Pystyykö Debianissa käyttämään Googlen pilvitulostusta?

Anonyymi

Jos jaan tulostimeni Googlen pilveen, niin pystyykö sitä tulostinta käyttämään tulostamiseen Debianista jotenkin? Olisi tarvetta tulostimen jakamiselle pilven kautta. Onnistuuko myös tulostimen jakaminen pilveen Debianista? Tulostimeni tukee itsessään Googlen pilvitulostusta, mutta en mielelläni kytkisi tulostinta suoraan pilveen, koska se ei tunnu oikein tietoturvan kannalta hyvältä idealta. En myöskään haluaisi käyttää Windowsia tulostimen jakamiseen pilveen. Paras olisi, jos tulostimen voi jakaa Debiania ajavalta koneelta.

3

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kyllä onnistuu. Sekä pilveen jaetun tulostimen käyttäminen tulostamiseen, että tulostimen jakaminen onnistuu Debianissa. Ensinnäkin Gnome -työpöytää käytettäessä Googleen pilveen jaetun tulostimen käyttäminen tulostukseen vaatii ainoastaan sen, että työpöydän verkkotiliasetuksiin lisätään Google -tili. Työpöydän verkkotiliasetuksissa pitää myös Google-tilin kohdalla varmistaa, että tulostuksen aktivoiva kytkinnappi on aktivoituna. Jos kyseiselle Google -tilille on jaettu tulostin Googlen pilvitulostuksen kautta, sillon pilveen jaettu tulostin on automaattisesti käytettävissä tulostamiseen aina kun tietokone on internetissä kiinni. Mitään säätämistä ei tarvita ja tulostin näkyy ohjelmille aivan samaan tapaan kuin paikalliset USB-liitäntäiset tulostimet ja paikalliset verkkotulostimet. Mitään tulostinkohtaisia ajureita tai pilvitulostusajureita ei tarvitse asentaa. Debianissa pilvitulostus toimii siis automaattisesti toisin kuin esimerkiksi Windowsissa, jossa Googlen pilvitulostus vaatii Chrome -webbiselaimen. Debianissa edes Chromea ei tarvita vaan pilveen jaettu tulostin näkyy kaikille ohjelmille aivan samaan tapaan kuin paikalliset tulostimet.

      Tulostimen Googlen pilveen jakaminen onnistuu sekin. Tarvittava ohjelmisto löytyy suoraan Debianin virallisesta ohjelmalähteestä. Tulostimen voi jakaa pilveen itseasiassa parillakin eri tavalla, itse olen käyttänyt toistaiseksi vain toista tapaa, pitää joskus kokeilla sitä toista.

      Tapa jolla itse olen tulostimen jakanut Googlen pilveen vaatii, että asennetaan ohjelmapaketti cloudprint-service. Sen voi asentaa root-käyttäjänä annettavalla komennolla:

      apt install cloudprint-service


      Kun tuo ohjelmapaketti on asennettu pitää tietokoneen tuntemat tulostimet jakaa Googlen pilveen. Sen voi tehdä root-käyttäjänä ajettavalla komennolla:
      cps-auth


      Tuo komento palauttaa linkin Googlen sivuille. Webbiselaimella pitää mennä kyseiseen osoitteeseen. Siellä sitten voidaan jaetttu tulostin liittää Google-tiliin.


      Vaihtoehtoisesti cps-auth -komennon sijasta tulostimeien jako voidaan tehdä myös root-käyttäjänä annettavilla komennoilla:

      cloudprint -c
      cloudprint -d


      tai

      cloudprint -c -a /var/lib/cloudprint/authfile.conf


      Tulostimen liittäminen Google tiliin tapahtuu samoin kuin edellä komentoa cps-auth käytettäessä.


      komennolle cloudprint voidaan myös antaa parametreina rajoitukset siitä mitä kaikkia tulostimia jaetaan Googlen pilveen. Jos rajoituksia ei määritellä Googlen pilveen jaetaan kaikki tietokoneen tuntemat tulostimet.


      Seuraavaksi kannattaa käynnistää tietokoneelle asennettu pilvitulosstuspalvelu uudelleen. Sen voi tehdä root-käyttäjänä komennolla:

      service cloudprintd restart



      Nyt kaikki tarpeellinen on tehty. Jaetun tulostimen pitäisi olla hetken kuluttua käytettävissä ja sen pitäisi näkyä Gnome -työpöytää käyttävillä Debian-koneilla automaattisesti kunhan Gnomen verkkotiliasetuksiin on sama Google tili lisätty ja tulostuksen aktivoiva kytkinnappi on aktivoituna työpöydän verkkotiliasetuksissa Google-tilin kohdalla.


      Kun esimerkiksi tekstieditorista yritetään tulostaa tulostinlistassa näkyy pilveen jaetun tulostimen kohdalla onko tulostin onlinena vai ei. SE ei välttämättä näy onlinena heti kun tulostusikkuna on avattu, jos kaikki on kunnossa tulostimen pitäisi kuitenkin hetken päästä näkyä onlinena. Pilveen voi toki tulostaa vaikka tulostin ei näkyisi onlinena, sillon tulostyö menee jonoon odottamaan.

      Jaettuja tulostimia voi sitten hallita myöhemminkin menemällä selaimella oman Google-tilin pilvitulostussivulle, jossa tulostimia ja jonossa olevia tulostustöitä voi poistaa jne. Siellä omalle tilille jaetun tulostimen voi jakaa myös tutuille mikäli siihen on tarvetta. Olen kokeillut tuota ja jakanut tulostimen kaverilleni, homma toimii. Tottakai tulostimia ei turhaan kannata jakaa kenellekään.

      Kun tulostin jaetaan pilveen edellä mainittu cps-auth -komento luo asetustiedoston:

      /var/lib/cloudprint/authfile.conf


      Jos pilvitulostuksen käyttö halutaan lopettaa tuo asetustiedosto voidaan poistaa. Sen voi tehdä myös komennolla:

      cloudprint -l -a /var/lib/cloudprint/authfile.conf

      Toivottavasti en unohtanut tästä mitään, jos niin kävi sen voi laskea sen piikkiin, että kirjotin tämän amuyöstä.

      T. Miksuh

      • Anonyymi

        Onko google-cloud-print-connector samanlainen?


    • Anonyymi

      google-cloud-print-connectorin käyttö on nimenomaan se toinen tapa, jota en ole vielä kokeillut. Mutta käsittääkseni se on vastaava systeemi, jolla tulostimen saa jaettua Googlen pilveen. Sitä en osaa sanoa kumpi tapa on parempi, pitää joku päivä kokeilla tuota niin asia selviää. Debian 9 "Stretc" -versiossa ei ollut tuota google-cloud-print-connector -ohjelmapakettia, siksi olen käyttänyt tuota toista tapaa. Heinäkuussa julkaistussa Debian 10 "Buster" -versiossa on myös tuo google-cloud-print-connector. Pitää tosiaan kokeilla sitä joku päivä.

      T. miksuh

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos

      Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä
      Maailman menoa
      76
      2701
    2. Pelotelkaa niin paljon kuin sielu sietää.

      Mutta ei mene perille asti. Miksi Venäjä hyökkäisi Suomeen? No, tottahan se tietenkin on jos Suomi joka ei ole edes soda
      Maailman menoa
      278
      1545
    3. Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?

      Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?
      Sinkut
      246
      1497
    4. Minkä merkkisellä

      Autolla kaivattusi ajaa? Mies jota kaipaan ajaa Mersulla.
      Ikävä
      87
      1351
    5. IL - VARUSMIEHIÄ lähetetään jatkossa NATO-tehtäviin ulkomaille!

      Suomen puolustuksen uudet linjaukset: Varusmiehiä suunnitellaan Nato-tehtäviin Puolustusministeri Antti Häkkänen esittel
      Maailman menoa
      399
      1311
    6. Nyt kun Pride on ohi 3.0

      Edelliset kaksi ketjua tuli täyteen. Pidetään siis edelleen tämä asia esillä. Raamattu opettaa johdonmukaisesti, että
      Luterilaisuus
      389
      1253
    7. Esko Eerikäinen tatuoi kasvoihinsa rakkaan nimen - Kärkäs kommentti "Ritvasta" lävähti somessa

      Ohhoh! Esko Eerikäinen on ottanut uuden tatuoinnin. Kyseessä ei ole mikä tahansa kuva minne tahansa, vaan Eerikäisen tat
      Suomalaiset julkkikset
      38
      997
    8. Kiitos nainen

      Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik
      Tunteet
      2
      899
    9. Miksi Purra-graffiti ei nyt olekkaan naisvihaa?

      "Pohtikaapa reaktiota, jos vastaava graffiti olisi tehty Sanna Marinista", kysyy Tere Sammallahti. Helsingin Suvilahden
      Maailman menoa
      254
      812
    10. Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?

      Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun
      Maailman menoa
      316
      805
    Aihe