Kaikki saivat töitä 60 vuotta sitten

Anonyymi

Silloin ei ollut työttömiä vaan kaikki jotka olivat työtä vailla sijoitettiin valtion ja kunnan töihin. Elleivät sitten onnistuneet saamaan ammattiaan vastaavaa työtä, sillä nuo työt olivat useinmiten ruumillista työtä . Työn puute vaivasi aina talvikausia. Työttömiksi ilmoittuneista sijoitettiin 75-90 % työllisyystöihin.Joista kuitenkin maksettiin alan työnehtosopimuksen mukaista palkkaa. Kaikki eivät kuitenkaan haluneet ilmoittautua työttömiksi, osa heistä oli kotia hoitavia perheenäitejä ja eri alojen ammattimiehiä ja näin säästyivät pakkotöiltä. Perheen pää pystyi silloin palkallaan elättämään koko perheen.Työttömyyskorvauksia silloin ei ollenkaan maksettu. Joten ainoa mahdollisuu oli hakea sitten köyhäinapua toki jo silloin tunnettiin sairaseläkkeetkin.

66

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      No silloin ei ollutkaan nin kallista kuin nyt. Ihmisilää ei ollut omia autoja toisilla on jopa kaksi. Ei ollut sähkölämmitystä, ei vedet tulleet sisälle, oli ulkovessat, ei jääkaappia, ei sähköhellaa, leivinpaahdista, munankeitintä, kahvinkeitintä, ei mikroa,, ei sähkösilitysrautaa, teitokonetta, puhelinta, televisiota.... ei mitään sähkölaitetta... ei pyykinpesukonetta...

      Nykuisin kaikki käy sähköllä, ja sähkö on huippukallista. Miehen palkalla eli koko perhe ja äidit hoito lapset. Ruojka oli halpaa. Muistan kun lapsena ostin karkkiaskin, se makso 25 penniä!!! Purkka 10 penniä....Nyt maksat niistä 1 e- 2,50 jopa 3 euroa, eli 6 markka - 15 markkaa...

      Kaikille miehille oli palkkatyötä. Pyörällä polkivat aamulla töihin.

      KAUPPIAAT EI TYRKYTTÄNEET KOSKAAN YHTÄÄN MITÄÄN!!!

      Kunkodinkoneita tuli, ne kesti jopa 10-20 vuotta! Nykyset ei kestä kun vajaa 3 v, jotta pitää ostaa uusi, koska ne tehdään niin heikoksi jotta ne ei kestä. Huijausta.

      Kuulin eräältä ihmiseltä että nykykodinkoneissa laitetaan jopa varaosia väärään kohtaan jotta ne simahtaa helpommin!!!!!!! Joku osa ei kestä lämpöä yhtään joten siksi se pimahtaa. Jotkut osat vaan ei käy ollenkaan ja kestää hetekn. mutta vara osia ei ole jotta ei voi korja ja pitää ostaa uusi laite.

      Tai korjaus tehdään niin kalliiksi ettei kannata vikaa korjata.

      Siksi itse omista pyykkikonetta, en asianpesukonettä enkä älypuhelinta.

      Tiskaan itse, ja pyykit pesen taloyhtiön koneessa, ja näppäin puhelimella hoidan puhelut.

    • Anonyymi

      Silloin ihmiset syrjäytyi yhteiskunnasta hieman eri tavalla?

      • Anonyymi

        Ei silloin kukaan puhunut syrjäytmimisestä. Ei pitäisi nytkään. Se on vaan helppo sana käyttää niin ei tarvi sanoa laitapuolen kulkija.

        Jos ihminen on työtön, kaikki haluavat vaan mollata sellaista ihmistä. Se on sairasta.
        Mun kaikki tuntevat ihmiset on enmmn aktiivisempia kuin ötissä ollessa. Kukaan ei jakanut enää töiden jälkeen nähdä kavereita eikä olla kehenkään yhteydessä, hyvä että jakso perheensä kanssa olla.

        Nytkin ollaan ähes viikottain monta kertaa, mutta töissä ollessa ei aina edes kerran vuodessakaan jaksanu.
        Ihmis mieli on parhaimmillaan kun saa olla vaan ja nauttia elämästä ja kaieksta. Työllinen ei vaan jaksa muuta kun kiljua ja valittaa kun on väsynyt ja ei maksa mitään. Laihtuvatkin luurangoiksi kun ei jaksa edes syödä.

        En ole nähnyt 5 vuoteen erästä ystävääni kunhän ei jaksa. Mutta toinen joka on työttömänä ollaan joak päivä tekemisissä. Niin erilainen on ihmienen kun saa vaan olla.

        Risteilylläkin lllaan käyt jo tänä vuonna 5 kertaa. Pyydettiin työllistä ystävää mukaan muttei jaksa. Siihen se elämä sitten menee, kun on työssä, nukkumiseen ja äksyilyyn.


    • Anonyymi

      Historia toistaa itseään kun kyllä 60 vuotta sittenkin oli henkilöitä joillekka työ ei maistunut ja oli ryyppäri -seuraus köyhyys.
      Nykypäivänä on toimeentulotuet yms... -70 luvulla oli otsamerkitty jos johonki sossuun meni.
      Kyllä suomessa töitä on mutta liikaa ihmisiä jotka töitä vailla.Prkl löytyy laiskoja.

      • Anonyymi

        Ei vaan, suomessa ei ole heitä jotka haluaa palkkaa maksaa, töihin menijöitä olisi, mutta kun etuuksilla elää paremmin, niin työ ei kannata.

        Itse minä menisin heti jos saisin kunnon palkkaa. On pyydetty 9 e päivä tai pelkällä työttömyyskorvauksella, ja vapaaehtoiseksi, mutta en mene. Työkkärissäkin sanottiin, että nyt on työkkärissä huomattu tämä palkaton työ, ja siitä on kesksuteltu että siihen pitäisi saada sääntöjä, ettei ihmisiä voi kierrättää palkattomana, eikä alipalkattuna hyväntekijöinä.


    • Anonyymi

      Mihinkä mukamas 9eur on pyydetty töihin kun laki jo sen määrittelee että oltava tes palkka. Harjoittelija sinä voit olla 9 eur per päivä mutta kun sinusta ei ole siihenkään edes niin miten luulet töitä saavan.

      • Anonyymi

        Et ole kuullut kuntouttavasta työtoiminnasta mitään.


    • Anonyymi

      Elämä oli karua ja yksinkertaisempaa. Ok:n tontin hyödyntäminen esimerkiksi perunan kasvatuksella sekä keräilytalous olivat arvossaan.
      Koska rakennustoiminta oli sesonkiluontoista, kesäisin tapahtuvaa, niin isäni oli kahtena talvena 6-tien lapiolinja puuhissa. Koppiautolla pieniin parakkeihin. Maanantaisin ammuyöstä meno ja lauantai illoin paluu.
      4h:n perheessä oli yksi fillari. Äidilläni.

      Ei ollut lakia nuoren työvoiman suojelusta joten alle murrosikäisenä sai kesätöitä. Pienellä palkalla.

      Työttömiä perheitä ei todellakaan ollut koska ei olisi pysynyt hengissä. Köyhäinavusta en tiedä. Kaik se olisi ollut hitonmoinen häpeä.

      Oman tontin perunoiden lisäksi olimme koko perheen voimin muutaman maatalon heinä- ja perunannostotalkoissa joista äitini otti palkan lanttuina ja kaaleina..
      Useana kesänä pidimme sikaa koska talomme oli kaava-alueen ulkopuolella.
      Läskisoosia ja perunaa. Läskistä kaali- ja perunalaatikkoa. Nuo tulivat tutuiksi.
      Tinkimaitoa 3l/pv.

    • Anonyymi

      Saivatko kaikki muka töitä 60 vuotta sitten? Olen itse syntynyt 50-luvulla ja kyllä juuri tuolloin 60 vuotta sitten alkoi tulemaan työttömyyttä. Sotakorvaukset oli maksettu jo silloin ja sotakorvausten varaan laskeneet yritykset olivat vaikeuksissa. Jälleenrakennus oli saatu tehtyä ja pienet yritykset, jotka olivat valmistaneet jälleenrakennukseen tarvikkeita tulivat vaikeuksiin. Paikkakunnallamme useat tiilitehtaat lopettivat, samoin sahoja alkoi palamaan tai menemään konkurssiin. Osa porukkaa jäi täysin työttömäksi näistä pienistä yrityksistä, maatalous koneellistui ja sieltä jäi porukkaa työttömäksi. Muuttoliike Ruotsiin alkoi jo 50-luvun lopulla. https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/muutto-ruotsiin-suomen-historian-suurista-traumoista/
      Osa lähti kauemmaksi Australiaan, vuodesta 1945 vuoteen 1972 Australiaan muutti 14 619 suomalaista juuri työttömyyden vuoksi ja juuri 60 vuotta sitten Australiaan muutti suomalaisia yli 2500 henkilöä. http://www.hyl.fi/sivut/comenius/fi/works/atstyot/Australiansiirtolaisuus/Australiansiirtolaisuus.htm
      Valtio järjesti hätäaputöitä mm. tietyömaita, koska Korean korkeasuhdanteen jälkeinen lama ja vuosien 1957–1958 taantuma hidastivat vauhtia. Se ei kuitenkaan riittänyt. Joten kaikki eivät todellakaan saanneet töitä!

      köyhälapsuus

      • Anonyymi

        Olen syntynt 1943 Kaakkois-Suomessa, rajan pinnassa. Pitäjästä erosi n. 20000:n asukkaan kauppala.
        Ainakin tällä seudulla sai töitä kun ei asettanut reunaehtoja, eikä niitä silloin voinut asettaa jos halusi duunin.
        Oli todella hyvin pienipalkkaisia hätäaputöitä. Perheen huoltaja viikot parakissa. Vain lyhyet viikonloput kotona.
        Oli tartuttava mihin tahansa työhön ja palkkaa sai sen minkä työantaja halusi maaksaa.

        Kokoaikaiset kesätyöt, 8h työtunnit ja 3kk/kesä, sain vaivatta 14v alkaen. 15v ikäisenä opin puikkohitsauksen ja kaasupolton. Opin myös lukemaan yksinkertaisia piirrustuksia.
        17v alkaen olin töissä myös joululomat.

        Lähdin itse Ruotsiin 1964. Olin töissä rakennuksella jossa ilmeisesti maksettiin alan TES:n mukaan. Lähtöni syynä olivat perkeleelliset kotioloni. Palkka oli niin pieni, ettei sillä olisi pystynyt omaa asiallista vuokra-asuntoa pitämään ja halusin etäisyyttä riitaisiin vanhempiini.


    • Anonyymi

      Itse olen ollut suuremman osan työttömänä kuin työssä. Mulle se on sopinut oikein hyvin. En ole työihminen ollenkaan. Olen joskus 6 kk työssä ja sitten 1,5 v kotona, tosi kiva, tykkään tästä. Kohta tulee taas 1,5 v kotona oloa ja varmaan saan puoleksi vuodeksi jonkun duunin, ja taas olen kotona, mulle käy niin hyvin etten vakkaria edes pyydä, enkä edes halua.
      Olen yleensä elokuusta maaliskuun loppuun työssä ja se on paras aika, kesällä on kivampi olla kotona.hyvin.
      Tuo puolivuotta on se aika josta päivät nollautuu ja saa ansiosidonnaista, korkeempaa päivärahaa jolla elää todella hyvin. Ukko on puolipäivätöissä, joten meillä on asiat paremmin kuin hyvin.
      On aikaa lastenlapsille joita hoidan paljon kotona ollessa.
      Minä en valita yhtään mun elämää, tämä on parasta. Ei tietysti kaikkien mielestä, ovat kateellisia mutta sopii meille.

    • Anonyymi

      Olin itsekkin ns. hätäaputöissä . Rautakanki tuli tuli tutuksi, kun puolimetristä routaa murskattiin ja siitä metri alaspäin kaivettiin viemäriojaa putkia varten.

      • Anonyymi

        Harva nykyään edes lähtisi niihin hätäaputöihin, joita oli tarjolla 60 vuotta sitten. Silloinkin yksi talvi riitti, kun alkoi kelpaamaan menolippu Ruotsiin tai Australiaan. Ei se herkkua silloin 60 vuotta sitten ollut täällä, vaikka moni niin luulee.

        köyhälapsuus


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Harva nykyään edes lähtisi niihin hätäaputöihin, joita oli tarjolla 60 vuotta sitten. Silloinkin yksi talvi riitti, kun alkoi kelpaamaan menolippu Ruotsiin tai Australiaan. Ei se herkkua silloin 60 vuotta sitten ollut täällä, vaikka moni niin luulee.

        köyhälapsuus

        Nykyään ei lähtisi kukaan mutta silloin se oli pakko jos aikoi saada perheelleen edes alkeellista perusruokaa tontilla kasvatetun ja metsästä kerätyn lisäksi.

        Samanlaisen pakon edessä löytyisi lähtijöitä nytkin.

        Joskus toivon, että tulisi tuohon aikaan verrattuna edes puoliyyainen puute, että nämä perkeleen valittajat ja loiset joutuisivat pakon eteen ja osaisivat arvostaa nykyistä olotilaansa.


    • Anonyymi

      On se kylläkin minkä kuvan nuoretkin saavat jo jos kolmannessa polvessa ongelmia-niin harva tuosta lähtee yrittämään.
      Juu loiset elämään sitä elämää mitä oli sotien jälkeen.

    • Anonyymi

      Oli se nuoruus kovaa työntekoa, mutta kun oli pakko tulla toimeen . Metsätöistä, kun pääsi rakennuksille , niin oli kuin lepokotiin olisi päässyt . Vaikka betonit tehtiin paikan päällä ja kärrärit kuljettivat paikalle. Lautapojat kantoivat patikkaa ja lautaa ,usein märkää ja painavaa , tuoretta tavaraa. Lumi ei haitannut niin kuin metrisessä lumessa metsätöissä. Polkupyörällä sitä mentiin työpaikalle ,oli minkälainen lumipyry hyvänsä . Sitten myöhemmin alkoi tulla mopoja ,se helpotti monia.

    • Anonyymi

      Joku väitti, että 60 vuotta sitten oli tällaista: "No silloin ei ollutkaan nin kallista kuin nyt. Ihmisilää ei ollut omia autoja toisilla on jopa kaksi. Ei ollut sähkölämmitystä, ei vedet tulleet sisälle, oli ulkovessat, ei jääkaappia, ei sähköhellaa, leivinpaahdista, munankeitintä, kahvinkeitintä, ei mikroa,, ei sähkösilitysrautaa, teitokonetta, puhelinta, televisiota.... ei mitään sähkölaitetta... ei pyykinpesukonetta..."

      Meillä oli oma auto, keskuslämmitys koksilla, sähköt, vesi tuli ja meni, sähköhella, sähkösilitysrauta ja pulsaattoripesukone. Puhelin ja TV tuli 55 vuotta sitten.

      Riippuu vähän mistä oloista on kotoisin. Meillä oli ihan normaali keskivertokoti.

      • Anonyymi

        No joo, meillä oli silloin 60 vuotta sitten auto, joka ihan paska vm. 1952 Fiat 1400, ollut taksissa 3 vuotta, kun olympiakesäksi taksimiehet sai ostaa ohi tuontisäännöstelyn hetken ammattikäyttöön autoja, että saatiin katukuvaan jotain uuttakin olympialaisten ajaksi. Niitä taksissa olleita autoja sitten käytettyinä ostettiin, meillekin v. 1955 ostettiin se Fiat ja se oli jo tosi huono. Pobeda meillä oli muutaman päivän autona, mutta isoisä pisti siihen painavan sanansa, viisi vuotta tappelin ryssiä vastaan, tänne ei ryssän autoja tuoda. Isällä oli lisäksi Jawa Perak 11 250cc moottoripyörä ja Fordson Major traktori, millä tehtiin sahalla töitä ja se oli lisäksi rakennuksilla ja Vapolla ajossa.
        Puhelinta ei saannut rahallakaan, sama tilanne sähkön suhteen, vaikka korkeajännitelinja oli talomme takana. sähköä yritettiin saada sähköyhtiltä siitä korkeajännitelinjasta, että olisi hankittu oma Skoda merkkinen muuntaja, jonka isäni löysi eräiltä messuilta. Sähköyhtiö ei lämmennyt ajatukselle. Vanhemmat perustivat oman sähköyhtiön naapureiden kanssa, mutta ongelmaksi muodostui, että kukaan ei halunnut myydä sähköä tuolle yhtiölle ja edessä sulautuminen suurempaan yhtiöön.
        Jääkaappi hanittiin ensiksi, sitten pölynimuri, telkkari hankittiin vasta v. 1964 syksyllä. Ohjelmaa telkkarista tuli vain yhdeltä kanavalta ja pari vuotta naapurit kävi meillä katsomassa telkkaria, kunnes hankkivat omat telkkarit.
        Ulkomailla tavikset eivät matkustelleet huvikseen, isäni kävi työreissuilla Keski-Euroopassa ja hänellä oli myös työpaikka 50-luvulla Etelä-Afrikassa Johannesburgissa. Hän oli tuomassa mm. Fordin kuorma-autoja Belgiasta Antwerpenistä. Huvimatkoja hän ei tehnyt!
        Naapurimme piti lähteä Espanjaan sisartaan katsomaan, kun he olivat siellä miehensä kanssa maanpaossa Francon hallinnon turvissa salanimellä alkujaan valvontakomission pelossa, mutta matkasta ei tullut mitään. Jossain vaiheessa tuo naapurin lankomies ja sisar armahdettiin ja hekin pääsivät käymään täällä Suomessa.
        Siis oli se aikaa silloin vielä 60 vuotta sitten, ei se todellakaan mitään herkkua ollut! Olimme jatkuvasti hiitusillamme neukkujen vuoksi, että mitä noottia pukkaa ja mitä taas vaaditaan. Kekkonen nuoli neukkuja ja Honkaliitto kaadettiin.
        Jos joku haikailee sitä aikaa, niin ei tiedä mitään siitä! Autoja ei saannut vapaasti tuontisäännöstelyn vuoksi ostaa, kuin itäautoja, jotka oli tosi huonoja. Telkkarit oli mitä oli, pöriseviä putkikoneita, jotka reistaili ja korjaajat kävi niitä korjaamassa. Monella työt oli pätkätöitä ja monelle työlaitos tuli tutuksi. Tehtaissa palkat ei olleet kovin suuria, joten niitä pesukoneita ja telkkareita säästettiin pitkään, että sellaisen pystyi ostamaan. Paremmissakaan perheissä ei vietetty kulutusjuhlia siihen malliin, mitä nykyään köyhätkin pääsee tekemään.

        enkaipaasinneaikaan


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No joo, meillä oli silloin 60 vuotta sitten auto, joka ihan paska vm. 1952 Fiat 1400, ollut taksissa 3 vuotta, kun olympiakesäksi taksimiehet sai ostaa ohi tuontisäännöstelyn hetken ammattikäyttöön autoja, että saatiin katukuvaan jotain uuttakin olympialaisten ajaksi. Niitä taksissa olleita autoja sitten käytettyinä ostettiin, meillekin v. 1955 ostettiin se Fiat ja se oli jo tosi huono. Pobeda meillä oli muutaman päivän autona, mutta isoisä pisti siihen painavan sanansa, viisi vuotta tappelin ryssiä vastaan, tänne ei ryssän autoja tuoda. Isällä oli lisäksi Jawa Perak 11 250cc moottoripyörä ja Fordson Major traktori, millä tehtiin sahalla töitä ja se oli lisäksi rakennuksilla ja Vapolla ajossa.
        Puhelinta ei saannut rahallakaan, sama tilanne sähkön suhteen, vaikka korkeajännitelinja oli talomme takana. sähköä yritettiin saada sähköyhtiltä siitä korkeajännitelinjasta, että olisi hankittu oma Skoda merkkinen muuntaja, jonka isäni löysi eräiltä messuilta. Sähköyhtiö ei lämmennyt ajatukselle. Vanhemmat perustivat oman sähköyhtiön naapureiden kanssa, mutta ongelmaksi muodostui, että kukaan ei halunnut myydä sähköä tuolle yhtiölle ja edessä sulautuminen suurempaan yhtiöön.
        Jääkaappi hanittiin ensiksi, sitten pölynimuri, telkkari hankittiin vasta v. 1964 syksyllä. Ohjelmaa telkkarista tuli vain yhdeltä kanavalta ja pari vuotta naapurit kävi meillä katsomassa telkkaria, kunnes hankkivat omat telkkarit.
        Ulkomailla tavikset eivät matkustelleet huvikseen, isäni kävi työreissuilla Keski-Euroopassa ja hänellä oli myös työpaikka 50-luvulla Etelä-Afrikassa Johannesburgissa. Hän oli tuomassa mm. Fordin kuorma-autoja Belgiasta Antwerpenistä. Huvimatkoja hän ei tehnyt!
        Naapurimme piti lähteä Espanjaan sisartaan katsomaan, kun he olivat siellä miehensä kanssa maanpaossa Francon hallinnon turvissa salanimellä alkujaan valvontakomission pelossa, mutta matkasta ei tullut mitään. Jossain vaiheessa tuo naapurin lankomies ja sisar armahdettiin ja hekin pääsivät käymään täällä Suomessa.
        Siis oli se aikaa silloin vielä 60 vuotta sitten, ei se todellakaan mitään herkkua ollut! Olimme jatkuvasti hiitusillamme neukkujen vuoksi, että mitä noottia pukkaa ja mitä taas vaaditaan. Kekkonen nuoli neukkuja ja Honkaliitto kaadettiin.
        Jos joku haikailee sitä aikaa, niin ei tiedä mitään siitä! Autoja ei saannut vapaasti tuontisäännöstelyn vuoksi ostaa, kuin itäautoja, jotka oli tosi huonoja. Telkkarit oli mitä oli, pöriseviä putkikoneita, jotka reistaili ja korjaajat kävi niitä korjaamassa. Monella työt oli pätkätöitä ja monelle työlaitos tuli tutuksi. Tehtaissa palkat ei olleet kovin suuria, joten niitä pesukoneita ja telkkareita säästettiin pitkään, että sellaisen pystyi ostamaan. Paremmissakaan perheissä ei vietetty kulutusjuhlia siihen malliin, mitä nykyään köyhätkin pääsee tekemään.

        enkaipaasinneaikaan

        Meillä oli neggari ja consuli, pulsaattori pesukone ja tv, puhelin ym.
        Kalatettii, marjastettiin ja sinestettiin.
        Kaupungilta sai vuokrata kasvimaan. Oli siirtolapuutarha.
        Ulkowc-paskajussi kävi tyhjentämässä ruumat. Vanhemmat metsästivät. Kyllä elämä oli rikasta vaikkei niin ruusuista. Oltiin vähään tyytyväisiä mutta onnellisia.
        Kylissä käytiin vuoronperään niin sukulaisissa kuin työkavereissa. Elämä oli tosiaan rikasta, pidettiin huolta naapureista ja hoidettiin toistemme lapsia, että vanhemmat pääsivät vuoroin milloin elokuviin, tansseihin tai ravintolaan tms.
        Veneiltiin ja pelattiin vettä kalossista, hiipimistä, nurkkaukkoa, kymmenen tikkua laudalla. Hypittiin narua, vistattiin, tanhuttiin ja leikittiin kaikkia piirileikkiä.
        Tämä päivät nuoret ei edes tiedä tällaisista leikeistä. Luisteltiin, hiihdettiin, lentopalloa pelattiin samoin polttopalloa, pesäpalloa vaikka mitä. Aina keksittiin uutta. Tärkeintä oli olla yhdessä. Jees


    • Anonyymi

      Aika 60 vuotta sitten oli toinen kun nyt. Silloin suurin osa naisista oli kotona ja hoiti kotiäitinä lapset kotona ja muutenkin asioita kotona. Miehet kävi töissä ja sai sellaisen palkan jolla perhe tuli toimeen. Sittten tuli Kokoomus ja EK buumi, normaali perhe elämä jäi historiaan. Enää ei haluttu maksaa sellaisia palkkoja jolla elättäisi useamman henkilön. Nyt eletään Kokoomus diktatuurissa joka ei sääliä tunneta yksittäisiä henkilöitä kohtaan. Lapset ja perheet on Kokoomukselle punainen vaate, kuten sairaat ja vanhukset.

      • Anonyymi

        Työläisnaiset on enimmäkseen käyneet töissä kodin ulkopuolella. Keskenkasvuiset tytöt toimi lapsenlikkoina. Keskenkasvuiset pojat oli apupoikina miesten töissä/työpaikoilla. Maalla naiset teki talon töitä ja myivät käsitöitä, itse kutomiaan kankaita yms. Vain pieni osa suomalaisista naisista on ollut pelkkinä kotiäiteinä.


      • Anonyymi

        Suurin osa kouluttamattomista naisista oli kotiäiteinä! Siihen aikaan hyvin suurin osa naisista kävi vain kansakoulun. Ainakin 20-luvulla se oli 4-luokkainen.
        Ainoastaan harvalukuisten, koulutettujen toimihenkilömiesten vaimoista löytyi koulutettuja, työssä käyviä naisia.

        Asuimme 20000:n asukkaan kauppalan kaava-alueen ulkopuolella. Naapurimme olivat duunareita. 50 ja 60-luvun alkupuolella naapuruston rouvista vain yksi kävi töissä. Kansakoulun ja oppikoulun luokkakavereiden äidit olivat kotiäitejä. Poikkeuksina vain toimihenkilömiesten koulutetut rouvat. Oppikouluun hakeutuvat olivat enimmiltään "paremmista" piireistä.

        Vaimoni syntyi duunariperheeseen 1948. Hän kävi oma-aloitteiseti oppikoulun pääsykokeissa ja hänelle oli varattu opiskelupaikka. Kotiäiti / bussikuski vanhemmat estivät sinne menon. Ei meillä ole varaa kouluttaa sinua ja se menisi hukkaan koska kuitenkin menet naimisiin!
        Heti kansakoulun jälkeen kokoaikaiseen työhön läheiseen pikkukauppaan.

        Mentyämme naimisiin siirsimme ensimmäisen lapsemme hankkimista jolloin anoppi sanoi, että nythän E- - ja voisi alkaa opiskelemaan koska minä elätän hänet. Tapahtui 60 /70 lukujen vaihteessa.

        Tarkemmin kun luen tekstiäsi niin mainitset "työläisnaiset" eli työssä käyvät naiset. Heitä oli hyvin vähän mutta kuvaamasi järjestelyt pitävät paikkansa!


      • Anonyymi

        Kyllä naiset oli silloin 60 vuotta sitten töissä, koska naiset oli jo sodan aikana olleet töissä kaupoissa, rakennuksilla, sairaalassa, tehtaissa ja muissakin töissä. Joten täyttä puppua, että naiset olisivat olleet kotiäiteinä silloin. Harva nainen oli ihan kotiäitinä, ne oli jotain pankinjohtajan vaimoja tms. hyvin ansaitsevien miesten vaimoja.
        Kyllä meilläkin äiti toimi ompelijana ja kavereiden äidit oli kaikki jossain töissä, jopa ne pankinjohtajien ja muiden hyvin ansaitsevien vaimot.
        Ja monessa perheessä se naisten kotiin tuoma raha oli hyvin tarpeen, sillä käytännössä perhe eli, kun miehet olivat reissutöissä ja monasti se sieltä tullut raha oli mennyt tilipäivänä (silloin jaettiin perjantaina tilipussi) viinaan. Voit lukea tuosta gradusta, miten monen tilipussi meni perjantaina ja siitä seurasi eräänlainen episodi, josta riittää vieläkin keskustelua... http://epublications.uef.fi/pub/urn_nbn_fi_uef-20100100/urn_nbn_fi_uef-20100100.pdf

        Ei todellakaan ollut herkkua silloin 60 vuotta sitten, jos joku sinne haikailee. Asunnotkin oli mitä oli, vaikka oli uusiakin taloja, niin mukavuudet puuttui monelta kaupungeissakin, pihan perällä käytiin ulkohuussissa ja pihasaunat oli tai käytiin eleisessä saunassa. Tuosta 70-luvun alussa kuvatusta tv-ohjelmasta voit katsoa, mitä oli vielä 70-luvullakin monella valtaväestöön kuuluvallakin, saati sitten 50-luvun lopulla. Kaverin vanhemmat esiintyy tuossa tv-ohjelmassa, joten tiedän tasan tarkkaan, että miten silloin asiat oli! https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/08/25/mustalainen-laulaa-mollissa

        köyhälapsuus


    • Anonyymi

      Joo varmaan, kyllähän siinä porukkaa tarvittiin kun laiva tuli satamaan ja suunnilleen käsipelillä lasti purettiin, ei siis mikään ihme että töitä riitti kaikille.

    • Anonyymi

      Nykypäivänä ihminen ei jaksa mennä kuntouttavaan työtoimintaan kierrätyskeskukseen esimerkiksi vaan istuu kotona ja odottaa sossunrahaa.
      Laitettas nuoret klopit puusavottaan ja justeeri käteen, sarkavaatteet päälle...

      • Anonyymi

        Varmasti jaksaisi, mutta fiksuina ei mene. Miksi mennä tekemään palkatonta työtä? Ei se ole järjellisen ihmisen työtä.
        Jos sossurahaa saat enbnempi, etkä saa työtäsi palkkaa, niin onhan se idioottimasita mennä duunaan!!!!! Ei mitään järkee. Ennemmin sitä istuu kotona, se on totta.

        Mene sinä sinne puusavottaan, kun olet noin innokas. Hopo hopi, seillä tarvitaan noin pölkkyä kuin sinä.


      • Anonyymi

        Nuorisotakuu määrää että alle 30 vuotiaalle on järjestettävä työpaikka, koulutus,harjoittelu/työkokeilu tai kuntouttava toiminta 3 kuukauden sisällä työttömäksi jouduttuaan yhteiskunnan toimesta. Ensisijainen vaatimus on että hakee toisen asteen koulutukseen heti peruskoulun jälkeen useammalle alalle ja kouluun.


    • Anonyymi

      KETKÄ KAIKKI??? KAIKKI MIEHET. SILLOIN PERHEEN ISÄT OLI TÖISSÄ ÄIDIT EIVÄT OLLEET. KAIKKI ÄIDIT OLI KOTIÄITEJÄ.

      SILLON TÖITÄ RIITTI KUN VAIN MIEHET OLI TÖISSÄ. Nyt pakotetaan kaikkien naistenkin menevät töihin ja sitten ihmeteellään miksi töitä ei riitä ja miksi äidit ei hoida laspiaan???? Kukanan idiootti senkin on keksinyt.

      Jokainen perhe saisi itse päättää miten elämänsä järjestää, mutta naiset on heti huonoja äitejä kun vie lapset päiväkotiin, ja sitten ne on huonoja äitejä kun jäävät lasten kanssa kotiin???? Hupaisaa.

      Ja miehillä palkka on parempi aina, vaikka tekisi samaa työtä. Meilläkin minä olin lasten kanssa aina kotona kun mies tienasi enempi. Ei edes muuta systeemiä mietittykkään.
      Tällä tavalla myös eläke tulee olemana pienempi, kun siltä ajalta ei kasva eläke.

      NAISIA SORRETAAN AINA! Olisi hyvä jos miehet maksaisi veroina naisten eläkettä, koska lapset on yhteisiä mutta vaan nainen kärsii eläkkeellä pienemmästä eläkkeestä.
      Mutta en vaihtaisi sitä aikaa, lapset on tärkeimmät, mutta epäkohta on korjattava. Eihän sitä korjata koska naiset on toisluokan kansalaisia.

      • Anonyymi

        Suomessa naiset ovat käynneet jo pitkään kodin ulkopuolella ansiotyössä. Jos et usko asiaan, niin googleta hieman ja asiasta löytyy mm. Tilastokeskuksen virallista tietoa.
        Kyllä naiset siirtyivät jo 40-luvulla sotavuosien aikana työelämään ja 50-luvulla naiset olivat ihan yleisesti työelämässä. 70-luvulla päivähoito kehittyi, että enään hyvin harva nainen oli ihan kotiäitinä.
        https://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/01/18/aikamatka-arkeen-tyo


      • Anonyymi

      • Anonyymi

        Oli naiset töissä niitä oli tehtaissa, rakennuksilla ja monilla muilla tuotannon aloilla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Oli naiset töissä niitä oli tehtaissa, rakennuksilla ja monilla muilla tuotannon aloilla.

        Siis naiSIA oli töissä. Naiset eivät olleet vaan vähemmistö.

        Rakennuksilla oli muutama mamma tiilien kantajina. Oli raskasta ja muurareiden arvostamaa työtä. Minun käymilläni rakennuksilla suhde oli ehkä 50 miestä. yksi nainen. Siivous oli naisten spesiaali ala.

        Tehtaissa. Esimerkiksi eräässä työpaikassani kokonaishenkilämäärä oli mennessäni 2052 tarkka. Muistan hyvin. Siitä naisten osuus oli noin 150 joista suurin yksittäinen ammattiryhmä oli siivoojat.

        Saman tehtaan levytakomossa oli muutaman vuoden töissä yksi nainen.

        Metallialan PK-yrityksissä, autokorjaamoissa jne. en nähnyt yhtään ainoaa naista! Elettiin jo 60-lukua.
        Naisia ei ollut, eikä ole paljon vieläkään esimerkiski putki- ja sähköasentajina.

        Kyllä mammat olivat nykyista voimakkaammi keskittyneet palvelualoille mutta ne vaativat, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta, jonkin tason koulutuksen.
        50/60-luvulla riitti vielä pelkkä keskikoulu jolla pohjalla meidänkin tuttavistamme muutama pääsi pankkiin ja vakuutusyhtiöön.

        Tehdassiivoojia ja muutamaa tiilenkantajaa lukuun ottamatta kouluttamattomat naiset olivat kotona. Jotkut olivat pääseet kauppoihin kuten minun vaimoni.


      • Anonyymi

        Lapsuudenystäväni nainen oli konekutomossa töissä. Siellä ainakin naisia oli 95% työntekijöistä. Työtä tehtiin kolmessa vuorossa ja tuotannosta suuri osa meni ulkomaille. Kuulosuojaimia ei ollut ja se meteli oli niin kova että vieressä seisoessa piti huutaa ,jos halusi sanoa jotakin. Nuoret naiset vammautuivat ,kun kuulo heikkeni. Ei puhuttu työsuojelusta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lapsuudenystäväni nainen oli konekutomossa töissä. Siellä ainakin naisia oli 95% työntekijöistä. Työtä tehtiin kolmessa vuorossa ja tuotannosta suuri osa meni ulkomaille. Kuulosuojaimia ei ollut ja se meteli oli niin kova että vieressä seisoessa piti huutaa ,jos halusi sanoa jotakin. Nuoret naiset vammautuivat ,kun kuulo heikkeni. Ei puhuttu työsuojelusta.

        Aivan sama kuin yleistäisi apteekkien työvoiman. Naisia joitakin harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta. Poikkeukset olivat silloin apteekkareita.
        Tsavallan työikäisistä naisista kovin pieni osa oli apteekeissa.
        Sama koskee tekstiiliteollisuutta. Enemmän kuin apteekeissa mutta kokonaisuudessaan naistyövoimaa ajatellen, ei ratkaisevaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Oli naiset töissä niitä oli tehtaissa, rakennuksilla ja monilla muilla tuotannon aloilla.

        Ihana 60-luku töitä oli niin paljon ku jaksoivain tehdä. Työnantajat hakivat työntekijöitä jopa toreilta, niin paljon oli työtä. Töistä sai hyvän palkan, äidit sai hoitaa lapset kotona, isän palkka riitti perheen elatukseen. Lapset sai harrastaa sai ostettua urheiluvälineitä ym. Oli lapsille kerhoja jne. Oli isoja tehtaita esim. Valmet, työntekijöillä oli tehtaan asunnot ja ammattikoulu, tehtaan myymälä. Schoman vaneritehdas, samoin työntekijöille asunnot, lapsille kesäleipaikat oli tehtaanmyymälä josta sai ostaa huonekaluista lähtien aina
        ruokailuvälineisiin asti. Oli kodinhoitajat työnantaja puolesta, ett jos perheen lapsi oli sairas ei vanhempien tarvinnut olla työstä pois.
        Kankaan paperitehdas, samat kuin ed. Tehtailla. Fredikson lakkitehdas, Karjala puku (miesten pukutehdas" ja paljon kangas ym. Liikkeitä, leipomoa jne.
        Mitä niistä on jäljellä? Ei paskaakaan.
        Kyllä meidän hallituksen kaik aikain on pilannut suomen.
        Onneksi meillä v. 45 synt. On ollu ihana lapsuus ja työ samoin vielä meidän lapsilla. On kohtuullinen eläke vaikka ottaa huomioon et eläke alkoi karttua vasta 23v uotiaana. Sitten tuli tämä vapaa kasvatus, jäljet näkyy tässä ajassa.
        Ihana muistella entisiä hyviä aikoja joita ei tämän ajan nuoret saa kokea.


      • Anonyymi

        Samalla rahalla mitä pidetään yllä päiväkoteja ja henkilökuntaa voitaisiin maksaa palkkaa vanhemmille lasten hoitamisesta kotona ja siitä kertyisi työeläke.


    • Anonyymi

      Tälläkin paikkakunnalla oli useita rättifirmoja joissa oli hteensä yli 300 naista töissä, olin jotain remonttia tekemässä eräässä, on jäänyt mieleen kun farkkujakin tekvät, vannesahan tyylisellä vehkeellä leikkasivat kymmenen senttiä paksusta kangasnipusta kaavojen mukaan kappaleita, ei varmasti paljoa tullu kappaletta kohti hintaa, muttaniin vaan on siirtyneet kaikki jo halvemman työvoiman maihin nuokin. Tosin, suurten ikäluokkien aikaan työvoimaakin oli omasta takaa, mutta mistä sellainen tyttömäärä nyt löytyisikään jos olisi tuollaiset tehtaat vielä.

      • Anonyymi

        3000 piti sanoa


    • Anonyymi

      Yhtä kaikki, kaikille ei silloin löytynyt Suomesta kuitenkaan töitä, kun suuret ikäluokat alkoivat tulla työikään ja silloin lähdettiin Ruotsiin ja Australiaan töihin. Ja kyllä naiset oli vankasti työelämässä siellä ulkomaillakin. Ruotsiin Maraboun suklaatehtaalle meni paljon Suomesta naisia töihin. Tätini lähti Länsi-Saksaan Oberstdorfiin töihin vanhankotiin hoitajaksi tyttökaverinsa kanssa. Kummitätini oli töissä Itävallassa Innsbruckissa ja isäni serkku oli Länsi-Saksassa töissä vetoketjutehtaalla. Paljon lähti Suomesta silloin töihin ulkomaille porukkaa, kun kaikille ei ollut töitä.

      köyhälapsuus

    • Anonyymi

      Onko kiva muistella vanhoja ja siinä sivussa vähän haukkua nuoria? Eipä sillä ole mitään merkitystä nykyihmiselle, miten asiat silloin oli, kun itse en ollut vielä syntynytkään! Ei historiaa saa takaisin oli millaista tahansa.

      • Anonyymi

        No jos joku elää jossain menneessä vieläkin niin siitä vaan.


      • Anonyymi

        Ei siitä ole mitään haittaa, jos tuntee historiaa. Näkee tämän ajan sitten jotenkin eri valossa.


    • Anonyymi

      Suomalaisija työntekijötä olisi nytkin mutta palkkaa ei makseta, nyt vaaditan jos jonkimoista korttia kantasuomalaisilta. venäläset ja muut otetaan töihin ja tulevat työpaikalle silloin kun heräävät. myös roboti on tulleet jolloin robottivero olisi paikallaan joutuuhan muistakin veronmaksamaan,

      • Anonyymi

        Ja kalliita vuokria pyydetään jotka vie lopulta ojasta allikkoon.


      • Anonyymi

        Kyllä löytyy suomalaisillekin töitä, meidän perheessä kaikilla on töitä ja töitä on jopa tarjottu, että on ollut mahdollista vaihtaa työpaikkaakin. Poika ajaa kuorma-autoa ja tietysti ammattipätevyydet pitää olla kunnossa. Tytöillä ja vaimolla mm. hygieniapassit suoritettuna. Minä kävin juuri päivittämässä omat pätevyydet taas viideksi vuodeksi. Ei ole vaikeaa ja töitä riittää!

        tekevällelöytyyainatöitä


      • Anonyymi

        Vuokrafirmat kun tuli niin siitä alkoi alamäki. Nämä kun kerää vain henkilöiden nimiä ja laskutavat toimeksiantajiaan. Jos työnantajat itse pitäisivät henkilöstöpäällikön (kuten ennen) takaan ja alleviivaan, että sopivat työntekijät löytyy. Vielä kun maksaisivat tessin mukaisen palkan no vot.
        Itse olen 74v. Ansaitulla eläkkeellä mutta työtä teen vielä silloin huvittaa. Hoitoala, nuoret ei tälle alalle lähde kun eivät saa tehdä koulutustaan vastaavaa työtä. Heidät laitetaan siivoomaan, pyykkiä pesemään kaikkea muuta kuin sitä tärkeätä hoitotyötä. Mutta eihän ne kahjo tätä tajua. Siitä kun maksetaan alhaisempaa palkkaa. Palkka pitää olla koulutusta vastaava. Itse aikanaan olin luottamusmiehenä 150/henkilöä, aina pidin työntekijän puolia, koskaan ei ollut ongelmia. Nyt pitäisi saada takaisin ns. vanha työvoimatoimisto käytäntöön, kyllä työ tekijänsä löytää kunhan nämä asiat saadaan kuntoon. Henk. Kohtainen neuvottelu työvoimaviranomaisen kanssa ja työnantaja sitä kautta hakee työntekijänsä niin hyvä tulee. Vuokrafirmat pois käyttävät vain väärin henkilöidentietoja ja sitä kautta harva työllistyy. Maksavat alipalkkaa kun vetävät välistä.
        Yksi tärkeä asia tulisi ottaa huomioon kun palkkatuki maksetaan työnantajalle kun palkkaa työntekijän. Huom! Nämä työnantajat palkkaavat usein vain omia sukulaisiaan, siihen pitäisi puuttua. Samoin perheyritykset, jos palkkaa ulkopuolisen työntekijän ja työnantaja tai firmassa oleva omainen ei olekaan tyytyväinen uuteen tekijäänsä hänet ensimmäisenä irtisanotaan. Esim. tilanne perheyrityksen jonkin henkilökemia tai naamavärkki ei tyydytä, irtisanominen on helppo vaikka olisi kuinka hyvä ja ahkera työntekijä. Eihän se omaa väkeä irtisano. Tällaisessa tapauksessa tulisi työvoimatston evätä yritykseltä kaikki tuet.


    • Anonyymi

      Ei löyvy kyllä ilman ajokorttia mitään töitä kellekään. Nekin on niitä papa betalas hommia.

    • Anonyymi

      Lähtisköhän noi mamut risusavottaan ??????

      • Anonyymi

        Ei niiden tarvi, ne kun saa kelasta rahaa aina kun hakevat. Kaikki lasten tarvikkeet saavat uusina kun vanhoja ei heidän kulttuurissa saa käyttää. Jos perheeseen syntyy viisi lasta niin kaikille uudet varusteet rattaat ja vaunut ym, ruokarahaa pilvin pimein. Kieltä ei oikeasti opiskella ettei joudu töihin!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei niiden tarvi, ne kun saa kelasta rahaa aina kun hakevat. Kaikki lasten tarvikkeet saavat uusina kun vanhoja ei heidän kulttuurissa saa käyttää. Jos perheeseen syntyy viisi lasta niin kaikille uudet varusteet rattaat ja vaunut ym, ruokarahaa pilvin pimein. Kieltä ei oikeasti opiskella ettei joudu töihin!

        Saahan suomalaisetkin aivan samat tuet, mitä mamut saa. Ihan urbaanilegendaa taas yrität syöttää totena.
        https://yle.fi/uutiset/3-6848867


      • Anonyymi

        Eikös lestapipi sitä esittänyt. Ei se puoleen se on kivaa hommaa ja olla ulkona.toinen kiva homma nurmikon leikkuu. Kolmaskin homma vielä puistotyöntekijä hautuumaalle. Ei ole raskasta työtä ja siitä voisi päästä vaikka sisäduuniin. Siitä se ura urkenee.
        Jos ei ota työtä vastaan palautetaan ko maahansa, niin yksikertaista se on.
        Tuleehan oman maan kansalaisellekin sanktiot jos ei ota työtä vastaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei niiden tarvi, ne kun saa kelasta rahaa aina kun hakevat. Kaikki lasten tarvikkeet saavat uusina kun vanhoja ei heidän kulttuurissa saa käyttää. Jos perheeseen syntyy viisi lasta niin kaikille uudet varusteet rattaat ja vaunut ym, ruokarahaa pilvin pimein. Kieltä ei oikeasti opiskella ettei joudu töihin!

        Kieltä vaikkei osaa niin jokainen osaa siivota, pyykätä, haravoida, ajaa nurmikkoa, risusavotta ja paljon muuta. Näissä ei kielitaitoa tarvita, mutta on eduksi.
        Jos ei kelpaa, tuet pois ja palautus sinne mistä on tullut. Siis kotimaahan/tai muuhun turvalliseen paikkaan.
        Tuet kun lakkaa niin eiköhän työkin ala kiinnostaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Saahan suomalaisetkin aivan samat tuet, mitä mamut saa. Ihan urbaanilegendaa taas yrität syöttää totena.
        https://yle.fi/uutiset/3-6848867

        Ai saa vai miten se on mahdollista omassa maassa? Ihan epistä.


    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Kun elintaso nousee, niin kaikki raskaat ja matalapalkkaiset työt siirtyy alemman elintason maasta tuleville.
      Ei tabletti-sukupolvi pysty eikä jaksa fyysisiä hommia. Itä-Euroopasta, Aasiasta ja Afrikasta tulee raskaan työn raatajat.
      Ruotsalaiset nauroivat "mettä- ja maataloustöistä tulleille finskeille, kun näistä monet oli 60-v. Sitten työhulluja.

      • Anonyymi

        Ruotsin teräs- ja valimoteollisuus pyöri valtaosin suomalaisen työvoiman varassa. Kuumia, paskaisia töitä siihen aikaan.
        Svedujen rätti- ja jalkinetuotanto oli suomalaisten naisten varassa. Hävyttömän pienet palkat.
        Yksitoikkoiset kokoonpanohihnojen vaihetyöntekijöissä oli paljon suomalaisia.

        Kyllä! Olimme työhulluja koska vaihtoehdot olivat vähissä. Olipa muuten helppo vaihtaa työpaikkaa.

        Jotkut, kuten minä, tekivät kahta työtä ainakin jonkin aikaa. Ollessani Scanian kokoonpanossa työopastajana tein illat sivuhommaa yksityisen "orjakauppiaan" leivissä Scanian valimossa. Sain paremman palkan ilman ennakon pidätystä.
        Kun hoiti hommansa kunnolla niin samaan paikkaan pääsi uudelleen varmasti.


    • Anonyymi

      Köyhä lapsuus,
      Älä valehtele, että kaikki lähti ulkomaille töihin v45. Suurin osa punikkeja katosi "ns.." maan alle kun olivat ladanneet omiaan täällä kotimaassa. Minulla on tuon ajan ns. Musta kirja kommuneista jotka salakuljetettiin täältä. Kyllä heidän jälkeläisiään on meillä täällä elossa. En viitsi nimiä tässä mainita muuten joku vetää herneen nenään. Alasia on aika monta hyvissä viroissa ym.
      Kommunistinen kirja nimiluetteloineen voisin myydä sen suuresta rahasta. Siinä aatetta mitä nykyhallitus nyt tekee.
      Jos nämä komukat olisi palanneet kotimaahan takaisin, niin linnan pitkää kakkua söisivät.

      • Anonyymi

        Mitähän nyt sekoilet??? Nyt me on keskusteltu täällä 60 vuotta sitten tapahtuneista asioista, minäkin. Eli nyt on keskusteltu 50-luvun lopun tilanteesta ja osin 60-luvun alun tilanteesta, kun töitä ei ollut. Ei silloin punikit olleet missään maan alla, eivätkä punikit olleet enään maan alla myöskään v.1945, koska tulivat reteesti esiin maan alta ja käpykaarteista, sekä poliittiset vangit vapautettiin, heistä suurin osa täysiä punikkeja.
        Vaan nyt ei punikit liity 60 vuotta sitten oleviin tapahtumiin, kun töitä ei ollut ja lähdettiin ulkomaille töihin.
        Tosin 1930-luvulla punikit hiihteli Neuvostoliittoon työn perässä, tosin töitä kyllä löytyi, mutta ei ihan toivotulla tavalla...

        köyhälapsuus


      • Anonyymi

        Olihan rintamakarkureita jatko ja talvisodassa. Niiden täytyikin lähteä kiireesti Ruotsiin sodan jälkeen, muuten olisivat joutuneet vankilaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olihan rintamakarkureita jatko ja talvisodassa. Niiden täytyikin lähteä kiireesti Ruotsiin sodan jälkeen, muuten olisivat joutuneet vankilaan.

        Ja höpö höpö! Ei käpykaartilaisten mihinkään Ruotsiin sodan jälkeen tarvinnut lähteä, kommarit tuli polleana esille metsistään ja muista piiloista. Kyllä Ruotsiin ja muualle maanpakoon piti lähteä valvontakomission pelossa rintamalla olleet, etenkin upseerit. Isoisänikin, joka oli talvi- ja jatkosodan rintamalla ja osallistui moniin taisteluihin, oli varuillaan valvontakomission vuoksi ja hänen sotilaspassikin on tästä syystä hieman sotilaspiirissä "paranneltu" painos.
        Meidänkin naapurin lanko oli everstinä tiedustelussa ja hän oli monet vuodet maanpaossa Francon siipien suojassa Espanjassa salanimellä. Kyllä monet muutkin olivat maanpaossa mm. Aladar Paasonen. Monella oli matkalaukut pakattuna valmiiksi, jos Valpo tulee pidättämään. Kummisetäni Valpo (punavalpo, joka oli täysin kommunistien käsissä) pidättikin sodan jälkeen, kun Leinon porukka jahtasi perättömien ilmiantojen perusteella muka sotarikollisia.
        Sodan jälkeen Hertta Kuusinen oli reteenä kommarina mukana politiikassa, joten ei todellakaan kommunistien tarvinnut Ruotsiin lähteä pakoon!

        köyhälapsuus


    • Persut haikailee vanhoja aikoja takaisin. Onneksi ne ovat takana. Edessä jotain parempaa, tai jotain vähemmän parempaa...?!

      • Anonyymi

        Ei kuule haikaile, muistot on ihania. Niitä lapsenlapset halua aina kuunnella, ja pyytääkin, että mummo kerro lisä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei kuule haikaile, muistot on ihania. Niitä lapsenlapset halua aina kuunnella, ja pyytääkin, että mummo kerro lisä.

        Onhan näitä vanhoja aikoja ihan kiva muistella, että osaa arvostaa tätä nykyistä aikaa. Ihan hyvää aikaa tämä nykyinen aika on, kyllä monelle tulisi suru puseroon, jos heidät heitettäisiin sinne 60 vuoden takaiseen aikaan.
        Jo yksistään pyykin peseminen oli melkoisen työlästä monessa taloudessa, siihen piti varata ihan koko päivä, että sai pyykin pestyä ja monessa taloudessa vaatteita ei oikeasti vaihdettu, kuin kerran viikossa, ei edes alusvaatteita!
        Monessa asunnossa peseytymiseen ei ollut minkäänlaista mahdollisuutta, piti käydä yleisessä saunassa peseytymässä ja sekin tapahtui kerran viikossa.
        Kaupoissa ei ollut myytävissä tuotteissa mitään päiväyksiä, saatoit saada todella pilaantunutta jauhelihaa tai makkaraa. Maitoa haettiin omalla maitokannulla kaupasta tai tinkimaitona maatilalta.
        Juhlatilaisuuksissa ruokamyrkytys oli hyvin yleinen, etenkin kesäaikaan.
        Tavistyöläinen saattoi vain unelmoida autosta, paremmillakaan tuloilla länsiautoa ei ostettu kaupasta suoraan, vaan piti jonottaa vuosi tai kaksi. Itäautoja sai jonottamatta, mutta niiden laatu oli todella surkea. Tavis liikkui polkupyörällä 60 vuotta sitten, mobedit tekivät tuloaan, Jawa moottoripyöriä sai ostaa , mutta brittipyörä oli jo vaikeampi hankkia valuuttapulan vuoksi.
        Autojen tuontisäännöstely poistui v. 1962, jolloin autoja alkoi saamaan paremmin. Itäautojen kauppa kuitenkin kukoisti vielä pitkään edullisten maksuehtojen vuoksi, kun länsiautot maksoivat enempi ja niitä ei myyty niin edullisilla maksuehdoilla. Ohessa Siltasen autoliikkeen mainos v. 1965 https://aijaa.com/iEVbvH

        köyhälapsuus


      • Anonyymi

        Äärivasemmistolaiset haavelevat eläkkeestä päästyään ripiltä.
        Edessä on kuitenkin ankea ja myöhempien aikojen orjuutta muistuttava tulevaisuus.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Onhan näitä vanhoja aikoja ihan kiva muistella, että osaa arvostaa tätä nykyistä aikaa. Ihan hyvää aikaa tämä nykyinen aika on, kyllä monelle tulisi suru puseroon, jos heidät heitettäisiin sinne 60 vuoden takaiseen aikaan.
        Jo yksistään pyykin peseminen oli melkoisen työlästä monessa taloudessa, siihen piti varata ihan koko päivä, että sai pyykin pestyä ja monessa taloudessa vaatteita ei oikeasti vaihdettu, kuin kerran viikossa, ei edes alusvaatteita!
        Monessa asunnossa peseytymiseen ei ollut minkäänlaista mahdollisuutta, piti käydä yleisessä saunassa peseytymässä ja sekin tapahtui kerran viikossa.
        Kaupoissa ei ollut myytävissä tuotteissa mitään päiväyksiä, saatoit saada todella pilaantunutta jauhelihaa tai makkaraa. Maitoa haettiin omalla maitokannulla kaupasta tai tinkimaitona maatilalta.
        Juhlatilaisuuksissa ruokamyrkytys oli hyvin yleinen, etenkin kesäaikaan.
        Tavistyöläinen saattoi vain unelmoida autosta, paremmillakaan tuloilla länsiautoa ei ostettu kaupasta suoraan, vaan piti jonottaa vuosi tai kaksi. Itäautoja sai jonottamatta, mutta niiden laatu oli todella surkea. Tavis liikkui polkupyörällä 60 vuotta sitten, mobedit tekivät tuloaan, Jawa moottoripyöriä sai ostaa , mutta brittipyörä oli jo vaikeampi hankkia valuuttapulan vuoksi.
        Autojen tuontisäännöstely poistui v. 1962, jolloin autoja alkoi saamaan paremmin. Itäautojen kauppa kuitenkin kukoisti vielä pitkään edullisten maksuehtojen vuoksi, kun länsiautot maksoivat enempi ja niitä ei myyty niin edullisilla maksuehdoilla. Ohessa Siltasen autoliikkeen mainos v. 1965 https://aijaa.com/iEVbvH

        köyhälapsuus

        Esiinnyt kaikkitietävänä ja luettelet "faktojasi". Pieleen menee silti.

        60 vuotta sitten oli vuosi 1959. Suomeen tuotiin jo vuonna 1959 esim. Ford Anglioita, niitä länsiautoja. Meidän työläisperheessä oli sellainen. Molemmat vanhemmat töissä. 5 vuotta vanha omakotitalo. Lapsia hoiti lapsenlikka kotona. Vanhemmat eivät tupakoineet eivätkö käyttäneet alkoholia. Vanhemmat maksoivat neljän lapsensa oppikoulut. Kaksi lapsista kirjoitti ylioppilaaksi. Toiset kaksi valmistuivat teknisestä koulusta ammattiin. TYÖLÄISPERHEESSÄ!


    • Anonyymi

      Sekin pitää muistaa ettei Kokoomus päässyt kovin suuresti vaikuttamaan asioihin 60 vuotta sitten. Kiitos Kekkosen. Nyt muutaman vuosikymmenen on rappio ollut mahdollista kun syöpä pääsi leviämään.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1856
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1628
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1564
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1507
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe