Naapuri leikkasi upeasti marjoneen marja-arnonia-aitamme salaa minitapeiksi. Korvauksia?

Anonyymi

Havaitsin järkytyksekseni, että rakkaudella vaalimani korkea marja-aroniapensasaitamme oli leikattu vaivihkaa huomaamattamme ihan mataliksi tapeiksi naapurin toimesta. Aita oli meidän istuttamamme jo ennen kuin kyseiset naapurit edes ostivat viereisen tontin taloineen ja lain mukaan naapureilla olisi ollut oikeus leikata vain heidän tonttinsa puolelle ulottuvia oksia...eikä tietenkään koko meidän aitaamme meidän puoleltamme ja vieläpä ihan tyngäksi.

Pensasaita oli perheelleemme tärkeä terveellisten luomumarjojensa takia, joita lapsemmekin söivät mielellään suoraan pensaista, teimme smoothieita ja pakastin ja säilöin marjoja eri tavoin talveksikin. Rahallisestikin menetys oli suuri, sillä jo yksikin suuri marja-aroniapensas tuottaa monia kiloja marjoja ja pensaita oli aidassa lukuisia. Kyseistä lajia tulee hoitaa leikkaamalla vanhoja yksittäisiä oksia pois ja muotoilemalla leikaten osa vuoden kasvusta. Alasleikkaus ei kuulu todellakaan edes suosituksiin saati, että naapurilla olisi ollut siihen oikeutta.

En tiedä miten pensasaitamme toipuu rajusta leikkauksesta ja kuinka monta vuotta menee ennen kuin se tuottaa taas kunnolla suurta satoa kuten se aiemmin jo teki noin parimetrisenä. Näkösuojaksikaan aidasta tuskin on vielä vuosikausiin. Olemme koko perhe todella järkyttyneitä tapahtuneesta. Kuinka röyhkeitä ihmiset voivat ollakaan...noin vain leikkaavat mataliksi toisten omistamat marjapensaat!

Mietin ryhdynkö korvausvaatimuksiin. Paljonkohan tulisi saada korvausta tuollaisesta lain rikkomuksesta? Tässä tapahtuneessa tilanteessa tavallaan varastettiin toisten marjat ja näkösuoja vuosiksi eteenpäin.

4

217

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Siis teidän tonttinne puolella olevan kasvin olivat leikanneet? Tarkistapa vielä mistä raja tarkkaan ottaen menee. Ihmisillä on taipumusta hieman varastaa tilaa istuttamalla kasveja oman tonttinsa ulkopuolelle. Sellaisiin kasveihin ei istuttajalla ole mitään oikeuksia.

      • Anonyymi

        Ovat meidän puolellamme kyllä. Vain heidän puolelleen kasvaneet oksat olisivat saaneet poistaa, mutta tosiaan omin luvin leikkasivat ihan tyngäksi koko aidan.


    • Vahingon määrää voi hahmotella ensinnäkin pensaiden (keskimääräisellä) vuotuisella marjasadolla, joka omaan käyttöön tulleena täytyy nyt ostaa muualta.

      Näkösuoja on vähän hankalampi, mutta siinäkin voitaisiin lähteä liikkeelle puutarhakaupassa myytävästä pensaasta. Kaupasta tuskin saa leikatun ikäisiä ja yhtä tuuheita pensaita, joten pensaikon kasvamiseen menee aikaa. Ensiksi tulee kuitenkin laskea uudet pensaat (taimet), niiden istutuskustannukset ja muut kulut. Siihen sitten lisätään uusien pensaiden arvioitu vuotuinen marjasato, jonka suuruutta verrataan menetettyyn satoon vuosittain.

      Pensaiden kasvamiseen entisen kokoisiksi ja yhtä tuuheiksi vie kaiketi 5 vuotta taikka pidempään. Oman pihan rauha on tältä ajalta menetetty, joskin rauhan menetys pienenee pensaiden kasvaessa joka vuosi. Kyseessä on siis väliaikainen, mutta vuosia kestävä haitta.

      Yleensä kasvillisuuden vaurioista määrätty täysi korvaus vastaa kustannuksia, jotka aiheutuvat vahinkopaikan saattamisesta vahinkoa edeltäneeseen kuntoon. Mikäli vastaavan ikäisiä ja kokoisia pensaita ei ole saatavissa, täytyy korvaus arvioida. Pensasaita kasvaa itsekseen, mutta sitä täytyy kuitenkin hoitaa, mikä ei ole ilmaista.

      Toisaalta uudet pensaat istuttamalla saadaan nuorempi pensasaita, joka tulee kestämään pidempään. Kärsitystä vahingosta ja sen korvaamisesta tulee siten vähentää korvaamisen myötä tullut hyöty.

      Tapoja laskea kokonaisvahinko on tällaisessa tapauksessa monta ja riippuu tapauksesta, että kuinka mittaviin toimiin on syytä lähteä vahingon suuruuden määrittämiseksi.

      Selvää on kuitenkin, että jokaisen kaadetun pensaan hinta on monta kertaa enemmän kuin puutarhakaupasta myytävän pensaan (taimen) hinta.

      Mikäli naapurit eivät ole yhteistyöhaluisia vahingonsuuruudesta neuvoteltaessa, voi rikosilmoituksen tekeminen olla aiheellista, kunhan on ensin selvittänyt missä tontin raja kulkee.

      Sekään seikka, että pensaat ovat tietämättäsi (tai tietäen) olleet naapurin puolella, ei anna heille tällaisessa tapauksessa oikeutta tuhota niitä, sillä te olette (oletetusti) naapurin suostumuksella pitäneet pensaitanne heidän alueellaan. Mikäli naapurit ovat sittemmin suostumuksen suhteen muuttaneet mielensä, olisi heidän tullut antaa teille mahdollisuus siirtää tuottoisat pensaanne pois heidän alueeltaan.

      • Anonyymi

        Kiitos hyvästä vastauksesta! Ajattelen itse hyvin samoin. :)

        Pensasaita istutettiin edellisen naapurin aikana, mutta nykyiset naapurit ovat asuneet paikassaan kuitenkin jo vuosia. Olen vuosittain leikannut sopivaksi katsomani määrän aidan vuosikasvua ja naapurihan olisi voinut leikata niitä oksia, jotka ovat mahdollisesti heitä häirinneet/tulleet heidän puolelleen tms. tai he olisivat voineet puhua , jos joku asia aidassa häiritsi heitä. Mitään he eivät ole koskaan vuosien kuluessa kyseisestä aidasta kuitenkaan valittaneet tai edes puhuneet. Nyt sitten yhtäkkiä vain tälläinen mielivaltainen teko, jota lapsemmekin ovat kovasti surreet.

        Juuri siinä kohti tonttiamme oli erityisen suojaisaa ja lähistöllä on kirsikka- ja kriikunapuita ja herukkapensaitakin, joista oli myös mukavaa poimia yksityisessä rauhassa marjoja heti aamutuimaan. Nyt se ilo on suureksi osaksi mennyttä, koska samaisesta kohdasta on suora ja avara näkyvyys naapurin pihalle mm. oleskelu-sekä tramppa-alueelle ja jopa viereiselle autotielle naapurin pihan kautta. Mistään yksityisestä rauhasta ja tunnelmallisesta alueesta ei ole enää tietoakaan. Siinä sitä ollaan taas ohikulkijoiden ja naapurien töllättävinä kuin tarjottimella. Eipä ole enää fiiliksiä rauhallisiin marjojensyömishetkiin yhdessä lasteni kanssa...kuten meillä oli vuosien perinne. Teinini saati aikuinen lapseni eivät yhtään tykkää olla muitten töllisteltävinä enkä minäkään. Pikkutyttöni taas alkaa nyt helposti ihmettelemään ja kyselemään naapuripihan tapahtumista eikä ole enää niin helppoa rauhoittua oman perheen juttuihin kuten marjojen naposteluun, puutarhan hoitoon jne . Sitäpaitsi entisen pensasaidan uumeniin pääsi jopa lymyämään piilosleikeissä ja sekin asia on nyt pilalla. Olen suoraan sanoen jopa itkenyt tästä menetyksestä, joka vie paljon pois pihamme yksityisyyttä ja hämyisää idyllisyyttä, josta itse olemme tykänneet.

        Elämässä on tietenkin suurempiakin asioita ja ongelmia kuin turmeltu marja-aronia-aita, mutta meille sillä oli paljon merkitystä ja tunnearvoa monestakin syystä ja tapahtunut suorastaan järkytti ja se vaikuttaa pihamme käytettävyyteen ja marjasatoomme valtavasti. Tällä hetkellä meillä on taloudellisesti tiukkaakin ja marjasadolla oli suuri merkitys ison perheemme terveellisen ravitsemuksen kannalta.

        Kun valitin tapahtuneesta naapurille, hän sanoi mm. että kyllähän tuo kasvaa nopeasti takaisin (ei kyllä oikeasti kasva näkösuojaksi eikä satoisaksi marjojen tuottajaksi moneen vuoteen) Lisäksi hän sanoi, että joku hänen tuttunsa oli sanonut, että tuollainen aita tulee leikata ihan matalaksi tiettyjen vuosien jälkeen säännöllisesti (olikohan se kolme vuotta, jos oikein muistan) Se on kyllä oikeasti täyttä puppua! Varmistin hoito-ohjeet useista puutarhaoppaista ja netistäkin. Alasleikkuuta ei todellakaan kehotettun tekemään, vaan osittaista vuosikasvun typistämistä ja tarvittaessa mm. yksittäisten vanhojen oksien poistoa. Saa nähdä palaako pensasaitamme enää koskaan entiselleen. Mikäli marja-aronia-aitoja vedeltäisiin säännöllisesti matalaiksi, niin niistähän saisi vain harvoin ja vähän aikaa marjoja ja lisäksi niistä ei ehtisi tulla koskaan riittävän korkeita näkösuojiksi.

        Minkäänlaista anteeksipyyntöä ei kuulunut korvausehdotuksista puhumattakaan ja naapuri ei edes myöntänyt tehneensä mitään väärää.

        Mielestäni ainoa asia, mikä korvaisi tapahtuneen kunnolla, olisi uusien täysikasvuisten marja-arnoniapensaiden istuttaminen entisen aidan paikalle, mutta sehän maksaisi maltaita ja työ olisi erittäin suuri. Täysikasvuisia marja-aroniapensaita ei välttämättä ole edes helppoa löytää ja sitäpaitsi myytävien pensaiden juuristokaan yms. ei ole niin vahva kuin maassa jo vuosia olleiden.

        Rahallisen korvauksen pitäisi olla suuri, jotta se korvaisi haitan, jonka olemme nyt kokeneet. Esim. pari satasta ei tuntuisi missään. En edes tuhannella eurolla olisi suostunut tuohon pensasaitamme leikkaukseen tapeiksi...Ehkäpä naapuri arvasi, ettemme suostuisi leikkaukseen ja siksi he eivät edes kysyneet.

        Onhan olemassa sanonta, että helpompaa kuin suostutella ihmisiä johonkin on tehdä ensin itse miten haluaa ja sitten jälkikäteen pyytää anteeksi. Röyhkeää ja epäreilua sellainen meininki...ja edes sitä anteeksipyyntöäkään ei kyllä ole kuulunut.

        Kyllä ottaa vieläkin päähän! Saa nähdä jaksanko vaatia oikeutta vai jätänkö asian sikseen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1252
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      19
      1245
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1166
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1164
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1143
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1141
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1134
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1127
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1119
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1110
    Aihe