Puhelin säteilee?

Anonyymi

Tuottaako puhelin niin paljon säteilyä, ettei kannata nukkua puhelin vieressä?. Itse en jaksaisi alkaa ajatteleen että se on erittäin haitallista unen saamisessa kun uni on maistunut siitä huolimatta. Sekä itse en meinaa suostua laittamaan puhelinta kiinni, koska haluan olla tavoitettavissa kun voi tulla akuutteja tilanteita (hätätilanteet). Tähän ongelmaan törmäsin kun tuttuni haluaa nukkua lentokonetilassa ja vaatii minua tekemään samoin jos mielin nukkua hänen seurassa. Itse näen punaista; ärsytyskynnys nousee kun toinen tulee julistamaan että "15 min niin puhelin lentokenttätilaan ettei huoneessa ole säteilyä". Tämä käsky sai minut pomppaamaan sängystä ja sanomaan siihen että "no vaihdampa samantien huonetta. " Ei tykännyt mun reaktiosta koska kuulema liian impulsiivinen oon!

16

461

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Siinä on radiosäteilyä, mutta vain silloin kun puhelin on lähetystilassa (kun keskustelu käynnissä tai esim.netin selaus. Puhelin lepotilassa päivittää itsesään hyvin lyhyesti. Säteilyä saa jos puhelin on ihan poskessa kiinni, mutta silloinkin äärettömän vähän. GSM:ssa on samaa sähkömagneettista säteilyä kuin mikroaaltouunissa. Säteily lämmittää soluja. Tutkimustuloksia on olemassa eikä niissä ole havaittu hälyyttävää. Säteilystä höyrytään turhaan ja tuntematta asiaa. ERäät höhlät ovat muuttaneet jopa korpeen, luullen sen olevan ratkaisu kaikkeen luulotautiin. Kannattaisi tutkituttaa oma nuppi myös.

    • Anonyymi

      Tuohonhan on oikein mittausyksikkö ja keino, yksikkö on nokia ja mitataan näin: laitetaan eines-hampurilainen mikroaaltouuniin, sitten samalla sinne sisälle matkapuhelin soittamaan jatkuvasti ja luukku kiinni.

      Montako puhelinta tarvitaan yhtäaikaisesti mikroaaltouunin sisällä lähettämässä jotta hampurilainen lämpenee.

      Tästä määritellään, tietyn puhelimen vaarallinen säteilymäärä, jonka yksikkö on nokia, eli montako puhelinta tarvitaan lämmön aikaan saamiseksi. Monenko nokia-yksikön puhelin mikäkin malli on.

    • Anonyymi

      Tässä se mielenkiintoinen suure on SAR eli Spesifinen Absorptio Nopeus, mittayksikkönä wattia per kilogramma. Sille löytyy sallitut rajat ja sitä on mitattu puhelinkohtaisesti puhelimen ollessa korvaa vasten.

      Kun watteja ei tule eli puhelin ei siirrä tietoa niin SAR on käytännössä nolla. Se myös vähenee kauempana puhelimesta suhteessa etäisyyden neliöön puhelimen antennista eli 40 sentin päässä lämmitysteho kilogrammaa kohti on neljäsosa siitä mitä se olisi 20 cm päässä.

      • Anonyymi

        Vielä lisäys: Suurin haitta (äly) puhelimesta sängyn vieressä on se, että tuee kiusaus lukea sähköposteja tai selata netistä jotakin sellaista, jota sitten jää yöksi miettimään. Se kun onnistuu helposti.

        Tietsikan ääreen ei viitsi yöllä kampeutua mutta känny ja sitä kautta katastrofiuutiset ja huolta aiheuttavat sivustot on käden ulottuvilla.


    • Anonyymi

      Säteily ei niinkään huoleta, kuin Kiina ja NSA Venäjästä puhumattakaan kuuntelemassa kuorsaustasi ja profiloimassa sinua mikäli saat unta.

    • Anonyymi

      Puhelin kannattaa sammuttaa yöksi, niin se ei häiritse yöuntasi. Sammutettu puhelin ei säteile juuri lainkaan.

    • Anonyymi

      Puhelin saattaa peräti säteillä äänienergiaa, joka hälyttää nukkuvan ihmisen hereille.

      • Anonyymi

        Pieni riski on että puhelin savuaa latauksessa, eli palohälytin on oltava huoneessa. Wlan 50mW päräyksiä ei kukaan ihminen pysty aistimaan. Poikkeus on vaihdevuosi oireita poteva henkilö, joka toki saa pukeutua foliopipoon ja hopeapuseroon, jos ei kuuntele lääkärin diagnoosia.


      • Anonyymi

        Saattaapa puhelimesta säteillä ilmoille nokialainen tilulilu joka herättää vampyyritkin haudoistaan keskellä päivää.


    • Miksi pitäisi nukkua puhelimen vieressä? Eikö olisi järkevampää kääntää se pois päältä., vai odottatko että joku soittaisi sinulle keskellä yötä?

      • Anonyymi

        Peiton allahan puhelin on nykynuorisolla, salaa näpräävät sitä lapsetkin joilla olisi hyvä olla rajoituksia netin mielikuvitusmaailmasta.

        On tabletti-tietokone (puhelinhan tuo on oikeasti eikä tietokone) tai älypuhelin peiton alla jossa näpräävät niitä salaa.

        Näyttää nukkuvalta, mutta näprää peiton alla salaa.


    • Kun ollaan laitteen antennin mittoihin nähden kaukana laitteesta niin silloin radiotaajuisen säteilyn aiheuttama altistuminen putoaa kääntäen verrannollisena etäisyyden neliöön.

      Säteilyturvakeskuksen julkaiseman kirjasarjan osa 6 on (vuodelta 2006) nimeltään "Ionisoimaton säteily - sähkömagneettiset kentät". Siinä käsitellään aloituksessa esitettyä asiaa.

      https://www.stuk.fi/julkaisut/sateily-ja-ydinturvallisuus-kirjasarja/ionisoimaton-sateily-sahkomagneettiset-kentat

      Kannattaa tuosta tutustua erityisesti lukuun 9 "Säteilylähteet ja altistuminen". Kirjan kirjoittamisen aikoihin 3G verkkoa kutsuttiin nimellä UMTS ja 4G ei vielä ollut käytössä.

      Kännykän keskimääräinen lähetysteho ja lähetystaajuus on puhelun tai tiedonsiirron aikaan samaa suuruusluokkaa (0.125W) kuin WLAN - tukiaseman tuottamalla signaalilla (20 dBm eli 0.1 W). Mainituista WLAN - tukiasemista tiedetään, että metrin päästä mitattuna altistuminen rf - teholle on luokkaa tuhannesosa koko väestön altistusrajasta 10W/m^2 eli yöpöydällä puolen metrin päässä laitteesta ollaan vasta noin 0.4% altistusrajasta. Tämä olisi tilanne laitteen lähettäessä koko ajan eli jos yöpöydällä lojuvaa kännykkää käytettäisiin koko yön ajan videopuheluun.

      Kun matkapuhelin on lepotilassa eli sillä ei siirretä tietoa niin se ei säteile juuri ollenkaan. Jos siinä pyörii facebookkia tai muuta viestitysohjelmaa niin sitten se juttelee verkon kanssa useammin pysyäkseen ajan tasalla. Kommunikoinnin vuoksi laite lähettää esimerkiksi sekunnin tai kahden ajan joka minuutti. Tuollaisessa tilanteessa keskimääräinen teho olisi alle kolmaskymmenesosa WLAN - tukiaseman tehosta.

      Yöpöydällä puolen metrin päässä naamakirjaa ja meiliä kerran minuutissa tarkistava älykännykkä tuottaisi siis luokkaa 0.01% eli kymmenestuhannesosan altistusrajasta. Puolentoista metrin päässä eli viereisessä sängyssä altistus olisi 0.001% eli sadastuhannesosa altistusrajasta. Näillä ei ole ihmisen kannalta katsottuna yhtään mitään merkitystä.

      Vertailuksi voisi ottaa kännykän käytön puhelussa huonon kentän alueella. Silloin voidaan laitteesta riippuen päästä jopa puoleen (50%) altistusrajasta. Jos siis pelkäisi yön aikaista altistusta viereisen sängyn yöpöydällä olevasta laitteesta niin samalla logiikalla pitäisi kieltäytyä edes sekunnin pituisen puhelun puhumisesta kun siitä tulee enemmän rf - altistusta.

      Näitä suuruusluokkia eli paljonko on paljon asioita on helppo itsekin arvioida. Ajatellaan pallo, jonka keskellä on tuo radioaaltoja lähettävä laite. Pallon pinta-ala A on verrannollinen pallon säteen R neliöön siten, että A=4*pi*R² eli karkeasti A=12.6*R². Kun pallon säde on metri niin sen pinta-ala on 12.6 neliömetriä. Jos pallon keskellä olevan lähettimen teho on 0.125 wattia niin pallon pinnan neliömetriä kohti tulee 0.125W / 12.6m^2 = 0.01W/m² mikä siis on mainittu tuhannesosa altistusrajasta 10W/m².

    • Anonyymi

      Ei. Radiosäteily ei ole ihmiselle millään lailla vaarallista. Radioaallon aallonpituus on 1 kilometri. Se ei ole ihmiselle läheskään vaarallista. Säteily alkaa olla vaarallista, kun aallonpituus on noin 1mm.

      • Anonyymi

        Puhelimet toimivat varsin lähellä samoja aallonpituuksia kuin mikroaaltouuni eli aallonpituudet ovat luokkaa 15 ... 30 cm. Aallonpituus on valon nopeus jaettuna taajuudella.

        Sähkömagneettinen säteily muuttuu suoranaisen haitalliseksi siinä vaiheessa, kun sen fotonien energia riittää aiheuttamaan ionisaatiota. Tämä tapahtuu jossakin sinisen valon ja ultravioletin välimaastossa eli puhutaan 400 nm tai lyhyemmistä aallonpituuksista joka on siis 0.0004 mm.

        Mikä tahansa sähkömagneettinen säteily voi aiheuttaa haittoja jos sen teho on riittävän suuri lämmittämään kudosta merkittävästi.


    • Anonyymi

      Mitä korkeampi on puhelimen käyttötaajuus (Hz) silloin aallonpituus aina lyhenee.

    • Anonyymi

      Puhelin pitää sammuttaa yöksi, niin se ei häiritse yöuniasi! Puhelimen säteilystä en ole huolissani, koska akku kestää viikon, se tarkoittaa melko pientä energiaa

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      629
      4593
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      51
      3603
    3. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      104
      3491
    4. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      3011
    5. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      13
      2469
    6. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2374
    7. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2281
    8. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      2120
    9. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      2055
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      48
      2013
    Aihe