mielestäni agnostikko, et ateisti. Ateistit sanovat varmana, ettei Jumalaa ole.

      • q.v

        "Ateistit sanovat varmana, ettei Jumalaa ole."
        Ei vaan hän on agnostinen ateisti.

        Uskotko vai et? Se määrittelee oletko ateisti vai teisti.
        Tiedätkö? Kertoo oletko agnostikko vai gnostikko.

        Uskotko? Ajatteletko tietäväsi? Jos vastasit molempiin kysymyksiin kyllä olet gnostinen teisti.


    • ylpeä.isä

      "on mahdotonta laskea minkään matemaattisen kaavan avulla"

      Sinun kannattaisikin laskea housuihisi, kuten erään matemaatikon poika teki opittuaan kynänkäytön. Syystä isä ylpeili asiasta kollegalleen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      81
      1670
    2. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      72
      1319
    3. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      106
      1248
    4. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
      Lieksa
      180
      1092
    5. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      158
      1033
    6. huono omatunto

      johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
      Ikävä
      62
      1030
    7. Päätin juuri että

      En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
      Ikävä
      32
      892
    8. Onnistuit sohaisemaan mua

      Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
      Ikävä
      62
      866
    9. Huomenna se

      Tulee kohta, odotatko?
      Ikävä
      61
      826
    10. Uutta tietoa sodistamme - muuttuuko käsityksesi?

      Kirja, joka voi muuttaa käsityksiä aivan oleellisesti Talvi- ja jatkosodan aatoista! Olisiko sittenkin tuo Talvisota v
      Maailman menoa
      255
      795
    Aihe