Sain edelliseen kysymykseenikin niin hyvän vastauksen, että rohkaistuin kysymään tätäkin. Mikä olisi helppo ja hyvä työkalu palomuurin säätämiseen Debianissa?
Miten säätää palomuuria helposti Debianissa?
28
211
Vastaukset
- Anonyymi
Kai siitäkin löytyy "Palomuurin asetukset".
- Anonyymi
Palomuuriasetusten tekeminen Debianissa onnistuu helposti. Kaikkein yksinkertaisimmin se onnistuu käyttämällä palomuurityökalua UFW ja sen graafista käyttöliittymää GUFW. Debianissa toinen hyvä ja helppo tapa tehdä palomuuriasetuksia on käyttää firewalld:tä ja sen graafista käyttöliittymää nimeltä firewall-config. Kaikki nuo löytyy suoraan Debianin omasta virallisesta ohjelmalähteestä.
Noista kahdesta pitää siis valita jompikumpi, molempia ei voi käyttää samanaikaisesti.
UFW ja sen graafinen käyttöliittymä on noista se yksinkertaisempi käyttää. UFW ja GUFW on käytössä monessa muussakin distrossa, kuten Ubuntussa. GUFW -käyttöliittymä on yksinkertainen ja helppo käyttää. UFW:lla ja GUFW:lla on kuitenkin yksi huono puoli, joka tekee siitää vähemmän mukavan käyttää. GUFW -käyttöliittymällä voi kyllä luoda erilliset palomuuriasetukset esimerkiksi kotiverkkoa, työpaikkaa ja vaikka kahvilan langatonta verkkoa varten. Mutta UFW ja GUFW eivät mahdollista palomuuriasetusten vaihtamista automaattisesti riippuen siitä mihin verkkoon kytkeydytään. Eli UFW:tä ja GUFW:tä käytettäessä käyttäjän pitää itse muistaa vaihtaa palomuuriasetusten profiilia riippuen siitä mihin verkkoon ollaan yhteydessä ja se vähentää UFW:n ja GUFW:n käyttömukavuutta ja GUFW:n palomuuriasetusprofiilien käytettävyyttä. Esimerkiksi jos omalle kotiverkolle, työpaikan verkolle ja vaikka kahvilan verkolle on luotu kullekin omat palomuuriasetuksensa niin ne pitää muistaa vaihtaa päälle verkkoon kytkeydyttäessä. Huonoa tossa on etenkin se, että jos kotiverkolle on hyvinkin sallivat palomuuriasetukset, niin samaa ei haluta kahvilan verkossa ollessa, ja se ei ole hyvä jos kotiverkon palomuuriasetukset jää päälle vahingossa.
UFW ja GUFW on hyvä ja helppo tapa hallita palomuuria, jos tyytyy vain yksiin palomuuriasetuksiin tai on valmis aina muistamaan vaihtaa profiilia itse. Mutta jos on tarvetta eri palomuuriasetuksille eri verkolle, niin UFW ja GUFW ei ole sillon paras vaihtoehto. Aloittelevalle Linux -käyttäjälle ne kuitenkin on helpoin tapa säätää palomuuria.
UFW ja GUFW voidaan asentaa Debianissa näin:
apt install gufw
Debianissa on myös toinen helppo tapa hallita palomuuriasetuksia., firewalld ja sen graafinen käyttöliittymä firewall-config. Firewall-config -käyttöliittymä on monipuolisempi kuin GUFW, mutta se tarkottaa myös että firewall-config eiole ihan yhtä yksinkertainen kuin GUFW. Firewall-config on helppo käyttää sekin kun siihen kerran tottuu, mutta yhtä yksinkertainen se ei ole ja firewall-configin lähestymistapa palomuuriin eroaa GUFW:sta. firewalld:llä ja firewall-configilla on yksi suuri etu puolellaan, se että ne integroituu yhteen Network Managerin ja Gnome -työpöydän kanssa mitä UFW ja GUFW ei tee. firewalld:tä ja firewall-configia käytettäessä jokaiselle verkolle voi valita palomuuriasetukset suoraan Gnome-työpöydän verkkoasetuksista. Jokaiselle verkolle voi valita mitä palomuuriasetuksia sen kanssa käytetään. Ja lisäksi firewalld:tä ja firewall-configia käytettäessä palomuuriasetukset vaihtuu automaattisesti kun kytkeydytään tiettyyn langattomaan verkkoon. Esimerkiksi kotona olevallewi-fi -verkolle, työpaikan verkolle, kahvilan verkolle ja vaikka kännykästä jaetulle verkolle voi kaikille määritellä mitä palomuuriasetuksia niihinkytkeydyttäessä käytetään ja palomuuriasetukset vaihtuu automaattisesti. Firewalld ja firewall-config kehitettiin alunperin Fedoralle, mutta ne on myös Debianissa. Henkilökohtasesti pidän firewalld:stä ja firewall-configista paljon enemmän etenkin juuri sen takia, että jokaiselle verkolle voi valita palomuuriasetukset eikä niitä palomuuriasetuksia tarvitse itse muistaa vaihtaa, koska ne vaihtuu automaattisesti sen mukaan mihin verkkoon ollaan yhteydessä.
firewalld ja firewall-config voidaan asentaa Debianissa näin:
apt install firewall-config
T. miksuh Palomuuri säädetään normaalisti siitä laitteesta mikä on siinä ns. verkon reunalla, eli kotona siinä lähiverkon reitittimestä.
- Anonyymi
Paskat mitään tollaista, asenna Firewall Configuration ohjelma deb pakettina.
- Anonyymi
Kyllä tietokoneissa pitää olla palomuuri itsessäänkin, etenkin läppäreissä , jotka kulkee mukana ja joita käytetään milloin missäkin. Itselläni on kyllä kotonakin palomuuri käytössä myös koneilla, koska reitittimien palomuureihin on vaikea luottaa täysin, reitittimistä kun ei koskaan täysin tiedä onko niissä reikiä vai ei kun päivityksiäkään niille ei tule käytännössä ikinä.
- Anonyymi
"Kyllä tietokoneissa pitää olla palomuuri itsessäänkin, etenkin läppäreissä , jotka kulkee mukana"
Kun tietokoneessa on jokin Linux-jakelu, niin siinä on palomuuri, ellei tarkoituksella ole poistettu.
Iptables ja Netfilter.
Palomuurin (Iptables) säätötyökalut on asia erikseen, esim. ufw, gufw, jotka on tehty vähäjärkisille.
Asennat kiintolevylle pelkän ubuntun ja valitset asennuksessa LUKS -salauksen kiintolevylle ja salauksen Kotikansiolle niin voit suoraan myydä kannettavan rikollisille, ilman että hyötyisivät tiedoista. Bios-asetuksille aseta salasana, sieltä saa myös käynnistykseen erikseen salasanan.
- Anonyymi
Trolli ei taida oikein tietää miten linuxin paketinhallinta toimii. .deb pakettejahan se Debianin paketinhallinta nimenomaan asentaa. Eli, jos asennat jonkin ohjelman Debianin ohjelmalähteestä, niin sillon nimenomaan asennat ohjelman .deb -paketista, joka haetaan Debianin repositorystä. Kyllä huomaa, että täällä huutelevat trollit on ihan pihalla siitä miten Linux -toimii.
- Anonyymi
Just. Trollille tiedoksi tämä. Kun suoritat esimerkiksi komennon:
apt install firewall-config
Niin se nimenomaan asentaa Debian-paketin (.deb --paketin), jonka nimi on firewall-config, sekä ne paketit joita firewall-config tarvitsee toimiakseen. Mitä sitten oikein kuvittelit tuon komennon tekevän?
Ihan vastaavasti kun suoritat komennon:
apt install gufw
Se nimenomaan asentaa Debian-paketin (.deb -paketin), jonka nimi on gufw, sekä ne paketit jotka gufw tarvitsee toimiakseen.
Eli ihan naurettavaa huudella, että asenna ohjelma .deb -paketista, kun juuri niinhän nuo antamani komennot tekee. Ne hakee asennettavat paketit Debianin ohjelmalähteestä ja asentaa sitten ne.
T. miksuh- Anonyymi
Miksi ihmeessä se täytyy tehdä päättelleä, avaus kysy helpoisti
Ja haukuit trolliksi!!!!! - Anonyymi
Deb paketit asennellaan tupla klikkaamalla ;D
Trolli!
- Anonyymi
Ubuntussa ainakin perustoiminnot näin :
asenna ufw
apt install ufw
käynnistä
ufw enable
(sammutus
ufw disable)
tilan tarkastus
ufw status
enemmän tietoa tilasta
ufw status verbose
salli tcp ja udp sisään portista 69
ufw allow 69
sallli pelkkä tcp
ufw allow 69/tcp
ja udp paketeille
ufw allow 69/udp
estäminen noudattaa samaa kaavaa, allow korvataan säännöllä deny.
uudelleenkäynnistys
ufw reload
palomuurin asetuksien resetointi
ufw reset- Anonyymi
Ubuntuus ladataan sovellus kaupasta "Firewall Configuration"
ja sitten likataan käytöön halutusti.
Avaus kysy helpolla! eli NoCode! - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ubuntuus ladataan sovellus kaupasta "Firewall Configuration"
ja sitten likataan käytöön halutusti.
Avaus kysy helpolla! eli NoCode!Ohhoh! Tuotapa en ole nähnytkään. Löytyy suomeksi hakemalla "palomuuriasetukset". On kyllä monipuolinen/kattava, jos kun moista tarvitsee :)
- Anonyymi
Debiilit ja muut biosia hitsaavat linukskurttaukset palomuurautuvat parhaiten viemällä romut takaisin SER-keräyspisteisiin joista ne on hankittukin.
- Anonyymi
Ser-keräyspisteet pursuavat Windows laitteita, 200 miljoonaa vuosittain ja Miclotoffee kiittää tuesta.
- Anonyymi
Minä olen ketjun aloittaja, ja kyllä tuo miksuhin ohje minusta oli ihan tarpeeksi helppo. Sitäpaitsi minä kysyin miten asia thedään Debianissa, joten miksi tuputat sitä miten asia tehdään Ubuntussa?
- Anonyymi
Ime homo-inhotus munaa!
Luulenpa että samat komennot toimivat debianissa, koska ubuntu on debian-pohjainen. Miksi et kokeilisi ennnen valitustasi, (kokeile 'ufw status' ja 'sudo !!').
Minulla ei ole debiania jolla varmistaisin, mutta sinulla se on, niin kokeile. Varmaan ilmoitat että ei toiminut ufw-komennot debianissa? Tuskin, vaan imet homokaverisi munaa.
- Anonyymi
Suuri kiitos miksuhille nopeasta vastauksesta taas.
- Anonyymi
Suurkiitos itselleni ja kaupanpäälle otan tuosta vielä papukaijamerkin.
- Anonyymi
Ja mistähän sinä siitä kiitoksen otat? Häiriköinnistä vai? Trolleille ei anneta papukaijamerkkejä vaan narrimerkkejä.
- Anonyymi
Eipä kestä, mukava jos sanomastani oli apua. Auttelen ihan mielelläni.
T. miksuh - Anonyymi
Kaikille trolleiksi haukutuksi tulleille erittäin suuri kiitos, Debian paskakasan mainostus riittää.
- Anonyymi
"miksuh" näkee paljon vaivaa provokaatioita tehdessään.
- Anonyymi
Debianin mainos tämä on. Parin viime viikon aikana on joku trolli urakoinut Debianin paskaa jalustalle, ja tämäkin ketju palvelee samoja tarkoitusperiä.
- Anonyymi
Sinä, joka tollasta kirjottelet et kyllä vaikuta oikein tervejärkiseltä.
T. miksuh - Anonyymi
Jos et ole sattunut huomaaman, niin tämä on nimenomaan Debian alue, mitä sinä ylipäätänsä teet koko alueella? Sitäpaitsi kyllä ihmiset saa kysyä ja vastata Debianiin liittyen ihan samalla lailla kuin muihinkin distroihin liittyen. En tiedä mikä sairas fanaatikko sinä oikein olet, mutta sinä et sitä asiaa kyllä päätä.
T. miksuh - Anonyymi
Ei kannata suuttua miksuh,. Älä välitä tuollaisista idiooteista. Ilmeisesti jollekin on kova pala se, että Debianista kirjotetaan asiallisesti eikä vain mustamaalaamalla kuten tuo trolli ilmeisesti haluaisi. Varmaankin hän on itse nähnyt kovasti vaivaa mustamaalatakseen Debiania ja nyt hänelle on kova pala se, että hänen vaivannäkönsä menee vessasta alas. Jokainen, jota olet auttanut arvostaa vaivannäköäsi, niin minäkin. Hienoa, että edes joku täällä kirjottelee asiallisesti. Muuten nämä Suomi24:n linux-aiheiset keskustelualueet onkin sitten suurimman osan aikaa aivan lukukelvottomia.
- Anonyymi
Oletko miksuh käyttänyt Debiania kauankin? Mikään alottelija et ainakaan tunnu olevan. Oletko koskaan miettinyt esimerkiksi Debian-aiheisen blogin pystyttämistä? Sellaiselle voisi olla tarvetta.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos
Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä762661Jos ottaisit yhteyttä, näyttäisin viestin kaikille
Yhdessä naurettaisiin sulle. Ymmärräthän tämän?1721832Pelotelkaa niin paljon kuin sielu sietää.
Mutta ei mene perille asti. Miksi Venäjä hyökkäisi Suomeen? No, tottahan se tietenkin on jos Suomi joka ei ole edes soda2741528Heikki Silvennoinen ( Kummeli)
Kuollut 70-vuotiaana. Kiitos Heikille hauskoista hetkistä. Joskus olen hymyillyt kyynelten läpi. Sellaista se elämä on741504Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?
Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?2461487- 871341
IL - VARUSMIEHIÄ lähetetään jatkossa NATO-tehtäviin ulkomaille!
Suomen puolustuksen uudet linjaukset: Varusmiehiä suunnitellaan Nato-tehtäviin Puolustusministeri Antti Häkkänen esittel3981293Kauanko valitatte yöpäivystyksestä?
Miks tosta Oulaisten yöpäivystyksen lopettamisesta tuli nii kova myrsky? Kai kaikki sen ymmärtää että raha on nyt tiuk3471253Nyt kun Pride on ohi 3.0
Edelliset kaksi ketjua tuli täyteen. Pidetään siis edelleen tämä asia esillä. Raamattu opettaa johdonmukaisesti, että3821238- 1281195