Koska monet ufotapaukset sisältää kokemuksia ja väitteitä aikamatkustuksesta, että tulijat tulevat eri ajasta, niin mietitääs taas tätä hetki.
En tiedä onko aikamatkustus mahdollista kumpaankaan suuntaan sanan varsinaisessa merkityksessä, eikä varmaan tiedä moni muukaan, mutta leikitään että on.
Ajan käsite tuntuu kiinnostavan ihmisiä, koska hakusanalla "time" internetistä löytyy liki biljoona sivua informaatiota. Monet suosituimmat elokuvat ja kirjat käsittelevät tai sivuavat ajan käsitteitä ja kikkailevat niillä.
Ikuisesti eläminen, historian näkeminen paikanpäältä, lottovoiton saaminen numerot tietäen, suurien taistelujen seuraaminen, joidenkin asioiden muuttaminen, joidenkin asioiden tekeminen eritavalla, jonkun onnettomuuden estäminen, jonkun keksinnön keksiminen, tulevaisuuteen kurkkaaminen ja sitten esiintyminen visionäärinä jne jne. Motiiveja voisi olla rajaton määrä aikamatkustukseen tai sitten ihan vaan silkkaa uteliaisuutta.
Luennoitsija sanoo että nykyisyyttä ei voi muuttaa menemällä menneisyyteen, koska menneisyys on jo tapahtunut, joten jo tapahtuneet asiat ovat jo tapahtuneet.
Tuossa kohdassa mennään metsään ajatustasolla. Siis jos minä matkustaisin menneisyyteen, olisin siellä ja estäisin isääni tapaamasta äitiäni, niin enhän minä mihinkään katoaisi, vaan muuttaisin vain sen menneen ajan todellisuutta. Palattuani alkuperäiseen aikaani siellä olisi kaikki samoin kuin lähtiessäni, eikä mikään olisi muuttunut siksi että estin isääni tapaamasta äitiäni, koska ne ovat kaksi eri todellisuutta.
Koko paradoksiajattelu on männikössä. Siis jos yksi henkilö lähtee aikamatkalleen menneisyyteen niin eihän se nykyisyyteen jäänyt maailma muutu simsalabim siitä miksikään sillä aikaa kun se yksilö tekee mitä tekee siellä menneisyydessä.
Jos uskoisimme paradoksin olemassaoloon niin silloin se tarkoittaisi sitä että meillä olisi rajaton määrä ennalta määrättyjä kohtaloita jotka sekoilisivat omalla painollaan ja emme voisi itse vaikuttaa elämiimme millään tavalla edes tulevaisuudessa, koska joku versio meistä on jo käynyt senkin tarkistamassa ja se on meidän kohtalomme.
Jos aika olisi lineaarinen ja vääjäämätön, menneisyyden tapahtumat olisi kiveen kirjoitettu ja matkustaja matkustaisi aikaan ennen omaa syntymäänsä, niin silloinhan hän katoaisi ennen perille pääsyä koska häntä ei vielä ole olemassa.
Sitten tullaankin multiversumikäsitteeseen josta Einstein ja Hawkingikin jutteli. Eli aikamatkustusta koskien voisit tehdä menneessä ja tulevaisuudessa mitä vaan ja se ei vaikuta nykyisyyteen siinä maailmassa mistä läksit.
Matkustamme ajassa ja avaruudessa jatkuvasti. Aika ei ole universaali vaan yksilöllinen ja kokijakohtainen. Einsteinin kellokoe sen osoittaa kätevästi. Kaksi tarkkaan synkronoitua kelloa. Toinen jää paikoilleen ja toinen lähetetään kauas pois. Kun se tulee takaisin niin kellot eivät enää olekaan samassa ajassa.
Aika ja avaruus on sama asia. Saman kahden pisteen välisen matkan kulkeminen samassa ajassa avaruudessa joko suoraan tai mutkitellen tuottaa sen lopputuloksen että mutkittelevan kello on perillä vähemmän kuin suoraan menneen. Nopeammin matkustava on perillä nuorempi kuin suoraan menijä joten nopeammin matkustava on matkustanut sen hitaammin matkustaneen tulevaisuuteen.
Se on sama mihin suuntaan liikut avaruudessa paikallaan olijasta niin siirryt aina hänen tulevaisuuteensa. Menneisyyteen matkaaminen vaikuttaa siis Einsteinin erityisen suhteellisuusteorian mukaan mahdottomalta.
Sitten yhtälöön tuli mukaan painovoima avaruuden ja ajan lisäksi, joka taivuttaa aika-avaruutta massallaan. Mitä suurempi massa / gravitaatiokenttä, sitä hitaampi aika. GPS satelliitit ovat kauempana Maan painovoimakentästä ja siksi niiden kelloja pitää synkronoida vastaamaan Maan pinnalla olevien vastaanottimien kelloja.
Jos aika-avaruutta voisi taivuttaa niin paljon esimerkiksi mustan aukon vetovoiman avulla,että valo kiertää kehää, niin hyppäämällä siihe kehään raketilla lentämällä valoa hitaammin voisit mennä ajassa taaksepäin ja tavata itsesi siinä kehällä hetkeä aiemmin, jos paradoksiin on uskominen.
Vauhdilla ja painovoimalla voi siis elää eri ajassa kuin se joka on hitaampi ja alhaisemmassa painovoimassa.
Muita teorioita menneisyyteen matkustamiseen on esimerkiksi kosmiset säikeet joiden avulla matkustaisit mustan aukon läpi, mutta se on vain hypoteettinen vaihtoehto, koska ei voida tietää mitä tapahtuu ja todennäköisesti murskaudut mustaan aukkoon.
Madonreiät olisivat oikoteitä aika-avaruudessa, mutta varsin hypoteettisia nekin. Näillä ehdotetuilla ideoilla energiat olisi sitä luokkaa että romahtaisimme mustaan aukkoon.
Ihmisen näkökulmasta nykytekniikalla vaikuttaa siis olevan teoriatasollakin käytännössä mahdotonta matkustaa ajassa taaksepäin. Eteenpäin se onnistuu mutta suhteellisen vähän eikä se ole varsinaista aikamatkustamista vaan eri ajassa matkustamista.
Jos alienit on keksineet aikamatkustuksen, niin se on jotakin mitä emme osaa vielä edes kuvitella.
Aikamatkustuksesta
85
60
Vastaukset
- 3-dimensionisti
”...Mitä suurempi massa / gravitaatiokenttä, sitä hitaampi aika.
GPS- satelliitit ovat kauempana Maan painovoimakentästä ja siksi
niiden kelloja pitää synkronoida vastaamaan Maan pinnalla olevien
vastaanottimien kelloja...”
--------------------------------------------------------
Taitaa tämä GPS-järjestelmän rakentaminen olla ensimmäisiä
”Matti meikäläisen” jokapäiväisessä käytössä olevia projekteja , joissa
aikadilaatio on täytynyt ottaa huomioon.
Sitä ennen oli muistaakseni jo kehitetty mittalaitteita, joilla ajan kulun
nopeutuminen maan pinnasta etäännyttäessä todettiin , jos
havaintopisteiden korkeusero oli vain luokkaa 0.3 m !
Toisaalta GPS-satelliittien kellot ovat. suht. nopeassa liikkeessä
maa-asemien kelloihin nähden , joten aika niissä tästä syystä kuluu
maa-asemiin verrattuna hitaammin.
En ole yleistajuisessa kirjallisuudessa nähnyt esitystä näiden
tarkasta yhteisvaikutuksesta, onko kirjoittaja ?
Tuo aika, jota myös 4:ksi ulottuvuudeksi kutsutaan, on tosiaan arvoituk-
sellinen käsite. Sehän järjestää TAPAHTUMAT, eli voisi sanoa , koko
elämän.
Ajan virrasta tajuamme kuitenkin vain nykyhetken ( ”tässä ja nyt” ),
menneisyys on muistojen varassa ja tulevaisuuttakin on tunnetusti
vaikea ennustaa.
Tässä tutussa 3D maailmassa voimme sentään suht. luontevasti arvioida
samanaikaisesti ympäristömme, siis fyysisten kappaleiden korkeuden,
leveyden ja pituuden !GPS:n satelliittien nopeus taitaa siinä kellonajan korjauskaaviossa olla suurempi tekijä kuin painovoimaero. Googlasin vähän mielenkiinnosta, niin siinä tarkkuuden korjaamisessa on otettava huomioon vielä Maan muoto ja korkeussijainti.
Merenpinnan korkeus on laskennassa näköjään lähtökohta. Maa kun ei ole ihan likellekään pyöreä.
Kaksi kertaa vuorokaudessa kaahaa GPS satelliitit ympäri Maan ympäri. 2016 niitä mainitaan olleen 31kpl. Korkeus on melkoinen, 20200 km.
Sitten on vielä tarkkuuttaa haittaavia seikkoja vielä lisää: Wikipediaa: ilmakehä (sekä troposfäärin vesihöyryn tuntematon jakauma että ionosfäärin elektronien määrä, joka riippuu muun muassa Auringon aktiivisuudesta) on pysyvä epätarkkuuden lähde. Se tuottaa muutaman metrin virheen paikkaan. Tätä pyritään korjaamaan muun muassa Klobucharin algoritmilla.
Jossakin oli laskettu sekin, miksi päiväntasaajan ihmiset elää vanhemmiksi kuin esimerkiksi me täällä pohjoisessa. Pyörimisnopeudessa oli muistaakseni noin 1000km/h eroa päiväntasaajalla ja Pohjolalla. Siitä voisi sitten miettiä miten paljon heillä on sitten keskipakovoiman vuoksi heikompi gravitaatio. Ei varmaan paljoakaan, koska Maan halkaisija on suht suuri ja pyörimisnopeus ei päiväntasaajallakaan ole mikään vuoristorata.
Senkin oli joku laskenut, kuinka paljon pääsi on nuorempi kuin varpaat elämäsi aikana, koska pään kehä seisoma-asennissa on Maan pyöriessä suurempi kuin varpaiden.
Sellainen "aikapomppu" tulevaisuuteen on aika lähellä jo teknisesti mahdollinen, että jos esimerkiksi aurinkopurjeella saataisiin alus kiihdytettyä vaikkapa 20 prosenttiin valonnopeudesta ja käytäisiin heittämässä rundi, niin Maan päällä aika olisi kulunut merkittävän paljon nopeammin ja matkaajat palaisivat Maahan huomattavasti nuorempina kuin tänne jääneet.
Vaan mitäpä siitä iloa olisi? Läheisesi olisivat kuolleet ja olisit palatessasi teknisesti ja muutenkin vanhanaikainen. Toki haasteet tuollaisiin nopeuksiin on vielä pitkään ylitsepääsemättömiä.
Itse en usko miehitettyyn Mars- matkaankaan vielä ainakaan 20 vuoteen. Säteily ja painovoiman puute lienee ne suurimmat haasteet psykologisten ja rahallisten haasteiden lisäksi.
- H-hämärä
Tuosta "ajan virtaan" liittyvästä nykyhetken ("tässä ja nyt")
ainutkertaisuudesta totesi kreikkalainen filosofi Herakleitos
(n.535-475 eaa.) jotenkin näin:
" Mies voi astua samaan virtaan vain kerran, sillä seuraavalla kerralla
virta on muuttunut ja mieskin on muuttunut. "Todennäköisyyslaskennassa on huomioitava sattuman mahdollisuus, mutta on mahdotonta ottaa huomioon kaikkien mahdollisten sattumien sekasoppa, yhteisvaikutus tai lukemattomien mahdollisten sattumien keskinäinen jakauma.
Siksi ennustaminen on arpapeliä ja täydellistä laskennallista ennustetta monimutkaisissa tapahtumissa, kuten tulevaisuutta ennustettaessa on mahdotonta saavuttaa ilman paranormaaleja kykyjä. Lähelle voi päästä totuutta kuten vaikkapa ammattimaiset raviveikkaajat, jotka ottavat kaiken saatavilla olevan taustatiedon huomioon veikatessaan.
Tuosta Herakleitoksen virtavertauksesta tulee sattumaan liittyen mieleen takavuosina sattunut turma Sveitsissä. Kanjonin koskessa kymmeniä kertoja vaeltaneet kokeneet oppaat ja turistit eivät voineet tietää ja arvata, että kaukana ylävirrassa oli aluksi puun oksa juuttunut kahden kiven väliin.
Siihen oksaan kertyi ajan kanssa sitten lisää risuja ja puutavaraa, joka muodosti padon. Pato murtui ja tuttu vaellusreitti muuttui sattumalta tarttuneen risun vuoksi tragedian näyttämöksi ja juuri "väärällä" hetkellä.
Sattumat muokkaa astronomisia rakenteitakin ja koko Universumia ja elämää, mutta se onkin sitten toinen asia onko ne sattumatkin laskettu jossakin jo kohtalon tai karman kaavaan mukaan ja niin piti sitten tapahtuakin, vai muokkaako realiteetit ja sattuma yhdessä kaikkea täysin randomina?
- tesserakti
Jos oletetaan, että alieenit suorittavat avaruusmatkoja valon nopeutta
lähentelevillä vauhdeilla, heille edellä käsitellyt aikadilaatiot
(ajan kulun vääristymät) olisivat varmasti yhtä tuttuja, kuin meille on
esim. ajan kululle ominainen säännöllinen ja ennustettava
vuorokausirytmi.
Tässä vielä havaintoesimerkki tuosta aikakäsitteen merkillisestä
4D maailmasta hyvin tuntemamme 3-ulotteisen geometria kautta :
Kuvitellaan tasomaailma älykkäine asukkeineen.
He elävät 2D tasomaailmassa , pystyvät hyvin tulkitsemaan tasokuvioita
mutta eivät pysty maailmastaan irtaantumaan. Syvyys-käsite (maailma
tason ylä- tai alapuolella) on heille yhtä mahdoton, kuin meille elää
menneisyyttä tai tulevaisuutta nykyhetken lisäksi.
Pyrimme heille kuvailemaan , millainen on yksinkertainen 3-ulotteinen
kappale, kuutio.
Eräs mahdollisuus on tuottaa siitä projektio tasomaailmaan. Esim.
sellainen, jossa kuutiota katsotaan kohtisuoraan sivutahoa vastaan.
2D asukit näkevät kaksi sisäkkäistä neliötä; suurempi on lähinnä
katsojaa oleva , pienempi kauimpana oleva, perspektiivin pienentämä.
Ne ovat nurkistaan yhdistetty, joten 2D asukit näkevät neljä
puolisuunnikasta neliöiden välissä.(=katsomisuunassa olevat, puutuvat
sivutahot, jotka perspektiivi on vääristänyt)
Sitten vain neuvomme 2D asukkeja: kuvitekaa näiden tasokuvioiden
väliin sitä kolmatta ulottuvuutta, niin tiedätte , millainen 3D kuutio on !
Nyt asetumme oppilaan asemaan ja 4D opettaja kuvailee meille
vastaavalla tavalla millainen on neliulotteinen kuutio.
Hän tuo eteemme rautalangasta kootun häkkyrän, jossa on kaksi
sisäkkäistä kuutiota nurkistaan langoilla yhdistettynä.
Ja neuvoo: Tämä on neliulotteisen kuution projektio 3D maailmassa.
Sitä rajoittavat 3D kuutiot (tilavuus), kuten 3D kuutiota rajoittivat 2D
projektiossa tasokuviot (pinnat).
Suurin rautalankakuutio on katsojaa lähinnä oleva rajakuutio , pienin
perspektiivin pienentämänä kauimpana oleva. Loput 6 katkaistun
pyramidin muotoisia, ovat näitä yhdistäviä , perspektiivin vääristämiä
rajakuutioita.
Sitten vain kuvittelette rautalankakehikon sisään 4:jättä ulottuvuutta,
niin saatte kuvan 4-ulotteisesta kuutiosta !
Tuolla 4-ulotteisen kuution 3-ulotteisella projektiolla on oma nimikin,
”tesserakti”. Se on myös kiinnostanut taiteilijoita.
H:gin Kulosaaren Relanderin aukiolla on Håkan Simbergin massiivinen
teräsveistos, ” Tesseraktin varjo ”, joka tietyllä taiteellisella vapaudella
jäljittelee tesseraktin geometrista muotoa.
(Netistä hakusanalla teasseraktin varjo)Matemaattisten käsitteiden ja ulottuvuuksien havaittavuus biologisen olennon käytettävissä olevilla havaintomenetelmillä kuten aisteilla, onkin sitten oma osansa.
Joillakin olennoilla ja eläimillä on erilaisia aisteja ja kykyjä. Ihmisellä on esimerkiksi hyvä näkökyky, mutta näemme vain tietyt aallonpituudet näkyvästä valosta väreinä.
Jotkut eläimet näkevät lähes pimeässä, käärmeet ja monet muut aistii infrapunaa, joillekin eläimille on rakentunut suunnistukseen tarvittavat välineet.
Maassa ja merellä on olentoja jotka kykenevät muuttumaan taustansa värisiksi. Koirien hajuaisti on uskomatonta luokkaa jne valas voi tunnistaa kaverinsa äänen 500 kilometrin päästä, joillakin eläimillä on täysin käsittämätön kehon ja motoriikan hallinta jne.
Jotkut kuten lepakot lähettää ultraääniä joiden avulla ne muodostaa tarkan kuvan ympäristöstä, jotkut seuraa maan tärähtelyä, norsut ja linnut kykeni ennustamaan tsunamin, kana tunnistaa kanahaukan varjon, vaikka ei sellaista ole koskaan nähnyt jne.
Tähän nyt sekoittui jo vähän evoluutiotakin, mutta pointtina oli että miksei voisi olla sellaisia muitakin aisteja olemassa myös ihmisellä, joilla voi aistia jotakin "näkymätöntä"?
Kuten esimerkiksi voi vaistota etänä läheisensä olevan pulassa tai kuollut, tai että joku ajattelee sinua, tai aavistat että joku tietty henkilö soittaa sinulle ihan kohta ja hän soittaa, tai tiedät kuka koputtaa oveen vaikka se olisi joku josta et ole kuullut aikoihin, tunnet toisen tuskan tai ahdistuksen etänä, ratkaiset jonkin monimutkaisen asian tiedostamattasi, intuitiostasi kumpuaa jotakin jota et ole ajatellut lainkaan...
Näitä enemmän tai vähemmän salaperäisiä aisteja on siis ihmisilläkin. Miksei joku siis voisi nähdä henkiä, kuolleita tai kummituksia, miksi niitä kukakin haluaa kutsua? Sehän voi olla että ne joillekin joskus näkyvät henget ovat juurikin jossakin toisessa olomuodossa tai ulottuvuudessa.
Henkimaailman asioissa ja ulottuvuusasioissa on paljon samaa dilemmaa kuin ufoilmiössäkin. Niin paljon monipuolista materiaalia ja erilaista seikkaa ja havainnoitsijaa pyörii niiden ympärillä, että jyvien erottaminen akanoista on vaikeaa ja työlästä, jos sitä erottelua tahtoo ylipäätään tehdä, vai sivuttaako kaiken.
En usko taikuuteen enkä ihmeisiin. Uskon että kaikelle on selitys ja esimerkiksi henkimaailman jollekin osaselle saattaa löytyä fysikaalista selitystä vaikkapa kvanttimekaniikan puolelta. Painovoimassakin vielä monta mysteeriä selvittämättä ja vahvistamatta.
Äärettömyyttä voisi myös pohtia päänsä puhki sekä ajallisesti, avaruudellisesti, dimensionaalisesti, matemaattisesti jne. Jos olisi ääretön määrä versumeita niin olisi aika vaikeaa hyväksyä sellaista että meitäkin on jossakin ääretön määrä tekemässä näitä samoja pikkiriikkisiä katoavia asioita koputtomilla samanlaisilla planeetoilla.
Mietittiin tuossa kerran kaverin kanssa että olemmeko jättäneet jälkeä itsestämme tälle pallukalle. Kaveri sanoi että no hänen firmansa on vuosikymmenten kuluessa toimittanut tiettyjä juttuja tietylle alalle valtaisat määrät ja jälki on ollut hyvää ja kaikki tyytyväisiä. Tarkemmin kun mietittiin asiaa, niin lähes kaikki mitä he ovat tehneet, on jo purettu ja vaihdettu uuteen lyhyen elinkaarensa vuoksi.
Mitä tänne jää kun mä lähden täältä, kysyy Cheek? Vastaushan on että lopulta tänne ei jää mitään, ellemme lähde avaruuksiin tai warppaa toisiin ulottuvuuksiin ja ota sitä mitä mukaan, joka jäi Cheekiltä.
Sen verran vielä noista ulottuvuuksista ja niiden käsittämisistä. Todella harva meistä on Einstein ja jos olisi niin olisihan sekin melkoinen sirkus. Mietin vaan että miten suuriin ajatuksiin ihmisen aivot pystyy? Tässä informaatiotulvassa aivot on aika kovilla jo nyt.
Aivoja jäähdytellessä menee kolmannes vuorokaudesta, jota kutsutaan nukkumiseksi. Tietotekniikka tulee monessa asiassa apuun. Ehkäpä virtuaalitekniikan kehittyminen "aitoine" aistituntemuksineen on se helpoin tapa lyhyellä aikavälillä hypätä aikakoneeseen. Juuri tutustuimme sukellus simulaattoriin.
- dimensionisti
Noiden edellä esitettyjen korkeampien ulottuvuuksien kappaleiden
geometriaan meidät johtaa lukusarja 0,2,4,6,8...jne. seuraavasti :
Piste on 0:n ulottuvuuden ”kappale”.
Se liikkuu suoraviivaisesti tietyn matkan. Syntyy jana, 1:n ulottuvuuden
(pituus) kappale , jota rajoittaa 2 pistettä.
Jana liikkuu pituutensa verran sivusuuntaan. Syntyy 2:n ulottuvuuden
(taso) kappale, eli neliö, jota rajoittaa 4 janaa.
Neliö liikkuu kohtisuoraan tasoaan vastaan janan verran. Syntyy
3:n ulottuvuuden kappale, kuutio, jota rajoittaa 6 neliötä.
Sitten alkavatkin ne neljännen dimension vaikeaselkoisuudet:
Kuutio liikkuu KOHTISUORAAN TILAVUUTTAAN VASTAAN ?!?
(ei siis esim. sivutahoaan tai särmäänsä vastaan).
Syntyy hahmotuskykymme ylittävä 4-ulotteinen ”kuutio”, jonka
projektio on tuo aiemmin mainittu tesserakti.
Sitä rajoittaa 8 kpl 3-ulotteista kuutiota ja niiden sisään jää tuota
arvoituksellista neljättä ulottuvuutta, jota täällä reaalimaailmassamme
aika edustaa.
Näin sarjaa voidaan jatkaa loputtomiin, eikä taideta vieläkään olla
varmoja siitä, montako ulottuvuutta on olemassa ! Aika taikka atomien liike saattaa tietyissä olosuhteissa tapahtua hitaammin, mutta ei ole mitään näyttöä siitä, että mikään voisi palata takaisin jo tapahtuneessa.
"Kellot" voivat käydä suhteessa toisiinsa eri nopeudella, mutta yhdenkään "kellon" viisarit eivät pyöri vastapäivään.
Toisin sanoen hitaammin käyvän kellon aikavyöhykkeessä oleva elää ajassa hitaammin suhteessa muihin, muttei hänkään voi palata hetkeen, mikä oli ennen aikavyöhykkeiden eroamista.
Siis, ajassa ei voi liikkua sen enempää taakse- kuin eteenpäinkään, paitsi virran mukana.
Paradoksit ovat pelkkää fantasiaa, millä saadaan aikaiseksi mieltä kutkuttavia satuja, mutta mitään todellista taikka edes teoreettista pohjaa sellaisilla ei ole.- toiminnallista_elämää
”...Toisin sanoen hitaammin käyvän kellon aikavyöhykkeessä oleva
elää ajassa hitaammin suhteessa muihin, muttei hänkään voi palata
hetkeen, mikä oli ennen aikavyöhykkeiden eroamista...”
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Eikä edes pidentää ”toiminnallista” elämäänsä , ainoastaan siirtää
kuolinhetkeään myöhemmäksi.
Otetaan tuo klassinen esimerkki identtisistä kaksosista , joiden
terveys, elintoiminnot, älykkyys ja oppimiskyky ovat täysin
samanlaiset.
Toinen lähtee hitaammin kuluvan ajan olosuhteisiin
(nopeavauhtiselle avaruusmatkalle) ja palaa sitten takaisin todeten
veljensä tukan hieman harmaantuneen ja fyysisen olemuksen
vaikuttavan muutenkin 5 vuotta vanhemmalta kuin lähtöhetkellä.
Onko palannut veli nyt löytänyt avaimen ikuiseen nuoruuteen ?
No eipä ole !
Nuo viisi vuotta hän on ollut kuin horroksessa, josta nyt tuntee
heräävänsä. Hän huomaa olevansa täysin tietämätön maailman
tärkeistä tapahtumista, monet vanhemmat tuttavat ovat kuolleet,
ja ympäristössä on tapahtunut suuria muutoksia.
Pahinta on, että tuttavat arvelevat hänen tietämättömyytensä
johtuvan avaruusreissulla sattuneesta tapaturmasta , joka on
aiheuttanut vaikealaatuisen kehitysvamman !
Menee vuosikymmen, ennen kuin hän tuntee olevansa sinut
ympäristönsä kanssa. Siitäkin hänen tulee suurelta osalta
kiittää veljeään, joka kärsivällisesti on häntä opettanut ja neuvonut
uuden, ”toiminnallisen” elämän olosuhteisiin.
Niinpä hän aikanaan veljensä hautajaisissa muistaa tätä lämpimin
sanoin, ja varoittaa ystäviään hakemasta elämäänsä pidennystä
hitaasti kuluvan ajan olosuhteista !Erinomainen vertauskuva! Kiitos.
Paradoksit ovatkin fantasiaa. Kaikki on kokijoiden aikalaisten näkökulmaa, aikamatkalla tai ei.
Joki ei lähde vastavirtaan koskaan, se on varmaa ja sade ei nouse takaisin pilviin.
Jos katselisimme äiti maata 200 miljoonan valovuoden päästä supervahvalla teleskoopilla niin näkisimme dinosauruksien juoksentelevan täällä ja ihmisistä ei olisi tietoakaan.
Kenties joku katseleekin ja on keksinyt oikotien ja keinon päästä katselemaan lähempääkin. Ihminen lähtisi uteliaisuuttaan heti bongaamaan vaikka mitä jos se olisi teknisesti mahdollista.
Mieti mitä tahansa olentoa Maan päällä. Kaikki on loputtoman uteliaita koirasta lähtien. Ei tarvi olla välttämättä ihminen katsoakseen salattuja elämiä.- rästiN
Koukku on paras kommentoija täällä. Kiitos sinulle.
- karhu_talviunilla
Tuota ajan kulun hidastumista voisi tietyssä mielessä verrata karhun talviuneen.
Ei niin, että talvipesässä ajan kulku hidastuisi, mutta karhu pystyy hidastamaan
elintoimintansa minimiin. Energiaa säästyy tulevan kesän koitoksiin, jolloin
luonto tarjoaa runsaasti virikkeitä ja ravintoakin on paremmin tarjolla.
Ei kylmä ja pimeä talviaika suuresti sitä "toiminnallista elämää" karhulle tarjoaisi,
joten on mielekästä siirtää se tulevaan kesään.
Eikä tuo karhun maailma horroksesta keväällä herätessä ole niin radikaalisesti
muuttunut, kuin avaruusmatkalta palannut veli koki oman maailmansa
muuttuneen. karhu_talviunilla kirjoitti:
Tuota ajan kulun hidastumista voisi tietyssä mielessä verrata karhun talviuneen.
Ei niin, että talvipesässä ajan kulku hidastuisi, mutta karhu pystyy hidastamaan
elintoimintansa minimiin. Energiaa säästyy tulevan kesän koitoksiin, jolloin
luonto tarjoaa runsaasti virikkeitä ja ravintoakin on paremmin tarjolla.
Ei kylmä ja pimeä talviaika suuresti sitä "toiminnallista elämää" karhulle tarjoaisi,
joten on mielekästä siirtää se tulevaan kesään.
Eikä tuo karhun maailma horroksesta keväällä herätessä ole niin radikaalisesti
muuttunut, kuin avaruusmatkalta palannut veli koki oman maailmansa
muuttuneen.Tulevaisuuteen on siis monintavoin mahdollista matkustaa, mutta menneisyyteen ei.
Uskallan olla eri mieltä, kun luen Kolumbuksen lokikirjaa tai toisen maailmansodan havaintoja. Kyllä siellä on tavaraa aina taivaalla kun tapahtuu.
Tämän totesivat veli venäläisetkin jo aikoja sitten. Meitin luonnonlaiessa on jotakin erittäin rakenteellista pielessä.- gnghghm
"Nuo viisi vuotta hän on ollut kuin horroksessa, josta nyt tuntee
heräävänsä. Hän huomaa olevansa täysin tietämätön maailman
tärkeistä tapahtumista, monet vanhemmat tuttavat ovat kuolleet,
ja ympäristössä on tapahtunut suuria muutoksia."
Tietyssä mielessä tuo vertaus ontuu ja suuresti, koska se tavallaan olettaa jonkinlaisen "standardiajan", johon avaruuslentäjän kokemuksia tai tilaa pitäisi verrata. Jos me sen sijaan laittaisimme "lentäjän" johonkin maailma-alukseen, jossa hänellä on kokonainen yhteiskunta seuranaan, tulisi hyvin paljon hankalammaksi sanoa kuka on ollut "horroksessa" ja tietämätön "maailman" tapahtumista. Molempien maailmojen kokemukset olisivat aivan yhtä legitiimejä ja väittely olisi näin luonteeltaan enemmän sosiaalisiin relaatiohin liittyvä. - sosiaaliton
gnghghm kirjoitti:
"Nuo viisi vuotta hän on ollut kuin horroksessa, josta nyt tuntee
heräävänsä. Hän huomaa olevansa täysin tietämätön maailman
tärkeistä tapahtumista, monet vanhemmat tuttavat ovat kuolleet,
ja ympäristössä on tapahtunut suuria muutoksia."
Tietyssä mielessä tuo vertaus ontuu ja suuresti, koska se tavallaan olettaa jonkinlaisen "standardiajan", johon avaruuslentäjän kokemuksia tai tilaa pitäisi verrata. Jos me sen sijaan laittaisimme "lentäjän" johonkin maailma-alukseen, jossa hänellä on kokonainen yhteiskunta seuranaan, tulisi hyvin paljon hankalammaksi sanoa kuka on ollut "horroksessa" ja tietämätön "maailman" tapahtumista. Molempien maailmojen kokemukset olisivat aivan yhtä legitiimejä ja väittely olisi näin luonteeltaan enemmän sosiaalisiin relaatiohin liittyvä.Unohdit paradoksin olemattomuuden.
- unennäkijä
Helläkoukku kirjoitti:
Tulevaisuuteen on siis monintavoin mahdollista matkustaa, mutta menneisyyteen ei.
Uskallan olla eri mieltä, kun luen Kolumbuksen lokikirjaa tai toisen maailmansodan havaintoja. Kyllä siellä on tavaraa aina taivaalla kun tapahtuu.
Tämän totesivat veli venäläisetkin jo aikoja sitten. Meitin luonnonlaiessa on jotakin erittäin rakenteellista pielessä.Menneen ajan tapahtumiin olen minäkin unitilassa pystynyt monasti palaamaan,
mutta tapahtumien kulkua en ole jälkikäteen mitenkään pystynyt muuttamaan.
Kerran olen myös unessa nähnyt nähnyt tulevan, täysin ennalta
arvaamattoman , läheisen omaisen kohtalokkaan liikenneturman
ilman, että olisi ollut mitään mahdollisuutta turmatapahtuman estämiseen.
Menisivätkö ne luonnonlait niin, että historiaa ei voi muuttaa, ja tulevaisuuttakin
vain rajoitetusti.
Liikenneonnettomuuksienkin välttämisessä varovaisuus on hyvä keino,
mutta silläkään ei niitä voida täysin välttää.
"Glucklich ist, wer vergist, was nicht, zu verendern ist", (Onnellinen on se, joka unohtaa
asiat , joita ei voi muuttaa)
sanoi arkkiatri Arvo Ylppö aikoinaan.
Konsta Pylkkänen taas totesi samasta asiasta, että jälkiviisaus on se viisauden makein laji. - Maallikkofyysikko
gnghghm kirjoitti:
"Nuo viisi vuotta hän on ollut kuin horroksessa, josta nyt tuntee
heräävänsä. Hän huomaa olevansa täysin tietämätön maailman
tärkeistä tapahtumista, monet vanhemmat tuttavat ovat kuolleet,
ja ympäristössä on tapahtunut suuria muutoksia."
Tietyssä mielessä tuo vertaus ontuu ja suuresti, koska se tavallaan olettaa jonkinlaisen "standardiajan", johon avaruuslentäjän kokemuksia tai tilaa pitäisi verrata. Jos me sen sijaan laittaisimme "lentäjän" johonkin maailma-alukseen, jossa hänellä on kokonainen yhteiskunta seuranaan, tulisi hyvin paljon hankalammaksi sanoa kuka on ollut "horroksessa" ja tietämätön "maailman" tapahtumista. Molempien maailmojen kokemukset olisivat aivan yhtä legitiimejä ja väittely olisi näin luonteeltaan enemmän sosiaalisiin relaatiohin liittyvä.Ei tähän mielestäni välttämättä standardiaikakäsitettä tarvita .
Oletetaan, että identtisistä kaksosista avaruuslennolle lähtevä veli A , ja maahan
jäävä veli M tekevät sopimuksen , että kumpikin käyttää puolet siitä ajasta, joka
kuluu siitä hetkestä kun avaruusalus lähtee maasta , siihen hetkeen , kun se palaa
maahan, Aleksis Kiven romaanin Seitsemän Veljestä ulkoaoppimiseen.
Koska veljekset ovat kaikilta ominaisuuksiltaan , siis myös ulkoaoppimiskyvyltään
täysin identtiset, tällainen kisa päättyisi tasapeliin , jos kisa suoritettaisiin joko
niin, että kumpikin opiskelisi saman ajan maassa, tai kumpikin opiskelisi saman
ajan avaruusaluksen kyydissä.
Nyt kuitenkin veljen A todetaan avaruusmatkalta palattuaan ehtineen vasta sivulle
35 kun maassa opiskellut hallitsee ulkoaluvun jo sivulle 62 !
Kyse ei ole siitä että A :n oppimiskyky olisi matkan aiheuttaman stressin tai muun
vastaavan tekijän takia alentunut.
Kyse on siitä , että ajan kulku aluksessa on hitaampi kuin maassa. Se säätelee
kaikkia tapahtumia aluksessa , myös A:n aivosolujen toimintamekanismia.
Niiden sähkökemialliset reaktiot, joita ulkoaoppiminen edellyttää, ovat hitaampia
kuin veljellä M !
Karu totuus paljastuu, kun oppimistuloksia sitten aluksen Maahan palattua
vertaillaan keskenään.
Mainitsit aluksessa olevan suuremman yhteiskunnan vaikutuksesta tulokseen.
Sillä ei ole vaikutusta A:n suoritukseen, kunhan vaan pysyvät sivustakatsojina.
Eivätkä esim. orionilaiset ryhdy vilpillisesti A:ta kisassa avustamaan tai
andromedalaiset häntä kampittamaan.
Mainitsit käsitteen standardiaika.
Koko newtonilainen klassinen fysiikka perustuu siihen, että on tällainen
universaalinen "standardiaika" , jolla ajanhetken samanaikaisuutta tai eroavuutta
voidaan mitata kautta koko universumin.
Itse asiassa olen itsekin tuon standardiajan vanki.
Tuo ajan universaalinen ja samanaikainen kuluminen tuntui niin selvältä ja
päti kaikissa eteentulevissa jokapäiväisissä tilanteissa.
Kunnes sitten GPS-järjestelmää rakennettaessa täytyi uskoa, että kellot
käyvät eri tahtiin satelliiteissa ja maa-asemilla ! - Maallikkofyysikko
Maallikkofyysikko kirjoitti:
Ei tähän mielestäni välttämättä standardiaikakäsitettä tarvita .
Oletetaan, että identtisistä kaksosista avaruuslennolle lähtevä veli A , ja maahan
jäävä veli M tekevät sopimuksen , että kumpikin käyttää puolet siitä ajasta, joka
kuluu siitä hetkestä kun avaruusalus lähtee maasta , siihen hetkeen , kun se palaa
maahan, Aleksis Kiven romaanin Seitsemän Veljestä ulkoaoppimiseen.
Koska veljekset ovat kaikilta ominaisuuksiltaan , siis myös ulkoaoppimiskyvyltään
täysin identtiset, tällainen kisa päättyisi tasapeliin , jos kisa suoritettaisiin joko
niin, että kumpikin opiskelisi saman ajan maassa, tai kumpikin opiskelisi saman
ajan avaruusaluksen kyydissä.
Nyt kuitenkin veljen A todetaan avaruusmatkalta palattuaan ehtineen vasta sivulle
35 kun maassa opiskellut hallitsee ulkoaluvun jo sivulle 62 !
Kyse ei ole siitä että A :n oppimiskyky olisi matkan aiheuttaman stressin tai muun
vastaavan tekijän takia alentunut.
Kyse on siitä , että ajan kulku aluksessa on hitaampi kuin maassa. Se säätelee
kaikkia tapahtumia aluksessa , myös A:n aivosolujen toimintamekanismia.
Niiden sähkökemialliset reaktiot, joita ulkoaoppiminen edellyttää, ovat hitaampia
kuin veljellä M !
Karu totuus paljastuu, kun oppimistuloksia sitten aluksen Maahan palattua
vertaillaan keskenään.
Mainitsit aluksessa olevan suuremman yhteiskunnan vaikutuksesta tulokseen.
Sillä ei ole vaikutusta A:n suoritukseen, kunhan vaan pysyvät sivustakatsojina.
Eivätkä esim. orionilaiset ryhdy vilpillisesti A:ta kisassa avustamaan tai
andromedalaiset häntä kampittamaan.
Mainitsit käsitteen standardiaika.
Koko newtonilainen klassinen fysiikka perustuu siihen, että on tällainen
universaalinen "standardiaika" , jolla ajanhetken samanaikaisuutta tai eroavuutta
voidaan mitata kautta koko universumin.
Itse asiassa olen itsekin tuon standardiajan vanki.
Tuo ajan universaalinen ja samanaikainen kuluminen tuntui niin selvältä ja
päti kaikissa eteentulevissa jokapäiväisissä tilanteissa.
Kunnes sitten GPS-järjestelmää rakennettaessa täytyi uskoa, että kellot
käyvät eri tahtiin satelliiteissa ja maa-asemilla !Vielä edelliseen liittyen:
Tuolla, ehkä huonosti valitulla ilmaisulla "horroksesta herääminen" ,
tarkoitin lähinnä sitä, että avaruusmatkalta palaava veli hämmentyy suurista
ympäristön muutoksista, joita Maassa matkan aikana on tapahtunut.
Tämä puolestaa johtuu siitä, että hän ei ole saanut niistä informaatiota
matkan aikana, ja näkee ne nyt ensi kerran, eikä ajan kulun vääristymillä
ole tähän tunnetilaan osuutta. - nakkikääryle
Jenkki huippuluokan tiedemies (en nyt muista nimeä) on rakennellut lasereihin ja peileihin perustuvaa aikakonetta. Motiivina hänellä on käydä pelastamassa nuorena kuollut isänsä.
Biologisen ihmisen siirtyminen ajassa PUFF taaksepäin on ajatuksena täydellinen mahdottomuus. Menneisyyttä kun ei enää ole. Se meni jo.
Jos valonnppeuden voisi ylittää niin sitten voisi matkustaa poispäin maapallolta ja seurata sieltä kaukaa kun aika juoksee taaksepäin. Ongelmana on että mitä kauemmas menet niin sitä huonommin näet. - Maallikkofyysikko
Oikeastaan samanlaisen kokemuksen saa kun pistää elokuvassa filmin pyörimään takaperin.
Voi vain todeta, että noinhan se meni, mutta alkuperäiseen tapahtumaan ei voi enää mitenkään vaikuttaa. - Batmanforever
Maallikkofyysikko kirjoitti:
Oikeastaan samanlaisen kokemuksen saa kun pistää elokuvassa filmin pyörimään takaperin.
Voi vain todeta, että noinhan se meni, mutta alkuperäiseen tapahtumaan ei voi enää mitenkään vaikuttaa.Niitä on sellaisia leffoja joissa on vaihtoehtoinen loppuratkaisu ;)
- Konsta_P
Batmanforever kirjoitti:
Niitä on sellaisia leffoja joissa on vaihtoehtoinen loppuratkaisu ;)
Tai jopa useampiakin vaihtoehtoisia loppuratkaisuja !
Niissä päästään konkreettisesti toteuttamaan sitä Konsta Pylkkäsen
"makeinta viisauden lajia" , jälkiviisautta :
Olisi pitänyt silloin tehdä näin eikä noin.
Ja sitten muutetaankin historiaa:
Myös t e h d ä ä n näin eikä noin ! - ghsgfnh
Maallikkofyysikko kirjoitti:
Ei tähän mielestäni välttämättä standardiaikakäsitettä tarvita .
Oletetaan, että identtisistä kaksosista avaruuslennolle lähtevä veli A , ja maahan
jäävä veli M tekevät sopimuksen , että kumpikin käyttää puolet siitä ajasta, joka
kuluu siitä hetkestä kun avaruusalus lähtee maasta , siihen hetkeen , kun se palaa
maahan, Aleksis Kiven romaanin Seitsemän Veljestä ulkoaoppimiseen.
Koska veljekset ovat kaikilta ominaisuuksiltaan , siis myös ulkoaoppimiskyvyltään
täysin identtiset, tällainen kisa päättyisi tasapeliin , jos kisa suoritettaisiin joko
niin, että kumpikin opiskelisi saman ajan maassa, tai kumpikin opiskelisi saman
ajan avaruusaluksen kyydissä.
Nyt kuitenkin veljen A todetaan avaruusmatkalta palattuaan ehtineen vasta sivulle
35 kun maassa opiskellut hallitsee ulkoaluvun jo sivulle 62 !
Kyse ei ole siitä että A :n oppimiskyky olisi matkan aiheuttaman stressin tai muun
vastaavan tekijän takia alentunut.
Kyse on siitä , että ajan kulku aluksessa on hitaampi kuin maassa. Se säätelee
kaikkia tapahtumia aluksessa , myös A:n aivosolujen toimintamekanismia.
Niiden sähkökemialliset reaktiot, joita ulkoaoppiminen edellyttää, ovat hitaampia
kuin veljellä M !
Karu totuus paljastuu, kun oppimistuloksia sitten aluksen Maahan palattua
vertaillaan keskenään.
Mainitsit aluksessa olevan suuremman yhteiskunnan vaikutuksesta tulokseen.
Sillä ei ole vaikutusta A:n suoritukseen, kunhan vaan pysyvät sivustakatsojina.
Eivätkä esim. orionilaiset ryhdy vilpillisesti A:ta kisassa avustamaan tai
andromedalaiset häntä kampittamaan.
Mainitsit käsitteen standardiaika.
Koko newtonilainen klassinen fysiikka perustuu siihen, että on tällainen
universaalinen "standardiaika" , jolla ajanhetken samanaikaisuutta tai eroavuutta
voidaan mitata kautta koko universumin.
Itse asiassa olen itsekin tuon standardiajan vanki.
Tuo ajan universaalinen ja samanaikainen kuluminen tuntui niin selvältä ja
päti kaikissa eteentulevissa jokapäiväisissä tilanteissa.
Kunnes sitten GPS-järjestelmää rakennettaessa täytyi uskoa, että kellot
käyvät eri tahtiin satelliiteissa ja maa-asemilla !Sinä et aivan siepannut sitä koko ajatusta. Standardiajan puuttuminen samalla tarkoittaa, että ei ole periaatteellista standardia, jonka mukaan "lentäjän" yhteiskunnan tulisi itsensä kellottaa. Yhteiskunnan vaikutus niin sanottuun tulokseen liittyykin lentäjän relaatioon hänen aluksensa yhteiskuntaa kohtaan; epäilemättä nämä olisivat tietämättömiä tapahtumista maassa, mutta päinvastainen on myös totta ja maassa olijat olisivat tietämättömiä lentäjän yhteiskunnan kokemuksien suhteen.
Se lasertiedemies, jota ylempänä haettiin, oli muuten Ron Mallett reilu vuosikymmen takaperin, mutta hän ehti jo hylätä alkuperäisen teoriansa ja en tiedä jatkoiko hän sitä enää missään kapasiteetissa. - Maallikkofyysikko
Jos maassa olijat olisivat tietämättömiä lentäjän yhteiskunnan kokemuksien suhteen,
ja tämän yhteiskunnan käyttäytymisnormisto poikkeaisi jyrkästi Maan vastaavasta
(esim. tervehtiminen tapahtuisi pyllistämällä) niin aina suuremmalla syyllä maan
ihmiset pitäisivät palaavaa veljestä poikkeavana yksilönä, jos tämä vanhasta
tottumuksesta erehtyisi palattuaan pyllistystervehdyksiin.
Jos taas aluksen yhteiskunnan käyttäytymisnormistonormisto on täysin Maan
normiston mukainen , on tavat Maassa hiukan matkan aikana muuttuneet ,
tehty esim. uusia keksintöjä, joista palaaja ei ole tietoinen, ja häntä voidaan pitää
hieman "jälkeenjääneenä".
Minusta tuo avaruusyhteiskunta on tarinassa toisarvoinen.
Muutetaan tarinaa niin, että veli kykenee navigoimaan alusta, ja suorittaa matkan yksin.
- joopajoohei
Taidat olla skeptikko, kun et tiedä näitä asioita.
- Karmainentulevaisuus
Mielenkiintoinen keskustelu. Jos menneisyyteen voisi mennä muuttamaan asioita, niin ei tarvitsisi sitten käydä karmaansa lävitse tulevaisuudessa. Kaikkihan voisivat siten livistää vastuusta. Joten vaikka siellä menneisyydessä yrittäisi muuttaa jotain, niin sillä ei varmaankaan voisi olla vaikutusta tulevaisuuteen. Karmasta lisää ja miten siitä pääsee eroon, jos kiinnostaa, http://proutscandinavia.blogspot.com/2019/02/no-more-karma.html
- suuriakysymyksiä
Menneisyyttä voi kuitenkin fiksata jossakin määrin nykyhetkessä.
Esimerkiksi jos olet rikkonut jotakin, voit korjata sen tai ostaa uuden.
Voit pyytää anteeksi jotakin tekoasi tai hyvittää sen muulla tavoin.
Voit oppia tekemistäsi virheistä ja tehdä sen paremmin nykyajassa.
Voit oppia virheistä ja jättää toistamatta niitä.
Ilman historiaa ei olisi nykyisyyttä. Ajatelkaapas sitä miten surullinen paikka Universumi olisi ilman havainnoitsijoita. Täällä vaan leijuskelisi energiaa eri muodoissa kenenkään tietämättä. Oli sitten tämän kaiken luojaa olemassa tai ei, niin on se varsin kaunis ja kiehtova tämä maailmankaikkeus joten kiitos siitä elämälle itselleen.
Ajatelkaapas sitä jos aikaa ja avaruutta ei olisi ollenkaan. Voiko olla olematta mitään? Se on yhtä kinkkinen ajatus kuin äärettömyys. Ääretön avaruus ja ääretön aika.
Siksi tämä olemassaolo on kenties se kaikkein suurin mysteeri. Tyhjästä nyhjästy Universumi ja siellä elämän ainekset ja elämää. Voiko se olla sattumaa? Kuka keksi painovoiman? - fiksaaja_
suuriakysymyksiä kirjoitti:
Menneisyyttä voi kuitenkin fiksata jossakin määrin nykyhetkessä.
Esimerkiksi jos olet rikkonut jotakin, voit korjata sen tai ostaa uuden.
Voit pyytää anteeksi jotakin tekoasi tai hyvittää sen muulla tavoin.
Voit oppia tekemistäsi virheistä ja tehdä sen paremmin nykyajassa.
Voit oppia virheistä ja jättää toistamatta niitä.
Ilman historiaa ei olisi nykyisyyttä. Ajatelkaapas sitä miten surullinen paikka Universumi olisi ilman havainnoitsijoita. Täällä vaan leijuskelisi energiaa eri muodoissa kenenkään tietämättä. Oli sitten tämän kaiken luojaa olemassa tai ei, niin on se varsin kaunis ja kiehtova tämä maailmankaikkeus joten kiitos siitä elämälle itselleen.
Ajatelkaapas sitä jos aikaa ja avaruutta ei olisi ollenkaan. Voiko olla olematta mitään? Se on yhtä kinkkinen ajatus kuin äärettömyys. Ääretön avaruus ja ääretön aika.
Siksi tämä olemassaolo on kenties se kaikkein suurin mysteeri. Tyhjästä nyhjästy Universumi ja siellä elämän ainekset ja elämää. Voiko se olla sattumaa? Kuka keksi painovoiman?Itse asiassa kehitys on suuresti juuri tätä menneisyyden "fiksaamista" ;
tehdyistä virheistä oppimista.
Mutta "fiksaaminen" on todella kaukana siitä, että menneisyyden tapahtumia
päästäisiin sorkkimaan.
Universumi siis laajenee kiihtyvällä tahdilla. Kiihtyminen tarkoittaa että matkustamme koko ajan kovempaa halki avaruuksien.
Kokonaisnopeutemme alkuräjähdyspisteestä poispäin, galaksin kieppuminen ja vauhtimme auringon ympäri ja maapallon pyörimisnopeus on yhteensä muistaakseni jotakin 2 miljoonaa kilometriä tunnissa.
Miten paljon se laajentumisen kiihtyminen muuttaa aikaa esimerkiksi yhden ihmiselämän aikana? Vanhat ihmiset sanovat aina että vuodet vierii sitä nopeammin mitä vanhemmaksi tulee. Se lienee kuitenkin ihmisen psykologiaan kuuluva asia pääpiirteittäin.
On myös teoria että valonnopeus olisi hidastunut aikojen kuluessa.
Universumin laajentuessa etäisyydet kasvaa ja keskinäiset painovoimat eivät "kahlitse" enää siinä määrin kuin aiemmin. Millä energialla kappaleiden välillä oleva avaruus siis täyttyy joka sysää meitä yhä vauhdikkaammin jonnekin? Avaruus ei siis suostu olemaan tyhjää täynnä ja olikos se 96% kun maailmankaikkeuden massasta on hukassa.
Voisiko sittenkin olla niin että olemme menossa kohti jotakin suuren painovoiman omaavaa kohdetta ja vauhtimme kiihtyy sen vuoksi? Syksy Räsänen tästä muistaakseni jutteli. Ihmiselämän ja Maan elämän aikana tätä kohteen lähestymistä ei tule tapahtumaan. Aurinko ja Maa on jo kauan sitten menneen talven lumia, ennenkuin edes Andromedan kanssa kollisio tapahtuu.
Riittääkö jonkun usko siihen että ihminen tulee selviytymään pitkällä aikavälillä ja etsii uuden planeetan vai kyetäänkö rakentamaan uusi elinympäristö avaruuteen voittaen kaikki vastukset? Toistaiseksihan ei tiedetä edes sitä kykeneekö ihminen lisääntymään matalassa painovoimassa laisinkaan. Mitä tekee evoluutio ihmiskunnalle matalassa painovoimassa?
Ihminenhän ei ole ollut täällä ikuisesti kuten ei Maakaan. Eräs vertauskuva on että jos Maan ikää kuvattaisiin yhtenä vuorokautena, niin ihminen tuli tänne neljä sekuntia ennen vuorokauden päättymistä, kun taasen esimerkiksi dinosaurusten aikakausi oli satoja kertoja pidempi.- Rooe
Millä energialla kappaleiden välillä oleva avaruus siis täyttyy joka sysää meitä yhä vauhdikkaammin jonnekin?
Minun käsittääkseni ei täyty vaan venyy korkeintaan.
Mielestäni galaksien vauhti kiihtyy niiden pakonopeutensa vuoksi.
Kun osalla galakseista näyttää nopeus olevan likellä valonnopeutta, niin niiden etupuolella menosuunnassa alkaa massa kasvamaan.
Tämä massan kasvu saa avaruuden kutistumaan, "kaareutumaan".
Tästä tulee itseään ruokkiva yhtälö. Painovoima pakottaa galaksia yhä nopeammin tuohon galaksin edessä kutistuvaan avaruuteen.
Voiko massallinen kappale ylittää valonnopeutta ? ehkä ei. Mutta jos avaruus voi muuttua valonnopeudella (painovoima) niin miksei se veisi mennessään.
- Missävikaa
Nyt lipesi taas pahasti.
Ei kiinnostanut selata pidemmälle kun heti alussa törmäsin väitteeseesi, että sanalle "time" on internetissä lähes biljoona sivua. Suhteellisuudentajusi on täysin sekaisin. Niin paljon sivuja ei ole koko internetissä koskaan ollutkaan eikä tule vielä sataan vuoteenkaan olemaan.
Loppu onkin sitten täyttä soopaa ja hölynpölyä ja ymmärtämättömän ihmisen ajatusten harhailua.
Tyypillistä ufohihhulin uhoilua, mikä ei ketään vakuuta.- aikamatkaajansisko
Katkeraa paatosta taas henkilöä kohtaan ja resurssisi eivät ilmeisimmin riitä vastaamaan niin vastasit olemalla ylimielinen ja töykeä. Eiköhän hän tarkoittanut biljoonalla nyt vertauskuvallisesti "paljon" tai sitten amerikan biljoonaa joka on meidän miljardi. Sen verran nimittäin löytyy sivuja hakemalla sanaa "time".
Termodynamiikan lait osoittaa aikamatkustuksen mahdottomaksi.
Jos joku tahtoisi menneisyyteen, tämä edellyttäisi sitä, että koko universumi atomin ja pienemmälläkin tarkkuudella pitäisi palauttaa johonkin tiettyyn aiempaan tilaan.
Tämä tietenkin vaatisi niin runsaasti energiaa ettei sitä ole missään.
Aikamatkustus on siis mahdotonta.- Kvanttihyppääjä
Sen mukaan höyrykonekaan ei toimi. Ihmisiä on huiputettu jo muutama sata vuotta.
- timetravellerswife
Teorioita on kuitenkin lukuisia. Emme tunne tarpeeksi vielä aika-avaruutta sanoaksemme että se on varmasti mahdotonta. Voipihan se olla kiertynyt tai kopioitunut jotenkin siten että on mahdollisuus hypätä toiseen versioon ja aikaan. Määritelmästähän tässä on kyse mikä on aikamatkustusta ja mikä ei.
Vanhan valokuvan katseleminenkin on aikamatkustusta. Peilikuvan katseleminen on aikamatkustusta, koska valonnopeus on rajallinen. Näet itsesi siis peilistäkin menneisyydessä. Mitä kauemmas katselet, sitä enemmän aikamatkailet menneeseen. - travelerstales
Tuossa olisi kannattanut määritellä tarkoittavasi aikamatkustuksen menneisyyteen olevan mahdotonta, koska sitä selvästi tarkoitetaan.
Mahdoton on aika iso sana, erittäin epätodennäköinen olisi varmaan paremmin sanottu. - mahdottoman-mukava
Mahdoton on mahdottoman monipuolinen sana
https://www.suomisanakirja.fi/mahdoton
Sitä voidaan laajentaa onko jokin mahdotonta sinulle, minulle, kaikille, universumissa, tieteelle vai aivan kaikille ja miten laajassa mielessä sitä sanaa käyttää. Onko se mahdotonta eilen, nyt ja tulevaisuudessa? Onko se mahdotonta ajatustasolla ja käytännössä? Missä kaikissa mielissä ja missä määrin se on mahdotonta ja kenelle.
On myös sanonta:
"Mahdoton on sana, joka esiintyy vain hölmöjen sanakirjassa." Kvanttihyppääjä kirjoitti:
Sen mukaan höyrykonekaan ei toimi. Ihmisiä on huiputettu jo muutama sata vuotta.
Ei höyrykone toimi ainakaan väärinpäin. Eli imisi vesihöyryä ja tuottaisi puuta taikka kivihiiltä.
Aikamatkustus taaksepäin edellyttäisi nimittäin juuri tuollaista.timetravellerswife kirjoitti:
Teorioita on kuitenkin lukuisia. Emme tunne tarpeeksi vielä aika-avaruutta sanoaksemme että se on varmasti mahdotonta. Voipihan se olla kiertynyt tai kopioitunut jotenkin siten että on mahdollisuus hypätä toiseen versioon ja aikaan. Määritelmästähän tässä on kyse mikä on aikamatkustusta ja mikä ei.
Vanhan valokuvan katseleminenkin on aikamatkustusta. Peilikuvan katseleminen on aikamatkustusta, koska valonnopeus on rajallinen. Näet itsesi siis peilistäkin menneisyydessä. Mitä kauemmas katselet, sitä enemmän aikamatkailet menneeseen.>>Vanhan valokuvan katseleminenkin on aikamatkustusta.<<
Ei eilisen puuronkaan syöminen ole aikamatkustusta.
>>Peilikuvan katseleminen on aikamatkustusta, koska valonnopeus on rajallinen. Näet itsesi siis peilistäkin menneisyydessä.
Peilistä et katsele itseäsi vaan peilikuvaasi, missä vasen ja oikea on väärinpäin.
>>Mitä kauemmas katselet, sitä enemmän aikamatkailet menneeseen.<<
Et siinä mitään matkustele. Katseletpahan fotoneita jotka on lähteneet/heijastuneet jostain joskus.
- Kappasvuan
Aikamatkustus ym . onnistuu kyllä.
Ei kun litran kossu koneeseen ja matka alkaa. Näitähän nää jutut on. - Arskan_huoltaja
"...Jos joku tahtoisi menneisyyteen, tämä edellyttäisi sitä, että koko universumi atomin ja pienemmälläkin tarkkuudella pitäisi palauttaa johonkin tiettyyn aiempaan tilaan..."
---------------------------------------------------------
Eräässä esimerkissä identtisistä kaksosista , joista toinen pysytteli Maassa
ja toinen lähti nopeavauhtiselle avaruusmatkalle, aikavääristymän vaikutukset
biologisiin eroavaisuuksiinsa he totesivat vasta , kun lähtötilanteeseen, matkan
alkamistilanteeseen oli palattu.
Ilmeisesti kommunikaatio tilanteessa , jossa toinen elää hitaasti kuluvan ajan olosuhteissa
ja toinen nopeasti kuluvan ajan olosuhteissa, on mahdoton .
Gravitaatiokentillä ei ole jyrkkiä rajoja vaan ne "sulautuvat" portaattomasti toisiinsa.
Jos taas aikavääristymän syynä on keskinäiset nopeuserot, on vauhti niin kova, ettei
kommunikoinnille jää juuri aikaa.
Entä sitten tämä kuvitteellisen Arskan tapaus:
Arska on taparikollinen, joka tuon tuostakin joutuu sovittamaan rötöksiään
vankeustuomioilla.
Nyt alan piireissä on keksitty sensaatiomainen ajankulun hidastuspulveri.
Sen nauttiminen hidastaa elimistön biologisen vanhenemisen puoleen normaalista,
siis myöskin aivosolujen sähkökemialliset reaktiot (ajattelu) hidastuvat vastaavasti.
Mitään terveydellisiä haittavaikutuksia ei pulverilla ole, painokaan ei lisäänny,
mikä tapahtuisi , jos gravitaatiota lisäämällä ajan kulkua hidastettaisiin.
Arska onnistuu salakuljettamaan tulevaan lusimiseensa pulveria, ja päättelee näin :
Nautinpa nyt pulveria, niin olen vapautuessani vanhentunut vain puolet siitä,
minkä vanhenisin ilman pulveria. Näin voin entistä suuremmalla energialla
kohdata tulevien keikkojen haasteet !
Ja sitten kysymys:
Kokeeko Arska nyt vapauduttuaan energian säästymisen lisäksi
suorittaneensa vain puolet tuomiostaan ?
Vai onko hintana ollut tuntemus , että tuomion kesto on ollut
kalenterimerkintöihin nähden kohtuuttoman pitkä ? - tosipimeetä
Lapuan taikatemppulijalla on mennyt vain korvavalo väärään osoitteeseen.
Kaikki normaalia tähän asti!- Jaska_Hämeestä
Joo, herroin humppuukii ne aikavääristymät on !
Meitinkin keittiön kello näyttää aina ihan oikeeta normaalii aikaa.
En oo myöhästynnä töist, kun sen näyttämän
mukkaan oon vaan matkoon lähtenny !
Paitti kerran, ko unohin kääntää sen yällä tunnin verran
kesäaikaan,... vai olisko sittenki ollu talviaikaa päin.
Tää se ainoo ajan kulmise vääritymine on, kun ei ossoo
sannoo kumppaan suuntaan syksyl käännetähän ja
kumppaan suuntaan kevähällä ! - kesät.talvet
Jaska_Hämeestä kirjoitti:
Joo, herroin humppuukii ne aikavääristymät on !
Meitinkin keittiön kello näyttää aina ihan oikeeta normaalii aikaa.
En oo myöhästynnä töist, kun sen näyttämän
mukkaan oon vaan matkoon lähtenny !
Paitti kerran, ko unohin kääntää sen yällä tunnin verran
kesäaikaan,... vai olisko sittenki ollu talviaikaa päin.
Tää se ainoo ajan kulmise vääritymine on, kun ei ossoo
sannoo kumppaan suuntaan syksyl käännetähän ja
kumppaan suuntaan kevähällä !Käännä aina kesään päin.
- Hikiän-uffojätkä
No kyl minä sen tiädän, mut ko syksyl käännetään
vastappäivään, eik se aika kuiteskaa ala nurinpäin kulkeen,
nii herroin kotkotuksii ne aikavääristymmät tosjaan on ! - äijä_Ivalosta
Joo, herroin kotkotuksii ne ajan tilaatiot on.
Tasasesti etteenpäin se aika aina kulkoo, niinko
Luaja alunperin meinaski ! - talonpoikka
Näin se on !
Uhmotutkimukses täyttyy ain käyttää tervettä talonpoikkaisjärkkee ja
luattaa Luajan tahttoon ! - Kylli_Setä
Kun ei keksi mitään sanottavaa ja silti pitää suun aukeilla, niin oiva keino on yrittää vääntää erittäin heikkotasoista huumoria murteilla joita ei ensinkään. Osaa.
Jo ihan pienet lapset harjoittelee naaman vääntelemistä hauskuuttaakseen toisiaan ja vanhempiaan. He onnistuvat siinä tosi hyvin ja usein, mutta te ette koskaan. Harmi, sillä tuhlaatte vaan aikaanne noihin tuherrelmiin. - ufoakateemikko
Kylli_Setä kirjoitti:
Kun ei keksi mitään sanottavaa ja silti pitää suun aukeilla, niin oiva keino on yrittää vääntää erittäin heikkotasoista huumoria murteilla joita ei ensinkään. Osaa.
Jo ihan pienet lapset harjoittelee naaman vääntelemistä hauskuuttaakseen toisiaan ja vanhempiaan. He onnistuvat siinä tosi hyvin ja usein, mutta te ette koskaan. Harmi, sillä tuhlaatte vaan aikaanne noihin tuherrelmiin.Antaa nyt poikien vapaasti ilmaista käsityksensä aikaulottuvuudesta,
vaikka eivät suhteellisuusteoriaa ja murresanaston oikeaoppisuutta
meidän tavoin täydellisesti hallitsekaan.
Ajassa ne ufotkin liikkuvat, ei sitä aina tarvitse vain niiden nopeuksista
ja lentosuunnista raportoida ! - lukkihairioine
Kylli_Setä kirjoitti:
Kun ei keksi mitään sanottavaa ja silti pitää suun aukeilla, niin oiva keino on yrittää vääntää erittäin heikkotasoista huumoria murteilla joita ei ensinkään. Osaa.
Jo ihan pienet lapset harjoittelee naaman vääntelemistä hauskuuttaakseen toisiaan ja vanhempiaan. He onnistuvat siinä tosi hyvin ja usein, mutta te ette koskaan. Harmi, sillä tuhlaatte vaan aikaanne noihin tuherrelmiin.Älä sine Kyli-setä moitti , soj jokku ie osa kirottaa. Kymysyksesä vio olla lukkihairiö.
- Kuultua
Onko totta että varaktori yritti aikoinaan tunkeutua SUT:iin huutelemaan hävyttömyyksiä ja sai sieltä lähtöpassit? Netissähän tämä huutelu ei moderoimattomilla foorumeilla johda edes banniin, mutta elävässä elämässä tulee porttikieltoja vähemmästäkin.
- tässäfaktaa
Kuultua kirjoitti:
Onko totta että varaktori yritti aikoinaan tunkeutua SUT:iin huutelemaan hävyttömyyksiä ja sai sieltä lähtöpassit? Netissähän tämä huutelu ei moderoimattomilla foorumeilla johda edes banniin, mutta elävässä elämässä tulee porttikieltoja vähemmästäkin.
Ei ole. Lähti ihan omatoimisesti niin kuin suunnilleen kaikki muutkin. Voit varmistaa asian AKG:ltä joka itsekin tosin on jo jättänyt kyseisen puljun taakseen niin kuin suunnilleen kaikki muutkin.
Aika on suhteellinen käsite eli mittaajasta ja kaikesta mahdollisesta riippuvainen. Epätosi.
Sopiiko lähteä "aikamatkalle" nyt
Tapahtumat ovat kuten räsymattorulla aina, elämä on raitoja tuossa rullassa, tai jana joka tavoittaa eli kaareutuu lopulta lähtöpisteeseen kuten olen Einsteinin selityksä kuullut, siis ympyrä.
Nyt vai päätetään mihin pisteeseen tuosa kaarella kiinnitän mieleni. Mitä raitaa katson räsymatossa.
Kun kaikki on "aina" miten muuten selitetään että voidaan nähdä lähes alkuräjähdykseen saakka? Kun katsotaan "menneisyyteen" nähdään sieltä lähtenyt valo, no suunnataan katse siihen valoon joka meni tästä tulevasuuteen joitakin tuhansia vuosia sitten ja nähdään sen valon maailma, tulevaisuuden maailma?
Mediumismi ja hypnoosi ovat hyviä välineitä lähi historian tarkasteluun
Mika Valtari näki menneisyden, Budha ja Jeesus kuvailivat olevaisuuden. Einstein ja Tesla hahmottelivat omaa nykyhetkeään, aina on ollut muutamia oivaltaneita.
Kirjastosta http://www.ultra-lehti.com/kirjat/arv-lahdekentta.html
Vakavin ja ainut ongelma on ihmismielen rajoittuneisuus, samalla se on suurin mahdollisuusMika Waltari kirjoitti historiallsia romaaneja, ei kovin hääppösiä.
Palmu-jutut on parempia.kekek-kekek kirjoitti:
Mika Waltari kirjoitti historiallsia romaaneja, ei kovin hääppösiä.
Palmu-jutut on parempia.Aivan sama sen aikamatkailun kanssa, pöpin kirjoihin pääsee vähemmälläkin.
enkelipallo kirjoitti:
Aivan sama sen aikamatkailun kanssa, pöpin kirjoihin pääsee vähemmälläkin.
Myös mielisairaalassa Waltari aikaa vietti.
kekek-kekek kirjoitti:
Myös mielisairaalassa Waltari aikaa vietti.
Kuinka monelle muulle siellä olisi paljon opittavaa. Aikamatkaa parhaimmillaan?
enkelipallo kirjoitti:
Kuinka monelle muulle siellä olisi paljon opittavaa. Aikamatkaa parhaimmillaan?
Ei sinne oppimaan mennä vaan toipumaan.
- Absolut.Vodka
'Aika' on tietoisessa mielessä tapahtuva sisäsyntyinen kokemus, aistihavainto, jonka käsittämisen edellytyksiä on paitsi ominaisuus varastoida muistiin asioita ja hakea niitä ajatuksen nopeudella, myös kyky käsitellä 'aikaa' käsitetasolla, eli luoda käsite, määritelmä ja nimetä se. Jos et tiedä 'aikaa' käsitteenä, et myöskään tiedä sen olemassaolosta, etkä siten ymmärrä 'ajan' kuluvan, vaan silloin kaikki tapahtumat, muutokset yms. tapahtuu tässä ja nyt. 'Aikaa' ei ole olemassa ihmismielen ulkopuolella. Siellä ainoa "aikaulottuvuus" on ultimaattinen nyt. On siis täysin loogista millainen ihminen ja miksi, alkaa pohdiskella aihetta aikamatkustus ja onko se mahdollista. Tietenkään se ei ole mahdollista, koska mennyt ja tuleva aika on pelkästään ajatusmuodossa olevia käsitteitä, scifiä.
Kyllä aika on ihan aito ulottuvuus siinä missä kolme tilaulottuvuuttakin. Asian ymmärtäminen vaatii differentiaaligeometrian osaamista.
- Absolut.Vodka
VCO kirjoitti:
Kyllä aika on ihan aito ulottuvuus siinä missä kolme tilaulottuvuuttakin. Asian ymmärtäminen vaatii differentiaaligeometrian osaamista.
Ajalla itsellään ei ole fyysistä olemusta, jonka voisi vastaanottaa ja projektoida kokemukseksi ja käsitteeksi, kuten esim. fotonivirrat ja molekyylien aaltoliikkeen. Siksi aika on täysin sisäsyntyinen ominaisuus. Se aika, joka hahmotettiin ennen käsitteitä, on ihan eri asia kuin tämän päivän pitkälle kehittynyt käsitteellinen aika. Ajan mittaaminen ja ajalla mittaaminen, sekä ajan soveltaminen eri asioihin, on kaikki sisäsyntyisiä asioita, ihmisen itsensä luomia ja kehittämiä. Ihmismielen ulkopuolella ei todellakaan ole aikaa, kuten siellä ei myöskään ole valoa eikä ääntä.
VCO kirjoitti:
Kyllä aika on ihan aito ulottuvuus siinä missä kolme tilaulottuvuuttakin. Asian ymmärtäminen vaatii differentiaaligeometrian osaamista.
Aika ei ole mikään ulottuvuus. Puhuminen siitä neljäntenä ulottuvuutena on hölynpölyä.
kekek-kekek kirjoitti:
Aika ei ole mikään ulottuvuus. Puhuminen siitä neljäntenä ulottuvuutena on hölynpölyä.
Toki sinäkin saat tulla uskollasi autuaaksi. En jaksa nyt alkaa asiasta täällä vääntämään.
VCO kirjoitti:
Toki sinäkin saat tulla uskollasi autuaaksi. En jaksa nyt alkaa asiasta täällä vääntämään.
Todistustaakka on kylläkin positiivisen väitteen esittäjällä.
kekek-kekek kirjoitti:
Todistustaakka on kylläkin positiivisen väitteen esittäjällä.
dτ^2 = - (dx^0)^2 (dx^1)^2 (dx^2)^2 (dx^3)^2
Tietysti voidaan myös sanoa x^0 = ict jossa i on sqrt(-1), c valon nopeus ja saat ihan itse arvailla mikä se t on. Oikein lyhyesti jos haluat, niin R^(1, 3). Voi olla aika haastavaa väittää jotain muuta sillä tuo toimii, mutta voit toki yrittää.- pölyä_maailmoissa
kekek-kekek kirjoitti:
Aika ei ole mikään ulottuvuus. Puhuminen siitä neljäntenä ulottuvuutena on hölynpölyä.
"...Aika ei ole mikään ulottuvuus. Puhuminen siitä neljäntenä ulottuvuutena on hölynpölyä..."
------------------------------------------------------
Varmasti näin on, jos alat mittaamaan aikaa mittanauhoilla tai litranmitoilla.
Elämme aikamaailmassa , josta käsityksemme rajoittuu hetkessä ohimenevään
nykyhetkeen. Ei löydy instrumentteja , joilla voisi siirtyä elämään menneisyyden tai
tulevaisuuden tapahtumia.
Mittojen ottaminen täällä realimaailmassa onnistuu useimmiten ajasta riippumatta.
Minäkin mittailin olohuoneen huonekaluja useamman kerran, ennen kuin
hankin sinne uuden sohvan.
Aiemmin joku esitti vertauksen tasomaailmasta , jonka kuvitteelliset asukkaat
eivät pystyneet maailmastaan irtaantumaan. Maailma tason ylä- tai alapuolella
oli heille täysin käsittämätön.
Jos alkaisit heille selittämää syvyys- tai korkeuskäsitteitä, hekin saattaisivat
vastata:
" Syvyys tai korkeus ei ole mikään ulottuvuus. Puhuminen siitä
kolmantena ulottuvuutena on hölynpölyä !" VCO kirjoitti:
dτ^2 = - (dx^0)^2 (dx^1)^2 (dx^2)^2 (dx^3)^2
Tietysti voidaan myös sanoa x^0 = ict jossa i on sqrt(-1), c valon nopeus ja saat ihan itse arvailla mikä se t on. Oikein lyhyesti jos haluat, niin R^(1, 3). Voi olla aika haastavaa väittää jotain muuta sillä tuo toimii, mutta voit toki yrittää.Millään matemaattisella yhtälöllä ajasta ei tule ulottuvuutta.
kekek-kekek kirjoitti:
Millään matemaattisella yhtälöllä ajasta ei tule ulottuvuutta.
Toki sinäkin saat tulla uskollasi autuaaksi. Olisi ehkä pitänyt lopettaa jo muutama viesti sitten sillä trollin syöttäminen on varsin hyödytöntä puuhaa.
Toki voidaan tehdä sopimus ja on tehtykin mitä ajalla tarkoitetaan. Aika on sitä mitä siitä on sovittu.
Käy ilmi selkeimmin kun kysytään missä tai mitä on säästety aika, tai kulutettu aika. Ei mitään?? vaan sitä mitä siitä on sovittu.- shamaaniäijä
Me olemme luomakunnan herroja !
Olemme vain sopineet , että kesällä on lämpimämpää kuin talvella, ja luonto tottelee nöyrästi ! shamaaniäijä kirjoitti:
Me olemme luomakunnan herroja !
Olemme vain sopineet , että kesällä on lämpimämpää kuin talvella, ja luonto tottelee nöyrästi !Juuri näin ja minä koen jotakin ja kuvittelen että sinun kokemuksesi on samassa tilanteessa samanlainen.
Vaan kun ei ole (ja usein se sanotaan sinun syyksesi?) sarkasmiani
Jokainen luo joka hetki maailmastaan omanlaisensa! herroja ollaan Luojia- H_Hämärä
Ajan ymmärtäminen ulottuvuutena on käsitteenä vaikeaselkoinen , koska siihen
alitajuisesti tulee yhdistettyä mittaaminen, kuten jakuvasti käytännön elämässä
joudumme esim. pituuksia, pinta-aloja ,tilavuuksia , massoja ja muita suureita mittaamaan.
Mielestäni aika tulisi instrumenteilla mitattavissa olevan "ulottuvuuden" sijasta
käsittää jonkinlaisena ylivertaisena "luonnonvoimana", joka yksityiskohtia myöten
määrää Universumin kaikki t a p a h t u m a t , alkaen yksittäisten elektronien
liikkeistä aina mustien aukkojen romahtamisiin. Aina alkuräjähdyksestä alkaen
hamaan tulevaisuuteen.
Tietysti voidaan sanoa, että kellolla aikaa mitataan, mutta ei se kello tapahtumien
kulkua määrää !
Nimim. "enkelipallo" tähdensi inhimillisten kokemusten yhdenmukaisuuden tärkeyttä
tapahtumien kokemisessa, viitaten niistä tehtyihin sopimuksiin. Sopimukset ovat
yhteisymmärryksen kannalta tärkeitä. Syntyisi vakaviakin sekaannuksia, jos esim.
käsitteet "kylmä" ja "lämmin" sekoitettaisiin keskenään.
Mutta eikö aika määräisi tapahtumat riippumatta elollisten organismien
olemassaolosta, mistään niiden tekemistä sopimuksista puhumattakaan ?
Esim. Kuussa ei juuri ole elollisia organismeja. Tapahtumia kuitenkin riittää:
Eroosio kuluttaa Kuun pintaa, siihen mätkähtelee jatkuvasti meteoriitteja jne.
Täysin riippumatta siitä, miten me täällä Maan päällä tapahtumat koemme
ja nimitämme. H_Hämärä kirjoitti:
Ajan ymmärtäminen ulottuvuutena on käsitteenä vaikeaselkoinen , koska siihen
alitajuisesti tulee yhdistettyä mittaaminen, kuten jakuvasti käytännön elämässä
joudumme esim. pituuksia, pinta-aloja ,tilavuuksia , massoja ja muita suureita mittaamaan.
Mielestäni aika tulisi instrumenteilla mitattavissa olevan "ulottuvuuden" sijasta
käsittää jonkinlaisena ylivertaisena "luonnonvoimana", joka yksityiskohtia myöten
määrää Universumin kaikki t a p a h t u m a t , alkaen yksittäisten elektronien
liikkeistä aina mustien aukkojen romahtamisiin. Aina alkuräjähdyksestä alkaen
hamaan tulevaisuuteen.
Tietysti voidaan sanoa, että kellolla aikaa mitataan, mutta ei se kello tapahtumien
kulkua määrää !
Nimim. "enkelipallo" tähdensi inhimillisten kokemusten yhdenmukaisuuden tärkeyttä
tapahtumien kokemisessa, viitaten niistä tehtyihin sopimuksiin. Sopimukset ovat
yhteisymmärryksen kannalta tärkeitä. Syntyisi vakaviakin sekaannuksia, jos esim.
käsitteet "kylmä" ja "lämmin" sekoitettaisiin keskenään.
Mutta eikö aika määräisi tapahtumat riippumatta elollisten organismien
olemassaolosta, mistään niiden tekemistä sopimuksista puhumattakaan ?
Esim. Kuussa ei juuri ole elollisia organismeja. Tapahtumia kuitenkin riittää:
Eroosio kuluttaa Kuun pintaa, siihen mätkähtelee jatkuvasti meteoriitteja jne.
Täysin riippumatta siitä, miten me täällä Maan päällä tapahtumat koemme
ja nimitämme.Edelleen pitäytyisin siinä kokemuksessa.
Lause:
Eroosio kuluttaa kuun pintaa, on minun tietoisuudessani tapahtuvaa ajattelua, onko kuun pinta olemassa ilman ajatusta kuun pinnasta. Nyt sopii hiukan laajentaa ajatusta, minusta riippumatta on ajatelijoita joilla on mielen kuva kuun pinnasta.
Täysin riippumatta siitä, miten me täällä Maan päällä tapahtumat koemme
ja nimitämme.
Aivan kuten pyörä oli jossakin vaikka Chilen vuoristossa elävät kansat eivät sitä olletkaan "keksineet" koska heidän nopein likuntamuoto oli juokseminen vuoristopoluilla- Huukullu
enkelipallo kirjoitti:
Edelleen pitäytyisin siinä kokemuksessa.
Lause:
Eroosio kuluttaa kuun pintaa, on minun tietoisuudessani tapahtuvaa ajattelua, onko kuun pinta olemassa ilman ajatusta kuun pinnasta. Nyt sopii hiukan laajentaa ajatusta, minusta riippumatta on ajatelijoita joilla on mielen kuva kuun pinnasta.
Täysin riippumatta siitä, miten me täällä Maan päällä tapahtumat koemme
ja nimitämme.
Aivan kuten pyörä oli jossakin vaikka Chilen vuoristossa elävät kansat eivät sitä olletkaan "keksineet" koska heidän nopein likuntamuoto oli juokseminen vuoristopoluillaOtetaas tähän kohtaan käsite "kuuhulluus". Tiede sanoo ettei se ole mahdollista että ihminen voisi aistia niin pientä muutosta painovoimassa, jota laskennallisesti kohdistuu ihmiseen saman verran kuin pään yläpuolelle asetetusta herneestä.
Kuuhulluutta selitetään uskomuksilla ja valonmäärän muuttumisella. Esimerkiksi minulla on paksut verhot ja saan makuuhuoneen täysin pimeäksi. Ympärillä on teräsbetoniseinät ja katto ja monta kerrosta. Ei ole mitenkään mahdollista että täysikuun valo tai vetovoima voisi vaikuttaa minuun nukkuessani pilkkopimeässä huoneessa.
Mutta... Kun herään yöllä pimeässä ja ihmettelen terävää vireystilaani, palloilen siinä ja mietin mitä olen syönyt tai juonut, kahviako liikaa? Menen katsomaan kalenteria tai parvekkeelta niin kaskas. Täysikuuhan se siellä mollottaa. Ainakin 7-8 kertaa vuodessa käy noin.
Olen vaeltanut Alpeilla. Normaalisti täällä tasaisemmalla maalla minulla on erinomainen suuntavaisto. Vuoristossa aistini menee aivan sekaisin. Vuorten vetovoima vaikuttaa aisteihini sekoittaen ne täysin. On huimaava ja vaappuva olo, eikä mitään tietoa ilmansuunnista, jollei sitä auringon perusteella voi päätellä.
Tiede ei kykene näitä selittämään. Ihmisellä ei pitäisi tietääkseni olla kykyä aistia noin pieniä muutoksia, mutta tuntuu vain olevan.
En pidä niitä aisteja minään paranormaalina, vaan evoluution tuotoksina herkemmillä havainnoitsijoilla. Jäänteitä muinaisilta ajoilta kun ei ollut suunnistuskeinoina kuin ympäristön havainnointi. Painovoimassa voipi olla myös jotakin sellaista mitä ei osata tulkita vielä ja onkin, koska kaikkea siitä ei tiedetä. - Kirssu
Huukullu kirjoitti:
Otetaas tähän kohtaan käsite "kuuhulluus". Tiede sanoo ettei se ole mahdollista että ihminen voisi aistia niin pientä muutosta painovoimassa, jota laskennallisesti kohdistuu ihmiseen saman verran kuin pään yläpuolelle asetetusta herneestä.
Kuuhulluutta selitetään uskomuksilla ja valonmäärän muuttumisella. Esimerkiksi minulla on paksut verhot ja saan makuuhuoneen täysin pimeäksi. Ympärillä on teräsbetoniseinät ja katto ja monta kerrosta. Ei ole mitenkään mahdollista että täysikuun valo tai vetovoima voisi vaikuttaa minuun nukkuessani pilkkopimeässä huoneessa.
Mutta... Kun herään yöllä pimeässä ja ihmettelen terävää vireystilaani, palloilen siinä ja mietin mitä olen syönyt tai juonut, kahviako liikaa? Menen katsomaan kalenteria tai parvekkeelta niin kaskas. Täysikuuhan se siellä mollottaa. Ainakin 7-8 kertaa vuodessa käy noin.
Olen vaeltanut Alpeilla. Normaalisti täällä tasaisemmalla maalla minulla on erinomainen suuntavaisto. Vuoristossa aistini menee aivan sekaisin. Vuorten vetovoima vaikuttaa aisteihini sekoittaen ne täysin. On huimaava ja vaappuva olo, eikä mitään tietoa ilmansuunnista, jollei sitä auringon perusteella voi päätellä.
Tiede ei kykene näitä selittämään. Ihmisellä ei pitäisi tietääkseni olla kykyä aistia noin pieniä muutoksia, mutta tuntuu vain olevan.
En pidä niitä aisteja minään paranormaalina, vaan evoluution tuotoksina herkemmillä havainnoitsijoilla. Jäänteitä muinaisilta ajoilta kun ei ollut suunnistuskeinoina kuin ympäristön havainnointi. Painovoimassa voipi olla myös jotakin sellaista mitä ei osata tulkita vielä ja onkin, koska kaikkea siitä ei tiedetä.Naisten keskimääräinen kuukautiskierto on tarkalleen kuunkierron mittainen. Lieneekö sattumaa vai luonnon rytmittämää?
Kirssu kirjoitti:
Naisten keskimääräinen kuukautiskierto on tarkalleen kuunkierron mittainen. Lieneekö sattumaa vai luonnon rytmittämää?
Sattumaa ei ole :)
- H_Hämärä
enkelipallo kirjoitti:
Edelleen pitäytyisin siinä kokemuksessa.
Lause:
Eroosio kuluttaa kuun pintaa, on minun tietoisuudessani tapahtuvaa ajattelua, onko kuun pinta olemassa ilman ajatusta kuun pinnasta. Nyt sopii hiukan laajentaa ajatusta, minusta riippumatta on ajatelijoita joilla on mielen kuva kuun pinnasta.
Täysin riippumatta siitä, miten me täällä Maan päällä tapahtumat koemme
ja nimitämme.
Aivan kuten pyörä oli jossakin vaikka Chilen vuoristossa elävät kansat eivät sitä olletkaan "keksineet" koska heidän nopein likuntamuoto oli juokseminen vuoristopoluillaKuun pinnan muodoista suuri osa on syntynyt aikana, jolloin ihmistä ei ollut vielä
olemassa.
Jälkikäteen olemme sitten k o k e n e e t niiden olemassaolon.
Mutta onko niiden synnyn edellytyksenä ollut , että jonkin varhaisen ulkoavaruudellisen
supersivilisaation avaruusmatkailijat ovat nähneet ja k o k e n e e t tapahtuman ,
jossa valtava meteoriitti iskee Kuun pintaan kraaterin ? - tequila_sunrise
H_Hämärä kirjoitti:
Kuun pinnan muodoista suuri osa on syntynyt aikana, jolloin ihmistä ei ollut vielä
olemassa.
Jälkikäteen olemme sitten k o k e n e e t niiden olemassaolon.
Mutta onko niiden synnyn edellytyksenä ollut , että jonkin varhaisen ulkoavaruudellisen
supersivilisaation avaruusmatkailijat ovat nähneet ja k o k e n e e t tapahtuman ,
jossa valtava meteoriitti iskee Kuun pintaan kraaterin ?Jos Maassa ei olisi ilmakehää, tuulia, sateita ja elämää niin ei varmaan paljoa poikkeaisi kraaterinäkymät. Onhan tällä hetkellä Kuun synnyn paras arvio suuren planeetan törmäys Maahan ja sitä seurannut avaruuteen ja kiertoradalle singonnut materiaali. Sitä on sitten sadellut kuuhun ja Maahan. Maahan enemmän siksi koska Maa on paljon suurempi ja suuremmalla painovoimalla.
Itse tutkiskelen paraikaa panspermiaa ja mahdollisuutta siihen, että supersivilisaatiot on käyneet vähän muokkaamassa paikkailemassa apinoiden genetiikkaa ihmisen suuntaan. Onko tämänhetkinen tulos tyydyttävä, on makuasia.
Elämästään taisteleva otus se on kuitenkin vaan ihminenkin edelleen, kuten vaikka kaktus. H_Hämärä kirjoitti:
Kuun pinnan muodoista suuri osa on syntynyt aikana, jolloin ihmistä ei ollut vielä
olemassa.
Jälkikäteen olemme sitten k o k e n e e t niiden olemassaolon.
Mutta onko niiden synnyn edellytyksenä ollut , että jonkin varhaisen ulkoavaruudellisen
supersivilisaation avaruusmatkailijat ovat nähneet ja k o k e n e e t tapahtuman ,
jossa valtava meteoriitti iskee Kuun pintaan kraaterin ?"jolloin ihmistä ei ollut vielä
olemassa."
Olisiko mahdollista katsoa raamatusta ilman uskonnollista kuorrutusta. Mooses1 kuvailee kuinka ihminen puettiin nahkapukuun.
Siis oli olemassa jokin joka puettiin?
Tällä saittilla ehkä siedetään aikamatkustusta joka sallii ihmisen olomuodon ENNNEN nahkapukua.
Ihmisellä, ainakin minulla on nahka, tosin ohut, hauras ja ryppyinen,enempi käytetty sana on iho.
Ihminen oli ennenkuin hän puettiin ihoon? Laajentaisin; tämä tietenkin tarkoittaa että ihminen on henki joka myöhemmässä kehitysvaiheessaan muodostui kehoksi, ruumiiksi, lihaksi ja luuksi, vedeksi
- titoristi
John Titor saattaisi tietää paremmin....
- H_Hämärä
Edellä puhuttiin painovoiman vaihtelun vaikutuksesta ihmisen aivotoimintaan.
Aivosolut sähkökemiallisine reaktioineen ovat herkkä instrumentti.
Ilmeisesti on vaikea järjestää luotettavia kokeita, joilla painovoiman vaihteluiden
vaikutuksia aivotoimintaan voitaisiin mitata.
Nimim. "Huukullu" totesi vuoristossa ilmenevien painovoimaeroavaisuuksien
häiritsevän suuntavaistoaan.
Toisaalta radikaalitkaan eroavuudet eivät kaikkia häiritse; aluksillaan Maata
kiertävät astronautit pystyvät suht. normaalisti toimimaan painottomassa tilassa.
Onko siis kyse yksilöllisistä eroavuuksista ?
Olen itse harrastanut suunnistusta. Pimeäsuunnistuksessa, jossa näkökenttä
rajoittuu otsalampun kapeaan valokeilaan, ympäröivän maaston havainnointi on
hyvin rajoitettu.
Se aiheuttaa myös kummallisia häiriöitä suuntavaistoon. Täytyy oikein pakottaa itsensä
tottelemaan kompassia, eikä tuntemusta , että nyt mennään väärään suuntaan !- Huukullu
Astronautit ei tarvitse suuntavaistoaan kapselissaan.
Pimeässä lentokone jos on loivassakin syöksykierteessä niin lentäjän aistit kertovat hänen nousevan ylöspäin koska keskipakovoiman vuoksi hän puristuu penkkiinsä. Siksi mittareihin luottaminen ja mittarilentotaidot ovat tärkeitä. Todennäköisesti juuri äskettäin jalkapalloilija Emiliano Salasin kone putosi lentäjän puutteellisten mittarilentotaitojen vuoksi. Lentäjä itse kertoi olevansa ruosteessa niiltä osin.
Olen eksynyt hämärässä tuttuunkin maastoon ja veneillessä menin kysymään neuvoa omasta mökkirannasta :) En siis ymmärtänyt olevani perillä.
Kaikki näyttää niin erilaiselta hämärässä.
Aisteja ja vaistoja voi kehittää. Varmaan myös sitä kuudettakin. Sokeutuneille kehittyy lepakon kaltaisia kuuloon perustuvia "näköhavaintoja" ja muotoon perustuvia tunnistuskeinoja jne. Niihin vaistoihin ja aisteihin luottaminen vaatii pitkällisen kokemuksen. - S.Kelly
Ennätysastronautti Scott Kelly on usein puhunut ohimennen alieneista. Painovoimaan liittyen hän sanoi näin:
"Painottomuuteen tottuminen on paljon helpompaa kuin painovoimaan tottuminen, ehkä siksi alieneilla on helpompaa kuin meillä"
- evolutionisti
Nimim. "Kirssu" kirjoitti aiemmin Kuun vaikutuksesta:
"...Naisten keskimääräinen kuukautiskierto on tarkalleen kuunkierron mittainen. Lieneekö sattumaa vai luonnon rytmittämää?..."
-------------------------------------------------
Veikkaisin luonnon rytmittämistä eli evoluutiota.
Ihmisen varhaisessa kehitysvaiheessa luolanaisilla ei ollut kelloja käytettävissään.
Evoluutio kehitti heille "kellon", kuun vaiheet , joiden mukaan he pystyivät päättelemään,
milloin yhdyntä oli suotuisinta jälkikasvun hankkimisen suhteen.
Olemassaolon kamppailun kannalta lajin nopea lisääntyminen oli tuolloin elinehto.
Paljon merkityksellisempi , kuin mitä nykyään kehittyneissä maissa alhaisen syntyvyyden
vaikutus on epäedullisen huoltosuhteen kehittymiseen.
Tämä ei ole tarkoitettu vitsiksi , tämä on logiikkaa !
Ketjusta on poistettu 8 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Suomi julkaisi varautumisoppaan
Että sellanen tappaus. Kun kriisitilanne iskee, niin on mentävä nettiin ja luettava ohjeet suomi.fi -sivuilta. Onkohan j2332172Kuhmo tekisi perässä
Lomauttakaa kaupungin talolta turhat lattiankuluttajat pois, kuten naapuripitäjä101808Miehille kysymys
Onko näin, että jos miestä kiinnostaa tarpeeksi niin hän kyllä ottaa vaikka riskin pakeista ja osoittaa sen kiinnostukse601436Onko telepatia totta
Epäilen että minulla ja eräällä henkilöllä on vahva telepatia yhteys. Jos ajattelen jotain hän julkaisee aiheesta jotaki801215- 611075
Missä Kaisa Lepola, siellä filunki ja sekasotku
Näin se taas nähtiin, ajolähtöjen taakse on joka kerta jääneet savuavat rauniot, oli työpaikka mikä tahansa.171068Nainen, olen niin pettynyt
Ehkä se tästä vielä paremmaksi muuttuu. Yritän itseäni parantaa ja antaa itse itselleni terapiaa, mutta eihän se mitään89994TTK:sta tippunut Arja Koriseva teki erityisen teon kyynelsilmin: "Mä olen ihan järjettömän..."
Kiitos tuhannesti Tanssii Tähtien Kanssa -tansseistanne, Arja Koriseva ja Valtteri Palin! Lue lisää: https://www.suomi15990Haluaisin jo
Myöntää nämä tunteet sinulle face to face. En uskalla vain nolata itseäni enää. Enkä pysty elämäänkin näiden kanssa jos42834- 70832