18.4 LTS päivityksenä vs. puhdas asennus?

Upgrade

Ubuntu Mate 16.04 LTS on nyt jonkin aikaa sitten alkanut sitä päivittäessä tarjota uudempaa versiota upgradena. Kannataaka tuo tehdä päivityksenä, ilmeisesti vanhan päälle (?) vai ihan puhtaana asenuksena? Säilyykö päivityksessä asetukset, näppisversio, kielialue jne.?

Päivityksenäkin riskeeraa koneella olevat dokumentit kadota (?) eli pitäisi ne ottaa jonnekin talteen?

Mitä huomioitavaa hommassa?

14

417

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Upgrade

      Ai niin, entä kovalevylle tehdyt osiot, säilyvätkö jos tekee homman päivityksenä?

      Entä asennetut lisäselaimet jne?

    • Päivitys on päivitys: ei poista vanhoja tiedostojasi ja pyrkii mahdollisuuksien mukaan säilyttämään kaikki asetukset ja sovellukset. Työpöytäkin säilyy mahdollisuuksien mukaan jokseenkin sellaisena kuin se oli.

      Hyppäys 18.04:ään toki on melkoinen, koska työympäristö muuttuu Gnomeen Unitystä, mutta se tapahtuisi uudisasennuksessakin.

      P.S. Dokumenttisi eivät ole kovin tärkeitä, kun et ole niitä varmuuskopioinut toisaalle. ; )

      • Jaa, sori, luin huonosti vastaten kuvitellen olevasi Ubuntussa. No, Matesta MAteeen on vielä pienempi päivityshyppäys.

        Huolehdi kuitenkin varmuuskopioistasi, ihan noin yleisestikin.


      • Upgrade
        Kollimaattori kirjoitti:

        Jaa, sori, luin huonosti vastaten kuvitellen olevasi Ubuntussa. No, Matesta MAteeen on vielä pienempi päivityshyppäys.

        Huolehdi kuitenkin varmuuskopioistasi, ihan noin yleisestikin.

        Jostakin taannoin muistelen lukeneeni, että päivitysmetodilla uudesta versiosta saattaa jossakin vaiheesa tulla jotakin bittiä poikittain ja puhtaan asennuksen olevan varmemmin vakaa.

        Juuri tein tuohon Mateen ne tavanomaiset päivitykset ja se ensi kertaa ehdotti "käyttämättömien vanhojen kernelien poistoa" (siellä taisi olla jotakin 14:a viittaavaa) jonka hyväksyin ja homma raksuttelikin tavanomaista hieman pidempään. Uudelleen startista kaikki ok.

        Tuosta tuli mieleen, että mikä on nyttemmin oleellinen ero Gnome-pohjaisen Ubuntu Maten ja Ubuntu Gnomen kesken, eli miksi toiminnallisuuden / ominaisuuksien kannalta valita jompi kumpi?

        ***

        Totta, varmuuskopio-kuviot ovat valitettavasti aivan lapsen kengissä kun olen kokenut sen kunnolla organisoinnin jotenkin haastavaksi, mutta pitäisi ehdottomasti siihen perehtyä. Lisähaaste on kun toistaiseksi käytän W7:aa ja samalla koetan tutustua Linuxiin, siihen siirtymistä ajatellen, eli kummassakin olisi turvattavaa dataa, mutta tarvistisi kummallekin omat ulkoiset levyt.

        Ensin pitäisi olla koko systeemistä, käyttiksestä jokin päivittyvä backupi, joka ottaa huomioon siihen tehdyt muutokset.

        Sitten kaikesta datasta sama juttu niin, että se tekisi ulkoiselle kovolle vain edelleisestä tilanteesta seuraavat muutokset. En tiedä miten / missä muodossa ne ulkoiselle levylle taltioituvat ja miten ne saa tarvittaessa palautettua alkuperäiseen muotoon.

        Mielestäni koneella ja kannettavalla ei saisi olla mitään henkilökohtaista dataa (vero-pankki-todistus-rahakuviot, sopimus ymv.) josta omistajansa voisi tunnistaa ja pahimmillaan joutua identiteetivarkauden kohteeksi.


      • sherlokki

        Voihan netistä lukea ihan mitä tahansa ;) Tee varmuuskopiot ajanmukaisiksi - ja päivitä jakelu. Jos päivitys ei mene putkeen, asenna - ja palauta datat varmuuskopioilta.
        Helppoa, rakas Watson.


      • virhepäivitys

        Itsellä on kokemusta: Erään ohjelman kansio vaihtui päivityksen jälkeen /usr/local/bin:stä /usr/bin:iin ja aiheutti kyllä melkoista ihmetystä - ei kerta kaikkiaan mennyt jakeluun, miksi softa ei toiminut, kun vieressä olevassa koneessa toimi kuten pitikin.. Eli käyttäjällä oli local-hakemisto aikaisemmin polussa ja tästä syystä roikkumaan jäänyt ohjelmatiedosto esti oikean version ajamisen. Tästä syystä(muiden lisäksi) systeemi-skripteissä aina viitataan polun kanssa kaikkiin käytettyihin komentoihin - käynnistyy ainakin oikea versio.
        Nuo dynaamiset linkitykset ohjelmissa harvemmin aiheuttaa ongelmia, koska käyttäjiä on usein useita, tulee virhe nopeammin esille.
        Toinen mikä voi tuottaa ongelmia, on itse käännetty ajuri, joka sitten ei enää toimikaan päivityksen jälkeen. Tähän auttaa, kun käyttää yhteistä boot-osiota, jolloin voi käynnistää järjestelmää edelleen vanhalla kernelillä, kunnes saa uudet käännökset toimimaan. Kernelit tunnetusti on aika sisäänpäin lämpiäviä, joten ei aiheuta kovinkaan suurella todennäköisyydellä ongelmia tällainen toiminta. Seuraava versio voi vanhan järjestelmän kannalta tarjota lähinnä parantuneita driveri-tukia, mitä vanhasta on vielä puuttunut jostain syystä.


    • nytminimiasennus

      Puhdas asennus on paras. Kotikansio on helppo varmuuskopioda kun avaa Tiedostot, hiiren valikosta Valitse kaikki ja liittää sen toiselle medialle.
      Päivitin ubuntun 18.04-->18.10, niin ainoa ero minkä huomasin verrattuna puhtaaseen asennukseen oli se että sisäänkirjautumisessa ei lukenut sormenjäljellä kirjautumisesta yhtään mitään.

    • jshdfsgfsdh

      Hämmästyin, kun annoin Ubuntun ja Mintin eri koneilla tehdä oletusasennuksen. Mokomat löi kaikki windowsmaisesti yhdelle ja samalle osiolle, mikä ei ole hyvä.
      Jos tiedostot on eri osiolla, kuin käyttöjärjestelmä niin ne säilyy varmemmemmin päivityksessä, tai uudelleenasennuksessa.
      Tärkeät tiedostot kannattaa ilman päivityksiäkin tallettaa ainakin yhdelle lisämedialle, ellei kahdelle.

      • suuronnettomuus

        Aina kaikesta tärkeästä pitää olla varmuuskopio. Windows saattaa päivityksillään tuhota linuxien osiot.


      • varmuuden_vuoksi

        Sen jälkeen kun tuli Ubuntu, niin ei ole ollut enää mitään windowsia missään, mikä pääsisi poistamaan bootti-lohkolta muiden käyttöjärjestelmien bootti-kohteet. Siitä nyt vaan on tullut varmatoiminen ja kaiken tarpeellisen sisältävä, jotta olisi enää tarvetta millekkään muulle.
        Varmatoimisuutta arvostan itse asiassa niin pitkälle, etten ala 18.04:ää asentamaan vielä - annetaan sille pari vuotta aikaa kypsyä, kun tuki 16.04:llä kuitenkin jatkuu. Toki saahan sen leikkikaluksi asentaa - vaikka toiselle osiolle - niin pääsee jo tutustumaan. Yleensäkin nämä asennushommat menneet niin, ettei mistään varsinaisesti luovuta vaan etsitään tila uudelle jostakin muualta ja siirrytään sitä sitten käyttämään - pääsee tarvittaessa tekemään hommat itse testatussa ympäristössä joka varmasti toimii.


      • r23r2r23
        varmuuden_vuoksi kirjoitti:

        Sen jälkeen kun tuli Ubuntu, niin ei ole ollut enää mitään windowsia missään, mikä pääsisi poistamaan bootti-lohkolta muiden käyttöjärjestelmien bootti-kohteet. Siitä nyt vaan on tullut varmatoiminen ja kaiken tarpeellisen sisältävä, jotta olisi enää tarvetta millekkään muulle.
        Varmatoimisuutta arvostan itse asiassa niin pitkälle, etten ala 18.04:ää asentamaan vielä - annetaan sille pari vuotta aikaa kypsyä, kun tuki 16.04:llä kuitenkin jatkuu. Toki saahan sen leikkikaluksi asentaa - vaikka toiselle osiolle - niin pääsee jo tutustumaan. Yleensäkin nämä asennushommat menneet niin, ettei mistään varsinaisesti luovuta vaan etsitään tila uudelle jostakin muualta ja siirrytään sitä sitten käyttämään - pääsee tarvittaessa tekemään hommat itse testatussa ympäristössä joka varmasti toimii.

        Täällä 16.04 jolla hoitelen kaiken tärkeän, sitten on näitä uudempia leikkikaluina :-).
        Paras olisi tieten eri kiintolevyllä, eikä osiolla ja salata koko kiintolevy, lisäksi myös Kotikansio.

        "Yhteyden muodostaminen reCAPTCHA-widgetiin epäonnistui. Tarkista yhteys ja yritä uudelleen" Kivaa googlen paskaa!


      • asioiden_haaroista

        No, riippuu kiintolevyn koosta ja onko kyseessä datavarasto-levy vai käyttis-levy. Pistän alle 300G levyn aina yhdeksi osioksi swappia 2x muistin määrä, vähän riippuen paljonko löytyy. Isommat levyt jaan - riippuen sille tulevasta tiedostojärjestelmästä - 100G..500G paloihin.
        Nykyään kun coreja on koneissa järjestäen monta, on helppo pistää myöskin salaus päälle ja levyn pakkaus: Ei hidasta menoa juuri lainkaan. Sen sijaan vanhassa "ylikellotetussa" yhden ytimen koneessa en suosittele..
        Nykyään pistän puolet levystä tavallisessa koneessa datavarastoksi ja yritän pärjätä yhdellä levyllä/kone. Tiedot varmistan ristiin koneiden välillä synkronoinnin avulla joten ei pääse ainakaan kaikki hukkumaan jos levy vaikka hajoaakin. Toinen tapa tietysti olisi pitää jossakin jemmassa teran tai parin levyä ja varmistaa kaikki lisäksi sinne. En vaan ymmärrä, mitä sinne laittaisin, kaikki vanhat ubuntu-versiot vai? Tietysti jos videoita innostuu kuvaamaan, niin voi nopeastikin täyttyä.
        Peruskäytössä riittää monelle reilu sata giganen levykin. Ja jos se käy pieneksi, voihan sitä alkaa käyttää backup-levynä ja ostaa tilalle hiukan suurempaa?


    • Itsellä myös U 16.04 pääkäyttis ja muita rinnalla kokeeksi. U 18 tuotti ongelmia muutaman laitteen kanssa. Lirc yksi, jonka uusi versio ei toiminut. Toimivaa ei kanntata heittää pois. Jos tilaa niin levystä voi tehdä imagen dd:llä tai vastaavalla jolloin paluu vanhaan on helppoa. Dar myös mainio varmuuskopiintiin. Mediat voi syncata rsync ohjelmalla. Valokuvia ym. ei kannata pakata.

      Päiivityksen onnistuminen seuraavaan versioon riippuu paljon siitä paljonko systeemiä on muokattu. Jos ulkoisa repoja käytössä ja kenties meta-paketteja poistettu p'äivitys ei ehkä onnistu.

      Itselleäni home ollut pitkään samalla levyllä systeemin kanssa. Siellä käytännössa vain asetukset ja joitain dokumentteja. Valokuvat ym mediat muilla levyillä. Valokuvia jotain 60 0000 - luku kasvaa kun on raw, jpg, ja editoituja eri versioita.

    • sutooja

      Ehdottomasti puhdas! Ubuntu 16.04 on pelkkä viruspesä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Selänteiden kommentit

      Se on kesä taas. On alkanut Selänteen rouvakin antamaan lausuntoja ja ohjeita meille. Ei voi olla totta. Yksi Selännekki
      Kotimaiset julkkisjuorut
      486
      5028
    2. Miehen lapsettomuus keski-ikäisten deittailussa

      Tällä palstalla esitetään usein ajatus, jonka mukaan lapsia saanut nainen olisi parisuhdemarkkinoilla huonommassa asemas
      Sinkut
      236
      2001
    3. Nyt kun pride on ohi on siks

      Raamattu opettaa johdonmukaisesti, että homoseksuaalisuuden harjoittaminen on syntiä (1. Moos. 19:1-13; 3. Moos. 18:22;
      Luterilaisuus
      406
      1906
    4. Olisit saanut minut naisen

      Jos olisit oikeasti halunnut. Mutta et halunnut. Annoit paaaaljon epämääräisiä signaaleja, annoit jutun edetä todella hi
      Ikävä
      56
      1345
    5. Miehelle naiselta

      Jos haluat anna jokin vinkki, niin saan varmuutta ottaa yhteyttä. Tai onko niin että otat yhteyttä itse, jos haluat pitä
      Ikävä
      88
      1261
    6. Kunpa voisin halata sinua

      ja sanoa sinulle miten onnellinen olen siitä, että olet elämässäni. Mutta et ole halausetäisyydellä... etkä elämässäni.
      Ikävä
      44
      1043
    7. Kaipaan sinua...

      J-mies. Surullinen olo kaikesta.
      Ikävä
      86
      1029
    8. Muut yrittää seata meidän välejä

      Nainen, oot varmaan sen myös huomannut. Ihan irl oon sen huomannut jo hyvän aikaa. Eihän anneta sen häiritä.
      Ikävä
      98
      979
    9. Tulethan sitten

      loppukesästä katsomaan minua? Nyt sinulla on mahdollisuus ”kostaa” ja herpaannuttaa minun keskittymiseni. Jos yhtä inten
      Ikävä
      37
      940
    10. Mikä oli se hetki

      kun tajusit rakastuneesi?
      Ikävä
      71
      911
    Aihe