kukat kukkimaan?

noviisi

Nyt on paikallisessa kaupassa tuhottomat valikoimat erilaisia sipuleita. Saako ne kukkimaan jo tänä vuonna jos laitan ne ruukkuihin nyt tässä vaiheessa sisälle kasvamaan? Tai jos ne laittaa tänä keväänä (vai syksyllä?) maahan kukkivat tietenkin vasta seuraavana vuonna? Löytyy liljaa, gladiolusta, pionia, yms. Vinkkejä mikä ei ole kovin vaativa kasvatettava?

3

1263

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sifoni-48

      Kysyit sipilikasveista ja niiden kukkimisesta.Neuvoisin istuttamaan mieluiten ulos penkkiin, mutta jos ei ole penkkiin mahdollisuusistuttaa, niin riittävän isoon ruukkuun tai kukkalaatikkoon. Sipulit istutetaan yleensä syksyllä, jolloin ne kukkivat seuraavana
      keväänä. Jos istutetaan keväällä, niin kukkimista ei yleensä tapahdu samana kesänä.
      Sipulikasvit vaativat ns. kylmäkäsittelyn, jonka ansiosta ne saavat kukinnan. Kysy lisää aiheesta,jos olet kiinnostunut sipulikasvien sielunelämästä.

      • noviisi

        Sitä juuri pohdinkin, että onnistuisiko niiden kukkiminen jo tänä vuonna kun ne kasvattaisi ensin ruukussa ja syksyn tullen sitten siirtäisin ulkopenkkiin ja siellä kukkisivat seuraavina vuosina? Pystyisikö ne jotenkin kylmäkäsittelemään kotikonstein tähän aikaan vuodesta vai vaativatko sen talvenvieton mullan ja lumen alla? Kuinkas esim. lilja leviää? Itsestäänkö vai pitääkö sipuleita ostaa vain lisää jos haluaa laajemmalle alueelle?


    • Juulia-53

      Syyskesällä kukkivat sipuli- ja mukulakasvit, daaliat, gladiolukset ja freesiat, eivät tarvitse viileäkautta, vaan ne istutetaan keväällä puutarhaan.

      Sipulikukan sipuli istutetaan yleensä 2-3 kertaa sipulin korkeuden syvyyteen, mutta vähintään 10-12 cm syvään.

      LILJAT:
      Liljojen kasvupaikaksi sopii avoin, aurinkoinen ja tuulinen paikka. Liljojen sipulit istutetaan aina keväällä. Sipulit istutetaan kosteaan maahan 10 sentin syvyyteen 15 – 25 sentin välein riippuen lajikkeesta. Runsas ja tasainen kastelu istutuksen jälkeisinä päivinä on tärkeätä.

      Kiireisimmät liljat kukkivat 50 vuorokauden kuluttua istutuksesta, verkkaisemmat 3 kuukauden kulutta. Eri liljalajikkeita yhdistelemällä voidaan siis saada aikaan pari kuukautta jatkuva kukkailo.

      Kasvukauden aikana liljoja kastellaan harvoin ja runsaasti kerralla lehtiä kastelematta. Yksi hoitolannoitus Kekkilän Kastelulannoitteella riittää. Muiden monivuotisten tapaan myös liljoja lannoitetaan syksyllä Kekkilän Syyslannoitteella.

      Liljojen varret poistetaan nykäisemällä varsien rusketuttua. Sipulialueet suojataan havu- ja lumikatteella talveksi. Kolmen vuoden välein keväällä sipulit kaivetaan ylös, lajitellaan ja istutetaan uudelleen.

      PIONIT:
      Pioni on pitkäjänteiselle helppo kasvi. Se viihtyy samassa paikassa vuosikymmenet, jos olosuhteet sitä miellyttävät.

      Pioneissa on valinnanvaraa. Varsikin voi olla joko puumainen tai ruohomainen. Suomessa kasvatetaan useimmiten ruohovartisia, koska puuvartiset kestävät huonosti talveamme. Ruohovartiset pionit viihtyvät lähes koko maassa, jos niillä on talvisin suojanaan lumipeite.

      Hanki ja istuta pionintaimet mieluummin keväällä, vaikka astiataimia voikin istuttaa koko kesän ajan.

      Pionissa on hiven diivaa

      Pionin siirtelystä varoitetaan. Se saattaa suuttua ja jättää kukkimisen vuosiksi. Mutta jos pioni tarvitsee siirron, tee se mieluummin elokuussa, ota riittävä juuripaakku ja istuta kasvi entiseen syvyyteen.. Kasvu ja kukinta jatkuvat todennäköisesti seuraavana keväänä entisellään.

      Pionin voi myös jakaa, mieluummin elokuussa. Jokaisessa jako-osassa on oltava juuria ja silmuja. Kastele lannoitevedellä seuraavana keväänä, kun kasvu on jo hyvässä vauhdissa.



      Runsas kukinta vaatii aurinkoa ja ravinteita

      Pionit viihtyvät aukealla paikalla ravinteikkaassa maassa. Pientä kuivuuttakaan ne eivät kavahda, mutta vesi ei saa jäädä juurelle makaamaan. Maa saa olla hapahkoa, joten pionit sopivat myös alppiruusujen ja atsaleoiden seuraan. Jalopionit viihtyvät myös savimaassa.

      Pionit istutetaan lähes mullan pintaan. Multakerroksen paksuus saa olla jalopioneille muutama sentti, ja muille pari senttiä. Puupionien juurenniskan päällä voi multaa olla 5-10 cm.

      Tillipioni, kaukasianpioni ja tarhapionit hyötyvät, jos niiden kasvualustaan sekoitetaan karkeaa hiekkaa. Ohut hiekkakerros myös maan pinnalla suojaa sienitaudeilta.

      Pionien kasvu on rehevää, joten ne tarvitsevat reilusti aurinkoa ja ravinteita. Kevätlannoitukseen käytetään joko puutarhan yleislannosta, ellei ole käytettävissä kanan- tai lehmänlantavettä. Kompostiakin voi käyttää, mutta ohuena kerroksena, koska juurakkoa ei saa peittää syvälle.

      Kukinnan varmistaa fosforipainotteinen syyslannos heinä-elokuussa.

      Kastele varovaisesti. Pioneilla on vielä geeneissään luontaisen kasvupaikkansa pitkä kuiva kausi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Janne Ahonen E R O A A

      Taas 2 lasta jää vaille ehjää perhettä!
      Kotimaiset julkkisjuorut
      171
      3548
    2. Tekisi niin mieli laittaa sulle viestiä

      En vaan ole varma ollaanko siihen vielä valmiita, vaikka halua löytyykin täältä suunnalta, ja ikävää, ja kaikkea muuta m
      Ikävä
      85
      1578
    3. Miksi ihmeessä?

      Erika Vikman diskattiin, ei osallistu Euroviisuihin – tilalle Gettomasa ja paluun tekevä Cheek
      Ateismi
      25
      1289
    4. Ootko huomannut miten

      pursuat joka puolelta. Sille joka luulee itsestään liikoja 🫵🙋🏻‍♂️
      Ikävä
      158
      1242
    5. Pitääkö penkeillä hypätä Martina?

      Eivätkö puistonpenkit ole istumista varten.Ei niitä kannata liata hyppäämällä koskaa likaantuvat eikä siellä kukaan niit
      Kotimaiset julkkisjuorut
      194
      1003
    6. Kerropa ESA miten kävi tuomioiden

      Osaako ESA kertoa miten haukkumasi kunnanhallituksen kävi.
      Puolanka
      35
      981
    7. Erika Vikman diskattiin, tilalle Gettomasa ja paluun tekevä Cheek

      Erika Vikman diskattiin, ei osallistu Euroviisuihin – tilalle Gettomasa ja paluun tekevä Cheek https://www.rumba.fi/uut
      Maailman menoa
      16
      973
    8. Kuinka kauan

      Olet ollut kaivattuusi ihastunut/rakastunut? Tajusitko tunteesi heti, vai syventyivätkö ne hitaasti?
      Ikävä
      60
      862
    9. Maikkarin tentti: Orpo jälleen rauhallinen ja erittäin hyvä, myös Purra oli hyvä

      Lindtman ja Kaikkonen oli kohtalaisia, sen sijaan punavihreät Koskela ja Virta olivat taas heikkoja. Ja vastustavat jalk
      Maailman menoa
      93
      816
    10. Se olisi ihan

      Napinpainalluksen päässä. Ei vaatisi paljon
      Ikävä
      62
      765
    Aihe