kukat kukkimaan?

noviisi

Nyt on paikallisessa kaupassa tuhottomat valikoimat erilaisia sipuleita. Saako ne kukkimaan jo tänä vuonna jos laitan ne ruukkuihin nyt tässä vaiheessa sisälle kasvamaan? Tai jos ne laittaa tänä keväänä (vai syksyllä?) maahan kukkivat tietenkin vasta seuraavana vuonna? Löytyy liljaa, gladiolusta, pionia, yms. Vinkkejä mikä ei ole kovin vaativa kasvatettava?

3

1215

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sifoni-48

      Kysyit sipilikasveista ja niiden kukkimisesta.Neuvoisin istuttamaan mieluiten ulos penkkiin, mutta jos ei ole penkkiin mahdollisuusistuttaa, niin riittävän isoon ruukkuun tai kukkalaatikkoon. Sipulit istutetaan yleensä syksyllä, jolloin ne kukkivat seuraavana
      keväänä. Jos istutetaan keväällä, niin kukkimista ei yleensä tapahdu samana kesänä.
      Sipulikasvit vaativat ns. kylmäkäsittelyn, jonka ansiosta ne saavat kukinnan. Kysy lisää aiheesta,jos olet kiinnostunut sipulikasvien sielunelämästä.

      • noviisi

        Sitä juuri pohdinkin, että onnistuisiko niiden kukkiminen jo tänä vuonna kun ne kasvattaisi ensin ruukussa ja syksyn tullen sitten siirtäisin ulkopenkkiin ja siellä kukkisivat seuraavina vuosina? Pystyisikö ne jotenkin kylmäkäsittelemään kotikonstein tähän aikaan vuodesta vai vaativatko sen talvenvieton mullan ja lumen alla? Kuinkas esim. lilja leviää? Itsestäänkö vai pitääkö sipuleita ostaa vain lisää jos haluaa laajemmalle alueelle?


    • Juulia-53

      Syyskesällä kukkivat sipuli- ja mukulakasvit, daaliat, gladiolukset ja freesiat, eivät tarvitse viileäkautta, vaan ne istutetaan keväällä puutarhaan.

      Sipulikukan sipuli istutetaan yleensä 2-3 kertaa sipulin korkeuden syvyyteen, mutta vähintään 10-12 cm syvään.

      LILJAT:
      Liljojen kasvupaikaksi sopii avoin, aurinkoinen ja tuulinen paikka. Liljojen sipulit istutetaan aina keväällä. Sipulit istutetaan kosteaan maahan 10 sentin syvyyteen 15 – 25 sentin välein riippuen lajikkeesta. Runsas ja tasainen kastelu istutuksen jälkeisinä päivinä on tärkeätä.

      Kiireisimmät liljat kukkivat 50 vuorokauden kuluttua istutuksesta, verkkaisemmat 3 kuukauden kulutta. Eri liljalajikkeita yhdistelemällä voidaan siis saada aikaan pari kuukautta jatkuva kukkailo.

      Kasvukauden aikana liljoja kastellaan harvoin ja runsaasti kerralla lehtiä kastelematta. Yksi hoitolannoitus Kekkilän Kastelulannoitteella riittää. Muiden monivuotisten tapaan myös liljoja lannoitetaan syksyllä Kekkilän Syyslannoitteella.

      Liljojen varret poistetaan nykäisemällä varsien rusketuttua. Sipulialueet suojataan havu- ja lumikatteella talveksi. Kolmen vuoden välein keväällä sipulit kaivetaan ylös, lajitellaan ja istutetaan uudelleen.

      PIONIT:
      Pioni on pitkäjänteiselle helppo kasvi. Se viihtyy samassa paikassa vuosikymmenet, jos olosuhteet sitä miellyttävät.

      Pioneissa on valinnanvaraa. Varsikin voi olla joko puumainen tai ruohomainen. Suomessa kasvatetaan useimmiten ruohovartisia, koska puuvartiset kestävät huonosti talveamme. Ruohovartiset pionit viihtyvät lähes koko maassa, jos niillä on talvisin suojanaan lumipeite.

      Hanki ja istuta pionintaimet mieluummin keväällä, vaikka astiataimia voikin istuttaa koko kesän ajan.

      Pionissa on hiven diivaa

      Pionin siirtelystä varoitetaan. Se saattaa suuttua ja jättää kukkimisen vuosiksi. Mutta jos pioni tarvitsee siirron, tee se mieluummin elokuussa, ota riittävä juuripaakku ja istuta kasvi entiseen syvyyteen.. Kasvu ja kukinta jatkuvat todennäköisesti seuraavana keväänä entisellään.

      Pionin voi myös jakaa, mieluummin elokuussa. Jokaisessa jako-osassa on oltava juuria ja silmuja. Kastele lannoitevedellä seuraavana keväänä, kun kasvu on jo hyvässä vauhdissa.



      Runsas kukinta vaatii aurinkoa ja ravinteita

      Pionit viihtyvät aukealla paikalla ravinteikkaassa maassa. Pientä kuivuuttakaan ne eivät kavahda, mutta vesi ei saa jäädä juurelle makaamaan. Maa saa olla hapahkoa, joten pionit sopivat myös alppiruusujen ja atsaleoiden seuraan. Jalopionit viihtyvät myös savimaassa.

      Pionit istutetaan lähes mullan pintaan. Multakerroksen paksuus saa olla jalopioneille muutama sentti, ja muille pari senttiä. Puupionien juurenniskan päällä voi multaa olla 5-10 cm.

      Tillipioni, kaukasianpioni ja tarhapionit hyötyvät, jos niiden kasvualustaan sekoitetaan karkeaa hiekkaa. Ohut hiekkakerros myös maan pinnalla suojaa sienitaudeilta.

      Pionien kasvu on rehevää, joten ne tarvitsevat reilusti aurinkoa ja ravinteita. Kevätlannoitukseen käytetään joko puutarhan yleislannosta, ellei ole käytettävissä kanan- tai lehmänlantavettä. Kompostiakin voi käyttää, mutta ohuena kerroksena, koska juurakkoa ei saa peittää syvälle.

      Kukinnan varmistaa fosforipainotteinen syyslannos heinä-elokuussa.

      Kastele varovaisesti. Pioneilla on vielä geeneissään luontaisen kasvupaikkansa pitkä kuiva kausi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollanen supernainen oot...

      Kunnon pakkaus, ja sitten asut jonkun idiootin kanssa jossain korvessa. Oliko sulla siinä joku ajatuskin kun siihen ru
      Ikävä
      116
      1582
    2. Kaipaan keskustelua kanssasi nainen

      Siinä oli niin hyvä olla.
      Ikävä
      60
      1172
    3. Jos sinua kiinnostaa nainen

      tai olet miettinyt, niin ei minulla ole ollut ketään. Olen viettänyt hiljaista ja yksinäistä elämää. En ole "käynyt nais
      Ikävä
      47
      1010
    4. Tekisin sitä nyt

      Kanssasi jos voisin mutta pitää tehdä yksin
      Ikävä
      102
      956
    5. Ihana tumma

      Kaunotar nainen, oletko täällä? Tiedät että olet kauneinta maailmassa ja niin tiedän minäkin. Mitenkäs Juhannus?
      Ikävä
      36
      848
    6. Sevenissä kuva "Aboriginaalista"

      Mutta eihän vaan ole Pikkuruisen salainen serkku - yhtä omituinen hymy päällä....
      Kotimaiset julkkisjuorut
      193
      840
    7. Mitäpä sitä valehtelemaan nainen

      Kyl oisin toivonut että juhannus oltas vietetty yhdessä. Ehkä jopa oltaisiin rakssteltu yöttömänä yönä. Mutta ei, vain y
      Ikävä
      30
      773
    8. En kuulu tänäkään vuonna

      juhannukseesi. Ei sellaista juhannusta taida tullakaan. Eikä joulua..
      Ikävä
      40
      741
    9. Ei me saada tätä ikinä toimimaan

      Näytin herkimmän puoleni. Suuttumukseni ja turhautumisen. Luotin, että tutustuminen ei kaatuisi siihen. Luotin, että pys
      Ikävä
      31
      732
    10. Muistat varmaan tämänkin nainen

      miten kutsuin sinua ihanaksi, enkä väärässä ollutkaan. Mulle tuli aina hauskoja juttuja mieleen, joita sitten kerroin. J
      Ikävä
      27
      676
    Aihe